Articol scris de Major Tom.
E frumos și util să știi, e și mai frumos să înveți, dar mereu o vom da de gard în lipsa diversității întrebărilor pe care ni le punem.
“Major Obvious, spune ceva nou sau mergi și bate-ți coasa laser!”
Eu n-am ce să vă spun nou, pentru că așa cum spunea cineva mai deștept decât mine, e foarte probabil ca tot ce-ți trece prin minte, să fi trecut demult prin mintea altora. Vă pot plictisi însă în felul meu semi-nerdy.
Apropo, diferența dintre un geek și un nerd este dată de faptul că nerdului îi place diversitatea, geekul este focusat doar pe jucăriile lui. Îi leagă însă ciudățenia.
Toți avem câte o mică Olivia în noi și pe lângă noi, important e să nu-i permitem nici ei, nici altor temeri să ne conducă viața.
În ciuda marketingului, 5G nu este despre viteză. Este despre creșterea capacității și a eficienței și scăderea latenței. Am ajuns într-un punct în care evoluția traficului de informație trebuie să descurajeze viteza și în general, cantitatea de date traficată per device odată cu încurajarea eficienței.
Motivul isteriei declanșate de adopția rețelelor 5G este legat de decizia de a folosi și benzi din spectrul electromagnetic cu frecvențe mai mari de 6 Ghz, al microundelor. Astăzi, întreaga infrastructură de date și voce se bazează în principal pe frecvențe până în 6 Ghz, dar cele mai frecvent folosite fiind 0.8/0.9/1.8/2.1 Ghz. Celulele 5G vor folosi însă și benzi de frecvență mult mai ridicată. Adică:
3Ghz – 30Ghz (C-Band, X-Band, Ku-Band, K-Band) numite cmWave – adică au lungimea de undă de ordinul centrimetrilor
30Ghz – 70Ghz (Ka-Band, V-Band) numite mmWave – cu lungimi de undă în ordinul milimetrilor
O paranteză: Nu doar noul radio al celulelor 5G se duce în spectrul mmWave, dar și noua generație WiFi, numită WiGig, care va opera în 60 Ghz.
Mai sus de spectrul mmWave, dincolo de 300Ghz, urmează spectrul infraroșu și cel luminos, chiar și acestea, mult sub spectrul radiației ionizante. Practic subiectul isteriei ar trebui pur și simplu încheiat chiar aici: radiația electromagnetică din spectrul mmWave nu este radiație ionizantă, așa cum nu este nici radiație din spectrul luminos (adică nu e colorată).
Dar pentru că inevitabil ne vom lovi de subiectul intensității radiației, hai să discutăm și problema asta. Spectrul electromagnetic este foarte serios reglementat și nu monteză nimeni un gigant cuptor cu microunde format din celule radio. Avem soarele care ne bombardează zilnic cu infinit mai multă energie.
În terminologie 5G, benzile cu cel mai mare suport internațional sunt împărțite în două zone:
FR1 (freq. range 1): sub 6 Ghz destinate în special locațiilor publice exterioare pe distanțe lungi
FR2 (freq. range 2): peste 6 Ghz destinate în special locațiilor private interioare și exterioare pe distanțe scurte
Oricum, hai să vedem mai exact care este puterea radiată de celulele 5G.
EIRP
EIRP („Equivalent Isotopically Radiated Power”) este un acronim folosit pentru a reprezenta puterea efectivă radiată de un aparat (telefon sau celulă în cazul de față), într-o singură direcție.
O celulă sau un telefon mobil radiază și/sau primește radiație prin intermediul uneia sau a mai multor antene. Antena are rolul de a converti semnalul electric în radiație electromagnetică, dar în procesul de conversie, antena amplifică și ea radiația în benzile în care a fost proiectată să radieze.
În același timp, eficiența cu care antena amplifică în benzile dorite este dependentă de designul carcasei (telefonului sau a celulei) și locul de amplasare a antenei.
În cazul celulelor, performanța antenelor primează și drept urmare designul urmează această funcționalitate, dar în cazul telefoanelor, funcționalitatea și ergonomia lor este mult mai pretențioasă, iar designul nu urmărește foarte mult performanța radio. Asta înseamnă că apar pierderi din cauza carcasei, iar testele se fac pe produsul final. Odată autorizat, orice modificare minoră necesită retestare și reautorizare.
Ziceam de EIRP, puterea efectivă emisa de echipament, adică exact cea măsurată și reglementată public. Urmează o formulă pe care o puteți ignora dacă n-aveți chef de matematică azi, o explic mai jos oricum.
EIRP = log10(N) + Ge + log10(M) + Pa – Pc
N = numărul antenelor
Ge = amplificarea în decibeli adus de fiecare antenă, conversiei semnalului electric în radiație electromagnetică
M = numărul amplificatoarelor de emisie (de multe ori egal cu numărul antenelor)
Pa = puterea medie de emisie în decibeli a amplificatoarelor
Pc = pierderile cauzate de carcasa echipamentului exprimate în decibeli
Mai exact, puterea efectivă de emisie într-o singură direcție este calculată ca fiind suma dintre amplificarea produsă de antene și puterea totală a amplificatoarelor de emisie, minus pierderile generate de carcasă. Uite o schemă vizuală care probabil ajută. Se poate observa și puterea de emisie sau recepție în fiecare stadiu.
Reglementarea puterii emise de telefon (UE, User Equipment în terminologie de specialitate) este diferită de cea emisă de celule.
În terminologie de specialitate, celulele se numesc:
BTS – celulă GPRS
NodeB – celulă 3G
eNodeB – celulă LTE (4G)
gNodeB sau gNB – celulă 5G ce operează pe echipament radio nou, nu radio vechi, LTE. Inițial celule 5G vor opera pe echipamentul radio și benzile LTE, doar softul rețelei și basebandul vor fi diferite de LTE.
Am vrut să ajung la valorile de emisie reglementate de autorități și să explic diferența de emisie dintre vechile radiouri (3G, LTE) și noile radiouri 5G.
Întâi hai sa punem în perspectivă câteva puteri exprimate în decibeli, care este o scală logaritmică, nu lineară. Ajută mai târziu.
20 dBm – 100 mW
24 dBm – 250 mW
40 dBm – 10 W
43 dBm – 19 W
55 dBm – 316 W
64 dBm – 2.5 KW
75 dBm – 30 KW
E util să știți că pierderile cauzate de cel mai mic obstacol, chiar și de moleculele de aer, cresc odată cu frecvența. Ploaia e un obstacol serios în spectrul mmWave, la fel și copacii sau clădirile. Undele nu trec prin pereți la o frecvență de 28Ghz, nu mai vorbim de 60Ghz care se luptă din greu cu pierderile cauzate de moleculele de aer.
În cazul 5G, numărul ridicat al antenelor ajută la formarea și propagarea radiației într-o singură direcție (super direcțional), ba mai mult, folosește multiple căi de propagare. Tehnica asta de direcționare precisă se numește Beamforming și folosește algoritmi de procesare digitală a semnalului pentru a calcula exact direcția sau direcțiile de propagare.
Reglementarea puterii de emisie
Reglementarea puterii de emisie se face pe 3 tipuri de echipamente:
base station power ( puterea de emisie a celulelor macro și sunt cele de pe dealuri pe care le vedeți în special în mediul rural)
mobile power (puterea de emisie a telefoanelor mobile)
transportable power (puterea de emisie a celulelor transportabile, dar fixe în timpul operării, de exemplu celulele de la metrouri sau acele CPE – customer premise equipment – de care vorbeam mai sus).
În mediul urban, celulele LTE transportabile emit cu aprox 56 dBm EIRP, adică aprox. 400 W. În mediul rural, cele macro emit cu aprox. 64 dBm EIRP, adică aprox. 2.5 KW.
Telefoanele mobile au voie sa emită maxim 43 dBm EIRP, adică 19W. Emisia etajului de amplificarea e limitat la puterea medie de 24 dBm, adică 250 mW. Restul amplificării până la 43 dBm, este asigurată de antenă, dacă este eficientă. În general, antenele telefoanelor mobile vin cu o amplificare de maxim 15 – 20 dBm, depinde de bandă.
În spectrul sub 6Ghz (FR1), celulele 5G vor opera cu aceași putere cu cea a celulelor LTE. Am mai spus că inițial, 5G va rula pe radioul celulelor LTE.
Propunerile pentru limitele de emisie ale celulelor macro 5G peste 6GHz (FR2) sunt de fapt cele controversate. Frecvențele din zona FR2 vor fi folosite în special pe celule transportabile (de exemplu, la concerte)s, dar în rare cazuri, sub 0.5% din totalul celulelor 5G, se vor folosi celule macro ce vor opera benzi în spectrul mmWave.
Limita de emisie a acestor celule macro care vor opera mmWave este controversată. Pe distanță lungă, la 28Ghz, ai nevoie de ceva mai multă putere pentru a combate până și pierderile cauzate de moleculele de aer, nu mai vorbim de ploaie.
Ericsson propune 84 dBm per 100 Mhz, adică 250KW și colegii se revoltă. Te sperie puterea aia. Autoritățile de reglementare trag în jos la 75 dBm per 100Mhz, adică aprox 30KW, totuși mai decent. Vin cei de la Boeing să facă scandal: “lăsați-o la 64 dBm (2.5 KW) ca la LTE pentru că ne dorim un sistem de sateliți non geostaționari cu latență foarte mică în V-Band și ne încurcați”.
Personal cred că celulele macro în mmWave sunt aproape inutile. Un posibil use case ar fi în zonele pârtiilor de ski aglomerate. Dar să admitem că se vor găsi mai multe use caseuri și se monteză pe deal lângă tine o celulă macro ce opereză mmWave. Șansele ca radiația la putere maximă să te atingă sunt aproape 0 din cauza Beamformingului. Telefonul tău e oricum aproape de celulă, deci vor comunica la putere mai mică, probabil undeva între 43 și 55 dBm. Radiația direcționată la distanță nu te va atinge pentru că este super direcțională.
Te prăjești doar dacă stai la un metru de o celulă macro, dar nu ai nici un motiv să faci asta. În industria cinematografică de exemplu, se folosesc niște lumini foarte puternice, 20KW (descărcarea se face în gaz, o mixtura de mercur vaporizat, cu halogeni metalici, pentru cine e interesat). Aceste lumini sunt practic niște cuptoare dacă stai la un metru de ele. Nu ai de ce să o faci, așa cum nu ai nici un motiv să urci pe schelă, în apropierea unei celule macro.
Practic toată isteria gravitează în jurul acestor 0.5% din cazuri, pentru că celulele 5G transportabile, cele găsite în mediul urban opereză la 55 dBm EIRP.
În realitate, cel mai comun scenariu de implementare a rețelei 5G în spectrul mmWave se va face prin amplasarea mai multor celule transportabile ce operează la putere de max 55 dBm (300W). Folosirea Beamformingului pe distanțe lungi este ineficientă (în special când plouă). Cel mai eficient și probabil scenariu este acesta:
NOU
Mai zi ceva!
NOU
Aveam eu o banuiala…
NOU
Era bine sa vedem si o comparatie intre radiatia emisa de o antena situata la 50-100 metri fata de un telefon la 2 cm de ureche sau 1 m de restul corpului. Aviz celor care isi lasa copiii cu telefoanele in brate non-stop sau cateva ore pe zi: acasa, in vacanta sau cand calatoresc cu masina, trenul sau avionul.
NOU
Puterea scade foarte mult in functie de distanta dintre antena si telefon. Mai ia in calcul si toate obstacolele dintre si o sa-ti dai seama ca nu-i nicio problema. WiFiul din casa e mai ‘daunator’…
NOU
Telefonul ecraneaza extrem de bine radiatia antenei inspre corp, daca il tii cu ecranul spre ureche. Daca il tii invers, nu prea.
NOU
@Danyzus
Basebandul și puterea de emisie a telefonului la emisie este diferit de basebandul și puterea de emisie în cazul celulei. De unde atâta putere de emisie dintr-o baterie de 11Wh ? Din ăștia 11Wh ai nevoie să alimentezi ecranul și procesorul care consumă în multe cazuri mai multa putere decât partea radio. Telefonul spre deosebire de celule folosește multiplexare SC-OFDMA (single carrier ortogonal freq division multiplexing) spre deosebire de celule care multiplexeaza o grămadă de “canale”.
Dupa cum am scris, în imediata apropiere a antenei, telefoanele nu au voie să emită cu o puteree mai mare de 43 dBm, adica 19W. 19W emiși un bucatele scurte (SC-OFDMA) nu au ce să-ți facă.
Și chiar de le dau voie, cine naiba ar vinde un telefon la care bateria ține doar 1h. Ezn intereseul direct al producătorului să consume mai puțină baterie să-și poată vinde telefonul.
NOU
Post plătit de Huawei, huooo!
NOU
Pentru cine crede ca 5G ne omoara, oricum articolul asta nu inseamna nimic :))
NOU
“ceea ce nu te omoara ne face mai puternici”
oricum am geamuri 4S si Low-E cu pelicula metalica si bloc pe semifabricare cu plasa de otel…de-abia daca trece semnalul 4G.
E un ban de facut pentru stat pentru licentele in spectru 5G si firmele de HW si SW ca au cam picat vanzarile si preturile la HW.
NOU
doar pe cei care o ard 5g pe feisbuci!
NOU
Cum explica autorul www.5gappeal.eu ?
As of December 18, 2019, 268 scientists and medical doctors have signed the appeal.
NOU
Că şi printre medici sînt destui proşti?
NOU
Mulțumiri Major Tom ☺
Mi-am amintit cu plăcere de training-urile de PMR (TETRA/POL).
NOU
Ma bucur ca am facut macar un om fericit. Ce lucrezi ?
NOU
Sunt în domeniul MS Project acum – construcții, mulțumesc de întrebare. Plăcerea amintirilor rămâne însă. O zi bună.
NOU
Wow Major Tom…mi-e rusine ca dupa ceva timp de munca in domeniu, inca nu stiu o gramada de treburi pe care le-ai mentionat in articol, inclusiv SC-OFDMA :))) Foarte bine explicat, dar cum zicea cineva, oricum aia speriati de bombe n-au inteles nimic din articol 😀
NOU
Ca tot vine vorba de 5G, iconitele pentru comentariile necitite cand le primim inapoi?
NOU
o intrebare: exista pericolul ca tehnologia 5g sa interfereze cu undele theta? pentru ca sunt persoane care isi pun multe sperante in tehnica asta de vindecare si e pacat.
“Alina Magdalena Mușetescu, directoarea Direcției de studii clinice. Ea a fost președintele Asociației Vindecatorii în Unde Theta”. de aici: www.g4media.ro/reteaua-lui-darius-valcov-dintr-o-institutie-cheie-in-sanatate-agentia-nationala-a-medicamentului.html
si pentru o mai buna informare a celor din categoria #dafuckijustread : isabelageorgescu.com/intrebari-si-raspunsuri-frecvente-despre-thetahealing/
www.curstheta.ro/despre-thetahealing/
NOU
astept torser waves, cred in puterea lor de vindecare, mi-am upgradat toate deviceurile cu torser chips, cand se da drumul la torser G o sa pot controla orice device cu puterea gandului
NOU
Aria de acoperire 5G in Romania va fi raza la patrat?
NOU
Cu Beamforming nu există arie de acoperire definită . E multa mai importantă arhitectura mediului în care operează. Am vrut să aduc și detalii de baseband, dar erau mult prea tehnice pentru articol.
NOU
Salutare, ce coincidenta si ca si tu si nwradu.ro v-ati gandit intamplator sa scrieti despre aceasta imensa si presanta problema a societatii romanesti. Aveam asteptari mai mari de la tine. Inteleg ca asteptarile mele nu iti pun mancare pe masa dar, dar asta e argumentul lui mircea badea.
NOU
mai du te in pula noastra de imbecil
NOU
@mihai, de curiozitate, ce-a scris ăla despre așa ceva, cumva că radiațiile sunt mari cam cât un craniu de fetiță? Că e singura comparație pe care o mânuiește bine, a învățat-o de la burgeri.
NOU
in primul rand ca articolul e scris de maddame, care – spre deosebire de filfizonul ala mentionat de tine – nu da copy/paste la orice articol gasit cine stie pe unde sau tradus cu google.
ma amuza maxim comparatia, ma face sa-mi aduc aminte de reclamele de la veka :))
NOU
imbecil, cum spuneam. de prca eu as avea specializarea necesara macar pentru a intelege astfel de concepte, daramite sa le si explic. idioti, fiule, idioti peste tot
NOU
@vlad articolul e scris de Major Tom, unul dintre cei mai deștepți cititori al blogului lui Cetin, care chiar știe despre ce vorbește.
Subiectul mă depășește net. Tot ce am făcut a fost un pic de editare, pentru că inițial, autorul intra în chestii mult mai grele.
NOU
btw,
nenea ala se “pricepe” la absolut O R I C E
e un soi de buhnici 2.0 doar ca si crede cu tarie ca e miez si ce e senzational e ca oameni iau lumina de la el
NOU
Nu am nicio opinie. Nu inteleg suficient de bine partea tehnica, medicina inca nu si-a atins limitele si nu ma incred by default in vocea autoritatilor . Pana acum 30-40 de ani nici tigarile nu prezentau vreun risc, conform studiilor oficiale.
NOU
Întrebare pentru autorul articolului referitor la această parte din text: ”3Ghz – 30Ghz (C-Band, X-Band, Ku-Band, K-Band) numite cmWave – adică au lungimea de undă de ordinul centrimetrilor
30Ghz – 70Ghz (Ka-Band, V-Band) numite mmWave – cu lungimi de undă în ordinul milimetrilor”
Având în vedere că detectoarele de radar au alerte pentru K-Band și Ka-Band, există posibilitatea ca antenele 5G să declanșeze aiurea detectoarele de radar, indiferent de performanța dispozitivelor?
Știu că sunt profan în domeniu că pun întrebarea asta, dar detectoarele se declanșează singure cu avertizări (alerte false, adică) atunci când treci pe lângă o benzinărie care are uși cu deschidere automată și captează semnalul de la senzorul de la uși.
E o curiozitate personală și nu cred că găsesc răspunsul ăsta altundeva.
Mulțumesc!
NOU
Nu m-au interesat niciodată detectoarele de radar de mașină dar detectoarele de radar operează ca receptoare în benzi precise. Asta pentru că este foarte greu să vină cu o antena cu spectru așa larg. Adică se poate, sunt multe tipuri de antene de bandă larga dar sunt greu de proiectat, în special pentru mmWaves. Așa că sunt captate cu antene proiecate pentru anumite benzi. Iar spectrul de emisie e reglementat. În benzile de emisie radar nu cred că au voie sa emită operatorii. M-aș mira să se întâmple ce spui tu dar nu e tocmai exclus.
NOU
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6765906/
Pentru cine are timp sa citeasca si sa ne povesteasca si noua despre efectelele non-termice ale retelelor 5G
sunt si ceva conluzii neconcludente 😀 … oricum nu murim noi mai repede in Bucuresti de la 5G decat de la poluarea cu particule… in tara… depinde de tara 😀
NOU
Am citit eu. Suntem ok. Expunerile sunt la puteri foarte mari, si tot neconcludente.
Si daca bagi mana in apa fiarta, te arzi.
NOU
Deci nu mai imi pun folie de staniol pe cap, am scapat… : )
NOU
Folia de aluminiu te ajuta sa ai un par frumos si sanatos
NOU
Pe ambele capete sa fi sigur…
NOU
@Romeo sa fii sigur, sau radiatiile sunt de vina?
NOU
Sincer dupa instalarea echipamentelor, varsarea softului si punerea in functiune; la teste te cam apuca capul cand te invarti pe langa antene sa iasa bine testele.
Nu sta nici dracu’ langa antene in viata de zi cu zi asa ca nu va mai prefaceti ca e rau 5G.
Va place ca stati toata ziua cu ochii in telefon?
NOU
Madamme, ne traduci si noua ce zice geek-ul asta care se crede eronat nerd?
NOU
Asta e traducerea de fapt. Ai înțeles greșit Rumbu, îmi place geek. 🙂 Are o rezonanță aparte.
NOU
@Rumbu
5G e reglementat strict, ca orice emisie radio
Daca nu stai fix langa antena, nu te prajești; de asemenea, adaug eu, daca nu pui mana pe plita incinsa, nu te arzi (doh)
Radiatia utilizata, din spectrul mai mare de 6GHz nu e ionizanta, deci nu face bubă
Soarele e mai periculos decat 5G.
Terminati cu isteria.
@MT Geek e ce trebuie
NOU
Madamme, ce înseamnă „fix lângă antenă”? Adică, dacă se pune încă una d-asta pe o clădire importantă, funcționarii de acolo vor primi un spor suplimentar de antenă?
NOU
Fix langa antena inseamna sa te urci pe ea pana in varf. La câțiva metri de antena, radiatia e deja ok.
Sub antena nu-i nimic, ca nu radiaza in jos. Vorbim de 5G.
Deci ciuciu spor.
NOU
Din contra George, faptul ca esti aprope de celula inseamna ca telefonul tau va emite cu o puterea mai mica. In rest ea va comunica cu alte celule satelit sau deviceuri intr-un mod foarte directional.
NOU
Rumbu: dacă te urci pe un pilon de…30 de metri să zic, ajungi cumva sus, desfaci una din carabe sau amândouă chiar și reușești să ieși în afara pilonului, te poziționezi cumva (oricum, poți alege orice metodă) să ajungi în fața antenei și să stai acolo până te iradiezi, înseamnă că ești spiderman.
Asta nu zice nimeni.
Nu înțeleg cine cuc reușește fizic să stea în fața antenei. După câțiva ani de pilon, nu țin minte să fi văzut vreun tehnician capabil să iasă pe exterior și să stea în fața unei sectoriale. N-ai cum, decât cu schela făcută anume să ajungi acolo. Sau dacă te ține atârnat cu macaraua naibii.
NOU
@raider Descarcarea in gaz produsa in tubul neonului se datoreaza curentului electric nu radiatiei electromagnetice. La tensiuni mare de ordinul KV, aerul atinge punctul de colaps in care devine conductor. Orice izolator are proprietatea asta, sunt componente electrice ca dioda zenner care profita de acest punct de colaps. Stii jucariile alea de le atingi si creaza arc electric intr nucleu si suprafata de plastic pe care o atingi din cauza tensiunii mari (curent mic) ? Exact acelasi fenomen. Nu este radiatie electromagnetica, este chiar curent electric care strapunge aerul si provoaca acea descarcarea in gaz care la randul ei este tot un colaps al gazului de data aceasta.
NOU
Fac diferența între radiație electromagnetica și radiație neionizanta. Exemplul l-am dat in extremis.
NOU
TL;DR: 5G is not bad.
NOU
EIRP = log10(N) + Ge + log10(M) + Pa – Pc
Asta numai formulă matematica nu e… Păi logaritmul e un număr ( să zicem natural) și puterile acelea se exprima în decibeli după cum zici. Deci adunăm un nr natural cu ceva decibeli și ne dă ce? Aia cred că e o formulă empirica mai de grabă…
NOU
Aduni doar decibeli cu decibeli si logaritmezi numere. Nu aduni numere cu decibeli.
NOU
Decibelii sunt deja in scara logaritmica, adica.
NOU
Ni se tot repetă că nu sunt radiatii ionizante(precum razele x, gamma). Să fie foarte clar, organismele vii sunt reglate si coordonate de sistemul nervos prin impulsuri electrice. Orice fluctuatie
electrică asupra tesutului viu, precum diferitele frecvențe electromagnetice, sunt in măsură să bruieze functionarea normală a organismului. Vedeti pe youtube niste afide(insecte mici) pe frunze, tresărind simultan tot la cateva secunde, sincron cu rotația fascicolului radarului de aviatie din zonă(care lucrează exact pe microunde). Este dovada unui efect instant.
NOU
Doza face diferența în toate. Tocmai de aia radiația electromagnetică este strict reglementată.
Și dacă bei prea multă apă, poți muri prin suprahidratare. În doza corectă, apa este necesară vieții. Vezi unde bat?
Nu compara organismul uman cu gândacii.
NOU
Diferenta e ca de apa si nevoie sa traiesti, de 5g nu prea. Plm, nu cred ca te omoara, dar nici nu sunt sigur 100% de asta.
NOU
Ai scris comentariul ăsta de pe telefon?
NOU
Aveam 0 emotii legate de echipamente 5G. Dupa ce am citit asta parca am cateva. Partea cu “te prajeste, dar doar daca esti aproape” e cam brrrr. Incetati sa comparati situatia cu un reflector sau plita incinsa. Stiu ce sunt alea, stiu sa le ocolesc; ma si anunta sa le ocolesc prin lumina puternica. Dar habar n-am cum arata o antena 5G. Banuiesc ca sunt puse in locuri putin accesibile, probabil undeva la inaltime. Totusi, gandul ca e ceva printre noi care te poate praji daca nu pastrezi distanta, si tu habar n-ai cum arata cevaul ala e putin infricosator
NOU
Trebuia sa iti ramana si faptul ca celulele astea de putere mare vor reprezenta 0.5% din totalul celulelor si ca sunt amplasate la
mama naibii pe dealuri in locuri in care efectiv nu ai cum
sa ajungi decat daca te urci tu pe schela ?
De celulele “de oras” te poti apropia lejer.
NOU
“Si tu habar n-ai cum arata”. E o antena mare mare mare mare, undeva foarte sus.
Te prajești doar dacă te urci în vârful ei, la bază e în regulă, că nu emite în jos.
Deci dacă atunci când vezi o antenă mare mare pe un munte, primul tău gând nu e “hei, ce-ar fi să-mi iau echipamentul de escaladă”, ești ok.
Antena mare:
NOU
La 2 m de o sursa de 6 GHz atenuarea e ~52dB.(free space path loss)
Daca celula 5G e 2.5KW , deci 64dBm, rezulta ca absorbi 12 dBm, care e ~16mW.
Compara asta cu un telefon mobil 3G-4G care are tipic 23 dBm, deci ~200mW.
NOU
Vezi de ani linii de înalta tensiune.
Fă un experiment: ia un neon (chiar si ars, dar să fie intact tubul și să nu fi ieșit gazul din el). Mergi în cartierele rezidențiale făcute sub liniile de înaltă. Infige neonul în pământ. De preferință seara. Filmează cum se aprinde neonul singur. Pune pe facebook. Râzi. O să ajungi viral.
Mno, acuma să îți zic: 5G nu face asta. Din orice poziție, în orice configurație. Nici ăia mari de pe dealuri nu vor face asta.
Bonus: dacă pârleau ceva, eu trebuia să fiu acuma mort. Mă rog, am urechi pe cur și mi-au crescut tentacule anul trecut, luminez noaptea și am păr verde. Da’ asta e de la fumat și alcool.
NOU
@Raider Apropo, lucrez in mediu radioactiv de ani buni. Inca nu mi-au crescut urechi pe cur, pentru ca și radiațiile ionizante sunt safe dacă respecți regulile de bun simț de protecția muncii.
Drept e ca nu fumez.
NOU
Cam asa ii abordez eu pe astia de o dau cu “ne radiaza cinci geu’, o sa facem cancer!”: ba, tu-ti dai seama cat te radiaza soarele in fiecare zi? Iti da de la ulta-lungi la ultraviolete, kilowatti pe metru patrat, in fiecare moment – stai in mama ma-tii intr-o pestera daca ti-e frica de radiatii; ah, da’ si acolo te ajung neutrino si gamma de la supernove, auzi, la sinucidere ca solutie contra radiatiilor, te-ai gandit?
NOU
Nu zic ca sunt periculoase, insa nici nu putem spune ca sunt dovedite a fi safe. Am evoluat de miliarde de ani sub soare, suntem perfect adaptati la ce ne bombardeaza stelele. Insa doar de cateva decenii am umplut planeta de surse create de noi de radiatii. Fie si cea mai mica diferenta intre radiatiile naturale si cele create de noi ne-ar putea creea probleme, probabil. Nu intelegem suficient cum functioneaza corpul uman sa fim 100% convinsi de efecte inca. Noi inca nu avem o teorie fizica completa pentru natura radiatiilor si a materiei, nu putem avea aroganta de a spune ca intelegem perfect efectul lor asupra organiamelor.
NOU
@Cristian Mai ai frati? Daca da, imi deschid repejor o fabrica de articole imbracaminte din folie de aluminiu. In alta ordine de idei, daca ne-am adaptat la soare/ luna/ stele/ supernove/ si altele, o sa ne adaptam perfect si la 5g-uri.
NOU
Cristian, cum sa-ti raspund eu la asa afirmatie? Uite, tu esti in mare, inoti prin apa, esti obisnuit, nu-i problema. Acuma, tocmai ce vine o nemernica d’asta de ploaie si te stropeste. Tu esti deja ud, nu e ca si cum te-ar deranja doi stropi in plus, da’mi zici: “de unde stiu eu ca ploaia aia nu-mi va provoca o pneumonie?” Inca odata, ce sa-ti raspund?
NOU
Dar nu-i nevoie Next sa-mi raspunzi. Stiu ca ce am scris e corect, nu am nevoie nici de contraargumente, nici de validare. Nici nu vreau sa te conving pe tine sau altcineva ca am dreptate.
NOU
Cristian, tu-ti dai seama ca genu’ asta de discutie a avut loc si intre neanderthalieni, acu’ vreo suta-doua de mii de ani? “Cum sa faci focu’ in pestera ma, tu stii cat rau ne poate face radiatia aia infrarosie?” intreba homo neanderthalis C. iar neardenthalis N. raspundea “pai stai ma, nu primim radiatie infrarosie de la soare, de milioane de ori mai multa in fiecare minut, ce mai conteaza un foculet care cel mult ne va tine de cald la noapte?” si C. ii dadea decisiva “stiu io mai bine, n-am nevoie sa ma convingi!” – eh, dragu’ mosului, sunt aprope sigur ca urmasii neandertalienilor alora se mai disputa si azi prin subsolu’ cate unui blog obscur comentand un post al unui sapiens-sapiens…
NOU
Aveti dreptate si cei pro, si cei contra. Ideea e urmatoarea: rasa umana va supravietui oricaror efecte negative ale avansului tehnologic. Ne adaptam.
NOU
Cam mare discrepanta între ce zice nenea asta și ce am citit eu în Formula As. Parca mai era și cineva la teveu, nu mai știu cine dar părea om deștept..
NOU
Maddame si Major Tom, las aici ceva despre care am putea spune ca e un corolar antedatat 🙂
www.youtube.com/watch?v=iYYRH4apXDo
NOU
Smooth, Gupi. Very smooth.