Și încă una despre furturile PSD de la primării.
Suntem în 2020, este absolut inacceptabil ca sistemul nostru electoral să fie la fel ca în 1820, cu hârtii pe care pune deștu și pe care le numără stăpânii în funcție de cum au nevoie.

Trebuie o regândire profundă a întregului sistem electoral, de la bază și scos un sistem care să permită votarea complet anonimă și, în același timp, imposibilitatea de a se putea fura.

Și nu ar fi deloc greu, având în vedere tehnologia actuală.
Cum ar fi un sistem de vot cu tabletă? Intri în cabină, răsfoiești candidații, bifezi pe cine vrei, votul se contorizează, the end. Fiecare secție de votare având rețea proprie de transmisii de date, inaccesibilă fizic din afară, în afară de o legătură directă cu BEC. Toate datele sunt disponibile, în timp real, reprezentanților partidelor, care pot verifica cu datele de la BEC în orice moment. Alertă în sistem când cineva vrea să voteze dublu. Lipsa oricăror procese verbale falsificate, baloți de hârti transportați aiurea prin țară, lipsa cozilor la birourile electorale.

Până și la porcăriile astea de buletine se poate face un sistem de securizare și aparteneță, îi pui un cod EAN sau QR fiecărui buletin alocat în secție, nu poți da oamenilor decât buletine cu un singur grup de coduri, ce aparține secției respective. La final, fiecare din cei ce numără verifică legalitatea codurilor.

Simplu, nu?
Nu prea, pentru că, atâta timp cât nu se schimbă gașca PSD USL PNL care căpușează românia, nimeni nu vrea, cu adevărat, să facă procesul de vot simplu și ferit de furturi. Pentru că prieteniile economice sunt transpartinice, alternanța la putere înseamnă alternanța la furat bani și nu ne faultăm reciproc atfel. SIngura șansă, acum, este USR.

Vedem.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

78 comentarii Adaugă comentariu

  1. Nunununu.

    Psd plateste un hacker foarte bun cu 200 milioane de euro si castiga de fiecare data alegerile.

    • plateste pe mama hackerului, daca nu exista acces fizic exterior la retea

    • #3

      Lasa ca sistemul de vot facut de USR o sa fie din nou un open source cu credentialele pt baza de date puse in repo pe github 🙂

    • #4

      La BEC ar ajunge numarul de voturi si optiunea, iar partidele ar vedea rezultatele. De la dat cu degetul pe tableta pana la rezultatul final se pot schimba multe. Niciun sistem informatic nu este infailibil.
      Statul roman si o aplicatie ce implica servere si securitate: valeleu.
      Servere romanesti + interese rusesti= PSD pe linie. Imi si imaginez TeamNetul facand o basina de sistem de vot electronic.
      Cine ar face auditul? Siveco? Si ce garantie ai avea ca e totul ok?
      Daca toata treaba nu e implementata si gestionata de UE, NATO, Estonia sau SUA, nu mai scapam pe veci de pesedeu.

      Cu hartie si paznici ca la oi. Evidenta celor care voteaza ar trebui sa fie electronica si sa nu permita vot dublu. In rest, “ochii pe sacul cu voturi”.

    • #5

      Adică vrei linii de internet trase special pentru alegeri direct pana la BEC? Sa nu uiți sa pui jandarmi de-a lungul liniilor ca să fie siguri ca nu se atinge nimeni de cabluri.

    • @arhi, @celalat user, sistemul de vot trebuie sa fie public pentru a putea fi auditat independent. Chiar si asa, se poate face si poate fi suficient de sigur fara insertii de tehnologie speciale 🙂 mai cumpara 2-3 tablete per sectie si aia e tot.

      Intrebarea e, vrea cineva sa se numere voturile pe bune? Aici a fost chichita democratiei mult timp :)))

    • #7

      Arhi, da, teoretic ai dreptate, nu se poate accesa (en.wikipedia.org/wiki/Air_gap_(networking))
      dar orice sistem este vulnerabil, contează doar sa ai timp si resurse;
      daca un actor malițios dorește să saboteze instrumentele de vot, se pot insera diverse vulnerabilități (de exemplu când se scrie codul aparatelor poți sa inserezi ceva backdoor software, sau când se fabrica undeva in china, poți sa inserezi backdoor hardware)
      da, e greu, ai nevoie de timp si planificare pentru așa ceva, dar nu e exclus.

    • da, dar cat de simplu e sa mituiesti 2 suckeri sa fure procese verbale si cat de simplu e sa spargi un sistem software?

    • cred ca e mai greu sa mituiesti 1-2 suckeri….in fiecare sectie de votare(sute de oameni)…. decat sa platesti un singur hacker care are access la tot sistemul :))

    • #10

      dada,fix

    • #11

      @Arhi pe live discutam cum la o primarie 50 mil euro sunt bani de tigari. Cam care e suma la parlamentare si cam ce agentii private de contrainformatii (israelieni, rusi, americani) crezi ca poti angaja cu banii aia? Tine cont ca la un sistem electronic tre sa spargi un singur punct si ai acces la tot.
      La votul clasic tre sa gasesti suckerii aia in fiecare sectie de votare si apoi sa te asiguri ca nu ai altii care sa-i prinda.

    • #12

      de asta sistemele trebuie sa fie indeoendente

    • #13

      adica aia din Estonia pot si noi nu (:)))), cine nu stie, Estonia e la varful digitalizarii

      e-estonia.com/

      pentru cei mia lenesi

      e-estonia.com/solutions/e-governance/i-voting/

    • #14

      @Octtavyan o analiza independenta a sistemului din Estonia: estoniaevoting.org/

    • #15

      Asa si daca tot nu v-am speriat destul vreau sa va las aici cu prima declaratie de presa a PSD-ului dupa ce pierde monumental pe baza noului sistem de vot electronic infailibil si nefraudabil.
      “Multinationalele si IT-stii au uneltit impotriva noastra prin acest vot electronic sa nu va putem mari salariile si pensiile si sa ramaneti sclavi pentru vestici.”
      Va las pe voi sa deduceti reactiile acestui popor analfabet functional aproape 50% si analfabet tehnologit 90%, pentru care telefonul mobil e magie.

    • #16

      Tehnocratii!

    • #17

      Folosesti blockchain si nu are PSD-ul bani suficienti sa sparga un network dintr-asta.

    • #18

      @Andu blockchain contine prin design un timestamp ceea ce iti anuleaza anonimitatea votului caracteristica intinseca a votului.
      Inafara de cryptocurrencies, care am vazut toti cat de stabile si bune sunt – LOL, blockchain nu e folosit in nimic “serios” la scara larga. E o tehnologie relativ noua si toata lumea inca experimenteaza cu ea.

  2. #19

    varianta perfecta ptr romania:
    www.youtube.com/watch?v=mcQ-TAoWWgw

    ‘6 votes for president Firea’

  3. #20

    Aşa bun, dar de ce nu am putea vota şi online, de acasă printr-o platformă securizată?

    • #21

      Ca sa nu voteze unul cu 100 de buletine luate gaj ori pe bautura, pensii, amenintari la locul de munca samd.

  4. Eu astept de la noul guvern usr/pnl in 2021 sa schimbe mizeria asta de vot intr un singur tur. Democratia inseamna doua tururi si asta trebuie sa fie o prioritate pentru urmatoarea guvernare

  5. #23

    Tom Scott are 2 videouri foarte bune în care explica de ce votul electronic în orice forma nu e încă o idde buna:
    1) youtu.be/w3_0x6oaDmI
    2) youtu.be/LkH2r-sNjQs

  6. #24

    plateste pe tom cruise…. parca in MI 1 s-a conectat la un sistem din asta inchis, camera cu senzori de temperatura, miscare….. ehei ce vremuri

  7. #25

    Votul electronic are infinit mai multe probleme decat cel fizic pe hartie, daca ai stii cat de subreda e securitatea pe internet ti-ai tine toti banii la saltea si ai comunica cu porumbei.
    Uite aici 8 minute de ce votul electronic e nasol: youtu.be/w3_0x6oaDmI
    Retea fizica separata nu ai cum, intelegi ca ai trebui sa recablezi toata tara da? Plus ca si asa e extrem de usor sa te intepi intr-un cablu undeva in pula cu satelitu si gata ai acces. Daca vrei sa sugerezi wireless :)))).
    Oricum ai da-o votul fizic, pe un mediu fizic ramane cel mai sigur. Trebuie doar asigurat sa numaratoarea se face corect.

    • #26

      @vladM, cam cat e de nesigur internetu? Nu de alta, dar 99% din banii furati de pe internet sunt bani furati de la idioti, nu bani furati in ‘tranzit’.

      Ai partial dreptate pentru ca infrastructura de Internet veche este vulnerabila. Tu nu vei folosi infrastructura aia decat la tranzitul informatiei pentru ca restul infrastructurii pentru un sistem de vot electronic e/va fi noua.

      In afara de filmuletul ala de pe
      Youtube pe care nu am de gand sa il urmaresc, mai ai alte pareri despre votul electronic?

      Daca se pun bajetii astia, mari bloggeri, sa faca de un crowdfund cat sa scoatem un design de sistem de vot din comentarii, in 2-3 luni suntem gata si nici mama rusilor n-o sa il sparga.

    • #27

      Am facut parte dintr-o comisie ca membru.
      Tabletele ce le au cei de la intrare au un sistem inchis la care se conecteaza. Nu se conecteaza la internetul wireless. Am urmarit ce se intampla pe acea tableta pe tot parcursul votarii iar la final s-a facut un proces verbal pe acea tableta identic cu cel facut pe foaie, se poate gasi online ce s-a introdus pe tableta.
      Se poate folosi acelasi sistem pe 3-4 tablete pe sectie si se poate face acea votare online direct si ar functiona rapid si elegant…si safe.

      Daca mai aveti intrebari legate de asta, bagati!

    • Nu trebuie sa fie totul pe internet, STS are rețea proprie securizată, pe radio, unde e mult mai greu de “înțepat”.
      Eu macar de probă as vrea să văd ceva, că pot să încerce mai întâi la chestii care nu sunt vitale, gen referendum-uri

    • #29

      Pai ce sa mai intrebam, este destul de clar ca sistemul e facut:)) trebuie doar adaptat.

    • #30

      Hai sa va intreb simplu
      Cum garantezi ca aplicatia e securizata si nu are niciun backdoor ?
      Cum garantezi ca reteaua e securizata ?
      Cum garantezi ca cei care testeaza securitatea sistemului nu sunt compromisi?
      Cum garantezi ca hardware-ul nu e compromis ?
      @alex, parerile mele despre votul electronic sunt sintetizate destul de bine in videoul ala.
      Astia cu retelele wireless STS sunteti draguti, voi intelegeti ca toate alea merg pe niste protocoale standard da?

    • #31

      @vladM, nu ne obliga nimeni sa il facem pe protocoalele uzuale. O sa revin pe subiect.

      M-am uitat pe sarite la filmulet, problema e ca prezinta un sistem vechi gandit sa functioneze ca sistem de vot in alta era. Acum nu mai poti folosi genul asta de sisteme pentru vot. In schimb, blockchainul cred ca e perfect pt asa ceva, insa nu stiu exact care ( ai nevoie de trazactii anonime, identificabile totusi ca fiind valide) si de un db in care sa retii tranzactiile ( Asa cum retii buletinele de vot).

      O sa ma inscriu ca observator la alegeri si revin cu o parere mai avizata.

    • #32

      @VladM
      In momentul acesta buletinele de vot iti garanteaza ca functioneaza sistemul.
      Compari ce e in sistem cu buletinele de vot iar cei 10-11 membri din sectie de la diferite partide pot compara cifrele. Fiecare primeste un proces verbal iar implicit partidele vad rezultatele de la toate sectiile. Asta daca au membri acolo.
      Dupa cum vezi manariile se fac la BEC, nu in sectii. Dar din nou, partidele au rezultatele de la sectii de la membrii inscrisi si le pot compara cu cele de la BEC.

      Singura chestie pe care as face-o e sa scot foile si sa se voteze doar pe tablete fara conexiune la internet in urna si doar o tableta principala (cea de la intrare) sa se conecteze la fiecare din urne sa verifice ca votul a fost dus la capat. La finalul zilei e mai usor de numarat fiecare vot de pe tablete. Acest lucru ar insemna ca membrii sunt in plus, nu ar avea cu ce sa ajute in timpul zilei, dar ar putea veni la finalul zilei, doar la numarat.

      Din nou, solutii fale-safe exista dar trebuie sa se vrea.

    • N-au nimic pe wireless, nici nu se permite wireless, au niste dulapuri și antene radio, transmisia in out se face pe radio, iar de la dulapurile alea pe intern e doar pe cablu. Și logarea se face cu niște stickuri, cu niște key pe user

    • #34

      VladM, tu platesti vreodata cu cardul? In magazin, nu online.
      POS-ul ala de unde stii ca e securizat si nu a fost hackerit? Datele se transmit printr-o retea normala GSM, folosind protocoale standard. Sau cum garantezi ca aia din echipa de securitate a bancii nu au fost compromisi?
      Iti zic eu de ce continui sa platesti cu cardul, desi e un sistem opac si dovedit ca nefiind foarte sigur: pentru ca te bazezi pe faptul ca o sa vezi pe lista de tranzactii daca a fost ceva in neregula, si o sa faci reclamatie la banca, si banca iti va returna banii.
      Ce rezulta de aici? Ca de fapt nu conteaza cat de sigure sunt protocoalele, comunicatiile, device-urile, conteaza ce chei de verificare sunt proiectate pentru sistem si cat de bine gandit este sa gestioneze erorile sau atacurile, si ce mecanisme de recovery are in cazul in care se intampla.

      Sa zici din start ca votul electronic nu poate fi securizat si mai bine nu schimbam nimic, cand tu ai acum un sistem bazat pe foi scrise cu pixul si pozate cu tableta, si de saci cu buletine plimbati noaptea cu microbuzul prin judete, mi se pare un pic deplasat.

    • #35

      @alex una din marile probleme este anonimizarea.
      Tu trebuie sa stochezi undeva optiunea omului, problema e ca e undeva spre imposibil sa faci asta fara sa legi stocarea de o cordonata de timp si daca stii ora la care a fost facuta stocarea respectiva poti identifica cine a votat ce deci votul nu mai e secret.
      Revenind la partea de securitatea zicem ca e super airtight ce face STS-u ca nu si-a pus nimeni inca capu sa ii sparga la asa ceva. Sa nu uitam ca in ultimii ani psd-ul a iesit ca a colaborat cu multiple agentii de inteligenta private isareliene, care baietii sunt pe treaba rau. Dupa cum zicea si Cetin cand 50 de milioane sunt bani de seminte, poti face lucruri mari.

    • #36

      @sorin tot ceea ce zici tu acolo e adevarat, dar iti scapa o chestie majora si vitala votului ANONIMITATEA. Absolut toate tranzactiile alea sunt secure din cauza ca se stie cine trimite chestiile alea, si poti face check-uri pe baza aia.
      Cea mai importanta caracteristica a votului e sa fie anonim si aici nu ma refer sa nu vada cineva cand ai votat ci ca odata ce tu ai facut alegerea sa nu existe absolut nicio metoda prin care votul ala sa fie legat de tine, aici e una din marile probleme ale votului electronic.
      Va mai recomand odata al doilea video de la Tom Scott pus de @tinky mai sus. Sincer, uitati-va la ala si hai sa discutam apoi: youtu.be/LkH2r-sNjQs

    • #37

      @VladM Deci asta e problema, de anonimizare? Ca nu mai e votul secret, si faci back-track la ora la care o votat badea Gheorghe? Adica la ora aia in care au mai votat inca 200 de oameni? Si cum localizezi votul lui? Ahahhaaaaa. Da’ daca toti din comuna voteaza psd, iar USR si PNL are 0 voturi? Atunci nu stii ca badea Gheorghe a votat (SIGUR!) cu pesede? No, acolo nu-i bai cu “secretul” votului? 😉 Nu exista sistem perfect, dar asta cu voturi pe hartie e mult mai prost (citeste fraudabil) decat votul electronic.

  8. #38

    Dai de un trumpisor care tipa ca sistemul da eroare, tai fondurile necesare intretineri sistemului, angajezi plozi de casa la butoane… si sistemul devine irelevant.

  9. #39

    Se poate, dar e un pic mai complicat de atat:
    – votul trebuie sa ramana anonim: mie mi se scaneaza CI, sunt singurul alegator in sectie in acele 2-3 minute, o simpla comparare intre ce s-a votat la ora-minutul-secunda in sectie si cine a dat CI la scanat si deja se stie
    – legatura directa cu BEC tot inseamna o conexiune de date. Criptata, securizata si superprotejata cum o fi ea, tot poate fi sparta
    – un telefon “uitat” intr-o sectie de votare ar face minuni
    – orice sistem informatic este vulnerabil

    In fapt, e mult mai simplu de atat. Daca ai 10-20 de condamnari la ciclul asta electoral si ai grija sa le mediatizezi, la urmatoarele alegeri vor fi foarte putini dispusi sa incerce

    • #40

      Voi astia paranoici, cu votul anonim, confundati lucrurile. Votul este “anonim” pentru ca nu este corect sa te intrebe si chestioneze cineva cu cine ai votat atunci cand TU nu vrei sa-i spui. Dar daca eu verau sa spun imediat dupa alegeri ca am votat USR, asta nu inseamna ca mi-am de-secretizat votul? Asa, si ce? Care sunt consecintele? Ce se intampla de aici? Ce lege se incalca? Secretul votului trebuie inteles “din exterior spre interior”, adica nu are nimeni voie/dreptul sa ma chestioneze si sa ma oblige sa-i spun cu cine am votat. Dar daca EU vreau sa fac asta, nu e nici un fel de problema. Altfel cum ti-ai explica sondajele de opinie si exit-poll-urile? Cine plm esti tu fa, sa ma intrebi cu cine am votat?

  10. #41

    Zici ca traiesti in Romania de 3 zile…

    Mai degraba si mai usor ar fi sa se aplice pedepsele pentru infractori decat sa ajungem sa “tabletam” prin satul care nici drumuri nu are…

    • #42

      Da, e mai usor sa mergem cu caruta, ca_caii manaca iarba de pe marginea drumului. Trebuie sa fim prosti si sa ne luam masini, cum zic “modernii” astia! Di ce sa avem masini? Ce, facem benzinarii in fiecare sat? Si ulei, si cauciucuri? Tu iti dai seama? Nu mai bine ramanem la carute si cai? Well …

  11. #43

    Deci este incredibil cat de nemernici pot fi. Ultima veriga, cand au bagat datele in soft de pe procesul verbal, acolo … ups… au bagat zero in loc de 164. Si o sa zica operatorul ca asta este, se mai greseste… oameni suntem. 🙂 Nu o sa ne revenim niciodata.

    • #44

      în mod normal, greșelile se plătesc, cu pușcărie

    • #45

      Nu cred ca operatorul a introdus la alt partid, el a introdus ce vede pe procesul-verbal. Dar am inteles ca tocmai aceste pv-uri sunt masluite, inainte de a ajunge la operator.

    • #46

      @George.S
      CUM??? Sunt 10 membri de la diferite partide in sectiile astea de voturi. Fiecare trebuie sa semneze acel proces verbal cum ca voturile de pe procesul verbal coincid cu voturile numarate in sala.
      Toti primesc o copie sau fac poze la procesele verbale si le trimit la partid.
      Toti semneaza si sunt responsabili de chestia asta. Nu isi f**e nimeni libertatea pentru banii pe care ii primeste ca membru de sectie, dude.

    • Am fost operator la europarlamentare. La instruire la sedintele cu STS ni s-a spus, in mod expres, ca operatorul de tableta NU PUNE MANA pe procesul verbal. El scrie datele LA DICTARE, iar asta o face presedintele sectiei. In mod normal, in momentul respectiv membrii comisiei, adica reprezentantii partidelor, sunt de fata si aud ce cacat dicteaza presedintele. Mirarea mea este insa alta, si e marisoara. Numararea voturilor si introducerea PV-urilor in tableta sunt filmate cu sunet. De ce nu se analizeaza acele filmari si nu se compara cu PV-ul pe hartie? Sau daca s-a uitat cineva pe filmari, de ce nu aflam si noi? Sunt interesat de chestiune, intrucat la mine in urbe inca nu avem primar, inca se contesta si se numara, diferenta a fost foarte mica.

    • #48

      Mai importanta era SUMA voturilor din sectie. Aia era cheia. Aia trebuia sa puste. Voturile USR au fost re-distribuite celorlalti, sau anulate, etc., ca sa se inchida cheia, adica numarul total de voturi/votanti din sectia aia.

  12. #49

    Indiferent cum am vota, oameni coruptibili se vor gasi intotdeauna. Sunt foarte putini aia cu coloana vertebrala care nu au pret. Mai ales cand matul e mai tot timpul gol (ca asta face PSD-ul de treijdeani).

  13. #50

    nu poti sa spui ca nu exista access fizic din exterior la retea cand vorbesti de tablete de vot in fiecare cabina care sunt contectate la reteaua wireless, retea care se poate accesa atat timp cat esti in proximitatea ei si bam…ai access la retea, e usor pentru un hacker sa acceseze o retea wireless
    cred ca te referi la o retea VPN la care sunt contectate aceste dispozitive dar cine iti garanteaza ca niste baieti destepti nu o sa aiba user-ul, parola si modalitatea de conectare?
    o alta problema e ca eu, tu si cei mai tineri stiu sa se descurce cu un vot electronic dar cei batrani, certati cu tehnologia si 5g-ul o sa aiba probleme mari.
    si eu as prefera un sistem de vot electronic dar nu e atat de simplu pe cat pare.

    • #51

      Stii de ce ar merge?
      Pentru ca nu o faci tu, o face cineva care stie ce face.
      Cineva care zice ca nu e simplu pe cat pare dar stie ce are de facut sa fie bine.

  14. #52

    Nu, nu… In nici un caz, pare ca tocmai hartia ne-a salvat de data asta, ca asa s-au prins, tocmai multumita propriilor procese verbale. Sistemele informatice sunt mult mai usor de fraudat. Ce trebuie facut este simplificat sistemul ca fraudele sa fie mai usor de depistat.

  15. #53

    Ce ne facem daca oferă Ghiță consultanța tehnică pentru softul de votare?

    media2.giphy.com/media/3orif1zS11iWKhUJpK/giphy.gif

  16. Mai bine nu se mai voteaza. Stabilesc niste baieti destepti cine conduce si lumea poate sa stea linistita
    Se desfiinteaza psd si toate oficinele lor: ccr, bec, avocatul poporului si mai ales parlamentul toxic. In
    trecut au mai facut unii asa.

  17. #55

    de fapt sunt 2 ‘greseli’ – suma voturilor exprimate in acea sectie ramane constanta!

    • #56

      Asta fiindca acea cheie de verificare reprezinta suma voturilor. Daca s-ar folosi alt algortim (de exemplu o ponderare a voturilor cu pozitia partidului respectiv pe tabel) sigur nu mai da cheia daca voturile trec la alt partid. E doar un exemplu, dar poate fi si altele, cum se folosesc atatea, de exemplu la alcatuirea CNP-urilor sau a CUI-ului. Pot fi si algoritmi mult mai complicati.

  18. #57

    Nu puteti vota momentan, mai incercati dupa ora 19, ca acuma tocmai a picat serverul. Specialistii de la Asesoft si Siveco lucreaza deja la remedierea problemei.

  19. #58

    Am si eu o sugestie, pe care am dat-o de fiecare data cand a venit vorba despre asta. Stau in Franta de 20 de ani, si de vreo 10 asa am si cetatenia, deci am putut vota si-am vazut avantajele sistemului francez:

    1) In momentul in care te muti undeva, este obligatia TA sa te inscrii pe lista electorala, nu esti inscris automat. Daca nu esti inscris pana la un anumit moment, nu poti vota decat acolo unde esti inscris. Nu exista conceptul de liste suplimentare, asa se rezolva “turismul electoral”

    2) Daca dintr-un motiv sau altul nu poti vota in ziua respectiva, ai posibilitatea de-a da procura cuiva apropiat din aceeasi circumscriptie care sa voteze in locul tau. E o procedura simpla, te inscrii la politie si in ziua alegerile cei care le organizeaza au lista de procuri

    3) Ceva extrem de important, exista votul alb / nul (adica nu anularea votului) si care se numara. In Franta votul e in plic (adica n-ai stampila, ai listele de candidati, trebuie sa iei minim 2 si pui pe aia care vrei in plic); daca nu pui in plic nimic se considera vot alb / nul (adica exact asta, nu esti de acord cu nici un alt candidat). Daca pui mai mult de 2 voturi in plic, sau orice altceva, este vot anulat. Dat fiind punctul 1) nu exista posibilitatea ca altcineva sa voteze in locul tau.

    4) Cateodata, de exemplu in cazurile alegerilor europarlamentare, cand sunt prea multe liste si nu se pot imprima toate, poti veni cu votul tau de acasa (daca respecta anumite reguli): asa am votat de exemplu la ultimele alegeri europarlamentare pentru Partidul Piratilor, venind cu propriul vot de acasa.

    5) In fine, dar nu in ultimul rand, NU cei care organizeaza alegerile numara, ci cetatenii care se ofera voluntar. M-am lasat si eu “pacalit” o data, in sensul c-a fost o alegere complicata (cu multe liste) si-am gresit la inceput: se aleg 4 cetateni care sunt voluntari, unul desface plicul si scoate ce e in el (sau arata ca e vid) si il da unui al doilea cetatean care anunta voturi. Ceilalti 2 cetateni contabilizeaza fiecare pe o lista separata voturile, si la sfarsit listele trebuie sa coincida. Cei care organizeaza alegerile supravegheaza, si asa si-au dat seama ca incepusem gresit, si-au dat seama relativ repede, si-am reluat numaratoarea de la inceput (de asta nu m-am mai bagat in numaratorile urmatoare, cand am fost solicitat). Dar esenta asta e, nu numara cei care organizeaza, ci dintre alegatori (tocmai ca sa nu existe discutii).

    Cum vi se par astea?

    • #59

      Legat de 5) similar e si in UK cu echipe de 2 la numarat voturi.

      Ai echipa de la sectia de votare (reprezentanti ai partidelor / candidatilor, de obicei cate 1 plus minim un reprezentant al autoritatii locale / electorale) al carui rol e sa primeasca listele cu alegatori, buletinele de vot, urnele sigilate (pe baza de proces verbal) si sa se asigure ca procesul de vot se desfasoara in conformitate cu regulile (nu exista stampile dar buletinele sunt numerotate / codificate). La sfarsitul zilei / programului de vot, numara buletinele ramase si cu ele, plus urnele sigilate sunt transportati la locatia unde se desfasoara numaratoarea pentru intreg tinutul. Acolo predau procesul verbal cu cate buletine au primit, cate mai au si cate urne sigilate au adus (coduri individuale pentru urne).
      Numaratoarea este facuta de echipe de numaratori (sunt platiti cu ora pentru acest serviciu) sub supravegherea unui reprezentant al autoritatii electorale plus observatori ai partidelor / candidatilor / publicului.
      Daca exista diferente intre numarul de buletine din urne si ce au predat de la sectia de vot, cazul este investigat de politie.
      Echipa de numaratori (de obicei 6) se organizeaza in 3 echipe de 2 (unul deschide & citeste, celalalt scrie). Dupa ce finalizeaza un borderou, o alta echipa de 2 verifica.

      Alocarea echipelor de 6 se face aleator atat ca si componenta cat si ca alocare pe ce voturi numara (o singura restrictie e din cate stiu, aceea ca numaratorii sa nu fie din unitatea administrativa de unde sunt voturile).
      La ultimele alegeri toata numaratoarea (la noi in tinut) s-a finalizat pe la 3 dimineata dar sectiile de votare au fost eliberate in 30′ dupa terminarea votului.
      In partea de planificare tin cont de o estimare a prezentei la vot (inclusiv votul prin corespondenta) de cca 60% (in cazul nostru inseamna cam 50k de votanti si isi contracteaza numaratori in functie de acest volum de munca. Daca din intamplare prezenta la vot este mai mare (si asta se poate observa in timp real) au liste de asteptare cu numaratori.

      In felul acesta echipa din sectie isi inceteaza treaba la sfarsitul zilei (cu un follow-up a doua zi) iar echipa de numaratori are forte proaspete la 11 PM cand se apuca de numarat.

    • #60

      Legat de 3)
      Exista voturi nule si au fost numarate ca nule si la alegerile de acum.
      Voturile anulate sunt voturile care nu au ajuns in mana votantilor, cele care nu sunt stampilate de stampila sectiei.
      Voturile nule sunt cele care au stampila sectie pe spate si sunt cele care ori sunt lasate fara stampila de vot ori au stampile pe multiple casute.
      In rest, atata timp cat exista o stampilade vot pe o casuta poti sa faci desene pe buletine, poti sa lasi mesaje si totul e ok, e vot valid.

    • #61

      @M0n0: eu stiam ca in Romania daca scrii ceva pe buletinul de vot, e anulat. Repet, in Franta, poti sa vii cu el de acasa daca respecta anumite conditii.

      Ah si ceva ce poate nu s-a inteles clar: votul alb / nul este numarat, si calculat in procente, adica gen 25% au votat X, 20% au votat Y, 15% Z, si un procent de voturi albe care-au zis nu votez pe nici unul.

      Voturile anulate pentru ca invalide nu se numara in procentajul total.

    • #62

      @Vladimir-Mihai

      Nope, asa am crezut si eu dar facand parte din proces, ca membru, am vazut ca nu. Si nu doar la sectia mea (hahaha), am intrebat si la altele si asa e. Poti sa scrii ce mesaje vrei pe buletin si votul tau se numara daca stampila de vot e doar intr-o patratica a unui candidat.

      Aa, si poti sa pui mai multe stampile pe o patratica si tot se numara.

      Voturile anulate sunt procentul de oameni care nu au venit la vot.

      In sectia mea din ~400 de voturi doar 10 au fost nule. Din punctul meu de vedere sunt o pierdere de timp…sa iti rupi mai bine de jumate de ora din zi sa iti bagi piciorul in 4 ani dintr-o conducere locala e fara rost.

    • #63

      @M0n0: deci poti cu alte cuvinte sa dai placutza suedeza pa buletinu’ da vot si se numara? 😀 Asta mi se pare tare de tot! 😀

    • #64

      Poti sa desenezi la final o patratica in care il treci pe Vlad Tepes cu partidul lui “Tepusa” si atata timp cat stampila o pui in alta patratica existenta, botul se numara.
      Eu am dat peste unul care a bagat cate un X imens in fiecare alta patratica in afara de cea in care a pus stampila si s-a numarat.
      Dar oricum, sunt foarte multi care gandesc ca nu o sa le numere votul daca scriu ceva in buletin asa ca sunt f rare oamenii care scriu ceva in buletin.

  20. #65

    nu e chiar asa de rau sistemul de acum. exista chei de control. si exista in plm delegati care trebuie sa isi faca treaba. adica sa verifice daca ce se inregistreaza pe site-ul aep e ce scrie in procesul verbal pe care obligatoriu trebuie sa il semneze si ei si restul delegatilor, ala e dovada numararii voturilor. daca nu se pupa se numeste frauda. imi povestea cineva cum psd are oameni in birourile electorale si acolo se fac modificarile, se inregistreaza ce vor muschii lor, ca nu sta nimeni sa mai verifice dupa. in mod normal acum trebuie fiecare delegat sa isi verifice poza cu pv-ul daca sunt la fel, daca nu, politie si parnaie pentru toti aia pe lant in sus. nu se pot face magarii din astea fara acceptul birourilor electorale. vai ce nervos sunt, mmmmm lor de pesedisti nenorociti. sper sa infunde puscaria tudorache si cei ca el.

  21. #66

    Nu vreau sa fiu ca aia care “vor sa simta masina”, dar un sistem electronic mi se pare chiar si mai simplu de falsificat, pierdut, corupt, manipulat, “stati ca am pus virgula dincolo”, “stati ca i-am scris numele gresit, i se anuleaza votul”, “s-a convertit ca fisier mp3, nu xml, aoleu csf”, ca sa nu mai zic de capusat ca firma aia desteapta rau care a luat bani multi ca sa faca un fel de nimic.
    Iar tabletele trebuie incastrate bine in ceva (peretii sectiunilor? sa asambleze si dezasambleze la urne la fiecare vot?), altfel sunt mici, usoare si pot prinde bine la casa omului, chiar daca omul mai are alte 5 tablete si 3 telefoane (am vazut aseara un filmulet cu margele furate si ascunse, la fel se poate si cu tableta), ca sa nu mai zic de altii care vor doar sa strice, daca sunt ~3 pe sectie si din oarece motive-s toate stricate…
    Nu e o idee neaparat rea, dar ipotezele de mai sus (plus inevitabilele sifonari de fonduri) ma fac sa zic pas. Imi pare si mie rau de cat de mult se fura, dar cred ca s-ar fura chiar si mai tare si mai nesimtit (inclusiv “pe nesimtite”) pe cale electronica. (si mai cred ca se vor strofoca multe babete acre care nu vor sa foloseasca unelte stiintifico-fantastice pentru ele, dar de ele nu-mi pare rau, sa se apuce de ceva mai la mintea lor)

    Pe de alta parte, nu stiu ce sa zic de votul anonim, eu as prefera in extrema ailalta, sa se stie ce am votat (imi asum, oricat de neinspirat as fi votat), ca sa pot pe urma face scandal gen “de ce apare candidatul x cu zero voturi la sectia unde l-am votat eu?” (ca doar nu-mi pun stampila-n frunte, stiu cum sa votez). Pe bune, am votat uneori candidati mici si foarte mici, care apoi apareau cu zero cand ma uitam pe net, e inacceptabil. Ma gandesc ca, la numaratoare, mai pune cineva o stampila aiurea sau face ceva cu pixu’ pe buletinul de vot si-l anuleaza simplu. Ceea ce mie mi se pare o mare prostie mai ales in cazul candidatilor mici. Lasa-i, in pnm alea 2-3 voturi la milionul de locuitori.
    Ideea mea e sa apara un votant si un candidat pe cate un rand. Nu stiu, un mod de a “combina” cumva fiecare vot cu cate un votant si care poate fi dezanonimizat la cerere.

    • #67

      Si daca primarul nu-ti mai da adeverinte cand ai nevoie, pentru ca n-ai votat cu el? Daca brusc, dupa alegeri, nu iti mai ia nimeni gunoiul de la poarta sau pe strada voastra nu mai trec plugurile cand ninge?

    • #68

      Deci avem doua variante:

      1. Suntem tratati ca niste gunoaie pentru ca am votat “cum nu trebuie”.
      Tot cu ala mai bun/ raul mai mic vom continua sa votam si poate intr-o zi ni se vor elibera si adeverintele alea. E plina istoria de rasculati, torturati si altii care au continuat sa sustina figurile, partidele sau ideologiile in care au crezut, in special cand situatia s-a inrautatit mai jos decat un gunoi neridicat sau o adeverinta nesemnata. (Nu ma vad eu vreo eroina, zic doar ca sustinere mai pe sleau s-a mai pomenit, chit ca fortata de imprejurari.)

      2. Suntem tratati ca niste gunoaie pentru ca am votat “cum nu trebuie”.
      Ne-a fost apoi “corectat” votul si a iesit tot cine a vrut ei, cineva care nu ne ridica gunoiul pentru ca e el insusi (sau ea) un gunoi. Adica situatia in care suntem si am tot fost.

      Mie-mi da fix acelasi rezultat.

      Macar in prima situatie ne mai putem teoretic parui nitel cu aia care ne-au pus votul gresit/ anulat, aflam cine a fost in comisie, poate apelam la vreo curte internationala, ceva, acolo. Cateva reclamatii ar putea crea un precedent si ar lasa-o mai moale. Dar, ca sa poti face o reclamatie, iti trebuie “ceva la mana”.

      Asa cum e acum, ne suparam ca a iesit cutare, ne resemnam ca asa a fost sa fie si continuam sa ne ducem zilele, blestemandu-i pe aia de la putere, care-or fi ei, ca se tot schimba, dar in rest n-avem nicio modalitate sa aflam ce s-a intamplat cu votul NOSTRU. Bai, unul de persoana, atat. Eu, personal, m-am intrebat de cateva ori ce s-a intamplat cu votul meu, dar, chiar daca sa zicem ca mi-ar fi dat acces la urna, n-as fi putut spune care-i al meu (ca doar e anonim). Daca macar cateva milioane ar avea suspiciuni si s-ar (putea) interesa ce s-a intamplat punctual cu votul lor personal, fiecare-n dreptul lui, cred ca ar lasa-o si astia mai usor cu numaratul aiurea. Hai, poate jumatate or fi babe surde si chioare (care bine ca n-au vazut unde sa puna stampila, ca tot cu bunicuta ar fi votat), dar pana la urma nu poti justifica prea multe voturi anulate/ falsificate, vor trebui sa se judece cu prea multi oameni.

      Ca o mica paralela, e ca si cum ai da un examen, stii sigur ca l-ai trecut, apoi iese directorul si anunta promovabilitate zero. Basca, ai uitat sa te semnezi, deci nu poti dovedi ca lucrarea ta a promovat, deci ca promovabilitatea zero a fost o minciuna. Deci taci si-nghiti. Nu-mi convine.

      Sunt 300% pentru protectia datelor, am citit articolul cu divortul pe motive politice, stiu destule povesti de trista amintire cu “ne-au zis la serviciu cu cine sa votam, altfel e nasol” (pe care le mai aud si acum de la bugetari) etc. etc., puteti veni cu oricate contraargumente si probabil as fi de acord cu toate, dar in cazul rezultatelor cel putin dubioase de la alegerile din ultimii ani, chiar nu vad alta solutie in viitorul apropiat pentru a nu se mai falsifica atat de mult. Poate sa ne pozam buletinul ca sa avem dovada alegerii, dar apoi nu mai e secret (si cred ca e si ilegal pozatul, deci oricum pica).

    • #69

      *cine aU vrut ei, sorry.

  22. #70

    Până la schimbarea sistemului putem face o chestie mai simplă: la sfârșitul numărătorii, procesul verbal se completează pe tableta STS și apoi se trimite automat la o adresă de mail/site tuturor partidelor înscrise și la BEC. Apoi o copie se tipărește și pleacă cu voturile fizice. Așa pot toți să vadă dacă se modifică ceva pe parcurs și fiecare parte va putea face o numărătoare paralelă.

    • #71

      Asta se si face, cu o mica diferenta.
      In loc de date trimise de tabele, datele sunt trimise de membrii prezenti si le trimit partidelor care i-au trimis inainte ca tableta sa trimita datele la BEC.

  23. #72

    Dacă-i așa ușor să furi voturile electronice, de ce încă nu avem asta implementat? Ar sta PSD la putere pe vecie.

  24. #74

    Nu vreau să fiu rău, dar ce văd pe-aici explicat cu prin comentarii cu voturile electronice cum că ‘le face cine se pricepe’ sau ‘să fie rețea separată’ e ca și cum merge corporatista să-i explice la un mecanic auto ce crede ea că trebuie făcut la mașină și ăla își dă ochii peste cap.

    Votul este o chestiune foarte foarte vulnerabilă, și cu o miză extrem de mare. Orice sistem (nu neaparat IT, inclusiv militar sau strategic) poate să cadă dacă ai resursele necesare.

    Citeam unu mai sus că dacă el face crowdfunding cu bloggerii face sistem de comentarii pe care hackerii ruși nu-l sparg :)) Băi voi vă citiți ce scrieți înainte să dați submit?

    Practic doar ai muta locul de șpagă de la ciobani la STS. Iar noi știm că în România serviciile nu facilitează contrabandă cu țigări, trafic de droguri, rambursări de TVA și alte metode de făcut bani rapid. Credem că ăia sunt chiar în slujba și interesul patriei acolo. Chiar săptămâna trecută am văzut un Duster cu STS care a trecut pe roșu la vreo 3 semafoare fără nici un stres, îmi și imaginez că dacă banalul semafor pentru ei e doar o sugestie, cam ce părere au despre numărătoarea de vot.

    Încă am avea o problemă și mai mare, că ăia sunt mai deștepți, și mai sofisticați, pe ăia nu-i prinzi tu cu procese verbale cu cod QR decupat, că ăia au acces la sistem direct, nu-i mai prinzi în veci vecilor.

    Important e un sistem distribuit, în care costurile fraudei să fie cât mai mari. Cum e aici, în care trebuie să dai șpagă la cât mai mulți, să fie implicați cât mai mulți oameni.

    Sistemul prin care fură ăștia e foarte vulnerabil. Dacă nu ne-ar fi lene și ne-am implica în procesul electoral, l-am sparge imediat. Dacă tot vorbeam de bloggeri, ar trebui vloggerii, bloggeri, ce-or fi, să meargă să se facă observatori, să se implice la numărătoare, și să-și convingă urmăritorii să se implice cât mai mult în cât mai multe locații.

    Așa ai observa imediat. Așa a observat Clotilde, dacă nu avea USR oameni peste tot, habar n-aveau, se uitau seara la TV cum ne uităm noi și ziceau da, se vede că am fost aproape, dar asta e…

    Trebuie implicare, că sistemul merge doar dacă nu vine nimeni din afară. Cum au crescut oamenii implicați, cum avem dintr-o dată semnale de fraudă peste tot.

    Ce aș face în plus e simplu, aș da o serie fiecărui buletin de vot, nu doar proceselor verbale. Când se introduc voturile, scanezi și seria buletinului efectiv. De ce ? Păi fiecare ar putea merge pe net a doua zi pe site la BEC și să își verifice seria buletinului cu care au votat. Dacă votul corespunde, totul ok. Dacă seria nu există sau apare alocată altui vot…fraudă și trebuie verificat buletinul de vot fizic. Evident, dacă cineva poate duplica buletinele la fel ca și procesele verbale, iar n-ai făcut nimic…

    Dar…repet, orice sistem ai inventa, cel mai sigur sistem IT din lume e mereu vulnerabil la același lucru: Gigel care-și pune parola pe un post-it pe ecran sau care o salvează într-un notepad pe desktop. Adică factorul uman.

    • #75

      Pai si sistemul deja existent e vulnerabil in ceeasi masura, de fapt cred ca ‘factorul uman’ e singurul care nu ne permite sa avem un aiatem informatic de vot deja, multi dar..

    • #76

      Da, oamenii trebuie să se implice ca să bată factorul uman negativ.

      Nici un război nu s-a câștigat cu oamenii stand acasă pe facebook sau plecând pe valea prahovei la ski.

      Trebuie un număr mare de observatori și numărători implicați peste tot.

      De asta PSD și partidele astea mereu câștigă. Au un scop comun, să ajungă la ciolan, sunt organizați și pentru asta stau acolo de la 7 dimineața la 12 seara.

      Noi credem că ăia vor renunța la bani și privilegii din principii, in timp ce noi stam și ne dăm cu părerea pe bloguri.

      De asta admir USR, pentru că au înțeles asta și au pus osul la treabă.

      De când e cerul și pământul o clasă de privilegiați nu a renunțat de bună voie la privilegii. Nu zic că trebuie luat cuțitul și mers la război, zic că trebuie luptat cu ei să respecte procedurile, să nu ii lași să fure, din astea.

      Dacă pui un sistem informatic cine crezi că îți lasă tie acces la serverele STS să verifici voturi? E închis și la revedere.

      Ironia unui sistem real care nu poate fi manipulat este că atunci când va fi acceptat țara nu va mai fi așa coruptă și nu va mai fi nevoie de el 🙂

  25. #77

    Bate inteligenta artificiala la usa si unii au impresia ca nu se poate face un sistem informatic de votare cel putin la fel de safe ca ala offline, ba bajetz cand va aparea ai-ul ‘uman’ multi dintre voi va veti pierde dreptul la vot

    • #78

      Inteligenta artificiala bate la usa cum fuziunea nucleara o sa fie folosibila in urmatorii 20 de ani.
      Stai tu linistit ca aia care incercam sa va zicem de ce nu merge votul electronic o sa fim bine mersi.