Desigur, începe ca în românia, obligând țăranii să se branșeze, pe banii lor, la ceva ce aparține unei firme private. Costuri chiar și de 2000 de lei, pentru că de ce nu. Cu siguranță toți amărâții din satele alea din ardeal, care își țin copiii în curul gol prin curte, ca să nu le cumpere chiloți, vor da 2000 de lei ca să aibă onoarea de a-și deversa rahatul la un loc cu toți cetățenii comunei. Logic și normal era ca statul să asigure branșarea, așa cum este și normal și să își recupereze banii în timp, în factura de canalizare. Doar că așa pot arăta tuturor Bă, noi am vrut, ei nu vor.

Ce mă satisface masiv este că devin interzise fosele septice, în zonele cu canalizare. Când stăteam la casă, în pantelimon, pe strada mea era canalizare, dar proprietarii nu doreau niciunul să se branșeze. Și în fiecare zi din săptămână venea vidanja pe strada mea, inclusiv duminica. Doamne, este așa de plăcut să stai în curte, la un grătăraș cu prietenii și, deodată, să te inunde mirosul de rahat în așa fel încât să nu mai poți să ți-l scoți din nări, din haine.

Și alea erau pe o stradă exclusivistă, probabil eram cei mai săraci din zonă, cu meganeul nostru amărât, printre tot felul de BMWuri și Merțane, care mai de care mai strălucitoare și mai conduse de doamne botoxate. Dar care nu aveau 2000 de lei să se branșeze la canalizare.

Pe de altă parte, așa cum râdem noi de țigani că țin caii în casă și ei dorm în cort, așa sunt și țăranii noștri. Eu cunosc personal oameni care au wc în casă, dar pe care îl folosesc doar pentru lichide, pentru solide, în fundul curții, așa cum e tradiția. Tradiția asta o să moară greu în românia și mă îndoiesc că va muri pe banii țăranilor.

Dar dacă vor dispărea, o să fiu foarte mulțumit. Îmi aduc aminte și acum cu un frison în spate de iernile de la bunici, când mergeam în vacanță și mă lovea vreo pântecăraie nenorocită noaptea. Și aveam de mers vreo 100 de metri până în fundul grădinii, unde era dreptunghiul dedicat, prin nămeți și -30 de grade, noaptea, cu o lanternă care-și dădea duhul în mâinile mele.

Ducă-se.



Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.