Ieri am făcut, pentru prima oară în viață, mucenici ca la mine acasă, acolo, departe, unde se opreau tătarii la intrarea în țară, pentru apă rece și femei frumoase.
Din păcate, nu au gustul și nici farmecul celor de care îmi aduc eu aminte, sunt doar niște pastișe a ceea ce este în mintea mea uzată de prea mult ideatic și de prea puțin ideal.
Anyway, să lăsăm melancoliile deoparte și să ne concentrăm pe ce e important. Așa că azi, acum, aici, decidem care mucenici sunt cei mai buni din lume!
Votați, soarta țării e în joc!
NOU
Moldovenesti face si sotia mea (cu toate ca are radacini ardelenesti). De obicei ii ies. De data asta a facut nu stiu ce inovatie (bine, nici nu a fost framantatorul sef acasa, a facut cu robotul) si nu i-au iesit grozavi. Mancabili, dar nu cine stie ce.
Da’ sa nu-i spuneti.
NOU
Pune și o variantă în sondaj “Nu știu. Sunt din Ardeal / Banat etc.” 🙂
NOU
Eh fix asta urma sa scriu, n-am mancat niciodata in 30 de ani.
NOU
Ca si cum noi am intreba care hencles ii mai bun? Ala adevarat sau ala cu stafide/nuci?
NOU
ahahahahahahaha
NOU
Chiar voiam să scriu că habar n-am ce-s ăia, la mine în sat nu se fac, dar, după o datină locală, privesc cu atenție și îngrijoarare rezultatul concursului și sper ca PEEESEEEDEEEE să nu fure și acest minunat sondaj ( textul de mai sus se citește lent și apăsat în aprox 2.5 – 3 min )
NOU
Ardelenilor, n-au avut ungurii nimic asemanator cu mucenicii? Il luati si voi si si-l faceati “ardelenesc”, “traditional” si “numa bun cu fainosag”.
NOU
Prima data am auzit de mucenici acum cativa ani cand au aparut prin supermarketuri 2 variante total diferite din ala gata facut ca un fel de covrig si din ala in pungi care trebuie fiert, ambele mi s-au parut la fel de proaste.
NOU
Sau aia cu cele 44 de pahare…
NOU
Vorbind ieri cu consoarta de influensări și de mucenicii din comentarii, am oprit la Pati fresh si am hrănit toata familia cu câte un mucenic d-ăla adevarat, cum îi spui tu. A fost bun, dar verdictul unanim a fost “aia clasici pe care-i face bunica sunt mai buni”. Așa că am votat cu ciorba. 🙂
NOU
Hai sa fim corecti si sa recunoastem ca, indiferent de felul de mancare/ desert, daca-l face o bunica, e cel mai bun.
NOU
Am crescut cu ambele, deci ambele imi plac. Dar pe locul 1 sunt cei copti, bineinteles.
In cazul ciorbei, pun doar putina zeama in castron, in rest doar mucenici din aia.
NOU
Așa este, în plus, bunica tocmai a diversificat puțin și în loc de 8-uri a pus farfale :))
NOU
Bunică-mea nu gătea prea grozav, în schimb mama sau tata….. mănânci până explodezi, te dregi cu bandă adezivă și bagi iar. 🙂
NOU
Nu vand nimic, doar ma laud, dar la ai mei in Radauti sunt si cei mai buni mucenici, si se gasesc tot anul.
NOU
Nu se pune cacao in aia muntenești. E scorțișoară 🙂
NOU
Mda, jumătatea moldovenească din mine l-a pus pe bucătarul fipipinez să îi facă mucenici. Au ieșit chifle cu cascaval ras si zahăr deasupra. Văzând lucrul ăsta jumătatea muntenească a zis că nu îi mai cere sa îi facă și in stil valah!
NOU
Ciorba e cu scortisoara, dar inteleg de ce ai crede ca e cacao :)) din Muntenia fiind, am crescut cu ea, dar nu m-a impresionat niciodata.
Ieri am facut si eu pentru prima data varianta moldoveneasca si au iesit extrem de buni, zise subiectivismul meu.
Cred ca am nimerit si o reteta buna, aluatul a avut la final consistenta fina a celui de cozonac, au crescut frumos si sunt super pufosi.
Din partea mea, Moldova are trei de DA si merge in etapa urmatoare.
NOU
poți da un link către rețetă? mă gândeam să încerc azi după aia a Jamilei.
NOU
eu am folosit reteta asta: andreeachinesefood.ro/2020/03/mucenici-moldovenesti/
NOU
Eu sunt din Muntenia si se pune si cacao, SI scortisoara 😀
NOU
@DeeDee rili?! eu sunt din nordul Munteniei, fix la granita cu Transilvania, in reteta din familionul meu nu exista cacao 😀
NOU
pentru ca puneti boia BADUMTSSSS!!:)))
NOU
@Alexandra, rudele mele de la granita Munteniei cu Transilvania fac mucenici pe stil moldovenesc, deci se pare ca e tinutul tuturor posibilitatilor 😀
Am pomenit doar o singura data fara cacao si n-am putut lua mai mult de doua guri, cu mare chin.
NOU
La noi in Ardeal unde se opreau ungurii, pentru apa si femei frumoase, trimisi de Carol Martel de Anjou să gândească o marca de apărare occidentală împotriva viitoarelor potențiale invazii tatare (Moldova lui Bogdan 1asta este, daca nu erau invaziile de la 1241 se vorbea maghiară și in Transnistria), mucenicii nu se fac niciodata la cuptor.
Prajiti in ulei (mai nou) sau in untura periculoasa? de porc bat la gust orice donut american..
Și niciodata facuti de bărbați.
NOU
La tine in Ardeal sunt cele mai anoste mancaruri, cele mai proaste adica. Bucataria ardeleneasca e o greseala!
NOU
Am facut si eu pentru prima data cei moldovenesti dupa reteta Jamillei (ajutat 90% de sotie, ofc :D). Au iesit surprinzatori de buni.
Diseara facem cei lichizi din sud. Deja am mancat 2 portii de la mama.
Cred ca e loc pentru ambele categorii la fel cum e loc si pentru sarmale in foi de varza si cele in foi de vita.
NOU
Am votat pentru ciorbă, deși nu-mi plac niciunii.
NOU
din obisnuinta ai votat raul cel mai mic. Practic ai raspuns la intrebarea care e cel mai bun cu niciunul, dar daca trebuie aleg ciorba ca furat dar a si facut.
NOU
Nu as da niciodata supa cu aroma de scortisoara pe painea aia dulce. Deci eu votez cu supa munteneasca cu mucenici, scortisoara si nuci coapte, influentat fiind si de amintirile din copilarie.
NOU
Eu am constatat ceva. Trebuia si optiunea ambele, plm mie imi plac ambele in functie de pofta, prefer mai mult aia moldovenesti dar uneori as manca o supa din aia de n-am aer
NOU
Sunt oltean, asa ca votai cu aia adevarati. Nu stiu ce e abominatia aia de ciorba.
NOU
Aia moldoveneşti clar sunt mai buni, dar trebuie să fie facuți cum trebuie, altfel iese o pâine molcuță, cu ceva nucā şi vag dulci.
Am votat cu ciorba,aia sunt mai fool proof, în cel mai rău caz, mai adaugi nucă şi scorțişoară şi îi dregi.
NOU
Unde îs cele 44 de pahare de vin?
NOU
La profesionistii de la birtul din sat 😛
NOU
Pai da dar fara scorțișoara, cu aia nu mai sunt fool proof, ia spune-mi tu cum ii mai poti manca daca scapi prea multă scorțișoara? Nu poti
NOU
Niciodata nu am considerat ciorba aia mai mult decat comestibila. Pe de alta parte, pe plaiurile mele mioritice brailene nici nu erau o prezenta asa comuna (sau poate nu am avut eu ochi pentru ei?). Asa ca, da, moldovenesti all the way.
NOU
ai tai!
NOU
ciorba all the way!
NOU
Ăstora în sud le e lene sa frământe asa ca au făcut o zeama lunga. Atât de scârbă mi-e de cum arata ca nici nu am avut vreodată curiozitatea sa o gust.
NOU
Singurul lucru in comun la sondajul tau este numele si nuca. In rest vorbim de 2 chestii total diferite. Nici nu cred ca pot fi comparate.
NOU
Nici numele nu-l au în comun. În Moldova de fapt se numeau sfințișori, nu știu când și cum au preluat numele din sud
NOU
Io-s olteancă. La noi se cheamă “bradoși”, seamănă cu ăia moldovenești.
N-am votat pt că adevărul e dincolo de noi. 🙂
NOU
Mucenicul moldovenesc este un produs de patiserie (am cumparat din Lidl) insa nu mi se pare nimic deosebit. Mucenicii muntenesti sunt buni reci, din frigider, insa daca mananci o data sau de doua ori, pe urma nu mai ai chef de ei.
Apropo de mucenici: sunt magazinele pline cu pungi de mucenici, desi tot mai putina lume face asa ceva. In Kaufland aveau mucenici de la 4-5 firme. Nimeni nu cumpara, nimeni interesat. Din aia moldovenesti baga in fiecare an la Lidl (poate si pe la altii, n-am fost atent) – imi cumpar unul si mi-am facut pofta.
NOU
Sa iei chestiile alea din Lidl si sa spui ca nu iti plac mucenicii moldovenesti e ca si cum ai manca lapte praf si ai spune ca vaca isi bate joc.
NOU
Niciunii, toti ingrasa rau. 😀
NOU
Vezi, asta e problema democrației. Nu întotdeauna majoritatea are dreptate
NOU
Astia-s optari, nu mucenici. Care e reteta btw?
NOU
Sondajul e manipulator, in aia “ciorba” nu se pune cacao, ci scortisoara, coaja rasa de lamaie, zahar si multa nuca.
Pofta buna!
T S C H O R B A H forever!
NOU
si cel mai important: nu se pun opturi din alea sinistre care arata ca niste rebuturi de cereale. existau pe vremuri niste covrigi speciali care semanau cu aia de Buzau dar erau mai tari ca sa nu se dezintegreze in zeama si mai mici.
NOU
Fiecare cu prioritățile sale..Voi dezbateți care mucenici sunt mai buni, eu caut cea mai eficienta metoda de a dovedi cele 44 de pahare obligatorii azi…
NOU
Am votat cu aia moldovenesti, desi sunt din Arges si am mancat toata viata din aia facuti cu covrigi cu vanilie, iar sotia care e din Buzau face ”opt-uri” din paste de cumparat, cele mai infecte paste.
Asadar, daca am votat cu aia moldovenesti, in masina de paine e aluatul pentru ei, la crescut si printre doua tranzistoare desenate la munca si o sedinta, mai bag si 200 grame faina+2 oua sa fac si niste ciorba de muntenesti.
NOU
Nu știu cum sunt cei moldovenești, asa ca “ciorbă cu cacao” este singura pe care o pot vota.
NOU
ce plm e ciorba aia cu cereale de mic dejun? in muntenia nu aveati bani de miere si de nuca?
NOU
ahahahahahhaha
NOU
Fix asta e asemanarea (in afara de cifra 8), ca se pune miere si nuca si in zeama aia.
NOU
Se pune și nucă, pulosule… Nu e vorba de bani, dacă trebuia să îți spun eu asta.
NOU
Sunt bucurestean dar am votat cu Moldova.Laturile alea cu cacao si nuca care pluteste dubios nu ma atrage deloc, seamana cu o canalizare care a refulat.
NOU
amin
NOU
Toţi sunt buni.
ibb.co/cyXvD2K
NOU
Unde îs cele 44 pahare de vin?
NOU
nu beau alcool, tinere.
NOU
Acum mulți ani, pe când lucram ca inginer de drumuri (în Ardeal), aveam o glumă: “Cine nu bea cu noi, bea împotriva noastră”. 🙂
La mucenici nu mă bag, nu mănânc, nu cred că am mâncat vreodată și nici nu-mi doresc.
Nici la pahare (există o vreme când te apuci și vine o vreme și o vârstă când te lași).
NOU
Mucenicii fără vin e ca și tochitura moldoveneasca fără mămăligă. Tradițiile sunt singurele care ne individualizează ca națiune.
NOU
Ardeleanca here, deci nu sunt la curent cu mucenicii, dar aia moldovenesti suna mai convingatori, sincera sa fiu. Ba chiar reteta din linkul de mai sus arata foarte bine si probabil ca o sa o fac, pentru ca aluaturile sunt pasiunea mea. Dar aia muntenesti, ce sunt, mai precis: niste paste, gen taietei, fierte in apa cu mirodenii? Sau tot un aluat dospit si copt, care ulterior se baga in ciorba aia? Ca varianta asta din urma suna tare suspect si daca asa e, nu vreau nici sa-i gust, nici sa-i vad.
NOU
Fara cacao, nu-s mucenici, e doar zeama chioara, incat mai bine cumperi ceva dulce de la magazin si aia e.
Aia moldovenesti sunt buni (daca-s facuti ca lumea), dar aduc mai mult a cozonac, nu-s prea mucenicesti nici ei 😀
Pe aceeasi tema, anul asta n-a avut cine sa-mi aduca mucenici la punga, asa ca mi-i fac singura, am umplut bucataria de faina (intre timp am curatat). Revin cu poze. Daca imi ies. Daca nu, revin cu poze in care sunt emo.
NOU
Am promis imgur.com/a/PUZhPZs
Mi-au iesit gumati mai ceva ca aia de la magazin si mai mari (mi-era lene sa fac mai mici si mai multi, dar sunt facuti/ copti bine) iar zeama mi-a iesit complet NEmucoasa!
Mai mergeau si niste covrigi bucatiti, oricum trei la zero pentru Didi! Hai cu paharele alea odata…
NOU
zici ca e limba de nervetebrata acolo…
NOU
(daca n-am avut instrument din ala de au toti vloggerii “chefi”)
Va dorim tuturor… www.youtube.com/watch?v=ENa-T4groLM
NOU
La mine fac si moldovenesti si muntenesti ca le plac di tati. Pe aia moldovenesti i-am facut de doua feluri anul asta – cu nuca si cu nuca de cocos. Eu merg pe nuca de cocos acum ca nu imi mai provoaca arsuri ca nuca. Ai mei ar manca aia muntenesti cu aia moldovenesti impreuna…cica paine la ciorba. Tarani…ce vrei!
NOU
Kurtos Kolacs :))