De obicei nu mă bag în cocina politică pentru că șansele de a genera o schimbare în bine e minusculă dar postarea asta e deja prea mult. Mizeria de aici e pra mult:

Antiviralele, antibioticele și alte medicamente de uz uman pentru care este necesară o prescriptie medicală NU SUNT BOMBOANE. Utilizate incorect, pot provoca mai mult rău decât bine și ținând cont de starea generală a populației din România, pe langa parizer și secărică exact asta lipsea.

În plus, goana după cumpărături de acest gen a produs deja dezechilibre în piață și au de suferit cei care chiar au nevoie de tratamentele respective și nu au acces pentru că alții și-au făcut stocuri la recomandarea unor nulitati gen madam Pop, 3D de Cluj (șefulețul unui producător de medicamente care are tot interesul să-și vândă marfa), Groșan și alții.
Din acest motiv, decizia ministrului USR a fost una bună în contextul dat.

Ce trebuie sa faceți la primele simptome nu e sa haliți antivirale (remdesivir, favipiravir), antibiotice (azitromicină) sau produse de uz veterinar (ivermectină), ci sa stabiliți împreună cu un medic / farmacist dacă aveți sau nu Covid.
Asta se poate face printr-un test rapid, iar dacă rezultatul acestuia este pozitiv, faceți și un test PCR (pentru a confirma boala).

Tratamentul ulterior (și conduita terapeutică) vor necesita personalizare / individualizare și observarea pacientului (în spital sau acasă) pentru o anumită perioada.
Conduita asta include: autoizolarea, purtarea măștii și distanțarea socială dacă nu va puteți auto-izola complet, tratament medicamentos dacă este necesar, etc.

Cel mai recent protocol de tratament pentru infecția cu SARS-CoV-2 a fost publicat pe 12 octombrie. E disponibil online dar e extrem de laborios și dificil de citit chiar și de către cineva avizat.
Ca măsură de protecție*, întrebați pe oricine va recomanda tratament / consum de medicamente dacă propunerea făcută (în scris, prescripție medicală sau scrisoare medicală, nu șervețele sau post-it-uri) este în concordanță cu aceasta ultimă versiune a protocolului.

*majoritatea medicilor și farmaciștilor din RO au deschis ultima dată o carte / un articol de specialitate, când încă erau studenți / rezidenți iar de atunci educația lor continuă s-a bazat aproape exclusiv pe niște cursuri de 2 ore sponsorizate de niște companii pharma, cu prelegeri ținute de diverși** și cu singurul scop de a crește vânzarile de produse nu de a îmbunătății starea de sănătate a populației.

**profesam încă în RO și am fost invitat la un eveniment într-un centru universitar de tradiție unde urma să cuvânteze un reputat profesor universitar. La pauză l-am întrebat dacă este la curent cu faptul că cele prezentate de el ca fiind ghidul european de tratament xx sunt de fapt perimate de vreo trei ani iar forma actuală a ghidului, pe anumite segmente are o poziție chiar opusă celor prezentate. Concluzia a fost că eu (acel tânăr impertinent) am ceva cu domnia sa …

Recomandări (pe scurt) valabile la acest moment:
1. Persoana cu infecție asimptomatică cu SARS-CoV-2 nu necesită un tratament medicamentos.

2. Îngrijirea pacienților cu forme ușoare de boală, în cazul celor fără factori de risc pentru evoluție severă, recurge la medicație simptomatică; simptomaticele pot fi utile și pentru pacienți cu forme mai severe de boală.

3. Antiviralele au o eficiență cu atât mai mare cu cât sunt administrate mai devreme în cursul bolii, de preferat începând din primele zile de evoluție; de aceea antiviralele se administrează în primul rând pacienților cu forme nonsevere de boală care au factori de risc pentru evoluția severă.

4. Dintre antivirale, remdesivir se recomandă a fi utilizat în spital în formele medii de boală la pacienți cu factori de risc pentru evoluție severă și în formele severe (cât mai rapid după instalarea necesarului de oxigen), pe criterii de disponibilitate, eficiență și riscuri, iar favipiravirul poate fi folosit în formele ușoare și medii de boală în spital și eliberat în regim ambulatoriu de farmacia cu circuit închis/oficina cu circuit închis, la recomandarea medicului specialist din cadrul unității sanitare cu paturi.

5. Monitorizarea pacientului este extrem de importantă pentru a surprinde o evoluție a bolii din faza inițială, de multiplicare virală, către faza inflamatorie, ceea ce impune modificarea atitudinii terapeutice.

6. Tratamentul antiinflamator cu corticoizi (de preferat dexametazonă) este indicat la pacienții cu inflamație sistemică, care necesită administrare de oxigen. – deci dacă ești acasă și nu ai nevoie de oxigen, nu ai nevoie nici de dexaș iar dacă ai nevoie de oxigen, te piși pe el de concentrator de oxigen și mergi la spital pentru că șansele de deteriorare și exit (pas cater Sf Petru și contribuție adițională la BOR) sunt mari.

7. Imunomodulatoarele sunt rezervate doar cazurilor cu inflamație excesivă, rapid progresivă, necontrolată de corticoizi în doză antiinflamatorie, iar alegerea lor va depinde de eficiență, de efectele adverse posibile și de disponibilitatea lor la un moment dat.

8. Datele privind eficiența și riscurile plasmei de convalescent sunt contradictorii și nu permit formularea unor indicații certe.

9. Administrarea profilactică de anticoagulant este indicată tuturor pacienților spitalizați, cu excepția celor care primesc deja un tratament anticoagulant și care vor continua să primească doze terapeutice.

10. Infecția cu SARS-CoV-2 nu reprezintă o indicație suplimentară pentru administrarea de antiagregante (se menține administrarea pentru alte indicații).

11. Stabilirea riscului tromboembolic se poate face cu scoruri consacrate pentru alte afecțiuni la care se adaugă și factori de risc specifici legați de COVID-19.

12. Administrarea de doze terapeutice de anticoagulant se face pentru indicațiile standard, dar și pentru pacienți cu COVID-19 cu risc tromboembolic mare (agravarea suferinței respiratorii și/sau sindrom inflamator marcat) și risc hemoragic mic.

13. Antibioticele nu se utilizează în tratamentul COVID-19. Ele ar trebui prescrise foarte rar de la începutul tratamentului, deoarece coinfecțiile bacteriene simultane infecției SARS-CoV-2 sunt foarte rare; se administrează antibiotic doar dacă este demonstrată o infecție bacteriană concomitentă.

14. Inițierea tratamentului antibiotic pe parcursul îngrijirii pacientului cu COVID-19 se face dacă s-a produs o suprainfecție bacteriană.

15. Alegerea antibioticelor pentru situațiile rare de infecție bacteriană concomitentă sau supraadăugată trebuie să țină cont de eficiență, dar și de riscurile de dismicrobisme: infecții cu C. difficile, selectarea de tulpini bacteriene rezistente la antibiotice.

16. Pentru infecții asociate asistenței medicale de etiologie bacteriană care apar în timpul îngrijirii pacienților cu COVID-19 este important să fie decis tratamentul și în raport cu circulația bacteriană în respectivul spital.

17. Principalul suport pentru pacienții cu forme severe și critice de COVID-19 este corectarea hipoxemiei, la care este necesar să aibă acces rapid pacienții cu forme severe/critice.

18. Pentru pacienții monitorizați la domiciliu se aplică recomandările de mai sus: infectații asimptomatici nu primesc tratament, pacienții cu forme ușoare de boală primesc simptomatice și medicație cu efect antiviral dacă au factori de risc pentru evoluție severă, pacienții cu forme medii și severe care rămân la domiciliu pot primi și profilaxie a trombozelor dacă au și alți factori de risc (în primul rând imobilizarea la pat).

19. Colaborarea dintre medici din diverse specialități medicale este necesară pentru a putea îngriji manifestările variate/complexe ale COVID-19.

20. Utilizarea de azitromicină (și alte antibiotice) și de corticoizi la domiciliu în COVID-19 reprezintă de cele mai multe ori un abuz, cu consecințe asupra pacientului, care poate dezvolta efecte colaterale ale administrării de antibiotice și poate avea o evoluție prelungită a bolii.

Asta este despre tratament.
Cât privește prevenția, care din punctul meu de vedere ar trebui sa fie pe primul plan, avem așa: vaccinare (cu oricare dintre vaccinurile aprobate în spațiul european***), distanțare socială, purtarea de masca în spații închise sau acolo unde distanțarea socială nu poate fi pusă în practica.

*** recomand prudenta în utilizarea unor vaccinuri aprobate doar în tari unde dreptul la libera exprimare este răsplătit cu autoduba sau autopsia după o ieșire din clădire pe geam de la un etaj superior.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.