În aeroport, un domn a fost auzzind țipând, la capătul puterilor
NU ACESTA ESTE BREXITUL PE CARE L-AM VOTAT!
E trist și sunt îngrozitor de îngrijorat de soarta lor, sper să le fie bine.

Nasol e că, în europa, pe Costa del Sol, sunt mai mulți englezi decât spanioli. Și pe lângă expații veniți să stea cu chirie de 1000 de euro în vile cu piscină, ei fiind plătiți la salarii de UK, este plin de pensionari englezoi, care își tratează bătrânețile și pensiile babane în magazine cu prețuri la jumătate față de acasă. Iar acum nu prea o să mai poată, pentru că nu mai au dreptul. Statul lor a reușit performanța, în sfârșit, de a-i scoate din cea mai mare uniune vamală și teritorială din lume și i-a izolat pe stânculița lor, cu friguț la curuț.

Acum, râdem, glumim și ne distrăm.
Dar nu avem de ce să îi plângem pe briți. Sunt o piață măricică pentru UE, evident că se vor găsi modalități de liber schimb și să nu uităm că, în acest moment, în lume, doar 55 de țări nu au fost invadate, la un moment dat, de către englezi. Commonwealthul e mare și bogat, India e mare și bogată, US stă cu limba scoasă să aibă unde să vândă pui spălați cu sodă și restul binefacerilor alimentare de la ei.

Va fi bine. Doar că râdem și noi acum, cât mai putem, de poporul care a fost atât de idiot încât să iasă din UE pe baza unui pariu, după un referendum împănat de minciuni, iar cei ce au sponsorizat referendumul deja își mută afacerile în afara UK.

Iar distracțiile nu se vor termina, Nicola Sturgeon va declanșa cât de curând referendumul pentru independența Scoției și aderarea la UE, problema Irlandelor este extrem de gravă, deja există mișcări care cheamă la arme, iar terorismul de atunci îi face pe teroriștii de acum jucători la bursă pe sfaturile lui Zmenta.

Savurați, prieteni, savurați, tatăl lui Bori Johnson a depus cerere pentru a obține cetățenia franceză.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

33 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Dacă te uiți la istoria UK în UE, e ușor de văzut că nu prea au vrut ei de la începuturi sa fie la un loc cu “plebea”.
    Eh, acum au reușit, în cele din urmă.
    E fun. Sit back and enjoy cum dau ei cu capul acum de un perete ridicat de… ei.

    • #2

      Dacă te uiți la istoria UK în UE … ai sa vezi ca s-au milogit multi ani de francezi sa ii primeasca in UE 🙂

  2. #3

    Cei mai adorabili sunt romanii care iti/ ne vor explica ca Brexitul este o chestie buna si de viitor.
    Se merge pe principiul egoist, daca eu am mațul plin si imi merge bine in patratica mea, ma doare in cur de restul.Stai sa vezi explicatii cum UE este dictatura si cum va curge lapte si miere pe strazile din Londra…

  3. #4

    The Crown, care este un serial slăbuț despre niște țărani regali, fără veleități de documentar istoric (deși ar fi putut fi), are un singur merit: pe unii ne mai îndeamnă la citit extracurricular. Așa am constatat că de când nu mai sunt imperiu britanicii nu au prea știut ce sa facă cu țara lor și s-au agitat haotic prin istorie cu tot felul de politicieni care mai de care mai dubioși, pe lângă care ăștia de la București pot părea un club de intelectuali rafinați. Prostia lor, cum ne place să o numim, de fapt este “business as usual”. Asta e normalitatea la ei, noi suntem de vină că îi credeam mai răsăriți, iar unii chiar îi puseseră pe un piedestal și îi lăudau cu toți dinții pe tot internetul.

    • #5

      Am vazut si eu pe sarite the crown (se uita in timpul carantinei conlocuitoarea la show) si am observat ca aproape toate problemele mari, exitentiale ale Tarii (nu a familiei regale) au fost rezolvate de reforme a UE, sau “birocratii aia de la Bruxelles” cum is numiti in show.
      Lipsurile de materii prime , carbune si saracia au fost rezolvate prin reformele comerciale a UE, reforme ce au adus predictibilitatea si in final crearea ecu si euro.
      Problema irlandeza a fost rezolvata more or less prin intrarea ambelor tari in zona de libera trecere si deci eliminarea granitei fizice (granita ce urmeaza sa fie refacuta de altfel).

      M-a amuzat teribil sa prezint partenerlor de binging urmatoarea situatie : Deci regina victoria era bunica lui ? – Da! -Pai era si bunica ei … is Veri! de aia copii lor is … asa cum sunt!”

    • #6

      The Crown e excelent, iar ultimul sezon cu Gillian Anderson in rolul lui Margaret Thatcher e fantastic.

      >>Problema irlandeza a fost rezolvata more or less prin intrarea ambelor tari in zona de libera trecere
      Nici pe departe, problema a fost rezolvata in 1998 prin Good Friday Agreement.

      >>eliminarea granitei fizice (granita ce urmeaza sa fie refacuta de altfel).
      Nu urmeaza asa ceva. Granita e si acum, uneori sunt verificari, dar nu e granita fizica cum e la Nadlac, cu bariere si cabine. Si nici nu se va face asa ceva.

    • #7

      Midu, Victoria nu a fost bunica, ci stră-străbunica. Ei sunt veri de gradul 3, ceea ce e gradul 9 de rudenie dacă nu mă înșel. În contextul de atunci, când căsătoriile se făceau doar între case regale, ar fi fost aproape imposibil să găsească un partener care să nu fie măcar o rudă îndepărtată. În orice caz, nu cred că faptul că sunt rude foarte îndepărtate a jucat vreun rol în felul cum au ieșit copiii lor.

    • #8

      Midu zici ca e Ceausescu in exprimare…

  4. #9

    Mereu când deschid p discuție cu un brit pro brexit îmi vine cu argumentul suprem al penibilului că aaa dădeam la UE £25mld pe an. Și zic bine bine dar la veniturile din exporturi cu UE nu se uită nimeni că depășesc cifra aia combinat de nu știu câte ori? LoL atât de imbecili sunteți?

  5. #10

    Daca Scotia merge pana la capat cu acel referendum, cel mai probabil o sa vedem si Irlanda de Nord facand acelasi lucru ceea ce va duce la moartea conceptului de Marea Britanie insa realistic vorbind peste 80% din populatia UK este formata de Anglia iar efectele chiar daca vor fi sesizabile, vor fi minore.

    Sper in schimb ca peste 2 mandate, vreun partid sa ceara revenirea in UE insa optimismul meu este depasit de interesul politicienilor fata de populatie asa ca “nu imi tin respiratia”.

  6. #11

    Tac-su lui Boris Johnson nu a fost de acord cu Brexitul. Înainte de a aplica pentru cetățenie franceza, mai bine punea mâna pe furtunul de la mașină de spălat și îi scotea Brexitul din cap micului Boris.

  7. #12

    Brexitul este cel mai mare serviciu ce-l putea face Marea Britanie ( acum îi putem spune așa din nou) Europei unite.
    Scăpăm de Gică contra, cei ce au pus nenumărate piedici integrării depline, economice, militare…

    • #13

      confirm.

    • #14

      E o mare pierdere pentru UE, din punctul meu de vedere, UK erau o voce destul de puternica in zona mai liberala, acum raman mai degraba voci socialiste in UE. Altfel, iesirea Scotiei din UK e o imbecilitate mai mare decat plecarea UK din UE…. UK exporta vreo 45-50% din bunurile si serviciile lor in alte state UE, Scotia are vreo 60-70% din relatii comerciale cu restul Regatului si nu cu tari europene.

      Altfel, daca plecarea UK din UE va grabi nastierea Statelor Unite ale Europei si federalizarea, sa fie primit.

    • #15

      Mare adevăr aici care e cam ignorat.

      Tatcher s-a opus reunificării Germaniei cu tot ce a putut ea.

      Orice consolidare majoră a europei e o amenințare pentru ei, și culmea ironiei, acuma fără ei probabil că se va întâmpla.

      Vă recomand tuturor serialul Yes Minister și Yes Prime Minister.
      E din anii 80 – 90, uitați câteva scene și ziceți-mi dacă nu puteau fi înregistrate ieri, sunt fix la fel de relevante:

      youtu.be/ZVYqB0uTKlE

      youtu.be/rvYuoWyk8iU

  8. #16

    Sa vada si ei cum e sa stai la coada non UE :))))).

  9. #17

    Numerosii aia britanici refuzati la intrarea in Spania au fost cam… 13. Spaniolii au anuntat ca a fost o problema de comunicare si ca a doua zi s-a rezolvat. Nu renunta Andaluzia la banii a 300.000 bautori de bere asa usor. Salba aia de statiuni a fost construita pe banii hotilor englezi (cel putin cit a fost Juan Carlos II rege hotii englezi nu erau extradati din Spania, datorita diferendului privind Gibraltarul) si a mafiilor italiana si rusa. Si in plus, care ar fi diferenta intre zecile de mii de rusi si engleji? Ca rusii stau bueno, gracias in Spania fara a fi cetateni UE. Au pierdut citiva fraieri avionul sau au fost intorsi inapoi, sa se bucure Macron si Merkel.
    In alta ordine de idei, da, britishii au luat o muie maxima cu Brexitul, probabil ca urmasul lui Boris va merge cu caciula in mina la Bruxelles sa fie primit inapoi in club.

    • #18

      Fo 470 de k in fact, Mircea – dacă ii iei in calcul pe cei fără acte. Marocanii sunt pe locul 1 și Romanii pe 2 – dacă e cu acte se cam bate România cu Marocul ca romanii au în genere acte. Genere

      Dar

      De la fata locului – de unde se vede stânca cu ochiul liber: sa vezi ce gemete sunt aici, cu schimbatul permiselor de conducere, cu rezidenta, cu taxe si asigurări sociale. Si-au luat un grande mumu si tot ei dau din coada pe grupurile locale de briti/expati, pe la care sunt abonat. Se vând in draci case, multi din cei în vârstă care se așezaseră aici la batranetzuri sa facă arsuri de la soare și sa bea bere ieftina, cu pensia oarecum barosana de UK, acum vând tot. Nu au cum sa mai trăiască. Mașini, mobila, case, orice. e plin de 6 luni de garage sale-uri de unde am luat toate traznaile la preturi de nimic. Foarte multi dintre ei nu aveau rezidenta din motive clare legate de impozite și de obligativitatea schimbării carnetului și a numerelor de la mașini. Impactul e puternic, plângerile cat casa

      Si da – mult din ce înseamnă Costa del Sol e construita la geamantan. Marbella style. Cam cum s-a construit și prin Antalya.

      Cum ar zice prezidentu – ghinion…..
      Cum ar zice folclorul neaoș – fuxxi plătești

      P.S Ce e mai haios e faptul ca stânca lu’ Gib-al-tarik a intrat sub ‘control’ spaniol’. O chestie istorica, cu mențiunea ca ambele nații încă își păstrează pretențiile teritoriale. Dar Spania va fi cea care va asigura controlul frontierelor, noului membru Schengen. Granița fizica va dispărea în următoarele 4 luni. Acum nu mi-a clar dacă va fi cu viza la zborul Heathrow-GIB, dar asa miros. Alte gemete…

      De la fața locului, cu vedere la the rock . Motzu’

    • #19

      fii mai explicit cu gibraltaru

    • #20

      @Arhi

      Gibraltarul a devenit ‘localitate’ Schengen – ca atare Frontex-ul european si Spania vor face vama atat la aeroport cat si in marina. Nu UK-ul
      Britii care vor veni pe aeroport sau care vin din continent si nu au rezidenta spaniola, vor avea nevoie de viza. E un proces care începe in următoarele 4 luni prin trecerea frontierei in mana Policiei Nacional si continua timp de 4 ani
      Granițele de intrare in British Overseas Territory nu vor mai fi, ca pana acum la vama din La Linea ci in aeroport si pe terminalul maritim si controlate de Spania. (bine erau si pana acum dar controlate de gibraltarieni – ei sunt mândri gibraltarieni si nu ‘engleji’ chiar dacă le place afilierea la coana Veta!
      Gibratarienii au votat 96% anti-brexit, din motive economice (pe alea personale nu le cunosc) basca ca ei au un flux zilnic de 11-15.000 oameni care muncesc din Spania in Gib. Basca cei care sunt gibraltarieni si din motiv de costuri aleg sa traisca in la Linea de la Conception
      Gibraltarul a fost lasat pe dinafara la negocierile UK/EU. Astia se umfla acum in pene de mama focului si folosesc cuvinte precum independenta…..
      We’ll see

      Ideea e ca pe 30 stiam ca nu vom mai putea intra in GIb decat cu control si viza. Chiar ne gandeam: bah da de ce nu am luat mai mult gin si rom ultima oara cand am fost ? 🙂
      Pe 31 fericire mare – Radio erevan like : e valabil pentru englezi, nu pentru spanioli si UE citizens

      Cam ashe

      Daca vad fum pe stanca, dau de stire 🙂
      Mno

      Read here:

      english.elpais.com/brexit/2020-12-31/spain-uk-reach-draft-agreement-that-will-see-an-end-to-the-border-with-gibraltar.html

    • #21

      hehehehe cum ar fi sa piarda gibraltarul?

    • #22

      @ Motzu: cei mai buni struguri la conserva (alea 12 boabe de anul nou) i-am halit la Fuengirola, in vizita la sora-mea, medic in Marbella. Fun fact: si in 2011 era plin de “se alquila, se vende” in spaniola, engleza si rusa.

    • #23

      Fereastra de oportunitate ca UK sa revina in EU se inchide cate un pic in fiecare zi.
      Simptomatic pentru chestiunea asta e ca tampitul cu puf galben a retras tara din programul Erasmus.
      Erasmus este de departe cel mai important vector pentru crearea unui singur stat unit european. Sa locuiesti si sa stutiezila intr-o alta tara varsta la care te indragostesti (de tara de prieteni de ceea ce va deveni propria ta familie) nu e ca si cum te-ai duce in doua saptamani in concediu doua luni la lucru in sezon.

    • #24

      @mircea

      Cand si de mai vii pe aici, da un semn de viata – nu ma omor după struguri, dar găsim un vin bun 🙂

      In 2011 era efectul crizei din 2008 – au construit in draci si au vândut mult mai putin – pana si astăzi in blocul in care stau eu ( construit in 2007) vad cu ochiul liber 3 apartamente nelocuite ever. Mostly nevandute asa cum sunt întregi complexe de locuințe cu gauri de populație in ele

      Zi faina

  10. #25

    Mie imi plac englezii. Pacat ca au plecat din Fratie! Eram mai multi, mai puternici. Cadem iar prada orcilor comuniste fara ei. Boris asta e rus!

    • #26

      Noua nu ne plac englezoaicele. Cu fantastic de putine exceptii sint urite cu spume.

  11. #27

    E o mare pierdere pentru UE, din punctul meu de vedere, UK erau o voce destul de puternica in zona mai liberala, acum raman mai degraba voci socialiste in UE. Altfel, iesirea Scotiei din UK e o imbecilitate mai mare decat plecarea UK din UE…. UK exporta vreo 45-50% din bunurile si serviciile lor in alte state UE, Scotia are vreo 60-70% din relatii comerciale cu restul Regatului si nu cu tari europene.

    Si da, o sa fie funny urmatoarele luni cu brexiterii care vor descoperi ca lumea in afara UE este cam rea si ca porcii nu zboara…

    Altfel, daca plecarea UK din UE va grabi nastierea Statelor Unite ale Europei si federalizarea, sa fie primit.

  12. #28

    UK si Rusia au fost mai mereu “in afara” Europei, e bine ca au iesit, ideal ar fi sa aiba totusi un acord precum Elvetia sau Norvegia dar nu se intrevede asa ceva momentan.

  13. #29

    Gibraltarul avea granita si control de pasapoarte cu Spania si pina acum(UK nu era in Schengen area).Cit de mult vrea Gibraltarul sa fie parte a Spaniei s-a vazut la 2 referendumuri.Spaniolii vin la munca in Gibraltar si nu gibraltarienii in Spania.In 1969 Franco a inchis granita cu Gibraltarul,izolindu-l total-a supravietuit.Controlul granitelor si spatiului maritim va fi asigurat de Frontex(politie de frontiera a UE),nu de Spania.Pentru cine-a fost in Gibraltar,mergind pe strada aia care trece peste pista de aterizare,daca te uiti catre stinga vezi nenumarate hangare imense pe care scrie RAF(Royal Air Force)..Printre ele,putin mai departe,vezi acostate distrugatoatoare,fregate ale British Navy.Deci,chestiunea e un pic mai complicata,nu-i vorba doar de vize si pasapoarte.Ma indoiesc ca UK isi ia jucariile si pleaca acasa ca asa a zis u premierul socialist Sanchez si Frau Merkel.

  14. #30

    Nu stiu daca e cazul sa le plingem de mila britanicilor.Din cite-mi amintesc,de-a lungul istoriei,intotdeauna au cazut in picioare si-au stat la masa invingatorilor.Cu cine-au avut diferende in Europa-Franta,Germania,Olanda,Spania,etc-i-au batut de le-au mers fulgii,mai mereu.(si le-au rapit si coloniile).Parerea mea e ca UK,ca de atitea ori in istorie,a simtit cind e momentul sa spuna “ pas”,sa se ridice in graba de la masa si sa se baricadeze inapoi pe insula.Simt ca ceva se va intimpla,curind.Si nu ceva bun pentru Europa.Asa ca s-au grabit sa se replieze.Vom vedea…desi englezii rar s-au inselat in anticiparea evenimentelor globale sau regionale.

    • #31

      Asa de rar s-au inselat englezii in ultimul secol ca desi au reusit sa cistige doua razboaie mondiale (cu masiv suport logistic american…) si-au spart imperiul fara ajutor dinafara. Ba chiar au ajuns pina acolo incit o tara de mina a doua a avut curajul sa incerce sa le fure niste insule…

    • #32

      Da, au stat la masa invingatorilor pt ca tata FDR (US) le-a permis asta si pt ca au platit cu ce aveau ei mai de pret: imperiul britanic. Si astfel au ramas o mica colectie de insulite populata cu biblioteci mari unde englezii pot citi despre cat de jmekeri au fost pe vremea stramosilor.
      Iar faptul ca stalin si-a batut-o de palaria lui churchil dupa intrevederea secreta care s-a soldat cu impartiri pe servetel parafate cu juraminte pe sanatatea copiilor e inca o dovada ca si rusii, din buda in care erau in 45, si-au dat seama ca mai mult decat amuzament n-au ce obtine altceva de la poporul a carui principale contributii la istoria postbelica urmau sa fie serialele Benny Hill si Mr.Bean.

      Asa ca pierderea deloc neglijabila a UE post Brexit (intr-un concert de natiuni condus de germania) este la resursa de umor.

      Vestea proasta e ca, aparent, cea mai subtire carte din lume e un compendiu intitulat “Un Mileniu de Umor German”.

      Pe astia de ne mai delectam cu un british stand up cinstit, ne asteapta vremuri grele…

    • #33

      Cam superficiala viziunea asupra destramarii Imperiului Britanic. Un imperiu nu e neaparat o intreprindere rentabila. Costurile de administrare si aparare sunt imense, in timp ce profiturile variaza in functie de context. Hai sa zicem ca britanicii au pastrat imperiul atata timp cat acesta a fost rentabil si au renuntat in mod intelept la el in momentul in care acesta a devenit o povara. Imperiul Britanic a fost cu adevarat eficient si util atata timp cat Marea Britanie a dominat economia lumii. Concomitent cu ascensiunea economica a Americii si cu scaderea ponderii engleze, rentabilitatea imperiului a scazut treptat. Pe masura ce rezistenta impotriva colonialismului a crescut, costurile au crescut exponential. Chiar si asa Imperiul britanic a fost mai degraba o exceptie, Anglia fiind una dintre putinele metropole care chiar au profitat de pe urma coloniilor lor. Si e poate singura care a avut bunul simt sa renunte la ele fara razboaie ruinatoare atunci cand acestea nu mai meritau efortul. A salvat ce merita salvat prin Commonwealth.
      Spre comparatie, Franta s-a ruinat incercand sa isi creeze si sa pastreze un imperiu doar din motive de prestigiu, fara nici o ratiune economica, in multe privinte asemanator industriilor ceausiste falimentare. Un imperiu sarac care nu i-a adus niciodata altceva decat pierderi imense. Iluzia recuperarii prestigiului pierdut de metropola ca urmare a nenumaratelor escuri interne si externe a fost insa prea mare. Nu a putut renunta la el decat in urma a doua razboaie nimicitoare, in Algeria si Vietnam.
      @antonioro are dreptate, engezii au cazut tot in picioare si au anticipat cat se poate de corect in problema imperiului lor.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam