Am lăsat să treacă evenimentul cu arderea catedralei Notre Dame, ca să le mai liniștească empaticii cu Je suis blabla, pentru că mi s-a acrit de reacții bănăuninde despre cum nu înțeleg eu civilizația și cultura și nu sunt alături de oameni când sunt loviți de tragedii și alte șperacluri intelectuale.

Așa că hai să facem un mic exercițiu de logică. Dacă nouă, simpli oameni ai muncii și plătitori de taxe către statul ce ne ghidează cu înțelepciune viețile, ne arde casa, Vali o să ne spună că e vina noastră că nu aveam detectoare de fum iar statul român o să ne dea o amendă pentru că nu ne-am făcut asigurare PAD. Desigur, trecem peste electoratul PSD, care primește ajutor oricum, ăia nu contează.

Catedrala Notre Dame, ca multe alte catedrale și edificii de gen, aparține bisericii catolice. Top to bottom, de la piatra de boltă până la acoperișul ăla de 100000000000 de hectare de stejar. Biserica o administrează, biserica încasează taxele de intrare, biserica nu plătește nicio taxă la stat, pentru că e biserică, de aia.

Biserica catolică, overall, are o avere estimată la 2 trilioane de dolari. Da, trilioane. Știu că nu știți exact unde vine trilionul, căutați-l pe google. Și aceasta este o estimare a averii pecuniare, nu evaluarea clădirilor, bunurilor și valorilor, unele inestimabile, aflate în colecția lor. Sumele de bani pe care le învârt sfinții domni sunt inimaginabile. Costurile de operare anuale ale bisericii catolice, doar un US, sunt de aproape 200 de miliarde, da, miliarde de dolari.

Și atunci, de ce oamenii sunt atât de tâmpiți încât să le repare afacerea celor mai venali și veroși afaceriști din lume? Care e scopul? Hai, companiile le înțeleg, banii ăia oricum i-ar fi plătit la impozite, așa, devin deductibili și își cumpără și PR. Vipere precum Gabriela Vrânceanu Firea Șicâțiormaififost donează pentru că, după o viață de târfism, simt că își pot cumpăra accesul în rai, așa cum își cumpărau accesul la prohaburi generoase. Iar doamna Șicâțiormaififost donează și pentru că e într-o perpetuă campanie electorală.

Dar oamenii simpli, fraierii ăia care fizic își rup de la gura copiilor ca să dea unor mafioți cu sutană, cum gândesc, de ce fac asta, ce îi motivează în luptă? Pentru că în cartea lor de căpătâi e explicat clar că banii nu înseamnă nimic și că nimeni nu își poate cumpăra accesul la dreapta tatălui. Pilda lui Iov este destul de explicită, zic.

Așa că da, pot spune simplu că nu îmi pasă de Notre Dame. Sigur, e un monument istoric, simt un regret la adresa dispariției sale, dar dacă proprietarii nu au bani să îi renoveze, asta e, viața e greu. Îmi pasă mai mult de cei 300 de oameni uciși în atentatul din Sierra Leone, doar că, în rest, nimănui nu îi pasă, nu e un puiuț de musulman mort pe o plajă și aranjat fotogenic, nu e Bataclan eroic. Sunt doar niște amărâți care ne sunt indiferenți, nu?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.