Mă gândeam, legat de cele 4 rețele sociale americane că, în epoca celui mai mare boom economic mondial, ultimii 20 de ani, UE a avut parte de cei mai incompetenți lideri. Sau, poate cei mai trădători lideri, dacă te uiți la Gerhard Schroeder sau Angela Merkel.

Dacă stai și te uiți la evoluțiile societății, îți dai seama că e aproape incredibil cu cât de cu pantalonii în vine este uniunea europeană în fața celorlalte puteri mondiale, în special US. Gândiți-vă că, în epoca social media, când în US au apărut și dezvoltat, Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat, Whatsapp și restul, în UE, singura aplicație care s-a dezvoltat, și aia pe bani publici, a fost Signal, în preajma pandemiei, gen ca să avem o comunicare curată. Și, evident, nu o folosește nici dracu. A existat zero interes pentru a stăvili monopolul US asupra social media și internet în general, a fost bine, nu ne-am bătut capul, doar am folosit cu succes. Între timp, liderii și-au folosit timpul pentru chestii foarte importante, cum ar fi interzicerea castraveților strâmbi la comercializare sau sticla cu capac legat de ea.

Dar asta e doar o chestiune trivială, pentru că lipsa completă a dezvoltării a fost în toate domeniile. Toate descoperirile științifice sau medicale se fac în US sau Asia, în UE nu avem decât CERN și ăla e cam vai mama lui, nu mai pasă nimănui de producerea unei găuri negre care să ne înghită. Industria auto e pe plută, pentru că măreții lideri s-au gândit că mutarea, de pe combustibili fosili, pe baterii, se face în funcție de cum gândesc contabilii de la UE. Nu avem, ca stat supranațional, nici un fel de industrie de semiconductori, de procesoare, absolut nimic legat de IT, eventual asamblăm, la suprapreț, piese aduse din China.

Pur și simplu, în UE nu se face nimic. Absolut nimic. 450 de milioane de oameni care nu fac decât să consume ceea ce li se oferă din afară. Credeți că asta duce și va duce la ceva bun?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

42 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Azi am aflat cu stupoare si tristete ca Miron Mitrea inca traieste.

    9
  2. #7

    O sa mananc niste oua de prepelita la micu dejun acum. Le am gasit gata decojite in mega image

    4
  3. #8

    normal ca nu exista industrie pentru ca in UE chestia asta a fost depasita. procesoare? avem pepsi. social media? avem apa, informatie curata, e peste tot. trenuri super rapide? :)))) sa fie ei sanatosi, avem industria calului, integrare, natura, verde. nu avem nevoie de nimic din mizeriile occidentului decadent, avem pace, e bine.

    5
    • Doar ASML, care face masinile de litografiere cu care TSMC, INTEL, China, AMD, NVIDIA isi fac procesoarele / semiconductorii . ASML este cea mai importanta companie din lume in acest moment, fara ea se duce in cap toata industria. Au suprematie absoluta in ceea ce priveste masinile care produc microprocesoare. Fara ei se intoarce restul lumii cu 20 de ani in urma.

      www.reuters.com/technology/asmls-next-chip-challenge-rollout-its-new-350-mln-high-na-euv-machine-2024-02-09/

      In industria echipamentelor de prelucrare a metalelor Trumpf (Germania), Hoffmann Group (Germania), Prima Power (Italia), Lvd, Kemppi (Finlanda)TKM GmbH (Germania), DMG Mori Seiki, Steyr etc. Masini grele etc. Europa a crescut foarte mult in acest domeniu.

      Productia de otel (ian – iul 2024) – Europa (27) 78 milioane tone otel Europa (restul) 26 milioane tone – Rusia CIS Ucraina 51.5 milioane tone (nu am gasit ucraina separat si am adaugat si pe orci. Total 155 milioane (probabil pe la 120 de milioane fara orcia, deci cam dublu fata de SUA).

      America de Sud – 24.2 milioane

      America de Nord – 64 milioane tone

      Orientul Mijlociu -32 milioane tone

      Este productie foarte mare in Asia, dar produse de o calitate mizerabila, Europa produce cel mai bun otel si cel mai scump, proiecte complexe etc. Ce fac chinezii si indienii cred ca vedeti cu totii pe net, daca aveti curiozitatea sa cautati. Si apropo europenii produc echipamentele cu care fac asiaticii (fara japonia si Corea partial) otel. Daca europa pune pauza, se cam inchid combinatele alora.

      Airbus se pisa cu jet pe Boeing. Situatia putea fi mai buna dar Europa sta foarte bine in continuare. Gigantii tehnologici americani sunt cu picioare de lut, s-au inchis toate aplicatiile si platformele in Rusia, i-a durut pe aia in p… , au aparut a doua zi 20 de aplicatii sa isi arate rusoaicele ovarele pe net. Daca dispare maine amazon nu mai avem de unde comanda sau cum ?

      16
    • #10

      da sefu, stai linistit, suntem cei mai tari.

    • #11

      @dsg, ia vezi tu top 30 companii din lume dupa cifra de afaceri, cate sunt europene ?

    • #12

      @dsg: compania northvolt, cea mai cea companie, cea mai mare chestie, cea mai mare baterie producatoare de baterii din lume a facut rahatul praf pentru ca a urmat un model european clasic: a luat in pula calului totul de la chinezi si s-a ales praful. de ce? pentru ca asta e gandirea europeana de care zice si Cetin: fara pic de gandire strategica, fara urme de gandire pe termen lung, niste cacati de birocrati care vor doar sa bifeze niste conditii pe hartiile lor super importante. au avut echipamente chinezesti pe car enu stiau sa le foloseasca si au ajuns sa aduca muncitori chinezi si interpreti pt ca nu puteau sa vorbeasca cu muncitorii chinezi. imbecilitate dusa la perfectiune.
      zici de asml? pai asml mai este europeana pentru simplul motiv ca americanii au pus stop vanzarii de tehnologie ca altfel idiotii de europeni dadeau tot din casa.

      4
    • #13

      @Arhi adevarat boss, dar nu este dracu asa de negru. Cred ca s-au trezit niste capete mai luminate si o sa ne urmam calea foarte curand. Chinei ii urmeaza o muie colosala, dupa ce vom bloca exporturile de linii de productie. Se vor intoarce chinezii inainte de revolutia culturala.

      In 2022, the EU machinery and transport equipment exports to China amounted to about 120.1 billion euros, making it the most exported commodity from the EU to China.

      @Ender – Northvolt este intrat relativ recent pe piata de prin 2017 gen, sunt unii plecati de la Tesla parca, sunt suficienti producatori pe piata. Trebuie incetate mizeriile astea de importuri de “solare” din China, (si sustinute si de state gen programul casa verde, care nu stiu de ce subventionam noi productia de baterii din China), masini si la revedere. Ca au si companiile europene dreptatea lor ca nu ai cum sa concurezi cu sistemul capitalist salbatic meets sclavagism medieval meets exploatare dementa de resurse fara norme si etc. Dupa ce companiile chineze vor respecta legi, copyright, drepturile omului, identificare fiscala si juridica nu sa se schimbe johny wu cu johnny wu dupa cum au probleme dupa aia sa mai vanda un surub pe piata UE.

      7
  4. #14

    UE are prea multa incredere in traditii culturale si sociale, lucruri care mereu i-a permis un fals aer de superioritate fata de SUA. Uita ca la baza formarii acelor traditii sta mult sange, forfota continentala si neincredere. UE are atatea sanse sa opreasca un monstru retoric ca Hitler cat avea si acum 90 de ani. Rezistenta prin cultura, varianta europeana. MUE UE!

    4
  5. #15

    UE a belit-o pentru ca nu are incredere in democratie, si stiu exact ce spun.

    Exact cum democratii au numit-o pe Kamala in loc sa organizeze alegeri interne, ca bifa casutele – femeie, neagra – si n-au vrut sa riste sa castige un barbat alb, si iar sa planga wokii in batista. Au vrut sa fie siguri ca iese Kamala, ce atata democratie.

    Trump a fost ales prin competitie interna, in care a dat de pamant cu toti adversarii, gen familia Bush si alti puternici, si ce sa vezi, la alegeri a dat de pamant si cu Kamala.

    Cand o sa inteleaga UE nu numai ca Democratia e buna si trebuie sa fii mereu cu ea in gura, dar si de ce e buna si tb aplicata? Ca au trecut 15 ani de cand Merkel a spus ca UE are un deficit de democratie, si liderii sunt tot mai slabi.

    10
    • #16

      esti incontinent, ai logica in comentariu aproape cat georgescu.

      3
    • #17

      Ok, simplific:

      1 Liderii alesi prin competitie democratica sunt mai competenti decat liderii alesi birocratic
      2 Comisarii UE sunt alesi birocratic, deci sunt slabi
      3 Stilul progresist de a alege lideri pe criterii de peezda, culoarea pielii si homosexualitate e cea mai mare prostie inventata in secolul 21. Creeaza cei mai slabi lideri, adevarate minusuri ambulante, care tb protejate si aparate. E un sistem si mai prost decat cel birocratic.

  6. #18

    Sunt mai multe motive pentru care lucrurile alea se intampla in US.
    1. Cultura de ventura capitalism care in US exista dinainte de 1900 dar in europa cam slabut (de ce, la pctul 2) plus legile care favorizeaza chestia asta, mostly facilitati fiscale.
    2. Piata unitara imensa. SUA e un continent intreg, oricum ai lua-o Europa a fost rupta-n doua pana acu 35 de ani cu diferente culturale si economice imense. UE a mai unificat un pic piata dar tot ai diferente majore de la tara la tara.
    3. Cultura antreprenoriala mult mai bine dezvoltata si sustinuta de cadrul legal si fiscal. De dupa razboiul de secesiune US n-a mai avut niciun conflict major pe teritoriul lor, Europa a avut 2 mari plus 50 de ani de URSS. Conform zicalei ban la ban trage, odata ce ai deja niste baze de antreprenoriat se dezvolta bulgarele de fondatori si companii noi.
    Daimler trebuia sa se chinuie sa vanda in fiecare tara din Europa in parte, fiecare cu particularitatile ei. Ford a avut un continent aproape uniform.

    O alta chestie este cultura extrem de individualista din US vs cultura mai “socialista” din Europa. Da au companii si inovatie, dar scoala costa sute de mii de dolari, daca te imbolnavesti dai faliment si daca iti pierzi jobu in o luna esti pe strazi si te aresteaza politia ca de ce esti pe strada.

    anecdota de PS: toate procesoarele de ultima generatie se fac cu tehnologie produsa in Europa. Fara ASML apple, intel, amd, nvidia o sug.

    21
    • #19

      Asa e, sa ne gandim ca multe industrii din SUA au ajuns, prin capitalism laissez-faire , imperii in toata regula; Imperiul Tutunului, Imperiul Armelor, Imperiul Otelului, Imperiul Petrolului . Pentru fiecare monarhie imperiala din Europa a existat unul industrial in SUA.

      1
    • #20

      R&D-ul in Europa se face la firme americane si patentele se inregistreaza cu prioritate la USPTO.

      1
  7. #21

    Din vârful capului, tehnologia și echipamentele necesare pt a produce procesoare, procesoare grafice, optică avansată, procesoare fotosensibile sunt produse în Europa. Patentii sunt de asemenea europeni.

    Europa are și a avut mereu cel mai mare bazin R&D din lume.

    Dintr-o incredibila prostie a managementului Philips, TSMC a fost predată guvernului Taiwanez.

    În domeniul sănătății, cam orice invenție majoră din ultimele decenii se întâmplă în Europa.

    Diferența între noi și restul e ca vindem ieftin și împărțim cu lumea, respectiv nu stoarcem în cea mai jegoasa forma de capitalism și ultimul şfanț din ce producem.

    În rest, avem parte de o clasă politică de clovni care îl fac până și pe trump să pară competent.

    12
  8. #23

    În afară de: ASML, Zeiss, Ericsson, Nokia și ceva mai puțin Philips, sunt complet de acord. Puține, dar încă extrem de importante ( cât o mai ține monopolul ASML și Zeiss ).

    Ah, uitai, Siemens si Airbus.

    3
    • #24

      Thiessen-Krupp e uriaș, au combinate gigant și în Brazilia. Oțelul produs de restul e cu 2 clase mai jos. MAN-Burmesten&Wein și Sulzer domină industria motoarelor navale, locul trei nici nu se mai vede, atît de departe este. Restul fabrică sub licență.

      4
  9. #25

    UE a ajuns la un nivel superior de dezvoltare. Industria este mutată în Asia sa nu poluăm aerul nostru, iar SUA este jandarmul mondial, care are obligația să ne apere de ruși și alți nebuni

    In EU viața este roz, avem 2 luni concediu și alte 2 luni libere și sărbători, siesta, fiesta, si plasa de siguranță a socialismului. Ce ți-ai putea dori mai mult?

    12
    • #26

      bani

      5
    • #27

      Daca ești hămesit după bani, fugi in America. Acolo e tărâmul schizoid al profitului cu orice preț.

      Europa preferă o viață mai liniștită unde banii sunt doar o parte a calității vieții. Oricum, daca nu câștigi suficient în Europa, faci ceva greșit și în America vei dormi sub pod

      7
    • #28

      in EU viata este roz? pentru cine?

      4
    • #29

      da, si de unde ai tu doua luni libere pt concediu ??

      3
    • #30

      Problema în Europa este că sînt foarte mulți patronache care nu produc nimic în firmele lor, importă totul din China (Asia) iar muncitorimea a cam ajuns să facă foamea, servicii și ceva marunțișuri. Daca nu ar ține ștacheta sus marile companii am ajunge ca Africa.

      5
    • #31

      cealalta problema e ca ceilalti patronache, care produc sau vor sa produca au probleme sa faca asta pt ca sunt aia care aduc pe preturi de nimic din china si mai e si sistemul care incearca din rasputeri sa le dea in cap celor care incearca sa produca. muncitorimea nu vrea sa muncitoreasca si ajungi sa aduci strainezi. si nu e vorba de salariu, e vorba de munca, muncitorimea nu vrea munca, vrea salariu sa isi cumpere cacaturile alea produse in china, nu cacaturi produse aici.

      3
    • #32

      In urmatorii 5 ani se vor alege caprele din oi. Globalizarea si libera circulatie a marfurilor este doar o utopie care si-a atins maximul istoric. Nu poti fi competitiv pe o piata in care unii produc cu sclavi si energie ieftina, n-ai cum. Tocmai din cauza asta vedem calitate redusa pe bani multi. Ue are foarte multe vulnerabilitati cauzate de dependentele externe, tocmai pentru a reduce costurile si a ramane competitiva, plus ca este o structura compusa din 27 de state membre, fiecare cu propriile interese nationale, si este foarte greu sa multumesti pe toata lumea in mod egal, aproape imposibil zic eu. Insusi existenta UE , va depinde de decizii strategice majore, cum ar fi energia, apărarea, politicile industriale si combaterea dezinformarilor.

  10. #33

    Nu stiu alte tari, dar noi i-am trimis pe cei mai praf politicieni in parlamentul Europei (Eba, Sosoaca, Grapini, Becali, etc). Daca si alte tari fac la fel, iti cam dai seama din ce e compus parlamentul ala. Ce asteptari sa ai?

    7
    • #34

      Liderii UE nu sunt aleși în mod direct de toți cetățenii UE, dar Parlamentul European este ales prin vot popular. Calitatea alegatorilor influențează in mod direct, direcția generală a politicilor UE prin reprezentanții pe care îi trimit în Parlamentul European . Alegerile europene au de obicei o prezență la vot scăzută, ceea ce înseamnă că uneori politicile UE nu reflecta dorințele majoritatii largi a cetățenilor. In putine cuvinte: www.youtube.com/watch?v=f8Ne9sRcSrM

      2
  11. #35

    Cum boss nu se produce nimic? Caseta de cookie consent si GDPR ce sunt?
    Lasand gluma la o parte, ce cacat sa produca UE cand nu face decat sa produca atmosfera in jurul coaielor lui Lenin conservate-n formol?
    Un comunism mai gretos ca la Bruxelles nici Ceausescu n-a visat.

    4
    • #36

      Sa fim seriosi, Europa exceleaza în adoptarea tehnologiilor avansate, cum ar fi automatizarea, robotica și prelucrarea a orice fel de materiale. Plus ca mana de lucru este inalt calificata. Inginerii europeni merg si pregatesc oameni pe toate continentele. Industia europeana, cum spunea cineva mai sus, ofera solutii de care depind intregi industrii si fara de care acele industrii nu ar exista. Pe de alta parte, SUA dispune de resurse naturale vaste, inclusiv metale, minerale și energie ieftina, ceea ce contribuie la reducerea costurilor de producție. Noi, europenii am fost dintotdeauna si suntem early adopters a cam tot ceea ce tine de bunastarea cetateanului. Bunastarea asta implica costuri mai ridicate ale forței de munca, decat competitorii sai, iar asta cumva este in impediment in a ramane competitivi. Problema noastra mai este costul energiei, acea energie care cumva ne mentinea competitivi. Trecerea asta abrupta la energie din surse regenerabile, politicile green ( care au fost induse tot de rusi prin diverse partide si ong-uri) suprapusa cu invazia Ucrainei de catre orci, a facut in asa fel incat sa stagnam. Sulutia?, nu cred ca exista o sulutie pe termen scurt. Va trebui sa strangem din cur, sa muncim mai mult pe mai putin, si sa speram ca idiotului de la kremlin , nu-i vin idei crete cu petarde atomice.

      4
    • #37

      “Va trebui sa strangem din cur, sa muncim mai mult pe mai putin, si sa speram ca idiotului de la kremlin , nu-i vin idei crete cu petarde atomice.” Ja, stahanovism european, desigur fara defrisarea birocatiei, nu?

      Cred ca daca iei fiecare one-liner din Ilf si Petrov este aplicabil Sovietului de la Bruxelles: berea se serveste doar membrilor de partid; prin decret special a fost declarat armasar, desi fusese toata viata iapa; pileste-n continuare, Sura, pileste-n continuare (parafrazez, dar ideea ramane); plina de birouri de coarne si copite.
      Cum ai vrea sa fie ceva competitiv si inovator cand problema e ca-ti reglementeaza si puterea de la aspirator, cat sa consume o boxa in stand by, rampa de incarcare a dobitoacelor in vagoane, ce ai voi sa conduci, cu ce ai voie sa te incalzesti, care-i cota de ciuhapi si de ce n-ai voie sa-i refuzi etc.?

      Iar apogeul este colectivizarea asta in numele climei: stati linistiti, tavarisci, n-aveti bani pentru masurile reformele climatice, va bagam la Fondul Climatic si executarea. Taxe pe carbon? Serios? Am mai trecut prin asta acum fix doua generatii, iar copiii alora de-au cantat atunci colectivizarea sunt mari pro-europeni acum, vezi rahatul ala de Baconschi. Ca unul dintr-un neam asa sinistru are dreptul sa vorbeasca de democratie-n public e o rusine.

      Si cumva nu cred pana la capat asta cu “the russians did it” pentru ca, in definitiv, si America are interese comerciale si geopolitice aici si ei nu lucra niciodata-n pierdere, stii ce zic? Si China e mai mult decat fericita sa-si otraveasca niste locuitori prin orasele ale fabrica ca sa tie si ea Europa stransa de coaie.

      Problema de capatai e ca Europa e o tarfa, pur si simplu; tarfa, condusa perpetuu de progenituri din neamuri de tarfe. Si s-a multumit sa fie o tarfa luand de la fiecare si-i postita pe rand sau deodata de cine vrea si de cine nu vrea. Iar acum e plina de sfrentie si, cum nu cred ca are de gand sa se reformeze in vreun fel (ca altfel si-ar taia toti contopistii aia painea de la gura si craca de sub picioare – stii tu, aia care nu stiu cum se vara motorina-n rezervor da-mi spun ca din 20XY nu am voie decat cu masini pe 777), cel mai de bun simt lucru de facut, singurul lucru de facut, este sa moara si sa lase continentul sa fete altceva, de preferat mai putin gretos.

    • #38

      Spume de aurist retardat la adresa unor măsuri decente pentru mediu, unde am mai văzut astea..
      Alex, tu ești Dan Negru, așa-i?

      Voi ăștia care vă zvârcoliți că nu mai puteți să afumați orașul cu 4.4l diesel (de fapt puteți dar vă arde la buzunar) sunteți problema, nu birocrația de la Bruxelles. De fapt tocmai birocrația de la Bruxelles vă e dușmanul fiindcă impune reguli și vă împiedică să furați fonduri și să faceți ce vă trece prin cap, haiducie și privatizări ca în anii 90. De aia forțează acum proiectul georgist toate leprele și scursurile, de la Ponta, Țiriac, Dan Puric, Dan Diaconescu, Becali, Tucă, Sârbu, etc. etc. Pentru că ei s-ar simți mult mai bine cu banii estici și nu ar mai trebui să dea socoteală EU.

      3
    • #39

      Flat, tovarase, ai vorbit ca un adevarat pro-european. Fac pariu ca te lauzi ca nu esti semianalfabet si ca ai gandire critica, desigur aprobata de stat, dupa cum se vede, ca asa e cu astia educati si pro-europeni, nu pot iesi din retorica oficiala, altfel isi dau reset in bucla.
      Cum oti fi voi astia mai presus decat rusii, nu stiu. Cum oti fi mai presus decat societatea aia ideala a chinezilor, nu stiu.
      Ce stiu e, ma jur, daca-ti spune Ursula maine sa-ti tai doua coaste si sa te-apleci mai jos ca altfel se prabuseste Cetatea Soarelui, nu doar ca te executi dar o si faci conform reglementarilor europene in vigoare si mai si platesti o taxa pentru asta.

      Daca ti-as spune ca-mi ajunge 1.5L asta de-l am acum nu cred ca m-ai crede, insa asta nu importa, importa e ca n-are de ce sa mi-l interzica vreun contopsit daca vreau si-mi permit sa-l intretin inca 20 de ani de-acu incolo.

      Acu faptul ca tu spui muie comunism, ii dai cu banul estic si-n acelasi timp vezi salvarea la Bruxelles e prea delicios ca sa te-mpiedic. Insa eu sunt pas, nu mersi, e acelasi rahat ca acum 75 de ani, cu alt steag si alte motive. Ca si-atunci erau unii care urlau ca tine ca acea colectivizare e doar o masura de bun simt pentru agricultura si ca problema e la taranii aia care nu doar ca au prea mult pamant, ci mai au si mijloace de productie si-ar inrobi pe toti daca n-ar fi taxele alea de chiabur.

      Si, daca-mi permiti un sfat nesolicitat (rostit cu oarecare invidie de clasa, dar talentul trebuie recunoscut acolo unde e), ar trebui sa te faci poet proletcultist, frate, ai stofa, ai verb, ai aplomb, ai ritm si asta-i tot ce-ti trebuie, mai mult e contraindicat. Go for it, maine poimaine o sa rupi tirajele scriind despre astia ca mine ce-a scris A.E. Baconschi si clica lui despre aia ca buncii mei.

    • #40

      Eu îs optimist în ceea ce privește Europa. Am văzut progrese concrete, in decursul anilor. Nici un sistem nu e perfect, și cred că suntem la apogeul traiului bun. Urmează vremuri căcăcioase, adevărat, dar per total, cel puțin deocamdată, eu zic că suntem pe plus. Contextul mondial nu ajută deloc. Dezechilibrul este creat de toate marile puteri, cu aspirații expansioniste. Vezi SUA, China, și orcii. Se creează o nouă ordine mondială, iar lucrurile se vor așeza cumva în următorii 5 ani . Cum?, naiba știe.., noi suntem doar niste pioni care rostogolim niște păreri pe un blog, ca să ne simțim validați și cumva trăim cu impresia că avem un cuvânt de spus. NU AVEM!.

  12. #41

    Pana cand nu exista un guvern UE, o politie UE, o justitie UE, o armata UE, etc. nu avem cum sa discutam despre UE vs the world. UE este doar o piata comuna, ultra-birocratizata, unde fiecare guverneaza dupa capul lui si unde o tara cu 10mil de locuitori blocheaza absolut toate proiectele gen “sanctiuni URSS” si unde orice luare de decizie dureaza ani de zile, apoi se mai amana cativa ani, ca apoi sa se aplice doar unora.
    Nu cred ca pe americanul de rand din Utah il intereseaza in mod deosebit de alegerea guvernatorului din Ohio. Pe cand noi cunoastem absolut toti retarzii din fiecare guvern european, pentru ca vai doamne, e ales iar Fico prim-ministru si blocheaza ajutoarele catre Ucraina.
    UE ar fi competitiva doar daca toate statele si-ar ceda suveranitatea unui guvern comun, ceaa ce niciodata nu se va intampla, din cauza istoriei.

    2
    • #42

      Adica statele unite ale europei?, daaa!, total de acord. Doar ca nu o sa se intample niciodata. Adica ar fi ceva sanse doar daca rusii ar face implozie si s-ar isca ceva razboaie civile pe acolo. Dar nu in cursul vietii noastre. Mai degraba reusim sa intretinem fuziunea nucleara, dacat sa facem 27 de compromisuri.

      2

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam