Văzusem zilele trecute o chestie făcută de băiatul ăla simpatic de la ambasada chinei, tipul care ne cerea să prezentăm scuze pentru că am zis că președintele chinei e un dictator josnic, din a cărui cauză a murit și s-a îmbolnăvit atât de mulți oameni. Deci domnii binevoitori de la ambasada chinei au donat, din mărinimia lor nebună, 90 000 de măști, statului român. Și IGSU trimisese comunicat de presă, să preluăm, vai, darul minunat al chinezilor.

Nu știu câți dintre voi voiajează pe alibaba. Eu o mai fac, ba chiar am fost geană pe el, când a fost nevoia aia de măști. Știți că, înainte, o mască, era vreo 70 de bani, preț de retail? Well, pe alibaba, firmele chinezești, vindeau bulk, gen minim 2000 de măști, cu 9 lei bucata. 9 lei, da? Ei deținând tot lanțul de producție, de, la un moment dat, m-am gândit să iau o mașină de aia de făcut măști, la 60 000 de euro, doar ca să nu mai trebuiască să dau chinezilor.

Să ne înțelegem. Ciuciunghezii ăști au făcut tone de bani de pe urma bolii pe care ne-au dat-o tot ei, da? Tot ei doresc să nu le legăm numele de virus, pentru că, nu-i așa, în orice altă țară puteai mânca un liliac viu și să iei un mic virus.

Iar acum, tot ei, plătind, probabil, pe cei de la IGSU, ar dor să le fim foarte recunoscători pentru că ne-au donat niște împuțite de măști?

Well, nu, nu ar trebui. China ar trebui să plătească grav pentru ce a făcut.
Statul român ar trebui să oblige toți vânzătorii români de mărci proprii, precum Eboda, Allview, Myria, Vonino și cine or mai fi, să mute toată producția în românia. Desigur, cu facilităâi fiscale, oferirea de terenuri pentru fabrici etc.

Ar trebui descurajat masiv importul de orice din China. Taxe vamale ireale, care ar depăși orice preț de produs european sau românesc. Da, știu, veți suferi, nu veți mai găsi praștii de telefoane ieftine la orice colț de stradă, ce nasol. Dar o să fie mai bine, veți învăța valoarea banilor.

Același lucru și pentru exporturile către china. Taxate teribil, pentru ca produsele să ajungă la ei scumpe major.
Și nu înainte de a-i obliga să plătească despăgubiri substanțiale tuturor statelor afectate de COVID. PCC stă cu curul pe trilioane de dolari cash, e nevoie să îi împartă. Și nu știu de ce, simt în urina de dimineață, că Trump se pregătește să blocheze niște conturi chinezești din state.

Da, or să crape de foame. Nasol, viața e dură.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.