Ieri, în timp ce mă chinuiam cu windowsul pe serverul unde îmi țin plexul, pentru că mi-e lene să caut un soft de NAS (mă chinuiam as in încercam să dau disable la rahaturile care pornesc din windows la grămada), mă gândeam la deosebirile dintre abordările Apple și Microsoft relativ la sistemele de operare.
Pe Macbookul meu abia aștept să vină un update de SO. Pentru că știu că e făcut în așa fel încât viața mea cu unealta pe care o folosesc va fi mai bună. Vor fi tweaks and shits, chestii mai bune, uneori mai proaste, dar, overall, știi că vine ceva bun.
Windows update. Toate setările futute la zero, tot ce ai stat să îți faci manual se duce dracului, pentru că așa s-a gândit Sajeet de la programare. După care trebuie să cauți drivere, pentru că, cu siguranță, ceva nu merge. Cauți pe net, găsești un milion de nebuni ca tine care caută aceleași lucruri. Răspunsuri în update-ul următor. Care update fute și el ceva, pentru că Sajeet e un băiat cu inițiativă și dacă tot face rollup la ceva nou, hai să mai îmbunătățim ceva.
De aici diferența aia care crează groupies și fani, vs simplu utilizatori care când primesc clasica întrebare Ai recomanda cuiva Windows, răspund simplu Ba pe-a mă-tii. Bine, nu mai vorbim de eleganța produselor și cum arată un Macbook vs un laptop oarecare.
Hai cu 12 Pro Max ăla, că nu mai am răbdare.
NOU
Salut. Poți să instalezi ușor Plex pe un NAS Synology sau Qnap. Eu personal am testat și folosesc Synology, sunt mai multe modele entry level cu care poți să-ți faci treaba și să faci și un backup la ce te interesează, atât de pe Mac (inclusiv Time Machine) cât și de pe Windows.
NOU
Sau, de ce nu, ai putea sa-ti faci chiar propriul sistem de operare. Sau chiar sa-ti asamblezi propriul calculator, cu diode ramase de la vechiul televizor.
Fratilor, tot nu vreti sa pricepeti ca in 2020 vreau ca toate procesele inutile sa fie automatizate? Las-o-n ma-sa, am un rahat de filtru de cafea ieftin de la Lidl si si pe ala il pot programa ca automat dimineata la 7:00 sa am cafeaua calda. Trebuie sa invat eu, sa instalez eu, sa testez, sa gatu’ ma-sii, ca n-am altceva mai bun de facut.
NOU
“Sau, de ce nu, ai putea sa-ti faci chiar propriul sistem de operare.” Ai inteles tot: Arhi zice ca nu vrea sa mai dezactiveze chestii, Mihai zice sa instaleze o aplicatie, tu faci taraboi ca nu vrei sa vina fara aplicatia deja instalata. Ce faci daca nu ai nevoie de ea?
NOU
Citez aproximativ “toate setatile futute la zero” (…) “trebuie sa cauti drivere pentru ca ceva nu merge (…) drivere care apar la updateul urmator si care mai fut si ele ceva, ca Pradeep s-a gandit el sa imbunatateasca ceva”.
Pe scurt, alt timp, alti nervi si alte resurse pentru o solutie ce trebuia sa fie simpla de la bun inceput.
NOU
Salut, exact asta caut de cateva zile: indicatii de performanta pentru Plex pe diverse masini. Pe NAS este destul de clar ca nu poti face transcoding daca filmul este peste 1080, pentru ca Celeron. Plex recomanda minim i3, daca vrei H.264 sau H.265 atunci minim i7. Pe Mac-ul meu i5, orice e transconding de pe fisiere MKV 1080 intra in buffering pe la jumatate si moare acolo. In conditiile in care pe un nenorocit de PC DualCore filmele merg flawless. Altfel Plex e foarte usor de instalat si configurat, nu trebuie sa-ti faci propriul sistem de operare :))
NOU
Nu mai țipați, e de la sursă, trebuie schimbata, musai 1400 w si sa fie certificates purpuriu…altfel nu curge curentul lin ….
NOU
Abia aștept să-ți recomande cineva Linux
NOU
Buna asta :-))))
NOU
Foarte bun Linuxul, am avut o problema cu driverele de retea la laptop si solutia a fost sa imi recompilez singur driverele si sa fac treaba asta in timp ce nu am internet, cumva, probabil cu cartea in fata.
NOU
ahahahahahaha imi lipsea comentariul cu linux. iar acum comentariul cu Stiu ca glumim, dar Linux…
NOU
Pai recomandare s-a dat deja de la primul comentariu, Qnap si Synology alea de deasupra ce crezi ca ruleaza?
NOU
da, doar ca eu am server si nu am nici cea mai vaga intentie de a-mi cumpăra un NAS
NOU
Dacă după o vârstă mai ai timp să freci linuxuri ca “hobby” , fără să faci din așa ceva un ban serios (chiar salariul) ai trecut pe lângă viață.
NOU
Da da, mai ales daca vrei sa transferi decodarea pe GPU. Ce mare lucru sa cauti in 200 de drivere compatibile, sa le recompilezi si sa speri ca Ubuntu nu crapa dup-aia
NOU
Apropos, Arhi, ai încercat Linux?
NOU
Am zis sa incerc una din distributiile astea laudate intens sa vedem daca pot da un play la un mkv sau un mp3 fara sa invat programare. (Zorin,Elementary & Deepin (asta din urma e made in CHINA si e cel mai beautiful)
1. Intru pe situl ZORIN (pe site recomanda sa folosesti un tool cu nume obscur sa faci un USB bootabil.Iau tool-ul, bag stick-ul de 64 de GB si dau burn image.Dupa ce-l termina, nu`l mai vad in Windows.L-a formatat intr`un format numai de Linux stiut.Mi-a luat cinsude de formatari si am descarcat si folosit vreo 2 aplicatii speciale sa`l fac din nou accesibil din Windows….Pentru ca cine mai are nevoie de stick dupa ce ai pus un LINUX pe el…ce facea unul atehnic ?
2. Pun Zorin pe DVD (dau install (la instalare aleg optiune de instalare cu drivere “moderne” NVIDIA.Booteaza, si nu vad nimic ca e 640 x 480 si display`ul meu e 1680 x 1050.Efectiv nu aveai cum urma pasii ca nu vedeai capatul ferestrei ! Beat that …
3. Hai sictir Zorin (este si o versiune pe bani pe site …)
4. Instalez Elementary OS (care seamana f tare cu MAC) (tot asa)
5.Instalez Deepin (tot asa, 640 x 480) (opresc lightdm`u, ma loghez in linia de comanda, scot manual nvidia, dau nu stiu ce drepturi, descarc nvidia 390, il compilez, install, si pe la inceputul instalarii imi da o eroare)
placa Nvidia GTX 550ti (mai veche ce`i drept dar decenta)
Restul componentelor nu-s mai vechi de juma` de an.
Mi-am cumparat de draci o licenta din aia de Windows.
NOU
Pe langa job-ul de zi cu zi activez si in industria de tehnica audio.
Pana acum ceva ani aveam si eu tot windwos. Daca voiam sa conectez ceva echipament la windows sau laptop oarecare imi trebuiau drivere peste divere. Drivere care se buseau la fiecare update de OS dupa cum spui.
Am trecut pe un Macbook air. Plug & play. Se baga usb-ul sau orice cablu in echipementul audio si celalalt capat in macbook. Atat. Nimic mai mult.
NOU
Cred ca exagerezi putin. De la ultimele update-uri de Windows 7 eu nu prea am mai intalnit niciun echipament care sa nu functioneze direct si pentru care sa fie nevoie sa caut driver.
Nu mai spun de Windows 10, care chiar gaseste drivere pentru orice echipament conectat prin USB. Mai instalezi driverele producatorului doar daca vrei sa ai acces la diverse optiuni suplimentare.
NOU
de gasit le gaseste dar explica-i si windowsului meu ca nu e suficient sa vada imprimanta pe wifi ci mai trebuie sa si comunice cu ea.
NOU
Eu numar zilele pentru 12 Pro Max..in 13 il am.Legat de MacOs vs Windows…am avut Windows toata viata apoi MacOs(16″) si am devenit oaie Apple din prima zi.O mica exceptie la Apple e Tab S7+ e un deliciu sa te uiti la filme pe ecranul ala.
NOU
Doar ca nu tre’ sa fi oaie neaparat daca ai Apple 🙂
NOU
inca n-a zis nimeni “ia-ti 12 mini de la buhuhu…?” * 😉
I’ll see myself out
NOU
Ca sa nu mai cauti software de NAS.
Synology pentru instalat pe bare-metal:
xpenology.com/forum/topic/12952-dsm-62-loader/
In principiu pe forumul de mai sus gasesti de instalat versiuni pentru aproape toate sistemele de operare dar si bare betal sau in masina virtuala.
NOU
Un lucru nu inteleg la tampitii aia de fac update-urile pentur windows 10. de ce e musai ca in orice updat mai major sa tot schimbi interfata sistemului de operare? Mai nou, la ultimul update, nu mai ai acces la this pc proprieties decat in noul stil de interfata, nu mai ai acces la vechiul stil de interfata.. mie imi era mai utile vechiul stil de interfata, da vad ca sajeev o gandit altcumva..
NOU
Windows 10 Pro nu se lasă cu Windows Update în mod automat, tocmai pentru că …Sajeet. Îl ții pe disabled și când update-ul e OK, dă-i bice. Practic îl folosești în modul „LTSC”.
Așa fac la serviciu și e OK. Bine, nici nu dau click aiurea și nici nu umblu pe site-uri dubioase.
Până să fac șmecheria asta am pățit exact cum spui și tu, asta e unul din motivele pentru care acasă folosesc Windows 10 LTSC. Update-urile-s rare, dar nu strică nimic.
Din păcate, Micromoale s-a decis să folosească Windows 10 drept platformă de testare pentru Windows 10 LTSC și Windows Server, în ideea că toate rahaturile de update-uri le împing mai întâi la utilizatorii casnici, iar abia după ce-s rezolvate bubele, acestea sunt trimise și la LTSC și Server.
MacOS…lol.
@Balaurul: KDE e mișto. 😀 Nu mă interesează că rulează pe Debian, Slackware sau Arch.
NOU
Cum poti opri updateurile? Ca eu m-am saturat sa le opresc si ele sa vina si asa oprite. Nu vreau sa instalez o alta versiune de windows sa pun LTSC, as avea prea mult de munca pentru asta.
NOU
@Skyler:
Tastează în căsuța Run, gpedit.msc apoi click OK.
Du-te la “Computer Configuration” > “Administrative Templates” > “Windows Components” > “Windows Update”.
Dublu-click “Configure Automatic Updates”.
Selectează “Disabled” în Configured Automatic Updates în partea stângă, apoi click ”Apply” și “OK” pentru dezactivarea Windows Update automat.
De asemenea, tastează în căsuța Run, services.msc apoi click OK.
Pune pe disabled următoarele servicii:
Windows Update Medic Service
Windows Update
Windows Push Notifications System Service
Windows Push Notifications User Service (ăsta nu poate fi dezctivat, doar oprit)
Windows PushToInstall Service (ăsta nu poate fi dezctivat, doar oprit)
NOU
ibb.co/Vj2jgNc
ibb.co/C8H7VgY
NOU
Nu mai cauta soft de NAS. Pune direct FREENAS. Il am acasa de cativa ani. Mi-a scutit ore bune din viata.
Da, stie Plex.
NOU
Subscriu, merg pe acelasi scenariu. Setat pe o configuratie decenta FreeNAS, instalat si pluginul de Plex. Dar nu cred ca are rabdare Cetin. E o idee de setat si nu cred ca mai are rabdare cu jailu, pluginu, containerele etc. E ceva de citit…
NOU
n-are
NOU
scuze de link dar astia zic ca are: support.plex.tv/articles/installing-plex-media-server-on-freenas/
NOU
Am si eu de o saptamana un MacBook Pro, prima oara cand pun mana pe unul. E ceva ce iti schimba pur si simplu viata, e atat de intuitiv si de usor de folosit… Pana acum eram utilizator din asta traditionalist, imi placea sa simt calculatorul si, ca un veritabil proprietar de windows, reparam zilnic cate ceva la el, pentru ca se decidea ca nu mai poate merge cum mergea.
NOU
Eu am mac de 4 ani. Il folosesc 4-5 ore/zi. Si tot nu mi se pare asa misto ca windows. Orice cacat faceai pe windows super simplu, pe mac e de 3 ori mai complicat. De exemplu, incercati sa sincronizati doua foldere sa vedeti ce misto e. Sa intrati/iesiti intrun folder. Sa dezarhivati un rar. Sa copiati niste fisiere prin retea, samd.
Mi-a placut mac-ul pentru desktopurile multiple si pt. interfata fluida si integrarea cu iphone, ipad. Insa acum, nimic nu mai merge ok. Airdrop merge doar uneori, iar interfata e fluida si la windows, acum. Si la windows ai desktopuri multiple.
Iar faza cu driverele… sa ma ierte mactarzii, dar windows nu mai are nevoie de driverele de pc de multa vreme. Aproape totul se instaleaza automat.
NOU
Intuitiv pe draq. Ia zi-mi cum e cand dai enter pe un folder?
Cum stii unde e folder-ul in care te afli? Cum iesi din folderul curent? Cum intri in folderul selectat?
Noroc cu trackpadul ala, cu amprenta si cu integrarea cu iphone. Altfel, de 5 ani l-as fi aruncat de 100 de ori pe geam.
E fain, dar nu e pentru oricine. Nu as recomanda unui utilizator obisnuit de windows, ca mi-ar da cu el in cap.
Iar de cand a pus windows trackpad multigesture si desktopuri multiple, parca m-as intoarce din nou la win. Acum si windows e fluid, rapid, tine bateria suficient.
NOU
Adică win e ca o masina cu cutie manuala fata de porcăria de mac care e automata si deci o porcărie…nu poți să o simți…
NOU
@Lau: buna asta, buna de tot. O s-o tin minte :)!
NOU
1. Dacă vrei NAS a la Apple, încearcă Synology. L-ai setat și uiți de el. Nota bene: dacă vrei transcoding, adică transformat din 1080p în 720p în timp ce te uiți la el, fie cumperi Plex Pass, fie cumperi Infuse și îl legi la Plex. Inlocuitor de Infuse pe Windows /Android e kodi.
2. We’re getting old 🙂 Cu cât ești mai senior cu atât te lasă mai rece briz-briz-ul și cu atât mai mult te interesează să “meargă”. Are acel feature? Merge perfect, fără labareli. Nu merge? Va fi rezolvat la update. Nu exista? Aia e. Știu să desfac și sa fac la loc un Windows(Server) oricând și oriunde, dar acasă nu mai vreau. Fac asta destul la muncă.
E ca la cutia manuala. Înveți pe ea, cunoști mașina cu ea, după aia treci la automata și never look back.
NOU
Nu am inteles-o pe asta cu transcoding… la ce naiba foloseste?
Eu folosesc synology pentru filme asa:
1. iau filmul 4k de pe torr…erm… site-ul oficial
2. Deschid VLC pe cu smart tv, accesez reteaua,intru pe synology, gasesc filmul si dau play (mentionez ca tv-ul e cu Android). Nimic altceva
Merge ok, si e un cacat de synology de 500 de lei.
NOU
n-as sti sa iti explic. ceva cu sunet
NOU
Transcoding înseamnă că dacă ai un device care suportă doar anumite formate poți să faci serverul să le encodeze on the fly, real time, din formatul în care ai filmul în unul din formatele suportate. Sau rezoluții, bitrate, sunet etc.
De exemplu ca să faci streaming DLNA pe un PS3, cam aia a fost ultima dată când am avut nevoie de transcoding.
NOU
Ah, am inteles. Deci in cazul meu, toata procesarea video o face tv-ul iar synology e pe post de hdd extern de pe care citeste, si de-asta nu sughita.
NOU
Tranascoding mai inseamna ca poate ai tu pe plex doar 4k-uri si vrei sa te uiti la bunici pe linia de telefonadsl la 1080p.
NOU
@zarax: imi poti spune te rog ce model de Synology ai? 10x
NOU
@zarax da, in ultima vreme am renuntat la plex pass si transcoding – mai acum niste ani nu toate televizoarele/telefoanele suportau un 4K, un HDR, un DTS:X, Dolby si alte minuni. Acum, cam orice TV de la 2000 in sus duce orice format existent, la fel si telefoanele cu exceptia…
@Arhi …yep. Sunet. Daca nu ai un soundbar destul de scump si ai un film cu Dolby/DTS sau alte minuni de formate proprietare, o sa ai uneori surpriza ca nu stie sa redea sunetul – pe care aici fie ti-l converteste Plex in server, fie Kodi/VLC/Infuse in televizor, daca poate.
@Dan Daca nu vrei nebunii si tot ceea ce iti doresti e efectiv o stocare legata la retea, iti recomand un ds220+. Eu am altceva ca il mai folosesc si la masini virtuale si alte dubiosenii.
NOU
Cred ca ai postat asta sa faci un pic de polarizare, ca se poarta acum.
Nu e versus, e fiecare cu ce are nevoie. Am si Mac an si PC(uri). Am si windows pe Mac :). Sunt softuri care nu exista pe Mac iar interfata de Mac cand vrei sa faci lucruri mai complexe nu e cea mai facila. Linuxul mi se pare o varianta onorabila, au aparut niste softuri super dragute in ultima vreme, rafinate si elegante, ca sa zic asa. Am dual boot pe mac si pe PC :).
Ultimul update de OS la Mac a pornit un serviciu de ii manca tot procesorul si bateria, si tot pe net am gasit solutia pentru ca un milion de nebuni cautau acelasi lucru.
www.macrumors.com/guide/accountsd/
Daca chiar muncesti cu calculatorul nu cred ca iti pasa foarte tare ce OS are atata timp cat nu te incurca in treaba ta. Si un PC bine configurat cu Windows sau Linux merge la fel de bine ca un Mac.
Este adevarat doar atat : pentru chestii simple Mac-ul vine dea-gata si nu iti bati capul, cand faci lucruri mai complexe isi arata limitarile.
NOU
versus nu inseamna impotriva, ci este un comparativ.
baieti, a venit tipul cu linuxul
NOU
O fi venit dar are dreptate.
Pe mine ma frustrează lipsa suportului de networking la MacOS. Asa ca am un dual boot: MacOS pentru xnxx, ca se vede mișto, și windows pentru muncă.
NOU
Pai despre ce limitari vorbesti? Ca poti face cu el pana si programare, fara alte softuri necesare. Pana si windows-ul este extrem de usor de instalat pe el. In afara de descarcarea imaginii, bootcamp-ul ala face tot pentru tine.
NOU
Ubuntu anyone? :))))
serios insa, bre tatare fa-ti domle back up la setari si nu te mai vaicari atata :p
NOU
@vlad: ubuntu is for kids.
Grownups use Debian or Slackware.
P.S. Glumeam.
NOU
Da, eu. 20.04.1 LTS. Am dual-boot cu Windows 10 doar ca sa pot juca CS:GO decent. In paralel, de vreo 4 ani, am un MacBook Pro.
Sunt utilizator mediu – programator.
Dezavantaje Ubuntu:
– nu pot configura by default butoanele de pe un mouse Corsair. Le-am configurat in cele din urma, dar am pierdut o jumatate de zi. Uneori nu merg si trebuie sa omor un proces si sa-l deschid iar.
– nu merg tastele F1-F12 by default. O fi de la tastatura mea care merge perfect pe Mac OS si pe Windows. Le-am facut sa mearga dupa inca vreo 2 ore de cautat pe net.
– nu pot juca CS:GO sau nu la aceeasi calitate si acelasi numar de FPSuri de pe Windows. Merge mai bine pe MacBook Pro, la o rezolutie mai mare.
– gestiunea proasta pentru Multiple Desktops. Exista o extensie care merge cat de cat ca la MacOS, adica full screen se duce pe un Desktop nou, dar e praf daca ai conectat si un monitor extern.
– gestiune a device-urile conectat la bluetooth foarte proasta. Desi din setari am ales sa se auda pe castile bluetooth, de cele mai multe ori se aude tot prin cele conectate prin fir sau prin boxele de la monitor. E random, nu-mi tine setarile niciodata.
– nu exsita PDF Acrobat Reader. Am avut de completat o delacartia pentru ANAF si nu am putut.
Avantaje:
– nu gasesc sa fiu sincer. Il folosesc doar pentru ca aplicatia pe care lucrez are nevoie de Linux.
NOU
Ca OS pentru nas iti por recomanda Unraid OS – unraid.net/
Instalatul inseamna sa copiezi o imagine pe un stick pe care-l infigi in sistemul ala si-l pui ca primary boot.
Restul confiurarilor se fac dintr-o interfata web. Instalezi un plugin care apoi iti permite sa instalezi orice minuni vrei (plex, sonarr, radarr, transmission). E putin mai complicat poate de setat ca un windows dar din alte puncte e mai light si mai putin cretin.
Daca vrei sa adaugi storage pur si simplu arunci un HDD in nas (orice dimensiune, marca, tip) si ii dai add to array.
NOU
well, in acest moment nu prea as putea, pentru ca nu am tastatura si monitor, serverul il accesez doar cu teamviewer sau google remote…
NOU
Am inteles.
Daca chiar te decizi sa faci schimbarea ai nevoie de o tastatura si un monitor sa schimbi doar boot device-u. Dupa ce porneste unraid iti expune o interfata web la adresa serverului.
Mic detaliu, din pacate unraid tre sa-si formateze hdd-urile intr-un format specific casa mearga deci cumva trebuie sa faci un backup la date.
Short term e o mica bataie de cap 1-2 ore plus timpul de backup/restore dar dupa aia e smooth sailing, mai intri din cand in cand sa dai un update la serviciile de pe el.
NOU
Offtopic: Daca tot ai adunat oameni priceputi in it aici, am si eu o problema la care nu gasesc o solutie. Am un note20 si nu reusesc sa folosesc simultan conexiunea vpn si cea dex (nici wireless, nici pe cablu). Dupa ce stabilesc conexiunea vpn si incerc sa pornesc dex-ul imi da un mesaj scurt ca nu poate porni dex-ul si aia e. Singura informatie gasita pe google este o postare similara care insa nu are nici un raspuns.
us.community.samsung.com/t5/Samsung-Apps-and-Services/Note-20-Ultra-Samsung-Dex-Wireless/td-p/1425052
NOU
ceva de genu
www.reddit.com/r/Chromecast/comments/3ukxws/how_to_cast_with_vpn_enabled_in_the_android_phone/
NOU
Posesor de ambele de ani de zile. Fara MacOS se poate traii bine, fara Windows nu, nu daca vrei mai mult de filme si browsing. Ia faza cu setarile care se strica mereu is povesti. Singura chestie care deranjeaza pentru ca se reactiveaza constant e real time protection.
NOU
da, ai dreptate, povesti, plm, noi nu tot windows folosim. cam ce nu am eu pe mac, mai mult de filme si browsing? am editare foto, peste windows, am editare video, mult peste windows. cam ce nu am?
NOU
@Arhi
la mac poti intra in registrii sa modifici tu acolo sistemul, a? nu poti.
la mac te poti juca cu bitii cum vrei tu pe portu serial ? nu poti.
la mac poti instala produse piratate? nu poti ntz ntz ntz. Trebuie sa platesti ca un prost munca altora.
NOU
fraer
NOU
MacOS e mai mult pentru utilizare profesionala, eu il folosesc pentru scris cod si la asta e mult mai bun decat Windows. La fel, exceleaza la editare video si foto, probabil si audio. Windows e bun doar pentru jocuri piratate, in rest nu am gasit sa-mi lipseasca nimic pe MacOs.
NOU
In 2020 macos e mult peste windows. pc cu windows la munca, o dugheana cu i7 8700, placa video 1060, 4k si alte nebunii, iar in photoshop air-ul meu ii sufla in ceafa cand vine vorba de hard export. pe randare video nu se compara intr-adevar, dar all day use prefer macos cu saracia de i5.
NOU
@VladM sper ca esti sarcastic. Iti intorc si un mac cu fundul in sus la fel ca un Windows, oricand. E tot Unix la baza, tot cod de x64 c++ ruleaza, ceva bine scris in c/c++ iti garantez ca poate numara biti si pe Windows, macOS sau Debian, cu compilarea necesara inainte. Diferenta e ca la mac nu toata lumea il poate distruge cu 2 clickuri, la Windows/Debian da.
Nu poti rula soft piratat pe mac? Pfft, chiar sper ca esti sarcastic. Nu, esti sarcastic, sigur.
NOU
Acum 2 săptămâni, nu știu ce update de Windows. Whatever, nu că ar conta.
Ajung la mine vreo patru tichete de la echipa de helpdesk: după update microfonul/și sau camera refuză să funcționeze. Lumea disperată, văleleu, nu putem face call-uri, nu auzim, nu vorbim, cum mai muncim noi fără să ne spună managerul cum și când să facem asta? Verificaseră băieții bulgari mai totul, problema părea că nu are logică.
Știam ce se petrece, am mai trecut prin asta de trei ori de-a lungul ultimilor 2 ani: după update microfonul și camera sunt blocate de la a fi folosite. Trebuie să te duci frumos în Settings, apoi în Privacy și să pui din nou pe ON opțiunea “allow apps to access your microphone”. De ce fac asta habar nu am. Aproape că nici nu-mi pasă. De ce fac asta de atâtea ori la rând mă depășește total.
Eu doar îi mulțumesc lui Sajeet că-mi dă de muncă. Vorba aia, pe prostia lui îmi iau și eu salariul. Și aud “vai Bogdan, ce repede te-ai descurcat, mulțumim!”. Mbineee, să fie, aștept prima de Crăciun :))
Mai trebuie spus că locul unde am șomat cel mai mult ca om pe departamentul tehnic a fost o agenție de publicitate extrem de dotată cu Mac-uri. Ce papuci să faci acolo în afară de a juca și tu un FIFA cinstit cât ești la muncă?
Cu toate acestea prefer Windows-ul. Când mi-a trimis unchi-miu un MacBook Air l-am vândut după 2 săptămâni. Nu m-am adaptat, eu și cu Mac-ul nu avem multe să ne spunem. Na, chestie de gusturi și probabil de reflex 🙂
NOU
La MacOS X depanarea e extrem de simplă: time machine sau re-install. Altceva n-ai ce să-i faci. 😀
NOU
Yup. Și TM ăla chiar funcționează. Am mai încercat eu ceva rollback-uri pe Windows, nu vrei să știi cum a fost :)) Na, eu i-am zis userului că poate ieși mai nasol decât este, el nu, batman. Bineee, ia de-aici. Desigur, am făcut de așa natură încât să fiu available pentru o reinstalare abia peste o săptămână. Dacă tot nu ascultă atunci măcar să-l doară :))
NOU
Windows in sine e anti setari individuale, customizari, tweakuiri, etc. Cred ca ultimul care oferea cu adevarat ceva libertate era varianta din ’95, aveam o varsta de o singura cifra si-mi puneam poze cu vedete in Paint sa-mi apara cu mesajul “it’s now safe to turn off your computer”. E drept ca am si stricat multe la vremea respectiva, dar macar aveam libertatea de a o face. De pe la XP incolo si mai ales 7-le practic ziceau “ba, esti prost”, “esti prea prost sa umbli aici”, “n-ai voie nimic, las-o asa”, “lasa, ca stim noi mai bine, tu de fapt o sa strici”. Practic si-au injurat utilizatorii in tot acest timp.
Am in continuare un Windows (de la tine) pe un drive, strict pentru chestii care nu se prea pot face de pe linuxuri (poate ca se pot, dar nu-s eu chiar atat de desteapta), dar as scuipa cu jet pe o asemenea firma mare, care mictioneaza cu spor pe cei care-i platesc baban, doar ca sa aiba onoarea de a fi jigniti. Ca sa nu deschidem subiectul vulnerabilitatilor, incarcarii cache-ului, registrului, etc.
NOU
Singuru meu bai la Microsoft e ca nu poți sa ii tai partea cu sleepul.
II dai din setări 2 ore, în 10 minute se închide. Asta pentru ca în spate e o setare invizibila care iti da hibernate. Tre sa o faci vizibila de prin regiștrii dar nici aia nu e de ajuns.
NOU
@Animaloo: ai încercat metoda asta?
Registry:
Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Power\PowerSettings\238C9FA8-0AAD-41ED-83F4-97BE242C8F20\7bc4a2f9-d8fc-4469-b07b-33eb785aaca0
Pune valoarea 2.
Închizi registry, apoi mergi în Control Panel la Power Options și click pe Change Plan Settings.
Click apoi pe Change advanced power settings -> System unattended sleep timeout și acolo setezi ce valoare vrei. 1 zi = 1440 minute
NOU
Pentru a scapa de Hibernate, deschizi un Command Prompt cu Admin si scrii:
“powercfg -h off”, fara ghilimele.
Apoi in Power Settings pui High Performance sau Ultimate, daca il ai si nu mai intra ever in Hibernate, garantat si testat!
NOU
Ce-a zis Niros ar trebui să rezolve 🙂
NOU
github.com/Sycnex/Windows10Debloater
Te scapa de o gramada de probleme.
Sunt si alte solutii mai ortodoxe sau mai putin pentru update-uri.
Iar pentru drivere:
sdi-tool.org/download/ – varianta SDI Lite, o descarci si alegi doar driverele de pe sistemul respectiv.
Nu vorbesc din scripte, sunt programe pe care le folosesc de ani – SDI – si de luni, de cand a aparut – Debloater.
Deci… sper sa-ti fie de folos, macar umpic si sa-ti usureze viata!
NOU
Acum ca sa-l enervez pe senior o sa zic ca tot linuxul e fruncea :). Dar sa nuantez un pic: sunt o groaza de produse soft care au la baza *nix ascuns sub o interfata prietenoasa. Inclusiv OS-ul de pe mac-ul tau este de fapt un linux . Nu mai vorbesc despre android. A zis cineva de synology. Nu trebuie sa dai bani pe un NAS de la synology. Poti sa instalezi pe un PC obisnuit softul de synology. De exemplu xpenology.org/, sau www.freenas.org/ (care este un unix – freebsd). Eu folosesc la job freenas intr-o masina virtuala. Nu am avut nevoie sa intru vreodata in shell. Acolo intri doar daca esti curios sau daca vrei cine stie ce avioane. Totul am facut din interfata grafica. Instalarea se face usor daca dowloadezi iso-ul de pe net si il scrii pe un dvd. Apoi next, next …
Hai dati cu pietre ca am zis de Linux ! Cine incepe ?
NOU
MacOs nu este Linux. Este Unix. Iar distribuțiile Linux nu sunt nici ele Unix pur, sunt Unix-like. E o mică diferență, uneori mare 🙂
NOU
Eu nu as folosi Windows 10 ca OS pentru un server. De ce nu un Windows Server 2019 Standard?
E la fel cu click, next, click, finish, doar ca nu sufera de Sajeet. Pe partea de Windows Server lucreaza Sandeep care e mai de treaba.
Combinatia: Server 2019 + Plex + (eventual Plex service) + Sonarr = episodul nou din Mandalorian ma asteapta in Plex seara dupa ce am terminat munca. Totul a fost instalat prin clickuri fara prea multe cunostinte.
NOU
Folosesc Lenovo X1 seria 6 și un Asus ROG generația a doua. Am instalat pe fiecare Windows odată, nu am avut nicio probleme cu drivere sau după update. Rămân la ferestre, Bill a fost bun cu mine¡
NOU
Fă ce spune Niros, ar trebui să rezolve 🙂
NOU
“Dacă după o vârstă mai ai timp să freci linuxuri ca “hobby” , fără să faci din așa ceva un ban serios (chiar salariul) ai trecut pe lângă viață.”
Amin! Multumesc!
Sa-ti dea D-zeu sanatate (sau cel putin sa te fereasca de Covid)