Ai zice că e la fel de simplu ca atunci când au comasat alegerile locale cu cele europarlamentare, nu? Ciuma și cancerul au căzut la un acord, furăm tot, bă băieț, bună ziua, tovarășe alegător, doriți să votați și la europarlamentare sau doar la primărie, cum votează toți? Nu? Ce bine, dă-i dreaq, că oricum toți fură și-s la fel.
Doar că nu e așa.
PNL are de gât piatra de moară Klaus, care e un jeg. Jeg care voia o funcție mare prin Europa, ca să își poată continua stilul de viață din ultimii 10 ani, nu i-ar mai muri mulți înainte. Din păcate pentru el, nu i-a ieșit nimic cu funcția vieții, acum țintește funcția de comisar european pe ceva fonduri europene, doar că și acolo este extrem de posibil să o ia în mână, prin urmare situația nu e deloc roz pentru domnul care a reformat românia din punct de vedere educațional și a transformat școala după chipul și asemănarea sa, adică o troacă de porci.
Sigur, are SPP pe viață, venituri mai mari decât poate cheltui, 6 case, și-a făcut și vila de protocol de la RAPPS, cu siguranță i se va inventa un institut de învățământ, cum are cretinul ăla de Constantinescu institutul de cercetare a bizanțului, buget de doar câteva milioane anual, cât să poată respira decent. Dar nu va avea putere. Deloc. Uitați-vă la celălalt jeg, băsescu. E un nimic, o urmă de rahat pe chiloții de pușcăriașă a lui Udrea. Johannis nu vrea să ajungă așa, el vrea putere, e singurul lucru după care e ahtiat, în afară de bani. Gândiți-vă că e un boșorog împuțit, el și consoarta bovină ce îl acompaniază, nu au moștenitori, nu au nimic, dar ei strâng bani, deși mai au câteva bășini până la bășina finală.
Și atunci își dorește ca alegerile să fie în noiembrie, așa cum erau planificate. Dacă ar fi făcute în septembrie, ar fi 3 luni pierdute pentru el. Chiar dacă, teoretic, predarea puterii s-ar face în noiembrie, din momentul în care președintele ales este anunțat, pentru el s-a terminat. Toate deciziile sale au valabilitate zero spre limitată, își pierde accesul la servicii, nu mai poate reuni CNAT-ul, efectiv toată influența sa dispare exact peste noapte. Așa că preferă în noiembrie, ca să mai poată face valuri, negocia, copia niște dosare de la SRI, lucrurile clasice pentru obsedații de putere. Așa că minionii săi joacă după cum li se cântă, pentru că încă au nevoie de el.
La PSD e și mai simplu.
Ciolacu e un țăran coclit, un golan, un șmenar care a luat partidul în nume propriu, profitând de degringolada numită Veorika. Toate gulerele albe din PSD de acum 5 ani au preferat să facă un pas în spate, având în vedere că le suna zăngănit de cătușe în urechi și să îl lase pe cocletele ăsta să preia puterea, în caz de ceva, își rupe gâtul, sănătate și virtute, aia e, noi o să facem bani între timp (vedeți câți bani face familia Zgonea la ANCOM. Ah, uitaseți de Zgonea, credeați că e la muncă în mină sau ceva?)
Doar că Ciolacu a fost mai isteț decât ei, i-a trimis pe unii la pușcărie, pe unii în exil, unora le-a dat posturi exagerat de bine plătite și, între timp, a devenit marele șef al româniei. El fiind, în continuare, un analfabet valutist, hârtia igienică a lui Omar Hayssam.
Și lui Ciolacu îi place puterea. Iar alegerile din toamnă sunt ultimele alegeri din viața sa de om politic. Toți pesediștii care au pierdut, au dispărut. Și pe Ciolacu nu îl interesează să înceapă să facă clipuri de gătit pe youtube, așa că se agață cu disperare de momentul alegerilor prezidențiale, pentru că președinția este, efectiv, cea mai înaltă funcție la care poate aspira, în cariera sa de om politic.
Desigur, știe că e greu și că alegerile prezidențiale sunt un măr otrăvit, pentru PSD, nemaifiind niciodată câștigate, de la Iliescu încoace. Dar acum vede o șansă. Știe că Ciucă are carisma unui bocanc vechi, este singurul contracandidat PNL pe care și l-ar fi putut dori. Restul nici măcar nu contează, românii nu vor vota o femeie la președinție, plus că a zis că familia nuștiucum, a zis și fii-sa că e homofobă, e clar, nu ai cu cine vota, în afară de Ciucă și Ciolacu. Emilia Șercan a pus tunurile pe Geoană, total coincidental, odată cu lansarea candidaturii sale la președinție, bazându-se pe bunul simț al lui Geoană și pe faptul că, dacă îl pisează suficient de mult, se va retrage din cursă, pentru că românii sunt, prin definiție, idioți, ei nu au o problemă că ai furat ceva, bravo ție, descurcăreț, nu zicem nimic, că dacă ni s-ar întâmpla și nouă, nu ne-ar place să zică cineva ceva.
Adevărata și reala problemă a lui Ciolacu este că trebuie să crească taxele, la nivel macro, peste tot. Și trebuie să facă asta cât mai devreme, pentru că e presat de toți partenerii, interni și externi. Până și BNR s-a implicat, pentru că devine extrem de costisitor de susținut cursul de sub 5 lei per euro și poate că lui Isărescu nu îi pasă, dar în spatele său sunt alți crocodili, care nu își doresc în CV-ul istoric amintiri precum Ne împrumutăm 1 miliard de euro ca să susținem cursul, să nu simtă țugulanii că au crescut prețurile cu 50%. Iar taxele trebuie crescute grav, trebuie crescut TVA-ul la un minim de 22, trebuie să crească impozitul pe micro și pe profit și, ce e mai grav, trebuie introdusă taxarea progresivă.
Iar introducerea taxării progresive ar fi cel mai grav lucru ce i se poate întâmpla unui om politic. românia este ultima redută din UE care mai păstrează acest sistem de taxare anacronic, care favorizează pe cei ce câștigă foarte mult, dar care trâmbițează că toți suntem taxați egal. Ca idee, pentru cine nu știe, în restul Europei, taxarea este progresivă, în funcție de cât câștigi. Spania, de exemplu, are ceva de gen până în 12 000E anual, taxe de 19%, între 12 000 și 20 000 24%, între 20 000 și 35 000 30%, peste 35 000 – 60 000 37%, peste 60 000 45%, peste 300 000 47%. Sigur, sistemul e diferit, există diverse deduceri, sumele sunt progresive și se aplică la ce depășește limita maximă, în plus, impozitarea spaniolă este cea mai mare din UE, dar, așa cum e și normal, cei ce câștigă mult sunt taxați corespunzător. Acum imaginați-vă salariul vostrul de IT-ști la acest nivel, imaginați-vă că veți plăti 16% la dividende, fără micro și alte țepe de astea legale. Este că nu vă mai vine să votați cu nimeni, cu atât mai puțin Ciolacu?
Eh, de aia vrea PSD ca lucrurile să se mute în septembrie. Ca să își păstreze Ciolacu șansele, să nu îi dea timp lui Geoană să își lămurească problema cu doctoratul și să îl poată pisa la greu în campanie. În paranteză fie spus, mi se pare haios cum cretinii ăștia care rezistă, gen și schimbă românia, nu realizează că sunt niște marionete în mâinile grăsuțe ale potentaților zile, vezi Emilia Șercan, care a ales să înceapă campania de denigrare a lui Geoană exact când trebuie, favorizându-i evident pe cei doi ipochimeni, Ciucă și Ciolacu. te face să te întrebi dacă e chiar proastă sau e doar plătită de cineva. După care ne amintim de Rise Project, datorită cărora îl avem președinte pe Johannis, pentru că l-au scos din cursă pe Barna fix în campanie și ne dăm seama de niște realități sinistre.
Anyway, sper că v-am lămurit, dacă aveați nelămuriri. Dacă nu…
NOU
“bazându-se pe bunul simț al lui Geoană”
Cea mai amuzanta chestie citita saptamana asta
NOU
multumesc, multumesc, ma gandeam ca nu o sa o remarce nimeni
NOU
Ai, bre, asa ne stii?
NOU
Intre timp doar mie mi se pare ca aur s-a fasait? Adica pana si analfabetul asta nu cred ca crede ce zice acolo.
“Astăzi, am participat la ședința lunară CCJ.
Am discutat despre planul bine pus la punct de George Simion, candidat la Prezidențiale și pentru campania care o să urmeze.
În mandatul lui George Simion, ca viitor Președinte dorește construirea unui milion de locuințe.
Ca de exemplu:
1. Apartamente cu 2 camere la doar 35.000 de euro
2. Tăiem toate dobânzile la creditul tău.
3. Taxe mai puține pe salariul tău.”
NOU
1. un milion de locuinte pentru cine? oamenii mor sau pleaca mai repede decat ii pot inlocui femeile! ce fel de locuinte? apartamente obosite de 50 de mp?!
2. coaaieeee!!!!
3. e singurul lucru de bun simt de la acest… individ!
NOU
sunt doar vorbe aiurea. presedintele nu are vreo capacitate de a dispune construirea altei locuinte decat a vilei RAPPS in care se va retrage dupa domnie
NOU
Progresisti rai ! V-au cumparat americanii ! Unde a zis domnu’ presedinte ca va face? A zis ca-si doreste, numai fiț analfabeț !
NOU
@Arhi
asta spune un om educat care are habar de niste chestii. Tanti Aglaia din Cocarlatii din deal suparata ca vin negrii peste ea si ca nepotul e la munca in spania crezi ca stie? sau tanara speranta din Oltenita care si-a facut credit pe pensia buncii pentru un BMW ursulet sa impresioneze si tb sa faca diverse combinatii ca sa plateasca ratele?
NOU
Bai superfotbal, fii atent: daca ma alegeti pe MINE presedinte, se vor intampla urmatoarele lucruri:
1. In 6 (sase!) luni Romania ajunge prima super-putere mondiala
2. Intr-un an si 2 luni Romania va stabili prima baza operationala permanenta pe Marte.
3. alte ideei in momentul asta nu mai am, dar daca ma votati sigur o sa-mi vina si altele.
NOU
De ce vrea lumea taxare progresiva? Este socialism/comunism pur. Distruge clasa de mijloc, pentru ca cei foarte bogați oricum nu plătesc taxe la noi, ci in paradisuri fiscale (chiar Ţiriac zicea ca el așa procedează).
Eu daca câștig, sa zicem, 500k Euro pe an, bani câștigați datorită celor 14 ore lucrate pe zi si pentru ca sunt expert intr-un domeniu de nișă, de ce aș plăti jumătate din ei la stat? Pentru ce? Ca sa fim cu toții egali indiferent daca muncim sau nu? Nu mai bine plătești maxim 10% in alta tara, in loc de 40-50% in sistemul socialist “progresiv”?
Nu, mersi…
NOU
in ce tara platesti 10%?
NOU
10% unde? singurul loc din europa unde platesti 10% e gibraltar, paradis fiscal iar companiile din UE nu prea se risca sa lucreze cu firmulite înmatriculate in gi., pentru ca risca tot felul de controale tematice, cu rezultate nasoale.
NOU
@JohnP daca faci aia 500k Euro pe an muncind ca angajat dai 47% din ei la stat sub forma de taxe, in principiu taxarea progresiva acolo vrea sa se aplice. Pe langa asta taxarea progresiva nu se aplica la toata suma ci se aplica procentul mai mare doar la suma cu care depasesti bracket-ul.
Dar pentru ca sunteti analfabeti functionali nu intelegeti cum functioneaza.
NOU
In teorie, impozitul progresiv inseamna sa taxezi mai putin veniturile mici (de ex cele aflate aproape de minimul pe economie) si ceva mai mult veniturile peste media pe economie. Ideea fiind sa nu iei pielea de pe ala care abia traieste de la o luna la alta, sau sa ii iei cu o mina prin impozite si sa ii dai cu alta prin tichete de caldura, tichete de energie si alte forme de ajutoare care aduc multa birocratie.
Pe sistemul asta, impozitul progresiv NU aduce mai multi bani la buget, mai ales intr-o tara ca Romania, unde foarte multe salarii sunt in zona minimului pe economie (pe hartie, cel putin). Pur si simplu se produce o redistribuire a impozitarii, in care se ia mai putin de la cei cu venituri mici si mai mult de la cei cu venituri medii si mari. Prin vest e alta poveste, acolo majoritatea veniturilor sunt in zona medie.
Si atunci, veti intreba, de ce toata foiala asta cu progresivul?
Prima explicatie ar fi, da, distragerea atentiei de la alte subiecte.
A doua explicatie: socialistii nostri vor un alt fel de impozit progresiv. Ei vor ca impozitele pe salariile mici sa ramana la fel ca acuma (adica aprox 43%), iar salariile medii si mari sa fie supra-taxate, probabil spre un 65-70%. Asta da, ar aduce ceva mai multi bani la buget si nici nu ar supara prea multi oameni, plus ca alegatorii lor vor fi multumiti, caci statul ii arde pe burgheji (sa moara capra vecinului este, neoficial, imnul acestei tari).
Dar chiar si acest sistem, cu suprataxarea burghejilor, risca sa nu aduca mai multi bani la buget, din doua motive:
– cand statul iti cere 65-70% din ce castigi, fie o lasi mai moale cu munca (de ex, eu as refuza sa mai fac ore suplimentare), fie treci in zona gri
– din cauza complexitatii si a nevoii de a globaliza veniturile, impozitul progresiv vine si cu costuri in plus pentru stat (costuri de personal, costuri de administrare, costuri cu schimbarea sistemelor IT, costuri cu notificarile catre contribuabili, etc) si la cat de risipitor este statul roman, sunt sanse mari ca acele costuri sa depaseasca surplusul de incasari. Da, stiu ca e surprinzator, dar orice impozit nu inseamna doar incasari pentru stat, ci si cheltuieli (orice absolvent de economie care a invatat pentru examenul de Finante din anul II ar trebui sa stie asta).
Gata, m-am intins prea mult.
NOU
@VladM -> cu mentiunea ca NU STIM cum se va aplica in Romania. Prin spatiul public au circultat tot felul de variante.
NOU
cel mai probabil in romania va fi un sistem modern, nou, diferit, cum a zis si dl. Iliescu in 1990
NOU
Sistemul progresiv in celelalte tari nu se referă doar la salarii, ci si la dividende si impozit pe profit al firmelor.
Sunt ars cu firme in UK sau Franța. Cum treci de un anumit prag, plătești pana pe la 35-39% impozit pe dividende si 25% impozit pe profit, la sumele pe care le aveam eu, daca îmi aduc aminte bine.
Daca o sa fie același sistem si in România, o sa fie jale si o sa dispară si mai multe firme.
Pentru domeniul în care lucrez eu, nu contează in ce tara ai firma. Poate fi si Somalia, dar ntr-adevăr, pentru unii nu e posibil.
In concluzie, impozitul progresiv e un cacat pentru a reduce pe cât mai mult posibil clasa de mijloc.
e posibil sa se ajungă la cazuri in care daca câștigi cu 100 de lei mai mult, sa plătești dublu impozit si net sa câștigi mai puțin.
NOU
absolut. cunosc oameni care isi tin salariul sub 50k, gen 49 999, pentru ca, altfel, ar lua mai putin net.
NOU
10% se simte într-un fel la 5000 lei/lună și în alt fel la 50000 lei sau 500000 lei lunar. În sine impozitarea progresivă nu e o idee rea dar în România vom trăi și vom vedea.
NOU
Fix asta nu inteleg nici eu, de ce e asa blamata taxarea cu cota unica – 10% din 1,000 lei nu e putin fata de 10% din 10,000 lei? De ce ar trebui sa plateasca 20% impozit cel care castiga 10,000 lei? Asa ajungi sa fi penalizat pentru ca ai trecut intr-o clasa superioara de venituri. Si asa cum au zis si ceilalti, oricum sunt lovite doar clasele de mijloc si cei care oricum isi declara si platesc toate taxele.
Asa am fost sabotati cei cu profesii liberale si PFA-uri anul trecut, cu modificarea cotei de CASS – dupa dezbateri si lobby facut de unii avocati, s-a declarat victoria ca s-a acceptat totusi plafonarea cotei de CASS. Dar au plafonat-o pentru cei care depasesc 50k EUR / an, care sunt oricum foarte putini. Toti restul, majoritari de fapt, platesc acum lejer 10% din venituri pentru niste servicii de care nu beneficiaza. Dar e bine ca a fost protejata clasa vulnerabila..
NOU
Tara lui papura voda. Avem oameni care, cum apare cate unu mai curatel sau mai rasarit, scot de la naftalinta “probleme” ( reale sau nu ) care existau si acum 1 ani si acum 6 luni si acum 15 ani, dar decid cumva sa le scoata la iveala fix acum. Restul? Ei, nu mai conteaza, s-au dat cu ani in urma si s-au uitat, lumea a uitat de un bac dat la tspe ani, de un doctorat plagiat putin de un “mare” general, etc. Poporul? Pai poporul vrea ca aia care vin, mai noi, mai rasariti, sa fie curati ca lacrima, sigur, poporul nu e asa, dar isi doreste ca oamenii astia care apar acum sa fie cristal ( am putea numi asta ipocrizie, dar cine suntem noi sa dam definitii?! ). Si ce face poporul? Pai voteaza tot ce cunoaste, pentru ca, nu-i asa, astia noi fura si sunt mai nenorociti decat aia vechi, daca-i intrebi de unde stiu, au auzit ei, au inteles ei, asa cred ei, ei stiu mai bine ca au o varsta si au mai vazut de-astea si, uite asa, suntem in situatia in care suntem: urmeaza impozitare progresiva ( care nu e eminamente ceva rau, dar depinde cum se implementeaza, ca noi cam avem obiceiul sa credem ca stim mai bine si nu m-ar mira sa ajungem sa platim 60-70% din venituri catre stat ), urmeaza probabil tva de 21-24%, urmeaza impozit pe micro de 16% sau mai mare, si probabil si un curs al euro peste 5 lei. Dar, este ok, mai vedem un meci, mai facem o caterinca, mai scuipam un pic in palme si continuam sa dam la sapa. Nu, nu o sa votam ceva nou, nu o sa mai facem miscari impotriva actiunilor care ne afecteaza direct, mai e si cald afara…
NOU
Mai curatel la cine te referi? La geoana? :))
NOU
Aud că peneleii nu mai îndură atâta dictatură pesedistă și vor s-o joace iar pe aia cu opoziția. E circus, vă spun. Când văd ce imbecili au pus stăpânire pe noi, mi-e dor de un Năstase, Miki Șpagă, Miron Mitrea sau Rodica Stănoiu. Mari bandiți, nimic de zis, dar măcar aveau ceva școală și știau administrație. Imaginați-vă un cutremur ca-n 77 sau inundații ca-n 70 și alde Ciolacu, Ciucă, Iohannis, Grindeanu, Predoiu sau Alinutza trebuie să gestioneze criza. Suntem pe cont propriu. A, și ei tot pe contul nostru sunt.
NOU
dada, am auzit si eu ca nu se mai poate, trebuie sa luptam
NOU
Ai spune că piesa asta cu despărțirea USL înainte de alegeri și reunirea cu îmbrățișări după e prea veche și n-ar trebui să mai funcționeze. Evident, ai greși.
Săptămâna trecută îmi explica cineva pe care nu-l consideram chiar idiot cu spume cum că PNL sunt singura speranță politică a țării și singura opoziție reală la PSD, alianțele de conjunctură sunt doar pentru macrostabilitate. Nici măcar nu-i membru PNL. Așadar public să aplaude reprezentația asta există.
NOU
bro, o tipa pe care o cunosc demult, super smart, realizata pe munca ei, il voteaza pe negoita pentru ca se vede ca face lucruri. da, poate ca fura, dar important e ca se simte bine la ea in sector. am incheiat citatul
NOU
@Arhi: multi dintre comentatorii de aici l-au votat, hai sa nu ne mai miram :)))
NOU
tu l-ai votat pe Bicilis ala de Băluță, despre ce vorbim aici…
NOU
Ce Baluta, eu stau tot in s3 :))))))))))
PNL-ul a ajuns mult mai jegos decat PSD, am ajuns sa-i urasc din toata inima. Macar la PSD stii la ce sa te astepti, dar cand vad cu cata nonsalanta mint penelistii, imi vine sa votez cu oricine e nevoie numai sa nu intre ciuca in t2.
NOU
“Imaginați-vă un cutremur ca-n 77 …”. Cand cutremurul ala a avut loc, Ceausescu era plecat in Nigeria. A fost informat imediat (ma rog, aproape, era indtr-un dineu oficial), s-a scuzat si s-a intors rapid in tara. Cu toate astea, din momentul cutremurului si pana s-a intors Ceausescu a trecut aproape o zi. O zi in care nimeni nu a facut nimic, asteptandu-l pe Ceausescu. Are Hodor un postcast legat de episodul asta. Romania nu avea nici un plan, nimic pregatit pentru cazul unui asemenea dezastru. Intrebarea e, daca avionul lui Ceausescu se prabusea (desi el mai scapase dintr-un accident de avion), ce faceau autoritatile?
NOU
Mi-e teamă că lucrurile sunt mai simple de atât.
1. Aveau nevoie de un motiv de ceartă pentru a rupe coaliția, coaliția de a suportat până în acest moment mai multe nasoale decât stabilirea datei alegerilor. In mod ciudat, presa abia acum afla (sanchi, știau de mult dar sunt mooisti) că sunt probleme in paradis și că probabil se rupe coaliția. Și chiar daca nu e cum intuiesc eu, sa presupunem că presa nu știa de jocurile lor, cea mai mica întrebare aruncata celui mai mic primar din tara asta, ar fi relevat că după locale se rupe coaliția. Eu am un prieten care a candidat la Cucuieții din deal și mi-a spus încă de la începutul anului că imediat după locale se duce de râpă. Uite că a avut dreptate, iar pretextul pare să fie aceasta neînțelegere privind data prezidențialelor. Pueril, daca mă întrebați pe mine, e că și când știi că nevasta-ta te înșeală de vreo doi ani dar pleci pentru ca nu a făcut ciorba.
2. Avem același test de cunoștințe constituționalitate de vreo 35 de ani. Romanu știe că președintele e marele barosan, el conduce țara. În vacanțe, unde o conduce??? Macar prostu asta de pe urma ar fi trebuit să ne releve că președintele nu are rolul parlamentulu și/sau al guvernului. Marea momâie ar fi trebuit să fie pe buzele tuturor din media și societatea civilă, sa ne îndemne să ieșim în numar cat mai mare la locale și parlamentare. Să lăsăm prezidențialele puțin deoparte, arătând că un președinte poate conduce țara doar in anumite situații, in rest fiind primul plimbat al țării, ce vrea să își distreze nevasta cu zdahonii de la spp (toți deodată, el doar uitându se la ei). Iar parca vad că ieșim 60% la alegerea președintelui și 30 la parlamentare. Mai mult, prevăd că ne scoate in vara asta pnl la protest. Sau imediat după prezidențiale.
PNL știe că votam anti PSD așa că și cu sluga veșnică are șanse la prezidențiale. Și mai știe că dacă vor câștiga, ne rămânenasta întipărita în minte și așa votam și la parlamentare. Probabil daia vor să fie alegerile mai apropiate unele de altele, că avem memorie de peste și tre să ne țină calzi
NOU
Nu prea inteleg cum se va reflecta impozitul progresiv in realitate.
Momentan toti platim 45-48% din brut (10% pe venit, 10% CASS (sanatatea), 25% CAS (pensii), 2,25% CAM (platit de angajator)) .
Daca se baga progresiv, la care din astea de mai sus se va aplica ? Sau se va aplica global ?
Ca daca creste ala pe venit in functie de cat e brutul, gen esti chiabur si ai 30.000 brut, si creste la 20% pe venit, restul raman la fel, ajungi sa fii taxat cu 60%.
Plus TVA la aproape orice.
Pai in cazul ala imi bag picioarele, vand tot si plec.
Si asa e foarte mult 50%, in conditiile in care eu CASS nu beneficiez desi contribui, CAS merge dar tot 1/3 din net voi lua, plus ceva pilonul 2…
NOU
acum il intelegi pe ciolacu?
NOU
In tarile mai la vest ca noi, progresiv e doar impozitul pe venit (adica acel 10% cota unica de la noi). CAS-ul e, de obicei, impartit intre angajat si angajator si pentru angajat se plafoneaza de la un nivel incolo. Asigurarea de sanatate difera de la tara la tara, e greu de gasit un sablon.
Dar cum noi avem un talent deosebit de a “romaniza” orice chestie functionala din vest, ne putem astepta la diverse surprize.
Iar pentru discutia de ce primim de banii astia, well … nu ne-am nascut in locul potrivit
NOU
Cand se dicuta de cresterea impozitelor se refera la cel pe venit, in cazul de fata se vehicula cresterea la 16%. Progresiv probabil ar insemna niste bracket-uri intre 0 si 16%
Impozitul pe venit se calculeaza ca procent din ce ramane DUPA ce se retine CAS si CASS.
Problema majora la noi este ca acel CAS are un procent imens si va valora fix pix in viitor, si ca acel CASS nu este plafonat.
NOU
CASS procentual este o mizerie absoluta, “avem acelasi sange” indiferent de cat castigam.
Oricum din declaratiile duamnei boss de la CNAS, niciodata nu le ajung banii, ultimul semestru din 2022 s-au imprumutat de la stat, anul trecut la fel, anul asta probabil tot la fel.
La pensii nu mai zic, deficitul e cat cristos.
Cumva e de inteles, cand ai 4-5 milioane salariati (din care o treime sunt pe minim, deci cotizeaza infim) care contribuie, si vreo 15 milioane care nu prea.
Pensionarii nu contribuie toti la CASS, desi ar fi cei mai impactati. Tinerii pana la majorat la fel. Puscariasii la fel. Plus cati or fi emigrat si sunt sub radar.
Ce sa zic, astept 16%, deci 55% impozitare. Va fi un 2025 cu multe schimbari la nivel personal, presimt.
Mi-am amintit de Nasui si de dumele cu eliminarea taxelor pentru angajatii pe minim.
Pai daca aia nu contribuie nici CASS, nici CAS, de unde vor lua pensie cand va fi ?
NOU
Nasui fiind milionar din banii lui tacsu, este cel mai in masura sa vorbeasca despre asta:))) oricum, din cate stiu, ai amici care iti tin locul cald prin varii zone ale globului
NOU
Da, asa stiu si eu, poate a 10-a oara e cu noroc si pescuim ceva, pe undeva, injurând, bând, injârand…
NOU
Ma-ncumet sa fac si eu o predictie.
In loc de 10% (impozit pe venit) o sa fie 6 sau 8% pe salariul minim, si o sa cresca sal minim la 4300 ca sa nu piarda bani.
Pentru aia peste suma X (sa zicem 6000lei brut) o sa fie 10% – la fel
Pentru aia peste suma Y (sa zicem 10000lei brut) o sa fie 16% – castiga 6%
Pentru aia peste suma Z (habar n-am aici, poate 20000) o sa fie 20-24% – castiga 10-14%
Dividendele nu cred ca or sa le atinga prea tare. Sigur or sa creasca la 10%. Poate 16%.
Problema e ca si ei isi scot banii prin div asa ca asta e ultimul bastion. Doar n-o sa-si dea singuri la gioale.
NOU
Mi-e teamă că lucrurile sunt mai simple de atât.
1. Aveau nevoie de un motiv de ceartă pentru a rupe coaliția, coaliția de a suportat până în acest moment mai multe nasoale decât stabilirea datei alegerilor. In mod ciudat, presa abia acum afla (sanchi, știau de mult dar sunt mooisti) că sunt probleme in paradis și că probabil se rupe coaliția. Și chiar daca nu e cum intuiesc eu, sa presupunem că presa nu știa de jocurile lor, cea mai mica întrebare aruncata celui mai mic primar din tara asta, ar fi relevat că după locale se rupe coaliția. Eu am un prieten care a candidat la Cucuieții din deal și mi-a spus încă de la începutul anului că imediat după locale se duce de râpă. Uite că a avut dreptate, iar pretextul pare să fie aceasta neînțelegere privind data prezidențialelor. Pueril, daca mă întrebați pe mine, e că și când știi că nevasta-ta te înșeală de vreo doi ani dar pleci pentru ca nu a făcut ciorba.
2. Avem același test de cunoștințe constituționalitate de vreo 35 de ani. Romanu știe că președintele e marele barosan, el conduce țara. În vacanțe, unde o conduce??? Macar prostu asta de pe urma ar fi trebuit să ne releve că președintele nu are rolul parlamentulu și/sau al guvernului. Marea momâie ar fi trebuit să fie pe buzele tuturor din media și societatea civilă, sa ne îndemne să ieșim în numar cat mai mare la locale și parlamentare. Să lăsăm prezidențialele puțin deoparte, arătând că un președinte poate conduce țara doar in anumite situații, in rest fiind primul plimbat al țării, ce vrea să își distreze nevasta cu zdahonii de la spp (toți deodată, el doar uitându se la ei). Iar parca vad că ieșim 60% la alegerea președintelui și 30 la parlamentare. Mai mult, prevăd că ne scoate in vara asta pnl la protest. Sau imediat după prezidențiale.
PNL știe că votam anti PSD așa că și cu sluga veșnică are șanse la prezidențiale. Și mai știe că dacă vor câștiga, ne rămânenasta întipărita în minte și așa votam și la parlamentare. Probabil daia vor să fie alegerile mai apropiate unele de altele, că avem memorie de peste și tre să ne țină calzi
NOU
“Iar eliminarea taxării progresive ar fi cel mai grav lucru ce i se poate întâmpla unui om politic.” Aici nu trebuia “introducerea” în loc de “eliminarea”? Că e corect ce scrie mai jos în cadrul paragrafului, la noi e același impozit pentru toți (relativ). Sau e vreo explicație care-mi scapă?
NOU
my bad, am corectat, tks
NOU
”Emilia Șercan a pus tunurile pe Geoană, total coincidental, odată cu lansarea candidaturii sale la președinție,”
doar ca exact invers, sistemul a pus tunurile pe sercan:
hotnews.ro/intrat-n-conflict-cu-jurnalista-emilia-sercan-care-i-a-reprosat-frigul-de-la-biblioteca-nationala-adrian-cioroianu-a-divulgat-subiectul-investigatiei-acesteia-14497
NOU
dada fix. si a avut si pojar cand era mica. eu zic ca Sercan a inceput campania a doua zi lucratoare dupa anuntul lui geoana si tu vii Da, dar si Cioroianu in 2023. sigur. zi si de Ciuca, ca sa demonstrezi cat de alfabetizat esti
NOU
in ”logica” ta, ar fi trebuit sa aflam de plagiatul lui geoana dupa ce termina doua mandate de presedinte, ca sa-l putem injura indignati si inutil. da, da, super!
NOU
Emilia Sercan e naiva satului. Cu Funeriu de brat si alti revolutionari ai momentului. Oamenii astia au facut un rau de tipul Basescu. Au idei bune, la fel avea si Stalin, insa felul isteric-agresiv, generator de victime colaterale si generalizari puerile, a dus in derizoriu orice proiect aveau. Sercan vrea zero plagiate – corect. Insa felul discretionar in care o face te duce in situatia “hai ca daca si ai nostri fac o mizerie, e pentru un scop bun, nu asa cum fac ai lor. Ceea ce nu e bine. Funeriu, seful naivilor. A evidentiat ca avem probleme si ca nbe furam caciula – DA. Insa ulterior, agresivitatea, ostilitatea si lipsa de flexibilitate + pixelul albastru, au dus la o “frica” de reformisti de teapa astuia, care ar trimite la canalul Dunarea-Marea Neagra elevii care au mai mult de 3 absente.
NOU
Le dau eu niște idei rapide pentru a aduce bani la buget:
– recuperarea prejudiciilor de miliarde de euro de la cei condamnați.
– reforma administrativa prin care sa dispară primăriile alea care deservesc sate cu 200 de locuitori.
– desființarea agențiilor alea inutile care au zeci de angajați și nu produc efectiv nimic.
– înăsprirea pedepselor pentru evaziune fiscala, delapidare, corupție.
– digitalizare, care ar mai reduce din bugetari.
Eu cred ca ar acoperi lejer gaura din buget cu masurile astea.
NOU
Asta inseamna sa isi ia ei de la gura. Ce-ai, ai baut gaz?
NOU
da, sunt niste idei noi si originale, de aia nu au fost aplicate pana acum.
iar cu inasprirea pedepselor pentru orice, ai mare grija ce iti doresti, instantele din romania judeca omul, nu faptele.
NOU
Eu nu inteleg ce se intampla acum. Se asteapta ceva helicopter money in 2025? Aderam la ceva federatie intergalactica si ne dau aia bani? Sau mai e ceva de vandut prin tara? Pai nu mereu a fost ca pesedeee ne-a dat? Acum toata lumea stie ca trebuie carpit deficitul si faza cu “starpim evaziunea” nu mai merge. Se vor mari impozitele, ok. Daca introduce impozitare progresiva si creste TVA, va da direct in bugetari. Ca restul oricum nu conteaza. E sinucidere politica, e scris in orice birou cu litere mari, nu te atingi de pensionari si bugetari. Ma asteptam la clasica “hai sa-i lasam pe astia sa faca rost de bani si sa-si rupa gatul si pe urma venim noi”.
NOU
”sinuciderea” se amana in cei 4 ani fara alegeri. pregatiti-va alifie.
NOU
Boss, bugetarii sunt TOT EI!!!
Statul baga mana in buzunar si ia 10% + 25% + 10% si ii da statului care-i baga in celalalt buzunar.
DOAR DE LA PRIVATI SE IAU BANI!!!
NOU
În septembrie se măresc pensiile, un alt motiv pentru care voia Ciolacu alegerile atunci. Până în decembrie, uită pensionarii asta. 🙂
NOU
chiar daca nu uita, in 2-3 luni inflatia va inghiti cresterile de pensii.
NOU
Asta cu inflatia care inghite cresterile nu e chiar valabila, inflatia a tot scazut de anul trecut.
In plus, daca nu le da nicio crestere la pensii care macar sa compenseze cresterea inflatiei, puterea de cumparare scade de fapt.
In sfarsit, important pentru omul de rand nu e sa ii explici cum ca “si daca iti dam ceva extra la salar/pensie, e degeaba pentru ca inflatie si alte barbologii”, ci sa ii spui “iti crestem salariul/pensia, punct”.
NOU
@Dragos: asta cu inflatia care a scazut e o confuzie pe care multi o fac.
Hai sa explic:
Data in 2023 ai inflatie 10%, inseamna ca ce te costa 1000 de lei in anul 2022, in anul 2023 te-a costat 1100.
Data in 2024 ai inflatie de 7%, asta inseamna ca acel ceva de mai sus ce costa 1100 de lei in 2023, in 2024 te-a costat 1177.
Deci da, poti spune ca inflatia a scazut de la 10% la 7%, dar preturile tot au crescut, cu inca 7% peste cei 10% de anul trecut.
Cei ca mine care au ramas cu aceleasi venituri ca in urma cu 2 ani se cam uita crucis la aia care le explica cum a scazut inflatia, deci e de bine
NOU
Nu vor fi alegeri în septembrie, pur și simplu nu mai e când să le organizeze plus campania electorală ar prinde o bună bucată de vacanță/concedii.
Ciolacu pare el hotărât dar președinte nu pupă cu oricine ar ajunge în turul doi.
O parte din voturile PNL vor merge sau ar trebui să meargă către Lasconi, care va avea șanse reale dacă scoate la vot tinerii scârbiți de politică.
NOU
daca este vreme prea rea pentru ”ieseala”, dar suficient de buna pentru a iesi confortabil din casa.
NOU
Tinerii scarbiti de politica, la fel ca votantii USR ies la vot oricum. E o legenda urbana asta cu votantii USR care de fapt stau acasa.
Dimpotriva, nu exista bazin electoral mai constiincios decat al USR, doar ca sunt putini, si asta se poate demonstra si prin participarea la protestele de tot soiul (cam 600-800.000 in total, in linie cu rezultatele de la urne).
Si la proteste au venit si simpatizanti PNL !
Deci, daca pierd alegerile, nu e pentru ca votantii lor au stat acasa, ci pentru ca numarul de votanti e mic comparativ cu al altora, aka “smiorc” aka “romanii sunt prosti si isi merita soarta ca nu ne-au votat pe noi”.
De fapt, sa zica mersi ca nu ies la vot cu forta cei care stau acasa, pentru ca nu ar vota cu ei, ci tot cu psd/pnl/etc.
In principiu preferintele electorale sunt aceleasi pentru cei care nu voteaza respectiv pentru cei care o fac, deci si daca prin lege ai scoate 20 de milioane de romani la vot, procentele/scorurile ar fi identice.
NOU
@ Dragos La locale ponderea cea mai mare la vot a avut-o segmentul 45-70 de ani. Eu mă refer la tinerii care nu ies la vot, nu știu cum aș putea formula mai clar. Iar unde au ieșit mulți tineri au reușit să schimbe ceva.
NOU
Ioana – cred ca te gandesti la ce am incercat sa explic – anume ca daca ies tinerii, automat vor vota cu USR, automat schimbare.
Doar ca nu e asa.
In primul rand, dupa cum ai vazut, din tinerii aia multi au votat cu USR+PMP+ND fix 7 si ceva la suta. Adica strict pentru USR de abia peste prag.
La parlamentare e posibil sa voteze mai multi cu USR, dar pe fond tot tinerii aia sunt.
Si mai e si Reper, si PNL fani Burduja. Si PNL fani ideea de liberalism. Si USR impartiti in tabere (progresisti si conservatori).
Si toti astia care stau acasa si despre care nu avem niciun motiv sa credem ca sunt fani fantoma ai USR.
E improbabil sa existe vreun milion de votanti USR care stau acasa pentru ca motive. Imposibil chiar, statistic.
Tocmai ca motivul pentru care stau acasa este ca sunt dezamagiti de catre toate partidele. Toate. Partidele.
Trebuie sa fim realisti si sa realizam ca bula care isi doreste schimbarea este complet minoritara.
Cui nu-i convine in absolut starea de fapt, stie unde e aeroportul.
NOU
Serviciile cumpara presa in continuare si la comanda iasa dosarelul public exact cand trebuie. Acum sunt pe fata, inaine erau mai discreti dar s-au prin ca romanii nu au cohones…
NOU
Nu e dom’ne.
Sunt de acord cu ce spui, decât cu un lucru nu.
Nu cred că Ciolacu, sau Ciucă ies președinți din cauza noastră, a ITștilor care beneficiem de taxe mai mici, operând freelance și cred că și mai mai puțin din cauza celor salariați.
Așa proști și autiști cum suntem noi, chiar și cu criza de acum , ne este suficient de OK cât să nu prea avem nevoie de răul mai mic. In plus, nouă ne-au luat și nu ne mai dau inapoi, din potriva se uită tot să ne mai ia și probabil că oricine vine o să e mai ia, așa că până una alta cam preferăm să ne ia ăștia mielul la trântă.
Normal că nu știu ce gândesc toți ITștii, dar cei cu care am mai vorbit, fie că-s cu capsa pusă, fie dezinteresați sau nihiliști, nu am găsit niciunul care să zică că o să îl voteze pe Ciucă sau Colacu , sau partidele lor. Trebuie să fie unii care îi votează și pe ăștia, dar nu cred că e un trend măcar.
Pe noi deja ne-au ars la linguriță și probabil ne mai ard, dar amuzant e că nu ne-au luat nouă să vă dea vouă mai mult, v-au luat și vouă care sunteți prin agricultură sau construcții – de dat n-au dat nimanui.
E bine, dar nu prea corectă comparația că Spania are taxele cele mai mari și bogații sunt impozitați mai tare.
In primul rând că în România se numesc și se vor numi ( din punctul de vedere al taxelor ) bogați unii care în Spania sunt priviți ca proletariat, sau chiar sărăcuți – deși trăiesc mai bine decât cei considerați bogați după veniturile din România
In al doilea rând că în România “bogații”, dacă sunt salariați, deja plătesc impozite cam ca in Spania – nu discutăm de nivelul de servicii – singura problemă e că si săracii platesc la fel si că PSDNL nu se uită să le micsoreze taxele , ci să le mareasca pentru restul.
Nu mai caut linkul, dar Ciolacu a zis clar că nu micșorează taxele la salariu minim pentru că altfel toată țara se mută pe salariu minim – și la negru , normal. Vrăjeală, nu o face pentru că folosește salariul minim ca instrument de finanțat deficitul bugetar și e foarte inteligent. Când are nevoie de bani mai creste un pic salariul minim și nu poți să îl acuzi de rea credință, că face efectiv un bine, unui număr important de oameni sensibili.
Dar ideea aia e, progresiv poate , dar nu micșorat taxe la salariu minim, sau poate ceva de formă, per ansamblu taxele tot vor crește.
Recte nu, indiferent când sunt alegerile, nu ITstii o să îi voteze pe ăștia doi și partidele lor, ci cei care speră că o să fie ajutați de măsurile lor de creșteri de taxe și care și-o vor fura un pic și de data asta, dar măcar ei nu au ce pierde, că deja câștigă puțin și plătesc taxe mari – să plătească și alții. Nici nu îi condamn.
NOU
Ideea impozitarii progresive pe care o tot trambiteaza Ciolacu este imposibil de implementat in situatia actuala din Romania. ANAF nu poate sustine E-Factura si alte vrajeli de tipul asta, deci ideea de implementare o sa dureze.
A doua chestie pe care lumea o uita este ca Romania are deja cel mai mare impozit cand vine vorba pe munca, dar paradis fiscal pe restul. La acelasi salariu brut din Romania as avea un salariu net mai mare in urmatoarele tari: Germania, Franta, UK, Olanda, Suedia. Referitor la Suedia pot explica mai in detaliu cum se impoziteaza si pot da exemplu cu cifre clare cum la acelasi salariu brut in Suedia ai un salariu net mai mare fata de ce e in Romania si fara sa intru in complicatii de tip deduceri.
Prin urmare daca va fi implementat acest sistem de impozitare o sa fie platit tot de angajat si nu de altii, iar forma platii la gri o sa fie din nou adoptata in masa.
NOU
o solutie pentru a evita problemele generate de instabilitatea economica si politica de la anul e sa va imbogatiti pana atunci. scapati astfel de dilemele astea specifice saracilor.
NOU
Plus ca oamenii nu inteleg ca schimbarea e in fiecare din noi!
NOU
Da boss, dar masina aia de 100k tot pe cojile noastre de DN-uri o rupi.
Daca faci o colita, o gastrita, o pancreatita dupa atata caviar si sampanie, tot la urgente la stat ajungi.
Daca juniorul pleaca de la liceul particular si il loveste pe zebra un drogat, tot justitia romana iti va da la muie.
La fel si daca te imbeti intr-un club sau la un concert, si te incarca aia de la paza degeaba (sau vreo cioara cu o maceta caruia i s-a parut ca te uiti urat sau ar vrea s-o futa pe nevasta-ta).
E bine sa ai bani in Romania, ca oriunde, dar “oriunde” mai are una alta comparativ cu saracia noastra de gradina a maicii domnului, iar ultima data cand am intrebat, nici maicuta, nici domnul insusi nu iti construiesc autostrazi, scoli, spitale sau o justitie mai buna.
NOU
Lucrurile astea sunt o problema pentru iti place tie sa te concentrezi pe tot ce e negativ in viata, de aia. Altfel nu te-ar deranja. Problema e la tine si doar din interior poate veni schimbarea!
NOU
@ W Mai ușor cu motivaționalele pe scări, că e lumea săracă ☺
NOU
“Spania, de exemplu, are ceva de gen…”
Spania este un gunoi de tara marxista si falita ce poate fi data doar exemplu negativ in aproape orice domeniu incepand cu cel economic, fiscal si social!. Este printre putinele tari din UE care a intrat in criza din 2007-2008 si nu a mai iestit nici pana acum, ducandu-se numai in jos. Oricine se pricepe un pic la economie si investitii cunoaste acest lucru. Plus… chestii de genul “ocupas”?
tradingeconomics.com/spain/indicators
www.heritage.org/index/pages/country-pages/spain
www.whytenerife.com/en/why-investing-in-tenerife/tax-benefits
thenomadtax.com/en/tenerife-tax-free-zone/
Cu toate acestea, in Spania exista nenumarate metode de optimizare fiscala 100% legale incepand cu taxele reduse din Baleare, Ceuta si Melia, cu impozitul de doar 4% pentru firme din Tenerife, cu tratatele internationale de evitare a dublei impozitari pe care le-a negociat si semnat de bunavoie si care spun ca se platesc impozite de 0% cand incasezi venituri si dividende din tari ca Georgia, Cape Verde, Romania, etc. ca este facuta sandwich intre “paradisuri fiscale” ca Gibraltar si Andora si la o flegma distanta de Monaco, alt “paradis fiscal”, etc.
Sa nu uitam ca pe teritoriul Spaniei se afla Marbella, o locatie care colcaie de milionari si de miliardari pentru simplul motiv ca are un sistem de taxare “lump sum”.
Indiferent de tara, oamenii care gandesc cu adevarat si care sunt capabili sa genereze venituri peste medie, nu arunca ca prostii cu banii pentru ca asa li se spune si ca ar avea o ipotetica “datorie fata de tara/stat” sau un fictiv “contract social” si nici nu-si inregistreaza firmele la primarie in nume propriu, din contra, intotdeauna apeleaza la serviciile unor firme specializare in consultanta fiscala ce au angajati experti contabili si avocati specializati in drept international si comercial!
Restul, daca sunt prosti… n-au decat sa plateasca 47% si chiar mai mult de atat!
“impozitarea spaniolă este cea mai mare din UE”
FALS!
– Scandinavii in frunte cu danezii sunt pe primul loc
– La concurenta mare cu belgienii care pe langa taxele si impozitele “clasice”, dupa ce depasesti o anumita suma mai platesti si minim un 5% “impozit de solidaritate” pe venituri
Scandinavii, belgienii, islandezii, spaniolii, francezii, etc. sunt tari de cretini si trebuie sa fi lipsit de respect fata de tine insuti sa traiesti in asemenea ghetouri marxiste falite!
“Acum imaginați-vă salariul vostrul de IT-ști la acest nivel, imaginați-vă că veți plăti 16% la dividende, fără micro și alte țepe de astea legale. Este că nu vă mai vine să votați cu nimeni, cu atât mai puțin Ciolacu?”
In ultimii ani, dar mai accentuat din toamna anului trecut este un exod de firme romanesti catre strainatate. Cele care fac productie si depind de piata din Romania s-au mutat de multisor prin Ungaria si Bulgaria care au taxe la jumatate fata de Romania, restul firmelor ce nu depind de piata romaneasca se muta unde vor si unde le avantajeaza mai mult ca au toata UE la dispozitie.
Dupa cum am mai spus, oamenii cu adevarat inteligenti intotdeauna platesc profesionisti in consultanta fiscala si legala si nu fac nimic de capul lor!
Firmele de IT care se respecta sunt de ani buni inregistrate prin offshoreurile din tari ca UK sau Jersey, dar mai ales prin Olanda si Irlanda, in Romania neavand decat un punct de lucru sau chiar o firma oarecare care lucreaza in lohn/offsourcing ce obtine profituri zero. Depinde carei piete (externe) se adreseaza si locatia si modul prin care patronii si investitorii prefera sa-si incaseze dividendele si in ce sa le (re)investeasca. Iar industria de vodeochat din Romania merge toata inca de la inceputuri pe offshoreuri din Malta.
Trebuie sa fi extrem de prost sa castigi peste 2500 de euro pe luna si sa faci acesti lucru ca salariat si nu ca antreprenor, iar daca castigi un minim de 5000 de euro pe luna si nu ai firma in offshore, esti de-a dreptul oligofren.
Conform Codului Fiscal din Romania, de decenii, nu de ieri, de azi, o firma inregistrata intr-un stat UE care are o reprezentanta locala in Romania, plateste ZERO taxe si impozite atunci cand isi incaseaza dividendele din Romania, sau “isi repatriaza profiturile” (EU – Parent-Subsidiary Directive).
ZERO!
100% LEGAL!
Dar Romania, ca orice tara pretins civilizata are negociate si semnate Tratate de Evitare a Dublei Impozitari cu o gramada de tari. Conform acestor tratate in vigoare de multi ani, inclusiv astazi, exista taxe ca:
– 0%, 3% sau 5% (in functie de caz si situatie) cu tari ca: Austria, Hong Kong, Italia, Kuweit, Olanda, San Marino, Elvetia, Emiratele Arabe
– 3% cu tari ca: China, Irlanda, Quatar
– 5% cu tari ca: Armenia, Australia, Azerbaidjan, Belgia, Bosnia, Bulgaria, Canada, Croatia, Finlanda, Germania, Ungaria, Islanda, Liban, Luxemburg, Macedonia, Malta, Norvegia, Polonia, Arabia Saudita, Singapore, Slovenia, Spania, Siria, Tajikistan, Uruguay
Cert este ca daca esti cu adevarat inteligent, totalitatea taxelor si impozitelor pe care le vei plati aproape indiferent de tara variaza de la ZERO% pana la un maaaxim de 10%, indiferent de ce zic unii sau altii si indiferent de ce vrea si face un prost fara Bacalaureat luat ca Ciolacu!
“Ca să își păstreze Ciolacu șansele”
Ciolacu e mort si nu va avea nici o sansa.
recorder.ro/portretul-combinatorului-la-tinerete-cazul-marcel-ciolacu/
“pentru că l-au scos din cursă pe Barna fix în campanie”
Trebuie sa fi cel putin futut in cap sa sustii si sa votezi USR si Barna, Drula, Lasconi, Ghinea, Voiculescu, Pruna, etc.
______
“10% unde? singurul loc din europa unde platesti 10% e gibraltar, paradis fiscal”
La Bulgaria cu taxe locale de 10% pe profit si 5% pe dividende sau doar 10% pe profit -4% deduceri =6% impozit total pentru PFA-uri te-ai uitat?
Sau la Ungaria cu 9%, la Andora cu 10% sau sa Irlanda cu 12.5% te-ai uitat?
Dar la Malta cu impozit de 35% total pentru firmele cu capital maltez inregistrate local si doar 5% pentru firmele cu actionariat strain te-ai uitat?
Sa nu mai vorbim de Olanda.
Bai prostalailor, mergeti bai in plm si platiti servicii de consultanta fiscala la firme specializate ca sunteti plini da ifose dar mai prosti ca noaptea! Nu cunoasteti nici macar informatii publice si felul in care functioneaza lumea in care traiti nici macar la nivel de baza.
“pentru ca cei foarte bogați oricum nu plătesc taxe la noi, ci in paradisuri fiscale (chiar Ţiriac zicea ca el așa procedează”
Firmele lui Tiriac si ale altora ca el sunt doar niste reprezentante locale ale unor firme olandeze cu actionariat detinut de trusturi panameze. Minimizeaza legal profitul obtinut de firmele respective in Romania, si cand trage dividendele acestea pleaca din Romania in Olanda platind 0% si din Olanda in Panama tot cu 0%, plus ca capitalul este detinut de trusturi panameze ce sunt si anonime si in afara UE. Triplu casig!
Aceeasi tactica este aplicata si de bancile olandeze si de restul firmelor olandeze din Romania.
Bancile si firmele austriece trag dividendele de la sucursalele/reprezentantele din Romania in Austria platind 0%, iar firmele austrice sunt detinute de fundatii austriece care indeplinesc exact acelasi rol fiscal si juridic cu trusturile panameze, deci sunt anonime, neplatitoare de taxe si sigure.
etc.
_______
Despre aplicarea impozitului progresiv in Romania:
economedia.ro/cati-bani-ar-aduce-la-buget-introducerea-impozitului-progresiv-in-romania-studiu-comandat-de-o-fundatie-germana-de-stanga-studiul-prezentat-de-noua-consiliera-a-lui-marcel-ciolacu-promotor-al-im.html
Despre viitoarele taxe:
hotnews.ro/cresterea-tva-cu-pana-la-22-si-majorarea-impozitului-pe-venit-la-16-din-2025-cheltuieli-bugetare-inghetate-2-ani-surse-1528863
www.dailybusiness.ro/stiri-interne/se-pregateste-o-noua-reforma-fiscala-pentru-2026-marcel-ciolacu-avem-si-taxe-mici-si-avem-si-evaziune-mare-ceva-nu-functioneaza-415109/?amp;utm_medium=website&utm_campaign=fidmee
www.capital.ro/taxa-pe-carbon-cat-vom-plati-de-acum-incolo-pentru-o-masina-sau-o-casa.html
Despre situatia economica reala a Romaniei in momentul de fata:
economedia.ro/analiza-cum-intra-economia-romaniei-intr-un-an-cu-patru-randuri-de-alegeri-se-decide-marea-reforma-fiscala-incep-discutiile-pe-impozitarea-progresiva-deficitul-este-inca-o-problema-majora-vine-o-n.html
www.youtube.com/watch?v=CQgQ7EfkDMM
NOU
Urmeaza sa castig vreo 3-4 milioane dintr-un contract pe ani cu statul (servicii, fonduri europene), incepand din ianuarie, daca ai vreun contact la vreo firma din asta de consultanta, Cetin iti poate da emailul meu.
NOU
“Scandinavii, belgienii, islandezii, spaniolii, francezii, etc. sunt tari de cretini si trebuie sa fi lipsit de respect fata de tine insuti sa traiesti in asemenea ghetouri marxiste falite!”
Am ras intens
NOU
„Scandinavii, belgienii, islandezii, spaniolii, francezii, etc. sunt tari de cretini si trebuie sa fi lipsit de respect fata de tine insuti sa traiesti in asemenea ghetouri marxiste falite!”
O iconiță cu un maimuțoi portocaliu să pupi și să te calmezi un pic crezi că ar ajuta? Pari cam agitat de la înălțimea cunoștințelor tale, și fiecare minut în care spumegi pe internet încercând să educi needucații e un minut în care nu produci bani. Ziceam de maimuțoi, că prin cultul lui mai vezi asemenea opinii despre UE și asemenea complexe de superioritate.
NOU
Wtf?!?!?!
Ai grijă că vastele cunoștințe fiscale ți-au invadat partea în care aveai stocată gramatica limbii române.
NOU
Geaba va inflamati ca omul cam are dreptate. Pe partea de fiscalitate cel putin. Pe aprecierile la adresa marxismului/socialismului nu comentez, probabil cand va ajunge la o varsta mai inaintata va gandi mai nuantat.
NOU
Chapeau
NOU
Scuza-ma ca iti zic dar faza asta cu crescutul taxelor ca asa e si in alte tari din UE este o mare prostie!
Cei care castiga mai mult oricum platesc muuuult mai multe taxe, fraza asta e total pe langa “așa cum e și normal, cei ce câștigă mult sunt taxați corespunzător.” Nu inteleg de unde ideea ca lipsurile noastre sunt din cauza taxelor mici, doar comparati bugetul romaniei de acum 6 ani cu cel de acum si o sa vedeti ca a crescut super mult dar schimbarile nu prea au venit. Fiecare taxa inventata sau marita a venit la pachet cu inca o pensie speciala si/sau un numar de rude angajate la stat sa nu faca nimic. Marirea de taxe va fi facuta doar pt a acoperi incompetenta si coruptia politicienilor, idiotii utili nu vor beneficia de nimic, dar vor vedea venituri mai mici si preturi mai mari.
Ii cunosct destul de bine pe romani incat sa imi dau seama ca le place taxarea progresiva doar sa moara capra vecinului dar din pacate ei nu inteleg implicatiile pe termen lung. Nu poti sa ai taxe atat de mari sdar sa oferi servicii proaste spre deloc, asa gonesti capitalul + clasa de mijloc, un lucru bun daca vrei sa faci in tara oligarhie si sa aduci 1 milion de imigranti….
NOU
Dar voi stiti ca a existat si in Romania impozitare progresiva pana in 2005, nu? Si ca nu a ajutat la nimic? Pentru ca existau tot felul de cai de a evita nivelul cel mai mare de impozitare? Si culmea, dupa ce au impus cota unica de 16%, colectarea a inceput sa creasca?
Dar stati linistiti, inteleg ca cota asta progresiva se poate implementa doar dupa digitalizarea ANAF. Asa ca nu mai prindem noi….
NOU
Romanii sunt ființe simple: taxe ca afară = nivel de trai ca afara.
Încearcă tu să le explici cum e cu taxele și unde se duc banii lor, nu or sa înțeleagă nimic. In schimb e ușor să înțeleagă “taxe ca afară” sau “taxare pt bogați” (bogați fiind cei care au salariu mare decât un român mediu, daca romanul mediu stă cu părinții atunci bogat este și unul care stă cu partenera într-o garsonieră).
Ideea e că politicienii sunt competenți, corecți și bine intenționați, sigur sigur banii in plus la buget vor fi folosiți cu cap.
NOU
our lifetime is too short:))
NOU
@Dragos,
Stai calm!
– Pt drumuri exista RangeRovere (de saraci) Porsche mai de bogati. Crezi ca stiu ei cat e benzina sau un pivot sau .. Fii serios.
– Exista licee p-afara daca vrea sa invete. Daca nu-l pasioneaza exista Caragiale/Monet pt saraci si d-alea private pt aia mai avuti. Crezi ca doare pe cineva taxa aia de 10-20.000E/an. Tot din spaga se plateste, nu din munca.
– Ce e aia trecere de pietoni? Aia e pt fi-tu si pt fi-mea. Altii sunt luati cu masina din casa si dusi la destinatie. Nu zic de elicopter.
– Neamul ales se duce la spitalul SRI de la Balotesti etc. Ia sa zici ca esti os de politician sa vezi cum se gasesc bani de RMN sau cum apar medicamentele. Operatia se face a doua zi, nu te programeaza cand or cadea frunzele de brad.
NOU
Suntem noi ultimii cu impozitare unica, dar procentul de taxe din salariu e deja la fel (mult mai mare pentru salarii mici) ca in majoritatea tarilor (poate mai mic pentru salarii foarte mari). Si asa avem printre cele mai mari taxari ale muncii din UE, cu impozitarea progresiva o sa fie jale daca nu se scad celelalte contributii.
NOU
absolut, se estimeaza un 60% relaxat. quein sabe?
NOU
Actuala conducere cu generali si urmasi de ofiteri care au in background biserica, in cardasie cu presedinte sustinut de afacerist din industria lemnului. Bate mult tare spre fascism.
Pe un indice gasit de mine, in 2006 eram la 7.1 democratie iar acum la 6.5
ourworldindata.org/grapher/democracy-index-eiu?tab=chart&country=~ROU
avem un fel de uniune intre cei de la conducerea bancilor-armatei-politicii-presei
iliescu a fost mult mai democrat decat ce avem acum