Mă uit cu atenție și îngrijorare la campania care e dusă în ultimele zile pe cam toate canalele din online, pentru proovarea telefoanelor high end de la Huawei. Înțeleg nevoia de promovare a companiilor, oamenii au cumpărat unitățile și trebuie să le vândă, iar ban-ul introdus de Trump împotriva lor nu pică exact cum ar trebui.

Să ne înțelegem, îl detest pe Trump cu cea mai adâncă patimă, e un măscărici care face de rușine ideea de Idiocracy, iar toate deciziile sale sunt exclusiv în favoarea afacerilor sale și, în acest moment, China îi e la îndemână și vrea să o mulgă. Nu sunt tâmpit și nu cred că brusc, Huawei s-a trezit să spioneze vestul, spre deosebire de până acum, când nu o făcea.

Nu mai zic de faptul că TOATE telefoanele sunt produse în china, în fabrici chinezești, cu personal chinezesc și introducerea de așa zise backdooruri e o glumă și pentru Samsung sau Apple, nemaivorbind de mărcile chinezești gen Xiaomi sau Oneplus, unde partidul are direct influență. Sau zecile și sutele de mărci pe care se aplică eticheta de brand și trimise în țările de unde este comerciantul.

Problema mea cu china este că china e o dictatură comunistă ca la carte, așa cum remarcă și Tudor foarte bine. China este, politic, românia acum 30 de ani, doar că foarte puțini își amintesc cum era acum 30 de ani, iar majoritatea lor sunt analfabeți care erau fericiți că puteau fura cât cuprinde și că se înțelegeau cu gestionara de la alimentara, să le țină pui când vine.

Din păcate, pe altarul banilor, poporul chinez este sacrificat ca oaia dusă la tăiere. Saddam a fost ucis cu bețe băgate în anus de către eliberatorii americani, pentru că se încălcau din greu drepturile omului acolo. Xi Ping, cel care omoară, la propriu, milioane de oameni prin lagăre de reeducare, este un domn respectat, primit peste tot, cu cuvânt greu de spus în orice.

Da, știu, nu se va schimba nimic, pentru că toate corporațiile sunt acolo să sugă bani ieftini pentru acționari avari. Dar, cumva, dacă tot suntem în această situație, prefer situația în care China și chinezii sunt tratați fix ca o mare masă de sclavi, furnizori de materii prime și produse de bază pentru Dragonul Roșu. Nu doresc ca partidul comunist chinez să controleze comunicațiile din țara mea. Da, știu, americanii, NSA etc. Da, prefer să fie controlate, cel puțin acum, de aliații mei, nu de inamicii mei.

De ce nu trebuie să îți iei Huawei, cel puțin în aceste momente?
Păi, în primul rând că, din punct de vedere al economiei și securității, nu sunt bineveniți la noi. Dar asta, desigur, e o glumă. Știu, v-a arătat Buhnici și Andi că puteți instala pe nașpa google apps. Doar că telefoanele sunt, în acest moment, purtătoare de date mai mult decât sensibile. Aveți toate cardurile, accesările bancare, faceți plăți de pe el, folosiți date sensibile, intrați în sisteme corporatiste bazate pe multiple tipuri de autentificări. Vreți să faceți chestia asta de pe un telefon cu conținut piratat? Credeți că băieții care trăiesc din asta nu s-au gândit la ghidușii care să vă facă să instalați chestii care să le trimită datele necesare? Dacă da, sigur, sunteți liberi să o faceți.

Oricum, stați liniștiți, ori pleacă Trump, ori îi dau chinezii ce dorește, nu cred că trece anul până când Huawei va redeveni dragul nostru partener respectat, iar NSA va transmite un comunicat gen un angajat a greșit grav, nu era backdoor, nu s-a luat, s-a dat, radio erevan.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

57 comentarii Adaugă comentariu

  1. Gadafi și cuțite

  2. Ai teama ca esti spionat prin telefon ??!!! Renunta la telefon de tot si ai rezolvat problema !

    • #3

      Sau poate sa-si cumpere un telefon “Made in Japan” “Made in USA” …. oh wait!

  3. Daca China e Romania de acu 30 de ani, ce sa zicem, bravo Romania!
    In rest, Quadaffi, nu Saddam, a fost sodomizat de democratie.
    Saddam – dictator, Irak -fara Sadam, un iad in care oricine omoara pe oricine. La fel, Libia, din dictatura transformata in zona de razboi, la fel Siria, si multe alte exemple.
    E frumos sa mancam rahat despre democratie cand nu ne violeaza nimeni dimineata, dar e un pic cam exagerat sa afirmi ca ai facut un lucru bun, inlocuind un dictator, cand in locul lui ai creat un iad, la propriu.

    • #5

      Ai ratat prima parte “China este, politic,” cu placere…

  4. #6

    China este, politic, românia acum 30 de ani

    Dacă Ceaușescu voia sa devenim cum e China (nu precum Corea de Nord) nu mai era omorât & am fi rămas tot o țară comunistă dar nu mai muream de foame. Ceaușescu ar fi fost imortalizat iar toți erau fericiți că au apartamente, joburi asigurate și altele. Cred că e cea mai controversată afirmație de-a mea pe care o fac.
    Comparația (nu fac analize de critică, fac observații în antet) nu se potrivește pentru că, ilar, sistemele comuniste europene au eșuat pe ceea ce chinezii comuniști conducători au priceput ce era greșit & trebuia schimbat. E adevărat că până în 1981, România semăna precum China: țară de producție pentru alimentarea firmelor din vest, unde problema mâncării încă nu s-a accentuat (abia după ce s-a decis plata datoriilor dar asta e partea a doua). Am avut în familie rude care au lucrat pe liniile de producție și au făcut încălțăminte & haine pentru vitrinele din Europa. De lux. Cu emblemele imprimate tot la noi. Iar unitățile (perechile) care ieșeau mai stricate, era rupere care să le ia.

    Spre deosebire de Ceaușescu, succesorii importanți chinezi, Deng & Jiang, au priceput că versiunea comunistă europeană moare, nu mai putea fi salvată fiindcă a fost instituită de modelul sovietic (care la rândul său a refuzat să mai trăiască) și ei abia scăpaseră de tovarășul Mao. Au înțeles, spre deosebire de Ceaușescu, Gorbaciov, Kadar ș.a. că reforma reală e economică, în timp ce brațul partidului nu trebuie amputat sau reformat estetic. Și le-a ieșit din trei motive: putere nucleară, relația SUA-Japonia era groaznică și sistem înfipt & osificat. Pe piața lor, când tancurile călcau pe cadavrele studenților, au trimis mesajul clar: „Noi nu suntem ca rușii și est-europenii, noi nu plecăm.”

    Astăzi… astăzi rușii, românii, bulgarii, sârbii și care mai sunt, se uită cu invidie pe chinezi (pe ăia care au devenit multi-milionari și miliardari în mai puțin de o generație). China este modelul și dream-ul economic pentru românii & restul care au format sistemul comunist; toți cei care l-ar vota pe Ceaușescu președinte, astăzi, acum.

    Și din cauza că americanii n-au intrat în forță să epureze cadrele comunist-securiste, noi trăim realitatea pe care o avem. Americanii au făcut cea mai mare greșeală, să-și închipuie că se pot baza pe succesorii Securității. Mai c-aș crede că lipsa dezvoltării noastre se cauzează și din cauza ofticării de tip românești, de a băga bețe în roate, unde bătrânii comunisto-securiști o fac intenționat ca să șantajeze cât pot de mult situația, în timp ce le scrâșnesc măselele de invidie pe chinezi & cekiștii ruși. De simpatizanții americanilor (din servicii cel puțin), nu pot spune altceva e că le joacă jocul în țară, cu promisiunile de rigoare că vor primi cetățenie americană. Pentru mine, cel puțin, mi-e clară asta, avându-l în prim-exemplu pe ambasadorul stafful român în America (Maior, Geoană, Birchall…).

    N-am concluzie, în afară tot pe a lui Cetin, cu o diferență: în geopolitică, nu există aliați, există interese.

    • #7

      Suna de parca ai vrea sa te muti in china, e fix ce ar fi facut si ceausescu daca vedea ca mureau toate statele comuniste si trebuiabsa se adapteze, oh wait n-a apucat pt ca l-au impuscat.. regimul chinez nu a inteles nimic in plus fata de regimul ceasca( nu spun ceasca). Uita-te la epidemia de virus, ti se pare ca a aparut datorita unei tari democratice bine evoluate?

    • #8

      Ce scriu eu, ce înțelegi tu…

  5. #9

    eeee, Saddam a fost executat prin spanzurare. Cred ca il cautai pe Gaddafi al Libiei care a fost oleac linsat…nu stiu daca de americani, pareau destul de implicati emotional…

  6. #10

    Am un amic chinez care si la ora asta habar n’are de ce se intampla in tara lui, situatii clasice de reeducare populatii uyghur, probleme cu centrele de detentie din kashgar samd. altfel, are dreptate cand spune ca nici americani nu sunt mai buni. ba, fiind chinez, si eu as spune la fel! chinez, nu roman, oke?
    baiatul cand termina facultatea, se va angaja 100% in domeniu, va avea un salariu bun si va vizita lumea (ca toate hoardele de chinezi), asta daca scapa de coronavirus. La el, ca si la altii, observ ca nevinovatia combinata cu o prostie clasica si cu o ura indusa fata de straini, devine o combinatie fatala, in sensul ca nu observa barna din ochiul lui, dar vorbeste de paiul din ochiul european/american, japonez. Si stati, ca asta e un chinez moderat care stie ce-i facebook, anime, japonia sau vpn…
    hai sa ne gandim la restul…
    de ce am scris romanul asta miniatural? pai pentru ca domnul Xi Jinping se bazeaza pe ceva, si ceva-ul sunt oameni ca eroul nostru! noi, ca romani, mai ales lingatori de huawei ca soarecii astia de care aminteai, suntem putini, prosti si mai ales nesimnificativi! daca alegem sa folosim huawei, sa fim sanatosi, ne expunem riscurilor, dar, inca o data, suntem o prada mult prea mica in contextul lumii actuale…

    • #11

      Baiatul cand termina facultatea se va angaja in domeniu si va avea un salariu bun. Va trai o viata frumoasa.

      Apoi va pleca sa viziteze lumea si va afla ca de fapt prietenul lui din copilarie care a disparut subit nu a plecat in alt oras, a fost trimis impreuna cu toata familia intr-un lagar de reeducare fiindca a indraznit sa dea like la o poza cu “Winnie the Pooh”.
      Apoi se va intoarce in tara si va descoperi ca are 2-3 colegi la munca ce au devenit dintr-o data prieteni foarte buni cu el si il intreaba cum a fost excursia, ce a vizitat, cu cine a interactionat, etc.
      Incepand din acel moment se va uita in fiecare moment peste umar, va avea grija ce vorbeste si nu va mai indrazni sa dicute liber nici macar cu sotia sau familia.

      Dar in schimb viata este frumoasa la biroul lui din noua fabrica Foxconn.
      A primit acum un nou proiect, trebuie sa vina cu un plan de securizare a perimetrului astfel incat in urmatorul an sa nu reuseasca sa se sinucida mai mult de 10 dintre colegii lui.

    • #12

      Andrei, ce frumos! Crezi ca il doare in paispe? Deloc, crede-ma, am dezbatut inclusiv problema asta printre alte fel de fel de subiecte! E deja urmarit, facebook e deja interzis, dar se rezolva, exista metode si la ei. Ei au alta optica pe subiectele astea. Si el, in bula lui, ca si oricare dintre noi, in bulele noastre, se simte excelent in china si n-ar da china pe alte tari. Mi-a zis intr-o zi: da de unde atata dorinta de a te interesa de vietile noastre, voi n-aveti treaba acolo la voi in tara? ca nu pareti foarte dezvoltati din cate vad…deci mi-a dat cu firma in cap.
      Na, hai andrei, du-te si explica-i tu cum sta treaba cu libertatile din china in timp ce noi n-avem 1000 de km de autostrada. Bine ca suntem noi destepti sa le dam lectii altora…

  7. #13

    China este politic Romania de peste 30 de ani, intr-o realitate in care Ceausescu murea de moarte buna si il ingropau cu onoruri demne de un semizeu.

  8. #14

    La faza cu China, numai SUA a luptat, impunându-si reciproc taxe mai mari. Europa, prin curva curvelor numita Germania, a stat pe uscat. Ce-ar fi ca Europa și SUA sa ii futa simultan până cedează comunistii și oferă cât de cât niște drepturi amărâților de cetățeni?
    China a avut probleme foarte mari acum vreo 50 de ani:foamete și sărăcie.
    După cum zicea și printesa la ea pe blog: e buna o dictatura vreo juma de an. Problema la chinezi e ca ține de juma de secol.
    Viitorul? Va fi de-a-n pulea pentru vestici. Cu o creștere de 8 la sută pe an, Chinei nu-i mai rămâne decât sa ne cumpere pe fiecare în parte. În asia au cumpărat masiv. Africa e iar vândută Chinei.
    O altă problemă e ca galbejitii cuceresc corect, cumpărând. Nu prin puterea armelor precum alte două curve ale omenirii :Franța și Britania. Dacă la aia 2 te mai opuneau cu o sulita, un arc, la chinezi e totul ‘legal’.
    Am fost in asia de curând. NIMENI nu ii suferă pe chinezi (nici pe indieni, ca put :)))
    Toate țările asiatice sunt împotriva Chinei, nu prea au galbejitii prieteni. Cu toate astea sunt o forță și se pisa pe niponi la greu.
    Ideea e ca ciurucurile astea vor avea lumea la picioare!

    • #15

      ” Ce-ar fi ca Europa și SUA sa ii futa simultan până cedează comunistii și oferă cât de cât niște drepturi amărâților de cetățeni? ”

      Prietene, schimbarile astea nu se fac din exterior. Chinezii, in majoritate, nu vor schimbarile tale. Daca ar fi vrut s-ar fi intamplat deja.

    • #16

      Aia cu cuceritul prin cumparare e pe bune. Oamenii primesc bani de la autoritati ca sa cumpere terenuri, domenii, cladiri, in alte tari. Pe langa ce ai enumerat tu mai e si Australia pe lista si nu numai.

    • #17

      @naim, am impresia ca nici locuitorii din Coreea de Nord nu prea vor schimbarea. Altfel s-ar fi intamplat deja, nu?

  9. #18

    Gadafi nu Sadam a fost sodomizat asa. Sadam a fost spanzurat parca dupa ce l-au judecat vreo 6 luni si l-au cautat vreo 2 ani.

  10. #19

    Pff, si eu tocmai mi-am luat un P30. N-am putut refuza, era best buy.
    Probabil o sa fie ultimul meu telefon de la Huawei. Dar nu pentru ca ma spioneaza (probabil si altii ma spioneaza, dont give a fuck, sunt un pion neimportant), ci pentru lipsa google services.

    @Cetin: sa inteleg ca renunti la One PLus?

    • #20

      Vezi ca o sa te spioneze chinezii si o sa-ti fure averea, femeile, copiii etc, ai mare grija!!!
      Americanii NU te spioneaza deloc prin facebook, whatsapp, instagram, linkedin, google maps, microsoft – ei sunt safe.

    • @vasi, ai uitat de visa si mastercard

    • #22

      Plus ca au inscenat aselenizarea si l-au ascuns pe Elvis intr-un buncar masonic pazit de reptilieni mormoni

    • #23

      In curind pe micile si marile ecrane: One Plus giveaway by Arhi!

  11. #24

    buhnici este de f mare ajutor
    ce te faci daca n-ai ochelarii la tine si vrei sa citesti info de pe cutia telefonului?!?!
    …exact!

  12. #25

    Cum analfabeti acum 30 de ani, majoritatea? Poate acum. Nu aveai cum sa ajungi analfabet acum 30 de ani, adica in comunism, cu trepte, bac, examen la facultate, 3 trimestre in loc de doua semestre, bucuria profesorilor de acum si a prostilor sadea. Pai pe vremea lui ceausescu intra vitelul fara concurs la facultate sau pe bani? Se lua doctorat de oricine:? Masterat vreunul dintre incapabilii de azi? Am terminat facultatea in 97. La vreo 6 ani distanta gasesc o promotie si numar de curiozitate cati dintre profesori sunt cu doctorat. Soc si groaza, 100 la suta. Unii dintre aia care nu au fost in stare anterior sa isi ia titlul timp de zeci de ani. Asa ca, maestre, analfabetii sunt azi, dupa ce au distrus sistemul de invatamant toti prostalaii de la minister. Poate scrii candva ca azi copiii nu mai sunt scosi la tabla, nu mai vorbesc in public, toate notele sunt date pe teste si se incercuieste ca maimuta a,b,c. Copiii nu stiu sa comunice verbal, nici nu mai exista rusinea de a invata pentru a nu spune prostii, ca sa nu rada ceilalti. Eu inca sunt socat ca se poate face matematica cu profesorul rezolvand la tabla toate exercitiile:) si elevul doar le copiaza. Un fel de after-school:)

    • #26

      @texas:

      Analfabetismul cu diploma a aparut imediat ce au preluat comunistii puterea, nu dupa revolutie. Cauza a fost selectarea studentilor dupa “origini sanatoase”. Multi studenti din timpul comunismului nu terminasera liceul. Aia erau marii profesionisti cu experienta in anii ’80 cand comunismul a sucombat.

      Examenul la facultate…ca sa scurtez o poveste demna de propriul ei articol, studiile bazate pe examene “few and far between”, adica unul de admitere la liceu/treapta, unul de admitere la facultate si unul de absolvire sunt foarte usor de fentat. Elevii nu invata decat la materiile de examen fiind complet tamaie la restul, se face “meditatie” cu profesorul care da subiectele la examen, se copiaza din greu sau se ia examenul direct pe spaga in cazul odraslelor de “grei”.

      Invatamantul superior in comunism nu avea niciun fel de mecanism de autocorectie din partea pietei de forta de munca. Posturile se dadeau in functie de notele din facultate. Mai mult, si sistemul asta era usor de fentat, pentru ca un absolvent casatorit si cu copii (care deci se dedicase studiului, nu gluma) avea prioritate la alegerea postului.

      Nu in ultimul rand, toate filtrele pe care le-ai pomenit se aplicau numai unui procent mic, vreo 15%, din populatie. Restul terminau cu chiu cu vai liceu/scoala profesionala si “intrau in servici” automat, fara sa le pese de scoala sau de invatatura.
      Din aia 15% multi deveneau cadre didactice de gimnaziu/liceu si faceau educatie prin bataie.

      Crede-ma, invatamantul azi e la fel de prost ca intotdeauna, doar ca nu ai tu nostalgia pentru el.

    • #27

      Pentru alex, confunzi epocile. Pana la venirea comunismului era analfabetism, pe vremea regilor nu votau femeile, erau fiinte inferioare barbatului, era vot cenzitar, in functie de contributia la societate, analfabetii nu aveau ce sa voteze in vreo viata actuala sau viitoare. Comunismul i-a trimis sa invete sa citeasca, a mutat copiii de tarani spre oras. Examene de fentat?! da, ma, cu concurenta de 6-7 la medicina sau ASE, sigur fentai:) diploma era pe bune, nu ma intereseaza repartitia, vorbim de scoala aici si de examene de admitere pe bune. Terminat cu chiu cu vai 85 la suta din populatie, educatie prin bataie, super generalizarea vietii, hai sa nu judecam o tara pentru ca ti-a dat o palmuta proful de geogra sau pentru ca nu ti-a placut tie cartea. De acord, invatamantul e prost si a fost prost, dar nu e o cutuma comunista, in nici un caz. Astazi, profesorii sunt foarte prost pregatiti, elevii sunt sictiriti, manualele sunt mizerii scrise de insi fara calificare, apropo, manualele din comunism erau scrise de profesori cu grade didactice, de doctori, nu de prosti cu firme care scriu orice manual li se cere, iar parintii sunt disperati sa arunce banii pe binele copiilor, fondul clasei, ilegal pana la dumnezeu, pe consultatii, pe scoala after, pe miserii de carti alternative, pe cursuri inutile, pe serbari pentru ca podoaba a trecut in clasa a 9-a, a 12-a sau orice performanta de a trai.

    • #28

      @texas, eu cred ca tu confunzi propaganda cu realitatea din teren. Dar deja suntem off-topic.

    • #29

      Amândoi aveți dreptate, vă certați pe chestiuni diferite.

      Comunismul a forțat alfabetizarea, absolut corect, pentru că oamenii care nu știu citi sunt imuni la propaganda de partid.

      Apoi restul era cum îți era norocul, una era un liceu de oraș, altceva era liceu de orășele sau comune.

      Erau vârfuri la fel ca și azi, dar pe medie era important suficient cât să se poată mânui utilaje in fabrici și să poată citi poeziile despre tovarăși.

      Era plin de oameni cu funcții cu liceu la seral, orice examen era altfel dacă părinții erau cu funcție, se făceau chestii și apoi aia aveau job asigurat de la stat oricum.

      Cei care nu aveau posibilități da, învățau pe bune, și nu le era ușor, nici n-ai ce compara cu azi.

  13. #30

    L-astept pe ala cu linkul si comentariul inteligent ca si CIA spionează. Ca toti stim ca CIA se ocupa cu amenajări interioare.

    • #31

      Prietene, nu era vorba că spionează CIA, ci că dețineau o companie privată ce vindea servicii de criptografie măsluite. Gen cum e Huawei pentru China. Trebuie să fii ipocrit să înjuri Huawei, dar să zici că e ok ca CIA să dețină Crypto AG. Se numește dublu standard.

    • #32

      Crypto AG era deținut de CIA si BND.
      Huawei nu apare ca ar fi deținut de MSS, pozează in companie liberă și independentă.

      Nu e vorba de ipocrizie, e vorba de tabăra din care faci parte. In tabara mea (NATO), e ok ca CIA sa dețină companii sub acoperire. Chiar ma bucur.

    • #33

      ”Huawei nu apare ca ar fi deținut de MSS, pozează in companie liberă și independentă.”

      Spune-mi, te rog, de când știai că Crypto AG este deținută de CIA?

      ”Nu e vorba de ipocrizie, e vorba de tabăra din care faci parte. In tabara mea (NATO), e ok ca CIA sa dețină companii sub acoperire. Chiar ma bucur.”

      Ai cam descris ce însemană să fii ipocrit.

    • #34

      Pai ia-te de mana cu Greta si traiti-va utopia.

    • #35

      SUA, prin serviciile si influenta ei incearca sa tina status quo-ul actual, care avantajeaza Europa si 2-3 tari asiatice, deci e in beneficiul nostru.
      China prin “companiile ei private” incearca sa schimbe situatia geo-politica, si marea buba e ca nimeni , in afara poliburo-ului chinez, nu stie ce planuri au aia pe acolo, stim ca sunt obsedati de control, dar nu stim mai multe.
      Un exemplu simplu al opacitatii actiunilor Chinei e HongKong, in 20+ ani devine parte a Chinei , absolut nimeni nu stie ce planuri are PCC-ul acolo.

  14. #36
  15. #37

    Cel mai rational articol pe tema asta pe care l-am citit in ultima perioada.

  16. #38

    Bine ca ne spioneaza chinezii si americanii deloc. E ok.

  17. #39

    poti sa renunti la telefon si sa trimiti porumbei, nu te obliga nimeni sa folosesti un smartphone, la fel cum nu te obliga nimeni sa-ti bagi datele pe “interneti”, mai exact poti sa fugi in apuseni si nu mai ai grija ca esti spionat 🙂

  18. #42

    Am inteles, deci eu sunt prost ca folosesc un Huawei si tu esti destept ca folosesti un Iphone care are o “minima securitate”, pe sistemul asta iarna nu e ca vara.

    • #43

      esti prost pentru ca te definesti prost, ceea ce e ok, nu trebuie sa fim binari. eu am oneplus 7t. nu mai incerca sa pari destept pe situri, fii natural

    • #44

      #burn

    • #45

      Da ai dreptate, sunt “destept”, one plusul ala se face mai nou in SUA/EU ca vreau si eu sa-mi iau unul

  19. #46

    Da, Xi Dada e nașpa. Cel mai bine mi-a fost pe vremea lui Jiang Zemin, relaș &huzur. Hu Jintao era o momâie anostă, noroc că a avut un premier carismatic. Scriu aceste rânduri de pe un Huawei ponosit, deci #中国共产党万岁 #luv毛主席 #扫黄打非

  20. #47

    Cred ca tu cam stai cu fundul in doua…tabere. Ptr. ca NATO nu prea e totuna cu CIA, mai ales in ultimul timp de cand le petit garcon Macron a inceput vada fire si aprate la capu’ lu’ NATO. Anyway, tabara (ca sa zic asa ca tine) ta o suge major in ultimul timp, asa cam de cand au aflat de la cnn ca Vladimir s-a facut peste noapte vecin cu Erdogan.

  21. #50

    @ubercool, nu este ipocrizie.
    Gandeste-te asa:
    – daca sotia ta urmareste activitatea copilului pe Internet, este ok. Sunteti din aceeasi familie/tabara/alianta.
    – dar daca vecinul face acelasi lucru, parca nu prea iti mai convine asta. Te intrebi ce interese ascunse are.

    • #51

      Daca vezi america drept sotie, atunci da. Eu o vad mai mult drept baiatul ala mai mare, care te protejeaza cat timp ii dai banii de pachet. Si oricum, daca se impute treaba rau, te lasa balta, cum a fost lasata si ucraina.

  22. #52

    sa-ti zic cum colegii mei chinezi vor sa se intoarca cat mai repede in China unde sa-si faca o familie si un viitor dsi oamenii traiesc de 5-10 ani in Franta?

    vei fi surprins dar chinezul de rand nu se considera oprimat, e doar un alt mod total diferit de gandire in care individul nu conteaza de nicio culoare ci ce e important e colectivul si forta pe care o pot avea toti impreuna.

    In cartea aia a chinezului qkdjkqd cu “Problema celor 3 corpuri” omul introduce o metafora care arata cum, prin ordine si disciplina, folosind oameni pe post de tranzistori cu doar doua pozitii 1/0, aranjandu-i precum un “procesor uman” poti ajunge sa faci calcule extrem de complicate cu o armata de 1 miliard de tranzistori-oameni. Cred ca e foarte reperezentativa metafora pentru gandirea chineza.

  23. #53

    Ce e cu articolu asta? A uitat lumea repede de Snowden si de spionajul american asupra statelor asa zise aliate … sa va fie clar toate puterile mari vor exercita mereu presiuni asupra tarilor mai mici sub o oarecare forma. Cat despre terminalele mobile puteti sa instalati gapps si e ok.
    O da si aici se rezuma totul la state … defapt e o chestie complexa pt ca in fiecare stat sunt oameni ok si oameni care au bagata ideologia … iar daca astia ajung la putere schimba ce vor … asa zisii influenceri de azi. Yo zic ca statele sunt formate din oameni si nu totdeauna se reflecta vointa poporului in actiunilr conducatorilor … asa ma refer la toate astea america, china, india, rusia etc si alea europene.

    • #54

      Ma gandesc la urmatorul scenariu:Daca Huawei e varful de lance al Amatei de Eliberare a Poporului din R.P.R. ar putea bloca comunicatiile S.U.A-N.AT.O pentru un atac nuclear al comunistilor chinezi asupra americanilor.Sa nu uitam ca din 1996 comandantii submarinelor americane nu pot lansa armele nucleare decat la comanda presedintelui.Si daca ordinul nu mai vine,alles sules.Prietene,rusia-china sunt celule comuniste-de la Nistru pan-la Pacific Ocean ,,tot romanu plansu-mi-s-a,,.

  24. #55

    @alex, ncsf, nu am cu cine, mai citeste ce numesti tu propaganda din teren si eu istorie. Nu scrisa de comunisti, stai linistit, nu-i iubeste nici dracul. Erai offtopic deja cu repartitiile, macar ai idee de epoca:) Vot universal, promis fraierilor la alba iulia. Ghiceste cand s-a aplicat:)

  25. #56

    deci nu iti iei telefon Huawei sa nu fi spionat, dar iti Samsung, Iphone si folosesti echipamente de comunicatie fabricate de Huawei (nu prea sunt multe firme care produc asa ceva – americanii nu prea au ceva a lor) – ex: ce stii depre routerul tau… ce face cu traficul tau ce trece prin el. dar de alea de la vodafone, orange…. bine ca ai amprenta pe cardul de revolut ca ala e safe si doar rusii mai stiu ce faci cu el.

    • #57

      iarta-ma, dar gramatica ta nu te îndreptățește sa ai o discuție cu mine, mi-e imposibil sa te iau in serios…