La început a fost blogul.
Şi blogul era Dumnezeu şi Dumnezeu era blogul. Şi era bine.
Sensul de bază al blogului a fost jurnalul personal. Chestiile alea pufoase gen
`Azi am văzut 2 turturele, făceau dragoste pe o rămurică. Sufletul mi-a devenit pufos, m-am urcat în troleul 85, am ajuns acasă, unde am făcut o mămăligă`
`Iubirea…ce e iubirea…iubirea e acel sentiment ce te gâdilă frumos la inimă şi te face să te gândeşti de 2 ori înainte de a trage o fâsâită în public.`
Ce dacă blogurile alea erau citite de mama, tata, colegii de liceu sau facultate şi şoferul de pe 135? Important e că trebuia urmată panta de jurnal personal. Ţin minte că la un moment dat am citit pe un blog, din păcate nu pot să îmi mai aduc aminte care, pentru că au trecut vreo 4 ani, următorul articol (citat parţial, scurt, aproximativ şi incomplet);
`l-am scos din reader pe cutărescu, deja a ajuns să scrie 5 articole pe săptămână şi deja e prea mult`
Deci omul citise 5 articole într-o săptămână, de la un singur om şi se simţea debusolat şi ameninţat de hoardele de litere.
Omul şi pomul, bloggerul şi ziaristul
Pasul următor şi, după părerea mea, cel mai relevant moment din istoria blogurilor, a fost transformarea lor în portavocea nemulţumirii populare. Oamenii, bloggerii, comentatorii, aveau posibilitatea de a-şi descărca oful într-un mediu liber, lipsit de constrângeri şi da, un mediu cu destulă audienţă şi importanţă.
Încet încet au prins curaj şi jurnaliştii adevăraţi, care au început să ţină bloguri personale, unde îşi scriau rândurile care nu puteau vedea lumina tiparului în mediul încorsetat al unui ziar.
Banul la caşcaval trage
Din păcate au apărut banii, au apărut ziariştii care şi-au făcut blog pentru că era ordin de la împărăţie, blog unde nu scriau decât ceea ce li se dicta de mai sus. Au apărut bloggerii plătiţi cu bani buni de politicieni, sudorii intervievatori de preşedinţi, trompetele diverselor partide inseraţi în zonă, firmele unora ce se scaldă în piscine la ore de maximă audienţă, cu angajaţi care au ca sarcină de serviciu să comenteze şi să denigreze orice şi oriunde, în funcţie de natura politică a celui ce plăteşte factura. Şi atunci s-a petrecut ceva ciudat.
Oamenii, sub presiunea atâtor factori zilnici de stres psihologic, au uitat că blogul este expresia convingerilor de sine stătătoare, a revoltelor oamenilor care altfel nu au putere în faţa celor cu bani şi putere. Şi au început să creadă în placa zgâriată de atâta utilizare, pusă de cei de mai sus. Ce zice placa respectivă?
DE CE NU FACI CEVA, DOAR SCRII? FĂ CEVA, NU TE LAMENTA! JENANTULE!
Şi atunci s-a rupt ceva, ceva ce se rupe tot mai mult şi nu cred că se va mai repara.
Ochi avem, dar orbi suntem
Pentru că, de când există presa scrisă, nimeni nu i-a dat mesaj unui ziarist care a făcut o anchetă sau a scris un articol dur la adresa puterii, indiferent de ce natură e ea, politică sau financiară, mesaj în care să îi zică ` fă ceva bă lamere, nu te mai plânge atât`. Era natural ca acel om a făcut poate cel mai important lucru. A adus la cunoştinţă oamenilor despre ceva ce alţii l-ar fi dorit ascuns.
Dar campania susţinută din ultimii 2-3 ani a reuşit să incumbe în mintea oamenilor că asta e doar un mizilic, o prostie.
Băsescu a vândut flota şi cineva scrie despre asta? De ce scrii, lamere? Fă ceva!
Vidieanu a umplut de borduri România? De ce scrii, lamere? Fă ceva!
Boc distruge românia? De ce scrii, lamere? Fă ceva!
Capul plecat…loveşte într-un maxilar advers
Demonizaţi, anatemizaţi, categorisiţi drept vânduţi, totuşi unii dintre noi continuă să facă ceva. Spre deosebire de unii, care cu o mână în chiloţi şi alta în gură, aşteaptă curgându-le bale prin colţuri, ca cineva să facă tot timpul ceva pentru ei.
Probabil nimeni în online nu a scris mai mult despre furturile ce se practică şi se practicau, despre spam şi nesimţirea care aduce milioane de dolari, decât a scris zoso. Nu că ar fi fost mai simplu să adere la unul din grupurile respective, să îşi facă suma şi să scrie despre căprioare bufante prin Braşov. Dar nu, nu face nimic de fapt, nu?
Visurât în fiecare zi scrie despre problemele sociale ale ţării, despre ţigani şi despre aşa zisa discriminare, despre popi, biserică şi furturile făcute în numele lui Dumnezeu, despre administraţia publică mizerabilă, care te tratează ca pe un sclav, de poliţia care numai siguranţă şi încredere nu îţi inspiră. În fiecare zi are şansa să se trezească cu o bâtă-n dinţi, de la un ortodox împăciuitor sau un ţigan simpatic. Dar nu face nimc de fapt, nu?
Piticu tocmai ce a descoperit că brandul turistic al României este de fapt cumpărat de pe internet cu 250 Euro şi revândut Elenei Udrea cu 96 000 de mii. Dar nici el nu face nimic, nu?
Epilog
Nimeni nu face nimic.
Poate ar fi cazul să ne trezim? Poate ar fi cazul să realizăm că informaţia e partea esenţială a mişcărilor unui grup social? Că dacă nu ar fi apărut internetul şi bloggerii şi acum aţi citi despre minunatele realizări la hectar ale iubitului şi mult stimatului secretar general, Traian Băsescu? Sau Adrian Năstase? De ce credeţi că americanii şi francezii vor să impună ca blogurile să nu poată exista decât cu aprobare de la un fel de CNA? Pentru că nu fac nimic?
Sau vor să îi interzică pentru că sunt lameri şi nu îi mai suportă internetul…
NOU
CNA pentru bloguri sigur nu trebuie… insa putina autocenzura n-ar strica.
NOU
Cred ca suma data pe brand a fost de ordinul sutelor de mii (890 de mii de euro parca), nu doar 96 de mii. Nu stiu sigur, da` parca asa era. Ca e scumpa a naibii o frunza desenata de un gigi din spania… 🙂
NOU
parere de cetitor, asa cum la 12 nopatea pun pe otv la fel la 8 dimineata citesc bloguri. nimic nou, beau o cafea sau o vodca si ma minunez.
NOU
ps, pentru mine asta inseamna entertainment , voi sunteti un fel de clown-i care vorbesc limba romana
NOU
malakian, nu e ca si cum tu ai reprezenta pentru noi ceva mai intens…e un schimb echitabil, noi suntem clowni, tu ne dai bani. ca la circ
NOU
@visurat, cica frunza in sine atat a costat, 96 000
NOU
@Arhi: my bad. Oricum, eu as desena 1000 de frunze pentru doar un sfert din banii aia… 🙂
Si cred ca si tu 🙂
NOU
PS: oricum, o greseala tot e… 96 000 de mii inseamna 96 de milioane. 🙂
Si daca-i RON sau EURO, tot mi se pare mult. 😉
NOU
PS2: Dar articolul oricum e bun, cu sau fara greseli. E usor sa zici ca un pulete doar scrie si nu face nimic si cu asta ma confrunt si cu unii dintre cititorii mei.
“E usor sa scrii, dar ce greu e sa mergi sa-i dai una in gura unui tigan interlop!” zic unii care, bineinteles, nici macar nu scriu despre chestia asta.
Si, ca s-o gandim un pic si altfel, cam cata puscarie as face daca m-as lauda pe blog ca eu am fost ala care l-a calcat in picioare pe tiganul X? 😉
NOU
@VisUrat
nu stiu cata puscarie ai face, dar stiu cate tone de pachete si respectul unei tari ai primi. 😀
NOU
@camionagiu: si cu ce ma incalzesc pachetele cand eu stau la racoare si nu mai pot munci pentru familia mea? 😉
Si, sa fim seriosi, nu-mi trimite nimeni pachete pentru ca traim in Romania si e mai bine sa faca altul treaba pe care ar trebui sa o facem toti… 😉
NOU
Nu vă mai îmbătaţi cu apă rece. De ce nu sunteţi voi corecţi să recunoaşteţi că e mai uşor să scrii despre lucrul X decât să faci ceva să schimbi lucrul X. Eu nu cred că voi vă asumaţi ceva din ce scrieţi, aşa cum Mircea Badea nu îşi asumă nimic din ce vorbeşte (prin faptul că nu a răspuns la apelul unora care i-au prospus să protesteze cu ei în calitate de lider). Mai pe scurt, dacă v-ar bătea mâine cinci indivizi la uşă cu gândul să pornească o mişcare, fac pariu că aţi refuza. E mai simplu să stai în casă şi să cauţi furturi pe net, să faci filmuleţe de pe balconaş şi să scrii despre ce te deranjează la Băsescu. E simplu şi nu presupune efort.
La fel şi trafictube. E distractiv să te uiţi, dar câţi dintre şoferii ăia cu camere au oprit după unul parcat pe banda1 să îl atenţioneze, câţi dintre ăia care filmează au urmărit şoferi parcaţi aiurea să le atragă atenţia?
VisUrât a terminat Sociologia dar habar nu are principiul după care pui în mişcare o masă de oameni. Monkey see, monkey do!
Nu aşteptaţi de la ceilalţi să mişte ceva în timp ce voi (şi aici mă refer în special la Bîrgău) nu aveţi tupeu să pălmuiţi pe unul care vă ia familia la….
Comentariul ăsta nu e un atac la persoana vreunuia dintre voi. Aşa stau lucrurile în societate. Oamenii urmează lideri care chiar fac ceva, ce pornesc mişcări faptic, nu din vorbe. Aşa a fost mereu şi puteţi consulta manualul de istorie pentru a vă convinge. În final, e drept şi bine că faceţi ceva. Dacă v-aş lua banii câştigaţi din scris, aţi mai face-o?
NOU
Oho dar ce postari lungi bagi acum… Me likey ! Apropo, vezi ca ai mancat un 0 la pretul (re)vanzarii.
NOU
Cei care scriu”nu te mai lamenta fa ceva” sunt cei care sunt primi care critica si dau vina pe altcineva pentru situatia lamentabila in care se afla,sunt genu’ de persoane care nu aud ce au de spus cei care încă scriu fără dictare si poate dacă ar fi citit sau auzit ce tot spun cei care încă sunt cu picioarele pe Terra, si nu ar inghiti tot ce le da sa pape prea cinstiti si fericiti ce ne conduc tara nu am fi ajuns in situaţia in care suntem.Cei care scriu chiar fac ceva,trebuie doar sa deschizi ochii si sa citesti dacă nu deschide gura mare si pofta buna îţi spun.
NOU
simt o aluzie la bleen? e sudor?
NOU
Presa, bloggerii, toţi cei care se exprimă public fac exact ce trebuie – aduc la cunoştinţa publicului larg abuzuri, nedreptăţi; propun teme de gândire şi de dezbatere. Cititorii pot, astfel, să-şi formeze o părere despre ce se întâmplă în jurul lor.
Este obligaţia publicului să reacţioneze, ulterior, prin presiuni asupra celor care chiar trebuie “să facă ceva”- cum ar fi procurori, judecători, în cazuri de corupţie.
Cei care cred că jurnaliştii, bloggerii etc. ar trebui să tacă dar să “facă” sunt cel puţin needucaţi, ca să folosesc un eufemism. Nu cred că sunt rău-intenţionaţi, ei pur şi simplu nu înţeleg cum funcţionează o societate. Poate că nici n-au avut de unde să înveţe.
Noi, jurnaliştii, bloggerii, va trebui să muncim şi pentru asta 🙂 Schimbările sunt subtile şi pe termen lung, dar se produc. Sunt doar primii 20 de ani de libertate după vreo 60 de ani de varii dictaturi. Şi exerciţiul libertăţii se învaţă.
Brava, Arhi.
NOU
Tare articolul, dar idee se poate extinde şi în cazul jurnaliştilor. Mă rog, a unora. La câte anchete apărute în presa scrisă a reacţionat boborul? La fix nici una. Dacă Michael Moore s-ar fi născut în România s-ar fi sinucis de mult. 😀
NOU
In tara noastra cred ca degeaba incearca un blogger sa faca ceva, n-are sanse. Singura cale de a face ceva este sa convingi masele sa actioneze – iar asta e datoria bloggerilor.
Adevarat ca e nevoie de cineva care sa coordoneze miscarile.
NOU
Petreanu, aveam eu un disc cand eram mic, cu povesti si zicea unul la un moment dat:
Brava, Pacala!
Asa si eu:))))
NOU
Takju, tu esti exemplul viu a ceea ce am scris
NOU
@The Fan – bloggerii din tara noastra fac deja ceea ce trebuie: scriu. Si o fac bine multi dintre ei. Ca de-aia sunt bloggeri. Daca erau calugari budisti, isi dadeau foc in semn de protest. Dar nu sunt calugari budisti, sunt scriitori la blog.Ce altceva ar trebui sa faca?
@ Arhi – asta cu “de ce scrii” e o chestie de competenta in ochii retardoidului romanesc. Pentru multi, n-ar trebui sa scrii decat daca esti mircea badea sau bendeac sau altul de prin televizor. Restul nu sunt calificati, ca deh, nu-s la televizor. Restul ar trebui “sa faca”. Ce, nu stim, ca nu face nimeni, nici macar ei, desi, in logica asta, de fiecare data cand ii sare bala mai departe lu’ ciutacu, ar trebui sa mergem toti degraba sa facem un foc mare la palatul Victoria. Iar noui, saracii,ne ducem si ne iese “decat” un pinguin…
@toti care au blog si viseaza legi si reglementari pentru bloguri si alte aberatii: ati mancat de pe jos?Vi s-a urat cu libertatea? Asta ne mai lipsteste, legi pentru blogosfera. Si niste sefi pentru ea, manca-ne-ar pula!
NOU
Takju crede că scrii doar dacă primeşti bani pentru asta? Unde-s emoticoanele alea cu ROFLMAO?
NOU
de parca eu cand mi-am deschis blogul deja aveam contracte de publicitate care abia asteptau semnatura mea…
NOU
Bloggingul serios, cel documentat, poate duce la manifestări serioase, la mici ambuscade informaționale. Dar ce blogger e susținut de alți bloggeri într-o chestie serioasă? Nu prea mulți, ca să nu zic de loc.
Dar câți bloggeri au pus imnul crizei? Văleeeuuu…
NOU
vrem un exemplu. de ce nu incepi tu arhi ?
da pana atunci sa va zic ce puteti sa faceti fara sa intrati la bulau : mergeti la un bugetar care in mod normal asteapta spaga, ii puneti pe masa, un plic, o plasa ceva in ea, o sticla, o cafea , etc (ce se da), dar sa aveti grija sa fie cat mai aproape de voi. dupa ce va face serviciul pentru care e platit, cand plecati, luati si “spaga”. sa vedeti atunci ce moaca de prost face ala :))
NOU
@someone : Petreanule, daca ai atata audienta, -nu tu personal, nu ai putea sa-ti faci blogul MAI public? sa arunci o pastila,2,3 …fuga dupa ei…
ceea ce zici tu suna a utopie.
e relaxant cand visezi frumos din spate, laterale si nu cu fata de toate nenorocirile care ‘se exista’
@arhi:ai facut. bravo
pe la vreo varsta inaintata cand nu ti s-o mai scula o sa dai vina pe cine?
oricum , sper sa ajungi la varsta care presupune nesculatul si sa FACI CEVA pana atunci
NOU
Pe mine ma enerveaza mai rau aia care au o problema, scrii despre ei, le-o rezolvi eventual (se mai intampla si minuni in presa), dupa aia se entuziasmeaza scurt, ca vai ce bine, cum isi pierdusera ei speranta, da uite cum le-a readus-o presa ticalosita, si dupa aia le trece. Uita ca atunci cand le-a ars buza a fost un corupt de ziarist care i-a ajutat. Continua sa fie dezamagiti de presa, sa nu cumpere ziarul pentru ca e doar o fituica ce reprezinta interesele nu stiu cui etc. Nu zic ca nu-i asa in mare, dar parca prea-i dracu negru numai in tabara ziaristilor, in timp ce publicul e fara pata.
A, si mai sunt aia care desi au o problema, ar vrea sa se scrie despre ea – si sa se rezolve – dar fara sa-si dea numele, ca e mai bine sa fii beneficiarul unei chestii pentru care nu ti-ai asumat niciun risc…
NOU
Fiecare incearca sa faca o impresie buna, dar majoritatea nu reusesc..
NOU
da ma, voi sunteti un fel de batmani, o sa schimbati lumea, va pandeste cna`ul, guvernul, sri`ul, vorba aia daca nu erai tu credeam ca ceausescu inca e la putere …
ce oameni …
NOU
@Someone
Am lăsat să se înţeleagă altceva. My bad.
@Arhi
Mă deranjează oamenii care, după ce numără o bilă, spun lumii că au făcut ceva. Mă bucur că tu ai impresia că prin scris ai făcut ceva notabil şi îţi urez succes şi nu te iau peste picior. Teoria ta şi a lui Petreanu nu se aplică la noi, dar dacă voi aveţi altă părere, v-o respect şi, în acelaşi timp, nu pot fi de acord cu ea. Noroc.
NOU
Takju si altii ca el: In Grecia un jurnalist, Socratis Ghiolas, a fost asasinat in fata blocului sau pentru ca scria prea bine si deranja multa lume. Culmea este ca scria pe un blog, impreuna cu alti colegi, un blog pe blogspot. N-a facut nimic, doar a scris. Nu s-a batut, nu s-a injurat, nu a marsaluit de nebun pe strazi pentru o cauza. A scris, a deranjat, a murit.
NOU
o fac din plăcere şi ca să dau de înţeles moldovenilor de ce defapt sunt moldoveni – că sunt cu mintea prin colţuri sau şi alt ceva 😉
NOU
@maya
Sokratis Giolias, parcă. Eu nu pun etichete, că nu e fain. Trecând peste asta, dacă tu ai înţeles că eu aş avea nevoie ca Arhi sau oricare altul să treacă la acţiune, te înşeli amarnic. Mă legam doar de faptul că Arhi crede că face ceva scriind. Încercam să aduc nişte contra argumente, bazându-mă pe ce-am mai citit prin autobuze. Dacă chiar vreau să schimb ceva, prefer să trec la acţiune, nu să stau cu laptop-ul în braţe scriind despre cât ar fi de fain să treci la acţiune. Peste toate astea, eu nu pun bază într-un lider politic (sau vreun partid) d’apoi într-un bloger familist. Cât despre moartea blogerului grec, să fim serioşi… încă nu l-au ucis pe Badea şi deja ai impresia că vreun bloger din România merită osteneala? Când vom avea şi noi mişcări care chiar să aibă ceva de spus pe aici, atunci vom putea bate câmpii despre asasinarea blogerului X. Până atunci, “sail away”. 🙂
Hai să spun mai pe scurt cum stau lucrurile. Atât timp cât există o singură entitate ce controlează totul degeaba scrii teze, pricepi? Concret, degeaba scrii despre ţigani dacă nu există extremişti care să recepteze mesajul. A, şi nu văd cum ai putea forma un grup cu o idologie radicală-extremistă din faţa calculatorului. Când vor exista două, trei sau patru entităţi cu dogme diferite, atunci poţi spune că măcar una dintre ele va recepta mesajul tău, altfel facem tweetmeeturi şi alte bullshituri pointless (flashmob-uri for that matter).
NOU
ce lung o fost asta, aproape am adormit.
You got a point. Am putea pleca din tzara cu totzii si s-ar rezolva toate problemele. Romania sa fie inconjurata cu un gard, si la intrare sa scrie: rezervatzie naturala.
NOU
Ma termina logica asta calpa- “…e mai uşor să scrii despre lucrul X decât să faci ceva să schimbi lucrul X…”.
Trebuie sa fi retard ca sa nu realizezi ca a scrie ceea ce gandesti fara constrangeri (ori comenzi interesate) si sa mai si poti sa-ti publici gandirea, incat sa poata fi citita de o multime de oameni, este MAI IMPORTANT decat sa organizezi (sa presupunem) o demonstratie de 10- 100- 1000 de manifestanti. Demonstratia e cvasinula daca presa (care, fara suparare, ARE INTOTDEAUNA INTERESE), deci daca media nu SCRIE/ da REPORTAJE despre actiune. Nici nu vreau sa-mi inchipui cum ar belferii conducatorii lumii fara sa se SCRIE despre ei…
Scrisul a schimbat umanitatea mai mult decat orice altceva, parerea mea! 😉
NOU
@tizul
Logca este una singură, doar argumentele diferă. Dacă tu ai impresia că argumentarea mea este invalidă, eşti liber să îţi susţii punctul de vedere. Civilizat ar fi să o faci fără atacuri la persoana mea, că nu ne cunoaştem şi chiar dacă ne-am cunoaşte, nu văd unde ai putea ajunge cu asta. Începe să citeşti istoria de la 1914 încoace (reciteşte-o, deşi mă îndoiesc că ai citit ceva mai mult decât biletul de tramvai – touche) şi pe urmă reanalizează comentariul tău. Dacă scrisul a schimbat ceva notabil, a făcut-o doar la nivel de puteri de stat şi atât. Asta tot din istorie o ştiu. Dacă tu confunzi un bloger care bea bere într-un hamac (că despre asta era vorba) cu o putere de stat, atunci putem încheia aici. Hai noroc şi bere rece!
NOU
Cine-i sudoru’ intervievator de presedinti? Cumva stimabilu’ respectabilul si nu in ultimul rand deontologul vali petcu?
NOU
@Takju: Dacă scrisul a schimbat ceva notabil, a făcut-o doar la nivel de puteri de stat şi atât.
OK, pana la urma tot accepti ca schimba…
Nu de la 1914, ci de cand s-a inventat scrisul, cuvintele scrise au schimbat istoria la fel de mult ca razboaiele. Afacerea Watergate e deajuns?!?
Citeste lucrarile lui Allport, Postman si Kapferer despre zvon si efectul lui asupra multimii. Blogurile au puterea asta, parerea mea!
NOU
Frumos articol, din pacate publicul roman se va trezi din letargie doar dupa ce va fi ingropat.
Pentru restul: Cuvantul scris a schimbat enorm de multe lucruri de-a lungul istoriei. “Mici exemple”:
– tezele lui Martin Luther King
– Afacerea Watergate
– retragerea din Vietnam(impreuna cu protestatari de diferite factiuni ideologice)
Pentru persoanele care spun “fa ceva” i invit sa se uite la ce proteste o fost pe la noi si la cati de multi oameni o fost la ele. Difuzia informatiei o fost mare dar foarte putini oameni au mers.
Unde au mers mai multi o fost la chestii idioate precum free-hugs campaign sau alte bull-shituri preluate de la altii.
NOU
@tizul
Toate comentariile mele se referă la mediul din România. Repet: părerea mea e că nu sunt destui indivizi care să recepteze mesajele şi să le pună în practică şi, implicit, cred că e de prisos să scrii dacă la mesaj nu reacţionează o masă importantă de omuşteni. În rest, nu am negat că scrisul a schimbat ceva notabil la nivel mondial. Nu ne putem compara cu nemţii la infrastructură, d’apoi ce rost ar avea să o facem la nivel de societate civilă (care, în România, există doar la stadiu declarativ).
Blogurile au puterea asta, parerea mea!
Aşa o fi, dar nu acum. Dacă stai bine să calculezi ce procent din populaţie citeşte blogurile, vei vedea că nu prea ai cu cine şi, remember, ăla de la oraş nu are nici topor şi nici furcă. Ăla de la ţară, cu sapa în mână, nu apleacă urechea la ce spune bloggerul X. Şi, da, eu tind să iau lucrurile concret, că de vorbit la modul abstract o putem face.
Am văzut solidarite pe net, în alte locuri. Aici nici nu se poate pune problema de aşa ceva. Suntem prea mândri să fim conduşi de cineva, fie el blogger/preşedinte de stat/persoană celebră. La ultimul protest de amploare s-a dansat, remember?
România va deveni un fel de Sierra Leone minus rebeli, diamante şi ocean.
NOU
Ok si 100% de acord cu tine….dar propune ceva concret si cred ca multi or sa te urmeze.
NOU
@Takju- Si in Romanika, si in lume, NU pulimea conteaza ci oamenii cu carte. Turma peste tot este doar carne de tun/ platitoare de biruri.
Primele 10 bloage sar cum mult de suta de mii de cititori/ zi. Bloguri de opinie citite si comentate intens sunt cu sutele. Per-total au mai multi cititori ca ziarele clasice (nu punem tabloidele). Ca atare, blogurile astea au ajuns sa sperie dar sa si inspire ziarele clasice. Rezultanta logica- NU sunt de neluat in seama la nivel de formatori de opinie, parerea mea!
O previziune pesimista: puterea, peste tot in lume, va incerca sa le anihileze (nu doar pe ele- bloagele, ci tot ceea ce implica opinii citibile de masa dar necontrolabile- forumurile, grupurile de discutii, etc), fiindca, chiar daca haotic, neorganizat, pentru prima oara in istoria omenirii, omul de rand poate sa se faca auzit GLOBAL… Asta nu-i de gluma, si conducatorii o stiu…
NOU
Cred ca faceti exact ce trebuie! Ca sunt de acord cu unul si nu sunt de acord cu altul asta-i alta problema si conteaza prea putin…
NOU
“sudori”… HA! foarte voalat… :)))