Are hoinaru un articol duios, în care plânge cruda soartă a unui fost coleg de liceu, acum medic rezident la Fundeni, câștigând 900 de lei lunar.

Am înțeles, medicii prost plătiți, sistemul bolnav etc. Dar întreb și eu.

S-A SCHIMBAT SISTEMUL MEDICAL RADICAL ÎN ULTIMII 5 ANI?

Cumva acum 5-7-10 ani, când a început băiatul respectiv facultatea, medicii erau plătiți cu zeci de mii de euro anual și brusc s-a schimbat modificare?

Nu, și acum 5-7-10 ani plângeam de mila rezidenților, ba chiar și pe aici plângeam, dacă mă apuc să caut.

Și atunci, de ce plângem de milă? De ce își plânge de milă? Nu știa în ce se bagă?

Ba știa. Toți știu că rezidențiatul e prost plătit. În paranteză fie spus, în US îți plătești tu rezidențiatul, dacă ai noroc în viață.

Doar că tot ei știu că, atunci când termină această perioadă, începe adevărata viața, cu minim 1000 de lei șpăgi pe zi la cel mai amărât medic de policlinică.

Așa că vă rog, mai ușor cu compătimirea rezidenților. Acestea sunt decizii asumate anterior, familia a fost de acord și îi susține fără probleme. Nemaivorbind de faptul că foarte mulți din cei ce aleg calea medicinei provin din familii de medici sau de personal sanitar.

Să nu se înțeleagă că aș fi de acord cu sistemul în care oamenii mor de foame atâția ani, făcând munca unui medic plin, dar fiind tratați ca sclavi. Medicii, alături de profesori, sunt esențiali în viață.

Doar că nu aș vrea să dramatizăm situații financiare care de fapt nu sunt deloc dramatice.
Atât.

Later edit: Toatal coincidental, a scris și Vali Petcu un articol asemănător. Great minds…

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

83 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    100% corect ce zici despre rezidenti.
    Stiau exact in ce se baga si mai mult decat atat, ei sunt mereu cei care intr-o discutie pe tema articolului tau, sustin ca spaga aia a medicilor, vezi tu, nu e chiar spaga, ca e normal, ca sistemul ii obliga la spaga, etc…

    • Cateodata inafara de salariu nu vezi in ce te bagi.
      Vreau sa devin jandarm. Vad salariul, ordine clare, regulamente scrise, dispozitii, legi si … Constitutia. No, da nime nu vede coruptia si viata in acest sistem corupt. La inceput spune ca nu-i pasa, ca el o sa faca, o s adreaga, … realitatea este cu totul alta si incet ori te dai pe brazda cu spagarii ori te ajuta ei sa pleci din sistem.

  2. #3

    Saracii medici.
    Marti m- am dus sa dau cu subsemnatu’ la procuror, medicul nostru din fundeni s-a jucat cu niste retete ( le-a semnat in fals, in numele unui membru al familiei mele).
    Frauda e estimata la peste 1.200.000 de lei.
    Saracii medici..
    Muriti ba!

    • #4

      asta cu “muriti, ba!”, se refera si la medicul care iti ingrijeste copilul, sau sotia, sau pe tine?

    • #5

      Am scris un comentariu destul de lung, insa apoi l-am sters. Nu are rost. Genul asta de atitudine intalnita in comentarii ma face sa-mi doresc cat mai repede un post cat mai departe de tara asta…

      Sorin, ca fapt divers, in noua generatie sunt destul de multi oameni de bine. Genul asta de atitudine a ta, intalnita si la multi altii, sa stii ca ii face pe multi sa-si doreasca sa scape rapid de Romania. Chestia e ca, in ritmul asta, vor ramane in tara doar spagarii si cei care nu au putut sa-si prinda in Germania un loc din cauza incompetentei. Atunci sa te vad…

    • #6

      tocmai genul asta de discutie incerc sa il evit. intentia mea nu e IN NICI UN CAZ sa demonizez medicii!

    • #7

      Si atitudinea asta a aparut asa din senin. Toti medicii erau de treaba, cand, deodata, oamenii au inceput sa ii porcaie, iar ei, vazand genul asta de atitudine, au inceput sa plece din tara…

    • Sorine, de ce sa plece doctorii, sau alti oameni din tara ?
      Nu avem atata energie si calm sa fim diferiti fata de acest sistem ? Chiar cred ca un doctor bun, ar avea clienti la usa lui 24 din 24. Asta in cazul in care nu se apuca sa-si faca avere din comisionul de pe retetele scrise. Stiu este foarte greu in tara asta, dar oamenii “meseriasi” incep sa fie cautati ca si fructele si legumele “nestropite”.

    • #9

      Doctor X , cand pleci din Romania nu uita sa-ti platesti studiile ( in caz ca ai facut la fara taxa), pt ca eu, prin statul roman, am investit niste bani in tine iar acum vreau sa vad rezultatele.

    • #10

      @Sorin: Era rezident tipul din delatiune?

      @Yo: Daca te oftici asa tare pe Doctor X de-l in judecata si cere-i banii. Sunt banii tai. In plus mai raspund cu un alt citat de-al lui @Sorin: “Muriti ba!”.
      Asa apare dorul de duca al unora care poate chiar nu merita sa moara…

      Sa raspund mai in detaliu: Statul roman a renuntat la “investitia” in medic in momentul in care absolventul de medicina s-a inscris pe listele de somaj. Ceea ce se intampla cu majoritatea absolventilor de medicina.
      “Investitia” in rezidentiat nu-i investie, e munca la fel ca oricare alta. Cu deosebirea ca e incredibil de prost platita si ca multi “Muriti ba!” considera ca e bine sa fie asa.

  3. #11

    @Diana, Arhi – nu e adevarat, nu o vad chiar asa. Sotia mea si sora mea sunt amandoua in sistemul medical si nici una din ele nu a luat spaga vreodata, subzistand pana cand au ajuns sa lucreze in privat, unde situatia s-a ameliorat oarecum. Pe de alta parte, chiar daca esti sustinut, tot e frustrant sa vezi valutistul si bisnitarul cu ceafa lata cum are mai multe bancnote de 100 lei decat ai tu de 5 lei, desi ala nu a citit a suta parte din cat ai citit si invatat tu.

    Nu exista nici o scuza pentru ce se intampla in medicina si nu, majoritatea medicilor nu iau spaga. Mai mult, nivelul medicilor din tara asta, din orice punct de vedere l-am lua, e peste nivelul zugravilor, politistilor, politicienilor avocatilor, fotbalistilor etc.

    Nu in ultimul rand, sper ca realizati ca 80% din medicii buni pleaca, da? Vorbim in 20 de ani, cand baiatul care va consulta e din Albania, prost pregatit si vorbeste romana cu mainile….

    • #12

      jordan, sotia ta stia de situatie cand a decis ce vrea sa faca in viata? 100% ca da. end of story. nu astavorbim, banuiesc ca stii parerea mea despre sistemul medical romanesc, mai ales ca una din cele mai dragi femei din viata noastra e medic. vorbim strict de alegeri informate

    • #13

      “subzistand pana cand au ajuns sa lucreze in privat” … hahahaha esti tare

    • #14

      Jordan, eu nu inteleg ce legatura are faptul ca sotia ta nu a luat spaga. O fi cumva asta un argument care sa duca la concluzia ca majoritatea covarsitoare nu ia spaga? Plus ca nici macar nu era vorba in principal despre spaga in articol.

      Problema e asa: sa zicem ca imi place sa pictez si ma fac pictorita. Stiu ca voi trai o viata boema, caci nu voi vinde mai mult de 1 tablou ieftin pe luna, ok, imi asum asta, termin evetual ceva studii in domeniu.

      Cum ar fi sa dau apoi vina pe societatea asta inculta si neiubitoare de frumos ca nu cumpara opere de arta?! Ori eventual sa fiu revoltata ca guvernul nu sprijina tinerii artisti?

      Adica da, guvernul ar trebui poate sa sprijine tinerii artisti, dar nu ma pot trezi eu ca descopar asta dupa cativa ani.

    • #15

      exact, sunt niste alegeri in viata, pe care le iei fiind perfect informat, in functie de mediul relativ in care traiesti. sau credeti ca un miner, cand se angajeaza prima data miner, nu stie ca va lucra in subteran, prost platit si, in general, va muri de silicoza?

    • #16

      Da, si tiganca aia e studenta la Sorbona. Si mai sunt multi tigani in situatia ei…oh, wait. Got it?

    • #17

      @goya – salariu de 600 ron/luna, platit odata la 6 luni inseamna altceva decat subzistenta? Daca da, scuze, am gresit, daca nu ia un kil de muie, sa-ti ajunga si tie, si doamnei ma-ta!. Mersi, pa.

      @arhi – nu, nu stiau, sau nu pare sa conteze. pentru medicina incepi sa inveti intr-a zecea, si majoritatea celor din a zecea sunt infinit mai idealisti decat oamenii de 35-40 de ani. Asta este.

      @Diana – nu, dar societatea n-are nevoie, obiectiv vorbind, de tine ca pictor. Daca are iti da bani. Cu alte cuvinte, nu e deloc gresit sa speri ca, in 10 ani cat dureza de cand incepi sa inveti pentru medicina pana cand profesezi, se va schimba ceva ce toata lumea – normala, as adauga – considera o nedreptate acuta.

  4. #18

    Ia mai da-l in poola de rezident la Fundeni! Ii doar anu I si vrea deja salariu de 4 cifre lunar in cont. Sa mai astepte 3-4 ani si altcumva vorbeste dup-aia cand se apropie de 1500 in fiecare luna.

  5. #20

    Maestre, ma bucur! Este a doua oara cand strecori chestia asta.. (e drept ca nu citesc blogul de la inceputuri…). Esti unul din putinii care cred ca profesorii sunt esentiali in viata…si mai si afirma public asta! Acum totul se explica…

    • #21

      masterdot, medicul te repara, dar profesorul te creeaza

    • #22

      Si totusi ai belit-o daca ai tata medic si mama profesor ca ma-ta te omoara sa inveti chiar daca nu are nici un rost pentru mai tarziu si daca pleci si tu la o cinzaca imediat aude de absente si taica-tu e obsedat sa nu mananci aia sa nu bei aia sa te duci la facultate si tot asa

    • #23

      Medici, propesori si i-as mai adauga pe politisti. Le-as da salarii de CEO de multinatinala, prime mari, sa fie oamenii motivati, ca merita. Dar ce facem cu aia care vor încalca normele etice si morale? Un pic se puscarie si afara pe viată din sistem. Foarte multi medici sunt niste afiliati ai companiilor pharma. Da, mă rog, nu pot demonstra

    • #24

      Eu as lua toti medicii si i-as baga intr-o cantina pe care as incuia-o si dupa i-as tine acolo cu ratii si cu bataie vreo 22 de ani ca sa invete cu adevarat Omenia. Dupa i-as scoate,i-as spala si i-as pune profesori pentru studenti la medicina . Si ar iesi oameni cu adevarat , care sa stie ce insamna lipsa si nacazu

  6. #25

    Exact! Numai ca putini sunt constienti de asta! Multi isi dau seama prea tarziu, altii niciodata…Se popularieaza alt tip de modele…Inteligenta devine rara (e o constanta ce nu se imparte la din ce in ce mai multi…). Informatia e arma. Cunostintele sunt supravietuire. Dar putini au urechi si ochi antrenati sa perceapa…Scuze pentru divagatie!

    • #26

      nivelul inteligentei e constant, difera doar numarul indivizilor care il determina:)))

  7. #27

    @arhi, eu as pune-o un pic altfel: societatea poate sa existe linistita fara bloggeri, fie ei si a-listeri, dar nu e acelasi lucru fara doctori ori sistem medical, chiar si asa semi-competenti si spagari cum multi probabil or fi.
    macar din acest motiv ar fi trebuit sa ai un pic de autocenzura cand abordezi subiectul sistemului medical. chestia cu “ma doare-n pula de el, cine l-a pus sa se faca doctor” s-ar putea intr-o buna zi sa se intoarca impotriva ta, sau a copiilor tai. vino cu ceva constructiv, daca ai!

    • #28

      probabil nu ai citit tot articolul. reciteste-l, dupa care revino

    • #29

      am recitit articolul – cel al tau, nu al lui hoinaru – si in continuare am aceeasi impresie ca persiflezi situatia fraierilor astia de rezidenti, pe care oricum ii ajuta financiar ma-sa si ta-so, care la randul lor sunt niste spagari notorii.

    • #30

      inseamna c apula mea, mi-am pierdut orice urma de elocinta, pentru ca eu spun clar ca nu despre asta e vorba, ci ca e vorba de alegeri informate.

    • #31

      societatea nu poate fara doctori in general, dar poate fara acei medici in particular care si-au dat seama dupa 6-10 ani ca au facut o alegere gresita.

    • #32

      bai dar poate unii chiar vor sa fie doctori din vocatie, si totusi fara un anume nivel de bani nu se poate trai.
      adica e normal sa-i pretinzi astuia sa faca o alegere “informata” numai fiindca vrea si are chemare sa faca o meserie importanta si nu chiar la indemana oricui?! la extrem, nu e prea departe de a zice ca si fata aia care s-a prabusit cu avionul “de transplat” a murit dintr-o alegere “informata”, caci doar arata binisor, era tanara… daca se facea curva si rupea cluburile noapte de noapte, traia si ea, maine-poimaine mai puneai si tu de-un gif cu tzatze.

      si de unde pana unde aiureala aia cu “pana si in state iti platesti rezidentiatul”? (da, il platesti cu ani de munca pe branci si de nopti nedormite, il platesti ca ajungi sa te muti la spital, dar nu cred ca la asta te refereai tu…)

      @diana: daca nu cumva esti si tu vreo doctorita dintr-o alegere gresita, iti garantez eu ca orice doctor de-asta, de care n-aveti tu ori societatea nevoie, te da pe spate la capitolul stiinte medicale, si nu numai…

    • #33

      da, sa incepem sa plangem cum s-au facut ei medici, stiind ca rezidentii sunt prost platiti si, minune, sunt prost platiti. ntz ntz, senzational

    • #34

      Societatea se va descurca bine mersi si fara doctori, doar avem leacuri babesti.

    • #35

      Aurache, de curiozitate, la ce sezon din Grey’s Anatomy esti?
      #justasking.

  8. Asa e, pentru ca absolut toți tinerii de 18 ani se gândesc la cum vor fi salariile lor peste 6 ani atunci când dau la facultate

    • #37

      daca nu se gandesc, inseamna ca e problema lor

    • Mda, ma mir că la 18 ani, indiferent de ce înclinații ar avea, sunt unii care nu realizează că e o prostie sa te faci pompier pentru ca salariul o să fie de rahat.
      Pardon, doctor. Sau profesor.

    • Eu cred ca la 18 ani, daca nu ai trait intr-un mediu in care sa fii invatat sa gandesti pe termen mediu si lung, e foarte greu sa iei o astfel de decizie. Mai degraba intuiesti unde ti-ar fi mai ok.
      Si exemplul sunt chiar eu. La 18 ani, oscilam intre a da la electronica sau la marketing. Slava domnului ca am dat la electronica. Acum fac ceva care imi place si ma sustine si financiar. Probabil daca ma duceam la marketing acum va sunam pentru diverse promotii la tigai.
      Acum sa ne gandim cati dintre adolescentii intre 16-18 ani sunt invatati de catre familie si/sau scoala sa gandeasca pe termen lung, sa-si faca o lista cu avantajele si dezavantajele domeniului pe care vor sa activeze, etc.

  9. #40

    @filip
    Se refera la medicii care cer spaga, cam 98% din cei cu care am avut de-a face. Include fara exceptie infirmiere, asistente.
    Da, se refera la cei cu care interferam de doua ori pe lune si care nu misca un deget fara minim 10 lei (asistenta/infirmiera) sau minim 2-300 ( medici). Bine, ei accepta si produse cosmetice. Insa am vazut si spaga sub forma de vin de la tara.
    Am vazut destule Filip, nu vorbesc ca sa fiu in ton cu articolul lui Arhi, le spun sa moara din experienta proprie, de peste 12 ani.
    Cine nu ia in calcul spaga atunci cand spune ca va da la medicina? Poate un copil de 16 ani.
    Dupa ce va intra in sistem, va vedea ca nu e vorba de coloana vertebrala, ci de faptul ca daca nu ia el sau ea, va lua altcineva spaga.
    Oare cine a indus in sistem aceasta cutuma, a spagii pentru medic?
    Pacientii corupti sau medicii corupti?

    • #41

      sorin, am fost in multe spitale, din pacate, atat in bucuresti, cat si in provincie. am 30 de ani. am nimerit multe jigodii, ca atitudine. nu mi s-a cerut spaga niciodata in mod direct. am dat eu cand am considerat ca merita, sau nu am dat deloc, cand s-au purtat aiurea. cred ca oamenii care salveaza vieti, sau ajuta la nasterea copilului meu, intr-o sarcina cu ptobleme, merita un plus financiar din partea mea. (iti dau aceste exemple ca sa intelegi). e o chestiune de alegere si de impunere. m-am dus la medic si l-am intrebat direct cat ma costa, ca sa evitam situatii penibile. a zambit si m-a felicitat ca sunt tata si m-a rugat sa cumpar ceva pt bebe. asta desi in salon, se spunea cum ca asistentele sugereaza 300 euro+. i-am dat 500.. de lei, dupa ce am alergat vreo doua zile dupa el.s-a purtat la fel si cu sotia mea si cu o fata de etnie roma, care nu i-a dat nimic, dar si cu cea care a dat 350 euro… mai am exemple daca vrei, dar ideea de baza este ca tine mult si de atitudinea noastra ca pacienti. si pana la urma spitalele nu au un singur medic la o anumita specializare. il poti schimba oricand. da, exista si cazuri extreme si groaznic de rele, dar nu generalizarea e solutia.

  10. #42

    Decat postac pe facebook aka facebook specialist cu zero perspective de viitor, mai bine medic cu un loc caldut si cu ceva pespective: cabine privat sau plecat in strainatate.

  11. #43

    Da, s-a schimbat. Acum mult mai multi pot pleca in afara sau se angajeaza in Romania, in privat. Cei care se plang sunt idealistii si cei care nu au intrat in sistemul spagii, sistem care devine tot mai riscant.

  12. #44

    Pereche de prieteni , sot sotie, s-au incapatanat sa fie doctori in .ro si sa nu ia spaga.
    Le-a tot mers asa pana ea a ramas gravida si si-au dat seama ca din banii castigati nu o sa mearga pustiului prea bine.
    Au taiat-o in Anglia unde erau asteptati cu bratele deschise si dupa mai putin de un an in care a lucrat doar el li s-a schimbat grila de impozitare pentru ca depasisera venituri de >25 000 lire sterline.
    Acum lucreaza amandoi.
    Deci daca vrei poti, dar nu pe aici

    • #45

      asa este, dar pe termen lung cineva pierde nasol de tot.
      si eu m-am carat, caci cine plm avea nevoie de ingineri in romania… hai, ca de 10.000 de ingineri te mai poti dispensa, dar unde ajungi cu 10.000 de doctori la minus?

    • #46

      @aurache: si sigur, gandind la ce pierde Romania, prietenii respectivi trebuiau sa aici si sa isi manance de sub unghiii, sa mearga la congrese internationale de cerpe banii lor si sa isi creasca fiul din 900 de lei pe luna…eu cred ca nu ei pierd in toata ecuatia asta ci noi restul care de fapt platim pentru studiile lor, doar pentru ca altii sa beneficieze de stiu si aplica ei. ca noi preferam sa dam bani mai multi la te miri cine de pe la ce minister

    • #47

      @luci: ar fi culmea porcismului ca tocmai eu sa le pretind lor asa ceva!
      nu, ma refeream doar la atitudinea asta cretina de nepasare si abandon, atat din partea societatii cat si din partea sistemului.

      bineinteles ca ei nu au pierdut, ci au facut exact ceea ce trebuia pentru cariera si perspectivele lor personale. din 90 incoace sunt peste 2 milioane care au facut acelasi lucru, fie ei capsunari, doctori sau cercetatori…

  13. #48

    N-am prea comentat pana acum pe blog, dar cred ca ar fi timpul sa spun ceva. Sunt studenta anul 3 la medicina la Bucuresti. Fac asta pentru ca as dori sa devin oncolog, unde mi se pare cel putin crunt sa ceri ceva de la pacient. Pana acum facultatea e destul de grea, nu neaparat din punct de vedere al cantitatii pe care o ai de bagat in capsor, ci si al timpului alocat ei. Anul trecut am facut practica pe chirurgie, fix la Fundeni. Unde salariul este, intr-adevar, in jur de 900 de lei. Dar nu era acolo vreun chirurg care sa aiba un telefon de 300 de lei, nu venea vreunul cu Ratb si nici chiar prost imbracati nu erau. Vorbesc inclusiv de rezidenti. A se nota ca observatiile sunt bazate pe circa o luna de stat si lucrat efectiv printre ei, strict pe sectia respectiva, deci nu pot spune ca se poate aplica tuturor doctorilor din tara asta. Stiau la ce se inhama? Majoritatea. Deci, exact cum se subliniaza in articol, hai sa nu mai compatimim atat bazandu-ne doar pe fluturasul de salariu. Ca ar trebui sa primeasca inzecit, cu siguranta DA, dar a spune ca din medicina mori de foame, e cel putin deplasat.

    P.S. Suntem aproape 1200 in an la facultate, de vreo 4 ori mai multi decat cei care au terminat anul asta. Cred ca si asta spune multe.

    • #49

      multumesc, avem nevoie de un asemenea comentariu, aveam impresia ca vorbesc intr-un clopot

    • #50

      ciudat…”nu venea vreunul cu Ratb”…n-au bani de un autobuz sau tramvai sarmanii? 🙂

    • #51

      Pai, probabil locuiau prin zona si veneau pe jos.

    • #52

      si banuiesc ca toti veneau cu limuzine, dacia era ceva inexistent acolo. incearca sa nu fii naiv(a) si sa gandesti un pic: oamenii aia au sot, sotie, parinti care sa ii ajute financiar; sau lucreaza pe la vreo clinica privata; chirurgia nu e tocmai un domeniu care sa se plateasca ieftin; probabil castiga si din cercetare (care poate sa existe sau sa fie fictiva). da, multi medici/rezidenti provin din familii bune si cu posibilitati financiare dar ar trebui sa ne intrebam de ce sint multe cazuri in care de la un momnet incolo un medic are un salariu mizer.

    • #53

      pentru cei care nu au inteles traba cu tramvaiul din comentariul meu:

      Ahmed, fiul unui seic arab, scrie acasa parintilor, el fiind student la Medicina in Romania…
      – Dragii mei, aici totul e bine, oamenii sunt prietenosi, vremea e putin schimbatoare, dar m-am obisnuit deja…Am insa o singura problema. Ma simt prost ca eu merga la facultate cu Mercedesul meu aurit, iar profesorii si colegii mei vin cu tramvaiul…Ce sa fac?
      Dupa cateva zile vine si raspunsul parintilor
      – Ahmed! Ti-am transferat in cont 3.000.000 de dolari….Nu ne fa familia de ras! Cumpara-ti si tu un tramvai!!

    • #54

      Se cerne graul de neghina in 6 ani de facultate..o sa fiti cel mult 400 la sfarsit pentru ca majoritatea care s-au inscris cu gandul la viata de dupa nu rezista , e un proces continuu de invatare si tocire de nervi.
      De aceea spun ca cei care ajung sa faca un rezidentiat ( examenul de acceptare in specialitate e greu ) merita putin mai mult credit din partea societatii ( asta vis-a vis de comentariile de mai sus) nu lamentari ca ce naspa sunt ca se plang.
      Eu n-am murit de foame pentru ca programul mi-a permis sa lucrez part time dar majoritatea nu are posibilitatea asta din cauza garzilor si turelor -garzi care sunt platite numai daca are chef seful , altfel esti sclav pe plantatie.
      Nu mai vorbim de faptul ca o chirie decenta e minim 100-150 eur si nu mai vorbim de altele. Spagile sunt luate de medicii specialisti si primari nu de juniori.
      Da, stii la ce te inhami , dar asta nu scuza mizeria si neputinta din sistemul sanitar si nici nu iti anuleaza dreptul de a protesta.
      Deci se poate muri de foame sau trai la limita subzistentei , din exemplul tau nu reiese decat ca exceptia intareste regula..

  14. #55

    @arhi
    Articolul e bun, pe un subiect extrem de important: atitudinea celor care se pregatesc sa devina medici.
    Din pacate, vorbesti inca in clopot de scafandru. Si noi la fel.
    Stim toti ce ar pati persoana care ar incerca macar sa demaste aceste ilegalitati.
    Vezi cazul profesoarei spagare. Gresesc?

  15. #56

    eu sincer as vrea ca facultatea de medicina sa nu mai fie cautata si sa dea cam acelasi tip de oameni care ajung acum profesori, iar cei care vor medicina adevarata ori sa plece in afara ori sa isi aleaga o meserie mai banoasa. cand majoritatea medicilor o sa fie niste tantalai, atunci as vrea sa vad pe toti care ii critica acum pe rezidenti pt ca ei cer un ban in plus.

  16. #57

    Oameni buni, cand eram anu I la medicina auzeam ca medicii rezidenti au salariu de cacat. Ma gandeam “plm… pana termin io in 2009 s-o mai schimba ceva…” S-o schimbat o pula. Departe de-a muri de foame un an jumate ca medic rezident in romania si am prins si reforma lui Boc. Am plecat atunci cand unul dintre primele lucruri pe care ajungeam sa le zic pacientului era ” Va trebui sa cumparati manusi de unica folosinta, halate si campuri sterile etc…”

  17. #58

    asta cu “minim 1000 de lei șpăgi pe zi la cel mai amărât medic de policlinică” este o mizerie crunta. maica-mea are un salariu de 2000 de lei dupa 35 de ani de medicina. n-a adus in nicioadata acasa nimic din ce a i-au oferit pacientii. a refuzat sau i-a redirectionat catre asistenti sau alti medici. in noiembrie face 60 de ani si a trebuit sa isi mai ia 8 ore pe saptamana la o policlinica particulara ca sa poata sa mai faca un ban in plus.
    iar ce zice nustu mai sus… aia care nu vin cu ratb-ul presupun ca vin toti cu audiuri si bmw-uri, nu? ca doctorul ala nu are si el o sotie sau niste parinti care l-au ajutat sa iti cumpere o masina, nu? sau poate presteaza in plus la inca o policlinica (privata) sa mai faca un ban.
    da, avem un sistem sanitar infect. da, sint si doctori infecti care isi bat joc de oameni. dar da, multe din situatiile financiare sint dramatice. asta ti-o spune unul care are 9 medici in familie.

    • #59

      Ba baiatule nu fi nebun,toti la varsta aia au cabinet particular si ficiorii lor o ard cot la cot cu Salam pe bet 5000

    • #60

      da’ mama mea – tot doctorita – care dupa 35 de ani de “reparat” oameni, e normal sa ia sub 300 euro pensie?
      si n-a avut greata sa primeasca de la pacienti – nu a pretins, asta e altceva… – chiar daca intr-un fel, e un pic cam degradant sa primesti. pai privind din urma la batjocura asta, chiar trebuia sa fie un pic ferma la tarife… 🙂

      🙂 🙂 🙂
      imi amintesc una din rarele mele spagi – proaspat inginer si mare expert in unix, la vremea aia – primita de la seful centrului de calcul al unei institutii de stat, prestigioase dealtfel.
      mi-a dat omu’ o sticla de visichi, incurajare ca am tras de la 2 la 10 sa-i migrez un sistem si ceva db, si mie mi-era rusine sa primesc, el insista… pana la urma deschide un dulap, semana cu un raft de non-stop – bautura, tigari, ciocolata… si zice: uite, aici cotizeaza curvele astea. care uita, marsh inapoi in hala!

    • #61

      dan
      invata-ma, ca vad ca le stii pe toate.

  18. #62

    La blocul de vis-a-vis traieste o familie ..cu doi copii..tatal, fost securist.
    copilul al mare e doctor stagiar…al mic e ofiter stagiar (si dupa spuse mai batut de soarta). Al mare “saracu’..” dupa n ani de medicina conduce masina lui frasu’ , cumparata dupa doua voiaje de stagiar. Din discutii s-ar intelege ca parintilor le pare rau ca l-au orientat pe al mare catre cariera asta..dar asta e..citez ” lui i-a placut mai mult cartea”. Concluzia o trage fiecare.

  19. #64

    La 18 ani fiecare are un ideal, de a deveni medic si de a nu cere bani pentru chestia asta… Dar cand esti batjocorit cu o suma derizorie, sa nu va mai intrebati de ce sunt atatea cazuri de malpraxis in romania.. Pentru ca medicii cu coloana vertebrala( desi rari) sunt prost platiti.. Asa ca cu mentalitatea asta.. O sa tot strangeti bani sa va operati pe afara.. Sau sa va consultati la copii medicilor sus pusi care sunt 0 din punct de vedere profesional .ps. Sa curga cu minusuri

  20. #65

    In contextul in care facultatea de medicina de astazi a ajuns sa fie cuibul pitipoancelor si a lenesilor, mi se pare normal ca medicul incompetent sa nu profeseze deloc. Ridic salariile atunci cand vor iesi pe generatie maxim 50 de studenti dar aia sa fie buni:). Nu ca acum, cand poate intra orice pitipoanca cu unghii de 2 metri si vrea sa se faca medic pentru ca a vazut prea multe episoade de DR. HOUSE. Aa si inca ceva, trebuie avut in vedere aspectul admiterii printr-un bacalaureat diferentiat – adica daca ai chef de medicina, dintr-a 9 a sa dai la profilul de stiinte ale naturii, nu sa dai bacul la istorie si dupa aia admiterea la anatomie-…..

    • #66

      @Arhi, tie nu ti-e greata de comentariile astea? Ca eu m-as umple de nervi la comentarii absolut idioate in genul celui de mai sus.

      @Bogdan, habar n-ai. Vezi doar exemple negative pentru ca esti un ignorant prost. Ce treaba are admiterea cu profilul? In afara de faptul ca cei care au facut stiintele naturii sunt mai avantajati la examen, nu are nicio relevanta profilul atat timp admiterea se face pe baza de examen (astfel, se verifica insusirea cunostiintelor necesare pentru a fi primit in facultate), examen care te asigur, e extrem de greu, chiar daca e grila. In fine, tu sa fii sanatos…

    • #67

      Este irelevant la ce dai tu examene pe parcursul celor 4 ani de liceu atât timp cât treci examenul de la medicină ( adică ai învățat biologie, chimie și fizică îndeajuns de mult încât gigeii de acolo să te considere capabil să înveți în facultatea aia ). Și fii serios, nimeni nu știe exact ce vrea să se facă din clasa a 9 a. Majoritatea nu știu nici măcar după ce au terminat facultatea.

      Și nu înțeleg ce este cu prostia asta, cum adică maxim 50 de studenți ? Știi tu că maxim 50 de studenți pot să învețe în fiecare an ? Dacă sunt 51 care învață ce se întâmplă ? Îl picăm pe ălă, 1, deoarece dacă trece face implozie Universul ? Ai tu competențele necesare să îi testezi pe studenții de la medicină ?

      Ce relevanță are că are cineva unghii mari ? Dacă știe, a învățat și este capabilă să treacă examenul cu notă mare ( dacă ai impresia că este ușor, discutăm după ce îl treci ) după mine poate să vină și cu vibratorul legat de gât în sala de examen. Contează ce este în cap, nu că are unghii sau țâțe mari și nu îți place ție.

      Acum, aduci în discuție bacalaureatul diferențiat ca să ce, mai exact ? Oricum majoritatea studenților de la medicină au dac bacalaureatul la biologie iar cei care nu au dat oricum trebuie să treacă prin examen ( care este mult mai greu decât bacalaureatul ). Diferențierea se face la examen, perfect normal din moment ce nimeni nu este hotărât încă de la grădiniță că vrea să se facă medic.

    • #68

      in ultima instanta, si daca ar da bac-ul la greaca veche ori teologie aramaica n-ar fi inca atat de rau, fiindca toata poanta asta cu bac-ul, dincolo de o minima cultura generala, devine o prima dovada ca neuronii viitorului student sunt organizati in asa fel incat sa poata invata, memora si organiza niste informatii. are el suficient timp apoi, in aia 6 ani de facultate + 3 ani de rezidentiat sa invete tot ce se poate despre stiintele medicale, ca sa nu trebuiasca sa-l “formateze” inca dintr-a noua.

      ceea ce ar trebui insa – si aici am rezolva si dilema dianei, cea cu medicii care isi dau seama mai tarziu ca n-au chemare – este prezenta acelui interviu decisiv care se practica – cel putin in nord-america – la acceptarea in orice “med school”. poti tu sa ai A+ din clasa intai si pana la acel interviu, caci daca-l pici, poti sa zici “pa-pa-pa!” carierei de medic.
      parerile sunt impartite: unii zic ca n-ai cum sa fii sincer si totusi sa treci cu bine de interviu. o fi si asa… dar ideea in sine e excelenta: se cern destul de devreme multi din aia care chiar n-ar trebui lasati sa practice medicina.

  21. Ar fi mult mai bine dacă facultăţile din România ar fi mai căutate şi fregventate. În România e mai greu. Dacă în SUA ai luat “şpagă”, pur şi simplu zbori din sistem şi nu mai ai voie să practici medicina.

    În România e cam normal. Salariile sunt foarte mici pentru un medic, de aceea unii dintre ei iau “şpagă”. 🙂

    • #70

      Sistemul de sanatate al sua e mai varza ca al nostru. Platesti de te indoaie si pentru cea mai banala operatie, de unde bani si pt spaga? 🙂

  22. #71

    si inca o chestie: e de cacao sa ii spui unui medic care se plange de salariu “stiai in ce te bagi”. asta i-o spui unuia care tocmai a intrat la parnaie pentru ca fura din masini sau care facea trafic cu tigari nu unuia care ar putea sa iti salveze viata intr-o zi.

  23. #72

    stiti zicala aia cu “pana la Dumnezeu te mananca sfintii”? Cam asa e si in sistemul medical romanesc: eu pana acum nu am intalnit vreun medic (si am avut treaba prin spitale, am 4 operatii la activ) care sa-mi conditioneze actul medical, adica sa-mi spuna “te costa atat ca sa te operez, daca nu dai banu’… nu intri in operatie”. Am dat ca am vrut sa dau. In schimb, sa te fereasca sfintii de asistentele medicale si infirmiere, care-s o pecingine a sistemului medical romanesc. Nu fac absolut NIMIC fara sa le bagi inainte banul in buzunar. Si se schimba la fiecare 8 ore, asa ca 3 zile de spitalizare te seaca la portofel. Nu dai…? Uita sa verifice perfuzia, uita sa treaca pe la tine, nu schimba cearceaful chiar daca e plin de sange.

  24. #73

    din auzite stiu: 1000 la medic, 400 anestezist si 200 la medicul mana a doua(care este rezidentul)

    din auzite, sume pur si simplu random..

  25. #74

    NU GENERALIZEZ (pardon de Caps, nu ţip la voi, voiam doar să subliniez), dar monologul de mai jos a fost auzit de mine însămi, într-un tramvai din România, acum vreo 2-3 ani. Persoana – o fâţă în animal print, care vorbea la telefon.
    “Şi zi, fată, ai tocit ceva la anato?”
    “….”
    “Păi şi ce faci?”
    “….”
    “A, ai făcut rost de răspunsuri la grile? De unde? A, da, îl ştiu, e super băiat… păi bine, fată, trec pe la tine mâine, să mi le dai şi mie”.

    Sper, sincer, că fufarezele astea n-au ajuns să termine facultatea. Pentru că, da, şi ele contribuie la “schimbările din medicină”… dar într-un sens nedorit de nimeni.

  26. #75

    @Arhi: Citeste articolul tau dupa de inlocuiesti peste tot “Medic” cu “Pacient” si sa o viziune mult mai corecta asupra fenoenului medical in Romania.

    “Acu 5 sau 10 ani, dadeai spaga ca sa nu mori ca fraierul pe un hol de spital. S-a schimbat ceva intre timp? Cand te-ai gandit ca o sa faci cancer (sau nu te-ai gandit …!?) n-ai stiut ca trebui sa strangi bani de spaga? Sau sa faci ceva altceva ca sa ai parte de un medic decent. Sa nu se inteleaga ca sunt de acord cu spaga. De nici un fel.”

    Paradoxal, dintre motive petru care medicii romani emigreaza, cel financiar nu este primul.

    • #76

      sigur, ar fi emotionant tot ce spui, daca nu am vorbi strict despre rezidenti, nu despre MEDICI. dar in rest, tu continua, e foarte interesant

    • #77

      Intr-adevar vorbeam de medici in general…
      Ca sa lamurim termenii:
      Rezidentii sunt medici!
      Sunt absolventi de facultate de lunga durata cu drept de practica in domeniul medicii. Angajati care lucreaza pe durata limitata – durata unui stagiu – la diversi angajatori si practica meseria sub supraveghere in acceasi masura in care eu, care nu-s medic practic meseria mea sub supravegherea sefului meu.
      Angajati care la sfarsitul fiecarui stagiu primesc o certficare de la cel care i-a supravegheat – cadru universitar – asupra experientei acumulate. Angajati care, acumuland indeajuns de multa experienta practica in toate domeniile asociate unei specializari pot sustine un en examen pentru a deveni medici specialisti avand astfel dreptul sa lucreze in domeniul specializarii lor fara supraveghere.

      Nu stiu in ce masura situatia e asemanatore insa brevetul de pilot nu-mi da dreptul sa pilotez in Boeing 747. Insa ar putea fi o cerinta pentru ca o companie aeriana sa ma angajeze si astfel sa intru in cabina ca secund (deci sub supraveghere). Caz in care orele petrecute de mine acolo sunt in aceeasi masura ore de instruire practica pentru mine cat si ore de lucru in respectiva companie.

  27. #78

    am un prieten care e doctor.
    a vandut casa lui bunica-sa ( casa mare intr-o zona scumpa din Iasi) si cu banii obtinuti a cumparat carti superscumpe sa studieze medicina si i-au mai ramas bani de mers la Londra la un seminariu.
    stia in ce se baga si cunostea salariile care sunt samd. a facut totul din pasiune.
    Chapeu!
    la el ma duc cu incredere.
    ca unii iau spaga este irelevant. legat de articol ma refer

  28. #80

    Si inca ceva.Cand ati primit ultima oara bon fiscal la un cabinet privat?Stomatolog,ginecolog,pediatru,oftalmolg etc .

  29. #81

    In contextul in care oamenii sunt diferiti si nu toti vor sa fie copy-paste , isi aleg majoritatea viitoarele profesii si fac respectivele scolii pentru ca vor sa devina cineva in domeniul respectiv, sa invete si bineinteles dupa aceea sa se intretina decent sau mai mult decat decent, vor o evolutie si consider ca e normal sa vrei asta.

    Atunci nu inteleg scopul articolului tau Arhi. Hai sa-i blamam pe aia care vor sa fie profesori si sa inspire generatii intregi (si ma refer la cei care au talent nativ la chestia asta – si crede-ma ca mai sunt), la artistii care picteaza/sculpteaza/compun whatever – nici asta nu e meserie usoara si nici banoasa, sau avocatii care daca nu au relatiile si nu reusesc sa iasa din marea gloata de avocati rasariti ca ciupercile dupa ploaie – mor de foame pana le apare un caz in fata si multi altii. Hai sa-i blamam pe toti ca nu si-au ales meserii de programator, audit sau orice alta meserie care in Romania este platita bine sau foarte bine.

    Normal ca se plang, normal ca e groaznic ca dupa 10-20-30 de ani sa castigi la fel sau mai putin (dupa taierea anumitor salarii) pentru ca economia merge prost si spaga si coruptia e la ea acasa; normal ca e aiurea sa te plangi ca dupa 6 ani de medicina sau 4 ani de drept, sau 5 de poli sau mai stiu eu ce sa nu poti sa te intretii din meseria care ai ales-o sa o faci din pasiune. Pentru ca da, multi fac din pasiune si pentru ca vor sa exceleze in meseria respectiva nu pentru ca viseaza la munti de spagi.. Ca viziunea se schimba pe parcursul anilor, asta e alta treaba.

  30. #82

    Stiti de ce nu o sa avem salarii multumitoare in Romania?
    Pentru ca intdeauna discutiile se poarta in spectrul “de ce sa aiba X salariul mai mare, cand … (si in continuare se cauta motivele pentru a demonstra ca pana la urma ala trebuie sa vina cu bani de acasa daca vrea sa lucreze)?”
    Si se demonizeaza rand pe rand toate categoriile profesionale.