Vorbind astăzi cu genitoarea mea, mi-am adus aminte de o chestie care m-a frapat.
Știați că de 1 mai, pe vremurile dinaintea loviturii de stat din 1989, nu mânca nici dracu mici? Oamenii mâncau cremwursti cu mustar, in nici un caz mici.

Încerc să îmi aduc aminte când a impus mass-media micul ca mâncare tradițională. Fasolea cu ciolan e clar pusă de protv, la sărbătoririle cu imnul cântat pe manele, dar cine a băgat micul în cultura populară nu reușesc să îmi amintesc.

Cineva mai bătrân și cu mai multă ținere de minte?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

47 comentarii Adaugă comentariu

  1. Ai perfecta dreptate … cremwursti cu mustar erau baza si abia dupa ei urmau micii.

  2. #2

    FSN-ul…fara misto…

  3. 1 Mai pe vremea mea era asa:
    in padure la Baile Felix (oradean fiind), cu slanina infipta in bat deasupra focului iar grasimea topita se picura pe painea prajita pe care in prealabil se taiau felii subtiri de ceapa.Se mai folosea si boia de ardei dulce/iute.
    Micii i-am apreciat doar aci in Dobrogea, in Ardeal fiind considerata mancare de mitici (no offense) adica un fel de gustare inaintea mancarii adevarate.

    • #4

      midant » peste tot erau considerati mancareA \celorlalti\, mitici, moldoveni, ardeleni etc. adica cea mai de jos mancare

  4. #5

    Nu-s eu prea batran, dar din cate tin minte inainte micii erau facuti si consumati doar prin carciumile alea in care isi faceau veacul betivii notoroi. Pe langa asta nu erau considerati o delicatesa asa cum sunt acum. Erau ieftini pentru ca probabil erau facuti din resturile ramase de la alte preparate si care au fost tocate. Tind sa cred ca sunt un preparat specific munteniei si ca au fost popularizati de televiziuni.

    • #6

      tablespoon » micii sunt practic din turcia adusi, dar gasesti si la greci si libanezi. nu sunt specifici romanesti. practic, romanii nu au mancare specifica, a lor.

    • #7

      @Arhi, din câte cunosc, bulzul cu afumătură este o mâncare tradiţional românească.

    • Legenda spune că micii au fost inventați la Hanul lui Manuc când au rămas fără maț de porc pentru cârnați și un întreprinzător a zis să pună cârnații așa pe grătar, deci mici 😛

    • #9

      @T.Stefan. O iei si tu ca aia de la Sura Dacilor din Poiana Brasov: Bulz Dacic… Pacat ca n-am facut poza..

    • #10

      Sarpele » ceva ceva stie el. pe vremea turcilor, rromanii cresteau multi pporci, pentru ca pe porci turcii nu puneau biruri. am impresia ca la fel si pe porumb, dar nu sunt sigur. si atunci mamaliga cu carne afumata era mancarea zilnica, afumarea fiind practic una din putinele metode de conservare pe termen lung a carnii

    • #11

      Porumbul a fost adus din America deci e cam greu cu mamaliga. Poate doar aia din mei, dar eu n-am auzit pe nimeni sa manance.

    • @tablespoon – America a fost descoperita in 1492, nu? Pai cam p-atunci au inceput turcii sa bata pe la poarta noastra. Deci, se poate mamaliga si turci in aceeasi perioada…

    • #13

      singura mancare traditionala romaneasca este coliva!

    • #14

      Și roșiile tot obârșiile alea le au, dar nu putem mânca căcat despre roșiile cu brânză. Mâncare tradițională.

  5. #15

    partidele politice la pomenile electorale, respectiv PSD-ul, cred.

    • #16

      app, interesanta poza, dar legatura ei cu articolul este..? sau vroiai doar sa te dai mare 😀

    • #17

      alice » nu eu sunt autorul?

  6. #18

    Mânca-ț-aș. Pălăria aia face tot. 😀

  7. Aici bit.ly/IkAa3h am găsit ceva interesant.

    • #21

      RBoy » baliverne. micii ca mititei sunt cunoscuti din secolul 19, dar existau si inainte, sub denumirea de galuste prajite. si oricum nu provin din romania, ci din turcia

    • #22

      Zice bine, noi nu avem mancaruri “traditionale”.

      In orice caz vezi ca ai scris gresit revolutie, si a iesit lovitura de stat…sac.

    • #23

      Din ce știu eu, micii au apărut la un restaurant p-aci pe la noi, pe plaiuri mioritico-dâmbovițene. La un local, din cauza cererii foarte mari pentru cârnați fripți și a faptului că nu făceau față cu umplutul, gratargiul a pus amestecul de carne tocată direct pe grătar, fără maț. Văzând că nu se fărâmă și că oamenilor le place, au continuat să vândă ”preparatul” ăsta nou. Apoi din vorbă-n vorbă s-a dus vestea și ză mititeiz s-au răspândit prin târguri, ca mai apoi să devină cunoscuți în provincie.
      Nu știu cât adevăr o fi în povestea asta, dar eu așa o știu.

    • Totusi pina la urma de unde provin micii ?Mai toti spun ca de la sirbi, tu de la turci, deci ?
      www.cevabun.ro/mititeii-de-la-carul-cu-bere-povestea-reteta-proba/

  8. #25

    mici=pink slime-ul romaniei…

  9. #26

    de cand ma stiu au fost micii. slana fripta, poate la padure , bulz facut la ceaun necesita foc zdravan si n-am prea vazut pe la “festivitatile” astea de 1 Mai si 23 August (foste, ma rog…) Tot ceea ce imi aduc aminte este ca in toate , dar absolut toate locatiile chermezelor care se faceau pe vreme aceea existau gratare la care se faceau, logic, mici. Banuiesc ca acei cemwursti despre se face vorbire erau fierti, or eu nu am vazut niciun vas cu apa clocotind in astfel de locatii si la astfel de ocazii.Poate dupa revolutie?

    • Da, cremwurstii se fierbeau in oale mari de aluminiu … si alea erau puse primele pe foc.
      Se vindeau intotdeauna la pereche – doi cremwursti, mustar si doua felii mici de franzela alba. De fapt painea era o felie taiata in doua.

  10. Arhi, eu imi amintesc bine ca de 1 mai si 23 august, intre 1984-1989, familia mea (si ma refer la mama, tata, bunic, bunica, unchi, matusa) plus colegi-prieteni ai bunicului meu sarbatoreau cu mici. La padure la Saru (aproape de oraselul Bals, eu sunt din Slatina de fel) unde se si organiza un mini-balci cu tiribombe, calusei, tir cu pusca cu ventuza, vata pe bat, alvita, berbecei si alte alea

  11. #29

    poate ma insel eu dar din putinele cunostinte gastronomice pe care le detin parca nu e tot una compozitie de carnati cu compozitie de mici,deci cade mitul cu restaurantul.de cremwurstii cu mustar imi zicea si mie mama mai deunazi ca erau mai cautati si cred mai scumpi decat micii la 1 mai

  12. #30

    pai in anii ’80 nu prea se gaseau mici, mai mult cremvursti din aia cu coloranti. da’ am auzit ca mai demult baga lumea mici. oricum sunt mai buni decat cremvurstii.

  13. Erau si mici si cremwursti. Ba chiar tin minte ca la un moment dat aparusera si “maricei in corn”, un fel de mici mai mari, bagati intr-o jumatate de piinisoara, ceva in genul cremwurstilor in corn (aia cu piinisoara trasa pe o teapa fierbinte de era gaura crocanta… mmm ce pofta mi-e!)

  14. #32

    @ARHI Dap sunt de la turci, cand am fost ultima data in Viena am prins nush ce dracu sarbatoare nu era deschis nimic decat magazinele turcilor care parca de al dracului vand numai porcari de a lor si supriza erau mici acolo desi au gust extrem de diferit fata de ce mancam noi, ca si forma si textura sunt la fel.

  15. Ce pofta mi-ati facut. Dupa ce vin de la munca, scot de la congelat o tabla de mici si dau drumul la gratar pe terasa, sa spurc vecinii musulmani.

  16. Ce va ambalati cu micii inventati in nus ce restaurant?
    Eu am citit ca boierii nostri considerau micii ca fiind mancarea saracului si nici nu se atingeau de ei.
    A… si berea e considerata bautura saracului.

    Saracilor! :))

  17. #35

    de 1 mai mancam prima oara pe an ceatal si hamsie. statea tata de la 4-5 dimineata sa astepte pescarii. daca ieseau devreme era timp de curatat pestele acasa, daca nu… ne caram cu damigenele (de sticla, imbracate in cos de nuiele) de apa la padure la Hagieni! (nu, nu existau pet-uri!)

  18. #36

    luxul maxim era ca baietii sa gaseasca o DECAPOTATA (caruta cu cai, nu oricine avea la Mangalia!) si sa care cu ea tot calabalacul la padure! vorbesc de anii ’70-’80…

  19. #37

    Sa-ti dai cu niste hrean pe fata :P.

  20. #38

    Io n-am avut luxul de a avea rude la tara – de 1 Mai, in Bucuresti, mancam mici si beam Pepsi la carciumile din Herastrau sau la padurea Baneasa. Pe carton alb imbibat in mustar apos, iar feliile de paine erau extrem de subtiri. Nu mi-aduc aminte de hotdogi pe vremea aia.

  21. Ştiu că pe vremea Plumbuitului, micii se mâncau prin berării mai ales, cu sare, nu cu muştar

  22. #41

    Prin anii 80 se mancau mici de sarbatorile legale (1 Mai, 23 August) dar numai pe la terase. La picnic nu se faceau mici din simplul motiv ca nu se gasea carne de mici. Cum, de altfel, nu prea se gasea niciun fel de carne. Maximum cremvursti. Si nimic nu putea egala slanina infipta pe un bat si prajita la jar. Untura se scurgea pe o felie de paine cu ceapa. Si nimanui nu-i pasa de colesterol. Mmmm… 🙂

  23. #42

    Dude, nu stiu pe unde ai dat tu cu copilaria in pamant, dar eu de pe vremea lu; impu’ in Bucuresti imi aduc aminte de niste cozi de 2 ore si liste la mici in Herastrau.

  24. „Iata vine-un sol de pace c-o naframa-n vârf de bat.
    Baiazid, privind la dânsul, îl întreaba cu dispret:
    – Ce vrei tu?
    – Noi? Buna pace! Si de n-o fi cu banat,
    Niste mici adusi special de maritul împarat.”

  25. Muncitoreste era cu crenvursti + mustar + 1 bere.
    Mititeii erau pe la terase/crisme/bodegi/birturi. Tot asa, cine cunoaste, patricienii…

    Apropos, nici coliva nu este romaneasca –> en.wikipedia.org/wiki/Koliva , nici restul…
    mititeii (nu micii) sint de fapt cevapi en.wikipedia.org/wiki/%C4%86evapi
    chiftelutele –> Kofta en.wikipedia.org/wiki/Kyufte
    ciorba –> Chorba en.wikipedia.org/wiki/%C3%87orba
    si asa mai departe.
    Cind am chef de preparate “traditionale romanesti” cumpar de la magazinele turcesti – inclusiv foi de vita de vie pentru sarmale de frupt (carne), caci din cele de post – numai cu orez, iau de la turci gata facute. Sau ardei umpluti. Tot asa gasesc si telemea si smintina ca in Romania – doar ca ii zice kaimac.
    AAA, doar traditionalii, romanestii cabanos ii cumpar din magazinele poloneze, le zice kabanos en.wikipedia.org/wiki/Kabanos :))

    Sint si mincau si umblat si zau ca trebuie sa o lasam mai moale cu “traditionalele bucate romanesti”. Eu m-am invatat minte sa o dau cu nationalismul gastronomic…

  26. #45

    Micii pe vremea impuscatului erau periculosi: Carne de origine si calitate necunoscuta, lasati in caldura ore bune si gatiti de un tigan care nu se spala pe minute cind mergea la buda. Combinatia perfecta!

  27. ce-i drept italienii stranuta cand zic despre pizza si spaghete ca-s traditionale.

    hai sa n-o labarim. Micii/sarmalele/ciorbele sunt aici de cateva sute de ani. pe la inceputul secolului 20 incepusera discutiile cu “oare sarmalele sunt romanesti sau turcesti?”.
    E cam greu sa ai o mancare numa si numa si numa si exclusiv numa a ta. In special pentru ca tarile romanesti au cam fo la mijloc. ba austroungarii p-o parte, ba rusii pe alta, ba tatari, ba turci. Asa ca in Romania gasesti o combinatie de n luate cate m de alimente.
    Da. mici fac si altii. Sarmale la fel. Chiftele nu mai zic.
    In bulgaria sa mancati voi mici.
    in suedia “sweedish meetballs” puteau la fel de bine sa fie poliester expandat.
    sarmale n-am incercat de la alte bucatarii, dar ceva imi zice ca seamana cu ale noastre cum seman eu cu bred pit

    trust me, am zis “pule” la tv

  28. Arhi, sunt de-o vârstă cu tine, dar totuşi îmi amintesc de mici la “evenimente” gen 1 Mai sau 23 August. Cel puţin în Oradea erau. Nu mai vorbesc că la ştrandurile din zonă (Municipal, Ioşia, 1 Mai sau la Băile Felix) nu se concepea să nu existe mici.
    Cu bere stăteau mai prost vremurile alea…