Originalul AICI

Minutul și scorul
29.03.2022 / 20:30 ( Ziua 34)
🪖La negocierile dintre ruși ucraineni de la Istanbul s-au înregistrat ceva progrese. Seful echipei de negociatori ruși, Vladimir Medinsky, a punctat următoarele elemente:
👉Rusia nu este împotriva aderării Ucrainei la UE.
👉Una dintre propunerile Kievului a fost declararea Ucrainei ca stat permanent neutru sub garanții internaționale.
👉Propunerile garanțiilor de securitate nu se aplică Donbasului si Crimeei.
👉Ucraina abandonează ideea de a folosi forța armată pentru a reintegra Crimeea si Donbasul în propriul teritoriu. (nu este clar dacă este propunere ucraineană sau cerință a rușilor acceptată de ucraineni).
👉În semn de bunăvoință și deschidere la negocieri, Rusia va slăbi presiunea asupra orașelor Cernihov și Kiev și își va retrage o parte din trupe.
👉S-a discutat si despre o posibilă întâlnire între Putin și Zelenski.
🪖Nu se știe când va fi următoarea rundă de negocieri în format fizic. Delegația rusă a părăsit Istanbulul astăzi.
🪖Mykhailo Podolyak, negociatorul din partea Ucrainei a declarat că în ceea ce privește Crimeea, este de acord ca statutul peninsulei să rămână cel din acest moment pentru o perioadă de 15 ani, timp în care părțile vor continua negocierile.
🪖Orice schimbare a statutului de securitate al Ucrainei va trebui validată prin referendum (Mykhaylo Podoliak).
🪖În cursul acestei dimineți forțele ucrainene au lansat o contraofensivă în zona Hersonului. Contraofensiva are scopul de a diminua amenințarea asupra Odesei prin tăierea legăturii dintre forțele ruse de la Herson și cele de la Mykolaiv. Rușii au rezistat, nu au apărut alte informații până la această ora (20:10)
🪖Astăzi s-au înregistrat lupte și în apropiere de Krivoi Rog, orașul este la distanță oarecum egală între Mykolaiv și Dniepropetrovsk. (140 km) Șoseaua dintre Krivoi Rog și Mykolaiv este controlată de ruși.
🪖Serghei Șoigu a înviat și a declarat că ”Moscova și-a atins obiectivele pricipale în operațiunea militară din Ucraina”.
🪖Serviciile de supraveghere ale Statelor Unite au observant în cursul zilei de astăzi mai multe retrageri ale forțelor ruse din zona Kievului si Cernihovului, inclusive câteva batalioane tactice. Mișcările sunt evidente la nordul Kievului, însă la sud, rușii își consolidează pozitiile.
🪖În Mariupol rușii avansează lent însă ucrainenii rezistă casă cu casă. În continuare o bună parte din oraș este sub controlul batalionului Azov. Batalionul ăsta a fost și este și mumă și ciumă pentru Ucraina.
🪖O clădire administrativă din Mykolaiv a fost distrusă în această după-amiază de rachete rusești. Cel puțin nouă civili au murit și 22 sunt răniți. În clădire erau în jur de 200 de persoane.
🪖Johnson & Johnson suspendă vânzarea de servicii si produse pe piața din Rusia.
🪖Polonia va da o lege prin care se va interzice importul de cărbune din Rusia. Bine, polonezii sunt in stare să dea o lege prin care s-ar interzice și circulația maselor de aer între ei și ruși.
🪖Directorul AIEA, Rafael Grossi spune că este nevoie de discuții urgente la nivelul ONU despre situația centralelor nucleare din Ucraina și despre securitatea acestora. În acest moment sunt operaționale 8 din cele 15 reactoare nucleare de pe teritoriul Ucrainei. Rafael Grossi a ajuns în Ucraina astăzi.
🪖Astăzi au fost deschise nouă coridoare umanitare în Ucraina, după o zi de pauză. Din nou, Mariupol nu a funcționat. Autobuzele trimise nu pot ajunge în oraș. Totuși, de la deschiderea coridoarelor umanitare, puțin câte puțin, 75.000 de oameni au reușit să părăsească orașul și să se îndrepte spre vest. Alte câteva zeci de mii au fost ”evacuate” în Rusia.
🪖Astăzi în Luhansk, deși coridorul umanitar nu a funcționat, mai mulți oameni au reușit să părăsească orașul și să ajungă în Rubjine, un orășel la 120 km vest de Luhansk
🪖Olanda a expulzat 17 diplomați ruși suspectați de spionaj.
La noi:
🇷🇴Armata română începe exerciții militare în Delta Dunării și pe Litoral având ca scenariu respingerea unui infam atacator de vine dinspre mare. Mă întreb cu ce fac exercițiul, că pușca aia de la Mamaia tot pierdută pare a fi.
🇷🇴Vasile Dâncu a declarat că România va produce drone și minisubmarine. As putea să mai adaug rățuște de cauciuc, colaci de salvare în formă de dragon și zmee multicolore.
🇷🇴În România va începe distribuția de pastile cu iod către populație. Distribuirea va fi gratuită ( pare rău la Gigeii psihotici care au luat de pe OLX). Pastilele vor fi date de medicii de familie. Momentan va demara o campanie de informare.
🇷🇴Ambasada Ucrainei a lansat o petiție prin care cere ca ”Șoseaua Kiseleff” să fie redenumită ”Șoseaua Ucrainei”. Domnii mai doresc și altceva? Majorete? Pepsi la vin?
🇷🇴La Medgidia s-a înregistrat o explozie la o fabrică de amidon. Nu există răniți, doar am vrut să transmitem că ne descurcăm și fără Kalibr din alea.
Pe mâine!🪖

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.