Foto: bucatarul.eu

Când eram mic, ideea de pâine caldă era o himeră. În primul rând pentru că, la alimentara, nu se aducea așa ceva, pâinea nu trebuia să fie o recreere pentru muncitorul ce construia socialismul, ci doar hrană simplă, ce necesită mestecare.

Undeva, prin anii 85+, au deschis fabrica de pâine de la târgul Vitan, cu vânzare (acum câțiva ani era acolo ceva cu biciclete DHS). Și, dacă știai orele de scos din cuptor și aveai noroc să bage pâine, puteai să iei pâine caldă, fierbinte, nici nu o puteai ține în mână. Bine, trebuia să mergi mai mulți ca să poți lua mai multe pâini, că pâinea era pe rație.

Problema cu pâinea caldă e că eu o asociez cu cearta sau bătaia.
Tatăl meu, când aduceam pâine caldă, o lua și o punea deoparte, pentru a doua zi. Ca să nu mâncăm multă și să ne doară stomacul. Fiind o pâine de calitate zero, a doua zi era beton, o rupeai cu dalta sau o udai cu apă și o băgai la cuptor, să o poți mânca.

Ca să mănânc și eu pâine caldă, mâncam pe drumul spre casă câte o jumătate de pâine, colțișor cu colțișor. Mâncam cu lacrimi în ochi, pentru că știam că o să iau bătaie când ajung acasă, pentru că am mâncat din pâine și m-au și văzut vecinii cu pâinea mâncată pe jumătate, ce o să creadă, că nu primești mâncare? De fiecare dată, încercam să mănânc cât mai puțină, să iau bucățele cât mai mici dar, de fiecare dată, pofta reușea să învingă și ajungeam acasă deja cu lacrimi în ochi și cu jumătate de pâine ronțăită.

După revoluție ieșise pâinea aia turcească, la care stăteai la coadă câteva ore ca să iei câteva chestii care erau jumătate aer, cred că nici 200 de grame nu avea o pâine de aia. Dar nu mai aveai același farmec.

Mă întorceam vineri de la magazin, de unde luasem niște baghete calde, o nebunie, iar Luna m-a luat că Vai, dar mai avem pâine de ieri, tot baghete, ce facem cu atâta pâine??

M-am dus, am luat toată pâinea din raft și am aruncat-o la gunoi. Copiii mei vor mânca doar pâine caldă, cât timp voi putea să respir neasistat. Și nu îi va certa nimeni că mănâncă ceva. Nu vor trebui să mănânce pe furiș, pe nemestecate, de frica bătăii.
Niciodată.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.