Din când în când, anual, în general, apare o generație nouă de comentatori, în general ușor năuci, veniți de pe rețelele de socializare și sături să primească informație ca vitele nutreț, doar ce vrea mark să ofere bulei din care fac parte. Și, în general, fiind newbs, se enervează pentru că nu înțeleg că acest site este deținut de mine personal, este casa mea pe internet și are niște reguli de utilizare.

În primul rând, în afară de comentariile userilor autentificați, toate celelalte comentarii sunt moderate manual de către mine sau ceilalți administratori ai sitului. Nu mai lăsați 20 de comentarii în care spuneți cum m-ați afectat pe mine cu comentariul vostru genial, pentru că, după aia, vă faceți de râs când apar toate celelalte. Dacă vreți să nu vă mai fie moderate, puteți aplica aici. Folosiți mailul real, pentru că register este din 2 pași, primiți mail pe el, trebuie să fie valid. Folosiți ca user numele sau porecla voastră, totul se autorizează manual, dacă folosiți usere pr0n, mizerii care seamănă cu cele ale roboților de spam, nu vă mirați că nu vi se aprobă. Vreau să cultiv aici un mediu curat, cu oameni reali, care au lucruri de spus.

De altfel, în curând vor veni 2 chestii noi, se lucrează la o aplicație pentru arhiblog, iOS și Android, aplicație care va conține, pe lângă articolele mele, și linkuri către articolele care mi se par interesante de-a lungul zilei. Aplicația va oferi acele notificări pe care am încercat să le facem cu whatsapp, dar merg doar dacă vă expun numerele de telefon unul altuia, ceea ce nu vreau. Mulțumesc de încredere celor care mi-au dat mesaj, numărul acela de telefon există, mesaje, linkuri de iubire, ponturi, articole, pot fi trimise pe el fără probleme.

Cealaltă este că vom implementa un sistem de useri premium, împreună cu Netopia, pentru cei care insistă să sponsorizeze arhiblogul lunar, dar cărora le ia Patreon banii drept comision de existență. Încă lucrăm la sistem, ideile sunt binevenite, din partea celor care au experiență în domeniu.

Revenind la blog.
Majoritatea dintre voi știe că am fitilul scurt și reacționez brutal. În principiu, e adevărat, dar asta o fac doar cu userii noi, care au auzit și ei de mine din vreun cont care are o problemă cu existența mea și vin aici să își demonstreze talentul și înțelepciunea.
Așa că, dacă sunteți la primele comentarii aici, nu încercați să o ardeți ironic și condescendent cu mine, e, desigur, posibil să fiți mult mai inteligenți decât mine, dar am blocat la comentarii mii și zeci de mii de inteligenți de genul acesta. Keep it simple, vorbiți cu mine și cu ceilalți comentatori așa cum ați face-o și dacă ne=am vedea la bere și ați ști că dacă mâncați rahat ca pe net, v-ați lua o palmă după ceafă. Nu mai fiți curajoși de internet, sunt prea bătrân și de prea mult timp în chestia asta ca să pic la așa ceva. Nu mă asimilez jurnalismului și am convingerea FERMĂ că nu toată lumea trebuie să beneficieze de dreptul și libertatea la opinie, pe situl meu.

Nu mai lăsați comentarii cu Știu că nu o să publici. Pentru că nu o să le public, chiar dacă mesajul e decent și nu am nimic cu el. Eu am un anumit workflow la aprobat comentarii. Întâi mă uit la user, după care la numărul de comentarii, lucruri care mie îmi apar, în adminul sitului. Dacă îl cunosc și numărul de comentarii se verifică, îl aprob fără a-l citi, nu am de ce, omul și-a câștigat dreptul de a spune ce vrea el, fără moderarea mea. În 99.99% din cazuri, comentariile sunt decente și la obiect sau, măcar, funny. De ce verific numărul de comentarii lăsate? Pentru că sunt câte unii, de obicei pesediști sau antivaxeri, care copiază numele userilor foarte activi și încearcă să lase comentarii cu numele lor, văzând că ele apar mai rapid și mai des. Stupid fucks.

Ulterior, eu scanez comentariile vizual, după anumite cuvinte cheie. Unul din ele este expresia aceea cu Știu că nu o să publici. Am dat de ea, nu mă mai interesează, activitatea se întrerupe și se dă delete, poate fi și vaccinul anticancer, nu va fi publicat. E și păcat de comentariu. Ai ceva de spus, fii adult, împachetează-l ca un adult și spune ce ai de spus. Pentru că, repet, eu fac asta de 15 ani, de când tu îți împachetai puțulica în țărână. Nu mă interesează atacurile personale, nu mă influențează și nu mă interesează.

O altă bubă de comunicare este să comentezi ceva și să închei cu Sper că proprietarul să nu mă contrazică cum face el de obicei, motivând blabla tralala. Tonul acesta este fix ăla care îmi motivează mausul să meargă spre butonul Trash. Serios, ai ceva de spus și vrei ca acel ceva să ajungă și la alții, vorbește frumos și articulat, altfel ești șters și e păcat de munca ta.

Nu accept comentariile pesediștilor și a celor care cred în teoria conspirației și încearcă să o împărtășească celorlalți, ei fiind vizibil niște analfabeți care înțeleg aRMN și cam orice din chimie, biologie și medicină de la prima oră a dimineții. E un obicei pe care îl am de mulți ani, una din intențiile mele este de a-mi educa cititorii, inclusiv cei care ajung aici din întâmplare, așa că nu voi lăsa niciodată să treacă asemenea mizerii, care pot muta o minte mai slabă. Cum ziceam, nu toți au dreptul la exprimare publică, nu toți au dreptul de a li se respecta opinia, cât timp opinia lor e un căcat cules de pe net, nu sunt adeptul democrației și nu mă interesează niciun fel de interacțiune de genul.

După cum se vede, toate regulile se pot concluziona într-o singură propoziție. Fii decent. Pentru că și eu sunt decent cu tine, până la proba contrarie.
În rest, happy camping, happy commenting, încerc să fiu tot timpul la înălțime, pentru voi.
Faptul că nu îmi reușește tot timpul demonstrează doar că sunt un simplu om.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.