În ultimele săptămâni, mulți dintre voi m-au întrebat, aici sau în mail ori pe alilalte sociale, de ce nu mai scriu despre emigrare, că lumea s-a săturat, că etc.

În primul rând, tagul emigrare este sus, la loc vizibil, cu dulceață și verdeață. Găsiți în el toate sfaturile date de cei ce au îndrăznit să plece, care pe unde a putut și ce au făcut ei acolo. Scrie mare, sus de tot, Cum să emigrezi.

Second…chestia asta cu emigratul nu e chiar așa ușoară, gen am plecat, muie Dragnea, Ciolacu, Johannis, sunt cetățean european și am drepturi. Da, sigur, în teorie ești și ai. Dar sunt niște nuanțe.

În primul rând, dacă vreți să plecați și nu aveți un motiv real, un motiv care să vă fi făcut să explodați de nervi și neputință, nu vreți, de fapt, să plecați, doar nu prea mai aveți energie și ați vrea să se încheie totul. Nu, Muie Ciolacu nu e un motiv valid, nu e ceva ce să merite să lași totul în urmă, TOT și să pleci la mii de km distanță, departe de toți, de toată familia, de toate rudele, într-un loc străin, printre oameni străini. Muie Ciolacu e doar un moft, așa cum a fost și Muie Dragnea. Trebui să aveți un motiv real, să urâți cu patimă ceva din românia, oamenii, instituțiile, piedicile de tot felul, sistemul sanitar ucigaș, oamenii, corupția, politicienii de 2 lei, junta mafiotă care s-a închegat în jurul puterii și care face doar schimb, o dată la câțiva ani, oamenii și, nu în ultimul rând, oamenii.

Deci nu, serios, dacă nu e ceva ce să trumpeze idealurile de până acum, familia și restul, la primul dor de țară sau primul insucces, vă luați codița, o băgați între picioare și vă întoarceți înapoi, la căldurică, unde puteți bea o vodkă cu unchiul Costel, vă puteți vedea părinții, puteți să vă certați cu ei și să vă simțiți că aveți uperhandul și highergroundul, pentru că sunt proști și votează altfel decât credeți voi și restul de chestii.

Înainte de orice, înainte de a face pasul decisiv, dacă v-ați decis la o țară, un oraș, o zonă clar definită, mergeți și locuiți acolo 2-3 săptămâni, o lună. Vă luați un AirBNB și locuiți acolo. Vă treziți cu locuitorii, mergeți la shopping, verificați unde e poliția, primăria, ce acte aveți nevoie, ce cozi sunt, plimbați-vă prin interior și ascultați dacă se ceartă românii cu cineva și cum vorbesc angajații, urmăriți dacă există poliție în oraș și cum o privesc localnicii, dacă se simt safe și bine în preajma lor sau se face o gaură pe unde trec ei. E foarte important să simțiți pulsul unei țări de la fața locului, ca locuitor, nu ca turist, hahaha ce mișto e tot, uite ce ieftină e friptura, frățică, aș putea trăi aici.

Dacă nu aveți bani puși de-o parte, măcar un 10 000 de euro, nu aveți de ce să plecați, pentru că nu o să vă descurcați. Poate doar Spania să fie mai ieftină decât românia, la mâncare, dar, în rest, chiriile sunt mari, cheltuielile sunt mari, mult mai mari decât în românia. Vreți internet, 40-50 de euro, vreți televiziune, 50 de euro, vreți telefon, 30 de euro, cam departe de cei 10 euro de la Digi, cu care aveți internet nelimitat și televiziune, telefonie și vă mai și vine o domnișoară acasă, în weekendurile impare din anii bisecți, să vă întrebe dacă o lăsați să blowjobică ceva.

Nu vă lăsați amăgiți de poveștile care circulă despre cât de ieftin este totul și că ori acolo, ori aici, tot aia e, pentru că nu e. Iar necesitatea celor 10 000 de euro e dată și de faptul că nu veți putea închiria nicăieri fără a arăta un extras de cont cu niște bani, dacă nu aveți deja job. Iar joburile sunt destul de rare și prin restul lumii, chiar mai rare decât în românia.

Nu uitați că, cel mai probabil, aveți o familie, compusă din minim încă o persoană. Dacă GATA, M-AM SĂTURAT, PLEC, nu uitați să îl/o întrebați și pe el/ea dacă simte același lucru, cu aceași intensitate, dacă și el/ea este gata să lase totul în urmă, familia, mamă, tată, frați, surori, de dragul vostru și pentru că v-ați săturat de Dragnea și Ciolacu. Dacă nu sunteți amândoi în același asentiment, nu va fi decât o perioadă grea, pentru amândoi și ori vă veți întoarce împreună, cu prima ocazie, ori e bine să fiți pregătiți pentru un divorț rapid, care o să cadă cumva din senin.

Dacă aveți copii, nu uitați de ei. Deși sunteți români și sunteți educați că un copil este sub valoarea unui vițel de 2 luni,totuși și copilul ăla are drepturi, opinii, suflet și viață. Va trebui să îl dați la școală sau la grădiniță, într-un loc unde nimeni nu va vorbi cu el în limba română sau în engleză ci totul se va desfășura în limba națională. Copilul va fi efectiv aruncat într-un iad lingvistic, unde nu va înțelege nimic. Și dacă la grădiniță mai e cum mai e, gândiți-vă că la școală e fix la fel și va trebui să participe la ore, să ia note și să treacă clasa, totul în altă limbă, pe care nu a vorbit-o niciodată și încă nu o înțelege. Și nu, nu există aia cu Copiii se adaptează. Copiii se adaptează exact ca voi dacă ați fi puși în aceași situație. Sau nu se adaptează. Sau încasează bullying și nici măcar nu știu ce li se zice. Nu, nu e deloc simplu și ușor și, înainte de a face pasul, trebuie să vorbiți cu copilul și trebuie să vă și cunoașteți copilul și să știți dacă e capabil să treacă prin asta sau nu.

Nu vă bazați pe mitul că oriunde vă veți înțelege în engleză. Asta se întâmplă doar când ești turist, în orașe turistice și circulate. În rest, în zonele normale, nimeni nu vorbește engleză sau nici măcar nu vrea să vorbească engleză. Nu veți fi angajat, dacă nu sunteți it-ist, evident, dacă nu știți limba țarii la un nivel de minimă înțelegere, orice poveste de gen este o legendă. Nu ai cum să fii casier la Spar și să nu știi germană, gen.

Și nu în ultimul rând, nu uitați că suntem în UE. Peste tot este birocrație, întreținută și crescută la sân. Peste tot veți avea de umblat după diverse înregistrări, acte, aprobări, contracte, primării, poliție și peste tot veți găsi birocrație, mai mult sau mai puțin, peste tot veți găsi cozi (la care sunt români vituperanți și vitriolanți), peste tot vă veți enerva, nu e nicăieri vreun paradis cu 72 de virgine care vă susură în urechi marșul lui Mendelsohn Bartoldi. Sigur, nu e ca în românia, nu veți întâlni nicăieri șpagă sau indolență, mai rar nesimțire și/sau rasism iar lucrurile, în final se vor rezolva. Dar nu va fi nicăieri un covor roșu în fața piciorușelor voastre prea delicate pentru a atinge colbul drumului.

În rest, da, ce să zic, singurul meu sfat este ca, în afara româniei, feriți-vă de români, dacă vreți să vă fie bine.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

85 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Muie Georgescu în schimb este un motiv foarte întemeiat, pentru că poți ajunge lejer în situația să vrei să pleci și să nu mai poți dacă o lălăi. Iar la disperare, vezi că poți să te descurci și cu minimul minimului necesar din ceea ce ai fi acceptat în România. Cine ia în calcul varianta asta, să planifice din timp detaliile. Ca și un posibil război cu rușii, nu vă bazați că n-o să fie, sau cum se mai trezește cuconetul înțelept, că așa ceva nu se poate și nu există pentru că mintea mea nu e capabilă să conceapă ideea și lecțiile istoriei sunt pentru adunat praful.

    Mie personal mi se fâlfâie elegant, că la o adică răspund pentru mine și dau socoteală în fața mea pentru deciziile luate. Dar care aveți familie, plănuiți din timp, nu așteptați un dos de palmă de la evenimente ce se pot precipita.

    36
    • #2

      Lasati marota* asta cu “nu mai pot pleca ca vine Georgescu la putere” sau “vin rusii peste noi”.

      * Cuvant imprumutat de la Ion Iliescu

      8
    • #3

      Tu ramai cu critica marotei, altii cu pregatirea pentru situatii ce par improbabile, ca inertia-i mare, dar sunt posibile. Numai nu te grabi, ca-i rece…

      3
  2. #4

    Omul este o ființă bidimensională; intuiția noastră și tot ce considerăm “natural” funcționează (cât de cât) doar în xOy. Deja la xOyz, adică O centru cartezian și x,y,z axe pentru dimensiuni, deci 3 axe, intuiția noastră este o înșiruire de erori. Noi nu suntem cioară. Sau cocostârc. Sau șoim.
    Da, șoimul functionează perfect în tridimensional; a pus ținta pe capul găinii, de la câtiva kilometri, și-a dat drumul si viuuum! ca ghiuleaua, ca glonțul de rapid, cu viteză de aproape 400 km/h nimerește ținta, a decapitat găina ca un glonț. Noi nu reușim așa ceva nici cu pușca cu lunetă. Bate vântul, se mișcă pământul, se mișcă găina…este imposibil pentru o ființă bidimensională. Șoimul funcționează chiar în 4 dimensiuni, controlează și axa timpului și știe unde va fi găina peste 30 de secunde. Vede în viitor.
    Noi măcar în 3 de-am putea, dar nu ne ajută intuiția, nu ne-a construit natura pentru așa ceva. Tot ce ține de tridimensional, volume de exemplu, rezolvăm doar matematic, nu prin intuiție. Noi nu simțit volumele, le rezolvăm. Distanțele le simțim, în 2D suntem ok. Dacă îți arăt un deal în zare, poți estima la ce distanță este și în cât timp ajungi la el. Hai, că poate zici 10 km și sunt 15, treacă-meargă. Poate zici 3 ore și de fapt faci 5, e tot ok. Simți în apropiere.
    Băî, dar dacă îți arăt un lighean mai mărișor, să zicem de un metru pe un metru și tot un metru înalt. Deci un pas pe un pas și înalt până pe la șold, nu mare lucru, și te întreb cât cântărește plin cu apă… oare cât estimezi? Fără matematică, doar așa, din intuiție, cum ai aproximat cu dealul. Oare nimerești pe aproape? Un pas pe un pas și pân la șold, plin cu apă, nu cu pietre. Băî, la o adică, te gândești că dacă te înfigi puțin în el, mai cu ambiție, poate îl și răstorni.
    Păi dacă n-ai habar de matematică și îți zic că este cât Loganul tău de greu, nu mă crezi nebun? Fugi, bre, de aici, nebunule! Cum ai dat de 3D, cum ai dat de un volum elementar, te-a lăsat intuiția, ești pa.
    Șoimul a fost înzestrat cu 4 dimensiuni, noi cu 2.

    9
    • #5

      Și eu cred că IAR-99 Șoim a fost un avion decent pentru categoria sa, și încă mai zboară.

      24
    • #6

      Tocmai ce am împușcat șoimul de la câteva sute de metri (n-aș putea să îți spun câți, că nu-s in stare sa aproximez). Anyways, the madă’facă’ didnt saw that coming, deci te-ai înșelat în privința șoimului!

      4
    • #7

      Era în cuib pe ouă?

      5
    • #8

      Nu, că îl durea

      5
  3. #9

    Hai noroc cumetre! Ia sa te vedem manca ti as gura ta, ca am auzit ca robotii acuma sunt mai destepti, o sa ne ia locu, cu inteligenta artificiala! Ia sa te aud cum canti cu mine acu returnela asta la valoare, sa vedem daca te tii dupa mine! Si vine asa refrenuu-

    Tarancatanca tanca tanca, tarancatanca tanca tanca, tanca tanca… Cand eram la puscariiiieeeeeeeee, era viataaaaa mai fratieeeee, / Cu mine nu o
    belesti, Eram tare la Gaestii măăăăă ! ”

    Si tu, sa te aud in continuare !

    ChatGPT a spus:

    Haha, ce energie! Hai să vedem, continui cu refrenul:

    Tarancatanca tanca tanca, tarancatanca tanca tanca, tanca tanca…

    Aaa, acum am înțeles! Hai, să facem schimb de strofe, pe sistemul dat de tine, referitor la viața la Găești! Eu începeu:

    Când eram la Gaesti, aveam grijă de viața mea,
    Pe străzile de-acolo, frate, toți mă știau bine, era show,
    Dar mișto era când dădeam drumul la căcălău,
    Mă simțeam tare, frate, nimeni nu mă putea lua jos!

    Tu acum!

    Ai spus:
    ce strazi bă, zi i de puscarie ,

    ChatGPT a spus:

    Aha, acum am înțeles! Hai să o ținem pe puscarie, pe vibe-ul ăsta!

    Eu zic:

    Când eram la pușcărie, viața nu era ușoară,
    Dar mâncarea de la cantină, frate, era bună ca o comoară,
    De dimineața până seara, numai bătăi și schele,
    Dar eu mă țineam tare, frate, în mijlocul marilor belele!

    Tu acum!

    Ai spus:
    Asa bulangiuleeeee !!! Bravo ! baga si instrumental!

    ChatGPT a spus:

    Hahaha, bine că îți place! Hai să continuăm pe ritm, ca și cum ar fi un instrumental de puscarie! Baga tu!

    Eu zic:

    În curtea aia mare, eram ca o legendă,
    Nu-mi păsa de reguli, frate, viața mea era o vendetă,
    Mă știau toți gardienii, ăștia nu aveau ce face,
    Eu eram șef pe toate, frate, la pușcărie, nu aveam frică-n față!

    Tu acum!

    Ai spus:

    I auzi! –

    Sef de camera am fost!
    Nu imi
    sufla niciun hot
    La Rahova eram tare
    Mare mare si mai mareeeeeee!

    Si tu bulache bagă! acuma! sa moara ma ta! cel mai tare esti si sintem frati daca bagi o strofa acum de nea Badea si de Nea Dârță si de Costică Bulangiu cu care am stat la Gaesti! sa te aud la valoare!

    ChatGPT a spus:

    Haha, asta-i vibe-ul! Hai că mă simt pe ritmul ăsta! Iată, bag și eu:

    Eu zic:

    Nea Badea, Costică Bulangiu, și Nea Dârță, frați la greu,
    La Gaesti, stăteam pe același pat, viața nu era nici ușoară, nici nouă,
    Ne-am învățat să trăim în stilul lor, făr’ de frică, fără regrete,
    Că la Gaesti, dacă nu te țineai tare, te mâncau ăștia ca pe mici, din toate părțile!

    Tu acum!

    7
    • #10

      Deși nu pare, acest comentariu este în perfectă armonie cu articolul; în textul articolului se vorbește despre problema emigrării, iar comentariul ăsta ne amintește motivele.

      46
    • #11

      Io am trecut totusi peste pt ca m am saturat sa il citesc pe Corban fara pastile

      7
  4. #12

    Țin minte ca atunci când m-am întors în România după o bursă în străinătate în 1993 am izbucnit în plâns cum am ajuns acasă de la aeroport. Trafic, mizerie, claxoane, condus aiurea, înjurături, totul cenușiu. Si in plus lumea din jur care contribuia din plin la mediul ăla și se simțea bine în el. Aveam 19 ani nu eram copil dar tot m-a dărâmat psihic revenirea după un an într-un loc civilizat.
    Doi ani am mai stat până am terminat și am plecat definitiv după.
    Ce mă sperie acum e revenirea ăstora la suprafață care de fapt n-au plecat niciodată. Pentru ca ei sunt ăia care se simt bine în mediul ăla de care am făcut tot ce am putut să scap.
    Nu-mi pun problema să mă întorc definitiv deși sunt oarecum pensionabil deja. Mă gândeam însă parțial să stau în România, parțial la plajă. Dar doza asta de apă rece, la fiecare rundă de alegeri, în care fiecare devine mai existențială ca precedenta și avem iar tabere pro europene și de celelalte, mă cam satură – cum ar fi să revin din nou în România 1993?
    Îmi lipsesc doar unele discuții din alea despre toate la un vin la 3 AM cu prieteni din liceu. E OK, am Oculus.
    Și mă bucur ca am reușit să rezist tentației de a mă băga prin vreo “investiție” acolo din cele care mi s-au propus.

    44
    • #13

      Ca să-ți revii mai repede din șoc poate îți trebuie un concediu prin Venezuela ori Brazilia (care nu înseamnă doar Rio) sau Sierra-Leone ori Tunisia. Asta așa, de țări mai calde, că de-ți spun de un Crăciun pe la islandezi te vei întoarce dărîmat, din toată civilizația lor, nu zic să mai și lucrezi pe acolo, că intri în hală noaptea și ieși tot noaptea…

      18
    • #14

      La fel … am plâns ani de zile pentru griul din jur dar si din sufletul oamenilor.
      Acum plâng pentru unele mentalități parca “autodestructive”.
      Imitam prostesc greșelile vestului (consumerism, populism) si ne agatam periculos de griul estic atât de familiar.

      @Marinel Da, sunt tari si mai gri … dar doare mai tare când e vorba de tara ta

      6
    • #15

      Marinel. Lucrez în the developing world. Una e să fii expat acolo alta e sa fii un roman într-o dacie de la aeroport spre unirii. Mulțumesc pentru înțelegere.
      Cat despre Islanda, realmente nu mă interesează. Putem vorbi despre Brunei dacă vrei.

      6
    • #16

      @R
      Nu-i mare scofală nici prin Brunei chiar dacă sultanul se scaldă în aur. Am muncit ”peste gard”, cîțiva ani prin Balikpapan și Batam, am înghițit destul fum de motorete, cunosc zona…

      4
  5. #18

    Foarte bine scris articolul asta, m-a racorit pe bune, nu prea mai are nimeni ce sa completeze, doar sa-si impartaseasca fiecare, cine vrea, experienta personala prin comentarii.

    As vrea sa punctez, doar ca o neimportanta adaugare : perioada aia de pe blog, inceputa dupa 10 August 2018, domolita umpic dupa cateva luni, apoi reinceputa full blast dupa aparitia covidului, a fost cea mai urata perioada din istoria blogului, vreo 6 luni pe atunci, poate mai mult chiar, efectiv nu am mai intrat aici, nici macar sa citesc titlurile, ajunsese fiecare sectiune de comentarii ca un priveghi live, ca un scenariu de telenovela de pe Romantica .

    Nu mai exista pe lume popor mai odios decat Romanii, nu mai exista pe lume tara mai saraca si mai corupta decat Romania, comentarii gen ” imi vine sa jupoi pielea de pe mine de sila ca sunt roman // romanca ” cu 50 – 100 de upvote-uri, si cireasa de pe tort, dupa care literalmente am inchis pagina, si am facut pauza aia de Arhiblog mai lunga de jumatate de an, o parte dintr-un comentariu pe care o retin perfect ” Romania, aceasta rana supuranda cu puroi de pe harta Europei ” bineinteles, comentariu cu vreo 70-80 de like-uri. Atunci am realizat ca sectiunea de comentarii se umpluse de handicapati mentali, fara nicio legatura cu ce era blogul asta odata, sau cu viata reala in general.

    Este o diferenta intre Arhi-ul care oricum de 20 de ani, numeste tara ori rromania, ori o scrie cu r mic, si lauda ceva legat de tara mai rar decat se intampla eclipsele de soare, pe care-l stie toata lumea, si dementii care fusesera atrasi aici in perioada aia. A fost si perioada de timp in care multi dintre comentatorii clasici, care pana atunci aveau 10 ani + pe aici, au disparut, ori complet, ori au mai revenit doar dupa vreun an – doi.

    Trebuie sa realizam unde traim. Am repetat asta pe aici la infinit. Sa criticam tot ce este de criticat despre tara, iar in acelasi timp, sa realizam ca dintre cele 8+miliarde de oameni de pe planeta, un roman cu salariu mediu, ala cu 3.000 RON pe luna + bonuri, daca nu are nevoi speciale, sau probleme de sanatate grave, ori probleme personale grave, traieste mai bine decat vreo 90% din restul populatiei planetei. In functie si de ce oras din tara traieste, se apropie mai degraba sa traiasca mai bine decat 95% din planeta. Din absolut orice punct de vedere al calitatii vietii, si a tot ce se intampla in jurul lui.

    Sa critice cine vrea, sa emigreze cine vrea, dar daca incepeti cu istericale, cu ” mai bine ma nasteam in Afghanistan ” , cu ” imi jupoi pielea de pe mine ca urasc sa fiu din tara asta ” , nu va ia nimeni in serios, nu va ajuta nimeni, nu va face nimeni ca voi. De-asta scandaluri despre cine cu cine voteaza, de-asta scandalurile din epoca aia, cu mastile, cu vaccinurile si vaccinatii… impune-ti punctul de vedere exprimandu-te normal, nu precum o actrita de telenovele, sau precum un bolnav mintal, pe sistemul ” VINE APOCALIPSA !!1!11!! daca nu iese partidul meu preferat la guvernare, daca nu cade PSD-ul, daca nu se vaccineaza nu stiu ce procent din populatie, daca nu-si pune vreunu’ masca in metrou cand e racit etc. ” .

    Oricum, intr-un an si ceva, majoritatea dementilor din perioada aia, slava Allah, au disparut de pe aici. Mai putin Deea. Buna Deea 🙂 . De 10 ani scrii aproape zilnic in comentarii pe ambele bloguri ca urasti tara asta si toti oamenii din ea si ca in cateva luni sigur pleci :))).

    94
    • #19

      Buna, Ventore! Hugs!

      12
    • #20

      @Ventor – sa vii sa spui ca Romania nu a evoluat extraordinar in 30 de ani inseamna ca ai probleme psihice. Este suficient sa te uiti la comentariile de pe YT la tot felul de vloggeri si spun centaurii ca ce tara frumoasa, nu ma asteptam sa fie asa, ce curat e si ce oameni ok. In plus mai apar comentarii ale unora care au fost acum 20-30 de ani si zic ca diferenta este de la cer la pamant samd.

      Cred ca nemultumirea unora din bula noastra este de fapt nemultumirea a ceea ce am putea sa fim si ce s-ar putea realiza cu o administrare mai buna samd. Dar pana la atitudinea colegei infipta in colegul vestic de ieri este cale lunga.

      17
    • #21

      “un roman cu salariu mediu, ala cu 3.000 RON pe luna + bonuri, daca nu are nevoi speciale, sau probleme de sanatate grave, ori probleme personale grave, traieste mai bine decat vreo 90% din restul populatiei planetei. In functie si de ce oras din tara traieste, se apropie mai degraba sa traiasca mai bine decat 95% din planeta. Din absolut orice punct de vedere al calitatii vietii, si a tot ce se intampla in jurul lui.”

      Si totusi m-am ambitionat sa nu mai stau pe acei bani, ci sa trag la mai bine. Nu cred ca as fi ajuns prea departe in viata daca stateam sa ma compar cu oamenii din Africa!

      Sintagma “multumeste-te cu putin” nu tine cand vrei sa mananci mai de calitate, cand vrei sa pui un ban deoparte etc. Chiar daca stai in propria locuinta, fara rate bancare. Am testat-o singur si pe pielea mea, NU iti ajung pentru o viata decenta.

      11
    • #22

      E normal să fie diferență între Arhi-ul de acum douăzeci de ani și cel de-acum. Pe-atunci avea doar 58 de ani, nu era chiar copt la minte, acum s-a mai maturizat.

      30
    • #23

      58? A zis „douăzeci”, nu „două sute”…

      7
    • #24

      Ventor, am și eu o explicație: Pe vremea pandemiei, era lumea ofticată pe autorități și pe viață, de-asta curgeau voturi pentru comentariile prăpăstioase. Aprecierea și hulirea României mișcă balanța în funcție de bunăstarea, de confortul românilor. Ori în pandemie nu aveai voie la pizza, nu aveai voie la film, nu aveai voie în parc…păi asta-i viață ce merită trăită? Huuuo, România!
      După pandemie, a continuat creșterea economică la noi, oamenii au redevenit confortabili cu avantajele unei societăți democratice, acceptate la șoldul occidentului. Sau cel puțin oamenii care citesc pe aici și împart voturi. Deci cam așa aș explica fenomenul mânuță roșie – mânuță verde, nu cred în explicații mai complicate, în subtilități ale mentalului colectiv din online.
      Dragostea trece prin stomac, știi cum se zice 🙂 La fel și dragostea de țară.
      Hai să vedem la anul, pe vremea asta. Final de 2025, un an fără scutiri fiscale, fără facilități, cu creșteri de taxe, cu foarte multe firme românești închise, cu corporații mutate în alte zări, cu încă 10-15% dintre aitiști pe bară, cu salarii înghețate sau deloc. Deci să nu uităm, da, notăm undeva; zi-ne și la anul că trăim mai bine decât 90% dintre pământeni și reevaluăm balanța, renumărăm roșii-verzi.

      9
    • #25

      Ventore, corect ce spui, dar as nuanta putin: astia de pe net intr adevar au hulit mult romania si cateodata din motivele gresite. Asta nu inseamna ca nu suntem varza la fosrte multe capitole sau ca in alte tari situatia nu e neaparat cea mai buna.
      Cat timp omul care a facut mutarea e impacat cu asta si si a imbunatatit situatia, e ok.

      Evident ca schimband atmosfera dai unele treburi la schimb pentru altele: de exemplu un net mai bun in romania pe o strada mai curata in norvegia…etc, dar asta e de la sine inteles.
      Si nu, nu dosr romanii plecati sau cu ganduri de plecat vorbesc despre treburile urite din tara lor, si alte natii o fac.

      Comparatiile cu tari ca burkina faso, belarus, serbia sau moldova pot avea o relevanta, clar romania e peste multe alte tari, dsr in conditiile in care “vrem o tara ca afara” parca m as concentra pe o comparatie cu finlanda, australia sau “lichenstain” vorba idiotilor.

      2
  6. #26

    E țara plină de străini veniți să muncească (nu, nu de nepalezi zic) dar noi tot cu gândul la abandon cauzat de M*e cutare.

    6
  7. #27

    Muie Dragnea, Ciolacu, Johannis dar ai uitat esentialul : muie Georgescu.
    Nu , nu cred ca Georgescu este ceva de neglijat si a fost pus doar asa ca sa para Ciolacu de treaba si frecventabil sau Lasconi sau altcineva, ma uit in jurul meu si ma ingrozesc la cat de multi oameni rezoneaza cu individul asta si cu ideile lui extremiste, mai ales cei religiosi/bisericosi, sunt din ce in ce mai multi prosti, analfabeti functional, semidocti iar societatea se degradeaza de pe o zi pe alta.
    Sincer daca ar fi sa plec si sa fac niste sacrificii si o sa fie sigur greu pai as alege alt continent nu Europa.

    22
    • #28

      Ca fapt divers…SPER ca iti dai seama ca tu compari niste oameni care au dovedit ca si-au batut joc de noi in cel mai crunt mod cu putinta, avand toata puterea in mana si la modul concret pisandu-se pe ea si pe noi…cu un om aparut acum care nu a avut nici un fel de putere in mana, nu l-a mai votat nimeni pana acum, nu a dezamagit pe nimeni facand sau nefacand concret ceva impotriva noastra. Si mai ales de care ai auzit acu 1 luna prima data, dar cumva simtit nevoia sa ii dai m*e ca asa ti-a zis propaganda.
      Adica SPER ca macar atata creier in cap mai aveti unii din voi sa reusiti sa faceti macar aceasta minima diferenta intre ceva REAL – adica bataia de joc adminstrata noua de iohanis, dragnea, ciolacu etc – si ceva FICTIV cum sunt toate acuzatiile si rahaturile aruncate in capul unui om care nu ne-a mai cerut vreodata votul, nu a dovedit in vreun fel ca ar vrea sau ne-ar face un rau.
      Din nou…nu zic ca georgescu e bun sau nu…zic sa fim in stare sa facem dracu diferenta intre realitate si propaganda infecta pompata in capul nostru care ne creaza realitati paralele si ne indeparteaza de realitatile concrete.

      12
    • #29

      @Ionuț

      Eu zic să pui mâna pe prima lesă solidă pe care o găsești, să o atașezi la o zgardă solidă, să vezi prognoza meteo, poate e vreme frumoasă, și apoi să te duci să plimbi ursul până te cheamă oamenii înapoi. Sau până îți dai singur seama că nu vorbești chiar cu toți dobitocii de pe Facebook și se mai modulează discursul și după audiență.

      Și un sfat gratuit: nu formata textul cu majuscule pe ceea ce crezi tu că ar fi ideile principale, că știe lumea să le extragă singură.

      De fapt, un al doilea sfat: când vii cu cretinisme despre nevinovăția și prezumția de bună credință pentru ipochimenul numit de tine, gândește-te întâi la o explicație măcar superficial plauzibilă pentru toate mizeriile declarate cu propriul său rât, dintre care doar o parte dacă ar fi puse în practică ar băga țara în marșarier pentru decenii bune.

      Hai și al treilea sfat, că toate lucrurile bune sunt trei: de la Sfânta Treime la neuronii puși la comun de fanii lui Georgescu. Când joci rolul personajului cu idei dubitative, gen „nu zic că, dar susțin…” fă-o înainte de episodul scatofag, nu după, că se duce naibii toată șandramaua.

      31
    • #30

      @Ionut
      Hai sa-mi fut una… daca nu ai zis ca tot ce a zis tembelul ala e scos din context nu ai facut nimic.

      Coa, tot, dar tot ce a zis ala este ori o aberatie, ori copiat din alte discursuri ale altor persoane ori niste minciuni care fac de ras un copil de gradinita.
      Si tu vrei sa ii acordam un cec in alb si sa-l comparam cu astia de acum? Pai mah, de astia de acum stim ca sunt lichele, nu e nimic nou.

      15
    • #31

      Ionute, CG e doar cainele mai prost dresat si mai prost in general al alora de-au fost si sunt la putere. Acum l-au imprumutat putin si rusii sa se joce ‘aport’ cu el ca sa-i invete si sa nu-i latre/muste cand or sari noaptea gardul la noi in ograda pt o sedinta de sodomie gratuita cu orgasm garantat pe inca 30-50 ani.

      In tara plina de prosti cu diplome sau analfabeti cu 2-5 clase, nu e surprinzator ca un astfel de semidoct e aproape imparat.

      13
    • #32

      *@Ionut
      Hai sa-ti fut una… !

      cand georgescu zburda prin occident in anii 80, oamenii care nu erau racolati pentru zburdat in occident aveau nevoie de aprobari si dispense speciale ca sa treaca vama pana si spre bulgaria.
      georgescu a ocupat posturi numite politic in cel putin trei guvernari.

      bai, trebuie desfiintate zeci de agentii in romania, dar sa-mi bag pula-n familiile georgescofililor, daca o agentie care sa salte automat pentru lamuriri orice rapciuga care imprastie minciuni n-ar trebui urgent infiintata.

      13
  8. #33

    “În rest, da, ce să zic, singurul meu sfat este ca, în afara româniei, feriți-vă de români, dacă vreți să vă fie bine.”

    Truer words have never been spoken, cum s-ar zice prin meleagurile unora dintre noi.

    21
    • #34

      Doamne, cat de urat suna fraza “ sa te feresti de romani” . De parca toti romanii, inclusiv cei care cred asta, ar fi oameni de nimic, periculosi. De parca oamenii de alte nationalitati ar fi toti mai buni dacat romanii. A auzi fraza asta tot timpul submineaza stima de sine a unora doar pentru ca sunt romani. Eu nu cred ca trebuie sa te feresti de romani, in orice natie sunt oameni buni si oameni rai, eu as zice ca exista tari unde oamenii sunt mai rai dacat romani.

      11
    • #35

      De fiecare data cand am trecut granita, m-am ferit de romani ca de ciuma. Mereu intorc capul cand aud vorbindu-se romana. Diaspora romana, din punctul meu de vedere, e la acelasi nivel cu magrebienii sau albanezii. Putinii romani plecati de 20-30 de ani si integrati foarte bine in tarile respective procedeaza fix la fel, nu vor sa mai aiba nimic de-a face cu ei.

      24
    • #36

      “De parca oamenii de alte nationalitati ar fi toti mai buni dacat romanii.”

      Nu zice nimeni ca sunt mai buni la modul general.
      Dar sunt o idee mai civilizati, mai respectuosi fata de semeni, inclusiv fata de acest concept inca nedescoperit in RO care se numeste spatiu personal/intimitate, fata de lege si stiu sa foloseasca libertatile mai bine decat romanii.

      Marea majoritate a traitorilor din diaspora, indiferent cat de noi sau vechi, nu prea si-au insusit aceste trasaturi si atunci sunt, evident, de evitat.

      7
  9. #37

    Așa e, doar că nu….
    Caz concret Italia, nord est.
    Fibră optică în casă 22€, abonament cu 150gb și voce nelimitat 8€, TV satelit de la digi 6€ 3 aparate, gaz și curent electric pe noiembrie (22/23 grade în 100 metri pătrați) 350€.
    Acte: trebuie să te înregistrezi la fisc de unde îți dă cnp-ul italian. Chestia asta durează 10 minute E gratis și fără șpagă. Când ai rezidență, ce se obține la unul din cele câteva oficii de cartier, ce se poate obține când închiriezi, durează tot 10 minute.
    Copiii chiar sunt maleabili și adaptivi. Asta dacă nu sunt tambe și prost educați. Nu există clasă de orice nivel fără cel puțin 2/3 copii români sau moldoveni. Și se ajută între ei, spre deosebire de părinți (nu toți).
    Biserici românești sunt în toate orașele. Și chiar te ajută. Și pe copii. Asta dacă sunteți o familie normală. Dar chiar și ateistii sunt ajutați.

    Să mai zic de sistemul sanitar unde nu am dat șpagă niciodată? A, ba da, o orhidee când a născut soția, GRATUIT.

    Dacă știi să nu îți dai cu ciocanul în degete, ai oarece voință să muncești și să faci sacrificii găsești și de muncă. Cu un CV în engleză chiar. Iar cine nu poate învăța italiana (spaniola) de bază în 3 luni are probleme în a învăța orice. Cunosc oameni de la țară ce au învățat germana de bază în 6 luni. Trebuie doar să vrei și să nu fii prost bâtă.

    50
    • #38

      Italia si Spania sunt ciao de cel putin 10-15 ani. Zi si salariile din Italia, zi si de rata somajului, de mentalitatea italienilor vizavi de munca, de bullying-ul la care sunt supusi copiii romani prin scoli. Hai ca multi avem cunostinte in Italia si stim cum sta treaba pe acolo. As putea povesti un roman despre coruptie, dar bine ca ai dat doar o orhidee la nastere. Si nu, nu ma refer la ce e la sud de Roma, acolo e alta mancare de peste.

      16
    • #39

      Hmmm. Deci experiența personală, a mea și a prietenilor de aici, nu contează în fața “am auzit eu, știu eu pe cineva care, șamd”.
      Italia è un căcat la sud de Firenze. Știu pentru că umblu prin toată Italia și am de-a face cu ei. Îngâmfati, proști, murdari, leneși. Apoi se plâng că aia din nord o duc mai bine și la ei nu vin investitori. Ca în România….

      25
    • #40

      Vorbesc de coruptia din nord, da. De bullying la greu in scoli. De salarii mizerabile raportate la cheltuieli. Cat e chiria in Milano vs un salariu mediu? Nu uita sa nu pleci niciodata acasa inaintea sefului. Da, cunosc italienii si mentalitatea lor vizavi de munca. De aia e plina Europa de emigranti italieni, de la nord la sud, de bine ce e in Italia. Bucurestiul colcaie de italieni, probabil nu au apreciat cum trebuie beneficiile traiului de zi cu zi de acolo.

      10
    • #41

      Deea, tu câți ani ani? Când ai avut timp să fii nedreptățită în TOATĂ Europa? :)) Probabil de Luxembourg și Monaco nu te-ai plâns până acum, în rest ai fost peste tot și te-au abuzat oamenii răi. Nu zic că nu-i ca tine, dar când ai avut efectiv timp? Mi te imaginam mai tânără…

      38
    • #42

      Bai Deea, tu o sa scrii un compendiu despre viata diasporei din tari in care nu ai calcat niciodata decat ca turist.
      Dar da, sacul de pareri e plin ca al mosului de cadouri.

      22
    • #43

      @Deea: “Italia si Spania sunt ciao de cel putin 10-15 ani. “. Stai linistita. Nici ei nu au mare nevoie de tine.
      Bai, adica omul spune ce traieste strict prin experienta lui de zi cu zi, care pentru tine poate fi relevanta sau nu, dar tu stii mai bine… Felicitari, esti exact ceea ce urasti sa fi.

      18
    • #44

      Oamenii de la sud de Florenta nu sunt murdari. Cunosc foarte bine sudul Italiei, majoritatea caselor sunt curate ca un pahar, straluceste totul de curatenie, nu am intalnit om sa miroasa a transpiratie. Da, unii sunt prosti, ca peste tot, dar sunt si oameni inteligenti, majoritatea medicilor di nord sunt de origine din sud. Strazile sunt intr-adevar murdare. Cat despre faptul ca sunt lenesi,nu, nu sunt, cunosc oameni care muncesc si lumina. Nu ca nu ar exista si lenesi printre ei. Diferenta cu romanii ar fi ca te urasc sau dimpotriva, te agreeaza si iti sunt prieteni cu mai multa intensitate .

      6
    • #45

      Am vazut ca Italia e “ciao” la rata somajului, a scazut mult in ultimii 2 ani. La fel despre economie, e “ciao”, chiar daca in ultimii 2 ani e peste Franta sau Germania. De la Covid incoace, putine tari in Europa au reusit sa faca mai mult decat Italia. Birocratie si rasism gasesti peste tot in lume, e de ajuns sa vezi ce se intampla in Romania 🙂 Da, traiesc aici de peste 25 de ani, de cand se intra cu viza si tot de atunci ma feresc de romani de frica sa nu dau de alde “Deea”

      19
    • #46

      Cand aud comentarii de genul asta, vai ce bine imi este mie aici, pentru ca sunt aici de nspe mii de ani, si sunt practic localnic, sau am avut noroc, sau am relatii, sau am avut calificarea potrivita, ca si cum treaba asta e valabile pentru oricine, in orice situatie, eu mor un pic in mine. Sincer.

      Din ce stiu, pe verificate si pe luate, nu mai poti primi rezidenta in Italia daca nu ai un loc de munca (aduci fluturasul). Rezidenta este de asemenea, temporara. Pentru ca motive si pentru ca nu le pasa lor de directive europene si alte povesti.

      Copii rudelor mele care s-au stabilit in Italia in anii 90, au emigrat la randul lor de acolo. Ca tanar, daca tac-tu nu are afacerea lui, este extrem de greu de gasit un loc de munca decent, mai ales daca nu esti dispus sa te muti intr-un oras mare, si sa traiesti prost, si sa speri ca in zece ani poate ai noroc si o sa fie mai ok. Sau pleci in tara unde gasesti un job pe ce calificare ai, si pentru ca vorbesti fluent Germana, Franceza, Daneza, si ai terminat tocana.

      Nu poti sa ii spui propriului copil, hai ba, fa si tu munca de jos 5 ani. Ca tac-tu. Pentru ca motive. Daca astfel de gandire ti se pare ok, ori nu iti iubesti copilul, ori desi ai plecat din Romania, Romania nu a plecat din tine.

      Daca ai copil mic, intre a emigra in Italia si a sta frumos in romanistan, mai bine stai frumos in romanistan. Cu chiu cu vai, in orasele mai mari din rromanica, gasesti optiuni decente la privat, iti permiti o dadaca, in gimnaziu e ok, liceele alea bune sunt cat de cat ok, locuri de munca decente si pe un anumit profil se gasesc. Chiriile nu sunt bataie de joc daca vrea copilul sa se care de acasa.

      Tarile catre care merita sa emigrezi cu mari sperante pentru educatie buna, locuri de munca bune si pentru care esti calificat, dar si cu extrem de mari dificultati, sunt alea de la Nord, Olanda, Belgia, Nordul sau Vestul Germaniei, Suedia, Norvegia, Danemarca, poate Finlanda. Poate Austria, poate Elvetia.

      Cu CV-ul in limba engleza te poti sterge elegant la fund. In tarile scandinave, in tarile de jos, companiile mari (inclusiv multinationale) se reorienteaza de ceva ani pe repede inainte sa conditioneze angajarea de vorbitul limbii locale. Companiile mici nu au angajat niciodata straini, oricum.

      In Franta este exclus sa gasesti orice loc de munca, absolut orice, daca nu vorbesti franceza. De altfel, nici nu ai voie legal sa pui in anunt ca angajezi vorbitor de alte limbi. Nimeni nu iti va citi un CV in Engleza pentru ca nimeni nu vorbeste Engleza.

      Intre un Sirian sau Nepalez care vorbeste Suedeza/Olandeza/etc si in Roman care vorbeste Engleza, te asigur ca in toate tarile astea care invart bani cu lopata la nord de Italia, romanul nu va fi angajat, in 999,999 din 1,000,000 de situatii. IT sau game development sunt o exceptie (daca nu vorbim de Franta sau Germania, unde limba este o conditie absoluta in orice domeniu, oricum).

      Limbile nordice nu se invata cum invata romanul Italiana sau Spaniola. Hai sa ne abtinem de la astfel de comparatii. Vointa lui peste prajit la tigaie nu te invata Finlandeze in doua luni ca sa te angajezi.

      Majoritatea companiilor in tari precum Franta, Germania, tarile de jos sau tarile scandinave prefera sa angajeze un localnic cu 75% (poate si mai rau) din calificarea necesara decat sa angajeze un strain (sau roman)care este 150% calificat pentru pozitie. Cu privire la munca de jos, romanii sunt automat respinsi pentru ca, in trecut, majoritatea s-au dovedit a fi niste petarde puse pe furat si scandal.

      Una este sa emigrezi la 20 de ani cand esti un neica nimeni si nu stii sa faci nimic, si esti dispus sa lucrezi orice, si alta e sa emigrezi la 35-50 de ani, dupa 20 de ani de munca in sistemul bancar, finainte, contabilitate, asigurari, industrie de masini, recrutare, HR, payroll, etc, sa ai rate la banci, si sa fii ok sa lucrezi la mac (presupunand prin absurd ca te angajeaza fara sa vorbesti limba), si sa iti acoperi cumva magic ratele acasa si chiria, in tara in care ai emigrat. Sau macar chiria.

      Am stat la niste suedezi in chirie o vreme, care la randul lor au emigrat in Belgia. S-au intors. Sotul a ramas fara loc de munca (manager in marketing la Amazon), si dupa un an, nu a gasit nimic acolo. Fetele lor nu s-au adaptat si ii bateau non-stop la cap ca vor inapoi acasa. In tot acest timp, sotia si-a pastrat locul de munca din Suedia, lucrand hibrid, si facand naveta cateva zile pe luna. Nu a reusit sa gaseasca un loc de munca in Belgia, in capitala.

      Pe cifre, sunt foarte putine locuri de munca disponibile in Europa. (google job shortage in Europe). Cele mai importante doua cauze sunt contractia industriala (din cauza costurilor energiei), respectiv revenirea unui numar considerabil de specialisti sau absolventi cu studii superioare din Anglia dupa brexit. Si aici nu vorbim de capsunari si burger flippers. Vorbim de specialisti, ingineri, muncitori calificati, soferi, etc etc care s-au intors acasa pentru ca in Anglia nu mai merge treaba. Daca nu ai un job platit mediu, si nu ai un partner/a, si nu vrei sa locuiesti intr-o garsoniera dintr-un gheto unde se face trafic de droguri si se impusca lumea de dimineata pana seara, nu iti permiti o chirie oriunde la nord de Italia sau Spania. Pentru ca atata costa chiria pentru un apartament cu doua camere, un salariu mediu net pe economie.

      Am un prieten emigrant, ca mine. Vorbeste fluent suedeza, e de 5 ani in tara, 20+ ani experienta in asigurari si finante-banci. Casatorit, cu copii. Nu si-a gasit nici in ziua de azi un loc de munca. Cu ce economii avea, si-a deschis un magazin. Regreta mereu ca a emigrat si imi spune ca este nefericit, si eu il incurajez ca a facut-o pentru copii.

      Sotia mea a avut noroc si a gasit un loc de munca pe calificarea ei dupa un an de zile, si asta pentru ca a acceptat un salariu e sub nivelul mediu pentru aceasta calificare si pentru ca a avut consultant platit de firma unde lucram care a ajutat-o sa isi optimizeze cv-ul si sa inteleaga cultura locala. Dintre colegii mei (niciunul roman), doar sotia unui alt coleg (din Germania) si care a invatat limba dupa un an de zile de cursuri intensive, a gasit si ea un loc de munca in contabilitate, la fel, platit sub nivelul pietei.

      Cu salariile lor (sub nivelul pietei), daca nu ar fi avut soti care au salarii ok, nu si-ar fi permis o chirie si sa mai si traiasca.

      Un prieten (peste 30 de ani), a emigrat acum un an in Italia impruna cu sotia. El si-a gasit repede ca sofer de ambulanta, pentru ca a mai locuit acolo, s-a calificat acolo, avea relatii, etc. Sotia lui nimic. Locuiesc in continuare la rude. Nu isi permit o chirie.

      Ce descrie Arhi este perfect corect. Exact aceste dificultati pe care le descrie a trebuit sa depasesc pentru a ma stabili intr-o alta tara. Iar la cum merge treaba, cand copilul va creste si va fi pe picioarele lui, si daca rromanistan nu s-a transformat intr-o caldare cu gunoi pana atunci, aici ma intorc la pensie.

      Nu e iarba mai verde peste gard. Daca stii cum sa navighezi sistemul romanesc de rahat asa cum este el, te descurci si in Romania.

      Este complet caraghios sa pleci pe nu stiu unde pentru ca nu stiu ce politician adunat cu farasul este votat de niste adunati cu farasul pentru a inlocui alt politician adunat cu farasul.

      6
    • #47

      Ioane, nu ai văzut cuvântul magic “sacrificii”. Cât privește educația copilului uite alte cuvinte : respect pentru muncă și cine o face, disciplină, răspundere, onoare, ambiție, generozitate….. Cuvinte pe care mulți ca tine nu le știu sensul. Și apoi ne mirăm de ce nu avem oameni competenți în orice domeniu. Și ajungeți să credeți tot ce vă toarnă tictoc și Georgescu

  10. #48

    Ca unul plecat acum niste ani in Germania, ce-aș mai recomanda:
    – căutați întâi job. Ideal e să plecați când unul din familie are deja job, orice job. De ce? Pt asigurări sociale/medicale, pt că viața e de căcat și vă puteți trezi brusc bolnavi și dacă nu aveți asig medicală de familie, ați pus-o.
    – căutați casa dinainte, remote. Probabil că 1/10 va vor răspunde în cazul ăsta pe Immoscout (în cazul Germaniei), deci va fi de muncă, dar e f greu să găsiți case și local și sub presiune.
    – nu vă bazați pe cinstea și ajutorul românilor din zonă. Românii se fură intre ei în Ro, dar într-un loc unde e vb de supraviețuire ca la Survivor…
    – in cazul Germaniei: nu incercati sa îi trageți în piept pe băștinași. Sunt creduli și prost de buni, dar sunt inflexibili și țin minte orice double-cross și dacă vă pun o etichetă vreodată, aia e.
    – NU incercati sa dați vreo țeapă sau sa nu plătiți vreo factură/taxă!!! In Germania există Schufa, un scor personal care va este alocat la prima intrare aici. Orice prostie financiara faceți, de orice fel, vă scade Schufa. Fara Schufa aproape de perfecțiune, nu pupați case, împrumuturi, nimic. O țeapă dată local și puteți să vă întoarceți în Ro, că nu mai prindeți nimic local (orice proprietar îți cere istoric salariu pe minim 3 luni PLUS Schufa). Până și faptul că jucați prea mult la loto, sau aveti prea multe carduri (chiar daca nu aveți datorii pe ele) va scade Schufa!

    34
  11. #49

    Mah ce simpla e emigrarea cand o chirie decenta intr-un oras decent e peste 1000 eur un apartament oarecare, “intretinerea” 300-500, internetul 70, telefonul 50, service masina de la 200 eur in sus pe surubeala.
    Evident ca e si varianta 4 in cameranla paturi suprapuse, baie pe hol, tdi ul de 20 de ani si lauda pe la rudele alea proaste si sarace din ro ce bine o duceti

    15
    • #50

      Dau 900 pe o chirie decentă într-un oraș indecent: Bucarest

      15
    • #51

      In Popesti e mai ieftin. La Olanu e chiar ridicol de ieftin, recomand.

      8
  12. #52

    Asta e adevarata, omul se ingana singur si isi cauta motive de plecat sau de ramas in tara.

    Aia cu feritul de romani nici nu mai trebuie mentionata, se presupune din start!

    7
  13. #53

    In vinerea de dinaintea turului 2 am plans toata ziua impachetand te miri ce ca sa incapa in 2 trolere. Vroiam sa votez duminica la 7 si apoi sa ies din tara cat mai rapid. Nu am spus nimanui ce vreau sa fac, familia mea e foarte dornica sa nu plece desi nu sunt georgisti si nici pesedisti. Pur si simplu ei o duc mai bine aici decat afara. N-am sa uit toata viata senzatia aia de ’89 pe care am retrait-o in vinerea turului. Pe la 14:30 dupa amiaza am primit o informare ‘for my eyes only’ din care reiesea ca pot sa dorm linistita macar in seara aia. Acasa. Prietenii mei au simtit chestii despre mine mai bine decat familia. Asta mi-a intarit convingerea ca acasa mea de-acum inainte o sa poata fi oriunde mi-o fac eu.

    Ce am regretat e ca nu am invatat si mai multe limbi straine in anii astia in care am visat dormind pe-o ureche. De atunci pana acum am ajuns la finalul manualului de nivel 1 la spaniola. Pana in martie anul viitor o sa ma pot descurca si in Spania daca e nevoie. Dezradacinarea nu e usoara si nu e pentru oricine. Ce ma impinge e ura impotriva rusofililor. In anii 90 am stat ca n-am avut incotro, dupa intrarea in UE au lasat-o mai spre moale, dar tot simti colhozul. Sa retraiesc ce-am trait in anii 90 si inainte de ei nu voi accepta, asta e linia pentru mine.

    15
  14. My 2 cents: plecati de foarte tineri. Cu diploma de bac in buzunar si o admitere la o facultate ieftina sau gratuita. Dar cascati ochii. Eu am facut facultatea in Belgia, aproape gratis, dar muncind si suferind sa ma intretin, ca sa aflu la final ca as fi avut dreptul la un ajutor de la stat de vreo 800-1000€/luna. Si nu pe baza de imprumut ca in UK sau NL.

    Nu trebuie sa fii chiar disperat sa pleci, poti sa pleci si din dorinta de a vedea si altceva. Nu tre’ sa iti propui sa pleci definitiv. Ba chiar e bine cand cineva invata carte si know-how si apoi se intoarce.

    15
    • #55

      „My 2 cents: plecati de foarte tineri.”

      Cred că nu prea e blogul potrivit pentru asemenea sfaturi, de la senior la comentatori mai răsăriți, până și Ventor a îmbătrânit. Poate o povață pentru „urmașii urmașilor…”

      Pe de altă parte, pentru impulsuri de a doua, a patra tinerețe…

      7
    • #56

      plecati de foarte tineri, maritati-va cu un localnic si pe urma injurati-i pe mosii basiti de pe blog la mahmureala.

      8
  15. #57

    Dar ce faci daca să pleci la mii de km distanță, departe de toți, de toată familia, de toate rudele e scopul? :))

    6
  16. #58

    E o diferența enorma intre a emigra cu familia tu fiind minor, a emigra la facultate când iti poți face un cerc social, versus la 40+ când ai deja familia ta și o cariera construita în România.
    Eu am emigrat odată cu universitatea și singurul meu regret e ca ai mei au fost prea fricoși să emigreze cu noi minori, deși au avut multe șanse.
    Aveam în primul an vise de a ma întoarce în România și a face bine pe partea sociala, dar am ajuns la concluzia ca dacă nu mai vreau aici, plec în alta tara.
    Apoi te așezi la casa ta, posibil faci și copii, nu mai e vorba despre tine și daca iti pasă, nu ii aduci în România.
    Ai mei au venit după mine la scurt timp și s-au adaptat forțat, dar a fost cel mai bun lucru care s-a întâmplat. Mama s-a îmbolnăvit acolo de mai multe boli autoimune, cu scos tiroida, etc și atunci am realizat cat de norocoasă e să se afle acolo.
    Nu vreau să imi imaginez cum m-as fi descurcat cu ea în România.
    Academic nu stiu daca as fi reușit ce am reușit afara, mai ales ca în primul an de studii am avut consilier și m-au testat aproape forțat pentru ADHD. Pozitiv cu forma neaccentuata, dar tratamentul iti schimba viața. La vremea aia ADHD-ul era în România tratat cu zeama de varză.

    8
  17. #59

    E o diferența enorma intre a emigra cu familia tu fiind minor, a emigra la facultate când iti poți face un cerc social, versus la 40+ când ai deja familia ta și o cariera construita în România.
    Eu am emigrat odată cu universitatea și singurul meu regret e ca ai mei au fost prea fricoși să emigreze cu noi minori, deși au avut multe șanse.
    Aveam în primul an vise de a ma întoarce în România și a face bine pe partea sociala, dar am ajuns la concluzia ca dacă nu mai vreau aici, plec în alta tara.
    Apoi te așezi la casa ta, posibil faci și copii, nu mai e vorba despre tine și daca iti pasă, nu ii aduci în România.
    Ai mei au venit după mine la scurt timp și s-au adaptat forțat, dar a fost cel mai bun lucru care s-a întâmplat. Mama s-a îmbolnăvit acolo de mai multe boli autoimune, cu scos tiroida, etc și atunci am realizat cat de norocoasă e să se afle acolo.
    Nu vreau să imi imaginez cum m-as fi descurcat cu ea în România.
    Academic nu stiu daca as fi reușit ce am reușit afara, mai ales ca în primul an de studii am avut consilier și m-au testat aproape forțat pentru ADHD. Pozitiv cu forma neaccentuata, dar tratamentul iti schimba viața. La vremea aia ADHD-ul era în România tratat cu zeama de varză.

    1
  18. #60

    Momentan la noi emigrarea a insemnat mutat prin Europa intr-un stat UE. Procedural lucrurile sunt cam asa:
    1. Depus acte pentru rezidenta fiscala in statul in care vrei sa te stabilesti. Practic daca nu ai rezidenta fiscala in acel stat nu existi. Modul in care se face asta difera de la stat la stat, insa fie ai o suma maricica de bani fie ai loc de munca.
    2. Obtinerea unei chirii sau cumpararea unei proprietati este strans legata de acea rezidenta fiscala. Aici este o problema de ce a fost mai intai oul sau gaina, anumite state cerand express sa ai o adresa de corespondenta in statul respectiv inainte sa obtii rezidenta. Ori asta este dificil de obtinut si de cele mai multe ori daca inchiriezi multi vor cere chiria pe 1-3 luni ca si garantie.
    3. Studiat povestea cu taxele in statul respectiv si foarte important stabilirea de dubla impunere cu Romania.
    4. Studiat modalitatea prin care devii asigurat in sistemul de sanatate. Anumite tari considera automat ca esti asigurat ce primesti salariu, in altele trebuie tu sa te inscrii voluntar in sistem.
    5. Daca vi cu masina din Romania vei fi nevoit sa transferi in statul in care te stabilesti din motive lesne de inteles.
    Daca nu te duci intr-un stat UE la toata povestea asta se mai pune pasul numit imigrari unde obti acel permis de sedere.
    In rest sunt de acord cu tine in tot ce spui in special in partea cu romanii. Am vazut destul de multe natii care stiu sa se ajute intre straini, insa romanii au un dar special de a da tepe la alti romani nemaintalnit. Nu stiu daca o sa inteleg asta vreodata.

    12
  19. #61

    Am locuit anul trecut mai mult de 6-7 luni in Muurola, o suburbie a oraselului Rovaniemi din Laponia (Finlanda). M-am descurcat aproape exclusiv cu engleza, acolo toata lumea vorbeste engleza, am avut chiar si job pentru cateva luni in supermarket (K Market-ul din sat). Se poate si fara sa stii finlandeza…

    9
    • #62

      da, fix tarile nordice care au engleza a 2 a limba de stat sunt contraexemplul

    • #63

      Ce tare…nu stu cum e vara (am inteles ca pe langa lumina tantarii pot fi suparatori), dar mie iarna mi-a placut fff mult, iar localnicii mi s-au parut foarte de treaba.
      Exceptand pretul la bauturi si faptul ca nu am putut sa merg acasa la o chelnerita sa ii vad sauna, ca tot o lauda, ca baga nevasta divort, am petrecut o saptamana de vis, cu plimbari departe de kitsch-ul de oras al lui Mos Craciun, iar engleza e vorbita de majoritatea (am mai dat de cativa rusi ratacici saracii…dar nu ii poti invinovati, fug si ei de cretinii de la ei din tara).

      2
    • #64

      Nu sunt de acord cu contra-exemplul tau. Și în desert găsești locuri de muncă, pt ca și acolo, ca la polul nord, nu se îngrămădește lumea sa trăiască.

      Mergi să trăiești în Helsinki sau orice oraș măricel din Finlanda, și te asigur ca niciun k mart nu te va angaja fără să vorbești Finlandeză. Sau ca jumate din oamenii pe care îi întâlnești nu înțeleg limba Engleză, în ciuda reputației Țărilor Nordice ca limbă engleză e suficientă.

      Apoi mă îndoiesc ca se îngrămădește lumea să facă small talk sau glume în engleză sau să lege prietenii cu aceeași deschidere cu care fac acest lucru cu vorbitorii nativi.

  20. #65

    In ultima vreme, printre bubuiala de prostie ce a ieșit la suprafață odată cu acest fenomen Georgescu, eu cred că majoritatea cititorilor acestui blog se simt mai printre străini în România decât altundeva.

    Eu unul am mai multe valori în comun cu un popor neortodox, unde trăiesc de mai bine de un an, decât cu românii. Sorry. De fiecare dată când vin in România ma lovesc de mizerie, nesimțire, jeg, gunoi, încercări de tzepe, gălăgie, aglomerație ilogică și aer poluat. E ca și cum ai merge on India

    10
  21. Chiar ma gindeam sa imi pun din nou Digi si antena prin satelit, fata aia vine si la diaspora sau nu?

    3
    • #70

      Șîeu am vrut să mi-o pun (pe-aia de la Digi), dar s-a opus familia. Cel mai abitir, nefasta.

      4
    • De ce nu iei abonamentul ala mai ieftin, fara felatie, sa fie si ea linistita!

      3
  22. #72

    O sa trimit link cu articolul asta la vreo 5 prieteni care “pleaca” din Ianuarie, cel tarziu Februarie. Aham!

    Asa din gura, si eu as pleca ieri dar, la o analiza mai atenta a situatiei, nu pot si incerc sa ma adaptez cat mai bine la situatia data. Dar, jur ca o sa fac tot posibilul sa-mi ajut fata sa plece cand o fi in masura s-o faca pe cont propriu. Am fost/sunt optimistul grupului dar, simt ca nu se mai poate si ca, din pacate, or sa treaca multi ani pana o sa reusim sa ne facem bine ca natie.

    3
  23. #73

    După începerea războiului m am gândit foarte intens la a plecat din România, nu mi doresc să trăiesc într o țară cu o graniță lipită de ruși sau foarte amenințată de aceștia. Consider că sunt multe lucruri bune și frumoase pe lumea asta altele decât să stai să ți păzești spatele de ruși și “cultură” rusa. M-am am gândit la momentul respectiv la emigrare în Franța iar ca zonă m am gândit la Grenoble; cunosc franceza la nivel de A2 – B1, soția cunoaște la nivel de B1 B2 ambii știm engleză bine spre foarte bine. Copilul știe engleză dar franceză nu. M-am interesat acum înainte de al doilea tur de Grenoble mai atent, am văzut că sunt școli în limba engleză sau bilingv engleză franceză. Deci n ar fi o problemă pentru copil.
    Noi lucrăm în marketing digital n ar fi o problemă să ne găsim clienți de oriunde de pe glob. Ce lăsăm în România? familia amândurora un set de bunici s a mutat în același oraș cu noi să ne fie aproape să ne ajute să ne fie și să le fie mai ușor. Avem o firmă și clienții sunt exclusivi din România în acest moment deci ar trebui să virăm clar către clienți din afară pe care ii putem deservi remote.
    Avem o situație financiară stabilă, casă câteva investiții imobiliare pe lângă, dar tot ceea ce înseamnă imobiliar probabil că ar ajunge la categoria junk in condițiile în care România devine de nelocuit din cauza rusofililor. Cu cizma rusă în România probabil că nu ar mai veni nici o firmă străină să investească, iar cele care sunt deja aici ar pleca în viteză lucru care ar atrage după sine prăbușirea pieței imobiliare. Locuind în Cluj am avea avantajul că în momentul de față dacă vindem tot ce avem putem să cumpărăm similar în Grenoble poate piața e mai scumpă cu 10 20% dar atât.
    Avem dilema oului și a găinii: dacă plecăm acum avem ce vinde și avem ce cumpăra dar ne dezărădăcinăm, dacă rămânem și se strică situația nu mai avem ce vinde și plecăm cu mâna în buzunar după o viață de muncă nu e ușor la 48 de ani plus să cântărești deciziile astea. That’s a tough one…

    4
    • #74

      strict legat de modul in care vezi tu problema, trebuie sa iti pui o singura intrebare.
      crezi ca amenintarea ruseasca va disparea? Crezi ca Putin isi va lua jucariile si va pleca acasa, all good, continuați?

    • #75

      Putin e mancat de cancer, mai are cativa ani.

      1
    • #76

      Intuiesc ca ai ales Grenoble prin prisma apropierii de pistele de ski, acces facil in Germania/Elvetia, etc, insa nu stiu daca cunosti adevarata fata a acestui oras:

      1.clima greu de suportat, e aseat intr-o vale, vara e foarte cald, iarna inhalezi noxele de la industrie si masinile ce merg la munte
      2.cel mai important aspect, e un oras murdar si nesigur, criminalitate ridicata, islamizat si populat de tot felul de specimene
      3.datorita punctului 2, vei fi obligat fie sa locuiesti printre talibani, iar copilul va fi expus unui mediu nociv, fie vei cheltui o mini avere sa te izolezi intr-un cartier bun, insa e doar o iluzie, astia se intind ca ciuma
      4.poti sa uiti de invatamant in limba engleza in Franta, mai exista la scolile particulare (adica catolice, alea sunt singurele particulare) clase internationale, dar nu uita ca franceza e de baza, atat pentru voi, cat si pentru invatamant; nu vorbesti franceza fluent, vei fi exclus din societate si vei avea batai de cap cu administratia
      5.nu stiu cat de mult cunosti sistemul fiscal francez, incepand de la taxe de notar, taxa de proprietate( foncier), dar si impozitul pe venit simulateur-ir-ifi.impots.gouv.fr/calcul_impot/2024/ esti naiv daca iti inchipui ca vei trai in Franta fie fara venituri (adica banii incasati pe pfa in Romania), fie fara sa ai firma in Franta si sa platesti fara numar taxe si impozite (nu platesti impozite, nu ai copil scolarizat, simplu, nu??
      6.nu ai venituri in Franta, nu prea reusesti sa inchiriezi locuinta; vrei sa cumperi, pai pregateste-te sa vezi diferente mari intre cartiere/orase bune si cele proaste
      7.daca ai de ales intre orase si nu ai neaparat un buget limitat, gandeste-te la viitor si copilul tau, vrei relativ aproape de ski, pai gandeste-te la Dijon, Annecy, Colmar, Nancy, poate Metz; vrei Franta autentica, mai gesesti in Bretania( orase mici ca Cherbourg, La Rochelle sau mari gen Rennes/Nantes), dar te omoara cu zile vremea; un compromis e valea Loarei (Angers, Tours-asta ca imi place mie sa beau vin si e oras studentesc), poate un Reims sau Rouen, dar si acolo depinde mult cartierul/zona. Paris never ever…..nici daca esti milionar.

      Sudul Frantei e sarac, are vreme buna, dar atat, restul e Africa si Magreb…..idem cu criminalitate si popor troglodit.

      Toate orasele mentionate mai sus le-am vazut/vizitat, cunoscut mai mult sau mai putin, sper sa iti fie de folos parerea mea. Daca partea financiara/job/familie nu ar conta, nu as sta clar in Franta, as alege Portugalia/Spania, sau daca ne gandim mai departe, as merge in Asia.

      6
    • #77

      “Putin e mancat de cancer, mai are cativa ani.” – ahem, de câte sute de ani calcă rușii pe capul altor popoare? Nu inseamna neapărat ce vor cuceri ro, dar amenințarea există.

      3
  24. #78

    Salutare.
    Cateva ganduri in coada articolului:
    9 din 10 plecati in ultimii 30 de ani au emigrat fara sa stie ca emigreaza.
    9 din 10 nu au avut faimosii 10000 in buzunar.
    9 din 10 au pierdut tot ceea ce considerau mai de pret din viata lor, inainte de emigrare.
    9 din 10 nu ar mai fi emigrat niciodata daca ar fi avut “baza de calcul” amintita de Cetin.
    O fi bine, o fi rau…
    Un medic ar putea sa va vorbeasca despre unele statistici interesante despre incidenta bolilor la romanii emigranti: de exp, boli cardiovasculare, de 3 ori rata populatiei inconjuratoare. Nu sunt medic, doar am auzit despre.
    S-a platit un pret de sange pt. aceasta istorie a emigratiei romanesti, dar nu are cine sa aiba timp sa o inteleaga.

    6
    • #79

      sfaturile mele sunt pentru oameni normali, care nu vor sa isi piarda statusul social sau “sa piardă tot ce au avut” si restul. sigur, poti pleca cu un rucsac si 500 de euro, poti locui in hosteluri sau 17 romani intr un apartament, dar subiectul nu ma intereseaza, eu vorbescaltui tip de oameni

  25. #80

    Sa nu fiu inteles gresit.
    Sunt cu totul de acord cu sfaturile tale.
    Ba chiar cred ca, in ultimii 10 ani, “profilul” emigrantului roman incepe a se schimba.
    Daca e sa vorbesti asadar despre “oamenii normali”, va sa zica atunci ca numai 1 din 10 se califica, dupa statistica amintita de mine.
    In sensul ca nu mai este la fel de inconstient ca predecesorii sai.
    Am incercat sa amintesc unele nuante despre care nu prea mai citesc pe nicaieri.
    In rest, recomandarile tale sunt cumva de genul celor pe care le face zoso pt achizitionarea unei case.
    Amandoi cu sfaturi de bun simt, la care ma indoiesc ca adera mai mult de 1 din 10, din cei realmente interesati.
    Acu e drept ca si aici sunt doar intelectuali rafinati, cu venituri de peste 2-3000 de euri lunar. O bula in alta bula. 🙂

    2
  26. #82

    Nu pot sa nu observ (aproape admirativ) cat de mult te-ai schimbat si tu.
    Si nu ma uit (doar) la cantar.
    Cat de relaxat comentezi, fata de alti ani.
    Citesc regulat ce scrii si chiar nu cred ca e in zadar racitu’ gurii tale.
    Tot inainte, dragi fosti pionieri!

    1

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam