Și a fost și interviul Escăi. Mie, personal, mi s-a părut de bun simț și decent, poate și ușor conform cu realitatea, având în vedere că nu a mai existat niciun infectat de la petrecerea vieții.

Ce m-a frapat au fost comentariile de la vali, lăsate de diverși oameni care nu pot înțelege propoziții simple sau nu pot emite propoziții simple, comentarii care au ca numitor comun expresia medicina și religia nu se exclud, totul bazat pe faptul că Esca spune ceva de genul Cât ești în spital, lași religia și te încrezi în medici. Ah, o toantă a scris chiar că placebo este un fenomen religios.

E o tâmpenie masivă.
Medicina este și reprezintă știința în cea mai pură formă a ei, cea prin care salvează și prelungește viața oamenilor. Medicina reprezintă cercetare de ani de zile, experimentare, sacrificiu de sine și sacrificiul în general. Medicina reprezintă, peste secole, eroi care întâi au luptat cu religia pentru a. fi lăsați să vindece oameni, după care cu societatea religioasă modernă. Eroi care au experimentat pe ei înșiși, în secret, pentru a putea vindeca alți oameni.

Religia este misticism, întunecare a minții, prostirea omului de către om și ținerea sa în lanțurile fricii unui dumnezeu plin de dragoste, dar care te trimite la chinuri eterne dacă mănânci carne vinerea. Religia este exclusiv despre bani, câștig material, opresiune și negru.

Cu siguranță există și medici religioși, habotnici și proști, pentru că statistica nu minte, iar medicii sunt doar o altă clasă profesională. Dar nu confundați știința medicinei cu practicanții ei.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

70 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Indiferent de habotnicia /agnosticismul/ateismul Escai, din punctul meu de vedere a facut ce trebuie, bagand si pe barbos in ecuatie: daca s-ar fi pozitionat ca atee, si-ar fi inchis urechile o gramada dintre crestini, practicanti sau nu. Ori, nu asta e scopul…

  2. Eu unul, mă poziționez la mijloc, nu exclud existența unei forme de divinitate/entitate superioară, dar nici nu sunt habotnic. Detest când văd oameni că bagă 10 cruci și se roagă să le fie mai bine, să aibă bani, să fie fericiți, dar ei nu fac NIMIC altceva pentru asta. Vor mură-n gură. Dacă era așa de simplu, cum ne fac unii să credem…

    • #4

      As vrea sa nuantez putin ce-ai zis la care achiesez total.

      Eu nu cred ca exista o divinitate per se. Adica nu e un Doamne Doamne care sta in ceruri si care zice ala sa moara, ala sa traiasca, vinerea nu carne, pe 6 ianuarie botez, ca asa vreau eu.
      E posibil insa sa exista fiinte carora noi sa le conferim puteri supranaturale prin faptul ca nu intelegem stiinta din spatele actiunilor lor.
      Adica daca aduci unul din 1960 (cand a aparut seria initiala din StarTrek) si-i arati ca toti avem tricordere cu jdemii de senzori si masini electrice care “aproape” ca se conduc singure, ala o sa zica ca esti alien.
      Daca aduci unul din 1400 o sa zica ca e vrajitorie. Si daca-i arati altuia din anul 500 o sa zica ca esti doamne-doamne.

      Totul depinde de distanta tehnologica dintre cele 2 parti.

    • Corect, un amic de-al meu zicea ca nici Biblia nu exclude ca noi sa fim creatie extraterestra. Nu stiu detalii, don’t ask me.

      A si, stai, ca mi-am mai adus aminte ceva. Sunt ateii aia care se bat cu pumnul in piept ca ei nu cred, ca nu exista etc. Oameni care, atunci cand au o nevoie, incep sa bage la cruci, de zici ca au norma. Am vazut pe pielea mea o tanti care zicea ca ea nu crede. Asta pana nu si-a gasit cheile de la casa. Sa vezi cum baga cruci dupa ce le-a gasit.

  3. #6

    Neah..cam nu tot timpul e asa…asa cum exista medici credinciosi , asa exista si preoti care sunt ok…
    Uite ce spune wiki despre istoria spitalelor :
    Following the First Council of Nicaea in AD 325 construction of a hospital in every cathedral town was begun, including among the earliest hospitals by Saint Sampson in Constantinople and by Basil, bishop of Caesarea in modern-day Turkey.[25] By the twelfth century, Constantinople had two well-organised hospitals, staffed by doctors who were both male and female. Facilities included systematic treatment procedures and specialised wards for various diseases.
    Acuma , cred ca trebuie sa fii animal bovin, sa fii de acord cu Mertane si A- Classe la Dani…dar nu poti spune ca , crestinismul sau credinta nu or ajutat si or adus un real beneficiu societatii

    • #7

      da, pot spune ca nu au ajutat si ca au tinut in bezna omenirea. pentru ca, pe langa wiki, eu mai citesc si altele. stiai ca nu puteai avea spital altundeva decat intr-o parohie? sau ca nu avea nimeni voie sa alfabetizeze popor, doar preotii, sub amenintarea excomunicarii sau a uciderii pe rug? da da, asa e, chiar pot spune ca crestinismul a fost o frana pentru dezvoltarea societatii.

    • #8

      Pai vorbim de credinta, de religie sau de crestinism? Sunt mai multe religii, u kno…

    • #9

      Au furat, dar au si facut

    • #10

      E clar ca Wiki nu e miezul la dodoasca, dar asta l-am gasit cel mai rapid…
      Acuma depinde si ce bula citesti…ca daca vrei sa dai cu biciul gasesti multi care fac cherry picking …
      Nu aveai voie sa ai spital altundeva decat intr-o parohie…nu stiu de unde ai citit ,dar mi se pare un pic si normal…adica, bisericile erau cam in orase…unde trebuia facut spital ? pe camp ?
      Aia cu alfabetizatul…pai omul nu avea ce manca…ii ardea lui sa invete sa citeasca sau ?
      Nu neg ca , cumva asa, politica s-a inteles bine cu religia , si ca uneori erau in cardasie sa manipuleza masele…dar sa vii doar cu exemple negative, e absurd…
      Europa e unde e acum, datorita crestinismului…ca se gasesc si exemple negative…aia nu neaga nimeni…dar progresul, a fost vizibil inca din primele secole datorita crestinilor si crestinismului.

    • #11

      Dave,
      Esti usor indus in eroare. Biserica este ultima care a acceptat progresul. Cel mai bun exemplu ROMANIA 2020.
      Ieri s-au intamplat 2 lucruri in zona asta de media.
      Esca – cred ca usor obligata a iesit in public si a spus ce avea de spus. Eu am vazut interviul, mare parte din el si au fost niste momente in care am vazut un om realmente ingrijorat, mai ales cand vorbea de Eram in momentele in care spunea Andreea ca era la capatul puterilor fizice si psihice. Tot in interviu am vazut omul de televiziune ESCA obligat de companie sa spele imaginea de “vedeta” ce nu respecta regulile de protectie COVID.
      Barbosul a fost un bonus.
      Curios insa in exact aceeasi zi Barbosul DANIEL a iesit cu masca pe fata.
      Baietii din servicii stiu ca daca nu arunca in joc toate mijloacele necesare de constientizare a gravitatii, ajungem ca aia din Bolivia care au votat consumul de clor in senat.
      Concluzie: Apocalipsa de Covid vine si suntem vai de curul nostru cu toti negationistii astia hraniti de idiotii utili, ghidonati de maica Rusia. Tariceanul, idiotul sef, ca portavoce de serviciu.

    • #12

      @ Septimiu..eu nu neg ca asa e…Biserica e inca cum e…dar nu are de a face asta cu Esca si al’ de Sus…stii vorba aia: Fa ce zice popa, nu ce face popa( nu ma refer la Dorian)…e mai mult sau mai putin reala

  4. #13

    Vali a obținut ce a vrut cu articolul ala, de altfel în stilul lui în care încearcă sa stârnească polemici și sa pornească o dezbatere.

    Adevărul e ca in momentele alea în care te caci pe tine de frica ca mori iti vine sa invoci toți sfinții numai sa trăiești și o spun din proprie experiență cu toate ca sunt ateu, în momentul în care am aflat ca am insuficienta renala în ultimul stadiu și ca trebuie sa fac transplant tot mi-a trecut prin cap să-l invoc pe Dumnezeu.

    • #14

      Si, te-o ajutat cu ceva? Domnul Zeu tocmai isi terminase rezidentiatul in nefrologie? 😉

  5. #15

    Mie mi se pare ca se pune mai degraba problema participarii la acea chermeza de prost gust, vizibil in scop publicitar si expunerea necorespunzatoare- fara distantare si intr-o companie nu foarte onoranta pentru “crucisatorul” ( asta mi-a inspirat-o CTP-ul) stiristilor din Ro..
    Ce crede sau nu persoana Andreea Esca, daca a fost bolnava sau nu, astea sunt problemele ei.
    E trist ca asteptam de la ea sa… ce?! Sa educe publicul educat de protv? sa compenseze lipsa cronica de educatie? E clar de mult ca a lut-o valul succesurilor , de cand cu expunerea, tot de prost gust am sa spun, a fiicei…

  6. Mor cand aud texte de genul “multumesc lui Dumnezeu, am trecut peste boala, cu ajutorul lui Dumnezeu m-am vindecat de cancer, slava Domnului ca nu a fost mai grav, Dumnezeu mi-a ascultat rugaciunea, Doamne-ajuta, sint sanatos acum” si alte strigaturi populare ale oamenilor pe treptele spitalului, ignorand complet aportul medicilor si a medicinii. Si curati sufleteste dupa ce au dat diavoleasca spaga. Prea multi considera ca spitalul e doar o biserica cu paturi…

    • #17

      Mulțumesc Domnului că le-a dat înțelepciune medicilor ca să își facă treaba.

    • #18

      @David: asta e exact ca atunci când învățam pe rupte pentru examene, le luam cu note mari și bunica-mea îmi zicea “vezi, dacă m-am rugat pentru tine ai luat nota mare”

  7. #19

    Hai sa nu generalizam, sa nu confundam orice religie cu ortodoxismul, in principal asta se intampla prea des pentru ca asta ne inconjoara.
    Eu ma consider credincios, dar nu religios, de religie nu ma includ la niciuna dintre cele 3 mari religii extremiste (cred ca acesta sunt ortodoxismul, catolicismul si islamismul). In general orice religie care are ideologia de “cea mai dreapta religie”, mai devreme sau mai tarziu se incadreaza aici. Sa zicem ca nu sunt nici cel mai prost dar nici foarte destept.
    Sunt crestin, si nu sunt pocait (da mai exista si alte religii in lume, chiar si in tara) si cu toate astea ma bucur ca nu am fost invatat niciodata ca medicina si religia trebuie sa se excluda reciproc.
    Daca exista divintate, tind sa cred ca a ajutat medicina in descoperirile ei. Si aici vreau sa subliniez din nou: Divinitatea probabil a ajutat. Religia stim ca nu prea.
    Si pana la urma ce poate fi rau pentru oamenii aflati in momente grele, in spital, sa spere la o forta supranaturala care sa ii ajute, poate chiar prin mana medicilor si pe calea medicamentelor.
    Dar daca refuza tratamentul medical in speranta ca il va ajuta doar rugaciunea in biserica, atunci din nou cadem intr-o extrema a prostiei.

  8. #24

    Este de plans, ce se intampla in tarisoara noastra… Voi realizati in ce tara traim? Cati nebuni si needucati sunt? Bai, deci citeam aseara la una, Ditta Depner, ca McDonald’s face burgeri din carne umana. Carne umana provenita de la copii din Romania. So avea sute de comentarii pozitive,mie imi venea sa plang. Sa plang pentru ca al meu copil creste in tara asta, pana acum trait in bula mea, dar acum cand vad ce ineptii scot unii, cati urmaritori au. Astia sunt romanii nostri. Sunt o sleata de anti vax, niste nebune, au mii de urmaritori. Ce scriu ele acolo nu ar fi real nici in vise. Dar ele scriu si oamenii le aplauda. Si stiu, stiu ca ele se protejeaza. Suntem atat de rai, dar atat de rai. Nu mai vad luminita aia deloc.

  9. #25

    Sincer nu am avut rabdare sa ma uit la intregul interviu pregatit ca o manevra de PR si mai ales dupa rahaturile facute de PROTV in saptamanile trecute cu amenintarile si alte cele. Apreciez, ca a venit si a spus ca a recunoscut a avut boala si cam asta conteaza,
    Restul despre cum s-a intors la barbos, cum l-a descoperit sau redescoperit sunt doar discutii de umplut timpul de televizare. Putea sa apara sa faca o declaratie banala, da am COVID ca am fost proasta ca nu am respectat regulile si mai ales am crezut ca nu mi se poate intampla si cred ca ar fi fost suficient.
    Cum insa, sunt multi $$ la mijloc s-a mers pe corzile sensibile la romani ca suntem un popor mai sensibil. Daca pe baza interviului asta, numarul de genii care cred in existenta virusului va scadea, plus oamenii vor deveni un pic mai responsabili, atunci interviul chiar a avut o utilitate practica. In rest business as usual.

  10. Uălelei, deci d-aia au gustu’ ăla nasol!

  11. #27

    Medicina si credinta (ca mai e altceva acolo in afara de stiinta noastra incompleta) nu se exclud. Pot fi de acord ca habotnicia e altceva, de multe ori nu reprezinta credinta. Cum de pot afirma asta? Credinta e o chestie personala, functioneaza individual. Nu pot sa iti demonstrez relatia mea cu Dumnezeu, si nici nu as avea cum si de ce. Daca as putea demonstra-o, ar fi evidenta pentru toti, dar nu ar mai functiona (kind of Shrodinger’s cat).

    Mama mea e medic. Nu tine tine obiceiuri religioase, nu e parte din niciun grup, dar stie ca mai e ceva acolo, pentru ca i s-au intamplat chestii personal, care nu se pot explica cu stiinta (experiente paranormale adica, de care nici nu vrea sa vorbeasca). O face asta tampita?

    Ma enerveaza intoleranta ateilor pentru credinciosi. Etichetarea lor drept tampiti. OK, sunt tampit, am un doctorat de la WU – macar matematica stiu ca am invatat. Parca nici habotnicii nu sunt atat de intoleranti.

    • #28

      Faptul ca cineva a avut o intamplare pe care nu o poate explica nu inseamna ca nu SE poate explica, doar ca a depasit limita de intelegere a acelei persoane.

    • #29

      “Mama mea e medic. Nu tine tine obiceiuri religioase, nu e parte din niciun grup, dar stie ca mai e ceva acolo, pentru ca i s-au intamplat chestii personal, care nu se pot explica cu stiinta (experiente paranormale adica, de care nici nu vrea sa vorbeasca). O face asta tampita?”

      Da. Un om citit si cu gandire critica nu sare direct la concluzia ca daca se intampla ceva ce el nu poate sa explice tine de divinitate. O gandire de genul asta ne-ar fi tinut la gradul de dezvoltare a stramosilor nostri Homo habilis.

    • #30

      Stiinta e incompleta prin definitie, si asta e fix cea ce o face fundamental mai buna decat religia, faptul ca incontinuu cauta raspunsuri, in loc sa pretinda ca le are pe toate, si ca sunt finale. Sunt religii care seamana principial cu stiinta, dar nu astea abrahamice, poate budismul sa fie ceva compatibil cu stiinta.

    • #31

      Trei puncte.

      Consider ca primul gand cand intalnim lucruri “care nu se pot explica cu stiinta” ar trebui sa fie ca nu stim destul. Sunt o multime de exemple care se incadrau in trecut la “care nu se pot explica cu stiinta”, dar acum sunt perfect explicabile. Aportul divinitatii ar trebui sa ramana ca o posibilitate, dar cam atat.

      Faptul ca ai un doctorat nu te face nici tampit, nici ne-tampit. Trebuie sa inceteze victimizarea asta. Din moment ce ai capacitatea intelectuala necesara pentru a realiza ca intoleranta ateilor se indreapta cu precadere spre habotnici si extremisti, n-ar trebui sa te simti vizat. La fel, ar trebui sa-ti fie clar ca si in grupul respectiv sunt extremisti si idioti si ca e aiurea sa-i bagi pe toti intr-o oala, cu atat mai mult cu cat nici tie nu-ti surade ideea de a fi asociat cu habotnicii.

      Mi-e foarte greu sa inghit pastila asta cu “parca nici habotnicii nu sunt atat de intoleranti”. Poate cei de pe internet. In copilarie, aveam obiceiul de a pune intrebari destul de incomode si de a taxa raspunsuri inconsecvente. Numai eu stiu de cate ori am auzit ca voi face bube nu-stiu-unde, ca ma voi imbolnavi, ca ma bate Dumnezeu, ca o sa se abata numai necazuri asupra mea, ca nu se va alege nimic in viata daca mai vorbesc asa. Copil fiind, da?

    • #32

      asa-zisa credinta este o manifestare psihica!

    • #33

      Divinitatea este acel spatiu unde stiinta nu reuseste sa produca raspunsuri inteligibile cititorului. De aici totul este la latitudinea si puterea de intelegere a fiecaruia si daca Biblia (si orice alta carte de temelie a vreunei religii) iti pare ca nu are logica sau ca e scrisa prost sau orice alt motiv, poate nu ti se adreseaza, asta e, mergi mai departe si ai posibilitatea sa iti cauti cartile tale (sau nu si sa ai reactii de ateu neimplinit).
      Sunt curios, daca o persoana aflata intr’o situatie medicala terminala/fara sanse de supravietuire ar avea sansa sa fie consultat, operat (cu sanse de 10% de vindecare) de un medic bun dar care este practicant al unei religii sataniste, sau membru al unui cult din categoria celor “negre” si sa mai fie si gay si eventual si pedofil, ar refuza sau ar accepta? Ma intreb asta din cauza laturii “romantice”, ceva de genul: Dumnezeu ma salvat pt ca are un plan important pt mine, ca daca nu era important, acum eram mort!

    • #34

      @MD Bai, știi ce? Și eu am un prieten imaginar, cu care am o relație personală și directă, dar… nu pot să ți-l prezint, să știi. Nu din cauză de schizofrenie, nuuu. Doar că e ca și mâța lui Schrodinger, adică nu are legătură cu ce zici (că-i moartă sau vie, până deschizi cutia?). Iar cu paranormalul, las-o mai moale. Randi a pus la bătaie milionul de $ dar nu o reușit nici măcar un paranormal să demonstreze ceva

  12. #35

    esca este o ipocrita dar asta este modelul proteveului
    aia cu dumnezeu bagat la inaintare e pur si simplu obisnuinta romaneasca, da bine la poza.
    cum era, s-a futut si butonul asta!

  13. #36

    “Dar nu confundați știința medicinei cu practicanții ei.” – fix asta.
    In orice domeniu este adevarata chestia asta, dar cumva la medicina este mai evidenta. Oamenii nu realizeaza ca aia care scriu cartea, si aia care o invata, pe dinafara de multe ori, sunt entitati diferite.
    In alte domenii diferenta e evidenta. Nu te duci la baiatul de la service si-l pui sa-ti inventeze urmatorul model de BMW, dar fiecare medic este cumva un fel de Pasteur.

  14. #37

    Băi, chiar nu-mi dau seama dacă Andreea Esca este o Gabriela Firea ratată sau Gabriela Firea este o Andreea Esca nereuşită.

    #sădesluşim

    • #38

      se merita, ca sa zic asa?

    • #39

      face sens

    • #40

      Am senzatia ca boala Veoricai se extinde…a lu’ Firea e atinsa de mult, acum prezinta simptome Esca

  15. #41

    Fără creștinism + gândirea greacă antică + știință islamică medievală nu există societatea occidentală de azi . Bagi în acesta compoziție gândirea iluministă și revoluția științifică .
    Există mii de cărți scrise de istorici germani, francezi , englezi care analizează complexitatea legăturilor dintre știință și bisericile creștine din Europa refuzând clișeele ieftine de tipul “creștinismul s-a opus științei ” . Știi câte invenții au fost născute în sânul universităților înființate și patronate de biserica catolică, apoi de cele protestante ?Aproape toate în perioada medievală . Oxfordul , Sorbona ,Bologna ,Salamanca n-au apărut de nicăieri . Biserica le-a înființat . La fel și Harvard, Yale în America înființate de puritani .
    Despre artă vremii ce să mai zic .

    Îți place sau nu-ți place trăim într-o lume fundamentată pe preceptele greco- iudeo -creștine .

    Știi ce mă miră pe mine deși n-ar trebui ? Defazajul nostru față de gândirea occidentală . Acolo lucrurile astea au fost discutate și tranșate cu mulți ani în urmă . Chiar virulenta neoateilor ( Richard Dawkins, Sam Harris , Michel Onfray s.a . ) s-a mai domolit în ultimul deceniu .
    Să-ți faci cruci citind că marele ateu Michel Onfray deplangea zilele trecute distrugerea patrimoniului francez prin neglijență sau infracționalitate referindu-se la incendierea catedralei de la Nantes . A ajuns și el să înțeleagă că Europa riscă să-și piardă identitatea dacă rămâne fără “rădăcinile creștine “.

    Una e să ataci corupția din BOR , altă e să ataci creștinismul .

    • #42

      daca nu canti in struna institutiilor care smantanesc religia, esti acuzat exact de atac la credinta, la dumnezei si esti aratat cu degetul.
      ce universitati a infiintat biserica?
      politica bisericii a fost sa mentina monopolul scrisului/cititului, sa nu se scrie decat in tematica religioasa etc., pana a aparut tiparul, apoi reforma.
      dar biserica nu s-a lasat fara sa puna mai intai de un razboi de o suta de ani!

    • #43

      @Bebe Galusca: Miros aici un urmaritor de Thinkerview…

    • #44

      În perioada medievală, statele europene erau conduse de monarhie și biserică. Progresul științific ar fi apărut oricum datorită Omului, caracteristicilor speciei. Dacă în loc de monarhie și biserică aveam tehnocrație și malahie, crezi că dispărea evoluția speciei, nu mai inventa omul nimic?
      A fost doar un context; timp de multe secole a condus biserica, perioadă în care universul nu a stat în loc.

    • #45

      dani, universul nu, dar stiinta ….!

    • #46

      Tu vorbesti de trecut, noi aici suntem pasionati de prezent si viitor…
      Religia de orice fel este un balast pentru omenire.O fi avut rolul ei o perioada dar este cam gata .Pe noi ne mananca in fund sa mergem pe Marte , deci nu avem timp de zeitati inventate de oameni care se speriau de fulgere cand ploua.

    • #47

      Daca progresul stiintei ar fi aparut oricum si crestinismul a fost un handicap, ma intreb de ce chinezii au trebuit sa invete de la iezuiti cu ce se mananca matematica, fizica si astronomia moderna si nu s-a intamplat invers. Ca doar chinezii beneficiau de confucianism, care e mai degraba o filozofie atee decat o religie adevarata. Ciudat ca europa a luat potul cel mare, revolutia stiintifica, multumita savantilor sai, majoritatea credinciosi, daca nu mistici de-a dreptul.

    • #48

      Galusca, esti imbecil, scuza-ma ca iti zic. Biserica a infiintat Harvard si Oxford? OK, hai sa trecem peste acest mic impediment, crezi ca din aceste universitati au iesit mari credinciosi si fanatici religiosi? Sau cam dimpotriva? Adica atei, curiosi si cercetatori, care uite ca nu au crezut si au cercetat? Si au descoperit toate minunatile astea la care tastam si ne certam noi, fara sa se roage la nimeni din cer, doar punandu-si mintea la contributie 😉 Si toate astea cu opozitia fatisa a bisercii (de orice fel, fie crestina fie islam) Lasa-l pe Newton, ca pe vremea lui nu puteai sa fii om citit daca nu erai si evlavios, hai cu discutia mai incoace, in contemporan.

    • #49

      @daddy, hai sa-ti dau cateva exemple de universitati de calibru: Princeton, Brown, Dartmouth, Cornell, Johns Hopkins, Columbia, Harvard, Yale. Daca vrei, pot continua si cu universitati din Europa.
      Toate cele mentionate au fost infiintate de preoti / pastori (in engleza “minister”) si / sau biserici din SUA. Si au ajuns unde sunt in acest moment.
      Las-o mai moale cu pianu.

    • #50

      Velu, să știi că dacă nu începi o conversație cu “imbecilule, prostule, boule etc.” interlocutorul tău va fi mult mai receptiv. Încearcă și spune-mi dacă am avut dreptate.

    • #51

      @Velu, despre Harvard:
      Established in 1636 and named for its first benefactor, clergyman John Harvard, Harvard is the oldest institution of higher learning in the United States and among the most prestigious in the world.
      In its early years, Harvard College primarily trained Congregational and Unitarian clergy, although it has never been formally affiliated with any denomination.
      President Charles W. Eliot’s long tenure (1869–1909) transformed the college and affiliated professional schools into a modern research university.
      Charles W. Eliot era membru al Bisericii Unitariene, fiind casatorit cu fiica unui preot al bisericii respective. Unul din fiii lui a fost preot si presedinte al Asociatiei Unitariene.

  16. #52

    Religia este misticism, întunecare a minții, prostirea omului de către om și ținerea sa în lanțurile fricii unui dumnezeu plin de dragoste, dar care te trimite la chinuri eterne dacă mănânci carne vinerea. Religia este exclusiv despre bani, câștig material, opresiune și negru.

    Religia de care scrii e un MLM, un biznis de fraierit omu cu o interpretare manipulatoare a textelor religioase.

    La fel e si in cazul.multor doctori și asistente, daca nu raspunzi afirmativ cu bani esti mai putin important decât maidanezul care are dinți și de foame poate mușca.

    Lumea asta e o sumă de tonuri de gri.

  17. Religia nu e Dumnezeu. Religia este manipulare, de aceea a negat și știința. Dar știința și Dumnezeu nu cred că se exclud.

    Interesant de citit și asta: www.digi24.ro/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/cum-explica-un-reputat-fizician-posibilitatea-existentei-lui-dumnezeu-suntem-limitati-1102022

    • #54

      Hawking a zis ca nu are cum sa existe dumnezeu, Hawking are cu peste 25 dani mai mult in ale stiintei si reputatiei stiintifice decat gigi din articol … just saying.
      Asta asa , ca sa intelegi ca halo effect nu se accepta in stiinta , doar in religie 😀 .

    • Hawking are 1000 de dani în știință, dar nici el nu le putea știi pe toate pentru că nimeni nu poate. Erau unii, acum vreo câteva sute de ani, tot oameni serioși, cu reputație, care susțineau că Soarele se învârte în jurul Pământului. Știința i-a contrazis. Pe Hawking încă nu, este adevărat, dar nici sute de ani n-au trecut de când a opinat el că nu există Dumnezeu.

    • #56

      Hawging mai spunea si el tampenii, ca orice om. Cum ar fi ca omul trebuie sa colonizeze Marte ca sa se asigure in caz de ceva schimbari climatice pe Terra. La fel cum un om s-ar asigura de pericolul insolatiei bagand capul intr-un cuptor incins.

  18. #57

    @Bo$$: Re “dumnezeu plin de dragoste, dar care te trimite la chinuri eterne dacă mănânci carne vinerea” – exact! 🙂
    Este ridicol sa crezi ca o entitate care a facut tot Universul sa se intereseze de sufletul fiecarui om pe Pamant, ce a mancat sau daca a injurat/vorbit urat sau nu. Probabil ca in alte vremuri a fost utila ideea, sa existe anumite frane/reguli. Dar in ziua de azi cand exista legislatie, morala/etica, drepturi/libertatile omului – chestii incercate si aplicate cam de 200 de ani, dogma religioasa e ridicola.

  19. #58

    daddy

    Excluzând vechile școli antice din Atena sau Alexandria toate celelate universități europene au fost înființate și tutelate de biserica catolică , apoi de bisericile protestante sau de islam . Abia după revoluția franceză putem discuta de instituții de învățământ laice .
    Tu chiar crezi că razboiul de 100 de ani a fost pornit de biserică ? Acolo vorbim de interese naționale și economice uriașe , orgolii naționale , succesiuni la tronuri ș.a. La fel a fost cazul cruciadelor .

    @nea zăpadă
    Nu știam de acest site , chiar cred că coronavirusul e real și periculos , următesc mai degrabă PinkNews . 🙂

    @Dani Corban
    Sigur că omul inventa ceva , întotdeauna a facut-o numai că poate inventa altceva , poate știința și tehnologia o luau in altă direcție față de cea in care au dus-o cei din lumea occidentală .Direcția și scopul pe care acestea le-au luat nu erau predestinate , la fel e cu progresul .
    Poate că maorii cu tehnologia noastră ar fi construit insule plutitoare , iar egiptenii flote spațiale către Soare spre care-și trimiteau elita muribundă .

    Nu cred că europenii au fost mai deștepți decât alți contemporani de-ai lor . Celorlalte culturi le-a lipsit însă rețeaua ideologică, științifică și politică de care au beneficiat din plin europenii.
    Sunt zeci de civilizații care au eșuat sau nu și-au propus să atingă nivelul nostru material , deci progresul nu este inevitabil . Marșul triumfal al societății catre lumină și adevăr e o ideea iluministă care de multe ori s-a adeverit , dar și când a dat rateuri a aruncat zeci/sute de milioane de oameni în gropi comune .

    @gigi
    Vezi că aici Elon Musk a fost mai deștept decât mulți . De ce să arunci corpul rachetei ( balastul ) dupa ce și-a terminat combustibilul ? Îl refolosești . De ce să te debarasezi de religie care a fost și este prezentă în toate timpurile și-n toate culturile ? Nu mai bine o direcționezi către ceva util ?
    N-avea grijă , o să ai pe Marte și KFC , dar și biserici, ba chiar bordeluri sau cazinouri . Noi să trăim și să apucăm ziua când omul o păși acolo.

    • #59

      Gălușcă, ai atâtea defecte în argumentele tale, încât e mult de scris. Biserica s-a opus din răsputeri progresului și științei. Clericii sau călugării care au făcut primii pași în științe au fost prigoniți, arși pe rug, etc. Da, primele scoli și tiparnite au fost înființate de popi, pentru Interesele bisericii, nu pentru a-i lumina pe proști. Da, primele cărți tipărite în galaxia Gutenberg au fost bibliile. A rămas la fel și azi? Se tipăresc 50% biblii, și restul “alte” cărți? Biserica a fost nu un balast, ci un dușman declarat al științelor de orice fel! Arabii au inventat (al) chimia, geometria moderna (dezvoltând-o pe cea euclidiană) , trigonometrie, algebra, astronomia modernă (multe stele cunoscute au nume Arabe), matematica în general (cifre Arabe) . Dar după 1600 a venit islamul și un popă imbecil o zis ca matematica și științele sun unealta diavolului și de acolo s-o cam dus pe pula tot avansul lor științific, mutându-se în Europa de la Renaștere încoace. Și ar mai fi, dar repet, retorica ta e mișto, dar profund greșită relativ la adevărul istoric.

  20. #60

    invocarile de dumnezeu memorabile ar mai fi :
    – toata gasta cu referendumul pentru familie
    – seful jandarmeriei care a dat declaratia despre 10 august inconjurat de icoane
    – firea care are are un fel de capela mobila ce o monteaza pe unde calca si invoca pe dumnezeu zi si noapte
    – becali

    Ce au toate cele mentionate : incercarea unor gunoaie umane de a se eschiva pentru ce magarii au facut.

    • #61

      Poti sa il adaugi si pe Vosganian cu mirul.

  21. #62

    Tot ce pare inexplicabil de stiinta actuala il punem in seama supranaturalului sau divinitatii pana cand tehnologia si cunoasterea mai avanseaza.
    Asa si in trecut credeam ca ploaia sunt lacrimi de la un zeu , ca tunetele si fulgerele sunt provocate de zei fiindca sunt nervosi sau ca se bat intre ei, ca cutremurele sunt provocate de un zeu subteran care rade , ca eruptiile vulcanice sunt provocate de un zeu caruia ii este foame si vrea sacrificii (sau poate sa fie ejacularea unui zeu subteran dupa ce s-a masturbat) , ca secetele sunt provocate tot de zei si cer sacrificii si ofrande pentru ca sa aduca ploaie, ca Soarele e un disc de foc transportat de un zeu pe o barca solara sau de un car tras de cai, ca stelele sunt luminite din cristale si diamante, ca Pamantul este plat, ca Soarele se roteste in jurul Pamantului…..si asa mai departe.
    Ba se mai spunea ca bolile si epidemiile provin tot de la niste zei, ingeri care trag cu sageti otravite sau demoni, sau chiar de la vrajitoare (si pe care le ardeau pe rug) si chiar credeau ca sunt de la pisici ca le omorau si pe acelea, inmultindu-se sobolanii ce au propagat ciuma bubonica. Ori ca sunt blesteme sau pedepse divine pentru pacate si razboaie….

    Multumita savantiilor si cercetarilor din domeniul fizicii, biologiei, chimiei, medicinei, geologiei si astronomiei din ultimii 500 ani am vazut ca nu e deloc asa si iata-ne acum in secolul 21. Stim mai multe despre virusi si bacterii , atomi, alcatuirea trupului uman si functiile sale, despre univers, geologia planetei noastrre si despre legile fizicii decat stia un om medieval.

    Nu stim insa multe precum ce a fost inaintea universului, inca nu stim mare lucru despre constiinta noastra si liberul arbitru pentru ca inca nu ne cunoastem creierul in totalitate. Nu putem inca sa explicam energia si materia neagra, nici gaurile negre.
    Inca nu stim ce poate fi mai mic decat particula Plank.

    Sunt inca multe mistere nedescifrate de stiinta ACTUALA, asa ca le punem pe seama supranaturalului si divinitatii.
    www.businessinsider.com/phenomena-science-cant-explain-2019-1#humpback-whales-have-gone-from-being-solitary-creatures-to-living-in-super-groups-a-shift-marine-biologists-are-still-trying-to-suss-out-4

    Peste 500 ani de cercetari si inventat noi tehnologii, poate vom afla , iar apoi vom da peste alte MISTERE pe care le vom pune pe seama divinitatii si supranaturalului.
    Pana cand in final vom atinge un stadiu de civilizatie IV-V pe scara Kardashev si oamenii vor deveni ei insisi niste ZEI care vor putea controla universul si legile sale fizice.

    Savantii spun ca credinta intr-un zeu chiar are un impact pozitiv asupra pacientilor, dar mai ales asupra pompierilor, politistilor sau soldatilor atunci cand se afla in situatii tensionate si par mult mai increzatori. In domeniile astea militare, ca sa profesezi, cam esti nevoit sa crezi in Dumnezeu daca vedem stemele si devizele.

    • #63

      O prostie mai mare ca asta nu exista “Savantii spun ca credinta intr-un zeu chiar are un impact pozitiv…”. Care savanti, poti sa-mi arati si mie niste peer-review-uri? Niste sudii? Sau le scoti din cur? Ia vezi de pilotul ala care o inceput sa se roage (la allah, evident) in loc sa piloteze avionul si sa-l scoata din vrie (din fericire copilotul a fost pe faza, si nu a murit nimeni). Da, intradevar mare avantaj sa te increzi in ajutorul divin si inexistent, in loc sa te bazezi pe tine si pe ce poti sa faci.

    • #64

      @Velu: pune mana si cauta.
      Savantii asta spun : credinta ajuta la cresterea stimei si increderii in sine. Au facut teste.
      Altfel de ce mai toti soldatii, mai toti pompierii, mai toti politistii si mai toti politicienii si comandantii sunt CRESTINI DEVOTATI si bisericosi ?

      Pur si simplu asta e situatia. Creierul uman e inca prea primitiv ca sa perceapa universul si sa inteleaga toate fenomenele sale si inca de la nastere, de cand a iesit din pantecul mamei, omul simte nevoia sa gaseasca o entitate parinteasca cu autoritate mare aidoma mamei…..cum din mama au iesit, incearca sa-si imagineze pe altcineva in mintea lor.
      E chiar un banc despre doi fetusi din pantecul unei mame care discuta despre viata de dupa nastere, despre existenta mamei, iar unul din ei nu crede. Cam asa si universul asta unde noi nu credem in existenta lui Dumnezeu, nici in viata de dupa moarte.

      Poate nu e nimic spiritual, dar cand stiu ca la baza materiei se afla informatia, s-ar putea sa traim intr-un simulator de tip Matrix si sa ne reincarnam dupa fiecare moarte, precum isi schimba actorii rolurile, sau gamerii isi schimba caracterele in jocuri, sau cum un angajat isi schimba joburile. Poate asa functioneaza reincarnarea. Poate ca in sinea noastra si ce am fost si ce vom fi dupa moarte e greu de explicat.
      Apoi, in universul asta, totul se transforma, energie, materie, nimic nu se pierde.

      Iar Dumnezeu n-ar fi de fapt un batranel cu barba si aura care sta pe nori, ci ceva mai complex – o inteligenta artificiala centrala de care electronii si informatiile din creierele noastre (ceea ce-l numim suflet sau constiinta) sunt legate de acest AI central.

      Mai e o povestioara draguta, Oul de Andy Weir.

  22. #65

    Interviul escai a fost un teatru ieftin cap-coada.Punct. Am cunoscuti in jurul meu care sunt cu covid…unii prin Canada, altii prin USA unde e moarte pe Nil…tinem legatura cu ei prin copiii lor care au voie doar odata pe zi sa vorbeasca la telefon cu doctorul sau o asistenta sa le dea ceva informatii. O singura romanca din cunoscutii mei de prin Texas a fost dezintubata sambata dar se chinuie sa o scoata din coma indusa. E foarte greu intradevar si fereasca toate cele sa ai boala asta. Granita Canda cu USA …daaaaaca se deschide undeva pe la sfarsitul lui decembrie.
    A lu’ esca:
    – e fardata de moare calu’ de zaduf in panta
    -ii vine sa zambeasca si ii fuge privirea in toate directiile de zici ca-i Tandarica aia papusa de lemn
    – ii da cu unul de probabil o fi fost intubat dar tipa pe holuri….ii spun eu ca daca ai durerile alea de plamani nu esti in stare sa scoti un sunet nici intubat, nici dezintubat
    – a fost la o petrecere unde nici nu cred ca stie cine a fost invitat….dar stie ea ca toti si-au facut testul
    -nu-i iese la numarul de zile
    -ii iese doua lacrimi…si mai sunt
    ……hai ma lasi!
    Nu stiu si nu ma intereseaza ce ii iese la afacerea asta dar nu cred nimic din ce spune.

  23. #66

    Sa ne intelegem, Dumnezeu/divinitatea nu are nimic in comun cu religia! Cu atat mai putin cu aia practicata in vestitul spatiu carpato danubiano pontic si chiar est european. 😀

  24. #67

    medicina si religia se exclud in sensul ca un medic ar trebui sa se increada in stiinta si actioneze pe baza ei. exista momente cand zici un domane ajuta ca altceva nu mai ai ce face… se poate intampla. Dar nu sunt de acord de nicio culoare ca un medic sa practice medicina in baza unor credinte… si chiar m-am certat urat cu colegi pe tema asta. ca luam decizii in functie de credinta.

    pe de alta parte psihicul pacientului e cu totul alta poveste. trebuie sa se increada in medic dar daca el e credincios nu e momentul sa-i explici ca-i prost si sa-i distrugi speranta si moralul.

    sunt foarte multe cazuri unde psihic puternic, increzator, pozitiv trec un caz de la fara sanse la o sansa sau chiar sa scape pacientul.

    acum, zilele asetea, am vazut un pacient care e varza pur si simplu de la niste afectiuni care nu sunt atat de grave. dar e atat de depresiv si fara speranta si ii e atat de frica de moarte ca pur si simplu se degradeaza dincolo de orice recuperare. pentru acest pacient mi-ar fi placut sa fie credincios sau prost sau ce vrei tu, doar sa aiba speranta. ca de atat are nevoie si se recupereaza…

  25. #68

    Da, era cazul sa mai scrii ceva împotriva Bisericii. Ca doar de asta iti iei banii. Si pentru ca nu vreau sa mai cotizez la bunastarea ta, este ultima data cand mai intru aici. O zi buna!

  26. #70

    Babaeti, daca nu aveam Crestinism in Europa, si in ziua de azi am fi avut Academia de Stiinte Alchimice si Magie a lu Olariu Parosu. Iar scandalurile marca Heaven’s Gate ar fi fost la ordinea zilei.

    Buna, rea cum a fost infulenta asta a religiei in Europa, a tinut multe curente ideologice realmente periculoase departe de mainstream.

    In lipsa unei religii, a unei surse de speranta “aprobata de stat”, a unei autoritati, apar tot felul de baieti destepti care atrag oamenii cu misticim si minciuni placute. Ba chiar unii din baietii astia destepti isi si cred propria vrajeala.