Am dat, de-a lungul timpului, peste tot felul de manifestări ciudate atunci când e vorba despre răspunsul la telefon. Oameni care nu răspund la telefon seara, după ce au plecat de la muncă, pentru că, vezi doamne, ei nu mai muncesc, deci nu au de ce să răspundă la telefon. Deși problema era urgentă și, a doua zi, LA MUNCĂ, plângea că nu l-a anunțat nimeni. Alții nu răspund în weekend, pentru că, iarăși, weekendurile sunt dedicate familiei. Asta chiar dacă îl suni ca să îl întrebi ce a făcut Steaua.

Eu am câteva reguli foarte simple, eticheta mea proprie.

1. Nu răspund la numere private. Ai decis că trebuie să îți anonimizezi numărul, îmi pare rău, înseamnă că nu suntem pe poziții egale, sună-mă atunci când decizi să îți scoți ouăle din frigider. De altfel, telefonul meu are blocat by default opțiunea a primi telefoane de la numere private, așa că, dacă v-ați gândit vreodată să îmi dați moștenirea aia de 100 de milioane de lire și m-ați sunat de pe număr ascuns, am o veste proastă.

2. Nu stau de vorbă cu vânzătorii de oferte. Bună ziua, sunt de la X, am o ofertă spectaculoasă, bună ziua, avem un sondaj de opinie, bună ziua etc. Închid fără niciun fel de jenă. Așa cum ăluia nu îi e jenă să mă abordeze pe mine, așa nici mie nu îmi este jenă să nu îl abordez pe el. Nu îmi plac farsele, nu le răspund că da, vreau tot, după care să refuz sau să dau numărul unui prieten gen Mircea Badea ( 😉 😉 ), dar nici nu stau de vorbă cu el.

3. Nu răspund la telefoane de ziua mea. Toți prietenii mei știu asta, unii s-au învățat, alții nu și încă insistă. Nu consider un motiv de sărbătoare faptul că sunt cu un pas mai aproape de mormânt, nu sărbătoresc în niciun fel, deci nu mă interesează salutările vesele ALO BRAVO BAAAAA LA MULTI ANI. Așa că nu răspund. Deloc. Nici măcar pe rețele sociale. Nu dau mesaje înapoi, nu mulțumesc public tuturor celor care s-au gândit la mine pentru că le-a arătat facebook că azi e ziua mea. Nimic. Da, știu, wierdo.

4. Nu sunt pe nimeni de ziua lui. În primul rând, pentru că nu țin minte. Știu zilele de naștere ale copiilor mei, cu o mică încurcătură la fi-mea, știu zilele de naștere ale nevestelor mele și cam atât. Sincer, nu cred că ar trebui să îmi încarc memoria cu niște detalii care nu mă privesc și nu mă interesează. Dacă vrei să petrecem, deja m-ai invitat la ziua ta, așa că nu e nevoie să te sun. Dacă nu, îți respect intimitatea și nevoia de a petrece în cadrul familiei. În ambele cazuri prezența telefonului meu e inoportună.

5. În rest, nu am nicio problemă în a răspunde la telefon oricând, la orice oră, chiar dacă e seara, noapte sau weekend. Dacă mă suni seara, înseamnă că ori ai nevoie de mine, îmi ești prieten, deci nu contează ora, voi veni să te ajut, ori e legat de munca mea, iar munca mea pune pâine pe masă, nu mă deranjează niciodată, mai ales că îmi și place ce fac. Iar, ca freelancer, weekendul e o glumă, sunt zile în care nici nu știu ce zi este, așa că nici nu se pune problema de a fi deranjat în vreun fel

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.