Când eram copil, una din cele mai dorite chestii într-o casă erau borcanele. Niciodată nu aveai suficiente borcane, pentru că în alea se puneau variile conserve și zacuști pe care le făceai, când prindeai așa ceva, ca să ai mâncare pe termen mai lung, dacă decidea tovarășul că ai mâncat suficient luna asta, așa că mai stai o tură, până luna viitoare. Nici măcar nu era nevoie să aibă filet, nici nu prea existau borcane cu filet, niște pungi de plastic, sfoară și bain marie era tot ce aveai nevoie.
Și acum, după 35 de ani de când s-a terminat iadul, am reflexul de a avea un recul când arunc un borcan care mi se pare mie bun. Tocmai am avut asta înainte, când am aruncat la gunoi 3 borcane perfecte, cu capac de ăla care are pârghie și se desface ușor, deși e vidat.
Doamne, cât vă urăsc pe ăștia care faceți apologia comunismului. Cât vă urăsc, nu vă imaginați.
NOU
sees borcan : soacra mode activated :))
Noi inca “punem pe iarna”, e net superior ceva bio pus de manuta ta. + e fun
NOU
Bai, mi-ai adus aminte de soacra-mea: am scos odată la gunoi un borcan de 800 g cu filet, care era pocnit foarte fin, dar dintr-o parte în alta. Adică avea o crăpături, dar părea intact. Pana sa vina mașina de gunoi, a ieșit soacra-mea la poartă, l-a văzut și mi l-a adus înapoi, sa-mi explice ca nu asa se face avere După ce a murit, am aruncat vreo doi saci de borcane. Ce sa vezi, iar s-au adunat, dar numai pentru ca mi-e lene sa scot sacul cu borcane la poarta luni dimineața la ora 7, când vine mașina de reciclabile
NOU
Ceolofan era no one!
NOU
A fost o perioadă când nu se mai găsea nici de ăla. Punga de plastic de la pufuleți, de la lapte sau de la sare.
NOU
Se gasea, dar pe sub mana!
NOU
Am mai zis p-aci, eu i-am spus nepotului (28 ani): daca auzi pe vreunu’ din generatia ta ca era mai bine pe vremea lu’ Nea Nicu, să-l scuipi in gură. Twice.
NOU
Ce mă activează la acest comentariu este cuvântul “nepotul”. Plus vârsta acestuia (mulți ani sănătoși!). Și mai facem glume pe seama altora!
Referitor la articol, borcane, ceva celofan și ciorapi de damă în loc de sfoară. Mamă, ce uram chestiile alea!
NOU
Bine, nu e ca si cand m-as fi laudat p-aci c-as fi f’un june prim, flacau de nadejde.
Ps: merci de urari.
NOU
Celofan de ambalat florile din florarie pus in doua si udat putin.
L.E. si din partea mea sa-i scuipe.
NOU
Nici acu nu arunc borcane. Am la soacra-mea o debara plina. Strang tot.
Borcane si mancare. Astea nu se arunca. E ceva mai vechiut prin frigider…..baga baiatu. O branzica fagaras expirata de o luna cu oleaca de floare…no problem. Niste cajcaval oleaca mucegait……se curata si e foarte bun, cum plm sa arunci cajcavalu!!! Un lapte mai acrisor…face bine la digestie. O banana facuta muci, un mic dejun perfect. Si tot asa.
Numa cine n-a facut foamea nu intelege.
NOU
Pai branza cu mucegai e mai scumpa, cum s-o arunci!
NOU
sticla se colecteaza separata fata de plastic si metal
trag speranta ca ala nu este cosul de fractie umeda
poti sa ii detesti si din partea mea pe apologetii comunismului
sa fim umanisti, ce dracu
NOU
eu sunt impotriva reciclarii, pun separat plastice si sticla din simplul motiv ca ocupa mai mult loc.
NOU
El merge cu un tanc diesel si tu ai sperante ca recicleaza ceva?
NOU
Compenseaza di caprio se da toata ziua cu avionul si yacht-ul personal insa recicleaza pet-urile cu capac.
NOU
alea de iaurt laptaria cu caimac. imi tremura mana cand arunc unul
NOU
Nu mai cumpar ca imi este mila sa le arunc!
NOU
Eu le reciclez, tin condimente in ele. Sticlele de lapte de la aceeasi firma sunt bune pentru sirop.
Mi s-a intamplat sa duc vin la biserica pentru un parastas intr-o asemenea sticla, m-a busit rasul cand am vazut cum se uita preotul la vacuta de pe dop.
NOU
Plus reciclarea pwlii, cu aparatul care sparge ce este de sticlă
NOU
daca erai la nemti acum aveai flashbackuri ca ai aruncat toate alea la un loc, probabil te si duceai la politie sa te autodenunti si sa iti platesti amenda si 2 ore in folosul comunitatii
NOU
nu puteai sa le arunci, ca iti cauta gunoierii in sac, daca simt diferente de greutate fata de ce ar trebui sa ai.
NOU
Noi nu aruncam borcanele. Ba chiar avem nevoie de altele, ca le umplem cu de toate: dulceturi, zacusca, acrituri, compoturi.
Cand am fost in Nemtia, ma durea inima cand vedeam tomberoanele alea pline ochi cu sticle si borcane, ca astia le selecteaza.
Mie cel mai mult imi place la nemti ca au mure si ciuperci peste tot. Atunci am facut 10 borcane mari cu dulceata de mure. Borcanele erau de la gunoi. Se umpluse containerul si asezau aia sticlele si borcanele in fata lui. Babaieti, voi stiti ce trag nemtii la masea? Numai sticle de vodka, uischi si alte fineturi vedeam stranse acolosa, una mai ochioasa ca alata.
A, uite ca mi-am raspuns singur la o intrebare ramasa fara raspuns timp de 7 ani: “Ce plm fac nemtii in casa toata ziua de arata strazile la ei ca dupa Apocaplisa biologica?” -Se mucifica cu alcoale. Ba, da chiar asta, pana si copiii, ca n-am vazut tipenie pe acolo? I-am vazut doar cand a inceput Oktoberfest.
Imi inchipuiam ca au intalniri subterane unde planuiesc venirea celui de-al IV-lea Reich
NOU
Cetin, tot timpul cand scrii despre comunism imi aduc aminte de tata cand l-a injurat pe un muist de mos comunist acum mai multi ani. Mosul chiar era in gura cu ceausila si cu “era mai bine inainte”… deci 10 minute cat am asteptat nu atiu unde dracu, taica miu nu s a oprit din injurat comunisti! A fost un moment de glorie!
NOU
io le arunc de-a draq ca ma saturasem sa le duc la reciclat impreuna cu sticlele de lapte si cele de ulei….
NOU
Eu îi dau borcanele mamei și soacrei, să le arunce ele dacă e. Personal am o problemă să arunc pungi și sticle de orice dar momentan terapia nu e pe to do list.
NOU
Cu fiecare borcan de sticla aruncat, noi astia “care am trait comunismu'” murim cate putin pe dinauntru.
#cutreieRincreier
NOU
Traume…
NOU
eu le spal inainte de a le arunca, gest reflex ramas tot de pe vremea aia buna. Astia care plang dupa timpurile acelea ar trebui trimisi in coreea de nord definitiv daca tot le e dor de comunism
NOU
Doamne, asta chiar ca-i o trauma. Eu le spal, cu toate ca stiu ca n-o sa le folosesc, le potrivesc frumos capacul si le pun intr-o sacaosa mare, de-aia de rafie. Cand se umple sacosa, le duc in balconul de pe etaj si le ia vecina mea. Stiu ca ea le ia pt ca-i singura care are rude la tara. Nu-nteleg de ce le spal, dar continui s-o fac.
Mi-amintesc din tinerete, ramasesem fara bani. Am facut razie la boxa, la mine si la maica-mea, am cules toate sticlele si borcanele pe care le-am gasit, aveam si vreo doua lazi de lemn, vreo doua-trei navete de plastic – si astea se reciclau. Le-am spalat pe toate si le-am dus la un centru de colectare. Mi-a zis lucratorul de-acolo ca am fost persoana care a dus cea mai mare cantitate de sticlarie la reciclat.
Cand le spalam in cada m-a vazut taica-meu, ca aveam apartamentele vecine, usa-n usa. La 5minute vine maica-mea cu o suta de lei. O trimisese taica-miu sa-mi dea niste bani, “c-a ramas fata fara bani”.
Ceea ce era perfect adevarat!
NOU
Comunismul, acea pată neagră din istoria României pe care unii o văd ca perioada de glorie a neamului romanesc, in special aia care nu au trait atunci.
NOU
Am păstrat în Danemarca, unde trăiesc acum BINE, timp de 2 ani niște borcane… ce vrei, decretel de prima linie! Saptamana trecută le am dus la reciclare. Încă o bariera ruptă la aproape 60 de ani. Ce vreau sa va spun: SE POATE!
NOU
Of, sunt născută în 87, dar țin un dulap întreg cu borcane goale, în caz ca îmi trebuie. Când eram studentă mă întorceam acasă cu valiza plină de borcane goale, la maică-mea. Din Paris, par avion cum ar zice tanti de la Poșta Ro.
Și eu spăl restul de borcane pe care le pun la reciclat.
Am o revelație citind articolul, nu sunt eco-responsabila, sunt condiționată de o educație a lipsei..
NOU
D-na Văcărescu? Văcăroiu?
NOU
eu le spal, LE SPAL, LE SPAAAAAAAAAAAL inainte sa le arunc.
am vazut la bunica-mea, la maica-mea, la soacra-mea, fac si eu.
basca nu le arunc, ci incerc sa le refolosesc, sau le dau pe grupuri, sau le las pe langa containerele de sticla si mereu le ia cineva.
si nu prea am prins comunismul (aveam 4 ani), dar traumele se intind peste generatii….
NOU
Eu le refolosesc. Un mason jar e pe la 5-8 euro. Acelasi lucru refolosit ma costa in unele cazuri (muraturi, sosuri) pe la 0.5 euro. De mult ori cumpaR cacaturi doar pentru borcan. La ce le folosesc? Fac mult iaurt. mNcam in casa cam un kil/litru pe zi. am de obicei vreo 5 culturi diferite. 2 sunt cam permamente pentru ca ne camm plac la toti. 3-4 sunt de testare si sunt pastrate pentru cei carara le place. e nevoie de multe borcane 🙂