Am avut, de-a lungul timpului, multe joburi diverse, de la vânzător la chioșc stradal, imediat după liceu, bodyguard la El-Al, manager de magazine de electrocasnice până la corporatist bulshitar, de altfel ultimul meu job, cel din care mi-am dat demisia ca să mă pot ocupa de blogging full time.

Ce au în comun toate joburile din lume?
Indiferența, lipsa empatiei, siguranța faptului că lucrurile vor continua la fel, cu sau fără tine. Lucrul acesta îl observi, cel mai bine, după ce petreci o perioadă destul de lungă într-un post. Pentru că așa suntem construiți, ca oameni, să ne atașăm, chiar și involuntar, de locurile unde ne trece viața prin fața ochilor.

Momentul revelației este atunci când tu îți faci munca cu pasiune, pui suflet în tot ce faci, îți faci griji pentru proiectele companiei, vrei ca totul să iasă bine și pleci acasă cu sentimentul datoriei împlinite, după care te uiți în jur și realizezi că toată lumea are o mare durere în cur, colegii sunt indolenți, șefii doar se acoperă de semnături și hârtii, ca să le iasă bonusurile babane și, în general, munca ta este apreciată doar la nivel declarativ iar cei din jur ar vrea să o lași mai moale, ca să nu cumva să atragi atenția asupra incapacității lor.

Poate greșesc, desigur, iar cei 16 ani de deconectare de la piața muncii își spun, cu siguranță, cuvântul, dar, în afară de joburile specializate, care implică evoluție și acumulare continuă de cunoștințe, gen medic, arhitect, cercetător, militar, nu văd de ce cineva ar fi obsedat de carieră și evoluția spre posturi superioare, altul în afară de câștigul material sau nevoia de putere și recunoaștere socială.

Uitați-vă la clip. Viața e un malaxor care te scuipă rapid, în cazul în care nu îi mai ești util. Concentrați-vă pe lucrurile care contează, pe familie, pe persoana pe care o iubiți, pe copii, dacă îi aveți. În general, luptați pentru a avea cât mai multe experiențe și pentru a trăi cât mai multe lucruri. În mormânt nu ia nimeni posesiunile materiale, ci doar amintirile.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.