An de an, câte o publicație românească se gândește să facă un top al micilor din București. Practic, un top al micilor din românia, pentru că, după ce Dealu Negru a terminat provizia de câini, nu prea mai există competiție. Bleah, mi-am adus aminte de micii cu boia mâncați într-un restaurant clujean…mizerabilă mâncare au oamenii ăia.

Anyway, orice om care are o cât de cât cultură gustativă plus papile și se pricepe la mâncare, știe că singurii mici din București care se ridică la nivel sunt cei de la Cocoșatu. Mărime, constistență, gust, totul e exact ceea ce trebuie. Problema asta nici măcar nu merită discutată.

Ce voiam eu să zic, la ultimul top ieșit, este, pe lângă faptul că pare scris cu chatgpt, dar un chatgpt analfabet sau, mai degrabă incult, menționarea că micii de la Ciotoianu sunt vai, nebunie.

La marginea Bucureștiului, destinul micilor se împletește cu al pasionaților de grătar la La Ciotoianu Grill. Este un fel de rai al grătarelor românești, cum zice lumea „ca la țară”. Aici, un mititel abia scos de pe proțap se vinde cu doar 4 lei​. Localul arată de parcă stă „la poarta satului”, dar faima i-a depășit rapid marginea. De altfel, clienții spun că micii de aici sunt „ca la mama acasă”: consistenți, iuți și copioși. Nici nu-i de mirare că mesele sunt tot timpul pline de voioșie și că turiștii vin special să guste legendarii mici cu muștar proaspăt.

În primul rând, fă Mădălino, proțap nu înseamnă ce crezi tu. Proțap este un fel de furcă, pe care faci, la foc direct, porcușori mici, găini întregi, chestii de astea. Micii, inteligenta taichii, se fac pe grătar, nu pe proțap, pentru că, atunci, ar deveni tubermane.
În plus, micii nu pot fi, în esența lor, copioși. O masă poate fi copioasă, adică îmbelșugată. Ciorba de la masă, în schimb, nu e copioasă, doctoranda lu’tactu.
Iar muștarul, genial exponat al educației post decembriste, nu are cum să fie proaspăt, pentru că, prin definiție, e făcut din boabe uscate de muștar și vândut în bidoane, la Metro, de unde le cumpără Ciotoianu. Poate micii sunt proaspeți. Doar că…

… micii de la Ciotoianu sunt o mizerie gustativ olfactivă, mirosul și gustul de amoniac din ei te face să te gândești că sunt făcuți din cadavre vechi și spălate. Cum să pui pe Ciotoianu alături de Caru cu bere, sora mea?

Nota Redacției: Mădălina Cristea e autoarea micilor la proțap.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Via OSINT RO
Loading RSS Feed

25 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    In fiecare an fac mici doar din carne de vita dupa reteta asta de mai jos(e doar inceputul povestii cu micii mai jos, restul se gaseste usor pe net). Fac cam 40 kg si am tot anul. Sunt destul de condimentati dar facuti cum trebuie sunt foarte buni si diferiti de ce se gaseste in comert.

    MICI. RETETA ORIGINALA.

    Scriitorul Constantin Bacalbaşa (1856-1935) afirmă în cartea „Bucureştii de altădată”că mititeii au fost inventaţi în restaurantul „La idee”, când proprietarul, rămas fără maţe de oaie pentru cârnaţi, a pus carnea direct pe gratar. Însă bucătarul de la Carul cu Bere, localul vecin, susţinea, pe la 1920, altceva.

    Într-o scrisoare în care îi dezvăluie unui apropiat reţeta secretă a mititeilor, el spune că micii sunt originari din Balcani, mai exact din Serbia. Redăm în continuare conţinutul scrisorii, aşa cum se păstrează ea la Biblioteca Academiei din Capitală. Cei care vor să-şi prepare mititei ca pe vremuri, trebuie să ştie că aceştia au un gust diferit faţă de cel actual, că sunt mult mai aromaţi, cu gust foarte puternic. Conţinutul scrisorii cu reţeta originală de mici:

    Reţeta de mititei de la Restaurantul CARUL CU BERE. Bucureşti, la 16 Iunie 1920…

    5
  2. #4

    Man, din cate stiu eu, Cocoșatu’ nu mai lucreaza la Cocoșatu’ ci la La Petre by Cocoșatu’.
    In ce masura s-a vazut asta in gustul micilor, nu stiu, ca ultima data am mancat la La Petre, mici in zona.
    Altfel de acord cu restul articolului.

    7
  3. #5

    Stai așa domnule…când zici Cocosatu’, te referi la restaurantul de pe Bulevardul Aerogării La Cocosatu’ sau la Petre By Cocosatu, ăla din Damaroaia? Ca adevatul Cocosatu’ e la Petre, acolo pe Coralilor. Si acolo micii sunt ceea ce trebuie.

    7
  4. #6

    Bucátarul de la Cocoșatu, adică moșulică ăla cocoșat, a plecat de la restaurantul din Băneasa de câțiva ani. Are casă în Dămăroaia și a deschis în fața casei cârciumă cu grătar. Are hotă pentru fiecare grătar, bucătărie, totul inox, piedoneproof. Vinde mici, cârnați, ceafă, pulpe, cotlete, iar berile costă sub 10 lei sticla.
    La Cocoșatul din Băneasa n-am mai fost din academie pentru că puțeau de aroganță chelnerii. Am zis să mergem și noi repejor între cursuri să luăm câțiva mici; n-avem timp să ne întindem, ne-am gândit că terminăm în 10-15 minute. Și ne-au simțit că suntem studenți săraci. Să vezi fițe pe urmă: că nu se poate fără garnitură, trebuie obligatoriu și cartofi… că nu se poate să măncăm 2-3 mici și atâta, să nu bem, să nu cumpărăm și altceva. Sunt mai mult de 10 ani de când n-am mai fost, dar mă duc la bucătarul cocoșat din Dămăroaia.

    21
  5. Micul la protap ramane antologica, simt ca vom mai vorbi despre asta. Asa, la o bere cu paiul…

    10
    • #8

      Nu se mai fac femei ca altădată. Astea de acum n-au pus mâna nici pe carte, nici pe făcăleț.

      16
    • #9

      probabil nici de muie nu e buna aia

      6
  6. #10

    A comis doar o mică greșeală de tipar.
    Micul e abia scos de la prohab, nu de la proțap.

    19
  7. #12

    Miciurile de la Cocosila.

  8. #13

    Eu am incercat mici la protap, dar protapurile erau… mici:
    imgur.com/a/1T5Gsxr

    2
  9. #14

    Stau peste drum de Cocoșatu de vreo 6 ani. Niciodată nu m-a tras ața să mănânc acolo.

    1
  10. #15

    În Piața Gorjului mai e o bodegă unde mănânc mici și-mi plac, e și aproape de mine.
    Tocmai când citeam articolul, mă sună cineva, ajungem să vorbim și de mici.
    Persoana mi-a lăudat micii de la Ciotoianu, eu nu știu cum sunt, nu am mâncat.
    Mie-mi plac micii și cârnații, ai mei nu prea se omoară după așa ceva.

    3
  11. #16

    Micii din Obor? Nimeni nimic?

    3
  12. #17

    Cum era gluma aia de cartier, ceva gen:
    Madalino, hai noroc si pe protap sa te intorc!

    1
  13. #18

    deci cum s-o facem pe autoare, pe gratar sau in protap?

    2
  14. #19

    “faima i-a depășit marginea”?

  15. #20

    Mie, prima si ultima data cand am luat de la Cocosatu, mi-au dat niste chiftele subtiri ca degetul, gri, nepalatabile, care pareau mai degraba fierte decat facute la gratar. Asa tre sa arate micii de la cocosatul? Intreb sincer, daca am luat teapa in momentul ala, sunt dispus sa mai incerc.

    2
  16. #21

    Micii cei mai buni sunt la La Petre by Cocosatu. Acolo il gasiti si pe nea Sandu. Este o carciuma pe vechi, dar micii sunt foarte buni si la fel si pastrama.

    1
  17. #22

    Cei mai buni mici la Porumbita, Mihailesti-GR.
    Dar nu mai este Porumbita…

  18. #23

    Nu stiu care sunt cei mai buni mici din Bucuresti, in general consider ca micii chiar sunt o mancare pe care trebuie sa ti-o faci tu acasa pe gratar, daca nu esti ” pe drumuri “, chiar daca cumperi mici random sau carne de mici random de la magazin, si maxim o mai condimentezi tu, ori ii faci tu de la 0 daca ai ustensilele si priceperea necesara.

    Am venit doar sa zic ca trebuie sa fii o specie aparte de nebun, sa stai cate 30-40 de minute la coada la terasa la Obor, doar pentru 3 mici, asa cum am vazut, absolut de fiecare data cand am trecut pe acolo in ultimii ani, de cand au devenit ” faimosi ” . Am neamuri, tovarasi in Colentina, am mancat acolo de destule ori pe timpuri, fara sa cred ca au ceva in plus micii aia fata de cam orice alt mic mancam oriunde, iar de cand au devenit faimosi as vrea sa-i incerc, doar ca consider ca ar trebui sa fiu complet dement sa stau dupa 30-40 de persoane la coada, cate sunt de fiecare data cand trec p’acolo.

    4
    • #24

      Micii sunt ultima mancare pe care as face-o in casa. Fum, miros, stropi, alea. Pentru mine nu, mersi.

      1
  19. #25

    Cei mai buni mici sunt aia mari

    2

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.