Am râs aseară cu sughițuri, când am văzut chestia asta. Fix asa se întâmplă când angajezi entuziaști social media, pentru că, se știe, internetul e gratis, oricine poate face asta, inclusiv Mădălina, fata secretarei lui șefu, și-așa nu are unde munci, măcar de facebook să se ocupe.

Haios e că, în comentarii, unii oameni chiar au încercat rețeta și înjurăturile sunt savuroase, oameni care au pierdut 1 kilogram de făină pe sfaturi de pe internet.

Ca idee, merge așa, e testat de mine. Condiția e ca berea să fie nefiltrată și nepasteurizată. Singura bere pe care o știu că îndeplinește, cu siguranță, aceste condiții, era Terapia din Timișoara. Nu știu dacă mai e, nu am mai cumpărat de mulți ani.

Pentru 1 kg de făină, aveți nevoie de aproximtiv 50ml de bere. Țineți cont că acea cultură de drojdie este pentru alcool, conține alcool, alcool care, la căldură exhalează arome și e foarte posibil să nu vă placă gustul.
A. și trebuie să frământați cam dublu timpul. La fel și dospitul.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

33 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    sau drojdia din aluatul de la semipreparate, alea n-am vazut sa dispara din magazin

    • #2

      Nu mai veniți idei de astea tâmpite ca curând nu mai găsesc nici bere. O rețetă cu maia nu găsiți?

    • #3

      Maia-hi, maia-ho-ho…

  2. #4

    “Vine in curand drojdia”… eram sigur c-o sa citesc iar despre noi, astia din diaspora de nu vrem sa stam neam locului tocmai acu’.

    • #5

      ne-ati adus COVID, reati ai dreacu

    • #6

      Acu’, fara caterincă, m-a mancat in cur ca pe maimuta: fiind in somaj tehnic si plictisindu-ma ca dracu’ in confinement, dupa 2 saptamani mi-a venit ideea geniala sa ma duc sa dau o mana de ajutor la spitălaşu’ din fața casei. Un sfert din personal si din bolnavi sunt pozitivi, forme usoare de boala. Fară comentarii pe Arhiblog mai mult de-o luna, considerati ca nea_zapada “s-a dus sa comenteze printre ingeri”.

    • nea_zăpadă era viu?

    • #8

      Nea zăpadă, sa nu crapi ca ți-am rămas dator o cafea de pe champs elyse…

    • #9

      Plm, am uitat o virgulă și se înțelege altceva :))

  3. #10

    nu cred ca mai e Terapia ce a fost. Eu mai iau din Kaufland d-aia Platin ca ramane cam cel mai bun Wiezen de pe piata de aici. Dar mi se pare ca s-a marit termenul de garantie si nici drodia nu mai e ce era in ea.
    Atunci cand le-am luat pe alea de la tine, daca nu eram atent si puneam un pic prea brusc berea pe masa, facea clabuci pana ramaneam fara bere, era drojdie vie.
    Si nici gustul ala cu aroma de busuioc, intepator nu il mai are.

    • #11

      daca s-a marit termenul de garantie, inseamna ca au pasteurizat-o

    • #12

      S-a mărit termenul de la 3 la 6 luni, dar nu au pasteurizat-o.

    • #13

      i au pus conservant?

    • #14

      Sunt instalatii mai performante care sterilizeaza mai bine.

  4. #15

    well, i sort of beg to differ. atat din perspectiva de brutar amator cat si de berar, neamator. daca vrei guest post, anuntza-ma. pana atunci: drojdia de paine e o tulpina din familia saccharomyces cerevisiae, care, impreuna cu saccharomyces carlsbergensis (pastorianus) formeaza cea mai mare familie de drojdii de bere. cerevisiae o arde la cald, deci face beri din spectrul ale (majoritatea nefiltrate si nepasteurizate), in timp ce pastorianus e obisnuita la rece, vine din tara lui carlsberg, ca atare produce beri de tip lager (de cele mai multe ori filtrate si pasteurizate, din ratiuni de alta natura, gen shelf life).

    ambele drojdi sunt bune de facut paine, dat fiind ca: a. sunt prelucrate in laborator, fiind extrem de viabile, astfel incat au randamente imense; b. pentru ca orice drojdie de pe fata pamantului mananca zahar si produce co2 (aerul din postul tau despre paine, #nooffence) si alcool, care la caldura se evapora; c. orice fabrica de bere are ca byproduct drojdia, cu care ce crezi ca se intampla? ai ghicit, ajunge in panificatie.

    ok, pentru masochisti exista si maiaua, iar postul megaimage mai degraba incolo se duce. berea are, chiar daca e pasteurizata si filtrata, inca niste substante nutritive, mai ales enzime, care amestecate cu zahar si cu drojdiile naturale aflate pe boabele de grau, deci in faina, va fermenta si se va inmulti, producand mai multa drojdie. evident, asta intr-o cultura lichida, daca amesteci 50ml de orice cu un kil de faina poate reusesti sa chituiesti o faianta pusa prostm in mod cert paine sau drojdie nu vei face. ca reper, raportul e undeva la 70% lichid pe 100% solid.

    PS: am beri facute acasa, care dupa 1 an de zile, tinute la temperatura camerei, erau intacte. mai povestim. Cheers!

    • #16

      Voiam sa zic ca am făcut cu Carlsberg și a ieșit, s-a dublat aluatul ala. :)) începeam sa ma întreb de la ce a crescut, dacă de fapt nu funcționează.

    • #17

      Interesant ! Ar merge un guest post despre bere.

  5. #18

    Eu vreau sa vad partea educativa a postării. Practic, Mega Image va învață să faceți pâine cu maia. În trecut părinții mei foloseau maiaua în loc de drojdie, nu se făcea cu bere dar era ceva similar și ieșea o pâine excelenta.

    • #19

      Acu’ 45-50 de ani facea bunica niste turtite cu aluat amestecat cu putin malai si le punea pe soba (plita) la uscat. Astfel avea drojdie uscata si pentru o luna. Doar inmuia una cu apa calda si putin zahar si apoi facea paine cind avea nevoie.

  6. #20

    blog.codrudepaine.ro/2011/06/paine-simpla-cu-maia-metoda-123/
    e foarte ok blogul, pentru cei ce chiar au chef de experimente.

  7. #21

    N-au pastrat ritmul:Ethernity-Synthetic Remix Dj Virens/on Spotify.Se aude si zgomotul maiului.

  8. Cum sa nu mai existe Terapia? Exista si e printre marcile mele preferate si mai e si facuta aici in Timi.

  9. #23

    Aluat de pizza cu bere. Totusi, nu mai mult de 500 ml la un kil de faina. Super pizza.

  10. #25

    Daca faci bere artizanala, acasa, poti pune in aplicare tehnica respectiva cu succes. Eu am folosit drojdia de pe fundul sticlei din berea produsa de mine folosind drojdie Kveik. Nu a iesit perfect dar a functionat.
    Dar da, trebuie sa folosesti drojdie de bere ALE nu LAGER, dupa cum puncta un berar mai sus.

  11. Nu știu, taică, eu m-am drojdit bine și acuma dospesc.

  12. #27

    Conform principiului “în lipsa ploii este bună și grindina”, și descoperind că berea este mai degrabă sterilizată, propun extractul vaginal de drojdie.

    Trebuie să aștepte doamna vreo 3 zile fără sex – – ori spălare – – și treaba va merge ca unsă. La propriu.

    Doamnele blagoslovite cu ceva candidoză netratată, în ziua de azi sunt aur…

  13. #28

    Pentru cozonaci merge drojdia facuta asa? Eu chiar nu gasesc drojdie in magazin, si doar pt dulciuri si aluat de pizza as fi luat. Paine inca gasim la magazin, si la o adica facem si lipii.

  14. #30

    Nu știu voi, dar eu pe lângă ce fac constant, mai sunt și drojdier de meserie și detonator.
    Drojdesc niște beruliene și detonez niște sticle, de mă pun singur pe sârmă.

  15. #31

    Chiar nu mai e paine pe rafturi ?

    • #32

      ba da.
      doar că:
      1. unii ies la cumpărături o dată pe săptămână sau mai rar și li se termină pâinea.
      2. dacă ajungi mai târziu mai găsești ultimele resturi, aia pe care n-o vrea nimeni.
      3. pâinea care-ți place n-o găsești la magazinul de la parterul blocului, ci la unul un pic mai departe. (în bucurești e poate un pic mai simplu, că e mega peste tot, în altele locuri poate fi un pic mai complicat).
      4. unii chiar s-au apucat de făcut pâine și alte cocături. de plictiseală în carantină sau oricare dintre motivele de mai sus.
      5. panică-panică-panică. la începutul stării de urgență și un pic mai înainte a luat-o lumea complet razna de teamă că n-o să se mai găsească nimic, că n-o să mai avem voie să ieșim din casă, că….

      am experimentat 2 și 3. am luat și eu ce-am găsit, că n-o fi o tragedie o vreme. 🙂

    • faina si drojdia au disparut cu mult inainte de izolare. Orezul si fasolele cam la fel. Asta e, imi trag niste creveti in crusta de ciocolata. Mai am o punga de faina de secara, una de grau dur si 4 plicuri de drojdie (luate cu multe luni inainte 🙂 ). Cred ca le tin sa le dau la schimb pentru o Mona peste vreo luna

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam