Mi-a atras atenția zilele astea fii-miu, care își caută de zor un joc de PS5, am uitat cum se cheamă. Efectiv omul meu îl caută prin toate magazinele de gaming (suntem în vacanță, deci nu suntem în românia, deci sunt magazine de gaming peste tot), inclusiv în zonele de CD-uri second hand, trece cu răbdare printre sute de CD-uri, de zici că e Sheldon din TBBT.

Și na, eu, fiind tăti cool, deschid telefonul, caut pe site la playstation, găsesc jocul, era vreo 35 de euro și, înainte să îl cumpăr, îl întreb gen șmecherește, arogant:
– Auzi, dar tu știi că îl poți cumpăra din playstation store, nu? Gen îl putem cumpăra acum, de pe telefon și îi dau și download, iar când ajungi la vilă poți să te și joci.
Vă zic, nu cred că am primit vreo privire mai plină de milă vreodată. Și am primit câteva, în viață, că sunt urât dintotdeauna, nu doar de când sunt gras.

După care am primit o explicație foarte simplă, prin care mi-a amintit de ce a făcut Sony cu Discovery, când au șters seriile din conturile utilizatorilor plătitori, fără să le dea banii înapoi, a trecut puțin și prin explicația dată de cei de la Playstation cu faptul că dacă cumperi un joc, nu înseamnă că îl deții, ci doar ai voie să te joci o perioadă cu el și că, dacă concluzia e că cumpăratul unui joc nu înseamnă că îl deții, înseamnă că nici piratarea nu e furt. Dar că lui nu îi place să pirateze, pentru că e leneș, așa că preferă să își cumpere jocurile pe suport fizic, pentru că nu știi când se trezește playstation că nu mai ai voie să folosești ce ai cumpărat.

Și am realizat că, iată, fiul meu de 12 ani a sesizat mai rapid decât mine care este trendul. Și că da, cu adevărat, vor reveni din nou la putere CD-urile. Bine, evident, nu CD-urile, dar poate e cazul să începeți să vă stocați muzica și jocurile pe HDD-uri sau SSD-uri, că poate de mâine nu mai are voie Spotify să facă streaming, în românia, artistului vostru preferat.

Și, ca un sfat personal, salvați-vă și print screenuri cu evenimentele din jurul vostru. Etichetate frumos, cu nume, datele exacte și tipul de eveniment. Istoria este rescrisă, zi de zi. Peste 10 ani e posibil să aveți nevoie să vă aduceți aminte, în mod real, ce s-a întâmplat și, poate, arhiblogul nu va mai exista.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.