În ultimile zile m-am uitat in extenso la clipurile lui Chris Ramsay de pe facebook. Chris e un magician care are 2 pasiuni. Explicarea trucurilor de magie către public și puzzle-urile. Chiar mă întrebam de unde poți cumpăra, în românia, puzzle de genul, pentru că orice ai căuta pe google îți returnează mizerii de alea cu cartonașe pe care le pui unul în altul.

Mă uitam la unul din clipurile de popularizare a magiei, unde explica, degajat, cum se fac niște trucuri cu cărți, cum le ții, cum le manevrezi, unghiurile sub care se ascund, tot felul de chestii super interesante și inutile pentru mine, care am mânuțe de plastilină și îmi cade kindleul din mână în timp ce citesc, fără să mișc mâna sau ceva.

Și am zâmbit strâmb. Tipul explica că deși par grele și complicate, ele nu sunt așa, ci doar trebuie dexteritate, trebuie să exersezi zi de zi, fără să te descurajezi, pentru că rapid, în 6 luni, 1 an, deja începe să îți devină mai simplu și parte din tine.

Trăim într-o societate care și-a învățat componenții că munca este de căcat, instant gratification este ce ai nevoie. Nimeni nu mai e interesat să muncească pentru a acumula experiență și calitate, toți încearcă să găsească rapid chestia aia care le va aduce milionul pe youtube sau alte tâmpenii. Probabil de aia nu avem și noi magicieni, pentru că sunt ocupați să spargă internetul cu trucuri luate pe 30 de lei din Carrefour.

Asta pentru că vorbeam zilele trecute de influenceri și vloggeri, blogger etc. Muncesc de 15 la blogul acesta. 15 ani în care am muncit zi de zi, 30 de zile pe luna, 365 de zile pe an, încercând să fiu mai bun, să mă perfecționez, să învăț tehnici de scriere (sunt unele texte de-ale mele de acum 15 ani de care mi-este rușine, stilul este echivalent cu al unui pandutzu sau ceva), să citesc mai mult decât scriu, să devin mai bun. 15 ani de când realizez că, cu cât știu mai multe, cu atât știu, de fapt mai puține. Poate nu sunt vreun exemplu în vreun fel și de fapt succesul se măsoară în Seli și Dorieni, în Morodance și balabance (barter tits și-a dat detaliile contului unui prinț nigerian, atât e de dumbo). Poate sfaturile mele nu sunt utile cuiva, nefiind influencer.

Dar vă garantez că, în orice societate, în afara unor excepții, toți cei 7.5 miliarde de pământeni (care vor fi reduși la 3 miliarde, cu ajutorul vaccinului și a lui Bill Gates) ating succesul prin multă, foarte muncă multă. Chiar dacă domeniul vi se pare simplu și aveți impresia că muncă e doar atunci când tragi de șaibă cu cheia de 32, orice activitate necesită muncă, efort și consum nervos. Succesul vine doar dacă muncești.

În rest, nimic, caut puzzleuri, mi se pare foarte drăguț. Știu că sunt unele de gen la Cărturești, dar eu aș vrea o varietate mai mare și comanda de pe internet, că nu mai suntem în paleoliticul târziu, să umblăm pe culoare de mall, după librării ultra hyped.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.