Mai țineți minte, când am fost, acum un an pe șantierul Skanska, de lângă Politehnică, să văd cu ochiul meu cum se construiește altfel decât se construiește, în mod normal, în România? Am văzut atunci niște clădiri care vin din altă epocă, cu pistă de alergare pe acoperiș, cu parcări inteligente, cu ferestre care umblă după soare.

Nu știu câți din voi, corporatiștii de birouri, realizează că, de fapt, la birou își petrec cea mai mare parte a zilei active. Vă treziți dimineața, o oră în trafic, minim 8 ore la birou, 8.30 cu pauză de masă, după aia iar o oră în trafic. 3-4 ore acasă, seara și, a doua zi, la fel.

E imposibil, în aceste condiții, să mai faci separarea dintre acasă și la job. Dacă acasă vrei să ai confort, să ai aer curat, să ai luminozitate, să te simți bine în acel mediu, pentru a fi liniștit, fericit și astfel, să îți faci treaba, de ce nu ai face asta și când e vorba de locul de muncă?

Acum, la același grup de clădiri, Skanska vine cu WELL.

Certificarea WELL este un sistem bazat pe performanță care presupune măsurarea, certificarea și monitorizarea caracteristicilor mediului construit care au o influență asupra sănătății și confortului ocupanților. Se iau în calcul calitatea aerului si a apei din clădire, accesul la lumina naturală, prezența plantelor și a vegetației, dar se pune accent și pe confortul personal, accesul la alimente sănătoase și influența pe care o au clădirile asupra corpului uman.
Pentru a obține certificarea WELL Building Standard, deținătorul proprietății trebuie să înscrie documentația clădirii, să treacă de testări riguroase și de o evaluare finală realizată de Green Business Certification Inc. (GBCI), organizația de certificare terță-parte pentru WELL, ce evalueazădacă standardele de calitate sunt atinse.

Explicat mai simplu, este vorba de măsurarea a 7 indicatori de confort la birou, aer, apă, lumină, alimentație, fitness, confort și echilibru mintal. Pe situl Skanska există o platformă educativă cu informații despre toate cele 7 elemente. Toate aceste elemente sunt cele care, în final, vă fac viața frumoasă, chiar dacă ești la birou.

Câte clădiri de birouri ați vizitat, în care să existe acces complet și nerestrictiv la apă și nu vorbim de cutiuțe de unde poți să îți cumperi apă îmbuteliată la prețuri extravagante, ci apă normală, rece și potabilă?

Da, apa este elementul vital pentru organism. Lipsa apei, pe o perioadă chiar scurtă de timp, provoacă deshidratare. Una din problemele de sănătate majore, pe plan mondial, este deshidratarea, care poate duce inclusiv la piatră la rinichi. Am avut pietre la rinichi. Nu vreți să aveți, credeți-mă pe cuvânt.

Skanska le oferă utilizatorilor clădirii apă potabilă la discreție, în orice moment al zilei.
Chiriașii vor avea acces în toate recepțiile și spațiile comune la dozatoare de apă, dintre care majoritatea vin cu sisteme de filtrare și purificare a apei încorporate.

Ok, că v-am spus asta, ce părere aveți? Majoritatea dintre voi sunteți corporatiști, deși știți despre ce vorbesc. Sunt importante pentru voi chestiile astea, gen confortul în locul în care îți petreci, practic, cea mai mare parte a vieții conștiente sau le considerați un moft?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.