Citeam ieri anunțul că Bitdefender a devenit partenerul celor de la Ferrari și mi-am adus aminte de faza cu românia și Kaspersky.
Poate unii dintre voi nu au remarcat, dar, săptămânile trecute, autoritățile române au notificat funcționarii statului că ar trebui, dacă binevoiesc și dacă vor, să renunțe la Kaspersky, antivirusul pus de ei pe calculatoarele cu date sensibile ale statului. Nimic altceva, doar o recomandare.
Deci noi, ca țară, avem, arguably, poate cel mai bun antivirus din lume (nu mă pricep, zic și eu din ce citesc opinii la alții). Produs românesc 100%, inventat, dezvoltat în românia, cu birouri și angajați români, în românia, taxe și tot ce mai vrei. Evident, te gândești, ca persoană normală la cap, că fiind una din cele mai mari, mai reputate firme din lume, statul român nici nu a conceput ca pe calculatoarele statului român să nu fie antivirus de producție românească, nu? Pe banii statului român, nu? Că doar creează locuri de muncă în românia, taxe în românia, ecosistem adiacent, tot, nu?
Ete că nu, pe statul român îl doare în cur, descentralizarea șpăgii este totală, fiecare funcționar, primărie, minister decide pentru el ce cumpără, că de aia este descentralizare. Cam cum a fost cu ghiseul.ro, sistemul gratuit de plăți construit de asociația băncilor, pe care nu îl folosea nicio primărie, pentru că era gratis iar primarul nu obținea niciun leu din șpăgi, prin urmare muie și la gară.
Sau imaginați-vă că ați locui într-o țară care are propriul brand auto, cum ar fi Dacia. Brand care ține, efectiv, la propriu, în spate, tot orașul Mioveni și o bună parte din Argeș. Serios, dacă pleacă Dacia din Mioveni, oamenii ăia mor de foame, tot orașul, toate afacerile, totul gravitează în jurul uzinei Dacia.
Așa. Și pentru că aveți propriul brand auto, vă gândiți să luați 600 de mașini pentru poliție. Logic ar fi să fie de la brandul ăla auto al țării, nu? Că doar țin în spate economia țării, nu?
Ete că nu, statul cumpără de la BMW, pentru că reprezentanța BMW din românia este condusă de prietenul domnului președinte, care vrea să dea și el un tun. Statul inventează niște caracteristici beton în caietul de sarcini, inclusiv dimensiunile mașinilor pe care vrea să le vândă șmenarul de la BMW și, evident, câștigă prietenașul președintelui. Sunt curios câte rochițe deasupra genunchiului își va cumpăra doamna Carmen din parandărătul pentru trebușoara asta.
Da, asta înseamnă să trăiești într-o țară construită pe și pentru șpagă. Suntem doar niște PROȘTI care muncesc ca boii, zi de zi, pentru ca, din banii noștri, o mică ceată de hoți, să prospere, zi de zi, tot mai mult.
NOU
In august terminam contractul si trebuia sa ne intoarcem in Bucuresti. Am prelungit si deja cautam solutii sa ramanem permanent. Belgia.
NOU
congrats, buna miscare
NOU
Apropo de chestia asta, e o treaba pe care eu nu am priceput-o neam. Sunt sigura ca are vreun miez pe care eu cu mintea slaba de femeie nu o pricep, nici macar nu glumesc, suna atat de aberant incat sunt sigura ca trebuie sa existe un sens undeva asa ca va rog sa ma luminati. SRI și STS, exceptate de la obligația de a renunta la Kaspersky. Asa suna toate articolele din presa. Why? nu pricep care e logica din spate. As zice ca logic astea sunt primele care ar trebui sa nu mai foloseasca produsul care este atat de periculos in noile circumstante. So…care e miezu?
NOU
colaborarea dintre agentii?:))))))))
NOU
De acord cu antivirusul ca practic toate ar trebui sa faca acelasi lucru, dar cu bmw vs dacia….inteleg ca ambele fac parte din categoria masini insa e o diferenta foarte mare intre ele. Nu stiu, zic, poate au nevoie sa mearga si cu peste 120kmh.
NOU
cosmin, fiind vorba de un contract guvernamental, sunt sigur ca se puteau pune niste motoare de 2 litri pe 600 de dustere.
NOU
Nu este nevoie de mașini puternice de poliție în România. Cursele ca în state sunt periculoase și având în vedere lipsa de infrastructură, e mai ușor să pui un blocaj la ieșirea de pe autostradă.
NOU
Arhi: se puteau, dar nu respectau baremul de inaltime 😀 😀
NOU
dada, scz la domni
NOU
Sau procedăm ca britzii…au și BMW și Volvo dar și vauxhall și Ford . Toate pe departamente diferite…
NOU
Nu, nu puteau pune orice motor. Ca masina a fost conceputa pentru o serie de motoare, nu prea poti sa montezi ce motor+cutie te taie capul. Pe de alta parte, puteau vorbi cu Dacia sa le monteze o specificatie special pentru politie a motorului de 1.33l. Care sa zicem ca ar avea 180-185cp si 300Nm in loc de 150cp si 250Nm cat are pe Dusterul standard. Ca motorul duce fara greturi. Problema e ca asta ar prespune si adaptarea suspensiilor de vapor, adaptarea sistemului de franare (nu cu tamburi pe spate ca acum) si probabil multe altele. Chestie care ar duce costul si complexitatea in pod.
Sigur, faptul ca Dacia nu are un model potrivit pentru cerintele Politiei in 2022 (chestie cu care sunt de acord) nu scuza mizeria pe care au facut-o. Puteau foarte bine sa vina cu o specificatie generala, gen minim 135-140kw, minim 300Nm, minim XYZ mm ampatament, cutie automata. Doar ca atunci venea Skoda cu un pachet Octavia+Superb cel mai probabil mult superior dpdv al costurilor si ramanea Herr Schmidt cu buza umflata.
NOU
Ștefan, ai dreptate!
Nu poți monta un motor de 2 litri pe Dacia Duster.
Dar poți s-o faci pe Renault Duster.
www.autovit.ro/anunt/dacia-duster-ID7GQAma.html
NOU
Mi-aduc aminte de primele mele ieșiri din țară acum vreo 20 de ani, am aterizat la Praga. Mi au sărit în ochi toate mașinile de pe aeroport Skoda, poliția? Skoda, ambulanț… Skoda…un fel de …. in rolurile principale Skoda, regizor Skoda, cameraman Skoda , coloana sonoră Skoda 🙂
NOU
Ce nu inteleg eu este altceva. STS a descurajat masiv folosirea Kaspersky AV inca din 2017, cand cei de la CERT au descoperit ca, surpriza, domnul agent colecta nu-se-stie-ce din calculator si trimitea mai departe catre patria muma in mod criptat, pe un canal nedeclarat in documentatia produsului. Practic la nivel central cel putin, institutiile guvernamentale nu au mai cumparat acest produs cam de atunci. Insa daca il aveai din 2016 sa zicem cu suport pe 5 ani, nu puteai cumpara un alt antivirus pana la expirarea contractului (legal nu ai voie sa cumperi doua produse in acelasi scop, pe doua contracte diferite). Tot in 2017, prin septembrie daca nu ma insel, s-a interzis utilizarea Kaspersky in orice institutie care manipuleaza date ale aliantei – aceasta inseamna Guvern, MApN, MAI etc. La nivel local nu sunt sigur, dar nu am mai vazut prin nici o licitatie castigata de cativa ani buni.
Deci ce sens are aceasta recomandare venita in 2022? Ma gandesc ca este destinata sa previna reinnoirea subscriptiilor pe 5 ani achizitionate pana in vara 2017 si atunci chiar ar avea sens.
Aici mai pot spune ca in general, cam tot ce inseamna sector public chiar foloseste Bitdefender, uneori si ESET, pana mai acum vreo 3 ani si Symantec sau CA. Dar ca produs de sine statator, Bitdefender este majoritar.
Acum sigur, spaga probabil exista dar poate merge in ambele sensuri. La fel pot plange si alti furnizori de tehnologie ca nu este corect ca in peste jumatate de licitatii sa se ceara interfata de administrare server in limba romana, desi engleza este standard de facto in IT. Vrei sa declari Bitdefender produs strategic recomandat catre tot sectorul public, aranjeaza un contract guvernamental cu producatorul, 90% discount la pret, si totul va fi curat si clar – win-win.
Eu as vrea sa ridic la fileu o deficienta a produsului in partea de arhitecturi integrate, obligatorii in caietele tehnice pentru sisteme informatice. Problema este in zona de SOA ca Bitdefender nu furnizeaza tehnologii integrate si nici nu are contracte de relicentiere cu furnizori de tehnologii integrate de securitate. Cel putin din cate stiu eu. Si atunci este cumva logic ca cine cumpara un firewall, sa foloseasca componenta de securitate din clientul VPN, sau clientul AV suportat de platforma firewall – de exemplu Fortinet. Cine cumpara subscriptii cloud, sa foloseasca clientul de securitate al suitei cloud – vezi Microsoft 365.
Deci parerea mea este ca Bitdefender trebuie sa se mai diversifice strategic sau va pierde cota de piata, inclusiv pe sectorul public.
De aceea totusi nu cred ca putem pune in aceeasi oala scandalul cu BMW. Sa nu uitam ca totusi, Dacia este masina omniprezenta in parcul MAI. Dar tinem noi minte mai acum vreo 6 ani, cand Ford contesta licitatiile MAI cu dedicatie pentru producatorul Renault, in conditiile in care de foarte multi ani, de fapt Dacia a ramas cu centrul de excelenta de la Mioveni, dar de fapt produce in Algeria si ceva tari sud-africane, in timp ce Ford chiar are banda de productie masini la Craiova? Acelasi producator Renault care a beneficiat de subventii uriase pentru deschiderea si dezvoltarea parcurilor tehnologice din Romania, in timp ce Ford inca nu are nici calea ferata promisa acum 15-20 de ani?
NOU
tu iti aduci aminte de scandalul microsoft ?
asa ca textul tau frumos aranjat merge dar nu aici.
NOU
La dacia se fac vreo 400k masini pe an. Nu logan, ce e drept, au ramas cu Dusterurile. Miscare ultra desteapta, ca faci in tara produsu mai scump.
Pe langa centru de excelenta
NOU
Vlad, multumesc pentru raspuns. Practic imi desfiintezi o opinie personala construita pe 20 de ani de analiza licitatii in IT si o explicatie despre cum se construieste o arhitectura pe baza a… nimic? Deci contractele guvernamentale sunt naspa pentru ca Microsoft Romania si guvernul d-lui Nastase au pus-o de un mic tun acum niste ani. Pai acelasi guvern a facut si contractul de achizitie Dacii pentru nou-infiintata pe atunci politie locala, la pret dublu. Toti oamenii aia de la Microsoft nu mai exista, iar cei care s-au dezis de magariile de atunci sunt consultanti independenti respectabili. Nu mai bine, zic si eu, facem lucrurile fara spaga si corect? Poate nu stiai, dar acum se cumpara licentele Microsoft probabil in acelasi volum, dar la pret cu discount standard si fara suportul enterprise care ar fi intrat intr-un contract guvernamental cu cost zero. Pentru ca PC-urile merg tot cu Windows si Office, in toti acesti ani sectorul public s-a mutat de pe Domino pe Exchange, parcul IT s-a marit etc. In schimb un cloud privat unificat nu prinde aripi (si) din cauza unor scandaluri de acest gen, mai vechi. Deci tot noi pierdem si tot Microsoft castiga.
Da am scris un comentariu bine construit. Era mai bine sa fie dezlanat ca sa iti nu bata la ochi? Poti sa citesti si altfel decat printre randuri?
NOU
@Ensi eu nu pot sa cred ca esti serios cand pentru tine 60 de milioane de euro sunt citez ” un mic tun ” in ochii tai.
Si sunt foarte multe exemple dar nu are rost sa le explic.
Nici nu vroiam sa comentez dar cand am vazut ce poveste frumoasa ai scris acolo pe loc mi-au dat lacrimile.
NOU
Bitdefender pe 3 telefoane am în familie. De ani de zile. Impecabil .
NOU
Am pe desktop varianta moka, pentru săracii din România, de cînd era lupul cățel si nu am avut probleme absolut deloc.
NOU
1. frumos editorial felicitari
2. mai putin partea cu injuraturile
3. traim si intr-o tara cu educatie precara din moment ce si formatorii de opinie, jurnalistii, clasa politica, demnitarii etc. folosesc cuvinte indecente fara nici o jena.
NOU
Ooooo, te-au ranit cuvintele dure? Arata pe papusa asta unde ti-a pus nenea mana si te-a durut…
NOU
@Cetin…papușa e cu fața…
NOU
O explicatie simpla este faptul ca multi dintre romani fac o treaba de mântuială așa ca cred ca și cei din jurul lor fac o treaba de mântuială. Cum nu vor sa se riște sa li se stearga datele sensibile(pentru ca intra pe diverse site-uri suspecte), cel mai bine este sa plătească niște bani ca sa le dea rușilor sa le tina la ei.
Stiu ca ce am scris pare ca nu are sens, dar asta e realitatea.
NOU
Tu esti un om cu influenta… ei s-au uitat la tine si au zis “sa facem ca Cetin” 🙂
NOU
In apararea bugetofagilor, pe Windows XP-ul ala pe care inca il folosesc majoritatea mergea mult mai bine Kaspersky decat Bitdefender. Plus ca daca nu voiai sa dai bani pe Chip cu cd se gaseau destul de usor chei.
NOU
Spaga este atat de adanc inradacinata incat orice se scrie mai detaliat pare fabulatie, marea masa a celor multi (!) tinde sa treaca peste, nu-i intereseaza si oricum nu inteleg. Ca exista spaga si in relatiile privat-privat – fix treaba lor, exista si acolo proceduri, contracte, legi. Daaaarrrrr ……fratele meu, cand lucrezi cu statul este imposibil sa te dezici de cuvantul asta, ca-i zice spaga, spert, paraindarat, numiti-l cum vreti voi. As povesi darr …. poate lui Arhi in privat, este ceva atat de sensibil ca mi-e teama ca cineva dintr-o anumita structura poate citeste si se prinde imediat.
Cat priveste descentralizarea – asa este, asa se doreste sa fie si asa se vrea. De exemplu, pentru implementarea ghiseul .ro, fiecare primarie din tara depune un proiect separat, primeste fonduri separat, face licitatie independenta, fiecare implementeaza cu castigatorul (cel mai mic pret, da ?) – unii cu Ghitza, unii cu Irinuca, fiecare cu cine nimereste. Implementari greoaie, cu hopuri, intarzieri cauzate de birocratia statului, receptii facute cu greutate, functionarea sistemului – asa cum o stim cu totii.
NOU
asta cu implementarea e de data recennta, ca ii forteaza statul. inainte nu voiau sa puna ghiseul.ro si isi puneau sisteme proprii, in functie de ce firma platea mai bine. efectiv la modul Mie ce imi iese?
NOU
Si asta nu e totul la nivel de primarie, sa vezi cum si arhitectul sau city managerul vin/e cu preferatul lor si schimba softul Thetys care mergea bine, cu unul facut de niste amatori iar bazele de date nu se pupă si trebuie sa lucrezi si cu cel vechi iar importurile/tranferurile nu merg intre ele. Iar “leasingul” curge. Intrebati pe Ovanesian de la Mos Teaca…
NOU
combinatia asta e un semnal ca impostorul este iesit din carti pentru vreo functie externa post-mandat.
cel mult ii va crea sistemul o sinecura, in genul institutelor de care beneficiaza ilici si umilica.
NOU
Total adevărat….suntem o țara de Prosti conduși de niște hoți!
NOU
Îl superi pe Țiriac, el preferă hoții decât proștii.
NOU
Cu sau fara bitdefender, problema cea mare e ca sistemele informatice ale statului sint varza. Hardware uzat moral si fizic, licente software inexistente, personal analfabet dpdv informatic. Sint patit de cel putin doua ori cu intamplari absurde. 1. aeroport, cu copilul si sotia, control pasapoarte, sotia si-a pastrat numele de fata, deci nu corespunde cu al meu si al fiului, vamesul o intreaba “dumneavoastra cine sinteti?” Explicam ca sintem casatoriti, copilul e al nostru. “Da, dar aveti alt nume!”. II cer sa verifice in bazele de date, computer says NO. Adica la ei aparea ca nu sintem casatoriti, la aproape 10 ani de la fericitul eveniment. Ne-au tinut o jumatate de ora pentru verificari suplimentare, ca pe teroristi. Sigur, inteleg problema traficului de persoane, rapiri de minori, dar totusi, in secolul asta cat dureaza sa verifici lucruri banale, daca ai bazele de date la zi si interconectate intre institutii? Cazul 2: reinoit pasaport, la ghiseu mi se cere dovada platii taxei, zic ca am platit prin Ghiseul.ro, arat dovada pe mobil, nu e bine, trebuie hartie, zic ok, sa-mi dea o adresa de mail pe care sa trimit dovada, sa o poata imprima, aveau imprimanta pe birou, cu becul verde aprins. Pai nu se poate, zice subofiterul si incepe o explicatie din care nu am inteles nimic, asa ca trag concluzia cu voce tare: imi spuneti ca in 2022, ca cetatean platitor de taxe, nu pot trimite un mail politiei romane? Raspuns: Da! Mergeti si imprimati pe hartie! Pana am imprimat, am pierdut randul si programarea. La reprogramare nu a functionat camera foto, au sunat dupa IT guy, sa repare. In timp ce asteptam, ma gandeam ca, daca tot sintem la faza pe hartii, sa le propun sa-mi fac autoportretul pe un A4, sa fie la dosar, dar oamenii nu pareau sa fie genul care sa guste glume proaste cu militieni.
NOU
Poți să adaugi pe listă:
– în licitația de locomotive pornită recent este exclus Softronic
– SMURD cumpără elicoptere Black Hawk produse in Polonia probabil nu știu că IAR face elicoptere la Brașov
– nu mai zic de vestita licitație de corvete
NOU
Andrei ăla cu pașaportul mare ghinionist…
NOU
“mică ceată de hoți”
e mare, foarte mare …
NOU
Care a participat la un concurs pentru locuri de munca la stat, a observat ca mereu cel care castiga concursul este retardatul concurentilor, cel care nu stie sa aprinda calculatorul, nu stie sa foloseasca mousul, dar cumva el a obtinut punctajul perfect la intrebari din kilogramele de maculatura si legi ce trebuiau invatate, e ca si cum el ar fi avut lista de intrebari cu 2 saptamani inaintea tuturor, si tu participi la zeci de concursuri si zeci de retardati sunt mereu angajati la stat, rezultatul dupa zeci de ani de coruptie il avem in 2022 = Romania este cea mai retardata tara din uniune.
NOU
da, ultima fraza este corecta. Suntem prosti. Stam, ne uitam, ne miram, discutam si atat. Neam de momai care put a bere si mici. Sunt cam colorat la limbaj, si imi cer scuze pentru asta, dar aia nu inseamna ca nu am dreptate.
NOU
Din pacate bate Kaspersky Bitdefenderul in orice test din ultimii (multi) ani.
NOU
sigur ca da cybernews.com/best-antivirus-software/bitdefender-vs-kaspersky/ www.usnews.com/360-reviews/privacy/antivirus/bitdefender-vs-kaspersky in orice test
NOU
De fapt nu. Nici macar pentru uz personal, unde capabilitatile de protectie ale primilor 10 sunt similare, dar Bitdefender exceleaza la acoperire (acopera toate sistemele de operare endpoint), capabilitati (acopera toate cerintele de securitate), stie nu numai EPP dar si EDR samd.
Iar in zona enterprise, diferentierea este facuta mai mult de interoperabilitate, acoperirea pentru structuri cloud sau hibride etc. Chiar si aici BitDefender GravityZone ocupa un loc tehnologic fruntas.
NOU
Offtopic: a murit Alexandru Arșinel.
NOU
Pai stai asa, ca pizdele cu ochi albastri or sa inceapa sa se plimga ca si bolizii astia sint prea inalti. Ia sa vezi comanda de decapotabile, sa poata flutura parul in vìnt…
NOU
Fără a reduce sau minimiza cu nimic brandul Bitdefender, as avea citeva chestii de spus despre firma Softwin și Florin Talpeș. Am lucrat la Softwin prin anul 2000 spre 2001, vreo 9 luni așa. Era perioada de început a gloriei. Antivirusul se numea Softwin Antivirus. Era perioada cînd chiar aveai nevoie de un antivirus, că netul era vestul sălbatic. Mirc, yahoo mess, sharing direct din PC, știți voi cum era.
Ce am aflat acolo la Softwin a fost așa:
– poți porni o afacere bună cu banii obținuți din vânzarea televizorului color. De unde și pina unde ai avut tv color, citi bani a costat la cumpărare și cit ai luat pe el de ai pornit afacere, deja e de domeniul legendei.
– printr-o potrivite de karma, clădirea în care ai închiriat un spatiu pierde chiriași, că economia merge greu, așa că deși ești rupt in cur, închiriezi doua, apoi trei etaje.
– mobilezi cele doua etaje noi cu mobila cumpărată cu scrisoare de garanție “domnul cutare a zis că garantează împrumutul la dvs la banca pentru Softwin”.
– pentru că banii nu se fac ușor, după ce iei patru camioane cu mobila office, ce sens are să mai platesti și descărcarea și instalarea mobilei? Ai citeva zeci de ingineri, băieți în mare parte, pot lucra pe post de salahori doua zile sa descarce mobila. Iar aia mai pricepuți pot monta și ei mesele alea, că doar sunt ingineri și se pricep.
– ai obținut prin competență contracte cu statul, să faci soft educativ. Niste chestii acolo, nu contează ce, că oricum nimeni nu va folosi acel soft, e oricum prea complicat pentru proștii aia din instituțiile statului. Dar banii sunt buni. Foarte buni.
– te pui pe picioare serios cu banii ăștia de la stat, deși tu ești capitalist la cravată, nu bișnițar de Turcia. Expandezi afacerea către alte continente. Tara e prea mica pentru tine.
– ai contract cu companii americane, le subinchiriezi muncitori fără ca ei sa știe, ei lucrează pe proiecte. Ceri companiei un salariu pe muncitor, plus comision pe inchiriere. Apoi dai muncitorului jumate din salariul primit de la partener. Îi dai jumate in lei, mincati de inflația galopantă, dar îi dai jumate in dolari, să pupe mina boierului. Pe cartea de munca ii pui doar jumate, leii, că dolarii sunt nefiscalizati.
– ai ajuns sa închiriezi toată clădirea. Ar fi cazul s-o cumperi.
– ai bani incit lansezi operațiuni în America. Faci birouri, angajezi oameni, tot frumos si-nfloritor.
– afacerea crește bine. Deja îți permiți să vinzi soluții hardware de protecție. Produsul tau e deja cotat la virf, între primele patru din lume. Ai deja o grămadă de abonați ce plătesc in dolari. Iei lecții de dans, apari la tv la Maruță.
– devii sponsor in sporturi cu motor, F1, chestii.
– mai comanzi un interviu și specifici încă o dată pentru generațiile mai tinere, născute în urma cu 22 de ani, că ai inceput afacerea cu banii din vinzarea tv color.
Atîta ipocrizie la ipochimenul ăla de Talpeș nu am văzut la alti afaceriști români. Toată afacerea lui e bazată pe sforile trase cu securiști. Fără sforile alea trase în 1998-2001 ar fi rămas un birou cu citiva softisti mai răsăriți ce făceau un antivirus și niște munca de ciine pentru diverși clienți americani ce plăteau munca ieftină undeva un Europa de Est. Alții au făcut efectiv cămătărie cu software, cu bani scoși de la bancomate, etc, știți povestea Sivevo. Bitdefender a ajuns mare brand românesc, dar începuturile sunt undeva in noroi cu broaște.
NOU
e un securist imputit, ca majoritatea celor ce plimba bani prin romania. din fericire, ramane produsul