Fiul meu și fiul lui Vali au fost împreună la colindat și le-au mai rămas niște mărunțiș după ce și-au luat quadrocoptere și alte jucării dezirabile în acest moment. AȘa că, cu restul, aș vrea și eu să îmi iau ceva drăguț prin casă. “Aș vrea și eu” e un fel de-a spune, doamna inimii mele a decis că asta aș vrea, pentru că așa e în toate casele cu ștaif.
Problema mea este următoarea.
În teorie știu ce înseamnă plită cu inducție sau vitroceramică. Însă din amintirile mele de pe vremea când lucram la FLanco, știu că pentru plitele cu inducție trebuie să îți iei vase speciale pentru inducție. Faza e, merită să fac acest efort financiar? E ok plita cu inducție?
Ca idee, am 3 variante.
Plită cu inducție pe toată suprafața.
Plită mixtă, inducție și vitroceramică.
Plită electrică vitroceramică.
Prin urmare, păreri, opinii?
NOU
iti trebuie vase cu fundul plat. poti sa pui si ceaun pe ea dar dureaza mult pana se incalzeste.
nu-ti lua daca ai gaz. dar poti sa-ti iei cuptor electric
NOU
Problema nu este fundul plat ci aluminiul. Nu poti folosi oale/tigai din aluminiu. Am experimentat si am ajuns la concluzia ca tot flacara e baza. Dureaza destul de mult sa aduci la temperatura de fierbere absolut orice. In afara de faptul ca arata bine, nu sunt bune de nimic (am avut Electrolux). Si in plus se vede orice scama cat de mica si orice picatura de apa care se usuca va lasa o urma destul de vizibila.
NOU
@Agitate: serios, serios? Dureaza mult sa aduci la temperatura de fierbere? Nu stiu ce plita ai avut tu, dar a mea fierbe litrul de apa in maximum 2-3 minute. Ia vezi cat dureaza la plita pe gaz?
@Arhi: merge orice vas feromagnetic, se curata super usor, nu face condens mult ca plitele pe gaz, destul de economica.
NOU
Nu stiu daca ceaunul e problema, oricat am incerca tot varianta clasica de aragaz e mai buna. As merge pe inductie daca tii mortis sa ai plita
NOU
Subscriu. La aia cu inducție fierb un ibric de apă în mai puțin de 1 minut.
Eu am vitroceramica si sunt relativ multumit. O data ce intelegi ca nu e foc si tre’ sa-ti schimbi putin stilul de gatit, e ok 🙂
NOU
Vitroceramica e cea mai ineficienta dintre toate. Dacă tot faci pasul nu-ti lua un reșou ca în fond asta este plita vitroceramica. Deci clar numai pe inducție merita.
Treaba cu vasele e o sperietoare pentru casnice, dacă ai un magnet și ala se lipește de oala, înseamnă că oala e buna de inducție. Am și oale de când eram copil (si nu sunt tanar) si merg foarte bine.
Trebuie sa fii atent însă la urmatoarele:
1. Sa ai circuit electric ce sa tina consumul plitei. Pe lângă siguranță de minim 20A îți trebuie și fir de 3.5 mm pentru alimentare ca altfel dacă o folosești la capacitate maxima riști sa ai surprize
2. Sa iti iei una ce stie sa funcționeze și pe curent monofazic, doua faze și trifazic. Majoritatea știu sa facă asta dar totuși sa ai grija când o iei.
În rest am plita pe inducție de 2 ani și pot spune ca nu îmi pare absolut deloc rău. Și repet, nu a trebuit sa schimb nici un vas.
NOU
Subscriu la tot ce a zis Iulian. In plus nevasta o sa te iubesca pentru ca iti sa o speli cam tot acelasi timp de care ai nevoie sa speli o farfurie.
Personal am plita pe inductie din 2008. Am vandut apartamentul cu tot ce era in el, doar plita am luat-o in noua casa – cred ca asta spune tot.
Vitroceramica = resou, nici nu are loc in discutia asta.
NOU
Spune-i doamnei ca plita cu inductie se spala cam la fel de repede ca o farfurie. Vezi dupaia daca mai continui discutia 🙂
NOU
>Vitroceramica e cea mai ineficienta dintre toate. Dacă tot faci pasul nu-ti lua un reșou ca în fond asta este plita vitroceramica. Deci clar numai pe inducție merita.
Ba chiar din contra. Vitroceramica nu este resou. Uita-te mai bine, ca e pe halogen…
Si vitroceramica se spala la fel de usor ca aia pe inductie…
NOU
Asa arata in ziua plita mea pe inductie luata in 2008: imgur.com/NDzTkxR
Ps: gatesc constant pt 4 persoane
NOU
Dacă ai gaz e perfect nimic nu bate performanta gazului și costurile.
Apoi ar fi inducție pentru ca aia consuma doar când folosești și atinge rapid temperaturile opime.
NOU
“Performanta” gazului …punct de fierbere gaz aprox 6-7 minute , la inductie max 2 minute
Am trecut de la plita vitro la inductie si diferenta e net in favoarea celei pe inductie . Cetin timpul pierdut nu ai cum sa-l recuperezi ! Daca nu ai oale nu trebuie sa te stresezi , exista un accesoriu de la Wpro care costa 130 de lei si poti utiliza oale de aluminiu ,ceramica , etc .
Eu am plita de la Whirlpool , model ACM808BA white si o consider o investitie care a meritat toti banii !
NOU
Astept cu interes un deznodamant pentru ca si eu sunt in cautare de plita electrica.
NOU
Cu capra la Becali mă?
NOU
La plita cu inducție, vezi ca ești limitat la vase din material feromagnetic. Ideal ar fi să aibă fundul cât mai gros si plat. Cratițele de aluminiu se încălzesc, doar foarte greu. Sticlă, deloc. Ideal ar fi sa ai vase speciale de inductie, au in semn special pe ele.
Avantaj: poti sa tii mâna pe el când funcționează.
Dezavantaj: cratițe speciale.
La plita electrică, na, e ca un reșou. La fel, cratițele ar trebui să fie plate.
Cât de eficiente sunt… Well, părerile sunt împărțite. Unii zic că gazele au undeva la 40% și astea două pe 70-80.
Problema cu plitele electrice e… well, instalația. Una din cele specificate de tine are 7.4kW maxim. Trebuie tras cablu special pentru ea, cel mai probabil. Ca să nu mai menționez de tablou, ca îți trebuie o siguranță special pentru plită, și dacă ai siguranță de 25A ca general trebuie pusă alta. Nu e de joacă. E de cheltuit, gândește-te bine dacă vrei da faci asta.
Sursă: Internet, că am vrut și eu și m-am liniștit rapid după ce mi-au spus problemele un electrician.
NOU
Ca o completare la ce ai spus tu, plita cu inducţie mai eficientă decît vitroceramica sau gazul, fiindcă transferul de energie se face aproape exclusiv în peretele oalei.
1kWh de curent electric = 4 kWh de gaz.
DAR:
– Pe aia vitroceramică îţi rogi moartea pînă fierbi apa pentru o cafea. Mi-a luat aproape 15 minute să fac o cafea pe un ochi de 3kW, un prăpădit de ibric de 500ml cu o cană de apă. Pînă şi un amărît de reşou din BCA studenţesc îi dă clasă.
– Pe gaz… ştie toată lumea. 5-6 minute maxim.
– Pe inducţie e în jur de un minut, are un coleg de serviciu şi am rămas tîmp cînd am văzut cît de repede fierbe. E drept că şi-a luat oale dedicate, dar totuşi…
(Sînt posesor de plită pe gaz şi cuptor electric).
NOU
Dacă se lipește magnetul de fundul cratiței atunci este buna pt inducție. Nu cred ca merge deloc, nu doar mai greu la oale din aluminiu.
NOU
Nu merge deloc cu aluminiu – iti da eroare si nu porneste.
NOU
Am acum (in chirie) o minune din asta – nu! Cand imi iau casa, imi iau una pe gaz.
Motive: teoria spune ca nu pui oalele ude pe ea, nu am ascultat teoria, acum are luciul dus pe anumite zone si nu va mai arata niciodata ok (poti sa freci la ea pana ti se apleaca), nu pare de “cursa lunga” pt ca orice lichid, mancare care cade pe ea cand e incinsa contribuie la stratul de urme care nu mai dispare (again, am frecat la ea pana m-a durut mana, nu merge), are treptele de caldura ciudate – 9 e maxim, 8, 7 sunt ok proportional, de la 6 in jos e o nebuloasa, practic ce stim noi din viata ca foc mic e dubios de identificat, oale speciale – da, si nu cred ca merita efortul. E aratoasa, dar pt o pers care face cafea si poate paste de doua ori pe an, si atunci graja sa nu pice vreun strop alaturi ca nici aratoasa nu mai e.
Nu e subiectul, dar am multe argumente pro cuptor electric. Daca il poti pune la nivelul pieptului e si mai bine 🙂
NOU
Depinde și cu ce freci.
NOU
Iti iei tool si detergent special si scoti tot de pe ea. Nu merge taraneste cu frecatul.
NOU
@gigel, de asta au in dotare o lamela cu care sa freci
NOU
Nu stiu cum as putea sa va conving ca nu sunt o taranca proasta dar pe mine m-ar interesa sincer ce as putea sa fac sa rezolv pb, ca ma seaca rau de tot de fiecare data cand o vad
NOU
Samsung?
NOU
Inductie.Verifica cu un magnet daca ai deja ceva oale compatibile prin casa.Dupa cateva luni o sa-ti amintesti razand de gatitul barbar pe foc sau pe resou .
NOU
Aragaz pe gaz.
Când cade curentul ai alte opțiuni dacă ai centrală.
NOU
Duce instalația electrică consumul plitei? Sau va trebui la vară să oprești aerul condiționat ca să-ți faci un ceai?
Eu unul aș recomanda varianta plitei pe gaz + cuptor electric.
NOU
Ce vrajeala de buftea. Sunt tari cu mai multa apa calda ca la noi care n-au retea de gaz (decat pt consumatorii industriali) si toata lumea foloseste plite electrice sau vitoceramice si nu se plange nimeni de capacitatea retelei electrice sau facturi la energie.
NOU
@antinevralgic – mmmm…. nu e cum crezi sau cum se zvoneste ca ar fi in tarile alea cu apa calda. unde stau totul este electric cum zici tu. dar iti zic din experienta ca nu duce mereu instalatia electrica.
NOU
La mine totul e pe curent si instalatia duce fara probleme. Dar intra 200A in casa.
NOU
@antinevralgic
Am vazut multe apartamente (noi) la care siguranta din panoul general e de 20A. La o tensiune nominala de 230V, asta inseamna o putere instantanee maxima de 4.6 kW (puterea exprimata in kW a tuturor consumatorilor ce pot fi folositi in acelasi timp la un moment dat) !!!
– pana in 1kW se duce pe iluminat. TV, sistem home cinema, PC, router si alte maruntisuri (consumuri mici, dar care se aduna)
– masina de spalat – in jur de 2kW cand incalzeste apa
– masina de spalat vase – tot pe acolo
– aer conditionat – in jur de 1kW
– cuptor electric – tipic 2.2kW
Ce mai ramane pentru plita electrica?
NOU
Eu gatesc la plita electrica vitroceramica de 5 ani.Voss, nimic special, 4 ochiuri de diferite marimi si putere. Toate tigaile si oalele sunt cu fundul plat, luate de prin Ikea sau alte magazine, nimic special. Toate oalele sunt cu fundul subtire din otel iar tigaile sunt din aluminium/otel cu fundul gross, ca sa retina caldura mai bine, stii si tu ce trebuie la o friptura de calitate. Jeg pe fundul vaselor tot se aduna, dar dispare usor.
NOU
Eu am plita cu inductie cam de un an. Am inlocuit cateva oale si cratite (am fost la cumparaturi cu un magnetel in buzunar), destul de multe au mers din cele vechi.
Neaparat sa ai instalatia facuta cum trebuie : eu am pus siguranta de 20A si cablu de 3 fire x 4mm.
Marele plus pe care l-am vazut eu a fost curatirea plitei iar ca un minus (pentru mine) a fost faptul ca aveam un gratar din ala de intra flacara pe undeva prin mijlocul lui si puteam face una alta pe el; e clar ca acu nu il mai pot folosi.
NOU
Am inteles ca face zgomot destul de mare ,este adevarat ? Ce se intampla cu mancarea grea … sarmale , tocanita, ciorbe ,,, oale pline … este tot mai eficirnta decat gazul ??
Consumul de curent a crescut la cei ce il folosesc ?
NOU
@Ruben,
– da, sa ne spuna cei care au folosit plinte cu inductie “Ce se intampla cu mancarea grea?”
– zgomot nu cred ca are cum sa faca; aragaz cu flacara, rezistenta electrica, inductie – sunte ontru INCALZIRE, de ce sa faca zgomot?!
– consum: evident, consuma electricitate ca sa incalzeasca, si nu putina! Deci daca in loc de aragaz, folosesti plita, desigur ca va CRESTE consumul de la Enel!
Dar asta cu inductie este cea mai eficienta, fata de resoruile cu rezistenta, caldura se duce doar acolo unde trebuie!
NOU
stai linistit pe gaz de-l ai.
flacara e sfanta.
rupi contoarul in doua, oale speciale, ma-sa-n cur.
flacara nene, asa barbara cum o fi ea, dar arde nu se joaca.
NOU
Daca vrei sa ai copii cu degete arse ia-ti vitroceramica. Daca vrei sa umbli la sigurante de fiecare data cind pui 2 oale mari la fiert ia-ti inductie.
Daca doamna nu vrea si nu vrea aragaz spune-i ca inca se mai fabrica Vesta (1700 lei). Si rezolvi si partea cu semineul… Ramine doar sa decideti unde tineti lemnele…
NOU
Plita electrica, ca si masina de spalat vase (i know, imi iau minusuri), este un instrument de tortura. A nervilor, a instalatiei electrice, a buzunarului.
Masina de spalat vase… don’t get me started.
NOU
am masina de spalat vase de 2 ani. ca si uscatorul de rufe. mi-ar fi greu sa traiesc fara ele
NOU
Doar pt ca tu ai avut probleme cu masina de spalat vase, nu inseamna ca la toti e asa. Mi se pare cea mai buna inventie electrocasnica dupa frigider si masina de spalat rufe.
NOU
Dle, masina de spalat vase e lasata de la D-zeu!
NOU
@imihai: si facuta din coasta lui adam, nu?
NOU
Cum e uscatorul ala de rufe?
NOU
Ca o masina de spalat rufe numai ca usuca. Cele mai misto sunt alea cu aer ventilat, Whirlpool. Mai sunt unele care usuca rufele incalzind cuva pur si simplu. Calcatul acelor rufe=pedeapsa de la Dumnezeu. Prima varianta e nebunie, scoate niste rufe, prosoape, perne, pilote de zici ca le-ai cumparat, pufoase.
NOU
*de zici ca acum le-ai cumparat.
NOU
eu am indesit uscator. daru lui dumnezeu catre muritori, iarasi. in 3 ore rufele sunt spalate si uscate si nu au parasit baia nicio secunda
NOU
E masina de spalat cu uscator sau ai uscator separat? Am nimerit eu la cineva care avea masina cu uscator incorporat si am zis ca mai bine dau foc rufelor decat sa calc asa ceva, boțite, facute ghem.
NOU
uscator separat. are inclusiv peigram de uscat delicat, nu le sifoneaza delox
NOU
Oh daaaa, asa da. Uscatorul separat e darul zeilor pentru muritori. Face niste pături, perne, halate inceedibil de pufoase. :))
NOU
dobitocu de mine si-a luat masina de spalat vase neatent si e mica: 9 seturi nu 12. Oricum, e oribil. De cand am luat-o aproape numa eu am spalat vasele.
*a spala vase = deschizi usa, pui pastila, inchizi usa, apesi buton
Masina de uscat rufe e mnezo!
NOU
Detin de aprox 5 ani o plita Bosch – 2 inductie si 2 vitroceramice. Imi bag unghia in gat si acu ca nu am mai pus atunci 200 de lei pentru una Siemens cu 4 ochiuri inductie. Oale de la Ikea pentru inductie si nu ai nici o treaba! Pe inductie orice se incalzeste in cateva secunde. Pe celelalte in cateva minute! Arata impecabil si acum! La fel si oalele! Go for full induction!
NOU
interesting…
NOU
Vad foarte multi barbati comentand.. Voi gatiti sau incalziti, ca sunt 2 chestii diferite. Mai sunt si mai sus cateva comentarii firave dar nu e foarte clar: Sa imi spuneti si mie cum faceti cu” focul mic”, cum fierbeti ciorba sa nu dea in foc si sa fie temperatura relativ constant la alte fierturi, adica nu cand considera plita ca e constanta temperatura ci cand zeama din oala considera, adica sa nu iti amestece non stop spuma, si sa nu arda/ raceasca varza. Experienta mea cu plite de genul asta, a fost sa zic asa cum-plita. Dar cine stie poate ca au mai evoluat lucrurile.
Cu inductie, zona fara gaze si decizia a fost inductie si nu butelie.
Dupa 2 incercari de plita am ajuns sa gatim la resou din ala cu 2 ochiuri de costa 200 lei, dura cam 30% mai mult decat la gaz dar macar iesea ce-ti doreai.
NOU
Pot pune un tuci de fontă pe plita cu inducție să fac mămăligă?
Trolez doar, relativ la plângerile cu datul în foc și chestii vechi care au solutii simple precum fiertul în oale mai mari și nu pline ochi, pus o sita (strecurătoare) cam cat gura oalei în oală sprijinita sus, sub capac, fiert în oale sub presiune.
NOU
Sau ia-ti ceea ce folosesc toti profesionistii – plita pe gaz. Eventual din inox texturat, ca sa o cureti cu apa chioara si putin otet daca ai varsat untura pe ea.
NOU
subscriu la inoxul texturat. cel lucios e asa pana freci prima arsura de pe el. apoi e lucios “plus” cu zgarieturi.
NOU
Plita mixta cu inductie si vitrocerica. Noi avem de la electrolux, e foarte buna si ok. Recomand
Ai avantajul ca nu mai trebuie sa schimbi oalele de exemplu daca aj avut vitroceramica
NOU
Ah si daca vrei sa optezi pt full inductie, ai sa fii uimit cate oale prin casa le poti inca folosi… Eu am cumparat 2-3 in plus, restul merg si pe inductie. Am pus magnet pe ele la cele care le aveam, am vazut ca se pornesc si gata. De obicei daca oala nu e buna, de ex din aluminiu, nu porneste. E ok ca incalzeste muuuuuult mai repede. Inainte am avut electrica acasa la parinti, imi venea sa mor pana se incalzea o amarata de apa pt supa.
NOU
Poate te ajuta articolul asta, nu stiu daca l-ai vazut.
www.copolovici.ro/blog/2015/01/04/plite-vitroceramice-inductie/
NOU
In primul rând, clar electric pentru ca scapi de toate gazele arse pe care le inhalezi si vasele se păstrează mai mult timp. Discuția poate continua.
Eu am o plita cu 2 ochiuri pe inducție si 2 ochiuri vitroceramica. Mie mi se pare plita perfecta pentru ca ai avantajele de la ambele sisteme si anulezi dezavantajele
NOU
In mod cert gazele arse in timpul gatitului sunt un criteriu in a alege o plita pe inductie in cel mai poluat oras din Romania si probabil printre cele mai poluate capitale europene. In mod cert!
NOU
Majoritatea comentatorilor incalzesc una-alta cu plitele-minune.Ce sa mai zic de entuziasmul femeilor “moderne” – vezi : “o sa te iubesca pentru ca iti sa o speli cam tot acelasi timp de care ai nevoie sa speli o farfurie.” (practica, are grija de tine, timpul economisit la spalatul plitei ti-l va aloca pentru altceva).Legat de intretinere,Iulian a punctat tot ce-i mai important; una ieftina isi va pierde luciul mult mai repede.
NOU
Da o pocnitoare de asta nu e buna? Eu mi-as lua una la pretul asta sa o testez.
www.evoplus.ro/210-Electrocasnice/379~Plite-Cuptoare-electrice/1768-Plita-cu-inductie-Victronic-VC-534-timer-2000W.html
Nu prea imi dau seama ce control ai asupra temperaturii cu o plita de asta. Daca pui niste ceapa la prajit ti-o face neagra in 30 de secunde, sau poti regla temperatura?
NOU
Se poate regla temperatura. Problema este că temperatura din interiorul vasului depinde și de vas și de conținut. În timp capeți experiență.
NOU
www.youtube.com/watch?v=JlXq1lHTK9w
Am vazut ca baiatul asta care mesteca ciudat cuvintele a fiert 1l de apa in 3’15” la puterea maxima de 2000W.
Chiar daca e 3 dimineata, m-am sacrificat pentru stiinta si am facut o proba pe aragazul meu. Bine, poate si berea m-a impulsionat putin.
Am pus un ibric la fel ca al lui doar ca mai mic, adica de 600 ml, am dat ochiul la maxim si … am asteptat fix 8’30” pana a inceput sa fiarba apa.
Se pare ca e buna plita asta cu inductie dar am o dilema: nevasta-mea mai coace vinete direct pe flacara. Pe inductie cum fac? Le infasor in sarma ca la transformatoare?
Poate tot una din asta mixta e mai buna.
NOU
BigOne: da, asta ar fi minusul ca nu mai poti gati vinete .. Eu le fac afara pe gratar
NOU
Daca o cumperi pentru ca asa este in alte case, mai bine o iei pe cea mai ieftina si folosesti in continuare aragazul. Cand iti vine cineva in vizita il poftesti in bucatarie si arati cu degetul spre plita ca sa vada omul ca e casa cu staif. Altfel, pregateste 10 cm de cablu myf pentru la vara cand o sa folosesti aerul conditionat si mai uiti ca te-ai apucat si de spalat rufe.
Am cumparat aragaz electric. O nenorocire. Rar se intampla sa se gateasca ceva la el si sa nu mai functioneze si altele prin casa, dar si eu sunt pregatit: buson cu 3 lite. Se anunta gatitul, schimb busonul pe scara. Se termina gatitul, scot busonul. Nu vreau sa imi imaginez cum se incing cablurile in pereti. M-am intors pana si din Pitesti ca uitasem pus busonul “pentru gatit” si imi era sa nu fie vreun scurt si sa nu mai gasesc nimic. Beau 4-5 beri, mai arat cu degetul spre aragaz cand pleaca cineva, mai mananc 2-3 zile ce mai este prin frigider pana trece supararea.
“Ca in case cu staif!”
NOU
Depinde ce faci in bucătărie. Eu și toți bucătarii din lume or sa iti spună clar gaz. Nu există control fin al temperaturii la inducție si nu ai nici, cum sa ii zic, legătura si instinctul interacțiunii cu focul. Cand gătești la foc poți înțelege mai ușor si mai instinctual ce se întâmplă cu flacăra si simți direct controlul pe care îl ai asupra a ce se întâmplă în cratiță. Dacă gătești la wok nu poți folosi inducție. Dacă esti pasionat de gătit, nu folosești inducție. Dacă doar faci cartofi prăjiți ochiuri si mai încălzești ceva merge si inducție.
NOU
Nu am gaze si am zis decat butelie, mai bine electric.
Am un AEG de 2-3 ani, inductie pe toata suprafata. Are in jur de 7.2 KW, am bagat 380 special pentru bucatarie.
Plusuri:
– facturi in jur de 20-35 lei/luna, folosesc doar plita si un cuptor electric de 3.2KW pe abonamentul de 380.
– foarte usor de curatat, arata ca noua.
– oale mult mai curate
– fierbe instant apa.
Trebuie sa schimbi oalele chiar daca se lipeste magentul, e bine sa ai oale facute special pentru inductie pentru randament ridicat.
NOU
Aha!
Sigur, 247, asa merge: cu trei faze la 380 in loc de o singura faza la 220, da ai destula putere pt. pliat cu inductie.
Necazul este ca la un apartament obisnuit este si dificil, si costistor sa faci modificarea asta …
NOU
Care ar fi avantaju, macar teoretic, al unei plite cu inductie?!
Poate daca ti-ai facut casa undeva unde nu ai gaze, dar exista desigur retea electrica!
Mda, pare elegant sa incalzesti prin inductie doar otelul oalei, nu si arzatorul si aerul din jur, ca la vechiul “aragaz”, dar merita?
Factura la ENEL este un criteriu secundar – incalizirea lectrica, elenagta si comoda, consuma mult, dar gatitul? cate ore pe zi gatesti?
Criteriul principal este capacitatea retelei: blocul meu a fost facut in 1987, iar instalatie electrica este pe aluminiu, si mai slaba decat a unui bloc din 1972 sau 79, sa zicem! A fost proiectata sa duca doar un frigider, un televizor, etc, si becuri anemice de maxim 60W, cele de 100W erau interzise in ultimii ani inainte de Revolutie! Am doua aprate AC, le folosesc numai cand este strict necesar. Degeaba iti pui TU sigurante de 25A pe circuitul pentru plita de inductie, daca toata lumea foloseste climatizorul si plita de inductie, este clar ca ceva o sa cedeze: traful de cartier sau sistemul energetic national!
A fost mentionata si masina de spalat vase: nu, nu am, dar in 1992 am fost in Germania, si cei de acolo imi laudau aceasta msina, nu numai ca reduce efortul, dar este si mai EFICIENTA: vasele sunt bine spalate, si consuma MAI PUTINA apa calda, deci factura se reduce! Insa nu am ajuns niciodata sa verfic practic aceasta asertiune ….
NOU
o masina de spalat vsase consuma 8 litri pe program
NOU
Toată lumea laudă mașinile de spălat vase, trebuie să ne cumpărăm si noi una. De fapt cred că o să ii cumpăr una mamei, ce idee bună
NOU
Plita cu inductie de aproximativ 6 luni. Oale Tefal de la emag (cele din Ikea au inceput sa curga pe la manere). Timpul de gatit redus la jumatate. Nu as mai trece inapoi pe gaz.
NOU
sunt curios cum reduci tu la jumatate gatitul unui rasol de vita
NOU
Ai dat-o cu rasolul.
Dar spre exemplu iau un ibric, pun apa asa la ochi ca pentru o cana si pun pe plita. Pornesc, boost – 20-25 secunde si apa e in clocot.
Pe gaz cat stai? Cam 3 minute
jumate din romani au tuci. Iei tuciul, pui pe plita- boost si cam in 1min poti sa pui cartofii si sfaraie. Inainte asteptam blestematul ala de ulei cred ca 10 minute.
Normal chestia cu “reduce la jumatate” e discutabila ca legumele din supa tot la fel de greu fierb, dar iti reduce timpul si consumul pt alte chestii.
NOU
Inductie…fara sa te gandesti.
Singurele doua eforturi pe care tb sa le faci: vase de gatit dedicate, asa cum au spus cei de mai sus si a doua chestie circuit electric separat pe cabluri groase.
De exemplu la casa se recomanda din start 380 pentru inductie deoarece marea majoritate a plitelor cu inductie duc spre 10 kw putere maxima, dar nu vei avea nevoie de asa putere folosita la maxim, inseamna toate ochiurile la maxim.
Folosesc inductie de circa 7 ani si e alt nivel la ceea ce inseamna timp de gatire.
NOU
Mai întâi asigura-te ca instalația electrică suporta asa ceva. Normele actuale in domeniu nu mai prevăd asemenea circuite de forța decât in anumite situații/locații. Intr-o locuința obișnuita sunt prevăzute la baie (se presupune ca acolo ții masina de spălat-consum mare) si eventual unde este aerul condiționat. Astea sunt valabile dacă electricianul care a făcut instalația la blocul tau a respectat normele sau a făcut asa cum i-a cerut constructorul.
NOU
vroiam doar sa iti zic ca daca veneu juniorii si pe la mine acum iti puteai cumpaara si vase pt plita cu inductie.
NOU
Dacă nu te poți decide, vezi ca exista și combo – 2ochiuri gaz, 2ochiuri inducție. Eu cu asta as vota, gătești pe gaz și fierbi ceva rapid sau încălzești pe inducție.
NOU
Si eu am trecut prin dileme d’astea, dar am rezolvat-o simplu.
Am ales plita cu inductie si asta pentru ca aveam cateva vase care erau compatibile. Nu regret deloc alegerea facuta, iar combinatia plita + cuptor a dus la o crestere cu aprox. 35 lei a facturii de lumina.
Dureaza putin pana te inveti cu ea (gen eu n-am fost in stare sa fac niste amarate de clatite .. ori le ardeam, ori erau crude) dar intr-un final consider ca am facut investitia ideala. Nu a fost nevoie decat sa-mi cumpar o oala mare (160 lei) si o tigaie de 24cm (119 lei). clasicul “tuci” de fonta functioneaza perfect si curatarea … well aici no comment. o cureti in 15 secunde 🙂
NOU
Eu folosesc acum plita vitroceramica. Problema este ca nu poate sa atinga temperaturi mari. Am impresia ca si plita vitroceramica si plita cu inductie sunt limitate la 240 C. Friptura iese mai mult coapta decat fripta…
Am citit comentarii aici si toata lumea curata in timp record. Daca ai norocul sa “iti dea ceva in foc” o sa iti ramana o pata acolo pentru o vesnicie. Plita arata bine in prima saptamana de functionare. Probabil e mai usor de curatat la cea cu inductie.
Eu as prefera gaz sau ceva combo (gaz+inductie).
NOU
“Sa dea in foc” e putin mai greu pe inductie. Eu personal n-am reusit…
Apropos de asta pe inductie poti sa topesti ciocolata direct (vara vas cu apa), poti sa caramelizezi zahar la fel, direct in tigaie. Poti sa faci tot felul de jonglerii si daca intr-adevar mai dai ceva “in foc” .. Plita oricum este RECE . Ce se incalzezte intr-adevar este doar portiunea de sticla pe care sta vasul (transfer termic), dar si asa dupa ce o folosesti 15 minute pe putetea 7 sa zicem (prajesti) poti sa pui mana fara probleme pe ochi. Indicatorul H (hot) ramane totusi aprins dar nu te frigi deloc.
Dar daca totusi faci … Nu stiu … Orez cu lapte si cand mesteci dai jumate pe plita nu e panica. Apa + laveta sau in cazuri extreme in care esti “animal” si il lasi acolo 2 saptamani de se usuca exista o racleta speciala pentru vitro.
Totusi zicea cineva ca plita ramane misto in prima saptamana. Cum as putea sa adaug o poza cu plita mea dupa 6 luni? Este un Whirlpoool 847/BA
Arata fix ca in prima zi. Nicio zgarietura si lucreste ca in magazin
NOU
imgur.com si lasa linkul aici
NOU
Ai dreptate. Nu am fost eu clar. Ma refeream la plita vitroceramica atunci cand am spus ca se murdareste si arata din ce in ce mai nasol in timp.
NOU
i.imgur.com/uLO8AzU.jpg
NOU
respect
NOU
Același model îl am și eu, confirm ca e ca nouă
NOU
sa nu renunti la aragaz. focul este sacru si energiile benefice ala flacarii se transmit hranei preparate pe foc. daca renuntam la foc pentru a ne prepara hrana si apelam la electricitate sau sau alte inventii diavolesti o sa degeneram. Arsenie Boca a prevazut asta si a spus despre importanta hranei in scrierile sale.
NOU
Am plită pe inducție. Câteva concluzii:
– are randamentul energetic cel mai bun în comparație cu mașină de gătit cu gaze naturale și viței ceramică datorită transferului de energie direct oalei;
– merg încălzite toate obiectele feromagnetice, din această cauza a apărut și testul cu magnetul;
– datorită celor precizate la primul aliniat se scoate cel mai mic timp de a atinge punctul de fierbere a apei pusă în oala, după care timpul de gătit este același deoarece temperatură apei nu va depăși aproximativ 100 de grade Celsius decât dacă mărim presiunea (vezi oală minune – sub presiune);
– pentru a scade consumul de energie se pune capacul pe oală, pentru a elimina din pierderile de căldură spre mediu, după care se coboară puterea plitei la o valoare care va menține punctul de fierbere. Atenție nu se menține ridicată puterea deoarece nu vom realiza mai mult decât să evaporăm apă dintr-un timp mai scurt pe când alimentele puse la preparat oală au același timp necesar pentru a fi preparate termic.