În România nu există o reglementare a așa numitului lobby. Nu îi găsesc un corespondent în română, singurul ar fi trafic de influență, care, la noi, are iz penal. Nefiind reglementat, orice companie își permite să plătească pe oricine să emită opinii în public, ca și cum ar fi ale lui, iar publicul este, desigur, influențat să creadă diverse, cum e în print screenul de mai jos.

Campania declanșată de Huawei este cunoscută, durează de multe luni, de când au fost săriți din schema 5G, pentru că e o companie chineză, condusă de partidul comunist chinez, dintr-o țară unde drepturile omului sunt varză, milioane de musulmani sunt în lagăre, mii de oameni sunt împușcați prin hong kong și, în general, este exact locul de unde am scăpat noi acum 30 de ani.

Problema cu acest tip de lobby este că devine contrar intereselor româniei și ale aliaților săi. China nu a fost scoasă din schema 5G pentru că vai, competiție, ci pentru că nu ai cum să îți pui la dispoziție infrastructura de comunicații la dispoziția unui stat inamic. Există aici interese naționale ce transced interesele minore de grup ale unor companii.

Și aici apare gravitatea acestui gen de articol. Pentru că Huawei plătește influenceri și creatori de conținut să simuleze interesul avid în discuțiile despre eliminarea 5G. Iar cei ce îi urmăresc pe respectivii sunt a, da, e o problemă, trebuie să luăm în calcul interesul național. Ei neștiind că mimarea interesului național se face cu 1000 de euro plus tva.

De aceea trebuie să existe o legislație foarte clară în acest domeniu care poate face rău intereselor naționale. Vrei să scrii după dictarea unei companii chinezești sau rusești? nicio problemă, dar articolul TREBUIE să fie marcat ca fiind parte a unei acțiuni de lobby. Nu e marcat, devine infracțiune la siguranța statului și faci și matale puțină pușcărie.

E singura soluție care poate opri genul acesta de influență străină în românia, pe aceste canale.
Desigur, e valabilă și în orice altă direcție, că e plin pe hoțnews și digi24 despre articole laudative legate de ultimul tip de rachetă sol-sol dezvoltat de niște israelieni, tancuri de ultimă generație și alte căcaturi care sunt atât de evident aruncate acolo ca să iasă la monitorizarea de presă Uitați ce interes masiv există pe piață față de produsele noastre, încât îți vine să vomiți.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.