bataie copil

Un post foarte interesant al colegei noastre Liliana. De când începi meditațiile cu copilul tău?

Vorbeam și zilele trecute cu colega Iulia, legat de sindromul acesta al părinților care își forțează copiii aiurea de la vârste extrem de fragede, doar pentru a-și împăuna egoul.

Ah, copilul meu știe să citească de la 4 ani, socotește de la 5 și știe să silabisească. Desigur, am stat și l-am învățat, ba chiar i-am mai și frecat câte una după ceafă atunci când era cu mintea la joacă, nu la lecții.

Oamenilor, există un singur moment fără griji în viața omului ce va să fie copilul vostru. Copilăria. E momentul când se joacă. Când acumulează lucruri prin joc și interacțiune cu alți copii.

Știu, voi nu ați avut o copilărie fericită. Ați visat să fiți niște elevi eminenți și niște adulți reușiți, dar nu prea v-a ieșit. La școală ați fost mediocri, oricât v-ați fi chinuit. Iar ca adulți…nu prea v-a ieșit nimic. Munciți, aveți de mâncare și cam atât.

Copilul vostru, ca și voi, nu e un geniu. Dacă ar fi fost genial, ați fi remarcat. Ar fi făcut singur lucrurile pentru care îl bateți acum și îi distrugeți copilăria. Poate ar fi învățat să citească. Sau poate, la 2 ani, ar fi făcut calcule de matematică în mai multe dimensiuni. Sau ar fi înțeles fizica altfel. Sau ar fi desenat cu creta pe trotuar mai bine decât Picasso.

Da, așa fac geniile. Geniul nu apare după o bătaie peste degete că nu știe să scrie la 4 ani. Da, sunteți niște frustrați și doriți să vă acoperiți frustrările pe spatele unui copil. Voi sunteți aceiași care distrug coloana vertebrală a unui copil de sub un an, ca să se poată lăuda la prieteni că plodul său a mers în picioare de la 9 luni.

Cu siguranță mediocritatea voastră va dispărea când vă veți lăuda că aveți un copil care știe să citească de la 5 ani. Oamnii nu vor mai gândi că sunteți niște ratați, pentru că, normal, sunteți părinții copilului care citește de la 5 ani.

Dar care nu are copilărie, care nu știe ce înseamnă să se joace și care e crescut științific, conform manualelor de mare succes, scrise de americani de și mai mare succes.

Oamenilor, nu aveți copii geniali. Lăsați-vă copiii să își trăiască vârsta, Lăsați-i să se joace, lăsați-i să se bucure. De citit, învățat și muncit se vor sătura o viață întreagă.

Pentru că nimeni nu le va mai da înapoi copilăria.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.