Sursa foto: m.facebook.com/story.php?story_fbid=10221273092992526&id=1103117960%5B/caption%5D

Pentru cei care sunteți corporate, indiferent de nivel, mai țineți minte când ați fost la vreo ședință de aia care era atât de importantă încât se zguduia universul dacă nu se ținea? De alea săptămânale, cu proiecții și targeturi, cuvântări interminabile de șefi care nu știu cum să își umple timpul?

Este că le simțiți lipsa și că e evident că firma se duce în jos din cauză că nu erați strânși toți ca oile la o masă lungă, să ascultați despre KPI și mobilizare?
Da, ședințele alea erau tâmpite, nu foloseau nimănui și doar vă mâncau din timpul în care puteați munci.

Același lucru despre lucru de acasă. Cunosc pe cineva de la o companie de telecomunicatii care, înainte, avea interzis să lucreze de acasă, cu greu i se permitea, deși jobul nu presupunea neapărat prezența la birou. De când cu COVID, lucrează de acasă, își face treaba și mai bine decât înainte, lucrurile merg perfect, toți sunt mulțumiți, discuțiile față în față se poartă prin Skype, dacă sunt necesare, fix cum ar trebui. Companiile ar trebui să învețe că angajații muncesc mai bine de acasă, confortabil, decât dacă îi obligi să meargă 1 oră dimineața ca să ocupe un birou. Da, știu, companiile de birouri vor da faliment, big deal.

O altă chestie pe care statul român ar trebui să o învețe este că nu trebuie să te bazezi pe importuri din china atunci când vine vorba de siguranta statului si de sanatate. Echipamentele de protecție pentru personalul medical nu trebuie achiziționat la nivelul prețul cel mai mic, să vină din china. Putem avea fabrici de măști, de combinezoane, de aparatură de prim ajutor. Da, vor fi mai scumpe decât din china, DAR LE VOM AVEA. Și da, în general nu ar trebui să ne bazăm pe produse chinezești decât la rahaturi care nu sunt de strictă necesitate, sunt ok să îmi facă sclavii chinezi telefonul, nu e ceva ce să tremur de emoție să îmi iau în cazul unei pandemii.În schimb, vreau să am acces la mijloace de protecție, la paracetamol, la spirt și alte rahaturi de primă necesitate și să nu stau după china, ca întâi să cumpere americanii, după care restul UE și la final noi, ațele de la măști.

Știți vă v-am povestit cum mi-am făcut asigurarea de sănătate prin email, lucru de neacceptat în urmă cu vreo 2 luni. Aș vrea foarte mult, după ce s-a dovedit că e ceva viabil, ca statul să mențină aceste decizii și pe viitor. Da, știu că a dat LuCOVID ordonanță că gata, toate instituțiile statului trebuie să primească chestiile prin mijloace electronice, dar eu sunt absolut convins că în modalitățile de aplicare va trebui să mergi și la ghișeu. Pentru că sunt mulți angajați care freacă pula, cu ăia ce să facă? Gândiți-vă, am fost la ANAF sector 3 să plătesc nuștiuce căcat, acum vreo 2 ani. Am stat la 3 cozi. Prima coada a fost ca să îmi dea hartia. A doua a fost ca să îmi pună ștampila pe hârtie, ca să pot plăti. A 3 a coadă, la casierie. Totul pentru ceva ce puteam să fac online. Deci ce să faci cu alea 3 matracuci?

Profesorii au realizat că există și alte instrumente pentru meditații, de exemplu. Meditații prin Skype, Zoom, plata prin Paypal, Netopia, Transferwise sau ce mai vrei tu. Nu plimbat aiurea până la profesor acasă, nu tu mizerie în casă, condiții pentru copii etc. Și sunt convins că pot fi și alte abordări, ale altor munci, la care nu mă gândesc eu acum.

Și, spre final, poate ar fi cazul să nu mai cheltuiți bani ca sparții. Mai puține arfe la Starbucks, mai puțin clubbing, masa pe COvaci, 50 de perechi de adibași, pentru că ți-ai descoperit pasiunea de a colecționa papuci de 300 de euro perechea pe care nu o să îi porți niciodată și altele. Puneți bani deoparte, pentru că, după cum se vede, vremurile nu sunt chiar cele mai benefice.

Încă ceva.
În toamnă, când va reveni COVID plus gripa normală, eventual încrucișate, învățați din lecția de acum și nu mai mergeți și cumpărați tone de mâncare, zahăr și făină, ca să aveți ce arunca și producătorii și supermarketurile să mărească prețurile. După cum ați văzut, marfă există, apă există, nu e sfârșitul lumii, ci doar un mic sughiț al istoriei. Nu vă mai provocați singuri probleme, în plus față de cele pe care deja le aveți.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.