La sfârşitul anului trecut, la sistemul public de asigurări sociale de sănătate contribuiau doar 6,74 milioane de români, în timp ce peste 12 milioane erau asiguraţi, dar scutiţi de la plata CASS – se specifică în auditul Curţii de Conturi.
Uite de asta. Pentru că 6.5 milioane plătesc pentru 12 milioane. Simplu.
Un sistem tâmpit și inechitabil, care bate monedă pe solidaritatea socială, dar o solidaritate unde doar fraierii care muncesc și își plătesc taxele contribuie cu bani, restul beneficiază de solidaritate.
Gen câți țigani asigurați știți, nu? Nu mai zic că, în românia, dacă nu ai niciun venit, beneficiezi de asigurare full, ca băieții, pentru că solidaritate socială, dar dacă ai avut asigurare până ieri și azi ai căzut în cap, nu mai ai decât acces la servicii de urgență. Desigur, același sistem îți permite să te duci să plătești asigurarea ulterior și ești marfă.
Vă spun, atâta bătaie de joc față de banii publici cât este în românia, mă îndoiesc că mai există undeva în UE.
NOU
Păi. Cred că mare parte din cei care nu plătesc sunt pensionarii….
NOU
Ia întreabă-ți babacii.
NOU
Aici e o discutie lunga, despre cati aia scutiti asigurati sunt scutiti pe bune si cati sunt doar capuse. Inteleg, sa fie scutiti copii, care nu sunt majori si care pot folosi la o adica asigurarea parintilor, in caz de apare vreo problema. Insa am o problema, cu restul care ei nu platesc nimic si vor solidaritatea asta sociala pe care toti clameaza.
De asemenea, ar fi misto sa se vada cam cum se deconteaza anumite servicii de cate casa de asigurari si cum pentru chestii banale, spitalele te “imbolnavesc” intentionat, pentru ca mai multe coduri pe o cerere de despagubire egal mai multe sanse de castig.
Problema sistemului romanesc de sanatate, nu au fost niciodata banii, ci faptul ca se fura exagerat de mult, raportat la cat se plateste de catre cetatean. Iar cand aud, pe oricine despre cresterea contributiilor la sanatate, imi vine sa-l trimit intr-un spital orasenesc si sa se trateze acolo unde s-au terminat vorba aia fondurile pe luna asta. Daca maine s-ar face facultative asigurarile de sanatate, maxim 3 luni tot ce inseamna spital e in faliment, cu cateva mici exceptii. Dar din nou, sunt solidari nu….
NOU
Nevasta a aflat asta de la medicul de familie 🙂
O chestie când a întrebat ea de ce nu primește gratuitate, ca se încadra, a cotizat non stop, măcar un rahat, și i-a zis medicul în față ca, chiar dacă are dreptul e obligata sa dea gratuitățile doar la cei fără venituri
NOU
Aia 12 milioane sunt copii pana in 18 ani, studenti pana in 26 de ani, pensionari cu pensie sub 740 de lei, someri.
Ai vrea sa platesti asigurari suplimentare pentru fiecare copil pe care il ai?
NOU
Cred ca cei de care spui tu sunt restul de la 12 la 18 milioane(sau cati mai suntem de toti).
NOU
nu sunt 12 milioane
NOU
si 2 tigani cinstiti, cu greutati in viata. sa nu uitam de astia.
Misto e ca drept de vot au 19 milioane, taxe platesc nici 7.
NOU
Da, asa cum platesc intretinere in plus pentru fiecare copil, haine, mancare etc!
NOU
Quick research pe google. Pensionari cu <740 sunt 1 mil, minori vreo 4 mil, studenti vreo 0.5 mil, someri 0.5mil. Din 12 tot raman 6. Raport de 1 la 1, eu la 70 de kile, chiar simt orice om pe care il car in brate. 🙂
NOU
Da. Discutia este mai larga. Nu e vorba daca vrei, e vorba ca orice serviciu trebuie platit. Daca nu il platesti tu il plateste altcineva.
– asigurare de servicii de urgenta pentru toata lumea.
– pachete de asigurari diferentiate. De exemplu, daca eu platesc un pachet premium sa pot sa imi duc sotia sa nasca la stat si sa fie cazata salon de 2 persoane, nu la salon de 8. Ca altfel eu tot platesc si a nascut la privat, intelegi?
– daca sunt pe sistemul actual si beneficiez de serviciile actuale, sincer nu mai vreau sa platesc. Ca oricum, cu orice ajung la privat. Si da, au si sotia si cel mic asigurare. Ca in lumea reala nu merge sa plateasca unul si beneficieze 3.
NOU
Si-asa stam bine la natalitate, ar fi o idee excelenta sa luam pielea de pe parinti. Plm, deja dau 10% din salariu la sanatate, mai dau 10% și pentru puradel, ce naiba.
NOU
Hai ca o arzi un pic cu parul in ochi. Hai cu se poate cu deduceri de taxe. Mai pe intelesul tau (ca te faci ca nu vrei sa intelegi, sunt 100% sigur de asta) scazi din totalul pe care il platesti. Adica daca platesti 10000 lei la stat (anual) si ai un copil, iti scad x%. Daca ai 2 iti scad mai mult.
In schimb nu iti dau moca nimic.
Nu ai venituri, iti dau ajutor sub forma de voucher, cu care iei ce trebuie pentru copii (papica, haine rechizite). Ai luat altceva, puscarie 20 de ani pentru magazin si pentru tine. Voucher electronic si urmaresc pe ce dai banii si fac controale.
Altceva?
NOU
Și liber-profesioniști (bloggeri, etc) care încasează bartere și parandărături pe Revolut. 😉
NOU
Doar pe alcoolicii care ajung la urgențe cu capul spart sau chestii se cheltuie enorm anual….la fel pe toţi drogaţii care vor ei sa fie interesanţi si cand cineva care a cotizat toata viaţa si nu a fost o zi in spital dar brusc are nevoie de o operaţie, sa te ţii atunci șpagi si sa iţi cumperi singur chestii ca spitalul nu are…pt tine, ca i-a cheltuit din solidaritate pe gunoaiele de mai sus
NOU
Ai dreptate, balanta e inclinata mult prea jos in cazul celor care nu platesc CASS, insa, in aceste 12 milioane de asigurati care nu platesc intra si pensionarii cu pensia mai mica de 1000 de lei, pensionarii pe caz de boala, copii, persoane cu handicap, femei insarcinate si in co de crestere copil…
Nu le iau apararea asistatilor social, sa se inteleaga. Vreau sa subliniez ca nu toti cei 12 milioane sunt niste asistati social.
NOU
nici macar nu m-am gandit la ei. sunt o mica parte din cei 12 milioane
NOU
Sunt clar 6.5 milioane de pensionari. Apoi mai sunt cam ~3 milioane copii si tineri aflati la studii, iste sute de mii someri, asistati social si bomboana pe coliva bugetului sanatatii: 3 milioane oameni apti de munca ce se trag pe cur.
NOU
doar pensionarii cu pensii sub 1000 de lei nu platesc CASS
NOU
Surprinzator sau nu, in Romania exista vreo 4 milioane de copii sub 18 ani si vreun milion de studenti.
NOU
Ca m-au luat dracii. Nu platesti taxe, esti cu palma in cur, fara drept de vot. Esti cetatean cand contribui, nu cand primesti. Bugetarii fara drept de vot.
NOU
De unde dracu ieșiți, frate? Ce societate bolnavă la cap vreți să vă construiți? Pe ce teorii demente vă bazați lăturile astea vărsate pe net? Adică dacă eu câștig mai mult decât tine trebuie musai să am și drepturi proporționale mai mari? De ce dacă tu faci 1000 EUR / lună și eu fac 2000 voturile noastre să conteze la fel? Dar femeile de ce să voteze? Parcă nici ăia care nu-s blonzi cu ochi albaștri nu-s demni de vot… Eu i-aș băga într-un loc unde să pun blonzi să se asigure că muncesc! Și le dau în dotare niște câini de rasă. Băi, uite – încă o idee – dacă nu muncesc, eu zic să-i gazăm, ce ne mai pierdem vremea? Oh wait…
NOU
Esti prost. Din multe motive. Si esti si analfabet fuctional ca se pare ca nu esti capabil sa intelegi un text simplu.
– eu vorbeam de dreptul de vot si il conditionam de faptul ca platesti taxe. PUNCT.
– te-ai gandit tu repede ca poate sunt rasist. Nu, nu sunt prostule. Mi se rupe de ce sex ai, ce sex iti place sa bagi in tine, ce culoare ai, ce limba vorbesti, ce religie ai si daca iti plac dovleceii pe gratar sau ananas in pizza.
Eu am o regula simpla pe care o aplic si pentru mine si pentru ca esti prost iti explic pe intelesul tau: Daca la un gratar participa 3 insi si doar 2 platesc, ala ultimul nu alege ce carne se pune pe gratar. Da? E pe intelesul tau? Chiar daca sunt eu ala care nu are bani, intelegi?
Evident, tu fiind foarte prost ai inteles ca de fapt eu vreu sa il omoram pe ala nr 3.
Da, e un pic exagerat cu bugetarii, daca reducem la absurb si privatul nu mai plateste taxe, bugetarii o sa-ti asigure servicii de calitate ca inainte de 89. Adica bataie si muie, daca comentezi.
NOU
Îmi asum că pot fi prost, dar am o problemă cu analfabet functional – ” eu vorbeam de dreptul de vot si il conditionam de faptul ca platesti taxe. PUNCT.” . Cred că am înțeles asta, eu îți arătam că dacă tu vrei să condiționezi votul de plata taxelor, EU (atenție la subiect, nu mai era vorba de tine acolo, cu toate că e un eu impersonal, vrând să subliniez că altcineva decât tine) pot să vreau condiționarea votului și a altor drepturi în funcție de altă linie arbitrara. Hai că nu te-am făcut rasist, am zis că eu (sau altcineva) pot fi și dacă dăm drumul la chestii de luat drepturi se poate ajunge la chestii unde am mai fost. Aia cu bugetarii nu-ți mai explic că-s prost și nu știu cum e. În rest, dacă tu chiar faci aia cu grătarul, înțeleg de ce nu o să fim prieteni niciodată, că io îs prost și ii las pe toți să spună ce vor să mănânce chiar și când plătesc eu.
NOU
Fular, nici tu nu pari a fi mai inteligent ca el, mai citește ce efect au avut în trecut așa zisele taxe de sondaj ( poll taxes) și cât de vital e ca într-o societate să participe la vot cât mai multe categorii, mai ales săracii, tocmai pentru a le crea condiții să nu mai fie săraki.
NOU
Bun, deci nu esti prost si nici analfabet functional. Am stabilit asta.
Limitarea unui drept, nu este necesar sa ne duca la nenorociri cum au mai fost. As zice ca putem ajunge acolo si fara sa limitam drepturi si ca ajungem acolo si din cauza ca voteaza oameni usor manipulabili. O legatura destul de directa cu faptul ca nu platesc taxe.
La bugetari, e complicat rau si sunt de acord cu asta. Desi platesc taxe si ei (indirect alimentate tot de catre privat), argumentez ca sistemul este atat de corupt, putred si plin de oameni care pur si capuseaza, incat sunt doua variante: distrus complet si refacut de la 0 sau lipstit de capacitatea de aparare, adica votul dat catre politicienti care mentin sistemul actual. A doua solutie e mai ok ca nu permite sistemului corupt sa se regenereze pe termen lung. Poate gresesc, dar hei, am dreptul la o parere, ca inca nu a interzis nimeni asta. wink wink.
Referitor la gratar, nu. Probabil am putea fi prieteni 🙂
Eu sunt ala care merge la cumparaturi dupa ce ii intreaba pe toti ce vor sa manance, eu fac carnea pe gratar si tot eu nu trag de oameni sa-si plateasca partea. Pentru ca imi place compania lor, faptul ca stam impreuna si bem o visinata facuta de mine.
Si poza cu Furnalul de Mici: 2 m deschidere focar.
prnt.sc/urrbu9
NOU
@Andrei. Begun in the 1890s as a legal way to keep African Americans from voting in southern states, poll taxes were essentially a voting fee.
Nu stiam de asta, dar cred ca e e evident ca a fost facuta ca sa impiedice votul speculand faptul ca erau intr-o saracie lucie. Situatia s-a schimbat fata de atunci, inca se mai judecau vrajitoare in perioada aia si asta spune zic eu destul de multe.
Daca ai platit si un 1 lei impozit, votezi. Excluderea mea (facuta asa arbitrar) poate fi rafinata. Hei daca ai o idee mai buna, chiar pot si sa ascult. Insa sistemul actual cand 6 mil platesc si 12 mil nu platesc, este gresit!
NOU
Singura chestie reală e educația. Dacă zici – plătești 1 leu și votezi, o să fie oameni interesați să plătească pentru ăia – 1 mil de voturi = 1 mil RON – nici nu-i așa scump, că scoți banii rapid, un contract de canalizare și gata. Votul e un drept, așa funcționează democrația. Munca e un drept, nu o obligație, așa cum am vrea noi. Educația e un drept și mulți copii nu-l au. Dacă vreți să vă implicați în asta, urmăriți Casa Bună a lui Valeriu Nicolae sau alte ONG-uri care asta încearcă să facă – ajutam copiii să meargă la școală azi, o să lucreze și o să își cunoască rolul mâine. Poate nu perfect, dar oricum mai mult ca azi.
NOU
@CSB Hai ca se naste o poveste de dragoste. Complet de acord cu educatia si da, daca cumva as ajunge intr-o pozitie in care sa pot sa hotaresc, primul lucru pe care l-as face ar fi sa il intreb pe Valeriu cat are nevoie si ar fi 100% ca ar primii banii necesari sa scoata copiii din intunericul in care sunt acum. Indiferent de suma! Imi vine sa urlu cand ma gandesc ca sunt copii care nu au nici cele mai de baza chestii. Si boii astia de politicieni fura si din banii pentru ei.
Educatia este un drept, dar nu toti vor sa plateasca.
Sanatatea este un drept, dar nu toti vor sa plateasca.
Munca este un drept, dar nu vor toti sa munceasca.
Votul este un drept dar nu vor toti sa voteze.
Intelegi de ce ma radicalizez? Intelegi ca majoritatea doctorilor sunt niste spagari carora nu le pasa de viata ta? Ca profesorii din Ro sunt de fapt calaii acestui popor? Ca absolut nici o institutie de la buget nu fuctioneaza nici macar la 20% din cat trebuie? Daca nu intelegi astea, macar iti poti face o idee cum vad eu lucrurile si de unde ideea de le lua dreptul la vot.
NOU
…nu ne-am jignit
NOU
Pai da, ne-am porcait initial (mai mult eu am dat) dar uite ca nu suntem departe. Cred ca diferenta intre noi este ca el inca mai crede ca se poate pe o cale normala, iar eu zic ca nu si ca avem nevoie de parghii drastice.
In rest, ai vazut ce furnal am? :)))))
NOU
@fularPulsar du-te aprinde focul ca il iau pe Andrei si pe CSB si venim la un mic. Hai ca iese bine in final.
NOU
@fularPulsar: parca taxele sunt … impozitele.
Sanatatea si pensiile sunt contributii iar pentru aceste contributii cetateanul primeste in schimb servicii de sanatate si, respectiv, conform reglementarilor in vigoare pensie (cand are vechime, varsta etc.).
Eu cred ca e gresit sa denumim taxe contributiile sociale: sanatatea si pensiile.
In mod normal o asigurare o faci daca e necesara si, in mod obligatoriu, daca o faci atunci trebuie sa poti beneficia de ea!
In plus, consider de-a dreptul imbecila reglementarea prin care veniturile (altele decat salariile) implica contributii obligatorii la sanatate si la pensii. De ce trebuie sa platesc sanatate/pensii pentru venituri din investitii?
Nota: vezi bine ca NU am intrebat de ce trebuie sa platesc impozite… am intrebat DOAR de ce trebuie sa platesc sanatate/pensii pentru venituri din investitii.
Nu ar fi normal sa platesc doar impozit si sa fie treaba mea daca si unde ma asigur la sanatate precum si daca si unde imi asigur pensia?
NOU
Banii intrați în sistem sunt doar o parte a problemei. Corupția, furtul și incompetența oamenilor care conduc sistemul – de la ministru până la șefi de clinici – sunt cauze mai grave. Cea mai mare problemă e minciuna, ca director de spital te chinui să faci rapoartele să dea bine, să nu îți vină audit, nu să rezolvi probleme. Acum câteva zile am vorbit cu un medic care a auzit din presă că la spitalul lui nu e nicio problemă, ca sunt locuri și nu sunt probleme, când el trebuie să găseasca locuri în alte spitale unde să trimită pacienți. De la minister vine o listă cu spitale COVID și câte au locuri – unele din ele nu sunt lăsate de DSP să aibă secție COVID, deci locurile alea sunt doar pe hârtie. Băbăeți, aici nu e despre bani, e despre minciună care duce la moarte. Îmi aduc aminte vorba unui evreu bătrân, auzită la mâna a doua – ce bine e când o problemă se poate rezolva cu bani…
NOU
O să țin minte vorba asta, e foarte înțeleaptă.
NOU
Nu vreau sa apar pe nimeni, insa acest tip de sistem nu este o noutate, aruncati un ochi la sistemul francez, unde exista impozitare progresiva (sa vezi ce frumos e sa platesti impozit 42% din veniturile tale), unde exista foarte multi care nu au muncit, nu muncesc si nu vor munci decat intermitent, asa, de alibi, si care beneficiaza de asigurari medicale si sociale.
Raportul curtii de conturi arata intr-adevar cauza subfinantarii sistemului de sanatate, insa statul, ar trebui sa fie garantul unor servicii de sanatate(ce include pachetul, ar trebui discutat, in functie de statistici si politica de sanatate nationala), de calitate, egale si suficiente pentru toti cetatenii sai, indiferent de statutul lor social; aaa, vrei mai mult, pai hai sa dam o lege a asigurarilor private de sanatate, cu drepturi si obligatii.
Nu admir neaparat anumite sisteme, dar cu 16% impozit pe venit, in Romania se vor adanci si mai mult decalajele intre saraci si bogati, iar daca statul roman ar dori sa aiba bani (si) pentru sanatare, ar trebui sa reduca evaziunea fiscala si sa imbunatateasca colectarea veniturilor la buget, plus sa ia la puricat toate categoriile sociale ce nu isi pot justifica averea (poate pentru cei ce locuiesc in Romania nu e nimic socant, insa o groaza de averi, obtinute prin infractiuni in alte tari sunt transferate in Romania si albite, prin tranzactii imobiliare, auto, etc),si nimeni nu face nimic, in timp ce cefele late defileaza ostentativ(mai fac si chefuri cu politia).
As mai mentiona dezinteresul pentru sistemul public, care este neglijat si atacat din toate partile, spre a indruma pacientii spre mediul privat, unde au aparut retele puternice, ce fac lobby si au putere de decizie, pentru a isi spori veniturile.
NOU
Am o veste proasta, impozitul pe venit e 10%, nu 16. Si avem it-isti, constructori, cercetatori, si agricultori care nu îl plătesc.
Dar oricum cheltuielile de sanatate sunt finantate pe sistem de asigurare din alta taxa care e si ea tot 10%.
Raportul nu evidentiaza lipsa de venituri (dimpotriva) ci debandada de la cheltuieli, de ex faptul ca juma’ de venituri se duc pe servicii spitalicesti (media eu fiind pe la 29%).
NOU
“As mai mentiona dezinteresul pentru sistemul public, care este neglijat si atacat din toate partile, spre a indruma pacientii spre mediul privat, unde au aparut retele puternice, ce fac lobby si au putere de decizie, pentru a isi spori veniturile.”
Fun fact: cei mai multi medici din sistemul public au cabinetele lor private 😉
NOU
Tovarase becaly, ai uitat sa scrii ca in franta (aia cu impozit progresiv ) ,orice cheltuiala a unei firme sau meserias autorizat, ajung in factura platita de beneficiarul persoana fizica .Stii cu cat platesti un necalificat pe ora In franta ? Intre 45 si 60 € brut pe ora .Dar stii ca un instalator sau electrician iti poate scoate chiar si 125 € pe ora brut din buzunar ? Nu ,nu stii ,tu stii doar ca vrei impozit progresiv .
NOU
În Franta chiar si cu impozitele astea mari sistemul medical merge din ce în ce mai prost, ca nu mai sunt destui contribuitori (aici cei cu minim pe economie nu mai contribuie de fapt la mare lucru, brutul e aproape egal cu netul ca altfel ar fi prea scumpi).
Spitalele sunt bine echipate dar nu mai sunt bani sa se angajeze suficient personal (asta costa cel mai mult) si ajngi sa astepti un an pentru programare la specialist. Un medic sau o asistenta de ce sa lucreze pe bani putini la spital de stat decât la privat pe bani multi … deci cei cu bani putini care nu îsi permit sa mearga la privat au teoretic dreptul la servicii gratuite dar practic asteapta programare cu lunile si anii …
NOU
@Puiu, tocmai, pentru ca am cunostinte legate de ambele sisteme, si nu neaparat la nivel de utilizator de servicii, iti pot spune ca nu poti avea sanatate fara contributii.
Cat despre necalificatii aia cu 60 de euro pe ora, nu stiu unde si ce fac, dar eu stiu ca SMIC , pentru 35 de ore pe saptamana costa aproximativ 1600 pe ora pe angajator; nu de alta, dar o sa isi inchipuie unii ca un necalificat face 500 euro pe zi.
Si nu inteleg, de ce cheltuielile firmei sau meseriasului, unde ar trebui sa ajunga, nu in factura beneficiarului? Tu ai dori totul la negru? Pai uite Romania, mult la negru, la gri, si gandacii colcaie prin spitale, ca nu sunt bani.
@Rumbu, stiu ca pentru sanatate se plateste o taxa de aproape 10% de catre angajat, si 5% de catre angajator, insa constructia unui spital, policlinici, sau dispensar rural, echiparea se fac ca si investitii, din bani de la buget (aia pe care compania nationala de investitii ii cheltuie cu stadioane), deci din impozitele pe venituri.
Si multi medici sunt niste jigodii, pusi pe capatuiala, si care ar merita controale ANAF sa isi justifice averea, care activeaza in sistemul de stat doar pentru a isi face clientela pentru privat (culmea, acum sunt si fff bine platiti).
NOU
@…Becaly ….esti analfabet functional . Citeste ceea ce am scris, de o mie de ori ,poate asa pricepi.Am scris de necalificati angajati la firma ,nu la negru .
NOU
@Puiu, jignesti fara discernamant.Faceam comparatia cu Romania tocmai prin prisma faptului ca sunt multi angajati la negru, deci contributii zero, insa nu am afirmat niciodata ca cei din Franta sunt angajati la negru.
Poate te referi la un domeniu in care se lucreaza mult si greu, iar salariile sunt mari, cred ca multi si-ar dori sa aiba 50/60 euro pe ora ca necalificati, in conditiile in care SMIC-ul nu depaseste 11 euro pe ora, insa nu asta e ideea, ci faptul ca un sistem de sanatate nu poate functiona fara finantare.
Cat despre ceea ce spune Bogdan, si anume ca cei saraci nu beneficiaza de servicii medicale si asteapta cu lunile, da, cei ce au CMU sunt amanati, pentru ca nu vrei sa iti umpli unitatea sanitara de clanul Dialo sau Rachid cu familia, atunci le dai rdv la sfantu asteapta, si stai fara CMU.
NOU
Sau,platesti azi la n8velul salariului minim pe economie si esti fix ca cel care contribuie de 20,30 de ani. Sau,esti asistent persoana cu handicap platit de administratia locala si mai drept si de coasigurat, exact ca orice salariat. Sau, chemi ambulanta, spui ca ai cazut de undr vrri tu sau ca te doare ce vrei tu si esti examinat( mai ales daca ai o cunost8nta smechera, fie si infirmiera) din cap pina in picioare. Sau..
NOU
Mie mi se pare cute ca ne prefacem ca pe langa aia 6.74 milioane, mai sunt 12 milioane de oameni in tara.
NOU
nu invarti cutitul in rana, expato! :))
NOU
@Jo: oficial sunt. Ca i-a durut in rect si in loc sa-si faca pasaport crds au declarat in fals domiciliul in RO ca sa-si pastreze buletinul (daca le trebuie?) …
NOU
Salut, potrivit Digi24, în România avem așa:
Asigurați CNAS în 2019:
Asigurați exceptați de la plata contribuției peste 10.700.000
Exceptați de la plata asigurărilor conform legii 95/2006 – 5.606.479:
Copii, elevi, studenți sub 26 de ani – 4.519.146
Co-asigurați – 660.605
Persecutați politic, deportați, veterani, revoluționari – 206.789
Persoane cu handicap – 145.448
Persoane incluse în programe naționale curative, fără venituri – 46.737
Femei însărcinate, lăuze fără venituri – 27.754
Exceptați de la plata CASS în urma măsurilor fiscale 2017-2019 – 5.156.284
Persoane aflate în concediu pentru creșterea copilului – 157.224
Șomeri beneficiari de indemnizație – 51.586
Persoane cu pedepse privative de libertate – 12.702
Persoane beneficiare de ajutor social – 265.367
Personal monahal – 2.754
Pensionari – 4.453.531
Salariați din domeniul construcțiilor – 213.120
Salariați care plătesc – 5.328.775.
NOU
Bingo, avem foarte mulți pensionari cu pensia mizera 🙁
NOU
Angajatorul meu imi plateste 2600 dolari pe luna asigurarea de sanatate. Coplata e pina la 4000 dolari pe an out of pocket de persoana sau 8000 dolari pe familie. Asa ca am 8000 pusi deoparte pentru “in caz ca…” Un vaccin gratuit pentru copil a fost 850 din care am platit 160. Analizele “gratuite” obligatorii anuale m-au costat pentru mine si sotie 260 dolari (restul pina la 5200 a platit asigurarea). Mai trebuia sa platesc inca 80 dolari consultatia, dar doctorita e si ea timisoreanca, generatie cu sora-mea… lumea e mica.
In fine, mai sint si alte sisteme de sanatate care scirtiie rau, nu doar cel romanesc. Avem o vecina, i-a murit sotul acum doua saptamini, asteptase 8 ani dupa ceva transplant. I l-au facut pina la urma. N-a reusit…
NOU
sa fim seriosi, US nu au sistem de sanatate.
NOU
but but obamacare :))
NOU
>>sa fim seriosi, US nu au sistem de sanatate
Nu au sistem public, dar ala privat e cel mai bun din lume, dar e doar pentru premianti.
Acum, ca ai fost si ai vazut cum e NHS, vrei asa? Ca cam aia e alternativa, daca ala public nu e full pentru toata lumea, atunci e 2-tier, servicii doar de baza si programari peste 3-6-xx luni pentru serviciile gratuite, vrei mai repede si mai bine, costa niste mii de euro pe an asigurare privata.
NOU
nu sefu, nu vreau. vreau sa contribuie toti care trebuie. sa nu existe categorii care castiga bani, dar nu platesc, pentru ca pleosc
NOU
Corect, dar asta ar tine de taxe, nu de sanatate. Toate veniturile pe persoana fizica ar trebui sa plateasca o taxa pentru sanatate, iar casa de asigurari de sanatate desfiintata – asigurarea platita in functie de venit e o aberatie. Accesul la sistemul public trebuie sa fie nerestrictionat si neconditionat de taxe. Taxa e taxa, sanatatea e sanatate. Nu-ti platesti taxele e treaba anafului, treaba spitalului e sa te faca bine.
NOU
Radu limitarea accesului la educatie si sanatate in functie de venit e calea pefecta pentru ca o tara sa devina bananiera.
Urmeaza apoi gated communities apoi zid pentru a impiedica saracii sa deranjeze bogatii apoi legi diferite in functie de venituri si asa mai departe.
NOU
mihai007 in principiu sunt de acord, dar nu 100%. Nu poti asigura sanatate si invatamant la calitate maxima pentru toata lumea, dar macar la nivel decent sa fie.
Si realist vorbind, oamenii “bogati” sunt mai sanatosi si mai bine educati orice ai face.
NOU
@Radu: prefer NHS (mai ales NHS Scotland) in detrimentul mizeriei din US.
NOU
Paul, aproape toata lumea prefera asa. Dar daca ai avea bani, iti zic eu ca ai prefera sistemul ala unde se inventeaza chestii, mai ales cand ai nevoie de ele.
NOU
@Radu: faci doua presupuneri aici, ambele usor gresite.
A doua cu “sistemul ala unde se inventeaza chestii” ca ar fi doar in USA.
NOU
@Paul: de curiozitate: de ce consideri sistemul medical din US o mizerie?
Mie mi-a salvat viata. Da, pe asigurare. Si nu, nu am avut de achitat nici 1 cent.
Din discutiile cu doctori romani … astazi am fi discutat doar spiritual daca beneficiam de ingrjiri romanesti (pe speta respectiva).
Concluzionand: din propria mea experienta iti pot spune ca acel sistem functioneaza, salveaza vieti si poate sa nu coste nimic – evident cu acte/asigurari facute asa cum trebuie.
NOU
In USA Epipenul este 600 $ iar in Canada 100$? Oare cit o fi in Europa?
NOU
10 lei
NOU
nu ti bate joc de el. In europa nu stiu, in romania: comenzi.farmaciatei.ro/farmacie/medicamente-pe-baza-de-reteta/medicamente/epipen-150-mcg-meda-pharma-p325691
NOU
pardon, 40 de dolari
NOU
@Bo$$: “solidaritate unde doar fraierii care muncesc și își plătesc taxele” Exact la asta ma gandeam ieri cand cu social-democratia vs stanga. Pt ca imbecilul prim ministru al Canadei (Trudeau – liberal care aici e stanga) tot impinge ideea de “universal basic income”. Iar taxele pt aia care (inca) mai muncesc sa fie la vreo 70%. No thx, daca face intr-adevar mizeria asta, bye-bye Canada (vand tot si ma mut undeva la caldurica).
NOU
Problema 1: venituri. Pentru cei scutiti de la plata CASS, statul prin MM si MF ar trebui sa aloce fonduri la nivelul contributiilor minime pentru cei scutiti (copii, pensionari cu venituri mici, etc). Dar cum nu o face, avem prima gaura in buget.
Problema 2: costuri reale vs decontari CNAS. CNAS deconteaza servicii dupa niste tarife care n-au legatura cu realitatea. Facusem in calcul in urma cu cativa ani pentru un investitor privat interesat sa intre in RO in piata de servicii x (zona onco). Tinand cont de faptul ca era investitie privata (deci fara ciupeli pe ici pe colo), doar pentru un break-even era nevoie de un tarif pe serviciu de minim 3x mai mare decat tariful decontat la momentul respectiv de CNAS. Ori asta inseamna fie sa ceri CNAS sa-si ajusteze estimarile sau sa introduci o coplata consistenta.
De ce ne mintim in continuare cu acest model? Pentru ca niciun spital de stat nu isi permite lucrul sa vorbeasca de buget propriu de investitii. Cand are nevoie de ceva, se duce la stapan (MS sau UAT) si cere bani. Daca a fost cuminte, primeste. Fara ROI sau altceva. SUnt putini cei (din sistemul public) care au un bun control al costurilor si isi pot permite arogante de genul investitii in echipamente sau proiecte de dezvoltare cu finantare europeana.
Problema 3: nevoia reala vs risipa.
Cateva exemple simple:
– prezentarea la CPU / UPU pentru servicii care pot fi prestate de MF sau in centrele de permanenta.
– accentul pus pe corectie (tratarea bolilor cronice – interventie tarzie) in detrimentul preventiei.
– insistenta de a merge si a se trata pentru cazuri simple in clinicile universitare pentru chestii care pot fi tratate local (spital orasenesc, municipal, policlinica).
– pastrarea unor sectii / structuri fara o nevoie reala in comunitate (de ex, SJU Arges avea la un moment dat o sectie de 40 de paturi pentru dermato; Sp Sinaia avea sectie de chirurgie, cu paturi, medici, asistente dar nu avea niciun ATIst in schema; iar exemple de genul asta sunt cu sutele)
Problema 4: remunerare standard fara legatura cu orice urma de indicatori de performanta.
Un medic specialist de spital isi primeste salariul indiferent de nr de cazuri externate (de ex). Ori asta nu e ok. Pentru ca poti sa ai unul care joaca Solitaire si baga doar consultatii in policlinica si castiga cat unul care are 50-80 de externari pe luna. Ca venituri, cel cu Solitaire aduce ~20 lei x max 28 consultatii / zi pe cand celalalt aduce 60 externari x 1800 lei TCP (est).
NOU
De acord în cea mai mare parte, dar la patru am o observație – nu sunt tocmai inspirate sistemele cu plata proporțional cu prestația – încurajează munca in zadar – gen se internează orice banalitate ca un puseu dehipertensiune, cistită, o durere de stomac de la prea multi cârnați, care ar putea fi tratate fara probleme in ambulatoriu; sau mai rău, cum prinde chirurgul o durere de burtă cum operează, sa scoată el un apendice sau colecist, să iasă la număr. In state e scandal mare cu intervenții de montare de atent pe coronare complet inutile, cate unii prestau de milioane de dolari pe an, practic băgau la cine prindeau fără jenă.
NOU
@Johnny: nu incurajez raportarea aiurea ci comentam salarii identice (in acelasi ordin de marime) pentru orice medic angajat, indiferent cat munceste si ce livreaza.
NOU
Îmi dau seama că nu o încurajezi, dar o încurajează sistemul de plată la prestație, că vrem sau nu. Sigur, controale, verificări și ce mai vrei tu, un aparat ce la rândul său se hipertrofiază și devine tot mai costisitor, dar sa fim serioși, e ușor să treci din pix că ai auzit cine știe ce la stetoscop care justifică internarea. Se ajunge inevitabil la asta, de asta s-a trecut inca din anii 70 in state la sistemul drg, care foarte grosier înseamnă că pentru o boala anume e platit un tarif fix, indiferent cate servicii medicale au fost oferite ( analize/radiografii sau tomografe și toate cele). Ideea e că la plata cu ora o sa vezi cum se lungește treabă, la plata pe prestație o sa vezi cum de tot mai multe proceduri e nevoie, și tota așa. Valabil pentru orice domeniu, de la IT la service auto la contabilitate până la instalații sanitare.
NOU
Ar mai fi un motiv.
Mergi la doctor si el iti recomanda teste medicale sau investigatii pentru a avea “o imagine mai clara”. Si multe costa enorm dar statul plateste. Adica mergi la privat si guvernu ldeconteaza. (Nu in Romania). Desigur ca firmele care vind reactivii sau ofera investigatii medicale remunereaza medicul intr-un fel sau altul.
Poate un contabil sa-i spuna medicului ca recomanda prea multe investigatii medicale? Nu prea.
NOU
Cum adica daca nu ai venituri beneficiezi de asigurare full? Nu beneficiezi de nimic, trebuie sa te duci sa platesti contributia la anaf daca vrei sa beneficiezi.
NOU
hehe sigur
NOU
Nu’i asa? Sau spui ca oricum te trateaza pe gratis daca ajungi pe la urgente?
NOU
categoriile defavorizate au tratament gratis.
NOU
Când te indignezi că neplătitori de asigurări sunt aproape dublu față de plătitori, ești conștient că în familia ta proprie și personală sunteți una bucată plătitor (zicem că plătesc bloggerii cnass 10.5 procente din venituri) și patru neplătitori (soția în concediu de îngrijire și trei copii). Deci da.
NOU
da, doar ca nu, sotia mea nu e in concediu si isi plateste asigurarile. iar de indignat, ne indignam de leprele care sunt asigurati prin exceptii de la regula, nu de copii. in rest, incearca sa nu te mai faci de kkt pe internet, tine secret, mke?
NOU
Decât sărac şi bolnav, mai bine bogat şi sănătos
NOU
www.curentul.info/actualitate/13-persoane-arestate-preventiv-si-una-la-domiciliu-in-dosarul-fraudei-de-3-milioane-de-euro-de-la-cnas-si-casmb/
Asta numa pe Bucuresti si numai ce s a descoperit…e clar pe scara mai larga treaba.
NOU
Sigur, hai sa dam din nou vina pe oamenii saraci si pe minoritati. Dar nu am putea vorbi in schimb despre cum cei care au castiguri din dividende platesc asigurarea de sanatate la nivelul salariului minim?
NOU
@Marius: parerea mea -> la dividende nu ar trebui platita asigurarea de sanatate.
Ar trebui platit doar impozit.
E treaba celui/celei care incaseaza dividende daca/unde/cum se asigura la sanatate.
NOU
Un alt motiv pt care sistemul e de cacao e ca se sifoneaza bani in mod constant. Posibil ca < 90 % din achizitiile facute de orice spital din .ro sa aiba preturile umflate nu cu trompa ci cu pompa. Unde mai pui ca atunci cand iei spaga inchizi si ochii la celelalte aspecte legate de calitate(are aplicabilitatemai mare atunci cand este vb de cumparatul de servicii). Orice spital din Romania are un baiat de la IT care rupe facturi piperate.
Mi-ai adus aminte cu articolul asta despre leprele de la "Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice Bucuresti". Dupa cateva zeci de ani de cotizat la sanatate, mama, a trebuit sa isi cumpere consumabilele necesare unei interventii chirurgicale de la farmacia de langa lift. Trimisa de personalul medical astfel : "ne pare rau, ne lipsesc consumabilele din spital insa le puteti cumpara dumneavoastra de la farmacia de la parterul cladirii."
NOU
Sunt atatea probleme cu sistemul de asigurari de sanatate de stat si cel medical de stat din Ro, incat nu stiu de unde sa incep…
Cei mai mari cheltuitori de resurse sunt pacientii cronici, multi dintre ei evident ajunsi asa fara voia lor, dar si cei care nu au contribuit un leu in viata lor, dar sunt asigurati by default (Pe principiul saracie-lipsa educatie sanitara, alimentatie deficitara, consum de alcool si tigari, ca pt asta fac ei rost de bani- ajung la spital in ultimul hal si in ultimul stadiu). Cheltuieli mari se fac cu urgentele din upu, mai ales cele chirurgicale, dar aici iarasi nu e alegerea lor (cu exceptia betivilor, batausilor si drogatilor, cam 50% sau mai mult din prezentari…)
Ca asigurat contributor, pot sa zic ca am apelat extrem de rar la sistem pt ca: fondurile se termina la inceput de luna in primele zile pt analize si investigatii decontate (si nu prea poti alege cand e nevoie sa le faci), circuitul e anevoios (ia adev de la angajator, mergi la MF, ia trimitere, apoi ia trimitere de la specialist pt investigatii si tot asa) si nu sunt conditii, frate, mizerie, sictir, dezinteres si prostie (asta venind de la om care lucreaza la stat si privat ca medic).
Apoi sumele decontate de casa pt analize si investigatii, proceduri si tratamente cred ca nu au fost vreodata evaluate si ajustate corect la realitate…
Dar sa ii vezi ce simpatici sunt cand iti vin urland in garda ca lor li se cuvine si ei vor analiza aia si un tomograf, ca e dreptul lor, ce naiba?! Sa-i vezi cum se plang ca salteaua din spital e stramba si perna are varsta lor si mancarea e proasta, putina si rece, te apuca sila. Culmea ca se plang fix aia care nu contribuie sau au contribuit f putin…
NOU
Eu zic ca e putin mai complicat decat pare la prima vedere: In Germania de exemplu la 3.000 de euro brut platesti 232 Euro la sanatate [ ce-i drept da si patronul tot atat ], la noi dai 300, dar per total in ambele tari se ajunge cam la aceleasi taxe pe cap de angajat la salarii similare [ dar pentru salarii cat de cat medii la nemti, caci acolo la srachii cu 1200 net le iau mai putine taxe ]. La noi multi inca lucreaza la negru – integral sau partial, ca altfel vai de ei. La tara nu mai zic, procentul de angajati si platitori e mic, etc.
Nu pricep o chestie, zici ca daca ai venituri zero ai asigurare, iar daca nu ai serviciu platesti dupa si ai numai urgente. Eu stiu concret pe cineva cu venituri zero si nu l-au primit la operatie decat dupa ce a platit retroactiv [ sau in avans ] 6 luni. Ca asa ai ramas fara venituri, iei adverinta ca nu ai si gata, cel putin asa inteleg eu. Oricum sanatate la noi = kk
NOU
nu. e vorba de cei fara venituri. ever. categorii defavorizate. tigani. chestii de astea. nu tu, ca ai ramas fara job 2 luni