Astăzi am trăit ceva ca în comediile absurde. I-am emis o factura unei domnișoare de la o firmă. Iar domnișoara nu a primit factura pentru că nu avea ștampilă. Stai și explică, vorbește, că ștampila nu e obligatorie, nimic frate, un zid mut și surd de nu se poate, facturile trebuie ștampilate.
Știați că nu există lege care să reglementeze ștampila?
NU EXISTĂ LEGE ÎN ROMÂNIA CARE SĂ CEARĂ UNDEVA VREO ȘTAMPILĂ! NICIUNA! Și totuși, dacă mă duc la bancă, mi se cere ștampilă, dacă vreau să dau o factură unei imberbe, mi se cere ștampilă
În fine, pentru cei care treceți vreodată prin mizeria asta, emițând facturi pe offshore și lovindu-vă de capete de cărămidă, legea care reglementează asta se numește COD FISCAL, ART. 155
6) Semnarea si stampilarea facturilor nu sunt obligatorii.
AMIN.
NOU
Si ai convins-o pana la urma?
NOU
Mark-3000 » am renuntat, prefer sa nu fac business cu tampiti
NOU
Eu explic treaba asta de cel putin 3 ani la fiecare contabila cu care am de lucru, mai ales ca legea e data din 2007. Unii nu pricepe si punct sau nu vor sa priceapa si punct.
NOU
*nu vor*
NOU
Obisnuinta e a doua natura
NOU
Eu le dau dreptate saracutelor 🙂 pentu ca vine garda financiara si se leaga de orice, si le zice, pai ce e asta, fara factura fara semanatura. Eu sunt multumit ca pot sa trimit factura scanata pe mail (cu stampila si semnatura) ca pana acum 5 ani nici macar asa nu se putea.
NOU
Da’ e destul de veche faza asta si in acelasi timp sunt contabili (!) care nu accespta facturi pentru ca nu au stampila si mai stiu pe cineva care si-a luat amenda de la garda ca nu a stampilat facturile date la clienti.
NOU
eu umblu la mine cu imputernicire prin care eu, administrator, ma imputernicesc pe mine, delegat, sa fac orice in numele societatii. evident ca nu e buna, ca trebuie sa scrie exact ce sunt imputernicit sa fac. “orice” nu e bun, e prea general, e suspect deci inacceptabil.
NOU
hai sa-ti alta…
Eu am cam bagat delegatii in ultimii ani, majoritatea in afara tarii… Cine a facut delegatii stie ca exista un Ordin de Deplasare pe care tre sa iei stampile ( si semnaturi, dar asta le mai faci si tu) pr ca altfel nu prea poti sa-ti decontezi cheltuielile, diurna etc…
Ei, sa vezi ce fete fac astia de pe alte meleaguri cand le cer stampile pe delegatie …
NOU
geretus » am trecut prin asta in russia
NOU
am facut 30.000 km intre germania si romania in ultima luna si jumatate si din germania am primit tot timpul stampila pe delegatie si foaia de parcurs.
NOU
Eh, eu am cerut o stampila in HK la un hotel pe factura ca fara stampila nu aveam ce cauta inapoi la contabila. Saracii mi-au pus stampila cu PAID, altceva n-au avut. Am ajuns sa cer stampile pe toate foile care contineau sume de bani sau aveau legatura cu sume ce trebuiau decontate…
Si sa te duci cu ordin de deplasare in romana in Austria si sa ceri stampila pe el mai e cum mai e ca de bine de rau te cred pe cuvant ca nu stampileaza ceva ce nu ar trebui, dar explica in HK de ce-ti trebuie stampila si semnatura pe o chestie de care ei nu au auzit veci si care mai e si in limba romana… ca no, sa le tiparesti si in engleza probabil e scump.
NOU
Eu am trecut prin chestia asta in Lituania.
La povestea cu stampila au spus “Stim. Asa e si la noi!” Cu toate asta la plecare au uitat de stampila tanti cu stampila plecase. In disperare de cauza au pus stampila cantinei cu “servit masa” in limba lor si a fost totul perfect 🙂
NOU
Si e de prin 2007 reglementarea in codul fiscal 🙂
NOU
Intrebare: vorbim despre factura tipizata la tipografie, in 3 exemplare (albastru, rosu, verde), sau de un A4 oarecare. Ca daca chestia asta se aplica la orice A4 scos la imprimanta cu titlul factura, atunci eu, Ovidiu, prestez un serviciu catre firma X, Firma ma plateste si eu ii dau un A4 la imprimanta, fara semnatura, fara stampila, pe o firma care nu exista in realitate, iar X si-o inregistreaza in contabilitate si isi ia mumu de la garda ulterior.
In alta ordine de idei, poate nu era vina fetei, asa scrie in procedurile lor pt ca asa vrea patronul sau directorul sau juridicul sau cine a decis. Zic asta pt ca niste ani am facut control intern / audit intern si, printre altele, mi-am frecat colegii la melodie pe tema semnaturilor si a stampilelor. Tot chestii hotarate de superiori
NOU
Ovidiu » vorbim de orice tip de factura, nu mai e nevoie de tipizate inca din 2007. conf art. 155 punct. 6, nu exista obligatia stampilarii facturilor. NU EXISTA LEGE CARE SA IMPUNA/CEARA/DEFINEASCA IDEEA DE STAPILA. e o tampenie comunista
NOU
Arhi, de acord cu tine, stiu ce zice legea. Cu toate astea cam toate firmele cer semnatura SI stampila ca sa-si acopere fundul. Si-ti zic din experienta, judecator care nu a acceptat probe la dosar (sau nu le-a luat in considerare) pentru ca nu aveau stampila si semnatura.
Sau, patron de magazin care mi-a zis mie franc in ochi “n-am semnat, n-am stampilat, dovedeste ca marfa asta a ajuns la mine” (eram cu agentul pe teren, recuperare de credite)
NOU
Ovidiu » pai judecatorul e retard?? pe ce baza zice ca nu e valabil fara stampila? de ce sa nu zica ca nu e valabil fara amprenta? sau fara un potpuriu de pelicani, desenati in stilul scolii Wu-Han, ca e aceeasi chestie. desigur, sunt de acord cu semnatura, mi se pare normal. eu as impune de fapt amprentarea, ce plm 🙂 pune degetul, sunt mai sigur
NOU
Dude, romania este una dintre tarile in care judecatorul este mai presus de lege, nu-ti doresc sa ajungi in fata lui. Eu am 2 prietene concediate amandoua (firme diferite, evident) in timp ce se aflau in concediu de crestere a copilului. Amandoua au contestat concedierea, instante din bucuresti, una a castigat, cealalta a pierdut.
NOU
Ovidiu » am auzit si eu de cazuri de gen. nu reusesc sa inteleg pe ce se bazeaza astfel de decizii, cand legea e foarte clara. nu ai voie sa o concediezi. punct. pula mea, ca sa fiu mai concis
NOU
”dacă vreau să dau o factură unei imberbe”
sa inteleg ca tie iti plac femeile cu barba?
NOU
maria barbarossa » sensul cuvantului imberb este de imatur, nedezvoltat. stai jos.
NOU
Am trecut si eu prin asa ceva odata si nu mai vreau, oameni invechiti, nu ai ce sa le ceri. Am incercat sa ii explic cucoanei ca stampila nu este obligatorie si ea mi-a spus ca la ei la firma este obligatorie asa ca mi-a inchis gura.
NOU
Arhi tata, tu ai dreptate insa e bine sa le ai semnate si stampilate. In primul rand pentru ca Garda iti va da amenda, scurt. In al doilea rand daca nu ai stampila si cineva nu iti mai plateste acea factura poti sa ti-o bagi in cur ca nu e valabila in instanta.
NOU
Emi » dude, pe baza carei legi nu sunt valabile? nu…exista…lege…care…sa…vorbeasca…de…stampila
NOU
nu exista lege care sa reglementeze acest lucru. poti sa ai sau sa nu ai stampila pentru ca nu conteaza.
uite, eu facturile pe care le fac pentru germania le trimit prin email format pdf. lu’ dracu ii trebuie acolo stampila sa mi le plateasca insa pe facturile de rromania ™ caut sa am stampila.
iti dai seama ca la noi daca nu ai bon cu stampila nu poti deconta de ex. benzina insa, bonurile pe care le-am adus de afara nu au stampila pentru ca aia nu au stampile pentru ca nu trebuie.
suntem in urma tare mai ales in domeniul afacerilor si al IMM.
NOU
In general cer stampila cei care vor sa recupereze de la stat sume mari de tva, motivul invocat este: “asa ne cer aia cand vin in control, daca gasesc o factura nestampilata ne refuza plata tva-ului din factura respectiva”.
NOU
BlogFather » pe baza carei legi? nimeni nu intreaba?
NOU
Nu, nu cer in baza unei legi, de obicei e o rugaminte. Zic: “Aveti dreptate, stim si noi ca nu trebuie, dar va rugam, altfel ne freaca astia cand cerem controlul….”
Eventual, daca vrei, poti scrie fara probleme pe factura, jos intr-un colt: Conform Codului Fiscal art., nr. … Stampilarea facturilor nu este obligatorie.
NOU
Citez: “Ministerul Justitiei nu este competent sa dea consultatii….”. In primul rand, Ministerul Justitiei nu este competent PUNCT. Iar doi, probabil ar fi fost competent sa ofere consultatii nu sa dea.
NOU
Ma uit la unii care comenteza pe aici si ii intreb: dar cand vine factura de la Orange sau Vodafone ce faceti?
NOU
Jeny, câte emailuri ștampilate ai văzut până acum ?
NOU
semnatura electronica? Multe
NOU
reminiscente comuniste… plus controalele alea in care se cauta nod in papura la orice, si-atunci prudenta e mama intelepciunii, prefera sa se acopere de hartii si stampile decat sa-i ia pe-aia de guler
NOU
Pai totul se impute de la registrul comertului. Desi in legea 26 nu se mentioneaza nimic despre stampile, aia cand te duci la ei sa inregistrezi ceva nu-ti accepta nimic daca nu e stampilat…
In alta ordine de idei, folosinta stampileio este o “cutuma” .
Daca retarzii ar fi avut timp sa citeasca istoria stampilei ar fi inteles de ce se aplica ea in trecut si care era scopul eicand nu exista
NOU
Continuare…
Comerciantii cand faceau afaceri, aplicau stampila cu denumirea societatii ca sa nu mai stea ei sa scrie de 100 de ori pe facturi si acte, numele acesteia. Mai mult, erau unii delegati care reprezentau cate 10, 15 companii…ei aplicau stampilele pe facturi, cambii si bilete la ordin, tocmai pentru a identifica numele societatii comerciale.
Prin urmare, acesta este scopul stampilei…sa identifice numele societatii…acum , cu mijloacele moderne, numele societatii este scris la calculator, prin urmare, nu mai este necesara aplicarea stampilei, acolo unude numele partii este scris deja…
NOU
Eram mai de multisor la Sapânța cu niște filmări (cam pe cand se turna fundatia manastirii de-i cea mai inalta cladire din lemn din Europa, bag sama)
Printre altele, am filmat si la casa popii (preuteasa picteaza icoane pe sticla). Din vorbă în vorbă și din pahar în pahar ajungem la delegatii. Zice Bebe Costinas (Dumnezeu sa-l odihneasca) catre popă: “Părinte, pune-ne și nouă ștampila pe delegații, să putem deconta drumul și cheltuiala de aici.”
Popa se uită blajin la Bebe Costinaș, aduce molcom ștampila, mai pune un pahar și zice “cum să nu, mintenaș!”. Apoi ia ștampila în mână, se mai uită odată la ea și-i troznește o ștampilătură drept în frunte la Bebe: “Noa, ii bună ?”
NOU
Nu este obligatorie dar ofera mai multa incredere 🙂
Eu lucrez cu stampila/semnatura pentru ca te ajuta daca ajungi in instanta.
Cine nu doreste sa ofere, alegerea lui dar prefer sa nu colaborez.
Nu uita nenea Cetin ca traiesti in Romania 🙂 Daca ajungi in instanta ramai la “semnatura/stampila” Nu ai? Pa 😀 Asta e viata
NOU
Ce sa faci cu birocratii care au mai putine “circumvolutiuni” decat stampila pe care o tot cer?
NOU
Stampila, adresa pe actele de identitate…..ehehe, pina nu pleca basinosii de comunisti nu se schimba nimic.
NOU
pentru ca traim in romania orice chestie este sau nu este obligatorie, depinde de bordei. eu am rezolvat mai simplu problema. fac facturile cu un softulet luat de pe net, care are o stampila si o semnatura scanate. cum fac factura, pac apare si stampila si semnatura automat. pentru ca trimit multe facturi pe mail pdf si era o munca in plus. no problemm.
NOU
Atunci pe buletinu’ de vot de ce trebuie pusa stampila, nu merge sa scriu eu, de mana, “votat” unde vreau?
NOU
As face o gluma cu tine si as spune ca ti se da stampila ca sa poata vota si analfabetii… ca deh e si ei oameni (greseala gramaticala este intentionata) si votul lor e egal cu al tau…
NOU
Ai dreptate când invoci articolul 155 din codul fiscal. Da, din punct de vedere al TVA, adică pentru a-ți exercita dreptul de deducere al TVA, semnarea și ștampilarea facturilor nu este obligatorie. Așa că orice control fiscal ce va încerca să se lege de acest aspect este ridicol și poate fi combătut foarte simplu.
Ai dreptate și când spui că nu există lege în România ce să definească ștampila și obligativitatea ei.
În schimb are dreptate și Ovidiu ce spune că în instanțe, pe comercial, judecătorii cer ca facturile să fie semnate și ștampilate.
Ideea e aceasta: din punct de vedere al TVA, adică fiscal vorbind, nu e nevoie de ștampilă și semnătură. Asta pentru că, tot în codul fiscal și în diverse ordine date în aplicarea lui, se prevede faptul că pentru a-ți exercita dreptul de deducere a TVA înscris într-o factură trebuie să ai și un alt document pentru justificarea achiziției. Spre exemplu: îți facturează cineva realizarea unui site. Nu e suficientă factura. Îți trebuie și un contract sau o comandă.
Din punct de vedere al unui litigiu comercial în cazul în care ai doar factură și nu este semnată sau ștampilată de beneficiar, judecătorul poate considera, tu neavând alte documente, că nu poți demonstra fără echivoc faptul că acesta îți datorează bani și poate respinge acțiunea ta în instanță nu pe motiv că datoria nu e reală ci pe motiv că este incertă. Dacă ai avea însă un contract, o comandă, un alt document semnat de părți, din care să rezulte clar modul de facturare, valorile, etc. nici în instanță nu ar mai conta foarte mult faptul că nu e semnată și ștampilată acea factură.
Ar mai fi un exemplu ce ține de realitate: sunt cazuri și vorbesc din experiență pentru că m-am confruntat cu o astfel de situație, în care un agent al unei firme dintr-un județ a luat de pe net datele unor firme din țară și a emis facturi către firmele respective, dar marfa a vândut-o altor firme, fără factură, cu banul jos. Apoi a plecat din firma ce-l avea angajat. Firmă care a început să trimită extrase de cont pentru confirmare către clienții ei – acele firme reale către care s-a facturat, dar care habar nu aveau de faptul că pe numele lor s-a emis factură. Așa am ajuns eu să văd un extras de cont la o firma unui prieten, firmă ce vinde piese auto de la înființare, adică de prin 1993, dar care conform acelui extras de cont figura dator unei firme ce producea covoare și era din alt capăt de țară și de care nu auzise până atunci.
Crezi că invocarea art.155 cod fiscal de către firma ce a emis factura în fals mă obliga la plată? Eu zic că nu. Drept urmare nu i-am confirmat extrasul ba chiar am solicitat să-mi facă dovada livrării bunurilor și copie a facturilor din care să reiasă că le-am semnat și ștampilat de primire. Și am mai luat câteva măsuri în urma unei mici corespondențe cu ei.
Cei care au control de la gardă și primesc amendă pe așa ceva și nu contestă instant procesul-verbal, nu au ce comenta.
Contabilii ce comentează la lipsa acelor elemente, la fel, nu au ce comenta din punct de vedere fiscal.
NOU
Din punct de vedere fiscal nu are nici o aplicatie. Si totusi la benzinarii toti operatorii pun stampila pe bonulet. Poate ca suntem prea obisnuiti cu stampila? Noi, sau contabilii, sau administratia fiscala? Ne e frica sa renuntam la ea?
NOU
O intrebare.. pentru un bilet la ordin depus la banca pentru incasare e necesara stampilarea? sau se aplica aceeasi treaba?
NOU
ma eu am castigat in instanta doua procese cu persoane fizice. SI facturile n-aveau nici o stampila. dar aveam awb-uri de la firma de fancourier si packing list(cum naiba ii zice in romana?) si pe niciuna nu e era stampila. doar confirmarea de primire avea semnatura.
NOU
absolut corect.
NOU
Depinde de situatii.Daca dai de tampi care nu stiu cu ce se mananca patesti dintr-astea
NOU
Bag seama ca se cam incurca niste lucruri.
Una e sa dai factura fara stampila si semnatura de la tine, ca furnizor, si alta e sa primesti de la client semnatura si stampila pe factura ta.
Daca in primul caz e ok fara (adica exact ce scrie si la ce se refera Codul Fiscal), in cel de-al doilea semnatura si stampila clientului pe factura ta ca furnizor sunt obligatorii, altfel neputand justifica faptul ca intr-adevar marfa a fost receptionata (serviciul efectuat).
NOU
RoLitoral » alo, buna dimineata. in primul rand, ce ai scris e o aberatie. deci tu ca furnizor e ok sa dai factura fara stampila, dar cand e vorba ca altul sa iti fie furnizor, nu mai e ok. in alta ordine de idei, citim si noi articolul, ca sa intelegem ca in legislatia romana nu exista stampila?
NOU
Nu m-ai inteles, sau nu m-am facut inteles.
Eu pot da facturi nesemnate/nestampilate, exemplarul 1. Clientul meu il poate primi si inregistra bine-mersi.
Insa trebuie sa ma asigur ca clientul imi semneaza exemplarul 2, cu care demonstrez ca am livrat marfa.
Am inteles la ce te referi in articol, insa vazusem niste comentarii ce discutau ceea ce am incercat eu sa explic.
NOU
RoLitoral » mi se pare normal sa iti semneze de primire. dar atat.
NOU
Eu pun asta pe facturi: “Aceasta factura reprezinta factura originla pentru plata efectuata catre _____________, conform Ordonanta de urgenta nr. 106/2007, pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 703 din 18/10/2007 la art 155 se adauga urmatorul alineat : (11) Romania va accepta documentele sau mesajele pe suport hartie ori in forma electronica drept facturi.”
NOU
factura de telefon e stampilata? aia de lumina? aia de gaz? sunt ele semnate cumva?
NOU
If you can’t beat them, join them. Fa-ti stampila, stampileaza si gata, nu te apuca tu sa schimbi lumea ca-ti creste tensiunea.
NOU
Radu » stampila peoffshore?
NOU
Când am fost în Olanda evident că nu aveau ștampilă… a semnat nenea pe o carte de vizită, a semnat și pe delegație și a capsat cartea de vizită pe delegație 🙂
Când m-am întors… “A da… știam că ăia nu au ștampile” (și atunci de ce mi-ai zis la plecare că vrei semntată & ștampilată? WTF!)
Un articol mai hilar pe aceeași temă ar fi stevenvangroningen.eu/my-friend-the-rubber-stamp
O să ne treacă și `stampilizarea`… tre’ doar să avem mai multă încredere unii în alții 🙂
NOU
Putin off-topic, m-ar interesa un program de facturare simplu, de exemplu, tu ce folosesti?
NOU
Cosmin Popa » google docs
NOU
Da bre arhi, ai dreptate. Dar eu ce incredere sa am ?
Ia zi, chitantele se semneaza si stampileaza obligatoriu ? Ca daca nu, atunci e de doi lei.
Si acum sa-mi dau cu bete-n roate. Orice factura trebuie insotita de o chitanta/ordin de plata/alt document de plata.
Factura nu tine loc de document de plata. Doar chitanta, bon etc.
Faptul ca ai o factura in mina de la un furnizor, inseamna ca ai primit marfa. Dovada platii o reprezinta chitanta/bonul etc.
De fapt o factura este un desfasurator al produselor achizitionate. Pentru ca nu poti scrie pe o hirtiuta 50 de produse. Pe chitanta scrii cf fct nr x in y.
Cel putin asa vad si cred ca asa e si interpretarea oficiala in mare parte.
NOU
Desi, conform noilor reglementari legislative, semnarea si stampilarea facturilor nu mai este obligatorie, totusi, pentru a elimina eventualele litigii ce pot sa apara, ulterior emiterii unei facturi, intre emitent si beneficiar, legate de faptul ca una dintre parti ar putea sa nu recunoasca o anumita factura, este bine ca orice factura sa fie semnata si stampilata de ambele parti implicate in operatiunea comerciala in baza careia a fost emisa o factura.
Conform legislatiei din tara noastra, faptele de comert se probeaza in instanta si prin facturi acceptate. Alaturi de facturile acceptate, obligaţiunile comerciale şi liberatiunile se probează in instanta cu acte autentice, acte sub semnătura privată, prin corespondenta, prin telegrame, registrele părţilor sau prin orice alte mijloace de proba admise de legea civilă . Din acest motiv, in situatia in care intre partile implicate intr-o fapta de comert nu exista un contract scris, in care sa se prevada in mod explicit si modalitatea de facturare si plata, este bine ca ambele partile implicate intr-o relatie comerciala sa semneze si sa stampileze facturile emise de un creditor, pentru ca acestea sa dobandeasca forta probanta.
de pe www.301.ro/blog/reguli-privind-facturarea
NOU
Marius » conform carei legi trebuie stampilata? ce reprezinta stampila? da-ne te rog legea care o defineste si ii defineste puterea de semnatura intr-un act comercial. multumesc.
NOU
@ DonOmar, si daca sunt analfabeti de unde stiu ei unde sa puna stampila? Asta asa, ca sa continuam gluma:)))) sau e ca la alba -neagra: ” asta are, asta n-are, asta e castigatoare”?:)))))))))
NOU
Daca nu e obligatorie nu inseamna ca nu pot cere sa mi se puna stampila nu?!
NOU
yaser » tu poti cere iar eu pot sa te refuz
NOU
Faptul ca nu sunt obligatorii nu inseamna ca daca partea cealalta vrea sa fie stampilate, tu nu o stampilezi si semnezi. Dureaza 2 secunde. Ti-a placut doar sa pierzi mai mult timp cu ea la telefon. Recunoaste!
Am si eu d-astia. Dar imi usurez munca. Le dau si stampila si factura daca vor. Numa sa plateasca.
NOU
Alex » dude, eu am offshore…
NOU
Apropo.. stii ca furnizorii nu lasa marfa daca nu le pui stampila pa factura? nu conteaza ca ii dai tot, nume, prenume, cnp.. nu.. STAMPILA. Ce sa scrie pe stampila aia? Orice-citez. o sa mi cumpar o stampila d aia pt copii cu ratusca sau alt animialut. poate e multumit. Nu mai zic la alti distribuitori ca au stampila pe care scrie nume prenume cnp si seria si nr de buletin si doar aia o pun pe factura.
NOU
Pe factura, sorrry
NOU
De ras este faptul ca si multinaltionalele cer factura semnata si stampilata. E o cutuma.
NOU
Salutare sunt nou p aci ;v-am citit si va spun si eu:am o inspectie fiscala si in prealabil am de punctat cu anumiti furnizori declaratia 394.
La un furnizor surpriza: aprox 2o fact care ei le au si eu nu le am in contabilitate.am cerut de la furnizorul respectiv copii dupa acele facturi si copii dupa facturile pe care le avem amandoi.
Copiile facturilor pe care le avem amandoi sun stampilate si semnate de mine ca am receptionat marfa,dar copiile facturilor pe care furnizorul le are in plus fata de mine sunt nestampilate si nesemnate de mine ca as fi receptionat acea marfa, iar in plus au si cate o chitanta cu cvaloarea facturii.
Altfel spus eu m am trezit ca am niste facturi consemnate de furnizor in decl 394 dar eu nu le am nici pe ele dar nici marfa.
Sa inteleg ca daca au un stoc mare de marfa si vor sa scape de el al pot factura catre orice firma ?
Eu ce ar trebui sa fac acu ca ma m trez cu aceste facturi nesemnate si nestampilate de mine? ca inteleg ca stampila si semnatura nu reprezinta nimik.
geo