Scris de Ionuț
Prima oară când m-am gândit la a pleca din țară a fost când am citit, pe arhiblog, acel forum cu emigrarea în diverse țări. Cred că ăsta a fost primul gând, ceva de genul Haide bă, atâția proști vizibil care pleacă și nu oi fi eu în stare? Adevărul e că voiam demult să plec, cam de pe la epoca Dragnea, dar dintotdeauna mi-a fost frică de necunoscut, de oameni, de ce pot găsi acolo. Dar puteți să vă lăudați că mi-ați dat imboldul necesar ca să plec, deși mai târziu. Și, uite-așa, s-au făcut vreo 3 ani de când sunt pe Costa del Sol, trăiesc printre spanioli și mi-s mândru. Și de asta, și că sunt român în Spania (ca idee, foarte mare comunitatea de români din țară, efectiv oriunde te învârți dai de un român, nici să bârfești cu nevasta în română nu îți vine, că posibil să te audă cineva)
Ca să revin la subiect, după vreo 2 ani de plătit chirie, m-am săturat să dau bani aiurea pe un apartament la care pot plăti o rată, dar la jumătate din preț. Practic, în chirie plăteam cam 1000 de euro, apartament plus parcare, la rată plătesc 570, un apartament similar, 2 dormitoare (3 camere, cum se zice în România), cam 100mp.
Cum faci să iei rata?
Simplu. Te angajezi, muncești, strângi bani de avans, faci rata. Bine, glumesc.
Pentru început, pă Spanea impozitul la cumpărarea casei e foarte mare, ca și costul agenției imobiliare. Impozitul e 7% dacă ai peste 35 de ani, redus la 6 dacă imobilul devine reședința ta de bază. Taxa agenției imobiliare este între 3-5% din prețul casei și poate fi plătită de cumpărător sau, mai rar, de vânzător. Agenții sunt la fel ca în România, pe haiducie și, dacă te prind că nu cunoști un minim de bază, pot să te ardă fără să simtă. De exemplu, la mine, una voia să îmi ia un avans de 10 000 de euro, plătiți cumpărătorului, drept ofertă de cumpărare, iar ăla putea să accepte sau nu, moment în care, dacă refuza, teoretic, eu aș fi primit banii înapoi. Dacă accepta, banii rămâneau la agenție și aveam vreo 50 de clauze prin care puteam pierde banii, pentru tot felul de motive, gen Nu ai mărturisit, cu sinceritate, toate sursele de venit. Citiți tot ce vi se pune sub nas, dacă nu citiți și semnați, aici nu e România, vine după voi toată lumea, inclusiv poliția, chiar și pentru cauze civile.
Ca să poți lua creditul, trebuie să ai avansul de minim 20% din costul casei, plus taxele și costurile asociate achiziției. Ca idee generală, pentru un apartament de 150 000E, avansul e de 30 000, iar costuri asociate, plus impozit, în jur de 13 000. Deci, în total, în contul bancar trebuie să dețineți 43 000. (vă interesează prețuri și simulare, idealista.com)
Pe lângă avans, trebuie să fi muncit minim un an fiscal în Spania și să fi plătit impozite, totul dovedit printr-un document numit Declaracion de la renta, document pe care vi-l dă contabilul. În Spania nu ai cum să nu ai contabil propriu, pentru că sistemul fiscal presupune chestii diferite de românia. Declaracion de la renta se face în aprilie, deci, practic, ar trebui să munciți cam un an și jumătate înainte de a putea deveni eligibil pentru o bancă.
Dacă sunteți liber profesionist și nu sunteți angajat, cum sunt eu, de exemplu, pe IT, există un fel de PFA spaniol, care se numește autonomo. Din momentul în care îl înființați, este ca și cum ați fi angajat. Vă plătiți singur asigurările sociale care, în primul an, sunt vreo 85 de euro lunar și asta înseamnă contribuție minimă la pensie plus asigurări de sănătate. Anul 2, 150 de euro, iar din anul 3 sunt procentuale pe venit, dar nu mai mult de 420 de euro lunar. Pe lângă ele, în fiecare lună vi se vor reține 20% din veniturile legale, dovedite prin facturi. În aprilie, anul următor, la declaracion de la renta, se face o recalculare, în funcție de ce deduceri aveți și, foarte important, funcție de totalul cumulat al sumelor, pentru că, de exemplu, dacă câștigați peste 60 000 euro anual, impozitul pentru suma ce depășește 50 000 este de 47%, iar bracketurile astea merg în jos până la 20 000. Dacă sunteți curioși exact, google vă este prieten, apar rezultatele chiar pe prima pagină.
Ce e important este că unele din băncile spaniole acordă împrumuturi și pentru venituri obținute în alte țări, dacă sunt dovedibile prin acte și dacă se plătește împozit și în Spania. Nu vă lăsați amăgiți de glumița aia cu Acordul de evitare a dublei impozitări, taxele de 8% pe care le plătiți în România sunt glumiță, dacă aveți rezidența declarată în Spania, trebuie să plătiți aici diferența până la bracketul financiar la care vă aflați. Și aveți rezidența declarată aici, altfel nu ați avea cum să vă luați creditul.
Ultima parte, creditul în sine. După ce vă găsiți casa dorită, se semnează un precontract cu un avans minim (eu am plătit 2000E), iar cu acel precontract se merge la bancă. În 100% din cazuri agenții imobiliari îi cunosc pe cei de la bancă și, de acolo, discuțiile se poartă între bancă și agenție, fără să vă mai implice, legat de apartament/casă.
Lucrul cu băncile spaniole este foarte simplu și nu are legătură cu ce vedeți voi în România, cu angajate gomoase, 50000 de acte legalizate la notar, umilințe și sărumana și restul de căcaturi specifice. Eu am intrat în banca de unde am luat creditul văzând un afiș, din stradă, ceva cu Creditul nostru ipotecar, după ce mă ridicasem de la masă, de la cafeneaua de peste drum. Bună ziua, bună ziua, aș vrea un credit. La modul cel mai direct posibil, aceea a fost una din cele 2 dăți în care am fost la bancă, a doua oară am fost când am semnat actele de acordare a creditului. Ți se cer varii acte, toate ți le poți descărca de pe net singurel și le trimiți pe email către bancă. Oricum, ca idee, veniturile mele, cumulate, undeva la 4000-4500 de euro au fost suficiente, pentru mine. Din ce am înțeles, cam un 2000+ de euro este suma câștigătoare, pentru un credit de 100-150 000, pentru că rata nu depășește 30% din venituri. Nu e o informație sigură, e doar așa, dintr-o discuție informală, deci nu o luați ca bază de plecare. Dobânda pentru creditul meu, fixă, este de 3.25% în primul an și poate crește până la 4.25%, dar există niște bonificații de 0.1% pentru diverse chestii care pot fi făcute prin banca respectivă, care te pot ține foarte aproape de acei 3.25
În rest, actul de cumpărare, în sine, e foarte simplu. Treebuie să aveți toți banii aceia în cont, în ziua semnării contractului, la notar, vor fi prezenți și reprezentanții băncii care, după semnarea actelor, vor da vânzătorului un cec cu suma, banca se ocupă de plățile către vânzător și de trimiterea banilor pentru taxe și cheltuieli, voi nu trebuie să faceți nimic. Overall am semnat exact 3 hârtii, din care una era ceva cu GDPR. Aveți grijă, trebuie să știți spaniolă la nivel de minimă înțelegere, dacă spuneți notarului că nu vorbiți spaniola, nu se face nimic până nu se aduce un translator.
Și cam aia e. Actul de vânzare îl luați a doua zi de la agenție, bănuiesc că și funcție de companie agenția se ocupă de mutarea contractelor de utilități pe numele vostru, după care sănătate și virtute. Nu e greu, nu e complicat, dar nici nu e neapărat simplu. Spaniolii își supraevaluează casele, mai ales pe Costa del Sol, e greu să te descurci între prețuri, zone, în funcție de ce ai tu nevoie, agenți șmecherași, vânzători șmecherași și ce mai apare pe traseu. Dar, cu antrenamentul de România, ar trebui să vă descurcați fluierând. Nu uitați că Spania e o țară formată din regiuni autonome, fiecare cu legislație proprie și condiții proprii, lucrurile pot să difere destul de mult între Madrid și Valencia, de exemplu. Nu știu dacă diferă sau cât de mult, doar vă zic că e posibil.
Cred că, în mare, am acoperit ce era necesar, dacă mai aveți întrebări, puteți să întrebați în comentarii, vă răspund, în limita și măsura a ce știu.
NOU
Ce dobanda ai reusit sa obtii ? eu cam stiu, dar doar asa, de amorul artei, sa comparam cu 10-12% din Romania 😀
NOU
Scrie omul in text, MARE
NOU
SI CE URLI LA MINE BRE, TU NU AI AVUT DIMINETI FARA CAFEA ?!?!!
NOU
mi s-a parut funny:))) hugs
NOU
Paragraful 7, ultima fraza
NOU
Am vazut cu intarziere Vlad, mersi 🙂
NOU
Foarte interesante informatiile, foarte bine scris articolul. Eu am fost prea legat de glie, de serviciu si de familia extinsa ca sa pot lua totusi decizia de a pleca de aici. Recunosc, sunt convins ca viata in Spania (avand fratele si cumnata acolo, deci in cunostinta de cauza!) este mult peste cea din Romania. Mult succes acolo!
NOU
Și eu visez la Spania, dar soția nu. Ca avem copil, ca merge la școală aici, ca ea are serviciul aici și i-ar fi greu sa găsească ceva similar dincolo, ca avem familia, pe care o vizitam de 2 ori pe an și tot asa. Anii trec și parca emigrarea se îndepărtează.
NOU
Am 47 de ani. de fapt, 46, fac 47 anul asta. Varsta nu este un impediment, dimpotriva, poti savura linistea mentala si calitatea umana mai bine.
NOU
O sa vad după alegeri.
NOU
Mdea si nu – am plecat la 44 pe langa Navodari-ul lui Arhi. Scoala acolo e mai misto si implica mai mult copii si parintii cu tot felul de chestii educative – famili tot de 2 oir pe an o vezi dar iti iei bilete de avion din timp. Loc de munca gasesti si in regim WFH si in alt regim – probabil cu exceptia bugetarilor 🙂
Mai bagati o fisa poate va iese…
NOU
”O sa vad după alegeri.”
ce le mai place inghesuiala la romani!
NOU
Bucura-te de ceea ce ai, daca iti e bine. In Spania nu prea se castiga bani, poate cu exceptia it-stilor, eventual sa fii manager de ceva. Salariile sunt cam ca pe la noi acum, preturile la fel. Stiu ce vorbesc, am fost 8 ani in Spania intre 2000-2008 si nu am facut bani. Da, calitatea vietii e mai buna ca la noi, oamenii primitori, clima si istoria de neegalat, dar nu am regretat deloc ca am revenit. Am castigat mai bine in Romania decat acolo! Daca va e bine aici, nu au rost regretele. Tot din cauza sotiei am revenit si eu. Si inca ceva: acolo este cantitatea de mincinosi si oameni lipsiti de cuvant cea mai mare din Europa! Lucram in renovari si mi-au scos peri albi!
NOU
Cine este responsabil cu inspectia apartamentului/casei? Ma refer la faptul ca aceasta sa fie in regula si sa nu aibe “defecte” ascunse.
NOU
Nu cred ca exista vreo institutie undeva care sa se ocupe de verificarea casei, pentru tine. Pentru ca tu o cumperi si tu locuiesti in ea. Sau poate nu inteleg eu la ce te referi
NOU
Ma refeream la faptul ca ai vrea sa platesti un profesionist care sa inspecteze casa inainte sa o platesti ca nu aibe probleme structurale sau igrasie sau alte probleme pe care nu le vezi de obicei la vizionare. Nu stiu daca in Ro sau Spania se practica.
NOU
cred ca face referire la ideea de vicii ascunse. teoretic la din astea ar trebui sa exista o lege care il face raspunzator pe vanzator si il obliga sa remedieze.
NOU
nu stiu daca exista astfel de lege. tu iei casa as is, scrie in contract ca iei casa exact in forma in care este si continutul din acel moment. acum ca tu iti poti plati pe cineva inainte sa verifice, banuiesc ca poti, dar dupa ce ai cumparat, ma indoiesc ca mai poate exista asa ceva. si m-am uitat la suficiente episoade de HGTV ca sa stiu ca nici macar in US nu exista astfel de lege. tu te aasiguri de ce cumperi, daca ai dat banii, ura si la gara. eu, de exemplu, am mers la risc cu apa, desi am fost sa verific apartamentul de 2 ori, apa era inchisa si nu era nicaieri de gasit omul care sa ii dea drumul. i-am dat drumul cu ceva frica dupa ce am cumparat, asteptandu-ma sa bubuie ceva. nu a bubuit, am avut noroc
NOU
Nu exista – creditul vine cu asigurare pe locuinta si e dat functie de tipul apartamentului/zona/vechime/structura/etc ca sa stie cam ce valoare de revanzare are – just in case. Iti aduci singur un inspector de vivienda
Cu igrasia…ghinion – acolo majoritate caselor nu au sisteme de incalzire, so 🙂
NOU
Da, uite, am uitat sa mentionez, inainte de banca, trebuie sa iti platesti un evaluator (la mine a fost cam 300-400 de euro) care sa iti evalueze casa si sa transmita bancii pretul estimativ. asta e funny, cu incalzirea, ca, la inceput, ma gandeam sa imi fac eu retea de calorifere, dar efectiv nu ai de unde cumpara lucrurile necesare. intre timp, mi-a trecut, aerul conditionat e suficient pentru vremea de aici.
NOU
Ionut – poti sa iti faci daca ai gaze. Nu stiu in ce zona stai, dar la noi in sat puteai sa iti faci singur 🙂
Daca nu ai gaze cel mai eficient e sa iti pui incalzirea in pardoseala – in cazul tau la 100mp poti consuma cca 1.5Kw/ora daca o pui peste tot. Plus ca majoritatea apartamentelor au gresie(calda) sau marmura(rece ca naiba) si cand ai porit AC-ul aleluia 🙁
Si cum majoritateas blocurilor noi, au trifazic in casa si siguranta 3x32A. Do the math 🙂
NOU
2-13 Iulie: petrecut concediu lângă Begur. Mișto al draq…
NOU
@Maud – vine un evaluator de la banca, dar ala verifica de fapt alte chestii.
Pentru ce vrei tu, poti contracta singur un structurist si ii poti cere proprietarului sa il lase sa faca investigatiile (care oricum vor fi doar vizuale, nu va sapa nimic, nu ia probe, nu e ca-n filme).
Or sa fie impotriva la inceput (proprietarii) – foarte putini vor refuza, majoritatea te vor lasa.
Deci da, este posibil, iar pentru linistea ta eu iti recomand sa o faci. Totusi, tine cont ca este doar cuvantul aluia, nu va avea nicio alta valoare.
Mai important mi se pare sa pui avocatul sa ceara notele de la sedintele ce au loc in urbanizarea aia, atunci cand au loc si sa vada el ce probleme au fost, daca s-au rezolvat si ce probleme au ramas.
Si evident sa ti le si spuna 🙂
NOU
Iti angajezi frumos o firma care trimite inspector si ala iti face raport. Pe Costa del Sol pentru ca ai gramada de englezi ai si gramada de astfel de firme. Nu e ceva ce se face in mod normal in Spania, dar pe Costa del Sol se intampla frecvent.
Raportul a avut 100+ pagini si tin sa spun ca a venit cu foarte multe recomandari pe care le-am urmat intocmai: verificat semineu cu cosar, schimbat geamuri si pus termopane, pus panouri solare, refacut izolatia, facut izolatie la interior etc.
NOU
”facut izolatie la interior”
pe bune?
NOU
Pe Costa del Sol nu e nimic izolat. Si cand bagi prima iarna cu 15 grade in casa nu prea e treaba. Asa ca faci schimbarile pe rand: intai scapi de kktul lor de geamuri cu rama de aluminiu si pui termopane duble, dupa faci izolatie si dupa, daca mai e nevoie schimbi si aerele conditionate 🙂
Iti recomanda izolatie la interior pentru ca nu e nevoie de permis de obra mayor . La exterior in schimb ai nevoie si ala dureaza super super mult sa il primesti.
NOU
izolatie la interior = condens + igrasie
NOU
@Daddy – stiu. multam de observatie. o sa ma agit daca o sa apara. Ma astept ca astia pe aici sa nu fie toti incompetenti si sa recomande vata minerala la interior.
NOU
In afara de ce s-a spus deja mai sus, mai au, cel putin in zona Barcelona, un fel de inspectie tehnica a cladirii (ITE) care se face periodic (in functie de vechimea cladirii parca, cam la 5-10 ani).
Documentul asta se poate cere la agentia imobiliara/vanzator si chiar daca nu iti asigura ca apartamentul in sine nu are probleme e util in cateva feluri. O data ca vezi ce pb sunt/au fost prin bloc (de ex am vazut notate lucruri cosmetice gen zugravit casa scarii si altele mai serioase ca infiltrati de apa in subsol ce pot crea pb structurale). Si apoi ajuta ca sa vezi daca si in cat timp au fost rezolvate ca sa ai idee cum se misca asociatia de proprietari in caz de ceva.
NOU
e mai putin rau cu vata minerala decat cu polistiren.
eu am folosit multipor pentru a izola interior o anexa. se lipeste direct pe perete cu adeziv special si se finiseaza cu un produs care ii are aceeasi culoare si textura, practic il poti lasa fara a mai finisa cu altceva.
pe langa faptul ca este perfect permeabil la umezeala, deci zero probleme cu umiditatea, crește si inertia termica a peretilor. se foloseste si pentru restaurari.
un produs similar: Placi antimucegai SkamoWall
NOU
@chelu – ,,schimbat geamuri si pus termopane” – nu stiu cum mai e acum, dar in urma cu 20 de ani, cand lucram pe acolo, scoteam termopanele ca era dovedit ca provoaca astm la cei care vietuiesc in locuinte.
NOU
Ca orice cetățean roman / european: munca legală, seriozitate și un pic de efort.
Felicitari Ionut!
NOU
Multumesc frumos:)
Am uitat sa mentionez ceva. Daca esti casatorit, ai nevoie de un partener care sa aiba aceleasi dorinte ca si tine si cu care sa va sustineti reciproc. Nimeni nu schimba tara, limba, obiceiurile daca nu isi doreste asta cu adevarat. Deci fiti foarte siguri de ce va doriti.
NOU
Diasporez de un deceniu. 33 la data mutării.
Cetățenie a statutului in care locuiesc. Idem și restul familiei.
Casa (pe pământ) + încă câteva chestii.
Pentru achiziția casei nici măcar nu m-am deplasat la banca.
Vazut casa, discutat cu dezvoltatorul, primit oferta de achiziție, contactat broker de mortagage și solicitor care s-au ocupat de tot.
Pentru acordul de principiu al băncii am avut nevoie de dovada avansului, niscaiva documente de la banca cu care lucrez și cam atât.
Rezolvat totul prin e-mail. In ziua schimbului de contracte m-am prezentat la fata locului și am luat casa in primire. Înainte de asta, recepția imobilului a fost făcută de un reprezentant al instituției (NHBC) care se ocupa de acordarea garanțiilor imobiliare pentru imobile noi.
NOU
Și mie îmi vine tot mai mult să emigrez pe zi ce trece când văd câtă mârlanie și lipsă de dezvoltare e în țara asta a lui Papură Vodă.
NOU
Cum ati gasit contabilul cu care lucrati? Prin recomandari, gasit pe net?
NOU
recomandare. dar si cu recomandarile este…well, primul a fost tot pe recomandare si mi-a futut actele de autonomo si din cauza asta am pierdut, overal, aproximativ 5000E in 2 ani si ceva
NOU
Fara sa pun la indoiala informatiile date de autor, foarte utile de altfel, insa am o prietena care a accesat un credit ipotecar in Spania, ea avand venituri in Romania (chirii, contract de management, dividende si altele conexe). Este posibil ca anumite banci sa ia in calcul si venituri care nu sunt obtinute in Spania?
NOU
scrie in text ca da.
NOU
Multumesc, chiar bine vine articolul asta.
Numai bine 🙂
NOU
@Deea, acum îți las acest mesaj din casa mea de la Timpuri Noi. Arhi poate confirma ip-urile diferite. Ieri și azi dimineață, de exemplu, ți-am lăsat mesaj din casa mea de la Lujerului. Săptămâna trecută, am lăsat mesaje din casa mea din Popești Leordeni. O dată la câteva luni, mai las mesaje și din casa mea din Rm. Vâlcea. La casa din Olanu nu am internet, dar îmi pot băga dacă vrei să îți trimit mesaj și de acolo.
NOU
danutze, ma scuzi, daca tot ai plasat gresit raspunsul despre casele tale, la care dintre cele rurale ai trotuar la strada? am vazut ca in zona submontana arges-valcea nu exista traditia asta.
NOU
Schizo
NOU
Câteva lucruri specifice pieței din Franța.
Cel mai bine e sa ai un istoric de minim trei declarații de impozit.
Nu e obligatoriu sa ai disponibil un avans pentru ceea ce vrei sa cumperi, dar e aproape obligatoriu sa ai o suma care acoperă taxele notariale (aprox 7% din valoarea imobilului, mai puțin pentru construcții noi) si un aconto care se virează la semnarea precontractului, teoretic 10%, dar se stabilește prin negociere directa la notar intre parti si poate fi si zero.
E recomandat sa compari mai multe oferte de la bănci diferite sau poți apela la firme specializate pentru a obține cea mai buna oferta. Costul e 3-4000 euro.
Un agent imobiliar de încredere e un plus.
Ceea ce cumperi vine la pachet cu o serie de expertize privind randamentul energetic al clădirii, risc privind prezenta azbestului, termitelor, risc geofizic, starea rețelei electrice, de apa, încălzire, cost taxa funciara si altele de genul. Din cauza asta e destul de greu sa ocolești agențiile imobiliare, daca e vânzare directa, vânzătorul trebuie sa obțină toate aceste lucruri si majoritatea nu vor sa se complice.
Se semnează un precontract si apoi, dupa 2-3 luni, contractul. Intre timp, notarul verifica daca nu exista vreun drept de preempțiune, cum ca primăria vrea sa facă un sens giratoriu pe acolo si ar vrea sa cumpere casa visurilor tale, iar tu ai timp sa obții acordul final al băncii. Important in momentul semnării precontractului e sa fi in clar cu condițiile suspensive, sa nu ai surprize pe urma, de genul banca nu si-a dat acordul, ai pierdut avansul.
Dobanzi…in jur de 4% plus costurile asigurării, ceea ce te duc mai aproape de 5.
Acum 7 ani am cumpărat un spațiu pentru un cabinet, dobânda pe 10 ani 0,96%, acum doua luni alt spațiu, dobânda 3,89%.
Daca mai are nevoie cineva de informații, nici o problema.
NOU
Felicitări pentru determinare.
Dacă n-aș avea nimic de pierdut aici, probabil tot Spania aș alege.
Legat de creditele din Romania, da, e notorie birocrația, dar trebuie sa aducem informațiile la zi.
Am contractat recent un credit ipotecar in Ro.
Am facut doua vizite la banca, prima de 15 minute pentru a semna niste acorduri prealabile (interogare anaf si altele), iar apoi ultima pentru semnarea propriu-zisa a contractului. A durat cam o ora.
Am trimis pe mail un set de documente, iar banca a ținut legatura cu notarul care urma să autentifice contractul. De evaluator tot banca s-a ocupat si a costat 600 lei, pe care i-a tras din cont odata cu prima rata.
Asta e tot, timpul cumulat efectiv dedicat problemei pana la prezentarea finala la notar a fost de maxim 3 ore.
Totuși, sunt invidios pe dobânda, acum sunt la 6% fixa in primii 5 ani, era considerată o dobândă bunicică prin decembrie anul trecut când am contractat, acum văd că exista oferte si cu 5%.
Succes !
NOU
Pă spanea am lucrat si io, la energias de portugal renovables, pă sevilea, pa avenida montes sierra, da nu aveam contabel prpopriu, da na, io eram pa becario, entiendes o comprendes?
NOU
Dacă ai avea în față 2 oferte: 5% la lei vs. 4% la euro, pe care ai alege-o?
NOU
salut, nu stiu ce inseamna becario, am zis ca sunt regiuni diverse, e posibil sa nu ai nevoie, eu oricum sunt lenes si as prefera ca la declaracion de la renta sa se ocupe cineva, nu sa rumeg eu cifre care imi dau cu rest
NOU
Din 2008 imi fac declaracion de la renta (de fapt doar o aprob) si cu exceptia unui singur an, borradorul generat de aia de la seg social e la fix.
NOU
Visul Spaniol e dulce, dar te mai loveste si realitatea o data ajuns acolo. Adevarul este ca oportunitatile pentru joburi sunt putin si salariile mici, si cand zic mici – sunt mai mici ca in Romania. Daca nu te duci acolo cu banii facuti sau cu job inafara Spaniei o sa te bati pe un job cu inca 10 imigranti si 5 spanioli pentru pozitia aia, iar inafara joburilor blue-collar in general sunt favorizati spaniolii chiar daca sunt mai putin calificați.
Nu stiu cum sa spun treaba asta pe sleau, dar Spania este pentru aia care-s deja bogati in România. Sau au joburi remote cu salarii dinafara Spaniei.
NOU
Sau daca stii engleza, ca spaniolii sunt praf, mai ales in IT.
Am lucrat 6 ani in IT, incepand din 2008, locuind in Spania.
Apoi, din Romania, am lucrat remote tot pentru companii din Spania, in paralel cu angajatorul din Romania.
Pensia merge dublu, beneficiile la fel. Win-win.
NOU
Pensia nu merge la dublu, în UE se cumulează anii, deci la sfârșit doar o pensie iei, în cazul tău în România sau Spania.
NOU
Exact aceeasi procedura ca la bancile romanesti. Te duci o data sa iti anlizeze veniturile, sa iti spuna ce suma maxima poti lua si sa semnezi niste hartii si a doua oara la final, sa semnezi contractul de credit. In rest…toate actele pe email, inclusiv antecontractul pe care l-ai semnat cu vanzatorul. Nu tre’ sa pupi mana nimanui ori sa te milogesti. Evaluatorul se duce la proprietate cand are chef. Iar daca ai luat prin agentie…isi mai bat ei capul cu restul.
…asta asa, vizavi de “diferentele” tehnice comparativ cu Spania.
NOU
Pe mine cel mai tare m-a lovit asta: contributiile lunare la pensie + sanatate nu pot fi mai mari de 420 de euro. M-am uitat instant pe fluturas si m-a cam luat cu plans.
Sa inteleg ca acesti 420 de euro acopera contributia la pensie + acces full la sistemul de sanatate (adica fara coplata si fara asigurare privata)?
NOU
Doar pentru acei “autonomos”, care sunt un fel de fiii ploii cand vine vorba de drepturi sociale la sfarsitul perioadei de viata activa.
Ca angajat normal platesti in functie de cat castigi, a scris si Ionut de acele brackets.
NOU
cum zice colegul Dragos. ala e un minim obligatoriu, iti asigura o pensie de vreo 500 de euro:))
NOU
Poti sa-ti faci autonomo fara sa ai o adresa de domiciliu de Spania? Sau sa stai propriu-zis acolo? Am cui sa facturez.
Eu mai am cativa ani in care sunt legat de glie si parca mi-as aranja putin apele.
NOU
Nu, ca sa fii autonomo trebuie sa ai NIE (pe langa altele). Ca sa ai NIE, trebuie sa ai un domiciliu si sa fii inregistrat la primarie.
NOU
nu poti deschide autonomo fara sa ai domiciliu in Spania.
NOU
Poti deschide daca ai NIE si empadronamento , adica daca te ia unul pe buletinul lui la el acasa
Cam ashe – o mutatie romaneasca
NOU
Auziți bă, daca tot l a pus pe Snoop Dog sa duca flacara olimpica, trebuia sa l trimitem si noi pe Ion Migdale să sară cu prăjina :)))))))))))))
NOU
Cum aş putea să iau şi eu legătura cu dvs ca să obțin mai multe informații şi si să imi pot lua o casa cu credit bancar in Spania…?? Multumesc anticipat pentru un eventual răspuns!
Sănătate! Numai bine!!
NOU
Bravo pt achizitie, sa o folositi sanatosi! Cand o sa am timp, daca se poate, o sa scriu un comentariu mai amplu despre aceeasi procedura dar in Irlanda.
Pe foarte scurt: chirie casa 3 dormitoare 90m²- 2500€, rata casa similara dar 100m² 2900€. Dobanda variabila 4.2%, 25 ani. Taxa de tranzactie 1% din valoarea tranzactiei, alte costuri -avocat, land registration, evaluare, etc- approx 10 000€. Durata procedura- minim 3 luni ( extrem de optimist, in cazuri exceptionale), in medie 6-9 luni, poate sa dureze si peste 1 an ( pot fi niste circumstane care intarzie tranzactia, cel mai des daca vanzatorul vrea la randul sau sa cumpere alta proprietate cu banii de la tine ca avans).
NOU
Adică la sfârșit plătești în total vreo 900.000 (9000 pe mp)? Oare merită? Ce e așa diferit acolo față de o zonă super selectă din București?
NOU
@calin
Nu stiu, nu ma intereseaza o zona superselecta din Bucuresti.
NOU
4-5000€ net in spania de unde?
Salariul mediu chiar si in it e vreo 2000 si un pic
NOU
mare costu cu achizitia. Macar compenseaza pretul mic al apartamentului.
Cand stateam in Gavle mi-am luat apartament de ~120mii euro. Costul meu: 0. Avans: 15%
Si ala din stocolm, de 230 de mii, tot asa: cost 0. Avans 15%
La casa, insa, se schimba putin calculele si exista 2 taxe. una de 1.5% (parca) din valoarea casei si una de 2% din suma imprumutata, din care se scade eventuala suma deja imprumutata pe casa aia (daca cineva a luat-o cu 2mil si tu acum o iei cu 2.5 platesti taxa asta numa pe valoarea adaugata)
pentru mine, costul a fost ~7000e
Procedura e banala. Primesti de la banca “loan promise” care iti zice ca ei iti dau X seki. Avand suma asta…cauti casa. O gasesti. In urma unor licitatii/sau nu, depinde de noroc, bati palma cu vanzatorul. Dupa care te duci la agentie si semnezi actele. Dupa max o saptamana tre sa platesti avansu si, prima parte s-a terminat.
Cu o saptamana inainte de finalizare, te duci si semnezi si la banca. In ziua de predare a cheilor te duci la agentie, iar, semnezi actele finale. Agentu o sa ia legatura cu banca si cam atat.