Am observat că, discret, lumea se bucură, prin zona noastră, de efectele tarifelor lui Trump, adică faptul că prețul petrolului s-a dus în jos și faptul că China, rămasă fără piața americană, se va reorienta spre Europa, unde e loc de chinezării ieftine, dar și de IT, mașini și ce mai fac ei.

Sigur, cine nu se bucură de faptul că scade prețul petrolului? Românii nu se bucură, pentru că scumpește Petrom benzina ahaha.
Ce voiam să spun este că bucuria asta este de scurtă durată. Companiile care extrag petrol nu o fac din bunătatea inimii, iar serviciile de înmagazinare costă.

Când prețul petrolului va scădea sub pragul de rentabilitate, companiile vor da afară oamenii, vor astupa puțurile, vor micșora, astfel, producția, iar prețul va crește, din nou, dar, de data asta, cu șomeri.

Conform unei analize, în urma taxelor impuse pe exporturile chinezești în primul mandat Trump, companiile chineze au inundat țările cu exporturi pentru a compensa lipsa pieței din America. Acest lucru a dus la falimentarea multor companii locale, la distrugerea valorii adăugate în economiile locale și la scăderea taxelor încasate la bugetele naționale.

Zice Iulian Stanciu, de la emag.

Aici intervine marea problemă cu inundația de produse chinezești de pe piața europeană. Faptul că produsele lor, mega ieftine, obținute cu munca forțată a copiilor, uigurilor și ce sclavi mai au prin deșerturile lor manufactoriale, vor forța ieșirea de pe piață a produselor locale și a industriilor locale. Și, așa, vom avea trinketuri ieftine peste tot, cumpărate de șomeri voioși, din ajutorul de șomaj de la stat, ajutor oferit din tipărirea de bani fără acoperire în economie.

Așa că poate nu e neapărat bine să ne bucurăm de mega ieftiniri. Pentru că ele vin cu accesorizări nu neapărat bune.
Sigur, dacă îmi aduc eu bine aminte, istoric vorbind, prețul petrolului era la ceva gen 40 de dolari barilul, deci loc de scădere este, mult, doar că viața m-a învățat o chestie. O dată ce o companie a crescut prețul la produse și și-a învățat managerii și acționarii cu profituri fantastice, nu se va mai întoarce NICIODATĂ la prețurile de dinainte.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

14 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Cred ca singura intrebare reala e care dintre economii rezista mai mult – UE cu marfa ieftina din China (care oricum e aici deja de ceva vreme) sau SUA fara marfa ieftina deloc cu suprapret din orice.

    Nu de alta, dar nici americanii obisnuiti la un nivel de pret nu vor fi indiferenti cand brusc 80% din produsele cumparate si-au dublat peste noapte preturile. Iar sa deschizi local o fabrica necesita timp si muncitori ieftini de care SUA face tot posibilul sa se scape… deci cine munceste, rednecks sau hillbillies?

    27
  2. #3

    Orice învăț are și dezvăț. Uneori e bun și cîte un nebun din ăsta la casa omului, să mai scuture sacul cu șobolani din economia mondială, că prea s-a obișnuit cu venituri exorbitante…

    10
    • #4

      nu asta este scopul lui trump. el vrea cu orice pret reducerea deficitului federal si cresterea companiilor americane care produc in america. urmarile, victimele colaterale ii sunt complet indiferente. dupa el potopul.

      p.s.: era sa uit principalul: propria imbogatire si eventual infiintarea unei dinastii.

      18
    • #5

      Ai uitat si dorinta de a se alia cu Rusia si de a face praf sistemul de aliante occidental.

      17
    • #6

      nu am uitat, dar nu asta nu este scopul in sine, poate fi cel mult un mijloc sau un efect.

      1
  3. #7

    emag e suparat pe practicile anticoncurentiale si se revolta in fata chinezariilor :)))))
    bai ce haios, super amuzant
    poate maine aflam ca si amazon e revoltat

    27
  4. #8

    dl Stanciu poate sa o **ga cu aplomb. Cat timp peste 60-70% din marfa vanduta de emag provine de pe aliexpress si ei isi iau comision de la resalleri este in regula, nu??

    39
  5. #9

    Cand vor scoate de pe platforma toate fantomele de firme chinezesti o sa incerc sa-l cred.
    Pina atunci, comisionul e bun tare.

    29
  6. #10

    Emag este nefrecventabil fix din cauza marketplace-ului plin de produse chinezesti cu preturi de 3 ori mai mari decat la restul de magazine.

    11
    • #11

      Eu am găsit pe Emag niște chinezării mai ieftine ca pe temu. Mărunțișuri&porcărioare. Și pentru că am Genius, me gusta.

  7. #13

    (Produsele chinezesti),,vor forța ieșirea de pe piață a produselor locale și a industriilor locale.” – care produse locale, la noi nu e cazul, au fost deja eliminate de mult de catre produsele vestului vandute in supermarketuri, mancarea de ex. Asa ca ori cumparam rahat frumos ambalat in vest ori in China, tot rahat mancam! E o lupta pentru piete unee noi suntem doar piata de desfacere.

    1
    • #14

      stiu ca nu intelegi chestiile astea, dar te ai gandit vreodata de ce Microsoft nu ofera suport si centru pentru romania? sau nintendo? daca nu, iti zic eu. pentru ca romania e insignifianta la vânzări. avem populatie mica si fara putere de cumpărare. mitul cu marea piata de desfacere e o prostie crunta.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.