De Mark3000
Unii dintre voi din cand in cand se mai lovesc de cate un clasor sau mai multe de timbre (sau marci postale – denumirea corecta) si au impresia ca se vor imbogati de pe urma lor (sau macar ca vor merge pana la mare). Doar ca… nu stiu cui sa vanda, cat sa ceara, de ce nu cumpara nimeni samd.
Problema e ca de cele mai multe ori estimati gresit valoarea acelor timbre. Asa ca v-am enumerat mai jos cateva idei ca sa va ajute sa va organizati mai bine.
Ca regula de autoevaluare a colectiei:
Daca ati mostenit o colectie cat de cat mare, bine structurata si alaturi un catalog sau doua de timbre merita sa va evaluati colectia. Platiti timpul unui specialist si faceti-o. N-ar trebui sa coste mult, mai ales daca gasiti un pensionar pasionat.
Daca ati mostenit o mica/mare cantitate de timbre, frumoase sau nu, din tari exotice samd… cititi mai jos:
Autoevaluarea trebuie sa va faca idee de pretul minim pe care il puteti obtine, evident s-ar putea sa aveti exemplare mai scumpe in colectie, dar nu va imaginati ca o sa dati lovitura.
Tot ce e indoit, patat si emis dupa 1920 nu valoreaza nimic – dati-le unui copil sa se joace
Tot ce e strain (mai ales din tari exotice) dupa 1960 nu valoreaza nimic – dati-le unui copil sa se joace
Tot ce e romanesc stampilat dupa 1960 nu valoreaza nimic – dati-le unui copil sa se joace
Nu, timbrele stampilate cu PCR si cu Ceausescu nu valoreaza nimic, pentru nimeni.
Tot ce e romanesc nestampilat dupa 1970 puteti lua in considerare o valoare autoevaluare de 0,50 lei pe timbru
Tot ce e romanesc stampilat intre 1920-1960 valoare autoevaluare 0,20 lei pe timbru
Tot ce e romanesc nestampilat intre 1920-1960 valoare autoevaluare 2 lei pe timbru
Tot ce e romanesc stampilat/nestampilat inainte de 1920, daca aveti multe merita sa faceti o mica evaluare, daca aveti putine valoare autoevaluare – 5 lei pe timbru (nu ca n-ar fi unele care nu valoreaza mai nimic
Tot ce e strain inainte de 1960 – valoare autoevaluare 0,20 lei dar le veti vinde mult mai greu, sunt dificil de evaluat.
Colitele (acele timbre cu margini) stampilate romanesti/straine – valoare autoevaluare 2 lei
Colitele nestampilate romanesti/straine – valoare autoevaluare 5 lei
Clasoarele au valoare doar daca sunt aproape noi, cu toate foliile intacte si puteti cere pe ele 30-40% din valoarea unuia nou de dimensiune asemanatoare.
Daca dupa autoevaluare strangeti macar cateva sute de lei incercati sa faceti o evaluare a colectiei, altfel va pierdeti timpul. Daca nu, dar aveti totusi ceva care depaseste cateva zeci de lei, mergeti la clubul filatelistilor de la voi din oras si acceptati prima oferta. Probabil veti bea doua-trei beri in loc sa stati cu niste petice de hartie nefolositoare in casa.
NOU
Ce-a fost asta ?
NOU
‘Da fuck did I just read?
NOU
Da cu reactia voastra (tu si Sagi) de ultras ce descopera existenta altor sporturi in afara de fotbal ce e ?
NOU
Auzi cap de rumegus? Eu am facut sport de performanta. Si nu, nu fotbal. Asa ca nu veni cu replici de-astea ieftine doar pentru ca nu intelegi o gluma. Mai cultiva-ti simtul umorului (stai linistit, se educa in timp) si pe urma mai vino cu istețisme pe aici. Si vedem cum facem…
NOU
🙂 recunosc ca mi-a placut asta cu rumegusul. Da te-o cam durut treaba cu fotbalul. Ce sa faci, unii nu detecteaza umorul altii nu suporta sa-i faci ultrasi. Life goes on.
NOU
Am si eu cateva mii colectionate timp de cativa ani in timpul copilariei “ceausiste” (’88-’89) si inca 2-3 ani dupa ’89. Din toate categoriile mentionate de autorul post-ului. A fost, cred, cel mai sanatos hobby pe care l-am avut vreodata. Am investit bani, timp, si multa pasiune in vremea aceea. As putea spune ca sunt parte din viata mea. Sa le consider “petice de hartie nefolositoare in casa” ar fi o blasfemie.
NOU
Si sa le lasi copilului cand mai creste si intelege, probabil va fi priceless.
NOU
Prietene, sigur fumezi de unde trebuie?
NOU
+1 ;-)))
NOU
daca alea vechi sunt scumpe si alea de dupa anul xx le dai copiilor sa se joace, ele cum se invechesc si devin valoroase?
NOU
Daca sunt suficient de noi si nefolositoare incat sa le poti da copiilor sa se joace inseamna ca s-au tiparit suficient de multe incat sa fie nevaloroase si peste 100 – 200 ani. Get the idea?
NOU
eu zic sa il pastrezi in soperanta ca toti ceilalti il dau la copii sa se joace si le distrug. Asa tu ramai cu singurul care mai exista si bingo, stra-stra-stra-nepotii tai isi iau vila cu timbru ala.
NOU
la dolhasca
NOU
@ Lucifer: Sincer, spatiul ocupat de timbrele alea e mai valoros decat timbrele in sine. Sincer, daca tu crezi ca esti singurul care le va pastra in speranta ca restul le arunca… probabil copiii tai vor fi de alta parere. In fine, fiecare e liber sa tina in casa ceea ce crede de cuviinta, dar daca am invatat vreodata ceva de la “Pawn Stars” de pe History e ca nu tot ceea ce e vechi are si valoare.
NOU
Next post as vrea sa fie despre gumele turbo si ulker final
NOU
Lazer
NOU
‘Suprizele’ Lazer erau cele mai tari. Se stie!!!
NOU
Cred ca ai uitat ceva: cereti doua opinii separate de evaluare, sa nu aveti ceva care e de valoare si sa va “faca” evaluatorul. Poate stiti si voi poezia: “asta valoreaza 200, iti dau eu 150 ca sa nu pierzi timpul”
NOU
corect, aveam şi eu un timbru de pe la 1897 şi domnii filatelişti au încercat să mă fraierească. oricum nu-s sigur că am obţinut preţul corect pe el, da’ tot a fost de vreo şapte ori mai mare decât la prima evaluare.
şi pentru cosmin de mai jos: primele două evaluări chiar acolo le-am făcut, lângă ambasada Turciei…
NOU
eu am gasit pe vremea lui ceasca un timbru cu regele mihai, nestampilat.
NOU
Bunicul a gasit pe vremea Regelui Mihai un timbru cu ceasca nestampilat. Suprarealism tarziu…
NOU
Deci un timbru de aproape 100 de ani e nefolositor. Yeah right! Sa inteleg ca si bancnotele sau monezile din 1920 sunt nefolositoare?
NOU
Exact! :))
Nu tot ce e vechi are si valoare. Si bancnote vechi? C’mon! Inteleg pasiunea, dar nu si ratiunea de a cere cit nu face pe o bucata de hirtie.
NOU
Unul din editia limitata cu Freigedank la carma navei spatiale cat valoreaza?
NOU
10 yeni martieni 🙂
NOU
In Bucuresti in zona Perla este la parterul unui bloc o asociatie de filatelisti. In fiecare week se strang gramada. Cine vrea sa vada ce are in casa si sa le evalueze poate sa faca o vizita pe acolo.Preturile puse pe timbre sunt cam nerealiste. Valoarea o da la urma urmei cerere si oferta. Daca pe tine te roade ficatul ca vrei acel timbru scoti mai mult de 50 de bani pe el.
NOU
Corect.
Articolul este pentru non colectionarii care vor sa se imbogateasca de pe urma timbrelor.
Nici n-aveti idee cate mesaje de genul asta sunt:
“Am 148 de timbre vechi, cat valoreaza?
sau
Am cateva sute de timbre stampilate si nestampilate, scot macar 1000 de euro pe ele?”
NOU
Cand eram pusti, imi cumparam plicuri din alea cu timbre.
Apoi clasor, apoi schimburi cu prietenii, clasic 🙂
Nu ma pot lauda ca as fi avut cine stie ce colectie, dar era frumos.
Inainte de ’90 singurul mod in care puteai lua contact cu tarile capitaliste erau timbrele.
Imi amintesc cum ma uitam la timbrele din Antigua, Barbados, Fidji, mi se parea ca vin din alta lume.
PS. Mandria colectiei mele era o colita cu regele Mihai.
NOU
Multumesc @cosmin. Utila remarca.
NOU
In sfarsit un articol prost si pe arhiblog.
NOU
ma jignesti. Eu am trimis unul si mai prost si nefolositor odata 🙂 Dar eram beat 😉
NOU
Este oarecum un blog generalist. De ce e un articol prost?
NOU
Chiar este un blog generalist.
De aceea subiectele nu au cum sa fie in zona de maxim interes a tuturor, intotdeauna.
E adevarat ca a tratat subiectul pe scurt, insa daca s-ar fi apucat sa explice pe larg, i-ar fi trebuit un serial.
NOU
@jerome: de acord. Tocmai de aceea, cind vad un articol care nu intra in sfera mea de interes, ma abtin sa comentez sau sa-l cataloghez drept bun sau prost. Pe mine unul articolul ma lasa absolut rece, dar pentru altii poate fi chiar interesant. Asa ca de aici si pina la a spune ca articolul este prost…
NOU
Mersi, apreciez, “last is a place too”
NOU
Daca ai mostenit o colectie care pare super valoroasa,nu te juca cu filatelistii de duminica. Cateodata nu stiu nici ei sau vor incerca sa te pacaleasca.
In Romania nu avem decat foarte putini evaluatori
Restul,fara studii, si-au facut nume sau averi fraierind vaduve nestiutoare cu geamantane de timbre lasate mostenire.
NOU
Informatiile nu sunt complete si nici total adevarate. Surpriza sau nu pentru autorul articolului, sunt timbre straine dupa 1960 care se vand bine (ca pret, pentru pasionati). Aici intra cele din tari care acum nu mai exista (cehoslovacia, iugoslavia, urss, kampuchia etc). Vechimea, calitatea si raritatea (!) sunt factorii care determina pretul unei colectii in general, a unui timbru, in special. Conteaza daca seriile sunt complete, daca sunt organizate tematic etc. Poate sa fie un timbru stampilat, si nu in stare f buna, dar sa fie foarte rar – si atunci pretul creste. Criteriile din articol sunt bune daca vrem sa facem afaceri cu pustanii de la bloc. Pentru pasionati (filatelisti) valoarea se stabileste altfel. Dar discutia e lunga…P.S. Decat sa aruncati timbrele alea de le spune tipu’, mai bine dati la mine 🙂
NOU
Era vorba de autoevaluare, ca sa vezi daca iti bati capul mai departe, nu de o valoare clara si sigura a colectiei.
Faptul ca o tara nu exista, nu inseamna ca timbrele emise in milioane de exemplare si vandute mai departe au vreo valoare.
Da, si eu am niste clasoare cu timbre donate de prieteni, colegi dar n-am gasit niciodata ceva interesant si am avut catalogul langa mine.
NOU
Tocmai asta am spus si eu. Faptul ca o tara nu exista nu inseamna NEAPARAT ca timbrul are valoare. Dupa cum faptul ca e emis dupa ’60, la fel, nu inseamna OBLIGATORIU ca nu are valoare. Dupa cum am subliniat in comentariu, unul din cele mai importante criterii este raritatea…Si daca vorbim de filatelie, e bine de stiut ca sunt multe emisiuni (asa se cheama, fara nici o legatura cu TV), inclusiv romanesti, scoase in editie speciala, aniversara etc, in serii limitate si cu grafica de exceptie care au valoare buna chiar daca nu au decat 20 de ani vechime…
NOU
Sa ne intelegem, in majoritatea colectiilor nu ajung acele timbre valoroase, care in general au pret mare inca de la start. Vezi seriile si colitele nedantelate emise de Romfilatelia in anii 60-70-80.
De aceea am recomandat o evaluare pentru colectiile structurate care au fost facute de filatelistii pasionati, care au si bagat bani seriosi in colectia lor.
NOU
Eu am avut pana nu demult o mica colectie de machete auto la scara 1/18. Nu erau multe, doar vreo 12, foarte multe aveam la scara 1/43 (vreo 80). Dar pt cele 1/18 a trebuit sa renunt la multe chefuri si vacante cu prietenii sa le pot cumpara (deh, pasiune de atunci). Acum mai am doar 3, puse undeva sus, la care se uita fiu-meu cu jind.
Si ca fapt divers, stiu pe cineva care a investit cateva MII de euro bune in colectii de gen (acum 2 ani peste 7000 euro).
Concluzionand, aceste hobby-uri trebuiesc luate ca atare si intelese, fara a judeca pe cei ce investesc.
NOU
AM PUTA ATAT DE MICA INCAT NU MI-O VAD NICI CU NANOSCOPUL !
NOU
Wannabe…
NOU
Eu zic sa-ti faci timbre in editie limitata in care sa-ti etalezi ogranul mic 🙂 Sa vezi acolo valoare pe stranepotii tai!
NOU
Ia de aici sa scapi de problema: fr.123rf.com/photo_12592136_cote-d-39-ivoire-circa-2003-timbre-imprime-par-la-cote-d-39-ivoire-montre-femme-sexy-circa-2003.html
NOU
@infektus:
1. cred ca elefantii erau invidiosi pe “fildesul” ivorienilor care se uitau la timbru.
2. cum plm se lipea timbrul de scrisoare daca aia dadeau limbi pe fata, nu pe spate? =))))
NOU
Nici un colectionar adevarat nu si-ar vinde colectia pentru care a muncit zeci de ani.
NOU
Da, dar mostenitorii ar face-o 😉
NOU
pentru generatia noua e normal sa nu fie interesant articolul dar pentru noi, astia mai batrani, care am apucat macar cativa ani de scoala pe timpul lui ceausescu, e un articol util. 🙂
NOU
Adevarul ca la un moment dat fiecare din noi a fost prins de microbul “colectionarului”, fie ca au fost timbre, fluturi, gandaci, plante, bani vechi, capace de bere, pachete de tigari (!) sau doze de bere 🙂
Ii o mica ramasita din mostenirea genetica a omului “hunter/gatherer”
Eu de exemplu colectionez “IT Memorabilia”, orice’i mic inainte de 1980, de era PC’ului. Deocamdata nu valoreaza nimic. Posibil cand or fi nepotii mei batrani, o sa coste ceva, dar pe mine ma costa putin cautarea si arhivarea.
NOU
Azi dimineata am scris despre Pawn Shop-ul in stil american, posibil ca multi romani sa aiba prin casa cate ceva de valoare doar ca nu stiu unde sa estimeze acel obiect.
Noi ori nu avem colectionari atat de impatimiti ori colectionarii nu au habar pe unde sa isi vanda colectiile. Nu avem case de amanet specializate.
NOU
Mi-este aproape imposibil sa citesc un blog cu greseli de gramatica…
NOU
Eu am vazut o gramada de case de amanet in Bucuresti. Recunosc ca nu am intrat, dar o fi vreunul mai rasarit, asemanator celui al lui Rick de pe History.
NOU
Am cateva clasoare cu nimicuri de la bunici, Capul de bour si alte marci valoroase n-au ajuns la mine. Le pastrez ca amintire, nu pentru valoarea lor, care stiu ca nu e prea mare.
NOU
Pentru cei care considera timbrele dubioase, va instiintez ca exista o firma de stat care se ocupa cu comercializarea acestora, se cheama Romfilatelia, si e una din putinele firme de stat care are un profit baban.
NOU
“Probabil veti bea doua-trei beri in loc sa stati cu niste petice de hartie nefolositoare in casa.”
Mai bine citeam arabeste si nu mai pierdeam timpul. Concluzie hipiota.
NOU
Am cateva clasoare cu timbre de pe vremea lui Ceasca, fiecare timbru bagat in tzipla. Mai astept 25 de ani si dupa aia mai vedem.
NOU
hobby-ul de colectionat timbre este o treaba faina. la fel ca si cel de colectionat bani. dar eu cum nu am rabdare de asa ceva, am decis sa colectionez ilustrate. sau vederi cum le spune acuma. treaba la fel de faina care imi incanta sufletul 🙂
NOU
prietene, sugi pula.
Acum 15 ani cumparam colite intr-o veselie din anii ’50-60, nestampilate, de la filatelie, platind pe ele intr-o vara echivalentul unei biciclete BMX.
Iar tu acum imi spui ca valoreaaza 5 lei fiecare? Cate beri imi dai pe ele, sa stiu cate iti sparg in cap?
NOU
Prietene, acest articol nu era pentru tine, daca esti colectionar stii cat valoreaza. E pentru cei care au descoperit un clasor plin de timbre triunghiulare din Mongolia si Guineea Bissau si ceva plicuri cu timbre cu Ceausescu si cred ca au dat lovitura.
In rest, ceea ce-mi doresti tu mie iti doresc si eu tie inzecit 😉
NOU
Am un timbru cu Piersic cand o alinta pe Marga Barbu, valoreaza ceva?:)
NOU
Am si eu o intrebare…Au vreo valoare timbrele postale germane din perioada olimpiadei din 1972???
NOU
Nu sunt in filatelist nici macar amator de aeea am nevoie de ajutorul dumneavoastra pentru a le- putea evalua
NOU
Am citeva cu franklin , Washington, rosvelt si un clasor cu Ceva timbre frantuzesti. Ma puteti indruma unde pot face aceasta evaloare ?
NOU
Da; a facut cineva remarca potrivita! Articolul e execrabil! Cineva l-a platit pe autorul articolului pentru a prosti lumea, sau chiar asta e “”gandirea”” lui?
NOU
dar ia zi-ne tu, de ce e execrabil?