Observ că se agită niște băieți de la o platformă care îi învață pe români că semnăturile online schimbă lucruri (hint: nu) cum că românia ar fi obligată ca din 2024 să ofere un salariu minim cu care să poți supraviețui și că de ce nu se face asta de acum. Gen să se facă salariul minim 3275 de lei net, față de cât e acum și să vedem și noi, în sfârșit, oamenii mulțumiți de cât câștigă și toată lumea să fie împlinită, să își poată cumpăra de toate. Doar că nu.

Înainte de orice, aș vrea să fie clar, eu sunt pro salariu minim decent pentru oameni. Să oferi un salariu din care un angajat care muncește full time să nu fie capabil să își acopere cheltuielile minime este o bătaie de joc. Iar cei care recomandă “să își mai ia un job” merită împușcați, pentru că mintea lor nu are sens.

Dar să revenim.

Avem, în poză, cât trebuie să plătească un angajator pentru a oferi un salariu decent în românia. Pentru 5850 de lei în mână, angajatorul cheltuie 10225 lei. Bănuiesc că e destul de simplu să calculați cât vine asta la 3275 de lei, mie îmi este lene să calculez, dar o să rotunjim la 5500, ca să arate cifrele frumos pentru toți ochii.

În românia, în acest moment, salariul minim e ceva gen 1500 de lei, deci o firmă ar plăti la vreo 2700 de lei, în total, pentru a-și plăti angajatul.

Ce nu înțeleg oamenii este că, într-o societate unde toți suntem miliardari, nu avem, de fapt, miliardari.
Dacă salariul minim ajunge dublu, trebuie să înțelegeți că acel salariu minim îl vor avea TOȚI. Nu doar angajatul de la Mec, ci și muncitorul necalificat care dă cu mătura prin uzină, încărcătorul descărcătorul de saci din agricultură, muncitoarele din filatură, ridicătorii de saci de făină din agricultură and so on. TOȚI. Absolut toată lumea va porni de la un minim de 3275 lei. Evident. Cei care ACUM au salarii în zona asta vor dori să li se crească salariul proporțional, pentru că ar fi incorect ca un muncitor calificat, cu experiență și studii, să fie plătit la fel cu femeia de serviciu care plimbă mopul pe hol.

Ce se va întâmpla, după acest miracol economic în care toți devin dublu de bogați?
Baza statului, firmele mici și medii, se vor închide. evident, nu toate, dar multe, foarte multe dintre ele. Pentru că nu își vor mai permite să plătească fondul de salarii. Da, știu, dacă nu ești în stare să plătești un salariu de cent, nu ai de ce să funcționezi. Efectiv, nu vor mai fi bani, după ce plătești jumi juma la stat.

Dar nu doar atât. Crescând peste tot salariile, automat prețul tuturor produselor și serviciilor vor crește proporțional. Pentru că factorul salarii, o componentă esențială a prețului unui produs sau serviciu, se va fi dublat. O pâine va costa, evident, dublu, un kilogram de carne dublu, curentul și energia vor costa, pentru că zecile de mii de angajați tocmai au avut salariile dublate, prețul pieselor de schimb și întreținere s-a dublat, totul, totul s-a dublat.

Nu, nimeni nu e tâmpit să susțină impozitele pe muncă de aproape 50% din buzunarul propriu. Nu corporațiile, sigur, dar firmele mici, cu câțiva oameni, nu vor dori și nu vor avea de unde. Mai bine închizi bine mersi și te descurci la negru sau te angajezi undeva. Nu suntem Belarus, nu poți impune ca prețurile să nu crească pentru că așa ai decis tu, Ciolacu, gen costul pâinii la achiziție se dublează, dar eu, ca vânzător, trebuie să o dau mai ieftin decât o cumpăr, pentru că așa a zis Ciolacu, pe banii mei.

Creșterea salariului minim nu poate fi o măsură de asta trasă din condei. Poți să o faci la căpușele de la stat, dacă vrei, ca politician. Dar acolo unde e vorba de banii altora, în clipa în care împingi prea mult, robinetul de bani se închide, iar jefuitul își ia banii și pleacă. Creșterea veniturilor trebuie să fie o acțiune naturală, care vine în timp. Nu, nemții nu au avut 1500 de euro salariu minim din prima, ci au muncit 60 de ani să ajungă acolo și au muncit greu, nu acolo.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.