M-a rugat un cititor (salut, George), să scriu un articol cu ce s-a întâmplat la revoluția vieții, pentru că e plin de variante. Sincer să fiu, după ce citești comentariile de la articole precum acesta, îți vine să îți iei câmpii. Eram toți copii de 15, 16, 17 ani iar gunoaiele din ziua de azi ne portretizează drept kaghebiști, vânduți moscovei, securiști. Simți nevoia de a face rost de un kalașnikov și de a-i căuta, pe fiecare în parte.
Anyway.
Nu știu cât ar fi de util un articol de-ale mele. Dar știu că aici sunt oameni care, la momentul acela, erau mai bătrâni decât mine și care, cu bunăvoință, vă pot răspunde la întrebările pe care le aveți. Așa că, dacă sunteți tineri și aveți nelămuriri despre întâmplări de atunci, nu ezitați, întrebați orice prostie vă trece prin cap. Cineva o să aibă, cu siguranță, un răspuns.
NOU
Ce mai conteaza Revolutia cand la anul mandrii moldoveni nespalati(la propriu) din Bucuresti vor vota cu Firea.
NOU
Hai lasati vrajeala, ca putoarea din Bucuresti e de la tigani, nu moldoveni.
NOU
asa e baws, moldovenii au adus civilizatia in bucuresti
din micul Paris a ajuns marele vaslui
NOU
Stai lini ma frend ca tiganii emigreaza pe rupte de cand ne-au invadat moldovenii Capitala. Putoarea e de la osânza voastra, nu de la tigani.
NOU
Let’s not be muiști!
NOU
E un articol despre Revolutie, da prostu pulii trebuie sa se bage in seama chiar daca e off-topic – “ce mai conteaza Revolutia cand moldovenii nespalati din Bucuresti or sa faca X si Y”. Puteai sa comentezi la orice articol in aceeasi maniera – “Ce mai conteaza The Witcher/jandarmeria/Spiru Haret/nemurirea sufletului cand moldovenii nespalati din Bucuresti…”. Nu conteaza, miticule, nu mai conteaza nimic cu adevarat, conteaza numai ce te doare pe tine. Esti buricul pamantului.
Ce mai conteaza Revolutia cand nici aia n-a reusit sa ne scape de prosti ca RobertD?
NOU
La anul, mandrii moldoveni vor vota cu Firea, veti avea iar o bagaboanta primar timp de 4 ani, totul pentru ca miticii mandri stau acasa si nu ies la vot. Care-i dobitocul din ecuatia de mai sus? Si inca ceva, nespalatul e specific tuturor raselor de bucuresteni din ce inteleg, cel putin de cand va da firea apa cu portia. Si voi mandrii stati si va povestiti pe fb cat de naspa e fara apa. Dar da, moldovenii va strica armonia in altfel frumoasa si organizata voastra capitala.
NOU
Copiii ăia între 15 și 25 de ani au fost folosiți cu cinism de javrele care se pregăteau de ani să ia puterea. Unii au rămas pe caldarâm într-o baltă de sânge – ca să dea veridicitate noii puteri – alții au fost transformați în sclavi ai noilor magnați. În pauze, când unii au început să se prindă de vrăjeală, au luat bătaie de la mineri și oameni de bine.
A fost simplu pentru de-alde nea Nelu exact din cauza faptului că acei tineri erau prea idealiști și complet naivi in ale vieții. Fata asta spune multe despre încă o generație pierdută…
Îmi spunea atunci, în zilele imediat dinainte de Revoluție, un unchi – moșu era sărit de 65 si prinsese ca tânăr rebeliunea legionară, războiul, ocupația sovietică, ciuma comunistă – că să stau pe coada mea, căci nu aia care iau bătaie și mor sunt cei cărora le va fi ulterior bine, ci altora, care se pregătesc demult… “Voi tinerii vă antrenați prea repede in chestii pe care nu le înțelegeți. Ar fi bine că viața să fie așa simplă cum o vedeți voi…”
NOU
Tot ce se poate dar mai bine ca m-au folosit unii atunci ca azi sa-mi fie cum imi e decat sa nu se facă nimic si azi sa trăim într-o Coreea de Nord sau mai rau intr-o Turcia unde nici macar faptul că ai scapat si ai fugit in UE nu te mai ajuta. Cum ar fi fost ca Franta, Anglia și Germania sa aresteze si sa extrădare pe toți disidenții români fugit din România. Cum face acum România cu profesoarele de engleza de origine turcă.
NOU
“Cum face acum România cu profesoarele de engleza de origine turcă.”
Din cate am citit, parchetul a recomandat respingerea cererii de extradare.
NOU
@septimiu. Daca tot bantui pe interneti aiurea, nu vrei sa te si informezi? Corect?
Apropo, vezi ca nu e prima data cand cere erdogan ceva de la noi si noi, batman batman!
NOU
Când a început? Când a început, de fapt?
NOU
Până-n mijlocul lui septembrie.
NOU
efectiv ca scandal eu, avand 15 ani, am auzit de ea pe 16 decemvrie. atunci s au intors parintii de la tara si, ajungand acasa, au inceput sa susoteasca ca orasul era blocat, cordoane de armata prin tot centrul si la intersectii. atunci a fost prima data cand am auzit ca se întâmplă ceva la timisoara
NOU
Greu de spus cand a inceput cu adevarat. Exista un serial documentar pe TVR1, foarte interesant, “Decembrie rosu” (poate fi urmarit si pe youtube). De acolo am aflat ca, total independent de Timisoara, la Iasi in data de 14 decembria 1989 era programata o manifestatie anti Ceausescu si anti regim. Oamenii se organizasera, tiparisera niste manifeste rudimentare cu ajutorul unor gume de sters, ma rog, in fine, s-au organizat, dar cand s-au adunat in piata Unirii, au avut surpriza neplacuta sa constate ca piata era deja ocupata de fortele de ordine, in numar mult mai mare decat manifestantii. Ce este foarte interesant legat de aceasta miscare este ca in paralel cu aceste manifeste rudimentare care chemau la aceasta manifestatie si cam atat, au inceput sa circule si unele mult mai elaborate, pe filiera RSS Moldoveneasca, mult mai elaborate, semnate de un oarecare Front al Salvarii Nationale…
In fine… Manifestatia de la Iasi a esuat, asa ca eu stiu daca poate fi considerata inceputul…
Oficial totul a inceput in 16 decembrie 1989 la Timisoara.
NOU
Prima scanteie serioasa a fost in 15 noiembrie 1987, cu revolta de la bv. Aveam 8 ani si este ceva ce nu voi uita vreodata.
NOU
Cati dintre voi stiti oameni ce beneficiaza de reducere impozit findca au participat la revolutie? dintre ei, la cati a fost data tot pe PCR?
NOU
Stiu cativa. Un fost vecin din Vitan impuscat in picior cand se dusese in centru la furat televizoare color. O fata (care avea vreo 10 ani la revolutie) si tatal ei care au ajutat revolutionarii din piata cu apa si mancare. Cativa oameni din cadrul armatei (pompieri), care au participat si ei.
NOU
stiu 2. una e familia tipului de sub noi, bibliotecar la BN, imouscat de armata care era cu noi si una e o curva pentru care fura barbacsu ajutoare.
NOU
Ce procent din populatia adulta s-a gandit atunci pe moment ca revolutia e o idee proasta si ca aia din Piata sunt cu adevarat huligani?
NOU
Dacă era să-l iei ca etalon reprezentativ pe Dan Iosif, și acum tot huligani le-aș zice…
NOU
Declarativ 5%. În realitate vreo 12% adică aparatul de represiune și nomenclaturiști. Nu stiam atunci cat de multi sunt astia. Credeam ca Ceausescu si ai lui sunt mult mai putini. Cam 1 securist și 1 sectorist la 2 scari de bloc adica la vreo 100 de persoane.
NOU
Datele ma nedumiresc, cel putin legat de Bucuresti. Cand a fost prima iesire masiva, cum au reusit sa se adune atatia oameni fara nici 10% din mijloacele de comunicare pe care le avem acum intr-un timp atat de scurt + neincrederea in comunicarea prin telefon, facutul de planuri cu vecinii de scara, colegii de munca etc. de teama de a nu fi securisti, turnatori sau impotriva miscarilor, in general, unde a disparut deodata frica unui popor controlat de comunism timp de 40 de ani pana atunci, un popor in care glumele despre politicieni si partid se spuneau in soapta la ureche cu nici o saptamana inainte, de frica.
Toate cele 5 zile dintre ultimul discurs al lui Nicu si impuscarea lui sunt un blur complet pentru mine, din sutele sau miile de povesti pe care le-am auzit // citit, imi este lamurit totul in afara de astea 5 zile.
Toate povestile sunt haotice, unii n-au iesit de frica, unii continuau sa se duca la munca, unii ii considerau pe aia de la Universitate golani, unii au iesit mai tarziu cand era deja tot centrul full etc.
N-am gasit niciodata ceva cronologic cu ce s-a intamplat intre 21 si 25 decembrie, doar ce a fost inainte si dupa.
NOU
Se asculta Europa Liberă, lumea știa de Timișoara, știa că în alte țări din Est se schimbase aerul.
Mitingul ratat din 21 a fost semnalul că angrenajul lui Ceașcă nu mai funcționează.
NOU
21 s-a urlat in piata cand cu sută de lei. In 21 noaptea a fost baricada cu toți valutisti ca Iosif si Nica. Aia erau cam ca galeriile acum. Aveau boala pe miliție ca le lua valuta pe nașpa. Golani fiind s-au organizat. Au fost in după amiază de 21 si noaptea de 22 foarte mulți studenți. Ii udau cu tunurile de apa in centru si ii saltau pe toți cei uzi cand încercau să meargă spre cămine, casa etc. In 22 dimineața au încercat, după ce au ajuns oamenii la munca sa ii blocheze in hale. Aia a dat cu virgula si cand s-au organizat muncitorii sa meargă în piata lucrurile erau pierdute. Aia erau mii in republica, imdb, 23august etc. Au plecat in coloane pe străzi. ” nu va fie frica, ceausescu pica”. Veniti cu noi, veniți cu noi. In 22 in timpul zilei.nu s-a tras. Distracția a început exclusiv după ce Iliescu a chemat oamenii in piața sa apere revoluția. Abia după au început să tragă.
NOU
ceausescu a fost idiot, adunand oamenii ca sa faca acea demonstratie de forta si unitate, “strans uniti in jurul partidului”. de acolo a fost doar un pas. noi ne uitam la tv atunci si totul s a dus cand au inceput sa se auda niste pocnituri, dupa care mltimea a inceput sa talazuiasca, cu un fel de geamat.
NOU
Asa se aude cand încerci să urlii cu dinții inclestati de frica ca te vede unul si te salta. Aia cu pardesiu lungi bej erau atunci in piața.
NOU
eu eram la tara la tata. Cel mai mic dintre fratii lui era student la Timisoara.
Undeva intre 16 si 18 (parca) stiam deja ca se intampla ceva la Timisoara. Stiu pentru ca ne era teama de unchimiu. Acum, nu imi mai amintesc exact ce s-a intamplat. A venit de la TImisoara si parca a plecat undeva pe 21/22.
Pe 21 se juca la televizor (f1) si au aflat ca se intampla ceva, asa ca au luat televizorul si l-au pus pe tvr1. Eram suparat, in loc de joaca vedeam revolutia
Pe 22 sau 23 s-a anuntat ca Pitestiul e atacat de tancuri. Frumoasa perioada.
La tata la unitate a tras un prost dupa o pisica. Noroc ca nu s-a intamplat nimic de la prostia lu ala
NOU
Brasov 21 dec 1989. Aveam 21 de ani, o tentativa esuata de trecere a frontierei si eram cat de cat la curent cu ce se intampla la Timisoara (Europa Libera, Vocea Americii). Bunicu-miu de 77 de ani a fost pe 21 pe strada a ajuns acasa ud leoarca (au pus tunurile de apa pe manifestantiii care se solidarizasera cu muncitorii IAR Ghimbav). Am fost in strada si eu toata noaptea de 21 spre 22, am mers pe la caminele studentesti, prin cartiere sa scoatem lumea. Mare noroc am avut atunci si acum ma mir ca am scapat. Cert e ca pe 22 dimineata toti muncitorii din uzinele mari au iesit pe strada, s-au unit coloanele si restul e noaptea mintii: fuge Ceausescu, draci laci, intre 22 si 23 incep impuscaturile, mor oameni sunt o groaza de raniti, haos total pe strazi, principalii vinovati nu se stiu nici acum. Dezinformarea, slaba pregatire a militarilor, frica a dus la ce a urmat. Pana la coada s-a vazut cine a venit la conducere de nicaieri (sau cel putin asa ni se parea noua) si tot ce a adus cu ea aceasta nenorocire. Sunt satul de toate minciunile, de toata mascarada asta cu patriotismul si vitejia poporului roman. O tara mica, oameni mici si meschini, nu ar fi nici o tragedie daca ar disparea de pe pamant. Ultimii 30 de ani o dovedesc din plin, evolutia este interesanta pentru sociologi, mie imi provoaca doar scarba. Si da, aici intram toti, indiferent de orientare politica, studii, varsta sau avere.
NOU
@infektus: Corect. Aseara la TVR am re-vazut in sfarsit ceva secvente de atunci. Prima impresie: incredibil cat de imbecili si creduli eram ca natie. Absolut penibili. Iliescu & co a iesit caimac doar pt ca dadea impresia ca stie despre ce vorbeste. De fapt era acelasi material ca PCR. Si ultimii 30 de ani au schimbat complet aspectul media: audio, video, online. Inainte de ’89 eram opresati, ‘martirizati’, victime. Acum se vede clar ca nu e cine stie-ce de capul nostru, ca natie. Ne vindem/tradam unul pe celalalt, ipocriti, demagogi, dar ne dam rotunzi + ne batem cu caramida-n piept ca suntem romani. Singurul lucru bun a fost ca s-au deschis granitele si s-a putut iesi fara sa fii fugarit pe fasie ‘a la russe’, cu faruri si Kalashnikoave.
NOU
Apropo de începuturile zaverei, sunt niște evenimente stranii:
– pe 16 Decembrie ’89 la Timișoara, este interesant de aflat cum mica demonstrație de sprijin a pastorului Tökes s-a transformat în câteva ore într-o mult mai mare mișcare de protest împotriva lui Ceaușescu, protestatarii mergând spre centrul Timișoarei și unii dintre ei spărgând vitrinele unor magazine.
– în serile de 18, 19 și 20 Decembrie ’89 Radio Europa Liberă a difuzat o înregistrare audio cu împușcături și urlete din care se înțelegea doar teroarea victimelor, ca fiind de la Timișoara, și a vehiculat informația că sunt mii (mii, nu sute) de morți. Timișoara fiind complet izolată, nemaiputandu-se telefona sau calatori, un pic de gaz pe foc…
– pe 21 Decembrie ’89 la București, “scena balconului”… Iarăși interesant de aflat cum mitingul de susținere a lui Ceaușescu s-a transformat într-un tumult de huiduieli. Există două variante: una, că huiduielile ar fi fost transmise în megafoane, în locul uralelor, și cealaltă că cineva a aruncat o petardă in mulțime, care a creat panică, care la rândul ei a declanșat huiduielile… Ambele variante sunt greu credibile ca spontane și lipsite de suportul dispozitivului care asigura securitatea.
NOU
Asa este dar tine cont. Fără sprijinul populației pt schimbare nu se poate. Erdogan a invata asta 28 de ani mai târziu. Hrănește prostimea si pe cei saraci și nu te vor susține dar nici nu te vor da jos. Stii cum se spune. Fără sprijinul populației e doar lovitura de stat.
NOU
S-au reorientat repede, dupa ce la Iasi n-a mai putut porni nimic. Sau, deh, au plecat pe fenta. Au concentrat fortele pe Iasi (eram acolo in zilele alea, era o tensiune in oras de ne era frica sa vorbim si intre noi, in casa) si au lasat fundul gol la Timisoara, unde doua zile mai tarziu, in mod spontan, credinciosii etc
NOU
Aveam 15 ani atunci si ascultam cu ai mei seara de seara Europa Libera. La Europa Libera intr-adevar trasmiteau ceva inregistrare cu focuri de arma, urlete, vuiet ca fiind din Timisoara si spuneau ca au murit acolo 60.000 de oameni. Ma ingrozeam cand auzeam ce se intampla.
NOU
corect! plus stirea cu “60.000 de morti” difuzata la greu la free europe
NOU
LAT?
NOU
As vrea sa cred într-o revoluție a pulimii, dar faptul ca un om ca Iliescu ar fi scos capul asa decisiv dacă nu ar fi avut un deal politic cu cineva din Secu si poate cu Gorbachev. Și iar privind din perspectiva masei critice poate faptul ca eram copil și poate nu cunosc cât de rebeli erau tinerii din vremea aia dar parca am impresia ca frica de Securitate face ca vuietul ala inițial mai probabil sa fi venit tot de la ‘agenturi’
NOU
a murit cine nu trebuia la revolutie ca sa supravietuiasca astia
www.facebook.com/FundatiaIoanBarbus/videos/670577619773508/
NOU
Eu am o fascinatie macabra cu mitingul ala de pe 21. Ar fi interesant de aflat cine l-a “sfatuit” pe Ceausescu ca e o idee buna sa adune in piata niste infometati infrigurati si deja la curent cu ce se intampla la Timisoara. Apoi in afara de faptul ca ma distreaza/dezgusta interventiile lui Leana, gen Linisteeee, Linisteee pe ton de tzatza de aprozar si apoi faza aia cu “Vorbeste-le Vorbeste-le”, adica hai zi-le ceva animalelor si tine-i sub control, e un nene care trece razant prin spatele lui nea Nicu si ii zice ceva, mereu m-am intrebat daca zice Hai in sediu sau Vine secu cum vehicula cineva prin comentariile de pe facebook. Apoi, eu mai am un blank, ce s-a intamplat intre momentul elicopterului si capturarea lor. Cum, cine, unde a tradat. Si last but not least, nu cunosc prieten care sa nu fi vazut atunci procesul si executia Ceausestilor. Aveam toti in medie 8-9 ani si parinti relativ intregi la cap. Cat de mare sa fi fost socul evenimentelor sa lasi copiii sa se uite alaturi de tine la o executie…
NOU
Nu cred că l-a sfătuit cineva, Ceaușescu și la proces credea că poporul îl iubește și luptă pentru el
NOU
Din ce îmi amintesc:
– aud că se întâmplă ceva la Timișoara. Ascult pe Europa Liberă reportajele. Totul groaznic.
– vine mitingul făcut de Ceaușescu. Aud că a ieșit prost, că lumea țipă că vrea libertate. Mă îmbrac și plec în centru. Este încă prânz. Este 21 Decembrie 1989.
– mă învârt pe acolo. Nu știu nimic despre nimic. Țip să mergem la Unirii, că dacă era Casa Poporului poate că acolo. Până la urmă aflu unde stă respectivul. Cred că plec acasă o oră, două să mănânc și să mă schimb. Acolo mai spun unui prieten din bloc. Vine cu mine. Pe acolo ne rătăcim. După aflu că mă caută maică-sa să mă bată că l-am luat cu mine.
– este seară, Universitate. Blocaj spre Magheru. Cred că blocaj și spre Universitate, dar mai încolo. Mai spre Casa Armatei.
– țin rândul în fața scutierilor până obosesc
– mă cațăr pe mașinile aduse acolo să blocheze drumul și privesc rândul de băieți cu căști albe și scuturi spre Magheru. Erau niște dube, camioane, ceva.
– La un moment dat ceva se întâmplă. Încep să acționeze. Nu mai țin minte așa multe. Știu că au început să dea cu lacrimogene și mă doare capul de îmi vine să pic.
– Au început să tragă în aer. Ne speriem un pic, ne lăsăm pe vine, dar nu plecăm. Oare ce ar putea să ne facă? Suntem mulți. Simțim cum toată lumea este de acord cu noi.
– Țin cu alții de o salvare sau ceva pe care un tab o împingea încercând să spargă baricada.
– Nu mai pot cu durerea de cap. Îmi este rău. Plec acasă să dorm și îmi spun că vin a doua zi.
– A doua zi aflu că au tras în oameni. Mă îmbrac și plec la Universitate.
– Sunt la intrarea spre Sala Amfiteatru de la TNB. Rânduri de soldați de data aceastaa sunt aliniați cu tancuri spre Roseti. Unii plâng. Acum sunt și oameni în toată firea acolo. Femeile strigă la soldați de ce sunt acolo. De ce fac asta?
– Ceva se întâmplă. Armata se repliază și pleacă spre CC. Auzim că a trecut de ‘partea poporului’. Mă sui și eu pe un tanc ceva și ajung acolo.
– Piața plină de lume care strigă. Ceaușescu iese cu o portavoce. Vrea să spună ceva. Un băț de drapel rupt este aruncat și îl lovește în piept. Ceilalți cu el îl trag de acolo.
– Un elicopter pleacă de pe CC. Văd un băiat de vârsta mea pe partea din dreapta a CC-ului, cățărat la geam. Dă un pumn și îl sparge. Îl miros imediat, face arte marțiale – ilegal desigur – a dat cu “kime”, nu s-a tăiat.
– aveam 18 ani. Ar fi trebuit să fi plecat deja în armată dar cumva am amânat-o. Mă gândeam, eu ce fac acum? Trec granița? Ce fac?
De aici nu prea mai știu. Au fost și zilele de după care sunt altă poveste. Ce îmi lipsește este sentimentul de apropiere față de absolut toată lumea întâlnită. Eram cumva împreună, o familie foarte numeroasă. Dacă este să am resentimente față de toată clasă politică care a urmat este că a distrus voit acest sentiment. Ne-au aruncat unii împotriva celorlalți fără să clipească. Mi-ar place să pot aduce acel sentiment înapoi.
NOU
Mie nu.
Mie nu mi-ar place să fiu iar frate cu toți și cu toate.
Și asta pentru că acum văd cât de mult am greșit. Cât de ușor am fost luat de spiritul de turmă iar bucuria mi-a fost înăbușită amar cu dezamăgirile de mai târziu, din toți anii. Acum realizez că citeam un soi de extaz neînțeles pe chipul fiecăruia – însă totul era o Kumbaya de iarnă, o infuzie de praf de pușcă trasă pe nas cu zumzet de libertăți neștiute.
Îl uram la fel de mult ca și ceilalți pe Ceaușescu dar ce a urmat a fost mult mai sinistru.
A fost o minciună cu libertatea în mână.
Și libertatea asta am ținu-o și-am zguduit-o în mână atât de mult până a ejaculat pe ochii noștri, din toate direcțiile:
din ziarele care îți dădeau iluzia unei libertăți de expresie (în timp ce manipulatorii erau încă în redacții)
din televiziuni (fă-te că lucrezi)
din noile legi
din rânjetul lui Iliescu
A scuipat Iliescu pe toți ochii noștri plânși.
Și ăsta cred că este cel mai mare regret al revoluției.
Nu că Mustață a murit la 10 metri de mine, nu că n-am plecat fix de-a doua zi în America și am mai așteptat încă 15 ani, nu…
Ci faptul că Iliescu ne-a futut cu pula bleagă, că ne-a muit liniștit, prin toate colțurile. Cu mineri, cu armată, cu procesul lui Ceaușescu și executarea lui, cu noua constituție, cu 20 mai, cu 3 mandate, cu TOT.
Regret că am crezut că noi, ăia rătăciți și fericiți de pe străzi avem puterea.
Avem o laie.
Nu avem nimic.
Avem doar din când în când senzația că dacă suntem mulți, răzbim.
NOU
Nea Ilie, pe unii i-au împușcat și au murit, dar pe tine văd că te-au nimerit în suflet de ai murit un pic pe dinăuntru și vorbești și gândești așa.
Eu îmi doresc fraternitatea palpabilă de atunci, nu și naivitatea care da, a dus la ce spui tu.
Dar așa proști am făcut și ceva bun, nu? Uite, scriem pe blogul cuiva care ne spune constant cât de proști suntem. Dacă nu eram așa de proști cum îl mai ajutam să își întrețină familia?
NOU
lol tu chiar crezi ce spui? poate imi explici modelul prin care ma ajuti tu sa imi intretin familia.
NOU
Știi cum face peștele după ce mușcă?
Bă, parcă știu gustul ăsta de undeva…
Cam așa suntem noi.
Da, îmi amintesc senzația de înfrățire.
Am mai întâlnit-o de-a lungul vieții, o trăiesc uneori și acum, când ne trimit ăștia prin țări dubioase.
Dar tot mă roade ulcerul dezamăgirii cu care ne-a servit iliescu.
NOU
Nu cred că aveam scăpare. A fost o întreagă clasă socială crescută și educată să conducă fără niciun fel de scrupul. Tot restul eram ținuți în ignoranță ceea ce a dus la ce s-a întâmplat.
NOU
@Cetin. Păi, eu nu știu cât te ajut, dar toți cititorii tăi da. Mă refeream că din când în când, de obidă, ne spui că suntem proști, așa, ca întreg. Iar lui Nea Ilie voiam să îi spun că fără proști ca mine și ca el nu aveai tu blog acum. Sau, întârzia un număr de ani cât încă mai stăteam la coadă la pâinea pe cartelă. În acest context m-am exprimat.
NOU
boss, tu nu ma ajuti cu nimic. tu intri aici din bunavointa mea, pentru divertisment moka. mai gândește putin inainte de a emite prostii, maine ii scrii lui zuckerberg ca ii plătești ratele la vila. cat despre prosti colectiv…well, e spusa pentru cine se simte. daca te simti, am o veste proasta…
NOU
Când am spus că eu personal o fac? Chiar am insistat, este vorba despre toți cititorii tăi. Adică, asta am înțeles eu din modelul tău de business. Dacă am greșit și ai blogul doar pentru ca să te amuzi iar mâine îl închizi dintr-o toană, atunci îmi cer iertare. Oricum, nu doream să spun nimic neplăcut.
NOU
blogul meu e un business care se bazeaza pe munca si inteligenta mea, oferita gratuit cititorilor. mai simplu spus, voi aveti continut gratis, pentru ca sunteti niste mokangii. nu imi oferiti nimic iar daca toti care au intrat azi nu mai intra maine, pentru mine e bine, intra altii, iar vanzarile de publicitate se bazeaza pe rotatie si pe vizitatori noi, nu pe lurkeri ca tine. the end
NOU
Desigur. Dar lurker nu este cineva care nu are curajul propriilor opinii și nu discută niciodată? Just saying :-). Altfel de acord cu tine că eu nu îți aduc plus valoare. Singur nu sunt important. Că o parte din ce care vin aici nu îți aduc plus valoare. Dar TOȚI care vin aici și îți apreciază talentul pe care tu ni-l oferi moka, toți la un loc aduc ceva. Eu credeam că despre asta este vorba, nu să îți contest supremația pe blogul tău personal sau să îți micșorez meritele pentru care acest blog există așa cum este el. Adică, eu asta voiam să spun. Nici nu înțeleg de ce vorbim despre așa ceva. Îmi părea de la sine înțeles.
Dar, de la a avea curajul să spui ceva chiar când consecințele sunt cât se poate de neplăcute a pornit toată discuția, nu?
NOU
faptul ca ei “aduc ceva” nu inseamna ca imi intretin familia. ce spui tu e jignitor si degradant si se opreste aici
NOU
Oh, acum înțeleg. Exprimare extrem de nefericită. Îmi cer scuze Cetin. Familia este importantă.
NOU
La minutul 2, Ceaușescu spune greșit un proverb, apoi face și un spirit de glumă www.youtube.com/watch?v=459322pS_HU Discursul respectiv a fost prin 1989, când comunismul începuse deja să se dejghine prin țările din jur.
Legenda spune că după asta, prin Grozăvești au apărut pere în plopi. Nu cred că au prins făptașii 🙂
NOU
Mosu’ citea mai bine ca Dancila. Si daca ma gandesc, vorbea mai sprinten ca Ioanis.
NOU
încerc să-mi amintesc ce ascultau ai mei seara. parcă nu ”europa liberă”. oare ”radio france international”?! ideea e că nu înțelegeam nici moartă pronunția, eu auzeam altceva. am înțeles-o/auzit-o corect câțiva ani mai târziu. Slavă cerului pt asta, că nu știu ce s-ar fi întâmplat. săraca mama, i se uscase gura de ”nu mai spune și tu la alții ce se vorbește la noi în familie”, eu nu reușeam să înțeleg cum bunicii nu-s familie.
NOU
Voice of America 🙂
NOU
da. merci. nu m-am prins imediat, că intro-ul era în română ”aici vocea Americii” sau cam așa. nu mai știu exact ce auzeau urechile mele: vocea mericii, vocea medicii, ceva de genul și nu pricepeam deloc. mai bine!
NOU
Pe 16-17.12.1989 eram in excursie cu clasa, undeva la munte, nu mai stiu exact unde.
Cand am venit acasa (parca pe 18 sau 19) imi aduc aminte ca ai mei erau complet schimbati la fata – era un amestec de ingrijorare, frica, ceva ce numai vazusem pana atunci. Ce am inteles ulterior era ca frica lor din acele momente era pentru noi, copii lor, nu neaparat pentru ce ar fi putut sa pateasca ei in mod direct.
In 21-22-23 stiu ca parintii mei au adunat TOATE cheile de la apartament si s-au dus la munca numai dupa ce au incuiat apartamentul si au fost 100% convinsi ca nu putem sa iesim din casa nici daca am vrea. Sora mea era mica, asa ca mi-au spus mie (aveam aproape 14 ani) sa nu ma puna dracu’ sa fac vreo scamatorie sa ies din casa.
Imi mai aduc aminte ca cineva de la taica-miu de la munca (tata era ceva voluntar prin niste plm de trupe patriotice – se distrau de doua ori pe an ca mergeau la poligon, trageau cu arma si beau un sprit 🙂 dupa) a avut ideea geniala sa le dea arme si sa-i trimita in pwla cu satelitul prin diverse locuri din Bucuresti sa apere revolutia vietii. Urmare, tata s-a trezit la Floreasca, chiar la spital, unde stateau ca popandaii ca nu stia niciunul nici ce se intampla si nici de ce sunt acolo. Cu prima ocazie cand au facut prostia sa iasa de la adapost in loc deschis, imi povestea tata ca i-a suierat glontul pe la ureche (la propriu) si colegul din spatele lui a cazut secerat (ulterior, s-a constatat ca a si murit acolo pe loc). Fara sa faca nimic, fara sa traga un singur glont, probabil ca fusesera trimisi acolo ca trebuia sa moara cineva si in zona aia. Eu stiu doar ca nu l-am vazut pe tata vreo 2 zile si 2 nopti, timp in care mama a murit si a inviat de un milion de ori.
Acum vin eu si intreb – mai mult pentru cine inca crede in Mos Craciun, ca mie imi este clar ca a vorbim de scenarii si manipulare din secunda zero – de ce era necesar sa mearga sa se joace de-a razboiul niste civili care habar nu aveau de capul lor? Coroboram asta cu aia cu Tokes de pe 16 dec, adaugam aia cu miting convocat de ceausescu pe 21 dec impotriva oricarei logici plus fakenews-urile de la radio si TV din perioada aia si pentru mine poza e clara. Manevra impachetata in revolta populara.
Tot ce ramane important pentru mine din iarna lui 1989 este ca am fost printre cei norocosi ca taica-miu nu a murit acolo si s-a intors acasa sa ma invete sa nu ma puna dracu’ vreodata sa ies din barlog si sa devin masa de manevra pentru unii sau altii, indiferent cine ar fi ei. Fiind copil mie nu mi-a dat prea multe explicatii. Ani de zile dupa ’89 si tot nu era in stare sa povesteasca despre ce a trait/vazut/auzit zilele alea fara sa aiba cosmaruri si frisoane.
Comenta cineva pe un alt blog ca in 1989 probabil ca Securitatea a ajuns la concluzia ca economia de piata e mai profitabila decat economia socialista. Mortii – “… cost of doing business …”. Nu stiu daca exact securitatea sau care ramura a ei anume dar cam asta, pe scurt, e explicatia cea mai pertinenta pe care am auzit-o in 30 de ani.
Pentru cine e curios, rapsunsul este NU, tata nu a avut certificat de revolutionar Ar fi avut dreptul in mod legal, a avut ocazia si a refuzat … a zis ca el nu merita pentru ca a scapat viu spre deosebire de acel coleg al lui care murise.
NOU
corect ce spui! eu am spus ce amintesti tu despre securitate si economia de piata pe blog la vali. mi se pare ceva evident mai ales acum, dupa 30 de ani, vazand ce si cum am evoluat noi ca societate. pe un alt blog, cand am spus ca revolutia nu a fost…. o revolutie mi s-a spus ca nu am respect pentru cei care au murit atunci. ma intreb oare daca turma de revolutionari cu certificat (sunt revolutionari cu patalama in orase unde nu s-a tras un singur cartus) are vreun respect?
NOU
Iarta-ma, ce e AMA ?
NOU
ask me anything
NOU
Multam.
NOU
Dupa 30 de ani imi aduc aminte franturi. (Aveam 12 ani)
Pe 22 m-am dus dupa paine si erau ca niciodata grupuri – grupuri de oameni (cate 2-3-4 insi) pe strada (Drumul Taberei) si comentau cu voce scazuta. Am auzit spunandu-se de televizor si cand m-am intors acasa i-am dat drumul… Era o mira in locul obisnuitilor pureci, apoi au aparut Caramitru si Dinescu cu celebrul pulover si “am invins”… www.youtube.com/watch?v=z1eXrYmkDGU
Apoi imi amintesc de Iliescu cand a aparut pe sticla si mi s-a parut antipatic din prima clipa, avea tot un aer de comunist (si noi vroiam sa scapam de comunism, nu?)
Imi aduc aminte de cele 15 minute din Ringul difuzat pe 23 seara, caci “cineva a zis ca e sambata, sa vedem si un film”…
Am schimbat si pe bulgari, pe canalul 2 se dadea revolutia noastra comentata din studio. Cumva am stat aproape exclusiv in fata televizorului, eram fascinat de ceea ce se intampla, cu totul diferit de ceea ce vazusem pana atunci…
Imi aduc aminte inclusiv de un roman fugit in olanda si intors si a ajuns cumva in studio si incepuse sa se laude si sa salute in olandeza pentru ca nu-i asa? in toata Europa se transmitea prima revolutie in direct.
La un moment dat am vazut in spatele blocului un militar postat (era intre 2 blocuri), cred ca a stat acolo 10 minute, prin zona pe la noi nu s-a tras, cel putin eu nu-mi aduc aminte de asa ceva, desi eram la doar o statie-jumate de stadionul Steaua, unde am inteles ca au murit ceva oameni.
Pe 24 de dimineata tata a aruncat cu un ciocan in usa, ca sa declanseze o eventuala bomba artizanala daca ar fi fost pusa acolo (nu m-am intrebat atunci de ce ne-ar fi pus noua in bloc asa ceva)
Bunicul meu a venit de la tara de Craciun si l-am vazut pe geam stand pe jos langa usa de la intrare. Era dimineata devreme si usa blocului fusese incuiata (in zilele acelea au fost singurele nopti in care a fost vreodata incuiata usa, pana cand s-a pus interfon, cam 8-10 ani mai tarziu). S-a dus mama sa-l ia de jos si era foarte suparat pentru ca a vazut morti la Orizont cand venea spre noi si i-au adis aminte de razboi. A fost ultima oara cand ne-a vizitat.
Imi aduc aminte de bucatelele ciuntite prezentate din procesul ceausestilor, abia cateva luni mai tarziu s-a dat tot filmul.
Totul imi pare ca s-a terminat cam pe 26 sau 27 cand viata a revenit chiar rapid la normal, exceptand ca televiziunea si-a prelungit (foarte putin) programul si ca nu se mai intrerupea curentul. Cozile au continuat aproape tot anul 1990, practic prima devalorizare a leului le-a desfiintat.
NOU
În zona mea s-a tras în draci. A durat mulți ani până ce au astupat ăștia urmele de gloanțe, au fost și incendii, a fost balamuc mare. Și totuși nu m-am simțit deloc în pericol. Probabil din inconștiență, aveam 15 ani și noțiunea fermă că nu mi se poate întâmpla tocmai mie, nu? Lângă magazinul de pâine era un tanc care dărâmase colțul unei case, era cam strâmt locul și nu reușise să ia curba corect. Atunci am văzut prima dată un tanc adevărat, era imens. La celălalt capăt al străzii erau doi morți sprijiniți de un bloc, nu știu de când stăteau acolo, dar nimeni nu părea interesat.
Au tras ca-n povești, 3 zile și 3 nopți. Pe 25 când l-au arătat pe Ceaușescu mort s-a făcut liniște. Părerea mea – nu era nevoie de niciun proces. Trebuia să-l împuște scurt, fără mofturi. Și pe ea 🙂
Mascarada aia de proces nu știu la ce a folosit.
Zvonurile alarmiste au durat mult după aia, până după revelion. Crăciunul a fost al vostru, anul nou o să fie al nostru, parcă așa suna, nu? La stațiile de metrou erau oameni de bine care controlau tot ce trecea, cu povești că la nu-ș’ ce stație au găsit grenade în oala cu sarmale, auzeai tot soiul de grozăvii. În primele zile zvonurile veneau direct de la televizor, că e apa otrăvită, că teroriștii atacă obiective, de au trimis ăia militarii să se împuște între ei, mă întreb dacă undeva în spate exista o cameră de-aia cu hărți și stegulețe cum vezi în filme, unde Iliescu făcuse un X mare cu carioca pe Otopeni.
Primele Jos Iliescu au apărut pe 7 ianuarie, a fost ceva miting, comemorare, zi de doliu național, unii români s-au trezit chiar foarte repede, dacă stai să te gândești. Puțini, totuși. Majoritatea trăiau totuși cu impresia că Iliescu ne-a scăpat de Ceaușescu, și de fapt aveau mai multă dreptate decât credeau.
Și tot atunci, în primele zile, sâmbăta s-a declarat zi nelucrătoare, iar la liceu s-a desființat uniforma. Am învins!
NOU
Ma bag in seama la sportul târgului si eu…sunt atât de multe întrebări…eram in bucuresti in 89….tata lucra ca polițist,peste ani am gasit un raport facut in care detalia cum s-a îmbrăcat civil si a trebuit să patruleze…..acuma cine a organizat toata nebunia aia CIA,MI6….de unde a apărut Iliescu,ce făcea sergiu nicolaescu acolo…cine a luat decizia să se dea arme la civili…Ce casete avea jurnalistul britanic care a murit în avionul doborât la Vișina….Ce a însemnat cu adevărat ordinul Radu cel frumos….Ce s-a întâmplat cu banii lui ceasca…conturi bijuterii etc….Ce a fost cu circul ala de proces….probabil ca nu vom afla nici odată….vor trece ani si din pacate usor usor vom uita…
NOU
Desi nu cred ca voi uita vreodata sentimentele si adrenalina din acele zile, mi-am propus sa vad toate episoadele date de tvr. Am prins cateva secvente si am ramas pe ganduri.
Pentru cine mai doreste, “Decembrie rosu”-15 episoade.
www.tvrplus.ro/emisiuni/D