Legat de povestea celor de la My Car Leasing, câteva cuvinte simple, de la un om simplu.
Românii au, în cultură, mândria banilor proprii. Românul e mândru dacă își ia cu banii jos apartamentul. Sau mașina. Pentru că a strâns din dinți și e mașina lui, nu îi e dator nimănui și uite ce mașină frumoasă are. Sigur, a murit de foame câțiva ani, dar te mai uiți?
În occident e fix invers. Ideea de OPM (other people’s money) este extrem de bine înrădăcinată. Cumpărăturile mari se fac numai în rate, pentru că oamenii au înțeles că își pot păstra nivelul de viață ridicat, contra unei dobânzi modice și a unor rate lunare. Și o duc, sărmanii, extrem de bine, spre deosebire de mândrii de noi.
Mașina cu care sunt duși copiii mei la grădiniță e un Ford Focus. Ford cumpărat de mine, în leasing operațional, în urmă cu vreo 5 ani. Atunci am ales mașina, am făcut actele și am luat-o acasă.
Ca să înțelegeți, leasingul operațional e acel leasing în care mașina practic nu e a ta. Tu o închiriezi, cu acte, de la firma de leasing, ei sunt deținătorii, tu utilizatorul, până la finalul contractului. Când ai opțiunea de a o da înapoi, fără nici o taxă sau să finalizezi cumpărarea, să achiți diferența, sau rata reziduală rămasă și să devii proprietar.
Nu vă imaginați câte mi-au auzit urechile atunci.
Dar cum, să umbli cu mașina altuia?? Să nu fii tu în acte? Dar vai, cum mai ieși din țară? (am ieșit din țară bine mersi de fiecare dată, nimeni nu mi-a zis nimic) Dar vai, dacă nu îți mai dă mașina la final? (pentru că da, orice firmă se înghesuie să ia o mașină veche de 4 ani, ca să facă…ceva cu ea) Dar vai!
Au trecut 4 ani, mi-am luat mașina definitiv, am și uitat de leasing. Din când în când însă, îmi mai aduc aminte de el, pentru că, dumnezeule, ce ofertă bună am avut la casco, datorită firmei de leasing. Plăteam 33 de euro pe lună și mi-au reparat-o impecabil de fiecare dată când mi-a bușit-o partenera de condus. Acum, dacă îi spun cuiva să îmi dea casco cu 33 de euro lunar, mă dă afară din birou.
În fine, divaghez.
Ideea e că, dacă nu vrei să mănânci pâine cu ceai și înțelegi faptul că o sumă relativ mică de bani în plus îți asigură un confort sporit al vieții, nu te mai screme cu românisme de astea cu banii jos, casa mea, mașina mea și fă-ți treaba decent.
NOU
Da, si faptul ca iti cumpara si schimba ei cauciucurile vara/iarna e tare nasol. Sa nu mai vorbim de masina de inlocuire in 24h la schimb in caz de accident. Cel putin asta a fost experienta mea cu Hertz !
NOU
si faptul ca te pun sa platesti toate obligatiile (rca etc) dublu fata de pretul pietei nu compenseaza cumva ?
NOU
Pai hai sa îți spun si eu cum e cu accidentul. Leasing pe 5 ani. In anul 4 de leasing accident din vina altuia si dauna totala. La evaluare dauna toata lumea a rămas fericita: toți trăiau, firma de leasing si-a luat banii de la CASCO, iAr pseudo-proprietarul a rămas cu satisfactia ca încă trăiește si atat. Vrei masina “in 24h”? ok dar o iei de la capăt cu ratele.
NOU
Gresit si Gresit !
Unu, nu platesti nici casco nici rca dublu, mai toate firmele decente de leasing operational prevad cheluielile astea ca taxe ce se impart pe an si sunt calculate la total factura lunara ! ( manevra asta exista, dar este doar la leasingul financiar )
Doi, Eu din eu, ce spui tu, poate avea valabilitate in cazul leasingului financiar, care difera fata de cel operantional. Conform contractului, te alegi cu alta masina pana la incetarea acestuia continuand ratele lunare. Asiguratorii se ocupa de acoperirea daunelor provocate firmei de leasing !
NOU
Sunt de acord cu tine, dar trebuie calculat foarte bine pentru ce se ia rată. Eu personal încerc să evit pe cât posibil, dar nu e din cauză că nu înţeleg avantajele, ci pentru că vreau să am libertatea (ca IT-ist) dacă găsesc o ofertă bună în alt colţ al lumii, să pot zice da fără morcov de rată, găsit chiriaşi, rezolvat rata, etc. Să nu fiu legat cu nimic pe cât posibil.
Nu-mi place însă nici stilul de viaţă al americanilor care iau totul în rate, încălţăminte în rate, plasmă în rate, etc. Totul e pe card, şi practic plătesc dobândă pe orice nimicuri cumpără. În loc să aştepte până la salar, trebuie s-o aibă “aici şi acum” şi apoi plătesc dobândă.
La maşini înţeleg, la ei chiar nu merită maşină nouă cu banii jos. Au dobânzi de 2-3% care la 5 ani îţi permiţi să îi pierzi deoarce foloseşti maşina zi de zi, e vorba de confortul şi timpul tău, acolo nu îţi permiţi să stai cu ea prin service, efectiv pierzi bani şi ieşi cu minus în final.
Nemţii îmi par cei mai echilibraţi, stau în chirie, se pot muta oricând la un job mai bun fără stres, maşină de clasă medie în leasing care o vând când termină cu ea, concedii, etc. Îşi trăiesc viaţa dar nici nu forţează nota în stil american.
Până la urmă şi o casă cu banii jos, îţi blochează nişte bani cu care ai putea (dacă te duce capul) produce alţi bani, iar în casă să stai în rate/chirie.
NOU
ideea PE CARE nu o intelegi tu este urmatoarea: viata PE CARE o duc americanii se desfasoara prin intermediul unei institutii CARE se numeste credit. asa e la ei, totul trece prin credit. in america, tara unde falimentul personal exista de cateva zeci de ani, daca ai ajuns in situatia de a declara falimentul, viata ta se va duce de rapa, fiindca, spre deosebire de zonele limitrofe noua, lucrurile sunt verificate – inclusiv starea financiara. faliment personal inseamna nu credit, deci nu proprietate, nu masina, nu scoala copii, in schimb iti ofera un trai minunat cu chirie la periferia zonelor limitrofe oraselor, unde cashul e rege. unde te poate scoate din casa oricand, ca nu locuiesti cu acte, de cele mai multe ori. unde nu ai acces la servicii medicale (esti falit), unde conduci o masina de PE CARE curg tablele, si asa mai departe.
in germania, unde nemtii “par cei mai echilibrati”, parcul auto este detinut in proportie de 85% de insitutii financiare (nu provident). doar o mica parte din nemti stau in chirie, schimba joburile foarte rar (exista protectie sindicala in segmentul asta, atat pentru angajati cat si pentru angajatori).
dar nah, una e creditul in germania sau sua cu 1% pe an, uneori chiar si cu 0.5, si alta e cu 9-20% in romania, unde strangi din buci, iei de la parinti, imprumuti de la prieteni – recte “ai variante”.
NOU
@der: Ideea pe care nu o intelegi tu este ca un procent de 48% chiriasi nu inseamna ” doar o mica parte din nemti stau in chirie”, ci dimpotriva. Germania este printre tarile din UE cu cel mai mic procent de proprietari – ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:Population_by_tenure_status,_2013_(%25_of_population)_YB15.png
Cat despre “una e creditul in germania (…) cu 1% pe an” – i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/03222/propertyboom_3222225a.PNG (articolul din care e preluata statistica: www.telegraph.co.uk/finance/personalfinance/borrowing/mortgages/11451313/European-countries-where-homeowners-have-profited-most-from-their-property.html).
Explicatii in plus aici: qz.com/167887/germany-has-one-of-the-worlds-lowest-homeownership-rates/ (si-o mai fi avand Zoso si alte linkuri in afara de asta 🙂 ).
NOU
Mi s-a pus pata pe IT-istii cu “salar”!
NOU
Manu, situatia e putin diferita fata de ce spui tu. In primul rind exista o lege care spune ca pretul trebuie sa fie acelasi indiferent de metoda de plata. Cartile de credit iau 3-5% din suma plaita sub forma de comision. Apoi datorita concurentei dobinda de care vorbesti tu nu e 2-3% ci 0%. Desigur ca e inclusa in produsului (masina) dar daca te duci cu sacosa de bani sau iei in rate e fix acelasi pret.
Ideea de baza privitoare la credit este urmatoarea:
Am bani si vreau sa cumpar un produs de 1000$ dar mi se ofera dobinda 0 timp de un an. Ce fac? Tu spui ca e mai bine sa platesti cash si ai terminat povestea.
Alta optiune este sa cumperi in rate apoi cei 1000$ ii investesti timp de 1 an in ceva ce iti aduce o dobinda de sa spunem 3%. In acest fel esti mai cistigat decit sa cumperi cu bani jos.
NOU
@deea: Asa cunosti ardeleanul stupid si fudul care ajunge ITist/whatever la oras, nu poate sa nu o scape cu “salar”, “o fost/o avut/o vazut/o facut” etc.
NOU
@Radu: mai lasam si noi pleonasmele deoparte?
NOU
@mihai007 eram pe aproape, exact asta spuneam şi eu, faptul că în SUA deseori nu se merită să iei un lucru cu banii jos deoarece creditul este foarte ieftin, ultima oară când am fost eu pe-acolo era 1%, că acuma e 0%, e şi mai bine pentru ei.
La cardurile de credit cu sume mici din câte ştiu eu dobânzile sunt mult mai mari, poate mă înşel (undeva la 14% pe lună am găsit la o scurtă căutare pe Google pentru average credit card interest rate). Poate vorbim de finanţări diferite. Eu mă refeream la cardul de credit care se amână de la salar la salar pe ideea de “I must have it now”.
Când discutăm de dobândă de 0,25% sau 0,15 % (cât mai o fi pus FED-ul) evident că te doare la bască, mai bine iei totul pe credit şi la revedere, ce să-ţi mai baţi capul?
@der
De nemţi ştiam sigur că au un procent foarte mare care stau în chirie, asta din cauză că locuinţele sunt foarte scumpe şi puţini se leagă la o rată pe 30 de ani pentru un apartament. Plus aşa, proprietarul are obligaţia să repare orice se strică (reglementări ca lumea ale chiriilor) evident că e mai rentabil decât să ţii blocaţi câteva zeci sau sute de mii de eur.
@deea
confunzi ardeleanul cred 🙂
NOU
@ Radu: … și bia și cafia
NOU
De 10 ani nu am mai platit dobinzi la carti de credit. Cumpar ceva cu ele, platesc totul cind imi vine factura. Simplu.
NOU
Bă voi nu știați că eu mă trezesc cu 8 ore după România? V-ați apucat să vorbiți aiurea de americani… Las’că vă dă tata americani acu’ de nu puteț’ să-i duceț’.
Uite cum e ciumecăria, ca să nu vă mai căcaț’ pe voi cu americanii care trăiesc din datorii. În primul rând că sistemul financiar este privit ca un fluviu nu ca o grămadă de tain pentru rațe. Fluxul continuu de capital a făcut din America țara cu cele mai spectaculoase creșteri economice (dar și cele mai mari căderi) nu statul cu curu’ pe bocceluța de bani și visatul la Caraibe când salteaua s-o îngroșa. Întreg sistemul este bazat pe mișcare iar capacitatea ta de a manipula și administra banii este chiar legiferată printr-un pachet de norme cu punctaj ce este monitorizat de 3 instituții. Nu-ți poți face abonament la telefon dacă punctajul de credit este mic — denotă proastă administrare a banilor și incapacitate de plată uneori. Nu-ți poți conecta casa la curent electric, nu poți face abonament la cablu, internet, apă, etc. Toate astea — nătângule conumator — sunt credite. ENEL, RDS, Vodafone și toți ceilalți furnizori de servicii îți dau ceva în folosință la modul nelimitat. Legea a fost făcută pentru a te educa în cheltuieli și plăți iar cursurile de administrare a resurselor financiare din școală sunt fix pentru scopul ăsta. Revenind la consumator, la momentul ăsta îl doare fix la bască pentru că nu plătește nicio dobândă atâta vreme cât plățile sunt făcute la timp în ciclul de plată. În 15 ani de lucrat cu carduri nu am plătit niciun cent dobândă. Dar s-o luăm de la început. La terminarea liceului sau a facultății îți iei un credit card pe contul părinților și care-ți este securizat de o lege socială. Credit mic, desigur, că tânărul nu știe să cheltuie, dar care îl ajută să adune punctaj. Odată trecut de medie (2 – 3 ani) își poate lua prima mașină în leasing sau cu credit. Orice credit adăugat istoricului tău, orice nou card deschis îți scade din punctaj pe care îl poți recăpăta prin plata la timp. Spre exemplu, la momentul actual eu am 28 de carduri de credit care cumulează $128000 din care folosesc sub 5%. Dacă aș folosi mai mult de 30% din ei, punctajul de credit mi-ar fi drastic afectat. La peste 40% eși deja în atenția creditorilor iar la 50% încep să-ți trimită hârtiile de recuperări / foreclosure.
În tot acest timp am avut bani să mă duc în orice excursie am dorit, am 3 mașini, casă, copiii la școală (iar aici școala costă, nenică). Cât ar fi trebuit să aștept să-mi iau casa? 10 ani? Timp în care unde ar fi trebuit să stau? Cu chirie? Iar mașina? Cu ce m-aș fi dus la muncă? Cu trenul și autobuzul?
Iar în Germania e aproape același lucru deși sunt de acord că au un echilibru destul de bun iar derapajele financiare sunt rare. Asta nu înseamnă că nu iau credite. Am avut 2 credite în Germania și am trăit bine-mersi, fără să mă doară la bască. Am predat mașina la plecare, am vândut casa și am acoperit creditul, și-am încheiat totul amiabil fără nicio pierdere de nicio parte.
Totul ține de capacitatea ta de a-ți administra resursele.
Ești mână-largă? Dacă stai doar pe cash o să bâțâi. Dacă stai pe credit o s-o dai în bară când nu mai ai de unde împrumuta.
Ești cumpătat? Cheltui cu măsură și te dezvolți, crești, îți trăiești visele și te bucuri de viață fără prea multe griji.
NOU
@radu Nimic nu se compară cu ” îi ” şi ” îs “
NOU
@neailie, ce pula mea faci cu 28 de carduri, sa mor daca inteleg! 4-5 hai mai treaca, dar 28??? le tii pe toate in portofel, sau ai o borsetuta de-aia de homar parizian? 🙂
zici ca stai pe maxim 5% indatorare din credit, si banuiesc ca-ti platesti cardurile in full, lunar. ce faci, le folosesti prin rotatie, sau cum faci, caci banui ca la unele iei penalizare daca nu le folosesti macar 1 data pe an.
hai ca m-am prins: le tii pe toate cu eforturi herculene si mintale, iar la pont, dai cu vastul in caraiman si cand vine scadenta bagi faliment, sa ia pula, ca la greci!… bagabontule batran 😉
acu’ pe bune, astia din sua/canada, dar nu mai spunetz la nimeni: iti construiesti o istorie de credit solida, iei cate carduri poti, eventual o linie de credit, iar la pont incepi sa sifonezi bani din credit, te arati pe la un cazinou, dar nu joci ci doar schimbi fise in/out, banii ii ingropi pe undeva si apoi declari faliment personal. iti vor da pielea inapoi, caci n-au ce sa-ti faca, esti dependent de pacanele.
dezgropi banii si te cari din tara undeva ca sa traiesti ca un zeu – daca esti mai bosorog, asa ca neailie…
NOU
cum iti dai seama ca ai de-a face decat cu un ardelean dă la cluji?
NOU
@aurache, n-am nevoie de 28, și ai intuit bine, pe multe din ele nu le folosesc decât o dată pe an. Credibilitatea în fața instituțiilor financiare vine o dată cu acumularea unui substanțial potențial de credit pe care îl ții sub control. În aproximativ un an am de gând să-mi mut casa de pe terenul închiriat pe terenul propriu, iar asta mă ajută. Da, știu, pare aiurea să ții teșcălăul de carduri dar cam așa fac toți emigranții care nu s-au născut aici și au nevoie de punctaj. Cei care se nasc aici își cumulează conturile cu ale părinților și în felul ăsta beneficiază de o parte din punctajul lor, avantaj pe care eu ca emigrant nu-l am. Soluția: cât mai multe carduri.
NOU
@neailie: hai lasa ca si eu sunt emigrant si exceptand anul de acomodare, nu am avut niciodata probleme de credibilitate cu sistemul financiar. mai degraba ei au avut probleme de credibilitate cu ei: nu mi se parea prea intelept sa oferi 10K limita de credit unui lachet care a aparut un scripte cu 6 luni in urma, chiar daca are un job stabil si face pe an sensibil mai mult.
am cancelat carti de credit de nu le mai stiu numarul si cand am avut nevoie de imprumut pt masina sau pt un mortgage le-am obtinut cu flying colors – e drept ca n-am fortat nota si m-am limitat la de 3 ori salariul meu anual.
eu cre’ ca tot la o mica frauda te gandesti, asa cum ma gandesc si eu… in anumite conditii care trebuiesc clocite cu atentie, un faliment personal chiar nici nu e asa de rau. e nasol la 40 dar dupa 60, te cam doare la basca, tu sa fii sanatos!..
NOU
Uite ca nu m-am gandit sa-ti cer sa-mi dai Xbox-ul in leasing operational ! Sau macar leasing financiar.
NOU
Daca tot o dam cu Occidentul, acolo oamenii, ca salariati(nu toti, bineinteles) au ca benefiu masina de serviciu luata prin leasing. Si sunt companii care isi pierd angajatii tocmai ca nu ofera acest serviciu. La noi, in afara de sefu’, mai pupa cineva din firma masina de serviciu?
NOU
Da, cei care produc îndeajuns cât să acopere costurile maşinii.
Moment în care orice angajat român preferă să ia el banii decât să-i dea şefu pe maşină.
NOU
Masina de la job nu este o necesitate. Atat in occident cat si la noi, masina primesti doar daca esti in top-middle management sau activezi intr-un departament care presupune deplasari ex : sales.
Daca esti office asistant, It-ist, programator, call center manager, marketing, etc, poti folosi poti folosi un pull car.
Masina se da daca reprezinta o necesitate in desfasurarea activitatii, nu un moft in fata scarii
NOU
Masina de serviciu luata prin leasing o vezi mult prea rar. In plus se considera venit si platesti taxe pe el. Asa ca nu o vad ca o optiune prea stralucita.
NOU
Noua ne inchiriaza tot timpul masini. Te duci la secretara, ii spui de ce masina ai avea nevoie si care este jobul la care trebuie sa te duci si asta e. Dar nu am auzit de masini luate prin companie…
NOU
Au un rahat masini de serviciu. In firma la care lucrez eu – vreo 120 de insi – singurul care are masina de serviciu e COO-ul. Restul nu vor.
1. Masina de serviciu se considera beneficiu si platesti impozit pe ea. Impozit care se calculeaza la valoarea de catalog a masinii, chit ca tu o forjezi deja de doi ani.
2. Exista, intr-adevar, beneficii la nivel de firma, in sensul negocierii dobanzilor la nivel de firma. Adica, daca vrei sa iti cumperi masina, ai o dobanda preferentiala, cat timp cumperi de la firma X si faci leasingul prin firma Y. Vrei altceva, ghinion?
NOU
@Ursu cum le stii tu pe toate din Occident!
La mine in companie absolut toata lumea are masina de servici cu asigurare, motorina nelimitata si schimb de anvelope inclus. Si nu sunt nici Sales, nici COO, ci IT-ist.
De ce? Pentru ca statul ofera scutiri importante de taxe pentru companiile care ofera masini de servici angajatilor.
NOU
La urma urmei, nu-s de arătat cu degetul nici cei care preferă varianta cu banu jos. Mai ales dacă vrei să fii scutit de cititul literelor mici din contract sau de nişte capricii ale cursului valutar. Plus că nu prea putem compara dobînzile percepute de băncile noastre cu cele de afară. Fiecare îşi face propriile calcule şi e indicat să se întindă cît e plapuma.
Aia cu valoarea pentru casco nu e chiar ceva de rupt gura tîrgului. Ştim doar că e în funcţie de valoarea maşinii, incidente, vechime. Eu plătesc casco la a mea 40 de eur/lună. Şi e luată de nouă, acum 2 ani. Diferenţa de 7 eur e cam fix-pix, dacă tot vorbim de rate.
NOU
unde? eu am gasit doar cu plata anuala sau bianuala
NOU
Generali: cam 550 lei la trei luni.
NOU
Se pare că am înţeles eu altceva. Da, plătesc o dată, anual. Am împărţit suma la 12 şi am obţinut 40 pe lună. Am crezut că la valoarea în sine te referi.
NOU
nici nu vreau sa ma gandesc ce buseala o sa iei acu dupa faza cu ” reparat-o impecabil de fiecare dată când mi-a bușit-o partenera de condus”.
NOU
nu e vina romanului ca situatia e cum e, e vina nesigurantei zilnice. tu esti un caz bun, dar ia vezi cate alte sute de cazuri mai sunt de prost gust acolo din punct de vedere general?
fie ca vrei sau fie ca nu, morala ta e de 2 lei. ai prins un mic domeniu calitativ in timp ce toata natiunea e de cacat. o experienta buna nu inseamna o siguranta pe viitor.
e ca si cum mi-ai zice ca aia care inchiriaza masini sunt oameni normali. pai tu stii ca aia intr-un timp, niste lesinati cu flote de masini, aveau ca target doar capsunarii din straintatate care veneau verile acasa si isi inchiriau cea mai chizda masina ca sa mearga cu ea la mamaia si sa se dea mare?
se plangea un prost mare proprietar de masini ca a inchiriat o limuzina 4×4 si ala a dus-o pe camp la arat.
pai daca asta e targetul prostilor, prosti primesti, simplu. si cand te duci ca om normal sa ai parte de ceva iti rad aia in nas ca hahaha nu esti capsunar, nu primesti masini. dai pe un cotet de ala pe 3 zile cat iti cumperi o masina noua.
e cam echivalent. degeaba prezinti tu marea ta afacere, ca tot de 2 lei e smecheria facuta de tine…
NOU
Nesiguranta zilei de maine se mai poate diminua cu un cont de economii in care sa depui lunar 15-20% din venituri (chiar si mai putin, important e sa economisesti). Asta nu inseamna sa treci in extrema cealalta si sa i ti mananci de sub unghii cand e vorba de un concediu sau o iesire la restaurant.
NOU
In mod normal e de preferat sa nu devii sclavul bancilor, asta daca ai cum. Daca nu ai incotro te bagi la o rata, te bagi la un leasing. Dar cel mai bine este sa eviti plata dobanzilor.
NOU
Nu-i bai, masina ce o calaresti in poza e tot pe principiul OBM (other blogger money) 🙂
NOU
Zici “subprime” și tragi apa.
NOU
Prima Casa e un credit “subprime”, pentru ca orice parlit cu salariu de 1000 lei poate sa acceseze programul. Ii pune pe parinti coplatitori si aia e, se face sclav pe 30 de ani. Lucrurile trebuie gandite un pic inainte sa te arunci la un credit pe zeci de ani. In principiu, ar fi bine sa ai avans de minimum 15%, iar creditul sa fie pe maximum 15 ani.
NOU
si eu eram extrem de impotriva creditelor si ratelor si inca sunt, in conditia in care venitul e mic si nu ai nici un ban pus deoparte. Asta in idea ca daca ai minim.mediu pe economie si te bagi la rate de apartament si plasme iti va fi foarte greu si daca iti pierzi jobul in 3 luni esti fara casa, plasma si faci foamea.
De la un anumit nivel merita sa faci asta, dar si asa e foarte dificil.
PS Am facut si eu o rata la apartament in cazul in care o chirie la 2 camere era 150 euro, iar rata la apartamentul cu 3 camere e 162 euro. Am mai luat si o rata la o plasma de 1 m in ideea ca nu voiam sa tin 2000 lei blocate intr- o luna, cand pot da 130 lei/luna fara dobanda timp de 15 luni.
NOU
Eu plateam chirie 250 euro pentru un apartament din Dr Taberei cu majoritatea mobilei de pe vremea bunicii, cu mileurile si bibelourile aferente, iar acum platesc rata 320 euro Prima Casa pentru un apartament de 3 camere de 85 mp, nou, cumparat la cheie, finisat dupa bunul meu plac, pe o perioada de 15 ani (care si asa mi se pare foarte mare, incerc sa o reduc treptat, pentru ca shit happens si nu stii cand ramai fara job, te imbolnavesti, sau apar alte cazuri neprevazute).
NOU
@deea hai să fim serioși, nu spui povestea complet. 320 euro pe luna e exagerat de PUȚIN! înseamnă 57600€ în total pe 15 ani de returnat băncii. cu un DAE de 5% pe an înseamnă că ai scos undeva la 38000€ din bancă. cum drac ți-ai luat tu apartamentul ăla așa ieftin?!? păi dacă pun din buzunar 60-70% din prețul locuinței și doar restul din bancă, NORMAL că am rata mică!! scuze dar mă enervați voi ăștia cu “vai ce rata mică am, plătesc lunar cât o chirie”. BULLSHIT! ma mir ca n-ai băgat link cu banca pe post de reclamă
NOU
eu nu am inteles care e povestea celor de la MyCar Leasing…
NOU
Nu as dezavua un leasing (fie el de orice natură) daca s-ar practica și la noi dobânzile din Germania.
Mi s-a cam acrit de leasing-ul nostru.
Masina de 18 mii și un pic m-a dus la 24.000 în 5 ani, asta în condițiile în care achitasem avans de 45%, fără taxĂ reziduală. Nu mai calculez casco-ul, impus de ei la Porsche, cu 1.000 euro pe an la început (care a mai tot scăzut până la final).
Dacă ai bani grămadă e de preferat să o achiți integral și ai terminat bâlciul.
La firme e altă poveste. Acolo e de preferat să o iei în leasing pt deductibilitatea ratelor. Ce pierzi prin dobândă câștigi la impozit. La fel e și în Germania.
NOU
Ete, BT Leasing – suma finanțată 15.000 euro (masina e 25.000 din care se achita un avans de 10.000), lor le plătești 21.648 euro în 48 de luni, adică un câștig brut de 6648 euro în doar 4 ani, adică o dobândă efectivă de peste 10%/an. Colosal ! Bani aruncați pe fereastră.
Cost total mașină 31648 euro, fără Casco.
NOU
Ala nu e leasing ci cumparat in rate.
NOU
Leasingul operațional nu implică plata avansului.
NOU
Ionut imi pare rau ca nu iti pot oferi mai multe plusuri. Mare adevar ai grait.
NOU
nu boss, tu esti exemplificarea articolului meu. romanul simplist, inchistat in gandire. IMI PERMIT sa cumpar ceva, doar ca in alt fel decat te-au invatat pe tine ai tai. imi permit o masina mai buna, o casa mai buna. am un salariu mare si nu mananc ceai cu biscuiti ca sa il strang sa iau masina. platesc un leasing, imi fac vacante, investesc banii in diverse. intre timp, tu poti sa stai in camp, sub o folie de celofan, sa astepti sa iti permiti cu banu jos, ca asa se face.
NOU
Te contrazic cu Prima Casa: cati tineri isi permit sa cumpere un apartament cu banii jos?
Degeaba strang cureaua timp de 15-20 ani, perioada in care mai trebuie sa platesc si chiria, ca sa pot sa imi iau casa cu banii jos. Eu nu am nevoie sa am casa mea la 50 de ani, ci la 25-30 de ani!
In rest, cei care si-au luat credite cu buletinul pentru plasme, smartphone si alte rahaturi sunt niste imbecili.
NOU
Arhi, ai perfecta dreptate, insa si aia din 2007-2008 si-au “permis” credite babane in franci, ca doar le dadea banca, si acum chitaie pe la colturi si protesteaza la piata Victoriei. Pai daca ti-ai “permis”, permite-ti pana la capat! 🙂
NOU
nu, eu vorbesc de a-ti permite SA PLATESTI astfel, nu doar de a accesa un credit in vreun fel. aia cu francii si-au permis SA IA un credit, e o mare diferenta
NOU
zi-mi ca asta-i sarcasm
NOU
@deea, cand se faceau creditele alea in franci au fost destui care au tipat ca-s a draq de periculoase.
NOU
Tin minte, pana si Mugurel tipa ca riscul valutar e foarte mare, dar cine il lua in seama?
Oamenii aia vroiau sa acceseze suma maxima pe care le-o putea da banca, si suma maxima nu era in lei, nici in euro, ci in franci. Nu conta ca apartamentele erau supra-supraevaluate si ca dupa 30 de ani vor plati de vreo 4 ori valoarea apartamentului, apartament a carui valoare a scazut cu vreo 40-50% fata de anii de boom imobiliar.
NOU
Ai uitat sa precizezi ca tu iti deduceai tva-ul de pe leasing plus alta incadrare in contabilitate, etc. Pe firma e ok, dar ca persoana fizica iesi pe pierdere.
NOU
nu imi deduceam nimic, nu posed srl, pfa sau altceva
NOU
Evazionistule!
NOU
Pai asa credeau si ei, ca isi vor PERMITE sa plateasca, ca economia “duduia” si salariile cresteau pana la cer. Si-au permis o perioada, dupa care a venit criza si a dat cu ei de pamant. Sunt mii de executati silit, cu casele scoase la licitatie, si pe langa faptul ca si-au pierdut casele, au mai si ramas datori la banci cu zeci de mii de franci/euro din diferenta de pret.
Noi acum degeaba ne aratam viteji dupa razboi, chiar daca am prins conditii de creditare mult mai bune fata de ei, pentru ca nimeni nu poate sa spuna ce se va intampla cu economia noastra peste 5-10-15 ani. Poti sa iti iei niste masuri de prevedere, sa faci niste calcule (daca ROBOR/EURIBOR creste cu X procente, mai poti sa iti platesti rata?), dar mai mult de atat nu ai ce face.
NOU
eu nu ma arat viteaz dupa razboi. in 2008 aveam 33 de ani, eram in varf de panta. am refuzat elegant orice credit, trebuia sa fii idiot sa nu realizezi ca ceva se va rupe undeva. intre timp, lucrurile s-au stabilizat pe plan global. da, pot sa fac cancer sa sa fie razboi, dar altfel, sunt undeva unde trebuie
NOU
cu ocazia asta dau si io un big thumb up pt articolul asta. afacerile bune se fac cu banii altora. nu cu bani din buzunar. adica credite/leasing-uri etc.
treaba asta cu mancat coji si apa de aploaie ca sa aduni de o casa/masina si altele e nasoala pt ca de obicei tot timpul apar diverse care saboteaza salteaua cu bani.
NOU
@deea, daca-i sa ne gandim la ce se poate intampla iti dau 1000 de motive sa nu iesi din casa. si alte 1000 sa nu stai in casa.
NOU
semeketh, cand iti faci un credit Prima Casa pe 30 de ani, e foarte posibil sa prinzi vreo 2-3 bule si vreo 3-4 crize. Cine se gandeste la asta? Eu nu am spus ca creditele nu sunt bune, ba sunt foarte bune, creditul aduce in prezent bunastarea din viitor. Dar trebuie facute cu cap. Cunosc pe cineva care si-a facut credit de 3000 de euro pentru perdele si draperii din nu stiu ce material scump, si pe urma nu a mai putut sa il plateasca. Si ca asta sunt multi.
NOU
tu acum vorbesti ca faptul ca eu 4 ani am platit un leasing e o iluzie? discutia aici este despre oameni cu capul pe umeri, care stiu ce bani au si ce potential au pe viitor.
NOU
IonutIFR, nu e chiar asa. Daca te duce putin capul, poti sa incepi o afacere de succes cu ajutorul unui credit, te-ai gandit la asta? Creditul poate sa fie un instrument foarte eficient, in anumite conditii.
Tu mai bine stai in banca ta si nu faci un pas in dreapta sau in stanga, pentru ca te-ai fript si acum sufli si in iaurt.
NOU
Probabil esti unul din cei care si-au facut credite cu nemiluita pentru plasme si i-phon, si ai mancat vreo 2 ani parizer cu paine. Astept sa ma contrazici.
NOU
n-am avut niciodata nimic in lizing, fiind exact adeptul lucrurilor cumparate cu banul jos: daca nu am inseamna ca nu imi permit si asta e. daaaaar…luna trecuta am zis sa incerc si eu. mi-am calculat cat ma costa masina noua: 95000e. cu lizing pe 5 ani: 120.000e. parca e prea mult. dar inca nu am renuntat la idee, poate gasesc ceva mai bun.
NOU
Wow, sa arunci la gunoi 25 000 euro? Hahah, de ce ai face asta? 😀
NOU
adevarul e ca aici e o decizie importanta: ce sa fac, ce sa fac ? masina care ma duce din pct A in pct B si e cat o casa de 95k euroi sa o iau in leasing ?
trolule ce esti tu trol!
NOU
Ceva mai bun? Logan, motorul ala nou de 0.9 tce am inteles ca rupe…
Nu serios acum, 95.000? Da ce-ti iei, Panamera?
NOU
nu e niciun trolling si nici panamera. e un a6. atat e el, nu e vina mea. inclusiv tva.
NOU
deci băeți` cu mașini înmatriculate în BG pot consideră că au un fel de leasing operațional
NOU
cat timp esti un spirit intreprinzator si banii din buzunarul tau produc alti bani, ar fi chiar stupid sa ingropi sume mari in achizitii cu “banii jos”.
daca traiesti doar din salariu, creditul inseamna doar ca pierzi dobanda, si in romania e destul de mare.
NOU
adevarul e ca nu e cam mult 120k pe o masina 🙂
NOU
Ionut hai sa-ti dau exemplul meu:
Apartament de 3 camere in chirie 830$/ luna. Am stat acolo 5 ani. Totalul a fost 50000$.
Un bloc mai incolo cu aceeasi structura rata era de 900/luna. Daca dupa 5 ani vroiam sa-l vind tot ramineam cu ceva bani dupa comisioanele agentilor. Care e mai avantajos?
Am vazut oameni care au stat o viata in chirie. O viata intreaga au platit luna de luna bani proprietarului sume care invariabil au crescut in timp. Ai rata la casa? Suma platita e aceeasi in timp. aici nu vorbim de 2-4 ani ci de 20-30 de ani.
NOU
crap, am vrut sa spun ca “e cam mult 120k pe o masina”
NOU
Nu e mult, ti se pare. Suntem noi sarantoci.
NOU
Oh, da. La fel și cu locuința. ”Să am casa MEA, să am pereții MEI”. Fâss. Pe-aici prin târg foarte puțini au casa lor, și-n majoritatea cazurilor moștenită de la părinți și renovată. Mă refer, desigur, la oamenii obișnuiți, nu la milionari.
Da, să ai casa TA; fără avans de 30% nu discută nicio bancă. Bun, strângi din diverse, aduni suma… și apoi te bagi la rate duble față de o chirie. După 2-3 ani, dă o pleașcă peste tine – un job extraordinar, la 800 km. Te muți? Te muți. Cauți chiriași? Cauți, că ai rată de plătit și-n noul loc vei sta-n chirie. Dar wait, banca e posibil să nu-ți dea voie să închiriezi cât timp nu ai terminat ratele (adică vreo 20 de ani, așa). Un vis. Iar la bătrânețe, dacă dă peste tine o boală care nu-ți mai permite să te îngrijești singur și trebuie să mergi la un cămin de bătrâni cu îngrijire, pensia în niciun caz nu-ți va ajunge să achiți taxa lunară. Așa că asigurările te pun să-ți vinzi casa, aia de-ai plătit la ea 20 de ani. Pe când dacă nu ai casă, asigurările achită totul. Ca idee.
Chiriașii sunt extrem de protejați, de multe ori au mai multe drepturi decât proprietarii înșiși. Dacă n-ai idei gen ”sparg peretele să-mi fac bucătărie open space” c-așa ai văzut la televizor, o duci mulțumesc bine în chirie – care apropo, nu se poate mări fără să existe dovada că s-au făcut îmbunătățiri la locuință de către proprietar.
NOU
1. “fără avans de 30% nu discută nicio bancă” – avans de 5%, Prima Casa, vreo 90% din creditele imobiliare sunt Prima Casa. Nu spun ca e in regula, dar avansul e 5%.
2. ” și apoi te bagi la rate duble față de o chirie” – ce vorbesti, Franz?? In majoritatea cazurilor, rata este mai mica fata de chiria, iar confortul este incomparabil.
3. “După 2-3 ani, dă o pleașcă peste tine – un job extraordinar, la 800 km” – As vrea si eu sa stiu cati din cei cu credite imobiliare in Bucuresti, veniti de prin toate colturile tarii, renunta la traiul din capitala pentru un job in Satu Mare. Ok, probabil vorbim de strainatate. Ori vinzi (in pierdere momentan), ori inchiriezi, si aia e.
4.” banca e posibil să nu-ți dea voie să închiriezi cât timp nu ai terminat ratele (adică vreo 20 de ani, așa)” – Bati campii cu gratie 🙂
5 “Chiriașii sunt extrem de protejați” – LOL. Tu ori esti troll, ori emiti elucubratii bolnave pe bandă rulanta!
NOU
Deea, nu mă refer la România. Fără s-o spun explicit, citind cu atenție mesajul se putea deduce asta. Cu minim de inteligență, ce-i drept. Deci partea cu ”troll sau elucubrații bolnave” poți să ți-o bagi direct în fund.
NOU
@deea, ingrid traieste intr-o tara civilizata. nu vorbeste despre astia din romania care inca n-au auzit de apa calda.
NOU
Semeketh, tu căutai deunăzi pe cineva să-ți sugă diverse, nu? Iote, se pare că ai găsit, ce bine vă-nțelegeți voi doi 😀
Serios acum: nu desconsider România, ci pe foarte mulți oameni din ea. Oameni care jignesc și se poartă ca ultimele scursuri, fără măcar să citească atent câteva rânduri ca să priceapă o idee, de exemplu. Oameni ca voi doi, de exemplu.
NOU
Ca să vezi cât de tută ești, Deea. Pasajul ăsta: ” Iar la bătrânețe, dacă dă peste tine o boală care nu-ți mai permite să te îngrijești singur și trebuie să mergi la un cămin de bătrâni cu îngrijire, pensia în niciun caz nu-ți va ajunge să achiți taxa lunară. Așa că asigurările te pun să-ți vinzi casa, aia de-ai plătit la ea 20 de ani. Pe când dacă nu ai casă, asigurările achită totul” nu ți-a arătat că nu poate fi vorba de România? N-ai procesat asta înainte să jignești? A fost prea greu să citești tot? Sau prea greu de procesat?
Ce naiba, nu văd emigrarea ca pe-un titlu de glorie, de aia folosesc expresii gen ”sat” sau ”târg” când vreau să exemplific ceva. Dar dacă tu atât ai priceput, uită-te în continuare la Badea și Măruță, ești fix în target-ul lor.
Și cu asta basta, închei dialogul ăsta. N-am timp de pierdut cu o mahalagioaică. Sper să-l faci fericit pe Semeketh, că-n ultima vreme se agită bietul, de câte ori postez ceva.
NOU
Ingrid, mi-am bagat-o in fund, dupa cum m-ai sfatuit. Mersi.
NOU
ingrid pe unde esti tu?
Prin Canada e cam asa: Avans minim 5%, dobinzile undeva la 2.7-3%, ipoteca pe 25 de ani, ratele nu sint duble fata de o chirie.
Banca nu te opreste sa inchirezi casa insa poti avea probleme cu asociatia de proprietari la apartament (ei pot spune ca nu ai voie sa inchirezi) iar apoi cind vinzi ajungi sa platesti impozit pe venit pe profitul realizat.
La batrinete poti face “reverse mortgage” in care banca iti plateste anual o suma pina undeva la aproximativ jumate din valoarea casei. Apoi cind casa e vinduta banca isi ia banii. Sau inchirezi casa/ proprietatea si din chirie + pensie traiesti in caminul de batrini.
NOU
Mihai, Germania. Nici aici nu impun toate băncile condiții de-alea absurde, am auzit însă niște cazuri…
NOU
@Ingrid, draga, n-am nimic personal cu tine. nu-ti urmaresc insistent comentariile ca sa te atac. asta cred ca-i al 3-lea comentariu care ti-l adresez.
ca sa ne lamurim, ma enerveaza la culme expresii de genu “tara civilizata”, “tara cu apa calda”, etc. ok, ai plecat din ro si ai reusit sa te descuri in alta parte. bravo. tine pentru tine.
in rest mi se pare ca esti o persoana foarte ok. bafta.
NOU
Ingrid, tu imi pari cam mahalagioaica, se vde ca n-ai invatat nimic in atatia ani cat ai stat prin Jermanica 🙂
Data viitoare, invata sa te exprimi coerent. Hai pa.
NOU
@Ingrid
Vorbesti global cand probabil ce spui tu acolo sunt niste situatii locale.
1. Banca iti da credit chiar daca din start in casa stau chiriasii. Stiu pentru ca m-am lovit in 2013 de asa ceva. Oricum nu vad ce banca normala la cap ar interzice ce spui tu acolo si care ar fi motivatia.
2. “fără avans de 30% nu discută nicio bancă” probabil doar in cazul tau. Acordarile de credite in germania se fac pe calcule mai complexe bazate pe lichiditate, istorie, economie (tagesgeldkonto), tipul jobului si tot felul de riscuri, in stilul birocratic german.
3. “care apropo, nu se poate mări fără să existe dovada că s-au făcut îmbunătățiri la locuință” De-aia a fost nevoie sa introduca lege acum in iunie prin care sa interzica marirea chiriei cu mai mult de 10 % pentru a calma bula si gentrificarea zonelor ?
4. Poate ti se pare inteligenta miscarea asta cu statul in chirie, dar intr-o economie globalizata poate si am impresia ca va fi periculoasa pentru o tara ca Germania. Au atras investitii imobiliare din afara formand o bula care nu se va termina frumos pentru Germania.
@samacac Mergi ma naziboy cu textele tale de gandac plecat din tara care a descoperit apa calda si nu mai vorbeste cu saracii care sunt fericiti cu apa rece.
NOU
Deea, m-am exprimat foarte coerent. Dar cum ziceam, se cerea un minim de inteligență ca să înțelegi.
Hai pa și ție, poate găsești niște inteligență la kil pe undeva. Ia-ți măcar 100 de grame.
NOU
George, știi cu siguranță că legislația are foarte multe variabile, de la un land la altul. Nu mai am timp să dezbat acum, dar ce e valabil în Bavaria nu se regăsește și-n Berlin, de exemplu. Sigur, nu în toate privințele, dar în multe aspecte.
NOU
Ingrid, nu vrei sa renunti, nu-i asa? Vrei sa ne arati in continuare tuturor ca esti o mahalagioaca care a descoperit apa calda prin Germania 🙂
NOU
Pentru ca daca ai fi avut decenta sa te exprimi coerent, ai fi putut mentiona ca nu e vorba de Romania, ca nimeni nu sta sa isi consulte globul de cristal ca sa isi dea seama la ce te referi, si nimeni nu iti citeste comentariile kilometrice si de multe ori irelevante. Asa ca da, invata sa te exprimi coerent, ca vad ca ai sarit imediat in sus pentru a tasta cuvinte duioase 🙂
NOU
off topic: mi-am luat o cutie de pringles si un six pack de Carlsberg si acum astept hot girls (deea&ingrid) fighting in mud!
on topic: In Israel achizitionarea de proprietati imobiliare este incurajata. Preturile la chirii sunt destul de mari. Ideea e ca acolo a fi proprietar al unei case/locuinte functioneaza ca un fel de asigurare de viata – la pensie cand nu vrei sa (mai) fi povara copiilor te duci foarte frumos la azilul de batrani (ceva similar hotel de 4* din Bucuresti), casa functionand ca un gaj in acest sens!
NOU
Bugsy, te dezamăgesc, dar eventual ai s-o privești doar pe Deea 😀 Eu plec în câteva ore în vacanță… în România. Îmi place acolo, mai ales că am aflat de la Semeketh că este și apă caldă… 😀 (Explicație pentru Deea, care necesită subtitrare: asta a fost o ironie).
NOU
Ingrid, te rog eu din suflet sa nu mi te mai adresezi, ok? 🙂
Hai sa ne ignoram reciproc de acum incolo, ce zici?
NOU
Deea, o să te ignor când – și dacă – o să am chef. Prin felul în care mi-ai vorbit în prima postare de după comentariul meu, ți-ai câștigat acest drept.
NOU
Pfuaaaii, ma simt privilegiata si flatata in acelasi timp! 🙂
Hai, gata cu off-topicul. Daca mai ai ceva relevant de spus in privinta subiectului, astept cu sufletul la gura sa o faci.
NOU
ti-am mai spus ca esti prost si intelegi ce vrei? in caz ca nu: esti prost.
NOU
Ingrid, tu ai facut sex in ultima luna?
NOU
Fetelor, dar o poza cu voi cand ne aratati si noua? 😀
NOU
Nu puteam sa trec pe langa tine fara sa te salut. Era clar ca ceva zici rau. Heil sefu’
NOU
@Ingrid Da, ideea era sa nu impachetam coltisorul tau de lume ca fiind tot occidentul. De altfel eu sunt de acord la treaba cu chiria in contextul germaniei. Colega ta de cearta nu are cum vedea la fel viata, va certati subiectiv.
NOU
Ssssspumosssss… 🙂
NOU
@Arhi Am impresia ca bugul ala cu postezi prea repede se intampla atunci cand intre momentul in care apesi raspunde si momentul in care postezi comentariul apar noi comentarii.
NOU
Eu stiam ca la leasing-ul operational nu ai optiunea de a pastra/cumpara masina la sfarsitul contractului de leasing, fiind practic o inchiriere pe termen lung.
La leasing-ul financiar ramai in schimb cu masina si sunt calculate altfel ratele.
Poate stiu eu gresit…
NOU
cand o sa intelegi ca pentru un cetatean simplu nu exista “banii altora” ci doar vanzarea in avans a muncii din viitor nu o sa mai scrii asa tampenii. plus dobanda!
dreams come due™
NOU
Care sunt cei mai bulangii români? Iată topul
1. Ardelenii
2. Bănățenii
3. Oltenii
NOU
Vasluienii.
NOU
Meltenii.
NOU
Zilele astea aș răspunde “constănțenii”, dar sunt conștient că sunt subiectiv. 😀
NOU
ba, ce nu intelegeti voi (ma refer doar la imobile) e ca oricum dai bani. ii dai pe chirie. si dupa 30 de ani ai dat cat ai fi dat pe o casa. numa ca tu n-ai nici casa si nici bani. da macar n-ai facut credit. bravo.
NOU
Sunt curioasa cati dintre cei care sunt anti-credit si stau prin chirii cu anii vor mai putea sa isi plateasca chiria la pensie 😀
NOU
Ce nu intelegi tu e ca nu toti isi traiesc la fel viata, poate Costica vrea ca odata la un an sa schimbe locul, poate ca nu toti au aceleasi repere si valori ca ale tale, pot trai foarte linistiti fara sa detina ceva. Poate vor sa puna bani pentru un azil smecher in creierul muntilor atunci cand nu vor mai putea lucra. Nu e doar despre ce ai al tau personal, ci si despre ce folosesti, ce experiente traiesti. Ar fi frumos sa nu mai fiti atat de sfatosi si babe judecatoare supreme. Judecati pentru voi ce e bine si cam atat.
NOU
A, tu crezi ca rata unui credit e la fel de mica precum chiria ? Crezi prost.
NOU
imi place de tine ca presupui. si presupui la fel ca tine. prost
NOU
George, ai dreptate. Rata nu e la fel de mica. E chiar mai mica. (vorbind de un apartament cu 2 camere in B)
NOU
Fresh Meat Vorbim de exceptii sau de regula ?
NOU
@George Depinde de avans 😀 . La Prima Casa evident ca nu e, dar daca sari cu un avans de minim 25% e pe acolo sau chiar mai mica rata decat chiria.
NOU
Asa si banii aia de avans ti face cineva cadou sau cum ?
NOU
George, eu vorbesc despre ce cunosc personal, pentru ca banuiesc ca atunci când tu visezi sa iti iei vila cu piscina sau penthouse, dar in mod normal nu ai bani sa plătești chiria sa stai in așa ceva, esti putin… visator, sa zicem.
* cand zic “tu”, e vorba despre o generalizare, nu ma refer la tine
Ah, iar avansul la prima casa e de 5%. Daca salariul iti permite sa faci un credit decent pentru casa, cred ca iti permiți sa faci si banii de avans.
NOU
Mă uimește dimensiunea prospektului dintre case. Mai aveați puțin și puneați gard peste gard. 🙁
NOU
arhiboss, odata la cateva saptamani ne bagi tamaia asta cu imobiliarele care o excita pe deea si noi ne varsam amarul
nustiu unde l-ai gasit pe flacaul mihai 0069 ca si el combate bine. rau
NOU
Ma combate bine sau ma combate rau, ca n-am inteles?
NOU
Sa fii tu occidental si fii sclavul creditelor. Daca stai bine sa te gandesti, si laptopul ar fi bine sa il iei in rate…munceste pentru altii ca asa e la moda! :))
NOU
@bogdan
cdn.meme.am/instances2/500x/882537.jpg
NOU
Da, de ce sa fii sclavul creditelor, cand poti fi sclavul altora?
NOU
Da, bo$$, romanul are mandria lui sa aiba lucrul lui, mai bine moare de foame 3 ani sa isi ia masina cu banii jos 10.000 Euro decat sa moara de foame 5 ani pana achita leasingul de 16.000 Euro.
Oricum, asta e o problema pentru maaaaxim 10% din populatia tarii. Cei mai multi umbla cu masini a caror valoare e intre 2.000-3000 Euro. Ca unii le-au cumparat in 2005 – 2008 noi sau aproape noi, pe mai multi bani, e alta poveste.
NOU
de aia o si duce atat de bine
NOU
A si inca ceva: in Romania dobanda nu este modica. Si nici inflatia. Cate alimente cumparai in 2007 cu 100 de lei si cate cumperi acum?
NOU
cdn.meme.am/instances2/500x/882653.jpg
NOU
Off topic în care orice asemănare cu unii comentatori este, desigur, cum altfel decât întâmplătoare: nu e nici pe departe prima dată când constat că referirile la traiul în alte țări irită. E treaba fiecăruia să știe de ce-l zgârie chestia asta.
Dacă scriam din capul locului ”în Germania e așa și pe dincolo”, reacțiile n-ar fi fost diferite decât din punctul de vedere al conținutului, nu și al otrăvii din ele. De aceea, cum explicam mai sus, prefer să evit formularea – dar scriu îndeobște în așa fel încât pentru orice om cu un IQ format din mai mult de două cifre este evident că aspectele prezentate nu se regăsesc în România.
Și cu asta, basta – la postarea asta. Ne mai regăsim noi 🙂
NOU
Ingrid, nu ai inteles nimic. E ok, las-o asa 🙂 Tu scrie in continuare, ne prindem noi la un moment dat.
NOU
Ingrid, ah, deci esti subtila asa, ca in cazul in care cineva se prinde, sa te intrebe in ce tara stai, sa poti avea satisfactia de a zice de sus – Germania. Practic, esti doar inca una foarte mandra ca a emigrat si nu stie cum sa aduca vorba despre asta
Te-ai gandit vreodata ca subtilitatile tale mediocre pot fi interpretate doar ca niste exprimari ironice folosite de multi gen “la mine in sat, in *insert nume de oras*”?
NOU
@Fresh Meat trebuie sa fii putin subtil, o bagi p-aia cu “la noi in targ” si daca nu se prinde taranetul, zici “in Miunhăn….”
@Arhi cand pui butonul ala cu PMS Alert la comentarii?
NOU
– Băi Bulă eu nu știu cum mai poți dormi noaptea la câte datorii ai!
– Sincer să-ți spun, eu nu înțeleg cum pot dormi cei care mi-au împrumutat bani.
*Un banc bun face cât un tratat de economie.
NOU
Hi!Hi! Bun…
NOU
Pentru cine are o educatie financiara un credit la timpul lui e bun. Insa in invatamintul obligatoriu de la noi inca nu te invata nimeni cum sa cheltui, sa economisesti si sa te imprumuti. De aia e asa mare numarul creditelor neperformante, al executarilor silite si al chestiilor prea putin utile luate pe credit. Homo Carpaticus inca mai are de invatat la capitolul asta.
Felicitari celor ce se imprumuta pentru casa, o noua afacere sau scoala, mi-s indiferenti cei ce-si iau masina pe credit, si prefer sa nu zic ce parere am despre cei care-si iau aifon in rate…
NOU
Educatie financiara zici? dupe cum insiri tu aiciea casa, afacere , scoala masina si aifon bag de seama ca nu prea ai idee ce insemana investitie sau cheltuiala.
NOU
@jaiz: Buna seara doamna Lenuta!*
(asa vorbesti de parca ai fi contabila mea…)
NOU
1. Educatia financiara nu se invata din carti, ci pe propria piele.
2. In statele cu acces la Apple Store orice cumperi de la ei vine cu dobanda 0%. Nu m-as mira ca operatorii mobili din ro sa ofere telefoane cu dobanda 0%.
3. Felicitarile astea trebuiesc insotite de disclaimer, ca n-ai cum sa-l feliciti pe om ca si-a cumparat garsoniera in bloc cu bulina la 80k eur in CHF. Iar credit pentru afaceri noi … ma faci sa rad.
Parerea mea e ca trebuie sa fii foarte prostut sa blochezi banii de o casa, masina sau chiar de un iphone daca tu nu ai in conturi cel putin triplu. Nici avansul nu l-as bloca. Banii aia blocati pot produce alti bani. Cu aia 700 eur blocati in iPhone vindeai acum cateva zile actiuni apple si la deschiderea burselor de dupa rapoarte aveai de 5 ori mai multi.
NOU
@mircea casa nu e investitie decat in cazul in care o iei ca sa o dai cu chirie. 99% din cei care isi iau casa pe credit o iau ca sa evite plata unei chirii ceea ce e bad business, asa ca eu in locul tau as nuanta un pic felicitarile.
NOU
Ai o contabila care vorbeste in halu’ asta? E grav prietene…
NOU
Cel mai nenorocit și evreiesc ziar a fost și este Adevărul. O foaie mizerabilă evreiască. De pe vremea lui Eminescu. Toată presa e jidovită, dar fițuica asta Adevărul e mizerabilă
NOU
Boss, pai ce facem? De la leasing operațional ai ajuns să iei mașină de la samsari???
NOU
@mario
www.youtube.com/watch?v=WCG1TL-lQGM
NOU
Arhi, cand afirmi ca ” imi permit o masina mai buna, o casa mai buna. am un salariu mare si nu mananc ceai cu biscuiti ca sa il strang sa iau masina. platesc un leasing, imi fac vacante, investesc banii in diverse. “, cat la suta din populatia Romaniei se incadreaza in situatia descrisa de tine? Citisem anul trecut un articol ca 120 mii de romani au salariu/venit lunar net de peste 1000 de euro (adica nici macar 1%), deci o dai in extreme.
NOU
Am citit cu atentie toate comentariile de pana acum. Daca am inteles eu corect din tot cea spus lumea diferenta dintre pretul unei masini/case cu banu’ jos si pretul final al cumparaturii pe credit s-ar putea numi un fel de taxa pe lipsa abilitatii de a strange bani.
Un fel de “te taxam, saracule care vrei tu masina da’ n-ai fost in stare sa strangi banii necesari. Ii strangem noi pentru tine si iti luam si o taxa frumusica pentru asta”.
In schimb, cei care sunt in stare sa economiseasca bani pentru proiectele lor sunt recompensati prin dobanzi bancare. 😀
NOU
Creditele sunt bune atunci cand ai nevoie de un lucru rapid si nu iti permiti sa astepti ani de zile pentru el. Imi plac astia cu economisitul pentru casa. De curiozitate, admitand ca rata e egala cu chiria, cum platesti tu chiria si economisesti pretul unei case in 2-3 ani? La fel e si cu masina – daca iti trebuie azi atunci faci un credit, daca iti permiti sa economisesti 2-3 ani sa iei una mai ieftina inseamna ca nu iti trebuia azi si gresesti luand un credit.
E firesc sa platesti timpul de ajuns la un obiect. Il vrei peste 3 ani? Costa x, bani pe care ii economisesti. Il vrei azi? Costa x+procent, dar te folosesti azi si castigi mai mult cu el.
Ca oamenii fac rate pentru obiecte de consum si nu pentru investii e problema lor.
NOU
numai leasing. cu tot cu gard. sa ai de ce sa prinzi antifurtul.
NOU
primarul vostru n-a auzit de leasing operational pentru niste asfalt..
NOU
Nu ma bag la discutia cu casele… raman la cea cu masinile.
Am masina de serviciu, o casa platita integral (lucky me) si economii cat 40% din masina de serviciu. Daca imi schimb jobul, am nevoie de o masina similara imediat (familie, copii). Evident, nu ma apuc sa topesc economiile (in ideea de a lua masina “pe care mi-o pot permite”), fiindca raman descoperit in caz de neprevazut. Asa ca optiunile sunt credit de consum, leasing financiar sau leasing operational. Am vaga senzatie ca leasingul financiar e in avantaj doar pentru firme (deduceri). Un credit de consum cred ca e mai scump si ma leaga pe un numar de ani. Leasingul operational nu ma leaga, iar asigurarile par a fi mai ieftine. Pare a fi o solutie si Arhi are dreptate. A mai facut cineva calculul asta?
NOU
Ia in calcul daca poti si varianta cu leasing operational pe o masina care arata ca noua la cativa zeci de mii de km. Eu am gasit-o la 45 de mii de km jumate de pret acum 2 ani si de atunci in afara de filtru de calitate al aerului si reviziile necesare nu am avut nici o problema, dar nu mi-am dat eu cu parerea la cumparare, ci niste experti in service.
NOU
Well, asa recunosti parvenitii ca tine. Oamenii care au facut bani cu mintea vor continua sa-si lase banii sa lucreze pentru ei si sa se bucure de lucruri care nu le apartin.
NOU
In america sunt carduri cu 0% pe 6-18 luni ,dar daca nu platesti in perioada respectiva creditul complet, platesti dobanda de 15-30% pe soladul ramas , de acolo isi fac banii . Toate magazinele ofera credit cardul lor de credit, dar daca stai sa citesti ce e scris cu caractere mici, respectivul card e oferit de o anumita banca.
Masini cu dobanda 0% pe 5 ani , exista dar dobanda e inclusa in pretul masini de la inceput.
Muncesc la o firma care vinde prin credite de la o anumita banca , banca are comision de 20% inclus in pretul nostru si clientul plateste dobanda de 1,9 % sau ar fi varianta cu comision 0 inclus in pretul nostru si dobanda de 9%.
Iphone era la 200$ doar ca trebuia sa semnezi contract pe 2 ani sa platesti 100$ lunar .
Legat de leasing si credite, fiecare situatie trebuie analizata.