Mai țineți minte când aveam câteva zeci de opțiuni de aplicații de livrare, în românia, și eram așa, nemulțumiți, că întârziau câte 2-3 minute, nu era ciorba fierbinte sau livratorul nu avea cu voi o discuție flamboaiantă și dădeați ratinguri de kkt pentru motive de astea?
Câte aplicații de delivery mai sunt, românești? Niciuna, nu? Bolt, Glovo, Uber și acum Wolt. Știți ce înseamnă asta, nu?
Înseamnă că vă veți bucura de prețuri mari, pentru că nu există competiție, de comision la comision, de comision de aplicație, comision de plouat afară, comision de streS plus alte taxe și comisioane. Plus aproape 40% comision aplicat restaurantului. Cam aia o să fie experiența aia de top. Adică la fel ca acum.În lus, cu livratori jegoși, nemâncați și nespălați, eventual aduși din Sri Lanka și Tibet, ca să fie mulțumiți cu 500 de euro pe lună
NOU
Fiind client al aplicatiilor inca de pe vremea HipMenu (God Rest its soul), fiecare achizitie progresiva a venit cu preturi mai mari,servicii mai de rahat si uneori chiar features in minus. Dupa achizitia hipmenu de catre FoodPanda au scos complet comanda de grup. Asa a aparut EuCeMananc
NOU
HipMenu a fost cea mai buna aplicatie in primul rand pentru ca era un SRL care nu trebuia sa “genereze plus-valoare actionarilor” si apoi pentru ca mostly era doar un agregator si procesator de plati. Restaurantele livrau cu flota lor, hipmenu doar procesa plata si le dadea comanda. Parca spre final au adaugat si ei livratorii lor, nu mai retin sincer.
Glovo, bolt, foodpanda, morti toti au facut schema clasica de outsourcing. Initial s-au dus cu comisioane mici si livrare gratis iar dupa ce restaurantele au renuntat la livratorii proprii au sarit cu comisionul la >30% plus transport plus plus.
NOU
Sa nu mai spunem ca sunt in continuare persoane care insista ca trebuie dat bacsis livratorului indiferent de conditiile in care a ajuns mancarea. Nu conteaza ca este rece, nu conteaza ca a durat 30 de minute doar partea de livrare, nu mai conteaza nimic.
NOU
Incearca sa comanzi de la Edo Sushi (livrator propriu) sa vezi cat dureaza comanda. Se pare ca-s masochist.
Auzi, 30 de minute, you funny bruh :))
NOU
Cel mai misto a fost cand am vrut sa fac o comanda la McD si am avut asa:
Taxa de transport – pt ca la mcd nu exista fara
Taxa de “servicii” – ca cica servere si plm
Taxa de vreme rea – ploua putin afara
Taxa de restaurant aglomerat – ???
Taxa de distanta – ca cica eram departe de restaurant, vreo 3km.
PS: Ala care se leaga ca de ce comand si de ce McD ma-sa e curva in port.
NOU
cam așa se întâmplă când comanzi cu livrare de la pizzahut, mcdonalds, kfc, burgr king, calitatea/prețul meniurilor e sub pizzele/burgerii/ puii pane pe care le găsești la restaurantele din cj.
NOU
Babaeț p-astia care stati la pulea-n plop va inteleg ca n-aveti optiuni si apelati la livratorii poolii.
Da astialanti care stati la civilizatie?
Io am barlogu in zona semicentrala ca sa zic asa, inconjurat de jmdemii de fastfuturi si restorante. Mi-e pofta de ceva, ies si iau. Si cu toate astea duduie de livratori in complex aicișea. Is ca gandacii. Nu e minut sa nu se-nvarte un ciutanez d-ala cu ghiozdanu in spate p-acolo. Băbăeț, lenea se plateste. Pe langa faptu ca n-as baga la matz halău cărat de aia.
NOU
probabil timpul altora e mai valoros decat timpul tau.
NOU
@DanV, in cazul meu cel putin, de cele mai multe ori este vorba de timp. Daca restaurantul de la care vreau sa comand nu este chiar langa bloc, toata povestea dureaza cel putin o ora. Am 20-25 de minute dus, vreo 15-20 de minute asteptat sa fie gata comanda si inca 20-25 de minute intors.
In timpul acesta poate ma uit la un film sau stau si citesc blogul lui Arhi.
Dar din cauza (sau mai bine zis datorita) costurilor tot mai mari pentru livrare, am ales sa comand din ce in ce mai putin si sa inlocuiesc asta cu gatitul acasa.
NOU
eu mi-am gasit un restaurant la 200m de mine care are tot ce mananc eu in general. daca am chef sa comand, ies din casa, ma duc acolo, ma asez la masa, mananc frumos, aia 30 de lei care ii plateam taxa lui Glovo se duc la tipsul chelneritei, iar pretul mancarii se duce full la restaurant, nu jumatate la glovo.
NOU
” n-as baga la matz halău cărat de aia”
trecând peste exprimarea academica, mancarea(punga) livrata de baietii aceia este intotdeauna sigilata (capsată) de catre restaurant, cel putin din experienta mea.
NOU
Hai ba mosule, daca ziceai ca-n timpu ala faceai un biznis si faceai profit 5000 coco era altceva. Da sa spui ca nu iesi din casa ptr ca sa stai la film sau pa blog, asta e lene.
Tano, o fi alea sigilate, da tot le ating aia si nu-s taman pretini cu apa si sapunu.
NOU
DanV, e lene doar pentru că așa vrei tu să numești asta, conform valorilor in care crezi tu. Pentru alta persoană este pur și simplu optimizarea timpului. Nici eu nu fac milioane în alea una doua ore pe care le scutesc atunci când dau comandă, dar sa mor daca nu sunt de milioane orele alea in care am stat să mă joc cu plusurile și să decupez după conturile desenate de copil.
NOU
Plot twist: la restaurantu ala la care va laudati voi ca va duceti harnici pe picioarele voastre, de fiecare data cand va e foame, lucreaza varu la fel de spalat dar vag vorbitor de engleza al lu ala de la Glovo.
Dar e ok, macar nu atinge exteriorul pungii, acolo era chintesenta sigurantei alimentare.
NOU
da, nu, doamna de la restaurant e blonda si mai sunt 2 tipi, la fel de caucazieni.
NOU
Nu toti stam la sat unde singurul restaurant e la 10 minute de orice cladire.
NOU
@DanV, timpul fiecaruia este limitat si fiecare il aloca diferit.
Tu consideri ca eu sunt lenes ca prefer sa ma uit la un film in loc sa ma plimb o ora pana la restaurant (cu masina sau pe jos).
Poate alte persoane te considera pe tine lenes ca te duci la restaurant, in loc sa gatesti acasa.
Sau esti lenes ca te duci sa cumperi ardei iuti de la supermarket, in loc sa iti plantezi si tu 2-3 jardiniere pe balcon.
Sau esti lenes ca nu ti-ai facut vreo 20 de borcane de zacusca, in loc sa cumperi toate porcariile pline de conservanti.
NOU
Culmea e ca am in balcon patrunjel, marar si ardei iute )))
Odata am pus si rosii dar n-a meritat efortu, productia prea mica. Zacusca, muraturi si gemuri….se stie, e debaraua plina. Plus varza la murat )) . Mama cum e salata de varza murata….
De gatit gatesc in 99% din situatii. Daca ar sta astia cu restaurante dupa mine ar da faliment.
Cand merg sa halesc la oras, numa pa jos. Masina se stie ca e doar ptr exterior.
Cetatean model.
NOU
Sau inveti sa faci de mancare.
NOU
Tu chiar vrei să se apuce snobii de mînerul cratiței? Așa mare rușineee….
NOU
@Marinel, tu cand te duci sa iti cumperi carne si legume de la supermarket, nu te gandesti ca esti la fel de snob?
Nu ar fi mai bine sa iti faci tu o sera de legume si sa cresti 3-4 porci si 20 de gaini? Sau te gandesti ca iti murdaresti unghiuțele de pământ si te faci de râs la prietenii tai cand va vedeti sa va gatiti o supică?
NOU
@Andrei
Am crescut la țară, am hrănit, tăiat și măcelărit orice de la găină pînă la porci, cărat iarbă, fîn și coceni pentru oi, capre și cai, muncit la cîmp la ”acord global” pe vremea lui Ceașcă (săpat, udat, cules porumb, tăiat coceni, cîte 2 hectare anual), făcut liceu militar, serviciu militar la mina de cărbune, angajat marinar (electrician bord) la canalul lui Ceașcă în 87, plecat afară din 92 și muncit pe baza calificării de la 570 dolari lunar la cîteva mii de iepuroi azi (pe măsura acumulării experienței), zgîriat apa mărilor prin juma de lume.
Ai impresia că sînt analfabet funcțional ca tine, să-mi dau cu părerea unde nu cunosc? Aș spune că mai știu cîte ceva și cu porcii și cu proștii…
NOU
Nemulțumitului i se ia calul!
NOU
la tranta!
NOU
Dinţii de dar nu se caută la cal!
NOU
Orb la orb nu scoate ochii!
NOU
pentru cand sunt acasa cea mai la indemana varianta este gatitul acasa.
Pentru mine asta inseamna un drum la Kaufland pe care oricum il fac sa duc sticlele la SGR.
In drumul asta pot sa iau chestii penreu 2-3 mese gatite.
Mai inseamna pregatirea mancarii undeva la 10 minute / masa.
In general iau chestii de facut la cuptor: aripi curcan, ceafa porc, piept rata, peste sau chestii simple de facut la aragaz: paste, creveti, burgeri.
In cazul celor facute la cuptor in general sunt mai repede gata decat livrarea prin curier. O dorada cu legume la cuptor e gata in 60 minute maxim, timp in care pot lucra, uita la filme, citit bloguri, stat cu fi-miu.
Cele la tigaie se pregatesc tot asa in cateva minute.
Ca preturi ies mult mai bine de departe si calitatea unei mese atunci gatite zic eu ca e peste o masa livrata.
De comandat comanda doamna, dar e tot mai dezamagita sau mai comandam chestii pe care nu le-am face acasa (sushi de exemplu).
Mai comand la munca cu colegii, dar mai rar si in general cu livratorii restaurantului (Sabatini, Burger Factory sunt ultimele de care imi amintesc).
Mai folosesc varianta cu ridicare din restaurant la Sabatini care e langa mine la 10 minute de mers pe jos. Pana se face mancarea mai beau si eu o bere acolo si apoi duc mancarea acasa unde mananc cu doamna cat doarme fi-miu.
Ceea ce puteam zice mai scurt e ca daca vrei, poti trai linistit fara aplicatiile astea. Dar e la fel de ok sa comanzi de la ei daca asta te multumeste
NOU
Cine este doamna? Sabatini? Gabriela Sabatini?!!
NOU
O sa aiba 1-2 ani tranzitie catre uitare si tazz/wolt. Cum îi ajut eu in direcția asta: 1. Folosesc aplicatiile mai rar, doar pt 1-2 portii, si doar cand e vreme rea si e prea incomod sa ma deplasez. Pe scurt, mai platesc doar cand vreau boierie.
2. Daca am oameni in vizita si tre sa comand 4+ pizza/burgeri, dau telefon la restaurant si ma duc sa ridic eu. Le convine mult mai mult si lor asta, TRUST ME. Shaorma la mine la bloc e 24 de lei la restaurant si 44 pe tazz. Burgerii de langa sunt 38, pe tazz 50. La o intalnire de 6 persoane nu dau 100 de lei extra la tazz.
3. De mancat stiu sigur ca o sa mananc in fiecare zi, nu e o surpriza ca mi-e foame, planuiesc mesele din timp, ca sa nu fac comenzi aiurea pe stomacul gol.
NOU
concurenta nu e intotdeauna buna, e bine sa fie mai putine variante de livrare, mai putine aplicatii de instalat, mai putina bataoe de cap. ce daca e putin mai scump, macar e mai putin stresant.
NOU
Plus că, în general, competiția e nesănătoasă, naște orgolii și decizii care nu-s luate în favoarea clientului, ci pentru a alimenta o întrecere inutilă.
NOU
…și parcă te simți și mai mîndru cînd dai 50 lei pe-o măslină. 😉
NOU
@Peredhil, competitia naste decizii care nu-s luate in favoarea clientului?
Spre deosebire de monopol, care naste doar decizii 100% pro-client?
NOU
De cand au aparut confratii sri lankezi la fiecare comanda eram sunat ca nu gaseau blocul. GPS-ul ii aducea in fata blocului, pe usa de la intrare scrie ce bloc este si ce numar are scara, dar ei se invarteau in jurul blocului cate 10 minute. Apoi ma sunau. Cum nu stiau nici romana nici engleza trebuia sa cobor eu si sa ma uit dupa ei. Dupa 3 situatii identice consecutive mi-am dezinstalat Glovo.
Cu Tazz am terminat de tot la inceputul lui 2024 cand mi-au gresit total o comanda de 100+ lei si au vrut sa imi dea voucher de 20 de lei. Morti si raniti pe chat, luata la pla toata familia idioatei de la suport. Am sters contul si aplicatia. Apoi sunt contactat telefonic de altcineva de la Tazz. Am transmis din nou mesajul cu morti si raniti, sloboaze, apoi inchis apelul. Cine zice ca angajatii nu au nici o vina mananca cacat.
Am slabit 6 kg de cand nu mai comand burgeri si pizza din aplicatiile plii. Deci nici o paguba.
NOU
Username checks out…
NOU
Eu ii chem sa imi gateasca acasa, ultima oara am vrut un steak mai pe meseria asa, l-am chemat pe ala, Salt Bae, nu il stiti voi, si daca tot a venit, l-am mai platit 2 ore in plus ca sa imi dea si cu sare pe aleea din curte, se facuse polei nasol in timpul noptii.
NOU
Eu ii vad pe emigrantii astia foarte des in mall, in special cand merg la baie. Au obiceiul de a se spala pe maini inainte sa mearga la pisoar si nu se mai spala dupa. Cred ca e ceva ce tine de cultura sau de obiceiurile anumitor natii asiatice, probabil sa nu isi murdareasca sfanta pawla… Pun acei rucsaci cu care cara alimentele sub pisoar, cred ca va imaginati ce este acolo. Apoi merg si le pun pe tejghea la Mcd sau KFc sau alte restaurante din mall.
NOU
Nu știu la Mc sau la KFC, dar la Mesopotamia nu-i lasă să pună ăla pe tejghea. Am văzut de mai multe ori faza la 2 Meso diferite.
I-a făcut unuia (român) scandal că a pus casca de motor pe tejghea. A venit fata de la casă cu un fâs-fâs d-ăla și a șters. Deci aș zice că mai ține și de restaurant.
NOU
Ultima experiență a mea cu Tazz-ul a fost că am plecat cu mașina după nepalez, ajunsese cumva la statia meteo și doamna de la poartă de milă față de nepalez, m-a sunat ea. 3 km deviație, omul nu vorbea o boabă engleză, de română nu mai zic. I-am dat 50 de lei, l-am lăsat în plata domnului și mi-am dezinstalat aplicația.
Ultima experiență cu Glovo, după trei ore de la comandă a apărut un nenea la 55-60 ani, după atitudine clar fost taximetrist, care dezinvolt mi-a explicat că a fost trafic. Între timp pe aplicație apărea comanda livrată și plătită (cerusem cu plata la livrare). Am refuzat să plătesc și să iau comanda, omul făcea scandal, i-am trântit ușa în nas, l-am raportat la Glovo și am dezinstalat și aplicația.
De atunci prefer să fac comenzi online sau telefonic acolo unde acceptă ei (foarte mulți fac asta) și apoi pe bicicletă sau la volan sunt curierul meu. Pierd maxim 35 de minute.
NOU
Teoretic, sunt urmăriți de aplicație și mă întreb ce spune compania când îi vede pe bicicletă pe autostrada A3, ieșind din Cosmopolis și venind spre București.
NOU
Desigur, există și un controlor de trafic, care le stabilește culoarul de deplasare. Bicicleta este cu reacție?
NOU
@IN
Dacă bagă o fasole cu chili de dimineață…
NOU
Cred eu că treaba asta cu comandă la domiciliu este și un “statement”, cam cum era berea la cutie în Iunie 1990, sau pagerul, prin 1993…
NOU
Pagerul a fost un statement și în 2024.
NOU
Chiar așa: mai există în 2024 pagere Scandic?
NOU
Fază pățită cu un curier de la nu mai știu care aplicație de delivery, Glovo sau Deliveroo.
Nu mai știu ce comandasem, ceva cumpărături, așteptam să ajungă pakistanezul. La un moment dat îmi dau seama că trecuseră vreo 10 minute de la ora estimată a livrării, așa că mă uit în aplicație să văd unde-i Chupacabra ăla de nu mai vine. Când mă uit, să mor nu alta – Chupacabra trecuse de centura orașului, se îndrepta spre autostradă.
A, să nu uit – eu stau în centrul orașului, la vreo 1 km de magazinul de unde comandasem (da, DanV, mi-era lene, așa-i cu generațiile astea care vor să-și ușureze viața și nu știu că munca e brățară de aur). Pakistanezu’ în schimb se ducea la dracu-n praznic, era ieșit din oraș, era deja la vreo 7 km de unde eram eu și nu se apropia, ci dimpotrivă. În plus, faza e că aici unde sunt eu este strict interzis să te duci cu bicicleta pe autostradă, pentru că ai foarte mari șanse să sfârșești pe sub roțile cuiva care nu e cu bicicleta, deci nimeni nu face o asemenea cascadorie. Decât Chupacabra care îmi aducea mie papornițele.
Zic “phai să vezi ce dă mașina peste ăsta acuma, să-l sun repede până nu apucă să iasă pe autostradă”. Și-l sun pe pakistanez. Trăgeam speranță că poate n-o fi cu bicicleta, că mai sunt unii care mai au și mașini, deși la cum îl vedeam eu că se mișcă pe hartă, nu prea părea să aibe mașină. Și acuma uitați conversație reală avută cu ăsta:
– Alo!
– Sir, English please!
Zic “a ce bine că vorbește engleză!” Și încep:
– Chup… aa, my friend, you’re on heading out to the highway. It’s dangerous, come back!
– Sir yes, in 5 minutes I come.
– What? Where are you going?
– I come to you, sir. In 5 minutes.
– No, you’re going the wrong way. It’s dangerous, there are cars!
– No car, sir, bicycle.
Ai de plm, deci chiar e cu bicicleta, nu cu mașina.
– My friend! Come back to the city! It’s the wrong way! And it’s dangerous!
Io disperat la telefon, Chupacabra relaxat de ziceai că eu eram ăla cu bicicleta pe autostradă, nu el:
– Yes sir! In 5 minutes! I try go faster!
– No! No! Go back! Not faster! Back!
– Yes sir! In 5 minutes!
E clar ce-i cu engleza lu’ ăsta, e numai pe fraze preînregistrate.
– Listen to me, my friend! It’s dangerous, do you understand? You wanna die?
– Yes sir! In 5 minutes!
Cică “yes”… Na, înțelege-te cu ăsta… Auzeam deja claxoane la telefon. “Nuuu, a ajuns ăsta pe autostradă”. Deja îmi imaginam pozele din ziar, cu laptele, ouăle și salsa barbeque împrăștiate pe asfalt… mă și vedeam într-o zi din aia ploioasă în fața unei adunări de oameni, toți cu umbrele negre, ținând discurs la înmormântarea lui Chupacabra, că “a fost un Chupacabra bun, cum aducea el și sticlele cu apă pe scări dacă nu era lift”… cu ghiozdanul de livrări lângă sicriu… cu familia lui din Pakistan acolo, cu mă-sa gândindu-se că “ți-a trebuit ție lapte și ouă ‘r-ai a dracu” și eu scuzându-mă că, plm, am nevoie de proteine… cu tac-su uitandu-se chiorâș la mine pentru c-am fost leneș, cum zice DanV, dar totuși înțelegând că până în ultimul moment am încercat să-i salvez viața urlând la el în engleză la telefon, da’ el nimic, numai “5 minutes, sir, 5 minutes” și în plus mai și aveam nevoie de proteine… ce să mai, numai filme îmi făceam în cap.
– My friend!! Go back!! Danger!! În plm, danger, n-auzi??!! Back! Go back!
– Yes sir! In 5 minutes!
Phai, mor cu ăsta…
– My friend pleacă-n plm de-acolo, go back in plm, do you want me to have you on my conscience???
– Yes sir, in 5 minutes. But I must drive now, me bicycle, here fast cars, I can’t hold phone…
– Ce? Tu ții telefonu… Chupacabra, no hands free???
Și închide telefonul. Mă uit pe hartă în aplicație, era pe autostradă tembelul. Cu bicicleta. Zic “maaamă, ce fac cu ăsta?”
Băi și după vreo 5 minute văd că se oprește punctul pe hartă și nu se mai mișcă.
Deci dacă nu m-au trecut toți răcorii, nu altceva. Am zis gata, Chupacabra a făcut ultima livrare, deja mă uitam prin aplicație să văd daca pot să trimit cu alt curier niște flori acolo unde a înțepenit punctul pe hartă, discursul pentru înmormântare îl scriu cu ChatGpt, țoale negre am, hai că o scoatem la capăt pan’ la urmă.
Mă pun oricum și sun la serviciul clienți.
– Bună ziua, mi-ați trimis aici un Chupacabra și ăsta în loc să vină la mine acasă că stau la 5 minute de magazin s-a dus pulii de suflet pe autostradă și acuma nu se mai mișcă punctul pe hartă și nu știu ce s-a întâmplat cu Chupacabra, că părea simpatic.
– Am înțeles, o să contactez Chu… curierul și vă sunăm noi înapoi.
După 2 minute se resetează harta și îmi apare mesaj că a fost comanda încredințată unui alt curier și că își cer scuze, etc. Zic “Nuuu… bă ești prost adică chiar s-a întâmplat ceva cu ăla…phaiii de plm”. Când a sunat telefonul din nou, nici n-a apucat să termine primul beep că am și răspuns.
Sincer vă spun, niciodată în viața mea nu m-am bucurat mai mult decât atunci să aud că pe un om l-a oprit Poliția. Mi-a spus dispecera că l-a contactat pe Chupacabra și că pe acesta îl oprise Poliția, după ce a fost chemată de către ceilalți participanți la trafic că e un curier tembel cu bicicleta pe autostradă, ăștia au venit, l-au oprit și l-au adus înapoi în oraș cu urecheala de rigoare. Și după aia mi-a explicat colegul lui, Chupacabra 2, care a venit după aia să-mi aducă alte cumpărături, cum de ajunsese Chupacabra 1 pe autostradă: într-o comună la vreo 10 km de orașul meu, comună în care aplicația aia de delivery nici măcar nu face livrări, există o stradă cu același nume. Chupacabra a luat comanda dar n-a folosit navigatorul din aplicație, ci a băgat el adresa în Google Maps, din lista de străzi cu același nume a ales-o pe aia pe care i-a picat degetul, s-a uitat la indicații și încolo a luat-o, fară să se uite că e la 10 km distanța de centura orașului.
NOU
deci am ras:))))
NOU
Io zic că este mult mai bine să-l fi făcut terci un TIR de douăzeci de tone, decât să dai de el pe la bancă, sau și mai rău, infirmier la spital.
NOU
Nu-i bun terci, Nelule. Nici Chupacabra din poveste, nici creieraşul tău.
NOU
Nu fac comenzi de mancare, ca nu sunt handicapata, nici putoare la propriu ca livratorii sau majoritatea bucatariilor de restaurante pline de gandaci sau sancar.
Astea sunt fite de mitici si de corporatristi, ai dracu pana la tazz nu ati mai murit de foame.
Mananc la restaurant direct din an in pasti, cand plecam in vreun concediu, si doar in locuri care par afaceri de familie, ideal fara maimute platite in floci.