Scris de Șerban

Pornind de la acest articol, niște considerații.

Am plătit salarii timp de 6 ani, am avut încredere în diverși copii care „au vrut să învețe”. Problema stă cam așa, pentru majoritate:

Bagajul de cunoștințe: scris și citit, nivel aproximativ. După 12 ani de școală, bac luat și eventual și o licență + master, nu prea ne iese schema cu cratima. Nu simțim unde intră, nici nu avem străbateri să aflăm precis. Să ne luăm gândul de la chestii exotice, cum ar fi descoperirea diacriticelor pe tastatură.

Limbi străine: engleză, la fel de aproximativ corectă, musai cu accent românesc. O limbă străină e de ajuns, nu?

Atitudinea: inițial te prind cu „vreau să învăț”, apoi se varsă camionul cu „la ce-mi trebuie mie X?”. Dacă le explici și le dai de făcut ceva, vezi clar că au petrecut maximum cinci minute să încerce. Nu vin cu întrebări, vin doar cu „n-am putut, n-a ieșit, n-am înțeles”. De ce? Pentru că e greu. Da, normal, e greu să faci ceva în cinci minute dacă nu ai zeci de ore la activ făcând lucrul ăla. E și mai greu când continui să faci orice altceva, deși vezi că ești în urmă cu practica.

Interese: filme, seriale, jocuri, agățat, combinații, tatuaje; în general, ai de construit o imagine. Vrei bani să cumperi diverse, dar nu ai chef să-i faci. În loc să îți iei un weekend să vezi ce mai poți să înveți preferi să faci ce vezi la alții. Alții, din alte contexte sociale sau din alte țări, care te-au vrăjit spunând că și ultimul fomist din România poate să aibă un Maybach dacă se dedică. Tu cotizezi, dar e vina ta că nu te-ai implicat destul. De-aia n-ai.

Așteptări: un trai confortabil, pe minimum de efort. Te uiți la antreprenori care au început de la zero, dar cu tată securist și cu €500k de spart. Tu ai avut așa ceva? Nu, că de-aia stai cu ai tăi la 28 de ani.

Dacă ne-am concentra un pic pe fundație, nu pe mașina din garaj, am ajunge undeva mai bine. Dar, hei, întâi avem nevoie de tatuaje pe față și pe gât, nu de un colectiv care să ne ajute să evoluăm. Avem nevoie de combinații dubioase, nu de o rețea de oameni care știu sigur că au parte de livrare atunci când apelează la tine. Fix de-aia tu, adolescent ajuns la aproape 30 de ani, cauți acel „salariu decent”, în loc să cauți al doilea intern care să îți planifice întalnirile de peste câteva luni.

Seria de fotografii se numește Cum să te angajezi mai ușor în relații cu publicul și se adresează tuturor băieților care nu înțeleg de ce lumea îi privește ciudat la interviu, PENTRU CĂ TATUAJUL MEU E O ALEGERE ȘI NU AR TREBUI SĂ MĂ JUDECI DUPĂ EL.

Ghici ce, în anul 2022, lumea te judecă…

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.