De data asta a pățit-o și Godină, care e la o lovitură de decizia pe care am luat-o toți, la un moment dat, fiecare cu a mă-sii și hai să ne vedem de treabă.
Eu, de câteva ori. Alexa a fost mai funny, cu țiganii din Pata Rât, care mai aveau un pic să îi ia la bătaie angajata, pentru că îi duce în apartamente și le ia locurile de pe groapa de gunoi.

Un lucru ar trebui să fie clar. Foarte puțini oameni ajung în HALUL ACELA de rău, fiind, de fapt, oameni buni. Da, știu, orice prostituată are o poveste lacrimogenă dar, la final, e doar o prostituată care a ales să câștige 50 de lei pentru 3 minute de muncă, decât pentru 8 ore.

Oamenii ajung atât de jos pentru că sunt ei înșiși jos, dpdv uman. Îi vezi de la distanță și îi citești. Acum câțiva ani participam plin de suflet și lacrimi la o campanie de ajutorare a unor oameni nevoiași, care mâncau de la masa săracilor și erau vai de capul lor. Aveau 3 telefoane mobile. Trei. Țigările fumate de părinți costau mai mult decât masa primită de la cazanul public.

Vreți să ajutați oameni? Căutați-le de muncă. Dacă sunt fericiți că faceți asta, dacă se duc la muncă, dacă rezistă acolo, puteți încerca să mergeți mai departe. Dar vă spun eu, lipitorile de genul vor renunța, în primul rând, la muncă, pentru că munca e jenantă.

Între timp, aveți grijă de voi și ai voștri, dacă aveți bani de donat, donați-i unei cauze sociale despre care știți și care are rezultate, iar restul sunt rugați să se descurce.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

38 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Godina nu ar fi la prima dezamagire, dupa cum chiar el a scris…

    Am citit la el si mi-a placut ca se minuna de frigiderul plin de bunatati, cum “nu avea nici el acasa”.

  2. E de munca in zonele rurale … ohooo. Dar astia prefera sa stea pe strazi in orase si sa-si bea mintile cu aia 2-3 lei pe care ii primesc de pomana. Iar aia de la tara, in loc sa se duca sa munceasca cu ziua, asteapta ajutorul social. Am daramat cu taica-meu un grajd cand a renovat casa la tara. N-am gasit un om care sa ne ajute sa caram resturile, sa vina sa ia lemnul rezultat, etc. Pana la urma am gasit un pusti de 14 ani care ne-a ajutat. Dadeam 100 lei pe cap de vita furajata si era munca usoara. Parerea mea … poate oamenii astia n-au ajuns acolo din vina lor, dar raman acolo jos pentru ca vor. De donat as dona pentru educatie, pentru spitale si cam atat. In rest, cum ai zis tu … la munca! Ca este o gramada de treaba de facut!

    • #3

      Calea spre fericire e sa n’ai nimic si sa nu’ti trebuiasca altceva!

    • #4

      in zonele urbane sunt si mai multe oportunitati de munca!

    • #5

      C-oaie dar poate 100 de lei erau bani putini pentru munca depusa si poate daca nu ii considerai vite furajate gaseai si oameni sa te ajute.Dar este bine ca ii dispretuiesti si judeci.

    • #6

      Și totuși sunt cu 100 de lei mai mulți decât nimic. Ia vezi, câți angajați câștigă 100 de lei net pe zi?

    • #7

      De aceeasi problema m-am izbit si eu de nspe ori:
      Parafrazand: “c-oaie, 100×20 zile(ca au si ei wiikend ce pana mea) + cel putin un pachet de tigari/zi (culmea 95 % fumeaza ca turcii) + bautura light(de obicei bere)+o masa calda – ete cum te descurci pe la tara muncind cu ziua(asta daca vrei ca majoritatea nici asta nu mai vor).

  3. Am dat bani cersetorilor de multe ori. Intr-o zi unul cerea cativa lei sa-si ia o paine. M-am dus si am luat o paine si i-am intins-o. A zis ca nu-i trebuie, sa-i dau bani. Pai zic acum cateva minute mi-ai cerut niste bani sa-ti iei paine. Uite painea. S-a uitat la mine de parca i-as fi dat cu ceva in cap. Nu i-am mai dat nici painea si de atunci nu mai dau bani cersetorilor.

    • #9

      Trebuia sa-i dai cu painea in cap. Asa i-am facut unuia.

    • #10

      pantelimonez…

    • #11

      cosmin, ce bine ar fi daca toti ar putea renunta la acest impozit voluntar!

    • #12

      Am avut si eu 4 experiente de gen. Un copil a mancat in fata mea pateul oferit, o baba mi l-a refuzat si a cerut pe sleau bani, alti doi copii le-au luat si aruncat in secunda doi, de fata cu mine (da, mancam multe pateuri in studentie, toata ziua aveam cursuri consecutive puse in cladiri diferite). Am mai dat acum doua ierni marunt unuia care cersea fara manusi pe un viscol in care eu n-am rezistat nici 3 minute, dar in rest n-am mai repetat. Sa se descurce si fara mine.

  4. #13

    E doar partial adevarat. Cel mai ingrijorator e fenomenul de “working poor”. Din pacate, nu cunosc termenul romanesc similar.

    Sunt oamenii care muncesc, care se chinuie, sunt activi si niciodata lenesi. Dar, totusi, o duc foarte rau. Sunt multi oameni asa. Multi de tot.

    • #14

      la mine la moldova, il vezi pe ala sarac si pe ala lenes de la poarta. ala care e doar sarac, dar se chinuie, are gardul intreg, nu are buruieni pe poarta, nu are copii jegosi. e doar sarac, dar se chinuie. si oamenii ii ajuta cu ce pot.

    • #15

      Da, asa e, dar problema ramane…

  5. #16

    Oarecum legat de subiect, dupa ce am citit ceva stire cu ajutat “copii nevoiasi”, m-a lovit o intrebare : De ce nimeni nu vede parintii copiilor nevoiasi, adica cica suntem crestini, stim pildele cu predarea pescuitului pentru temperarea foamei?
    Singurul raspuns la care am putut ajunge e ca exista o cere de cazuri sociale pentru virtue-signaling.

    Mie personal apetitul de a ajuta in situatii din astea dificile mi-a trecut cand dupa ce am donat pentru un bolnav de cancer in remisie, in mod anonim, am primit incurajari sa fac virtue-signaling cu donatia mea (aveau doar adresa de email in caz de Fisc etc. ).

  6. #17

    „Căutați-le de muncă. ”

    De curiozitate, fiecare poate să verifice listele de angajări de pe site-urile sau paginile de Facebook a AJOFM/ANOFM-urilor (Agenția Județeană/Națională pentru Ocuparea forței de Muncă), pe fiecare județ. Sunt curios care județ pică mai rău la categoria slujbelor mizere.

    • #18

      intre a nu munci deloc si a avea o slujba mizera, tu ce ai alege? toti am avut slujbe mizere. eu am fost vanzator de chios, paznic la NPG, sofer, incarcator-descarcator de produse chimice. am facut orice a fost nevoie ca sa am o paine sa mananc. am fost crescut in vitan, era usor sa aleg calea diferita, dar am ales sa nu o aleg. in rest, nu exista slujbe mizere, ci doar oameni mizeri

    • #19

      Slujbe nemizere. 😀

    • ți-ai ratat cariera de bombardier.

    • #21

      Imposibil, Vali, mă înțeleg cu vatmanii.

  7. #22

    offtopic. Dar ma gandesc mereu ce mai face Jessica. Sper ca sunt bine! Sa avem un an cu sanatate!

    • #23

      e bine. se reface. s-au intors din franta si acum sunt retrasi, alaturi de copil. o sa vedem putin mai incolo cum e

    • #24

      Sa fie bine! Sunt in gandul meu!

  8. #25

    Parca tot la tine vazusem un caz in care o familie a manjit si distrus adapostul oferit. Csf…

  9. #26

    Godina descopera ce fiecare stie de multi ani.

    Cand am turnat fundatia la garaj n-am gasit om sa ma ajute la turnat beton desi ii rugam cu 150 de lei in mana la birtul comunal.

    Pe unchi’miu, somer inca din ’94, “victima a privatizarilor” am vrut sa-l bag paznic prin 2007 la o firma, a stat o luna si a zis ca lui nu-i trebuie. 13 ani mai tarziu a iesit la pensie cu 20 de ani de munca si traieste la limita saraciei.

    Pe familia nevoiasa a strazii cu 5 copii am incercat sa-i ajut cu o butelie noua dar au vandut-o rapid pentru ca “nu aveau cu ce sa o umple” si si-au luat smartphone, aparent au de unde sa platesca abonamentul.

    Ultima oara cand am vrut sa fac un gard prin 2015 am dat 2000 de lei pe materiale si am ajuns sa-l fac singur in vreo 3 saptamani pentru ca un nene de pe strada imi cerea 4000 de lei sa ma ajute 3 zile si i-am zis ca eu de banii aia muncesc o luna si am vreo 8 ani de scoala in plus fata de el.

    Bunica’mea avea o vorba: niciun om harnic nu a murit de foame.

    Cel mai mare adevar auzit vreodata si e valabil international, nu doar in Romania. in Vest, toti invartitorii de matanii fac cozi lunare la protectia sociala iar cand aia le gasesc job-uri sa-i plaseze spun ca nu pot ca-s cu salele si apendicita. Luna urmatoare ii vezi iar la coada stand 5 h alaturi de alti paraziti plancandu-si de mila si acceptand masa calda pe care asociatiile umanitare le-o dau in timp ce asteapta la coada.

    Nu-s de acord cu “eugenismul” pentru ca orice minte (ratardata, handicapata) poate fi de ajutor societatii insa as fi de acord cu “eugenismul profesional”. Nu vrei sa muncesti indiferent ce optiuni iti punem in fata? bun, saltat si dus in Siberia, descurca-te! Cand te decizi ca poti sa muncesti ca sa supravietuiesti, ca toti ceilalti, anunta-ma. In fond asta ar reduce povara fiscala pe umerii celor care muncesc si poate surplusul ala de bani pusi in mainile unora care chiar sunt harnici poate duce la ceva bun.

    • #27

      Nu poți? Te ajutăm. Nu știi? Te învățăm. Nu vrei? Te obligăm!!!
      I.V. Stalin

      Se vede treaba că despoții ăștia, în toată monstruozitatea lor, nu erau chiar sosiți cu ultima viitură. Bag seamă, cam știau ei metehnele poporului pe care îl călăreau…

  10. #28

    ” imi cerea 4000 de lei sa ma ajute 3 zile si i-am zis ca eu de banii aia muncesc o luna si am vreo 8 ani de scoala in plus fata de el.”

    Așa îmi cer mie unii 1000 euro să îmi pună parchet în apartament. Tot vreo 8 ani de școală am și eu peste ei. La fel și pentru uși, gresie, faianță. Toate firmele vor să mă jupoaie, parcă. Toți muncitorii în construcții se plâng de salarii mici, dar primesc niște oferte de nu îmi vine să cred, când apelez la vreo firmă din asta.

    700 lei lipit tapet pe un perete, i-au cerut unei cunoștințe. Și l-au lipit singuri.

    • #29

      Cand iti mai vine mintea la cap, poate renunti la prostia asta cu “anii de scoala”. Sunt egali cu zero. Poti fi prost si incompetent cu 50 de ani de scoala. Daca ai nevoie de un serviciu sau o munca prestata ar trebui sa te obisnuiesti sa dai bani. Mai ales daca o vrei facuta bine. Altfel, da, te apuci sa iti lipesti tu tapet si stai o viata cu o mizerie pe perete care numai tie ti se pare ca arata bine. Sau iti pui singur parchetu si paraie din toate incheieturile apoi si nu stii de ce. Dar macar nu ai dat bani altcuiva.

    • #30

      @John: de rahat e că și ăia care cer mult tot muncă proastă fac, 99% dintre ei. Prețul nu e proporțional cu calitatea. Că așa știu ei: de toate, pe bani mulți, prost. Și particulari și firme, aproape fără excepție. Și când vin, se tot plâng, parcă l-ai obliga să facă asta. Politicieni de rahat, medici de rahat, meseriași de rahat. Nici IT-istii ăia cu care ne tot lăudăm nu sunt toți niște deosebiți. Mare parte dintre ei freacă menta la job și vor bani mulți, că ei sunt în IT. Dar refuză să meargă la un training plătit de firmă, că ei nu vor să mai învețe ceva.

    • #31

      John e unul din maistorii aia de “pun parchetu” bine.
      Auzi, dar când ceri 1000 de iepuroi la o lucrare de apartament, nu ne spui și nouă cât din banii pe lucrare îi declari la ANAF și mai ales cât plătești tu taxe?

      Am un feeling că discuția va fi ca despre ozeneuri…

    • #32

      mai nasol e când dai bani și vin unii să îți facă treaba pe fugă, cu durere în pl, cum mi-au făcut Qfort cu ferestrele.

      Salut, @Veka! se pare că gluma e pe seama mea.

    • #33

      Anii de scoala la “filologie” nu au nicio legatura cu calificarea intr-o meserie. Nu vb de zilierii comuni care se pricep sa faca “de toate boss”. La tapet de exemplu, in functie si de complexitatea materialului un pret corect la montaj iti dubleaza pretul materialului. Si nu ma supar, daca omul isi face treaba repede si bine. Si nici nu ma gandesc ca i-am dat mult sau putin raportat la salariul mediu. Multe lucruri ajungi sa le faci singur o data ce afli preturile din piata. De aia piata se numeste DIY.

  11. #34

    Eu am oprit din a mai dona bani catre diverse asociații, dupa ce intamplator am aflat de la cineva din sistem, cum directorii manevreaza banii si ii baga adanc in buzunarele propii. Si mai revoltator, UNICEF Italia au sedii de lux prin Roma, iar banii care ar trebui sa ajunga unde trebuie, sunt prin buzunarele lor. Mai bine ii cheltui eu,, iar Africa treaba lor, nu interactionez si nu ma deplasez pe acolo

  12. #35

    Peste tot e la fel, ba poate uneori este și mai scandalos.

    Țări mult mai dezvoltate și mai civilizate ca Romania au monopolizat pomana sub forma de “registered charity” – o organizație non-profit care se ocupă de o cauză anume și la care dacă dai o sumă, îți dă o chitanță să scazi câțiva cenți de la taxele pe venit.

    Durerea e când afli că ăia de fapt nu fac mai nimic să ajute, preocuparea lor principală fiind să te agaseze cu telefoane, scrisori și emailuri, ca să continui să donezi. Timp in care CEO-ul și restul executivilor organizației fac tot atâția bani ca un CEO și ceilalți executivi ai unei organizații “for profit”.
    La casele unor magazine au început demult să îți solicite la fiecare plată, să mai adaugi 2-3 dolari donație pentru .

    Păi de ce să mă preocupe pe mine faptul că niște “copii săraci” – săraci de Canada, spre exemplu – nu mănâncă breakfast, când e evident că în primul rând nu le pasă părinților lor? În al doilea rând, dacă tot am luat exemplul Canadei, taxele pe venit pot urca lejer spre 40% pentru cineva din clasa medie. De ce nu le pregătește breakfast la săraci din banii ăia grămadă, în loc să-i plătească 10 milioane de dolari despăgubire unui terorist islamic, criminal dovedit – vezi cazul Omar Khadr?

    O singură dată, recent, am dat un sac de orez unei amărâte – cred că era refugiată – care cerșea în parcare, ca să își hrănească copiii. I-am arătat banii, am făcut semnul de “nu”, și apoi i-am dat din coșul meu sacul de orez. L-a luat cu o privire care mi-a plăcut mie să cred că exprima recunoștința…

    Dar bani, nu mai dau.

  13. #36

    ce mai stii de zona cernia? tot asa cum o descriai in 2009? imaginile ne arata altceva la 10 ani distanta. si-a revenit sau se prefac?

  14. #37

    ce mai stii de zona cernia? tot asa cum o descriai in 2009? imaginile ne arata altceva la 10 ani distanta. si-a revenit sau se prefaac?

    phoenixcernica.ro