4.3 milioane de români stau degeaba. Adică nu lucrează, nu sunt la şcoală, în şomaj ori la pensie. Cei mai mulţi au studii gimnaziale şi liceale. Din ajutorul social și alocații iau cât ar lua dacă ar munci cu ziua.
Cum sună asta, în perspectiva oricăror alegeri sau referendum? 4 milioane trei sute de mii de oameni trăiesc din ajutoare sociale și alocații, nefăcând nimic și refuzând orice loc de muncă li se oferă.
Ce credeți că vor vota acești oameni, când li se va spune de la primării că, dacă nu mai votează cum trebuie sau dacă îndrăznesc să nu iasă la vot, e la revedere orice ajutor?
PSD, nu? Dar nu. Pentru că la putere a fost și PDL. La putere a fost și PNL. La putere a fost și mărețul Cioloș, care avea posibilitatea, fiind evident temporar la conducere și nepierzând nimic, să rupă pisica în două și să facă lucrurile să meargă.
Dar Cioloș nu a avut măcar curajul de a elimina votul dintr-un singur tur la primării, unul din motivele pentru care acum o avem pe înghițitoare de organe din Voluntari la conducerea bucureștiului și psd la conducerea majorității primăriilor din țară.
Darămite să scape românia de o plagă votantă și să trimită la muncă un sfert din populația activă a țării. Păi pe cine ar putea șantaja PNL, după aia? Nu aceeași forță de vot, plătită de la buget?
Nu PSD e cel ce vă ține prizonieri. Nu. Ei sunt. Acești microhoți care trăiesc exclusiv din pișcotat statul și șantajul politicienilor. Ei sunt cei ce înclină balanța votului, întotdeauna, pentru cel ce le promite mai mult.
Până ei nu dispar, nimic nu se va schimba aici.
NOU
Si nici nu or sa dispara. Pentru ca se inmultesc si o fac cu drag si spor. Si cu siguranta copiii aia nu vor avea un alt viitor, poate in afara de cativa care vor realiza jegul in care traiesc si vor trage tare sa scape.
Da culmea, mi-e lene sa mai zic contextul, am confirmate obiceiuri d’ale asistatilor de prin Dolj de ex. din doua comune:
-Pepsi- unii sustin ca zilnic cate o d’aia de doi litri, “ahaa pai cum, ziua si sticla”-am incheiat citatul
-Cafeluta de dimineata, ca la tigara nu se poate fara.
-Unii beau apa plata la 2 litri ca aia de 5l e greu de carat.
-Una a zis ca bea suc ca apa ii face rau ca are probleme cu rinichii, e d’ala ieftin la 3.5 lei 2.5l. Stie ca nici bulele nu ajuta, da na…
– Bere si Pepsi sau Fanta ca cere ala micu… Si “cand e cald ce dracu’ sa bei?”-am incheiat citatul
Dom’le multi rau de tot care isi permit chestii. Ei zic ca au ajutoare intre 300 si 500 de lei, cam astea erau sumele…pai daca iei, nu zilnic, 15 zile din luna, o sticla de pecsi care e cam 6 lei cred, plus tigari la 13 lei sa zicem, un pachet pe zi…deja depasesti ajutorul. Erau unele cu plozi ca se auzeau mai multi pe fundal…alea ce dracu le dau sa manance, paie? In fine..am deraiat de la subiect. Da stiu ca atunci cand am primit informatiile, ma gandeam daca nu cumva aia o duc mai bine ca noi, ca sincer sa fi dat asa sume doar pe suc si tigari…
NOU
din ce stiu eu ,ajutorul social e 142lei/cap/luna,adica de vreo 10 ori mai mic decat minimum pe economie
NOU
E completat si cu ”tigari, tigari avem”…
NOU
Ajutoarele sociale se calculeaza in functie de ISR, care anu asta e 500 ron. Legea 416/2001 republicata spune la art. 4 alin (2):
(2) Începând cu data de 1 ianuarie 2014, nivelul venitului minim garantat este de:
a) 0,283 ISR pentru persoana singură;
b) 0,510 ISR pentru familiile formate din 2 persoane;
c) 0,714 ISR pentru familiile formate din 3 persoane;
d) 0,884 ISR pentru familiile formate din 4 persoane;
e) 1,054 ISR pentru familiile formate din 5 persoane;
f) câte 0,073 ISR pentru fiecare altă persoană peste numărul de 5 persoane, care face parte din familie, în condiţiile prezentei legi.
Cati or fi facand parte din categoria celor ce “stau degeaba”, nu stiu, dar as fi gata sa bag mana in foc ca nu se bazeaza doar pe ajutorul asta social.
NOU
Chiar sunt atat de multi? Sau a mutat cineva virgula, pentru ca nu imi dau seama de unde provin cifrele astea. Articolul de baza nu ofera nici o sursa statistica. DIn ce am vazut eu in alte articole cifrele credibile ar fi de 10 ori mai mici.
NOU
si mie mi se pare exagerat numarul. ar fi trebuit in 2016 sa aiba mult mai multe voturi psd daca e corect 4.3 milioane.
NOU
EU am vazut niste cifre pe 2017, asistati nepensionari erau 6,5 mil. din care grosul 3,7 mil. minori 1-18 ani care primesc alocatie si 1,5 mil. persoane cu dizabilitati. Evident ca or fi destui apti de munca printre cei asa-zisi cu dizabilitati, la fel printre minorii de peste 16 ani care nu urmeaza scoala, dar chiar si asa nu cred ca se strang mai mult de 2 mil. cu totul apti de munca asistati social.
NOU
„Din ajutorul social și alocații iau cât ar lua dacă ar munci cu ziua.”
Mi-e greu să fiu de acord cu afirmația asta. Ai idee cam la cât ajunge ajutorul social pentru o familie cu, să zicem, 4 persoane?
NOU
vreo 600 lei/luna pt 4 persoane.
+ diverse alte ajutoare (alimente, lemne etc)
+ furturi de diverse, in special lemne si vanzarea lor
+ isi baga copiii/batranii ca handicapati si vin si de acolo indemnizatii
etc
NOU
@ioppo, exact, 400 lei pe lună pentru toată familia. Oamenii ăia nu trăiesc, ci supraviețuiesc (dacă prinzi diferența), iar despre comparația cu „cât ar câștiga dacă ar munci cu ziua”… cine a scris asta nu știe câți bani primesc oamenii care lucrează cu ziua. 🙂
NOU
un om care.munceste cu ziua primeste CEL PUTIN 50 de lei si 2 mese.
NOU
*600 lei, am scris aiurea.
NOU
Se mai adauga si alocatiile copiilor.
Facusem un calcul acum ceva timp. O familie de 6 persoane (3 adulti si 3 copii) primea de la stat aproape 1500 lei/luna.
La astia se adauga si munca cu ziua, unde e cazul.
@Arhi: depinde de munca, ziua se plateste intre 50-200 lei in zona mea (Ph). Spre exemplu ai mei la tara nu gaseau pentru cules (mere/pere/struguri etc) oameni cu 100 lei+1 masa.
NOU
Nici măcar 50, e puțin, știu de la tata care stă la țară și fără 80 nu vine nimeni, și da, cu masă și băutură. Doar că pe lângă că sunt săraci și proști, mai sunt și îngâmfați, e mai bine un ajutor social pe degeaba decât o zi plătită dar pe muncă. Hai Simona!
NOU
Unde ii gasesti boss cu 50 ROn pe zi ca vreau si eu vreo cateva mii.
In zona in care locuiesc nu prea gasesti la 100 pe zi. 150 e standardul. ILFOV.
NOU
@ioppo, nu știu ce calcule ai făcut, dar mi se pare puțin cam mult 1500 lei pe lună pentru situația prezentată. Să zicem că e așa, totuși – cum trăiesc 6 oameni cu 1500 lei lunar? Nu cred că suma aia e motiv de a nu merge la muncă, deci problema e în altă parte…
NOU
Traiesc. Atat. Cat timp meniul lor zilnic e compus din cartofi-paine-cartofi-parizer + suc la 1 leu 3litri se vor descurca.
Nu compara cu nivelul tau sau al nostru de trai.
Apropo, ai idee cat costa o caruta de lemne furate din padure? Aprox 1000 lei. In conditiile in care pot incarca minim 2 pe zi, la cerere.
NOU
Nu cumva se refera la fii-mea? Nu lucreaza, nu primeste pensie si nici nu urmeaza o scoala. Si cred ca primeste o alocatie, parca 84 lei lunar.
NOU
Nu, serios, gândește-te acum, chiar dacă nu trebuie să te duci la sv la o locație stabilită, cu un program stabilit și ai un volum de muncă relativ flexibil, dar chiar și așa, tot, trebuie să-ți scremi creierii din când în când să mai scrii un articol, să mai faci ceva dacă vrei să ai ce să pui pe masă!
Da, este adevărat, ai un nivel de trai mult mai ridicat față de cei 4,3 milioane, dar ei NICIODATĂ nu trebuie să facă absolut nimic! NICIODATĂ!
NOU
Primesti ajutor social si esti apt de munca, atunci obligatoriu munca in folosul comunitatii. Nu mult dar sa fie inclusa si sa se faca, nu doar pe hartie.
NOU
Mah eu nu inteleg cum ar fi putut Ciolos sa elimine votul intr-un singur tur – prin ordonanta de urgenta? Pe care ar fi anulat-o guvernul PSD in prima milisecunda de guvernare? Ca prin lege nu avea cum – a fost doar prim ministru…
NOU
Conteaza ca s-ar fi aplicat la alegerile imediat urmatoare, nu prea conteaza daca ordonanta ar fi fost ulterior respinsa de parlament sau ce ar fi facut PSD-ul dupa. Nici o lege, cu atat mai putin OUG, nu e data pentru eternitate, va fi modificata la un moment dat. Singura problema era riscul unei motiuni de cenzura si faptul ca ar fi incalcat recomandarile Comisiei de la Venetia. Recomandarile acesteia nu sunt insa obligatorii.
Ce ii reprosez eu e insa partea cu 300 de parlamentari, pe asta chiar putea sa o incerce la finalul 2016, avea justificarea referendumului si ar fi fost distractiv.
NOU
ciolos = lipsa sange in instalatie!
pesedeul stia asta, altfel nu i-ar fi votat guvernul in parlament.
NOU
Banii care sunt alocati acestor amarati pentru sustinere sociala,daca reprezinta valoarea unei spagutze mici spre medii pe care o ia un grangur din servicii, pentru a face ”lobby” in favorizarea unor ”afaceri” pardon praduieli. Justitia e o caricatura pt. ca e condusa de baietzii cu ochi albastri. Noi traim in frica si groaza sa nu se dea foc tarii . Asta nu e viata, o mana de smecheri din servicii si justitie sa ne ia dreptul de a trai. Ne-am gandit sa dam vina pe cei mai amarati pentru jaful la care este supusa tara .
NOU
Daca ar fi asa de simplu, toti ar face… Din pacate ca sa conduci o tara sau sa schimbi ceva, iti trebuie sustinere si din alte parti. Chiar daca tu vrei sa schimbi TOTUL si sa faci o tara minunata, iti trebuie sustinere. Recomand clipul asta: www.youtube.com/watch?v=rStL7niR7gs&t=4s . Poate l-ati vazut deja, cred ca l-a postat si Vali.
NOU
Nu trebuie să ne gândim că toţi 4 mil. sunt puradei în jurul Bucureştiului. Cei mai mulţi “asistaţi” sunt în satele tradiţionale. Sunt oameni care se îngrijesc de un căţel, o purcică, o căpiţă de fân – cât să trăiască de pe-o zi pe alta. Mi se pare naivă abordarea fermierului din interviu “Nu mai munceşte nimeni în agricultură pe 60-70 de lei plus mâncare…” Evidentă că nu. Tinerii apţi şi dornici de muncă fie au plecat să-şi rupă spinarea în afară, pe măcar 70 de euro, nu de lei. Fie s-au angajat full time la fermele mari care au cumpărat parcelele vândute de ţărani. Am o cunoştinţă, pe lângă Buzău: tot aşa se plânge că toamna, toţi vecinii se duc să muncească via la fermă/corporaţie şi nu mai găseşte oameni pentru parcela lui.
Cine vrea şi poate să muncească şi-a găsit ceva mai bun decât zilier pe 60 de lei. “Afaceriştii” noştri preferă să-i bălăcărească pe ţărani şi să-i facă leneşi, în loc să renunţe la iobăgie.
NOU
Nu cred, de fapt am spus-o și eu de câteva ori, dar la o analiză mai atentă săracii ăștia sunt praf în ochi. De vină e guvernarea falimentară. În plus mie mi se par dubioase articolele în care angajatorii se plâng că nu găsesc forță de muncă, dar așa e “patronul” Român, dacă nu face treaba românește nu se simte bine, eu unul nu mi-aș face o fermă lângă o comună cu mai puțini locuitori, trebuie să-ți faci temele: să culegi date, să te informezi, ce fel de oameni am în satele din apropiere, ce specialiști. Eu cred că oamenii ăștia, săraci și leneși cum sunt ei pot fi motivați să muncească cu niște lideri competenți puțin mai cinstiți la cârmă. Asistații de lux cântă pe sume colosale 30m – 1h în cadrul diverselor sărbători și sunt plătiți de primării.
NOU
Nu se face treaba aşa. Trebuie să-i dai 60 de lei/zi, adică mai puţin decât minimul pe economie; fără asigurare medicală, contribuţie la pensie, stabilitatea locului de muncă. Şi pe urmă să te plângi că nu se îmbulzesc muncitorii la mega-propunerea ta.
NOU
În blocul meu (40 de apartamente) se tot plâng că femeia de serviciu nu își face treaba bine, femeia de serviciu fiind o persoană cu ceva probleme mintale că pt 500 de lei pe lună nu au găsit pe altcineva, logic.
NOU
Stirile protv… să fim serioși. Poezia asta cu 4 milioane de asistați “care stau degeaba” e o mizerie infectă.
NOU
eu dau exemplu meu: mi’am căutat de muncă și când mi’am găsit ca agent de pază la carrefour, vroia angajatoru șpagă 50%
mi’am depus demisia după câteva zile de frică să nu pățesc ceva că erau golanii cu ochii pe mine că nu dădeam șpagă
de asta nici ăștia nu muncesc
și nu sunt 4,3 milioane, sunt maxim 2 milioane
adevăru e că angajatorii rromâni cer șpagă și de asta rromânii care vor să muncească au emigrat în străinătate, dacă nu se cerea mită mulți rromâni rămâneau acasă
NOU
Nu sunt 4,3 milioane de romani care stau degeaba, sunt 4,3 milioane de romani care nu sunt pensionari, angajati, someri, elevi sau studenti. Ce nu ne spune stirea e cati din ei sunt si in Romania. Banuiesc ca vreo cateva milioane din ei muncesc pe afara.
NOU
fake news, nu mai puneti botul la toate prostiile anti-saraci
sociollogica.blogspot.com/2018/09/un-semn-de-intrebare-privind-cei-43.html
NOU
Cam asa este, stiu cel putin cateva zeci de persoane care au buletin (dovada rezidentei (fiscale) in Romania). Si niciunul nu renunta la actul de identitate ca il folosesti pe post de pasaport in EU si in multe locuri ca sa te identifici. Si in Romania lucrurile merg mult mai usor cu buletinul.
NOU
Sunt care stau degeaba însă nu sunt angajabili ! Nu sunt obișnuiți cu munca si cu reguli.
NOU
aia cu ciolos e din topor. nu avea ce sa faca.
in rest cam asa e, nu cred ca sunt 4 milioane, e umflata povestea, dar e pe acolo. iar atitudinea e fix asta, isi baga picioru in ea de munca si sunt masa de manevra ieftina.
NOU
La munca cu ziua nu prea se mai inghesuie nimeni. Eu am ajuns de mi-am cumparat motocoasa, motosapatoare, drujba, etc. pentru ca efectiv nu gaseam oameni sa faca treaba cand aveam nevoie de ei.
NOU
Redactorul stirii este un dobitoc. Romania are 4.3 milioane de asistati sociali, dar aici intra si copiii (3.7 milioane) si mamele aflate in concediu de ingrijirea copilului (200k) si multe alte categorii. Asistati social in sensul venitului minim garantat (adica d-astia care ar putea munci) sunt numai 240k.
De mentionat ca somerii nu intra in categoria “asistati social” fiindca primesc bani din contributiile anterioare proprii. In iulie erau 350k someri in Romania.
NOU
4,3 milioane e mult. Ce intră în cifra asta? Eu zic să nu ne bazăm pe statistici, fiindcă la noi în țară sunt făcute aiurea. Când mi se flutură prin fața ochilor cifra de aproape 19 mil. persoane cu drept de vot (ilogică de-a dreptul), dați-mi voie să mă îndoiesc de orice statistică oficială.
Dar să prezint cazul meu: stau acasă în concediu de îngrijire a copilului până la 7 ani. Copilul are handicap de gradul 1. Primesc așa: ajutor pentru persoane cu dizabilități de la primăria lu’ Șicâțiormaififost -1000 de lei lunar. Indemnizație pe perioada concediului – 1162 de lei. Alocația copilului – 300. În total aproape 2500 de lei.
În condițiile în care salariul meu actual e tot p-acolo, îmi convine să stau acasă. Nici n-am de ales, fiindcă o persoană abilitată pentru a avea grijă de el costă 3500 de lei. Și problema este că nu prea găsești.
Întrebarea mea: intru în categoria “asistați sociali”? Intru în statistica de mai sus? Ajută cu ceva faptul că urăsc psd-ul, pnl-ul și toți hoții și corupții care fac praf țara asta?
A doua întrebare: câți sunt cei care profită de pe urma unui handicap al unui membru al familiei și stau toți acasă? Fiindcă, și să ia vreo 1400 – 1500 de lei, pentru o familie dintr-un sat amărât e o sumă destul de mare. Se mai adaugã o alocație sau două, mai manevrează ceva p-acolo, și ajung la 2000 de lei. Păi, sunt oameni în București care trăiesc cu salariu mai mic de atât. De ce credeți că toți cei cu handicap (inclusiv permanent) trebuie să meargă la control la anumite perioade de timp?
NOU
Ai uitat de noi, astia mai oraseni, care stam acasa cand vin alegerile.
NOU
As striga “Amin”. De-aia esti bre’ dat dracu’.
Și de-aia suntem condamnați. Pentru ca cel care-i va pune la munca pe aia nu mai câștiga nici demnitatea de clovn la circul sătesc.
Va fi întotdeauna unul care le va da pe caiet.
NOU
Ce mi se pare foarte tare mie, e numarul imens de oameni pe strazi la orice ora a zilei. In iulie cand Bucurestiul e relativ liber ca e lumea in concedii etc, nu ca acu ca a inceput scoala, mi-am luat intr-o zi cateva ore libere de la munca sa caut niste chestii prin magazine. Unu din locurile unde am fost era maretul megapartzmall, acolo full la 1-2 dupamiaza, in fata mallului si mai full, in mare parte pustani sau oameni pana in 30 si peste 50. Eu sunt tare curios ce sursa de venit au oamenii astia care umplu strazile la bucale toata ziua, ca daca il intrebi pe unu de sanatate plange de bani, salarii mici etc. Nu mai zic de nr. de masini din trafic, cam aceeasi chestie, carburanti preturi de preturi. Eu unu, care lucrez intr-un domeniu destul de cautat, si desi nu am salariu imens sigur am mai mult decat multi altii asa zisi oameni de rand. Anu asta a trebuit sa fac niste eforturi sa plec in concediu pe langa alte cheltuili, in schimb toti astia care o ard dubios umplu litoral, terase, statiunile la munte. CUM PUTICA CALULUI? Cati bani la negru sunt in tara asta?
NOU
E simplu:
Administratorii trebuie sa renunte la marjele de profit uriase cu care s-au obisnuit si sa inceapa sa ii plateasaca pe oameni mai bine; In felul acesta vor gasi forta de munca 🙂