Nu îmi place cenzura de nici un fel. Insuși faptul că am un blog și scriu pe el tot ce îmi trece prin exploziile electrice dintre dendrite este o dovadă a acestui fapt.

Dacă tot vorbim de ACTA, de cenzură pe internet și despre retarditatea cu ACTA NE TAIE TORENTELE, eu aș avea o propunere de internet.

Un internet în 2 straturi.
Stratul 1, voiajorul, unde are acces oricine și oricum, neliimitat. Inclusiv download de torente, ca să ne simțim liberi și săraci în continuare. Libertate garantată, fără cenzură, faci ce vrei, cât timp vizionezi.

Stratul 2, creatorul, cu user și parolă, pentru cei ce vor să ia parte la discuțiile de pe internet. Vrei să lași comentarii pe blog? Creează-ți userul unic și parola, care te identifică exact ca persoană și comentează ce vrei tu și unde vrei tu. Vrei să îți deschizi blog? Deschide-l, dar să vedem și noi cine ești. Vrei să dai tu un reply pe forum, pentru că cineva a greșit pe internet? Fă-ți user cu numele real. Vrei să faci un site de torente? Noh, viața e grea…

Astfel, am siguranța 100% că gunoaie precum tpu.ro vor dispărea în negura istoriei, iar comentariile ar fi pline de băie și fete pline de căldură, cu argumente and shit. Iar procentul de să moară mă-ta, te caut, te fac și dreg vor dispărea complet, e relativ greu să faci asta când știi că te vei trezi cu poliția la ușă direct. Bloguri de hateri? Mai puțin, e greu să înjuri și să îți asumi asta personal. Forumuri pline de handicapați cu buletin dungat? No way.

Așa poate vom avea și noi un internet mai curat și mai uscat.
Mmm, păreri? Poate fi ceva fezabil?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

61 comentarii Adaugă comentariu

  1. inventiv, romanul va spune ca a lasat calculatorul deschis si altcineva a intrat pe userul lui si a trimis comentariul cu insulte…

  2. #2

    S-ar crea doar o ramura noua a mafiei, una internauta. Dai spaga, faci rost de un astfel de “Id personal” (stiu ca e pleonasm) fals, dai o oferta pe internet sa ziceeeem cum ca vinzi produse apple la 50% din pretul lor. Lumea o sa creada chiar daca pare usor absurd fiindca, nu, e o chestie verificata, tu esti un om real si daca tragi in piept vei fi trimis direct la tribunal. dai banul si iti iei teapa, id-ul dispare, toata lumea e fericita

    Nerealizabil, cel putin nu in romania.

  3. #3

    O idee grozava (cea cu useru’ si parola ) .
    Vrei sa te dai pe net , anonim and shit … no problem.
    Vrei sa ai o opinie a ta pe net , sa-l injuri pe arhi sau plm ? Fa-o cu numele tau

    Eventual sa si platesti pentru user si pass 🙂

  4. #4

    Yo Dawg, I herd you like Internet so we put an Internet inside the Internet so you can browse while you browse

  5. Nu stiu daca ar fi cea mai buna solutie daca ne gandim la felul in care cei de langa noi practica cenzura sau la cum sunt pedepsiti cei care spun ce gandesc. De exemplu, la un articol despre coruptia din facultati, as avea curaj, sub protectia anonimatului, sa povestesc o experienta despre mita la un examen (da, stiu ca normal ar fi ca astfel de experiente sa fie povestite la sectiile de politie, nu pe internet). Doar ca, din moment ce imi apare numele, nu sunt dispusa nici macar sa las o pista pentru viitoare cercetari, ori ca ma trezesc cu politia la usa, ori ca nu mai termin facultatea si complicitatea celor din mediul universitar e mai puternica decat bunavointa mea de a spune adevarul.

    Sunt multe alte situatii, nu as vrea ca dupa un search pe google cineva sa imi gaseasca toate comentariile, de la toate articolele, pe orice tema, toate nelamuririle. Cum ar fi sa stie cineva despre tine ca ai cautat modeul x de masina, ai intrebat de un anumit fel de mancare, ai cerut sfaturi pe siteuri de medicina etc? In ceea ce priveste propunerea cu asumarea numelui pe blog, sunt de acord, desi asta implica, la fel, sa ne autocenzuram destul de mult. Personal, ma inhiba ideea ca sunt citita de persoane apropiate mie sau care imi sunt superioare in mediul in care lucrez. De exemplu, de cand ma citeste o profa la facultate si imi comenteaza unele articole la cursuri (de multe ori replici taioase) nu mai pot scrie aproape nimic critic la adresa facultatii, desi ar fi destule, de teama de a nu fi taxata. La fel de mult pot scrie si despre partile bune ale propunerii tale, dar ma gandesc ca important e ce ne deranjeaza, in caz ca putem schimba ceva, sa o facem.

  6. #6

    Dar blogerii nu injura sau cum? Daca ma uit la visurat, iti gasesc cateva tone de puli, bagate prin gurile unor comentatori mai “poznasi” 🙂 Lu’ Mircea Badea cred ca i-a futut toata familia, (evident din spatele monitorului ca asa fac “vitejii”). Ajungem si la zoso? Sau nu mai e cazul pt ca mai sunt o gramada ca ei?
    A nu se intelege ca sunt de aord cu coportamentul asta suburban, dar problema tine de educatia oamenilor nu de modul in care de logheaza pe net.

    • #7

      Nigerianu » poate ar fi bine sa te informezi cine cui a luat familia in pula initial.

  7. #8

    “Vrei să îți deschizi blog? Deschide-l, dar să vedem și noi cine ești.” Haoleu wouldn’t approve.

  8. #9

    Ti-ai pierde o mare parte din cititori.

  9. #10

    Daca te-ai saturat de loseri si hateri la comentarii poti oricand forta comentariile prin Facebook. Garantat se vor rari drastic, si nici n-ai avea nevoie de al doilea strat de internet.

    Ideea internetului in doua straturi imi place btw, doar ca as sugera ca abonamentul la stratul 2 sa fie nu doar transparent ci si mai scump, ca sa fim siguri ca sta prostimea la locul ei.

    • Hai ca m-ai dat pe spate cu propunerea ta. Caz concret: nu am profil Facebook si nici nu ma intereseaza sa am (fiecare cu fluturii lui). Insa nu mi-ar conveni sa se poata comenta aici (sau pe oricare blog) doar prin Facebook, deoarece m-as simti obligata sa folosesc o platforma care nu ma atrage (etc, *insereaza aici orice motiv vrei tu*). As fi dispusa sa comentez cu nume si prenume, nu e problema de asumarea comentariilor sau altceva. Is constienta ca probabil asta e ultima problema pe care o are Arhi, ca pierde de comentatori 50 de insi care nu vor Facebook, dar pana acum zic eu ca este ok sistemul actual de comentarii.

    • #12

      cristina » nu implementez nici un facebook, stai linistita

    • #13

      @arhi – am senzatia ca nu mai merge reply-ul pentru comentarii.

      @cristina – arhi nu va implementa faza cu facebookul pentru ca si-ar pierde o mare majoritate dintre comentatori. Multe site-uri internationale insa au inceput sa forteze folosirea facebook-ului/openid-ului/twitter-ului/etc. pentru ca au realizat ca e singura modalitate de a pre-tria tampenia umana. La fel daca ar exista internet in 2 straturi, majoritatea romanilor posesori de blog le-ar publica pentru stratul 1, pentru ca asta e nivelul romanilor si daca l-ar limita la stratul 2 ar ramane fara comentatori. Ca fapt divers, facebook a introdus conceptul de verified account – prin verificarea numarului de telefon. Sunt sigur ca e doar o chestiune de timp pana cand unele site-uri serioase isi vor forta comentatorii sa aiba conturi de facebook verificate. Stiu, stiu, conturile se fac usor, cartelele se cumpara, etc. Dar oricum ar tria un 90% din prostime.

  10. #14

    fezabil, dar nu cu generaţiile astea de acum

  11. #15

    Deja ai pus reguli, deci ai stricat tot. Chestiile se organizează de la sine, hai să le lăsăm.

  12. #16

    In spiritul ACTA eu zic ca orice aparitie in media a oricarui om sa fie doar cu acceptul persoanei.
    Vrei televiziunea sa filmeze un accident in fata casei mele pentru emisiunea de stiri? Pai sare cu lozul altfel nu are voie sa-mi filmeze casa. Are nevoie firma X de raspunsul meu pentru un sondaj (care va fi vindut pe bani)? Sa sara cu lozul.

  13. #17

    Canada. Filmul Hurt Locker. O firma de avocatura din Montreal a primit drepturile asupra peliculei in Canada si da in judecata persoanele care au downloadat filmul pe baza IP-urilor. Citeva firme de ISP au dat numele si adresa celor care au avut respectivele IP-uri la momentul respectiv. Firma de avocati a trimis scrisori de amenintare persoanelor. Si aici apare partea interesanta: Pentru ca firma care a urmarit cine si cum a downloadat este din Germania, totul se complica pentru ca nu are dreptul legal de a spiona clientii canadieni. Suma pe care firma de avocati o cere celor cu musca pe caciula (20000$) este suma aproximativa pe care respectivi trebuie sa o plateasca unui avocat sa le demonstreze nevinovatia in curte! Adica eu stiu ca nu voi cistiga dar iti cer sa platesti suma pe care altfel o cheltuiesti cu avocatii sa demonstrezi ca esti nevinovat.
    Asta da porcarie.

  14. #18

    da, asta cu feisbucul chiar e o solutie buna, ca nu-i ca si cum cineva si-ar putea face oricate conturi vrea cu orice nume si orice poze i se scoala lui. Si e foarte bine ca o companie care urmareste doar profitul sa fie incurajata sa puna stapanire pe internet. Sau nu?
    Nu tati, contul sa fie legat de CNP si toata baza de date sa fie gestionata de o autoritate, ceva asemanator cu procedura pentru certificate SSL. Proprietarul blogului/forumului/etc. sa aiba dreptul sa solicite autentificare cu contul respectiv si sa vada cine e in spatele numelui. Nu poti sa impui regula asta pentru orice site, sunt bune la ceva si locurile de refulare, gen trifoiul, unde toata lumea troleaza.

  15. Sa-l lasam net-ul asa cum e el azi.
    Nu pt. warez ci pentru ca e liber.Liber nu inseamna nemonitorizat, doar necenzurat.
    In momentul in care emiti idei si dai liber la comentarii, trebuie sa ti le asumi.
    E ca-n viata!Cateodata te destainui cui trebuie dar cel mai adesea cui nu trebuie.Nici in real life nu poti stii ce se ascunde in spatele epidermei.Ideal ar fi sa te poti stii dinainte cu cine esti compatibil si pe cine sa ocolesti, dar nu e asa.
    Credeti-ma ca infractiunile cu adevarat grave sunt monitorizate de cine trebuie prin metode cunoscute sau mai putin cunoscute noua.
    Nu vreti ACTA dar vreti a.c.t.a.
    Poti sa schimbi internetul, dar nu poti sa schimbi omul.Si in viitor chiar nu vreau sa vorbesc cu un calculator care ma va stii mai bine decat mama.
    Nu vreti internet cu parola.Credeti-ma!

  16. #20

    @gicu asa-i ca te-ai gandit mult? mai si opreste-te, face rau la sanatate. pe bune.
    ON: ideea suna bine in teorie.Dar: avantajele teoretice ar fi net depasite de dezavantajele practice. Nu poate fi aplicata practic.In acest caz s-ar lucra cu mase de oameni. Oamenii nu sunt un tot unitar coerent. Sunt o turma, nu poti aplica la nivel macro o strategie de genul fara sa ai in vedere o suita de variabile care difera de la individ la individ -fiecare cu tzaspe posibile ramificatii in grupul sau/.Pt ca ideea ta sa mearga ar trebui sa le dai in cap la toti pana ce putinii care supravietuiesc vor accepta starea de fapt.Si chiar si atunci, o turma de bovine cu chip de om nu cred ca te-ar multumi. Pe tine,ca blogger, free speech and all. Pe ei, cei care ar face acest lucru posibil, da. Dar aia e alta discutie deja.

  17. Uite de exemplu eu am venit cu o parere diferita de a lui zoso, cu argumente, si ia ghici care a fost reactia lui?
    Tipicul “esti prost!” si atit, nimic mai mult! Din acel moment nu am mai dat pe la el – chiar nu are rost sa-ti bati capul cu astfel de persoane.

  18. #22

    ACTA a aparut dintr-un motiv simplu: Consumatorul american incet dar sigur incepe sa renunte la cablul TV in favoarea internetului. Poate in romania nu se vede dar aici e tot mai pregnanta. Generatiile tinere au tv doar ca sa-l lege la computer. Ei privesc toate filmele sau showurile pe computer. Diferenta mare este de venituri pentru firmele de cablu/internet: o selectie de canale Tv pe cablu poate ajunge si la 100$/luna dar internetul nelimitat e undeva la 40-50$/luna. Desigur ca exista Netflix, Hulu, Vudu, Pandora si alte siteuri unde platesti pentru vizionarea de filme (pret fix pe luna la Netflix sau pentru fiecare film separat) dar acei bani nu merg catre firma de cablu a carui venit scade.

  19. @Matei: Logica ta m-a dat pe spate si mi-a facut si o felație, așa ca nu o lăsa să razbească singură. Săracii nu pot fi deștepti? Te inseli, daca te-a facut ma-ta cu bmw, ca esti si prinț si inteligent. “Sa fie abonamentul mai scump ca cei prosti sa nu aiba acces”. Mori, mă!

  20. #24

    sunt multe bloguri anonime care au succes tocmai pentru ca au o aura de mister, asta e tot farmecul lor. pe mine, ca cititor, nu ma intereseaza adevarata identitate a bloggerului, important e sa`mi placa felul in care scrie. bloggerii pot baga in spam comentariile jignitoare si cu asta basta.
    de cand cu Facebook`ul lumea e mult mai relaxata oricum sa`si dea numele real, chestiile astea vin de la sine, nu trebuie impuse, asa cum zice si Mihai mai sus. lumea se mai civilizeaza de la sine, nu cu forta.

  21. 7 din 16 comentarii sunt scrise cu nicknume. Da, suntem aproape de a ne asuma cu totii ceea ce spunem. 🙂

  22. #26

    Dude, groaznica propunere – asta ar alunga 90% din trolli…eu cu cine ma mai distrez?

  23. #27

    mişto e că ăia care vor net necenzurat scriu sub pseudonim şi nu-şi asumă responsabilităţi. cu astfel de oameni nu ai cum să nu iubeşti acta.

  24. Propunerea este excelenta. Pacat doar ca, probabil, nu se va ajunge la asa ceva. Lasii care se ascund in spatele (sau in fata) anonimatului vor mai arunca mizerii pe net un numar de ani.

  25. #29

    Eu as face si stratul trei:pe bani! Vrei sa comentezi pe un blog? Platesti o taxa modica lunar! In felul asta scapi de toti minorii retardati de pe net! Ceva de genu cum e Xbox Live! Numai acolo e problema ca parintii le plateste taxa de Gold la puradeii lor!

  26. Buletine de vot cu nume, prenume si adresa nu vrei? Anonimitatea este un atribut al libertatii. Al libertatii de a decide cui si cind ii spui numele tau real. Nu uita ca o gramada de carti, articole au fost, sint si vor fi scrise sub pseudonim.
    Ai vrea ca internetul sa se reduca la feisbuc si gugal?
    Iar vaca de la haoleu, in cazul asta ce ar face?

  27. @Matei: tu zici: “doar ca as sugera ca abonamentul la stratul 2 sa fie nu doar transparent ci si mai scump, ca sa fim siguri ca sta prostimea la locul ei”. Asadar, daca ma-sa are bani de abonament scump de net, fiindca se fute in fiecare zi in alta cabina de tir, odrasla e mai desteapta?

  28. Serios arhi? Adica vrei sa zici ca oamenii care isi dau numele sunt mai atenti la ce zic pe internet?
    a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/s720x720/418610_322689904440146_479209503_n.jpg
    Asta e doar un exemplu din milioane de alte exemple.

  29. #33

    Serviciile secrete de tot felul si o parte a politiei pot avea acces si acum la informatiile pe care ACTA le reglementeaza , ceea ce mi se pare suficient . O libertate a exprimarii trebuie sa existe si posibilitatea de anonimat pentru publicul larg trebuie sa ramana o varianta intodeauna . In cazuri exceptionale are cine sa ii gaseasca sigur .

  30. @ Nigerianu, ai dreptate si bloggerii injura. Cine are blog, considera ca este propietatea sa si pe buna dreptate. Nu iti place cum si ceea ce scriu nu inttra. Aici intervine si dezavantajele celui care detine un blog. Injuri ca la usa cortului o sa ai mai multe comentarii, dar asa o sa-ti fie si comentariile, deci ai mai mult de lucru in sensul ca trebuie sa stergi comentariile care te injura, care nu-ti dau dreptate. Deci intr-un cuvant ce semeni aia culegi. Ma gandesc ca observi ce diferenta este intre unele bloguri.
    Acum exista si o cale de mijloc, cea in care incerci sa fii politicos, sa nu stergi nici un comentariu, chiar daca nu este de acord cu art tale, dar altii o trec pe mistocareala si atunci ii dai raspunsul pe masura.
    Deci inca nu stim cum ii mai bine, ii raspunzi sau ii stregi comentariul daca a depasit unele limite.

  31. #35

    Arhi, dar de ce nu testezi ideea? De ce nu pui user si parola site-ului tau? Va fi oare afectat traficul?

  32. #36

    Să fie internetul cu user si parolă pentru că te-a înjurat cineva pe net. Bineînțeles.

    “nu zic că vreau sa fie cenzură, dar hai să fie niște cenzură”

  33. Pana la urma nu cred ca e o idee atat de rea…

  34. Sunt sigur ca cel mai mult ne deranjeaza cand cineva nu spune adevarul, cand cineva injura, dar nu-si arata “fata”. Pai mai frate eu sunt mare si tare, la toata lumea arat ca nu are dreptate, nu scrie bine gramatical, dar nu vin cu argumente, detalii si nici nu am un cont, unde sa vada lumea cu ce ma laud in halul asta. Ma chinui sa scriu un comentariu de 2 randuri, in 15 minute, dar sunt bun.
    Tot romanul este liber sa spuna ceea ce vrea, dar sa si raspunda pt ceea ce spune. Deci nu apari smecher ca ai descoperit roata, iar cand apar probleme, pui link-ul de unde ai furat ideea.
    Deci ii ideea ta, raspunzi (verifici din minim 3 surse sigure informatia, … bla bla bla.), daca nu, atunci ai coloana si da link-ul de unde te–ai inspirat.
    Is multe de spus si io is doar la inceput de drum, sunt sigur ca cei vechi in bransa o spun mult mai bine.

  35. #39

    De oameni care au fost omorati sau au avut tot felul de probleme in urma exprimarii unor opinii pe internet ati auzit?

    Sunt tot felul de crizati/fanatici, bolnavi cu nervii care te vor putea gasi foarte usor in urma introducerii unui user unic pentru postari cu numele real.Cum ar fi sa te trezesti la usa cu un bolnav psihic caruia i-ai facut o observatie in legatura cu o greseala gramaticala sau ceva?

    Sau cum a mentionat cineva mai sus, unii oameni ar dori ca unele postari ale lor sa ramana anonime din diverse motive care tin de codul bunelor maniere si de dreptul la intimitate.

    Nu mi se pare absolut normal ca in urma unor cautari de cateva minute pe internet oricine sa poata avea acces la postarile unui user pe internet.

    Furtul de identitate se va face mult mai usor pe internet.

    In concluzie mise pare o idee foarte proasta, beneficiile acestui sistem fiind incomparabil mai mici decat cele ale sistemului actual, lasat la liber (cu moderare de comentarii).

  36. #40

    o idee prosta. netu’ trebe sa ramana liber, fara pass.

  37. #41

    Eugene Kaspersky vorbeste de asta de vreo 4 ani. Din pacate nu cred ca este realizabila chiar daca am fi toti de acord.

  38. Ai citit Jocul lui Ender cumva? Era pe acolo un fel de internet cum spui tu. Bineinteles ca a fost cumva pacalit de 2 copii super inteligenti :D.
    Ideea nu e rea dar mi se pare imposibil de pus in practica.

  39. #43

    in primul rand, daca ai avea pe internet un user si o parola, gandeste-te ca ai fi controlat 24 de ore din 24. Deoarece acest user si parola, ar insemna pentru tine un act de identitate virtual.

    Acest lucru ar duce la foarte multe murdare, cum ar fi unul iti fura buletinul si se duce la banca isi face el cumva un credit la banca si tu trebuie sa platesti (doar un exemplu). Exemplul virtual: hackerul iti sparge user+pass, foloseste contul tau, face lucruri ilegale iar tu esti bun de puscarie, plata sau stiu eu ce.

    Plus de asta gandeste-te cum ar actiona mafia pe internet.

  40. Vrei sa alegi din ACTA doar ce iti cinvine tie ca si blogger.
    Din fericire nu se va intampla asta :).

    • #45

      Daniel » atat, esti destept ca molia. unde scrie in acta despre asa ceva? a, pardon, habar nu ai, doar vorbesti si tu asa….

  41. Exista asa ceva. Se numeste Facebook.

  42. #48

    Eu propun sa se desfiinteze comentariile scrise, si sa fie permise doar cele audio insotite cu captura video. Un taran cu maserati avem. Sa vedem cati tarani cu webcam si microfon avem.

  43. #49

    Hai sa fim seriosi, e ca si cum ai spune ca acum dai spaga si obtii o carte de identitate falsa. Se poate da’ e greu.

  44. #50

    Era un reply la comment-ul 2 :).

  45. #51

    @ Matei (9.): “…si mai scump, ca sa fim siguri ca sta prostimea la locul ei.”
    Nu stiu CUM definesti dumneata “prostimea”, dar majoritatea oamenilor de calitate (in definitia MEA a termenului) – in special cei de varsta a doua spre a treia – sunt relativ lipsiti de… lejeritate pecuniara (in cel mai fericit caz sunt oleaca mai inlesniti, si astea-‘s cazuri rare), in schimb stiu destui oameni pe care nu mi i-as dori in anturaj (ca si calitate umana) care sunt “loaded”.

    @ Mihai (11.): Anarhism?

    @ mihai (13.): De notiunea de “cheltuieli de judecata” ai auzit vreodata? Dar de “actiune reconventionala”, prin care poti (spre ex) sa ceri despagubiri pt deteriorarea imaginii personale in urma chemarii neintemeiate in judecata?

    @ gicu (14.): Asta-i din aceeasi categorie cu cipul personal implantat la nastere care se preconizeaza cu care poti fi nu numai marcat si inregistrat in cele mai mici detalii ci si urmarit activ ca pozitie (si poate si ascultat).

    @ PlayActive (26.): In felul acesta te asiguri ca “scapi de” majoritatea profesorilor, medicilor etc.

    @ mircea (28.): Termenul “prostime” provine din limbile slave si are intelesul nu de oameni prosti, ci de oameni simpli (v. si dexonline.ro/definitie/prostime ).

    @ albinuta veninoasa (31.): “Mai bine” este asa cum are chef posesorul blogului – si acesta nu este nevoit sa-si justifice decizia: blogul unei persoane, ca si domiciliul acesteia, sunt locuri in care democratia isi suspenda exercitiul si posesorul este despot autoritar si unic stapanitor si decident (atata vreme cat nu deranjeaza vecinii), pe principiul “nu iti place – nu intra”.
    (35.): “Ma chinui sa scriu un comentariu de 2 randuri, in 15 minute, dar sunt bun.”
    Daca am vederea slaba, sunt semi-paralizat (si deci ma misc f greu) sau/si nu stiu sa tastez (si nu gasesc “semnele”) inseamna ca nu am dreptate (ca “nu sunt bun”)?
    “…verifici din minim 3 surse sigure informatia…”
    Asa sa faci DUMNEATA blogging! PE BLOGUL MEU (un “eu” impersonal, generic) personal (NU si in calitate de comentator extern pe un blog educativ, spre ex) scriu ce vreau, EXACT pe acelasi principiu pe care la mine acasa spun ce vreau atunci cand nu sunt sub juramant. In fond, blogul propriu (unul sau mai multe) al fiecaruia este ca un jurnal personal, in care autorul poate sa scrie ce vrea – doar ca a ales sa-l puna si la dispozitia celorlalti pt lecturare (si eventual – dar nu obligatoriu – pt comentare).

    Concluzie: NU!

  46. In primul rand ACTA face referire la tot ce intra sub incidenta drepturilor de autor, de la marfuri la idei, si doreste ca tragerea la raspundere a celor care incarca aceste drepturi sa se faca uniform la nivel global. Ce daca Romania are demnitari corupti platiti de la buget care sunt mai preocupati sa-si creasca averile decat sa puna la punct un plan viabil pentru dezvoltare? Doar voi i-ati ales. Las’ ca venim noi si dam si niste amenzi ca voi din rea vointa nu vrei sa va cumparati produse originale, nu conteaza ca profesorii care ar trebui sa-i educe pe tineri sunt tratati cu lipsa de respect atat de catre elevi cat si de catre satat. Ei sunt oameni mici nu merita respect! Eu sunt o companie mare, am bani, daca nu ma respecti te pun eu in genunchi pentru ca pot.
    Uite ca in cazul internetului unde informatia circula liber e mai greu sa controlezi utilizatorii pentru ca marile companii au intrat tarziu in joc, la inceput cel putin au luat in ras ideea PayPal. Acum cand vad cat de profitabil e mediul online vor sa recupereze teren.
    Si ca sa-si dea seama can ce ar fi acceptabil pentru utilizator arunca asa o pastila gen: nu vrei sa-mi dai mie ceva din libertatile tale ca posibil sa-ti dau ceva bani daca lucrezi in favoarea mea. Si care-i gugustiuc deschide larg gura 😛
    Asta-i parerea mea. Internetul sa ramana liber.

  47. #53

    @albinuta veninoasa: “Tot romanul este liber sa spuna ceea ce vrea, dar sa si raspunda pt ceea ce spune.” Pai si tu de ce te semnezi cu “albinuta veninoasa” si nu cu numele real? Respecta sfaturile pe care le dai si raspunde pentru ce ai scris.

  48. #54

    Eu n-as fi de acord tocmai pentru ca o dezbatere de idei s-ar transforma foarte repede in atacuri personale. Noi n-am fost invatati sa ne argumentam ideile, si cand ramanem in pana de argumente incercam sa discreditam persoana.
    Asta se intampla in fiecare zi in dezbaterile televizate, si de aceea talk-showurile de la noi si-au pierdut din substanta. Macar pe internet sa se dezbata ideile, nu persoanele.
    Un prieten avea o strategie foarte buna de a cunoaste oamenii. Ii lua la baut, sustinand ca un om beat va spune intotdeauna ce gandeste, fara a mai tine cont de constrangeri sau ca si-ar pata imagine.
    La fel si in cazul anonimitatii. Sub protectia anonimatului, un om va avea mai mult curaj sa spuna ce il supara. Daca injura sau daca ameninta, n-ai decat sa ii banezi ip-ul. Dar daca il obligi sa se exprime doar sub nume propriu, discutiile vor deveni tot mai superficiale, si chiar daca s-ar incinge s-ar ajunge destul de repede la : “Tu vorbesti, care esti basist convins (usl-ist, psd-ist, whatever) de cand te-ai nascut?” .

  49. #55

    it’s called facebook login. just wait a bit more..

  50. #56

    daca ar fi fost netul cum vrei tu inca de la inceput, nu ar mai fi fost azi multi bloghisti care au fost initial anonimi

  51. #57

    @GD – daca tu nu ti-ai permite internetul din stratul 2 eu as fi foarte fericit. Fie ca va place, fie ca nu, de regula da – prostimea ori n-are bani ori prefera sa-i dea pe altceva. Pe la inceputurile internetilor pe la noi (vorbesc de ’97-’98) eu eram proaspat student si evident n-aveam bani. Dialupul numai pe timp de noapte costa $18, si telefonul se platea si ala extra, in jur de vreo $10. Si ii plateam strangand cureaua la atlceva. Daca internetul civilizat ar fi mai scump, aia care l-ar vrea si n-ar avea bani ar face un sacrificiu financiar si l-ar avea, in timp ce pulimea ar prefera sa injure pe internetii pulimii, in care s-ar incadra si GD.

  52. astia cu facebookul, lasati-o mai moale cont cont fals se face in mai putin de un minut.

  53. Internetul pe baza de parola a functionat cu succes in Coreea de Sud. Fiecarui user ii era alocat un ID national de acces la retea si o parola. Asta pana cand un hacker a publicat un fisier cu vreo 40 de milioane de useri/parole.

  54. #60

    De ce a-i face accesul la internet restrictionat pe baza de username,parola,pretul abonamentului,etc?
    Libertatea de exprimare si dreptul la opinie,libertatea in general, nu asta inseamna-dreptul meu de a-mi spune parerea indiferent ca aleg sa imi dezvalui indentitatea sau sa raman anonim.Dreptul de a avea acces la o sursa de informatii necenzurata global unde sa am si eu o farama de control asupra calitatii informatiei care circula in interiorul sursei.
    Cum ziceau cativa m-ai sus:imaginativa internetul controlat si dirijat intr-o directie care nu v-ar placea si unde sa fiti cenzurati ori de care ori considera “autoritatea ” ca este necesar.Imaginativa ca sursele de informatii de unde va tineti la curent sa fie si ele cenzurate dupa bunul plac al “sponsorilor”.
    Toate astea sa le pierzi din cauza catorva imbecili care fura ici colo cate o stire,cate un cont, care comenteaza aiurea pe forumuri si bloguri.
    Internetul a fost,este si trebuie sa fie in continuare liber.
    Ar fi interesant un custom vote pe blog-asa,ca sa vedem cati ar fi pro si cati impotriva cenzurii pe net !

  55. #61

    Proasta idee. Vad c-a starnit ceva discutii mizeria aia de ACTA, dar solutia propusa de tine nu e deloc ok, desi sincer pe mine m-ar durea fix in varfu’ p**ii de comentarii pe bloguri si cine greseste pe internet. Netu’ tre’ sa ramana liber si anarhic, asa cum este acum. Salutuari si ne vedem prin 1984.