Observ că în ultima perioadă se pune accentul maxim pe exprimarea vintage, atunci cand se vorbeşte despre mâncare. Pe unde te duci şi pe unde te întorci, găseşti vorbirea lui Păstorel, eventual şi reţeta sa de mici sau cea de cozonac. Dimineaţă, într-o reclamă, un nene îi dădea cu luăm ficaţoiul cel proaspăt şi îl păturim în sare.

Nu am înţeles niciodată de ce ar trebui să mă simt mai pofticios când vorbesc unii cu accent de la ţară şi în loc de ficat, zic ficăţoi sau păturit în loc de împăturit. Faza e că săptămâna trecută, am găsit aceeaşi chestie la localul Sergiana din Sibiu (care fie vorba între noi, are o mâncare uber naşpa şi nişte preţuri ultra mari), care Sergiana avea un meniu care concorda cu ficăţoiul tipului de mai sus.

No, drajilor, luaţi de cercaţi făr’ de grijă bucate de la Sergiana, tomna din Poiana Mărului… tomnite din carne faină şi proaspătă, din porcu’ nost’, şi după reţepturi drepte şi cinstite… Că Moşu şi Buna ne-or învăţat să grijim şunca şi cârnaţii de când umblă pe picioare, pân’ bătătură şi până-s aninate-n cui de grindă. Slană, cârnaţuri, şunci, salamuri şi păstrămuri de le aflaţi pân’ boltă, la noi ori la v-un comerţant şi îs cu semnu nost’ pă ele, puneţi-vă la masă, că-ţi ave sărbătoare-n casă! Că tradiţia de-o laudă alţii şi-i doar vorbă, la noi îi leje nesmintită şi te bucură din ceriu gurii, până-n foale, batăr că-ţi alină casa sufletului…

Faza comică a fost când, în meniul lor plin de ardelenisme şi cuvinte din cretacic, care ar trebui să îţi provoace o foame cruntă, apar produse pe care nu le pot ficăţeliza. Drept urmare, au în meniu Chiept de raţă cu gorgonzola şi Chiept de raţă cu sos caramel.

Să cheptuiţi bine!

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

28 comentarii Adaugă comentariu

  1. chapeau!

  2. Eu zâc ca te-or tras in chiept, di tăt.

  3. #3

    Am auzit că ăia de la Sergiana au cârnaţi buni.

  4. Rromanii is snobi si au impresia daca halesc chiect de rata cu gorgonzola is niste fiinte superioare …

  5. #5

    lasa chieptu’ si da-i cu shaworma…

  6. Si ungurii de la Balaton mai dau gherle din astea, dar la ei macar e neintentionat si incercau sa se adapteze la o hoarda de romani in extrasezon 🙂
    i929.photobucket.com/albums/ad140/Zoonapolitikon/meniu_hotel.jpg

  7. Puteau să pună pieptuleț.

  8. nimic de meci si de demisie? hai ca stiu ca pregatesti ceva.

  9. Pana apuci sa descifrezi hieroglifele, iti trece pofta.
    Una e sa auzi vorbindu-se ardeleneste, alta e sa citesti un text impanat de regionalisme.
    Sper ca nu am jignit nici un ardelean de pe aici 😛

    • #10

      Uirebit » lasa-i, ca nu se jignesc decat daca le atragi atentia, altfel e prea mult de munca

  10. @Cata – :-))))) Parca ar fi de pe engrish.com

  11. @Cata: tare aia cu Loaded conopida :))

  12. @Dorian, @punKreas: va dati seama ce fata am facut eu cand mi-a adus chelnerul meniul ala. Nu imi dadeam seama daca face misto de mine sau e serios omul 🙂

  13. #14

    Bine c-ai primit chieptuletz, că de primeai chizduţă în suc propriu cu aromă de peşte era mai nasol.

  14. Cred ca Sergiana e unul din localurile alea “uber-inconsecvente” unde calitatea difera in functie de cheful bucatarului. Eu spre exemplu am mancat excelent la aceeasi Sergiana din Sibiu, la niste preturi corecte. Singurul lucru care l-am putut reprosa a fost atmosfera de hruba dar mnah! aparent e mai cool la subsol :).

    • #16

      jollyca » foarte posibil. de fapt, am mai patit exact la fel la new yorker in sibiu, unde am mancat dumnezeieste primele 2 zile, dupa care a 3 a zi am mancat aceeasi mancare, dar mizerabila. de ce? plecase bucatarul pe vas de croaziera pe dunare si era altul:))) am martori, scrie si crivat de asta

    • Abia ce-am vazut si post-ul lui Crivat pe tema asta 🙂

      Sergiana mi-a lasat o impresie ok in ambele locatii – si in Sibiu si in Brasov. E drept, in ambele ocazii eram destul de lesinat de foame si as fi dat orice pentru un “shot” de palinca 😀

  15. Chept de ratoa cu gorgonzalau uai.

  16. barabulî bătuşiti se zice la piure de cartofi in zona de unde vin io (neamt) 😀

  17. #20

    ce de-a cratime si apostrofuri. Te doare capul pana termini de citit chestia aia..Strabunicul limbajului ” messenger”

  18. Da’ chiept de raţă cu gorgonţoi ce-are ?

  19. Intrebare ultra relevanta: Care Pastorel? Teodoreanu?

  20. #26

    loool. misto. funny. chiept cu gorgonzola.:))))

  21. Este un restaurant numit Sergiana in Brasov. Au cel mai haios meniu pe care l-am citit vreodata. De exemplu: muschi de vita “botezat d’engleji dup’un rus de-i zice Stroganoff ” 😆

    Asta este intoducerea in meniu:

    “Domnule dragă, află că mare cinste şi bucurie ne-ai făcut când ne-ai băgat în samă. Şi mai află că şi noi te-om cinsti de eşti numa unu, ori cu muierea, ori cu cine te-ai aflat şi te-ai înţăles. Că ăsta-i rostu nost. Să ne grijim de toate ca să te îmbucuri c-ai şezut în locanta noastă. Că altminteri nu-i pomeneală să te întorni ş-altdat.
    Şi să mai şti, domnule dragă, că noi te-om aştepta în toată zîua cu bucate alese, grijit tocmite, bere rece nemţască şi vinuri de soi, de pe la noi, ca să-ţi tihnească şi să te aline la casa sufletului!
    Dară ia aminte ! Lasă năcazurile şi nevoile la uşă, nu te aşeza cu ştresu la masă că nu ţi-a umbla bine! Vinu şi bucatele, de le-i ajuta c-o pălincă ş-o snoavă ticluită, or face trabă mai bună.
    Ş-apoi bagă de samă, la noi, în chimniţă şi în grădină, se mănâncă-n trii limbi cu mare gură bucuroasă. Săseşte, ungureşte şi româneşte. Doar p-o formă de-i pofti o probă de cetire, pentru trii feluri de vită, toate la fel de ocoşe-n farfurie, da?… dă tot altfel: muşchi de vacă cu tarhon, ca la Helder, ori la fel de bine-un muşchi de vacă cu şurţ de costiţă afumată, ca la Pesta, şi fain şi-al treilea Muşchi de vită, cu sos pestriţ şi strochituri de ficăţei.
    Om găsi minteni ceva pre cum ţi-i vrerea: iuţeli reci ori fierbinţeli înnecate-n sosuri, ori zvântate,?toate s-adună şi se potrivesc că-s … Bunătăţuri din Ardeal. “

  22. Este un restaurant numit Sergiana in Brasov. Au cel mai haios meniu pe care l-am citit vreodata. De exemplu: muschi de vita “botezat d’engleji dup’un rus de-i zice Stroganoff ” 😆
    Asta este intoducerea in meniu:
    “Domnule dragă, află că mare cinste şi bucurie ne-ai făcut când ne-ai băgat în samă. Şi mai află că şi noi te-om cinsti de eşti numa unu, ori cu muierea, ori cu cine te-ai aflat şi te-ai înţăles. Că ăsta-i rostu nost. Să ne grijim de toate ca să te îmbucuri c-ai şezut în locanta noastă. Că altminteri nu-i pomeneală să te întorni ş-altdat.
    Şi să mai şti, domnule dragă, că noi te-om aştepta în toată zîua cu bucate alese, grijit tocmite, bere rece nemţască şi vinuri de soi, de pe la noi, ca să-ţi tihnească şi să te aline la casa sufletului!
    Dară ia aminte ! Lasă năcazurile şi nevoile la uşă, nu te aşeza cu ştresu la masă că nu ţi-a umbla bine! Vinu şi bucatele, de le-i ajuta c-o pălincă ş-o snoavă ticluită, or face trabă mai bună.
    Ş-apoi bagă de samă, la noi, în chimniţă şi în grădină, se mănâncă-n trii limbi cu mare gură bucuroasă. Săseşte, ungureşte şi româneşte. Doar p-o formă de-i pofti o probă de cetire, pentru trii feluri de vită, toate la fel de ocoşe-n farfurie, da?… dă tot altfel: muşchi de vacă cu tarhon, ca la Helder, ori la fel de bine-un muşchi de vacă cu şurţ de costiţă afumată, ca la Pesta, şi fain şi-al treilea Muşchi de vită, cu sos pestriţ şi strochituri de ficăţei.
    Om găsi minteni ceva pre cum ţi-i vrerea: iuţeli reci ori fierbinţeli înnecate-n sosuri, ori zvântate,?toate s-adună şi se potrivesc că-s … Bunătăţuri din Ardeal. “