Una din matrele acestui an s-a numit scumpire. S-au scumpit toate produsele, serviciile, mâncarea a devenit scumpă și infectă, combustibilul e iarăși la 6 lei, ca pe vremurile bune, peste tot se vede nevoia de a recupera pierderile pandemiei pe spatele clienților.

Fără îndoială, impactul cel mai mare este cel mai vizibil, referindu-ne la populația simplă. Gazele, curentul încep să devină bijuterii scumpe, iar frigul pe care îl vor face unii la iarnă nu va fi deloc mic. Un prieten a primit azi ofertă la gaz de fix 3 ori mai mare decât până acum. Calculul e simplu, 400 iarna trecută, 1200 iarna asta. Și cam aia e, abia atunci o să vedem români înghesuindu-se la RADET :mrgreen:

Ce voiam, de fapt, să spun.
Guvernările pesediste și alegerile dese ne-au făcut, în toți anii ăștia, o pernuță de siguranță față de prețurile reale ale acestor servicii și utilități. Noi nu știm, de fapt, cât costă ele în mod real, iar lovitura este bruscă.
Ce ar trebui, de fapt, să facem, e să ne uităm care este acest preț mediu în Europa, în special în țările cu EURO ca monedă.

Și veți avea surpriza de a vedea că prețurile sunt ușor diferite. Acum 2 ani, în Liverpool, plăteam 50 de lire curentul și 50 de lire gazele. Fixed fee. Lunar. Indiferent de anotimp. Se făcea regularizarea o dată pe an și, de obicei, mai plăteai câteva sute de lire la final. Pe lângă asta, un internet de toată jena ADSL, cu doar 39.99 lunar, un abonament mobil de 29.99, cu 1 GB inclus. Cablul, în funcție de opțiuni, ajunge și la 100 de lire.

În germania, în monedă fixă, prețurile erau mai mari puțin, dar valoric erau cam pe acolo și, în general, comparativ, la fel, inclusiv cu ofertele. Doar internetul era infinit mai prost. Ca idee, singura rețea cu roaming decent era Digi.

Despre RCA nu vă mai spun. În funcție de vârstă și mașină, poți plăti, în UK, și 5000 de lire RCA, dacă nu ești chiar atent. Oricum, o medie este de câteva sute de lire LUNAR și mă refer la RCA, nu la CASCO, să fim înțeleși.

Ideea este că, într-o UE normală, în care toți folosesc euro, scopul final este o regularizare a prețurilor și o egalizare a diferențelor. Așa că, în timp, prețurile vor crește, altfel nu ai cum să ajungi la nivelul de trai al celorlalte, pentru că standardul de viață al cetățenilor este o componentă finală a prețurilor, că de aia o femeie de serviciu din Bavaria ia salariul minim de 1475 de euro sau cât mai e acum, iar în românia salariul ăsta îl vezi doar în lei sau doar dacă ești ITist.

Prin urmare, nu vă bazați pe minciunile lui Cîțu. Prețurile nu au de ce să scadă. România, ca orice altă țară, cumpără energie și gaze de pe bursă. Astea sunt prețurile. Prețurile la piesele auto sunt aceleași, în toată europa, posibil mai mari aici, pentru că nu avem autostrăzi și transportul e mai scump. Singurul diferențiator este manopera, iar cu cât costul cu salariile cresc spre nivelul UE, cu atât și prețul RCA-ului se va îndrepta spre nivelul UE.

Pregătiți-vă pentru vremuri nu neapărat plăcute.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.