Citeam ieri anunțul că Bitdefender a devenit partenerul celor de la Ferrari și mi-am adus aminte de faza cu românia și Kaspersky.
Poate unii dintre voi nu au remarcat, dar, săptămânile trecute, autoritățile române au notificat funcționarii statului că ar trebui, dacă binevoiesc și dacă vor, să renunțe la Kaspersky, antivirusul pus de ei pe calculatoarele cu date sensibile ale statului. Nimic altceva, doar o recomandare.

Deci noi, ca țară, avem, arguably, poate cel mai bun antivirus din lume (nu mă pricep, zic și eu din ce citesc opinii la alții). Produs românesc 100%, inventat, dezvoltat în românia, cu birouri și angajați români, în românia, taxe și tot ce mai vrei. Evident, te gândești, ca persoană normală la cap, că fiind una din cele mai mari, mai reputate firme din lume, statul român nici nu a conceput ca pe calculatoarele statului român să nu fie antivirus de producție românească, nu? Pe banii statului român, nu? Că doar creează locuri de muncă în românia, taxe în românia, ecosistem adiacent, tot, nu?

Ete că nu, pe statul român îl doare în cur, descentralizarea șpăgii este totală, fiecare funcționar, primărie, minister decide pentru el ce cumpără, că de aia este descentralizare. Cam cum a fost cu ghiseul.ro, sistemul gratuit de plăți construit de asociația băncilor, pe care nu îl folosea nicio primărie, pentru că era gratis iar primarul nu obținea niciun leu din șpăgi, prin urmare muie și la gară.

Sau imaginați-vă că ați locui într-o țară care are propriul brand auto, cum ar fi Dacia. Brand care ține, efectiv, la propriu, în spate, tot orașul Mioveni și o bună parte din Argeș. Serios, dacă pleacă Dacia din Mioveni, oamenii ăia mor de foame, tot orașul, toate afacerile, totul gravitează în jurul uzinei Dacia.
Așa. Și pentru că aveți propriul brand auto, vă gândiți să luați 600 de mașini pentru poliție. Logic ar fi să fie de la brandul ăla auto al țării, nu? Că doar țin în spate economia țării, nu?

Ete că nu, statul cumpără de la BMW, pentru că reprezentanța BMW din românia este condusă de prietenul domnului președinte, care vrea să dea și el un tun. Statul inventează niște caracteristici beton în caietul de sarcini, inclusiv dimensiunile mașinilor pe care vrea să le vândă șmenarul de la BMW și, evident, câștigă prietenașul președintelui. Sunt curios câte rochițe deasupra genunchiului își va cumpăra doamna Carmen din parandărătul pentru trebușoara asta.

Da, asta înseamnă să trăiești într-o țară construită pe și pentru șpagă. Suntem doar niște PROȘTI care muncesc ca boii, zi de zi, pentru ca, din banii noștri, o mică ceată de hoți, să prospere, zi de zi, tot mai mult.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.