Citeam mai înainte la Coana Marieta că s-a dat drumul la căldură în Timișoara și îmi aminteam de vremurile când nu aveam centrală proprie și stăteam la mâna pensionarilor din bloc.
Pentru că, în București, oriunde ai sta, de fapt nu stai după RADET, ci după pensionari. Care decid, în grup, cu majoritate de voturi, pe care o dețin lejer în orice bloc comunist, că nu se va da căldură chiar acum, ci când vine frigul mai tare. Cui nu-i convine, să mai pună o haină pe el.
Când stăteam în Pantelimon, la Delfinului, chiar schițasem în cap planul prin care îi dădeam foc în casă babei care se căca în grădină dimineața și se opunea întotdeauna să se dea drumul la căldură. Eu având copil nou născut în casă, de altfel.
Și, aveți căldură?
NOU
Au anunțat la noi ca de pe 11 septembrie au dat drumul la apa în instalație. Nu, nu au dat drumul la apa în instalație. Dar da, au oprit apa calda pt că acum este momentul optim pt reparatii conducte, nu în timpul verii in poola mea când e cald și sunt oamenii în concediu. In rest e ok. Iau o aspirina. Sa fie.
NOU
Pe 11 septembrie RADET a incarcat sistemul cu apa rece, la tine in bloc probabil e inchis de la subsol (si la mine pe unele coloane).
NOU
Păi, fiind exact din locația pomenită si având în bloc specimenele mai sus pomenite, NU !
Dar, că întotdeauna există un dar, i-am promis pulii de administrator că într-un viitor nu prea îndepărtat nu vom mai avea usa la beci.
Exact pe motivul menționat de tine, copil mic (1,5 ani).
Revin cu detalii pe viitor.
NOU
am centrala si is 15+ afara… nu dau drumul la caldura inca, nu vreau nimic, doar ma laud.
NOU
Eu am in fiecare camera cate o bila energetica la 800 de euro. Din aia de care a amintit Iulia. Ieftin si bun.
NOU
Bila energetica? Plutoniu?
NOU
Eu mi-am dat drumu’
NOU
Deja?
NOU
Ma baiatu taichii, vine o vreme cand dai cu foc de artificii cand se intampla, ca de revelion.
NOU
Sa am parte de caldura??? Nu, sunt om insurat.
NOU
Ai o virgula in plus.
Sau aici nu citeste “doamna Zapada”?
NOU
@Baxty: N-o da poligloțenia afar’ din casa.
NOU
Am ca-mi permit si nu stau la poola jigodiilor comuniste desi sunt in minoritate 😉
NOU
Tineretului. Nu. Alaltaieri mi-am luat un convector de 2400W de la Altex :-/. 200 lei bine investiti. Marca Rowenta ca mi-e frica sa iau pocnitori mai no-name ca asta.
Il plimb din sufragerie in dormitor in functie de unde stau. Incalzeste repede. De obicei ii dau drumul, fac un dus si cand ma intorc in camera e numa bine.
As prefera totusi caldura de la calorifere :-/.
NOU
Esti troleu ?
NOU
dacă era troleu adevărat, făcea duș cu convectorul
NOU
Cum mai sa se cace in gradina dimineata? Sau pleca cu tucalul dupa ea ?
NOU
se caca in gradina dimineata la 5, impreuna cu barbacsu. ca sa nu traga apa la wc
NOU
Doamne apara! E prima data cand aud asa ceva…
NOU
Eu in weekend le-am zis englezilor ca romanii inca se caca in curte si le-am aratat ca eu inca mai am una in curte pentru muncitori, ca daca ii trimit in baie probabil se caca in dus. Li s-a lungit fata de parca le-am dat un milion de lire.
Jos dragnea ca el ne trage in jos si nu ne lasa sa avansam.
NOU
Șefu’, știu că ești de modă veche, cum de nu ai folosit gestul galant al pungilor cu apă aruncate de la etaj. Ajuta și la ce făceau acolo și poate schimbau și locul.
NOU
Am fost odata la una acasa, si dupa tigara de dupa, m-am dus sa fac un dus.
S-a bagat si ea, cica sa “save water”. In cada trona o ditamai galeata de plastic, cu apa in ea de vreo palma, iar noi pe langa galeata aia. Nu incapeam stand in picioare, eu dau sa o scot din cada, ea ca nu, ca “we must save water, no?”… Sa-m bag pla de intelegeam.
Pe final m-am prins: atat de rupta in cur era duduia, caci captura si picaturile din dus, iar odata la 20 folosiri de dusuri, in loc sa traga apa la buda, turna galeata aia. Economisea vreo 10c pe an… Ma intreb daca se si pisa in dus, cand se mai spala…
Vorba cuiva de pe aici: don’t stick your dick in crazy! :))))
NOU
Apropo de usurat in gradinuta din fata blocului. An de gratie 1995, Timisoara, vara. Eram pustan, fara somn si griji , intr-o noapteracoroasa ( 28 gr) beleam ochii la minunatul oras de pe balcon.
Sa precizez ca stau la etajul……………9 !
In timp ce admiram peisajul nocturn, aud doua voci de alcoolici ,dintr-e care una zice : Ba , pula ! Stai sa ma cac !
L-am urmarit cum isi da textilele jos, se pune pup si deschide instalatia de purjare.
Baiat finut , crescut cu bun simt doar la oras, imi trece prin cap : Eu stiu ca dupa ce te usurezi tragi apa ! Ma deplasez pe holul apartamentului, iau o galetusa de 20 ltr ( de lavabila) si o umplu cu apa.
Inapoi pe balcon, vizualizat tinta si……….. Ba, fu—-i m—tii matii ! Care ai aruncat cu apa ?
Eu pe mozaicul balconului, ma stricam de ras. Din pacate vecinul de la etajul doi a ramas cu geamurile sparte la apartament ( ok, mie mi-se rupea de vecin ).
Aviz amatorilor !
NOU
@AlMicule, eu cam prin acelasi an , dar de la etajul 1, am aruncat o petarda, de-aia de care se bubuia de revelion, foarte aproape de curu unuia care se caca in tufis sub balconul meu. A fost atat de puternica bubuiala, ca soto i-a inghetat cacatu’ aluia…
NOU
Centrală proprie. Am 21,4 grade în casă. Nu dau drumul la căldură până nu coboară temperatura sub 20. Iarna trecută am avut o medie pe factură de 160 lei/lună. Anul ăsta, cu ajutorul PSD, care ne-a promis tot felul de creșteri, cred că o să fie mai mult.
NOU
Tu esti cumva ăla de deasupra mea? Pai la cata caldura ii baga nea Baxt iarna sa aiba si el un aer decent in casa, cred si eu ca plateste 160 lei la gaze pe luna.
Stau la 1 cu spatiu comercial cu oxigen vrac sub mine.
NOU
Avet’ cladiri cu iataj in Mioveni, in afar’ de catedrala????
NOU
Doar dacă se pune și podul.
NOU
Ti-vă-n pisici ca am si interfon
NOU
Claro, centrală de apartament de 9 ani. Și asta pentru că înainte trebuia să dau drumul la apă caldă 30 de minute până să vină chiar… apa caldă. Deh, capu’ la coloană. Acum pe centrală proprie și personală. Mica problemă e că pensionara de dedesubt consumă în jur de 10 mc de gaz. Pe iarnă. Dar, e ok. Cel puțin nu stau la cheremul comunistoizilor.
NOU
Baba de sub tine are grija sa iti lase debit suficient de gaz.
NOU
Locuiam candva intr-o zona de nefamilisti (erau familii, dar atitudinile erau de nefamilisti). Administratia blocului nu dadea niciodata drumul la caldura imediat, mereu tarziu, la nu stiu cate saptamani. Ba chiar cand au fost dati cand apa calda la calorifer era gratuita (nu ma intrebati de detalii, a fost demult, nu mai tin minte de ce), ostentativ nu dadea drumul sau bloca caldura in perioada aia cand caldura era gratuita.
Precizare: nu era in Bucuresti.
NOU
asta pentru ca nu se gasea nimeni sa ii puna o patura in cap si sa ii rupa oasele
NOU
Pensionarii cu 3 rânduri de halate pe ei care se încălzesc la aragaz și ăia cu copii mici sunt extremele. Sunt totuși 20 de grade afară în timpul zilei. Stau în casă în tricou și pantaloni scurți, iar după un pahar de vin e numai bine. Plus că îți vine să îți iei prietena în brațe mai mult.
NOU
Fugibă d’aci ca noi nu stim cum sa mai scapam. Te vad io peste 10 ani. Auz’ la el, huăăă
NOU
Logic. Se știe că un copil de 4 luni se zbenguie prin casă. Nu mai spun că în fiecare seară rade vreo 2-3 pahare de visichi, apoi 1 litru de vin. Așa să îi fie cald.
NOU
@Remington Steele: Boss, stiu ca o sa imi iau hate, dar cum e asta problema mea?
Adica, in anul in care se organizeaza Black Friday de Primavara, Vara, Toamna, Iarna + Black Friday normal tu astepti sa dea RADET drumul la caldura ca sa nu moara ala mic de frig?
Nu sunt parinte, dar in situatia asta certatul cu vecinii si comentatul pe internet ar fi ultima grija dupa ce m-as duce sa ii cumpar aeroterma/calorifer electric.
NOU
Da,boss, pt că în articol era vorba “nu stai după RADET, ci după pensionari”. Get it, boss? Pensionari. Și relax, nu stau să îmi dea alții căldură. După cum zicea Cetin, acum ceva timp, suntem singuri. Fiecare e pentru el. Așa că am rezolvat să ne fie mie și familiei bine. De restul, nici nu mă interesează dacă există :))
NOU
Bai, io n-am copil mic, ziua e cald, ok, dar seara e rece. Prea rece. Si nu-mi place vinul. Si am doar pisic de luat in brate. Nu m-ar deranja niste caldura seara/noaptea.
On topic, habar n-am, dar nu cred. Totusi la mine-n bloc s-a dat drumul la caldura cand a dat radetul, dupa x zile consecutive cu nu stiu cate grade.
NOU
Eu de vreo 5 zile la 20 de grade am dat drumul la centrala. Problema ca eu fumez si stau cu geamul deschis si caloriferele nu fac fata asa ca am dat drumul si la AC pe caldura. Am si un ventilator care bate spre geam si scoate fumul. No joke, am 2 surse de caldura si un ventilator care da caldura si fumul afara. Am 23.6 acum in camera
NOU
cat timp esti confortabil, nu vad nimic rau in asta. nu trebuie sa faci ce considera ceilalti ca e ok, ci ce iti face tie bine, ca sunt banii tai.
NOU
Pe tine te costa 50 lei pachetul de Marble. Vezi, de aia am io dacie papuc si tu nu: io m-am lasat de fumat!
NOU
Centrala si contul din banca sunt sfinte.
NOU
Adica de neatins?
NOU
sleep.org/articles/temperature-for-sleep/ suggested bedroom temperature should be between 60 and 67 degrees Fahrenheit ,adica 15-19C am ajuns o natie de puli blegite si oauă lungite de caldura 23-25 in casa
NOU
Temperatura optima pentru dormit este aia la care dorm eu bine,nu aia la care zic unii ca ar fi bine sa dorm
NOU
Fugi ba, la 19 grade eu mai rezist da-mi moare nevasta. Sub 23 nu functioneaza de niciun fel. Grade
NOU
aici inca o nevasta care moare in somn sub 23 de grade.
ps: ma invelesc si vara cand dorm
NOU
la 19 grade exterior si o scadere de un singur grad al temperaturii corporale în somn nu îngheți, nu mori, dar nici nu trăiești, mie la 20 de grade în casă nu-mi mai vine să fac nimic, doar să tremur ca să supraviețuiesc, nu îi înțeleg pe ăștia care au cred cu disperare că în afară de stresul psihic zilnic trebuie să mai suport și stresul fizic al frigului
NOU
eu nu inteleg de unde vin standardele astea. ar trebui sa…si aia din UAE la fel? daca indienii ar avea 19 grade noaptea, ar sacrifica o vaca in fiecare zi. de ce plm tot simtiti nevoia de a va conforma unor standarde, inclusiv atunci cand e vorba de confortul vostru? la mine in casa sunt 24.5 grade si eu stau in chiloti. asta e standardul.
NOU
Am constatat si eu ca dorm mai linistit la 18-19 grade, insa ziua la calculator imi amorteau degetele la 21 de grade. Acum e setat termostatul pe 22 ziua si 20 noaptea. Sunt in Brasov la etajul 2 bloc izolat: centrala nu se opreste niciodata de la buton, iar anul asta a pornit saptamana trecuta in doua seri. La cumnatul meu la parter a pornit din august. S-a cam dus vara…
NOU
Hai ca de dormit eu as putea sa dorm si la 20 de grade, am o plapuma groasa si ma acopar. Dar e inuman sa stai la birou si sa lucrezi la mai putin de 23-24 de grade. Pt mine e imposibil, imi ingheata mainile, picioarele, nu pot, aia e. La mine in birou tin cam 25 de grade mereu, din fericire e incaperea cea mai mica din casa, cu caloriferul supradimensionat serios, asa ca se incalzeste mai tare decat in restul casei si nu risc sa-i sufoc pe fiu-meu si pe sotzu. Care, ma rog, or fi ceva neam de vikingi, eschimosi, pinguini, nu stiu chiar exact, dar ei sufera de cald permanent. Fiu-meu doarme iarna cu geamul larg deschis, cica i se face rau de la caldura pe care o fac eu in casa. OK, copile, asta-i viata, te poti muta cand consideri tu de cuviinta, nu te tin cu forta….
NOU
Cluj, bloc comunist legat la centrala de cartier.
Au dat drumu la caldura in seara asta, deja stau cu geamul deschis ca-i prea cald.
Asta iarna mi-au venit cheltuielile 6-700 lei / luna (4 persoane, 3 camere)
NOU
Eu dau 4-500 cu centrala in lunile friguroase la 3 camere. Stau la ultimul etaj si baba de desupt a plecat sa mai voteze psd-ul in rai si nu mai incalzeste nimeni. Cand traia ea platea la central 100 ca avea vecini cu centrala.
NOU
Eu am dart maxim 280 de lei in cele mia friguroase luni, si am 3 ani aici, toti peretii afara, daca se pune si ca cel de pe casa scarii nu e incalzit. 3 camere doua balcoane, peste 23 de grade in casa ca altfel nu poti sta in tricou. DAr, izolatie exterioara cum trebuie facuta izolatie interioara cu vata de sticla in spatele rigipsului, plus stau la 1 deci ajuta si ca incalzeste cel de dedesubt.
Centrala porneste noaptea spre dimineata si se opreste momentan dupa 11.
NOU
Inca nu. Au facut ceva teste neanuntate pe 11 septembrie (cand am descoperit ca a pocnit un robinet si am fost nevoit sa schimb parchetul – pentru ca testul l-au facut pe la 14:30 si eu am ajuns acasa la 18:45), dar inca nu caldura. Si nici nu e nevoie, bloc 2/8, Dristor, 22.8grade in casa. Bloc termoizolat, dar ferestre montate din bugetul propriu si de calitate.
NOU
Centrala e sfântă, peste tot in provincie lumea și-a pus centrală, doar in București am făcut frigul in Septembrie și Octombrie până dădea primăria drumul la căldură și atunci plăteam 250-300 Ron la întreținere. Acum gazul și întreținerea sunt sub 200 Ron, chiar și cu ultimele scumpiri nu ajung la 300 ca înainte.
In concluzie investiți în Centrale de apartament pentru confortul vostru și al familiei.
NOU
Dac-as fi inginer de vinzari la Romstal sau similar, asa as incheia si eu: Investiți în Centrale de apartament pentru confortul vostru și al familiei. Mele!
NOU
Am sunat la radet sa intreb cand se da drumul: “e prea devreme” . Deci poa sa fie 2 grade, nu conteaza, calendarul e sfant.
NOU
Daaa, ne-o dat, ne-o dat drumu’ la căldură… ne-o dat şi Autostradă la căldură !
Da, ne-o dat căldură, ne-o dat aşa de-a multă căldură că o trăbuit şi să dăm o parte înapoi, ş’acum am rămas numa cu căldură de ceaia care nu mai are căldură(!), pentru că căldura care am dat-o îndărăt, o fo căldură de ceea bună, căldură cu… căldură !!
Ş’apaoi dacă o mai frecăm un pic, să vezi cum îşi da drumul… căldura…
NOU
Ce ai fumat, fraticaaaaa ?!!! Mai lasa stevia !
NOU
Regula e să fie 3 zile consecutive cu temperaturi sub 10 grade.
NOU
Locuiesc la casa si pe langa centrala, mi-am montat si un semineu, de dragul de a face focul cand o sa fie toiul iernii afara (nostalgia copilariei la tara, pe cand faceam focul in soba).
Insa, pe masura ce am parcurs imediat articolul, mi-am amintit de un moment in care am fost cazati la munte si ne-am vaitat de frig. Noi spuneam ”dom’le, am platit, dati-ne putina caldura!”, ei spuneau ”dom’le inca nu e frig puternic de iarna, va aduc o patura mai groasa”.
Ne-am minunat putin, iar acum ma gandesc cum ar fi fost daca aveam si un copil dupa noi..
NOU
dupa cum bine zice Costel mai sus, temperatura de interior “standard” in tarile mai civilizate e ceva mai jos decat pragul de rezistenta din Romania.
eu locuiesc in Franta, practic o meserie care imi permite sa particip anual la realizarea catorva sute de locuinte (sunt arhitect). temperatura standard in camere de locuit/living este 19 grade. e putin mai mare in bai (21 daca imi aduc aminte).
asta e standardul pt cladirile noi si asta se aplica de exemplu in Paris si pt orice cladire veche. nu poti sa faci calcule in care arati ca incerci sa ajungi la 20 sau 21 de grade in living pt ca e ilegal.
de exemplu la mine in casa sunt acum 20.5 grade si nu a murit nimeni. am o multime de prieteni cu copii mici, nici unul nu depaseste 20-21 de grade in casa. de fiecare data cand vin in Romania crap de cald la 23-24 de grade, ai mei acasa uneori sar de 25, mi se pare dement.
de ce toata dementa asta cu temperatura? simplu: economie de energie, da mai dureaza putin pina ajunge conceptul asta si in Romania, care inca trebuie sa spele urmele comunismului cand eram cei mai economi dintre toti.
NOU
Fiecare grad in plus peste 20 inseamna un consum de gaz suplimentar cu 10%.
NOU
Coaie, mai lasa in pwla calului chestia cu economia de energie si dementa Nu e dementa, e comfort termic, e termodinamica. Nu fac economie pentru comfortul pielii mele atunci cand platesc pentru comfortul ala, doar pentru ca nu stiu cine a decis din pix ca 21 de grade e ok pentru toata lumea. Ceasca a stabilit ca 18 grade Celsius e ok, futu-i cenusa sa-i fut, mii de copii au racit si au ramas cu sechele pe viata. Idiotul avea 26 grade termostatat in vilele de protocol, ca alea 18-24 la care traise el in cocioaba din Scornicesti il haituiau inca. Eu nu ma simt ok la 23 grade, capisci? Echilibrul termic al corpului meu se stabileste la 24 grade interior iarna, imbracat lejer, asta insemand chiar si 21-22 pe langa pereti. PLATESC pentru energia aia, nu mi-o da nimeni gratis. Toate limitele impuse la consum prin norme si legi sunt COMUNISM. Nordicii sunt si ei urmariti de sechelele trecutului, norvegienii faceau foamea grav acu 300 de ani, cand erau sub tutela danezilor. In plus, metabolismul lor e altul fata de sudici ca noi. Daca nordicii se simt bine la 19 grade, e treaba lor si metabolismul lor, eu am nevoie de 24 grade. Pe partea cealalta, vara, inca nu mi-am montat aer conditionat, am suportat ok caldura datorita izolatiei bune a casei, aveam 27-28 cand afara erau 38. Vezi, eu fac economie vara, nu am nevoie de racire, dar nu vin cu ideea de a interzice AC-ul sau de a limita temperatura de racire la 28 grade, tot ce e sub 28 e risipa…. Economia de energie se face din izolatie buna si termostatare PERMANENTA cu histerezis mic, nu din temperatura scazuta. Iarna trecuta am avut 24 grade in casa termostatat PERMANENT in ambient, vecinii mei au avut 21-22 termostatat din centrala INTERMITENT, adica opreau centrala din cand in cand. Consumul de gaze a fost mai mare cu 10-15% la ei, contoarele sunt pe strada si m-am uitat sa compar. Centrala are si posibilitatea sa monitorizeze temperatura exterioara, pentru a calcula dupa cateva cicluri IMPEDANTA termica a casei, pentru a justa mai precis consumul de gaz si puterea.
Hai sa stabilim prin lege ca toata lumea sa aibe telefoane chinezesti de 300 de lei, masini de 6000 euro si viteza maxima de 80 km/h, unde e consum minim de energie, sa facem economie, 3l/100km. Cine are nevoie de iphone de 1000 dolari sau masina de 15mii euro, e risipa!
NOU
Am vizitat intr-o iarna niste prieteni in Bruxelles, am stat o noapte la ei. Asa frig eu n-am rabdat in viata mea. Cladire istorica, din aia cu tavanele inalte de 3 metri, fiind istorica nu s-a modificat nimic la ea, deci iti intrau trei degete pe sub rama geamurilor, bonus existau seminee dezafectate in fiecare camera, care fusesera blocate oarecum, dar circula un vant din ala serios prin ele, si dementii de belgieni dadeau vreo trei ore de caldura seara. Atat. Ce-i drept, vremea nu era foarte rece in termometru, vreo 5 grade, ceva de genul asta, dar o umezeala din aia de-ti intra in oase, foarte nasol. Si in casa….n-am cuvinte, te congelai dupa o jumate de ora
NOU
Pentru Mircea, timstal.ro. Faci o afirmatie ce forteaza legile termodinamicii, aia pe care o stiu eu. Spui ca 1 grad Celsius duce la crestere de 10% a consumului. E adevarat pentru un set de conditii.
Din fizica de liceu, regasibila pe wikipedia, stim ca pentru un sistem termodinamic cu doua surse de caldura cu diferenta de temperatura intre ele avem asa:
Rt=Dt/P,
unde Rt este rezistenta termica, Dt este diferenta de temperatura, P este puterea sursei cu temperatura mai mare, cealalta avand o putere mult mai mare, fiind atmosfera. Resistenta termica se masoara in C/W, grade Celsius pe Watt.
Din ecuatia de mai sus rezulta ca P=Dt/Rt. Adica puterea necesara a sursei calde, in cazul unei case fiind centrala termica, pentru a pastra o diferenta de temperatura Dt intre interior si exterior este proportionala cu difererenta de temperatura si invers proportionala cu rezistenta termica. Cum rezistenta termica e o constanta a casei, rezultata din constructie, ramane ca puterea centralei si implicit consumul necesar de energie pe o perioada data de timp pentru a pastra o diferenta de temperatura e fix proportional cu diferenta de temperatura. Perfect. O crestere de 10% a diferentei de temperatura duce la o crestere cu 10% a consumului. Si aici ajungem la esenta afirmatiei cu 1 grad Celsius suplimentar creste consumul cu 10%. Da, e adevarat numai daca Dt=10 grade Celsius. Adica daca afara sunt 10 grade si in casa 20.
Sa intram nitel in matematica.
Daca afara sunt -20 Celsius si in casa +20 Celsius, atunci Dt=40 si 1 grad suplimentar inseamna 1/40=0.025 sau 2.5% crestere de consum de la 20 la 21 grade in casa. Cresterea de consum de la 10 grade la -20 grade in atmosfera e proportionala cu diferenta totala de temperatura, adica de la 10 la 40, asta insemnand 300% crestere. Cum iarna temperatura exterioara e undeva intre 0 si -15 (nu stiu exact valorile, calculam aproximativ), atunci in intervalul asta de temperatura exterioara orice grad suplimentar in interior aduce o crestere de consum intre 2.8 si 5%.
Dar nu 10%.
NOU
imi place de mor ideea cu “o fac pentru copiii mei, ce conteaza ca poluez si eu cat pot sa le las o lume mai buna”
de unde pula mea am ajuns noi sudici ma? La noi minima e satana vs franta. Ai 25 grade in casa si afara -20 si te intrebi de ce ai probleme. Ca sa nu mai vorbim ca vara trebuie sa ai 18. Cumva, intre vara si iarna corpul romanului are un scurtcircuit. Vara e ok 18, iarna mori la 18
NOU
Am facut un Rebelion la sor-mea in Spania, undeva jos ca vedeam Gibraltarul si Africa pe geam. 18 grade ziua. Dar umezeala in casa de te pisai din ora in ora fara sa bei apa. Iar aia n-au decit aer conditionat! In sufragerie. Plm, noroc ca-s calit prin baracile de santier, dar nevasta-mea a facut treispe-paispe. Sor-mea: vai draga, dar nu e deloc frig! Sint 19 grade in casa! Tot asa in august, la 43 grade zicea: las’ ca-n doua-trei saptamini se racoreste (spre 35 grade…)
NOU
eu am facut o iarna la 15 grade. Ala e frig in plm. Avantajul de a sta deasupra casei scarii. Caloriferu duduia. Frigu la fel.
Sub 18 (da, un grad se simte rau) e rau de tot. Aici la 18-19 vad minimul.
iar faza cu “stau sub patura”: eu stau si vara. Cand ma uit la tv ma bag sub cearsaf. Dar e mai mult o chestie de mental decat de temperatura
NOU
@cetin am facut o singura iarna in chirie + radet :)) mi-a fost de ajuns. Centrala n-a pornit inca – ar trebui sa porneasca pe la 22.5 din motive de nevasta care da coltu in somn la 19.9 grade;
meanwhile, afara e frig si ploua si am vazut soarele de 2 ori in 3 saptamani 🙂 si cred ca ca am termostatul in Fahrenheit.
NOU
cred ca am un ca in plus :)) deh… cafea nu-si facuse efectu’
NOU
Nu vreau să vă stric cheful, dar în orașul în care stau eu, în nordul extrem, nu mai avem centrale de cartier din 92. Toată lumea e pe cont propriu. Ai centrală sau convector te încălzești. N-ai, stai la cheremul vecinilor 🙂
NOU
Inca nu ! si dimineata e cam umbra .
NOU
nu, şi nici nu vreau. la mine în bloc consider că pensionarii se grăbesc şi îi dau drumul prea devreme 🙂
apropo, eu încă merg la muncă în tricou, săptămâna viitoare mi-am propus să trec la mânecă lungă.
NOU
si tu “decat” te lauzi.
Erau si prin Scotia unii de ziceau ca ei n-au geaca groasa ca nu le trebuie iar in martie erau in tricou si sandale, doar ca mancau o tona de colesterol la masa si apa beau doar in amestec maxim 60% apa.
NOU
Evident ca nu, eventual prin decembrie. Cine are cheia rezista bine iarna. Nu e nevoie de caldura.
NOU
In hotelul din Suedia temperatura era setata pe 20.5 grade, daca stăteai in camera in tricou si bermude ti se parea putin frig dar te obișnuiai.
La centrala din Romania tin pe 21.5 – 22 grade.
NOU
Sa pui asemenea intrebari unei audiente cu venituri minime de 2-3.000 de euro e cam deplasat.
Nu stiu cum de te mai rabda oamenii astia…
NOU
Au facut probe fara sa anunte ieri si la etajul 10 a facut POC. La mine la etajul 8 curgea de ziceai ca-i gheizer :)). Cred c-a ajuns pana la 4-5 apa. Sa fie primita, ca e de la D-zeu.
NOU
ceeeee-ti mai place la caldurica :))
NOU
1. De azi voi fi tatic. 😀
2. Noroc ca nu am moși și babe in bloc. Încă nu ne-a dat drumu la căldură dar am rupt in două un calorifer electric sa nu le fie frig piticilor.
NOU
bravo duckie:)
NOU
23.4 grade, coafura rezista. Iarna nu am avut mai putin de 20 de grade in camera. Termostatul de la calorifer pe 0. Nu dau 500 de lei doar pe caldura, si caloriferul sa nu friga cand pui mana pe el. In plus sunt calduros. La 25 de grade in sus incep sa transpir.
NOU
@FInch: nu prea e proportionala doar cu diferenta de temperatura.
In general, pentru probleme de tipul acesta se pleaca de la ecuatia de bilant energetic- iar aceasta ecuatie al echilibru:
Q_intrare=Q_iesire (nu am utilizat derivatele marimilor; s-ar obtine aceleasi concluzii)
Q_intrare depinde de puterea calorica a combustibilului ars, de debitul combustibilului etc.
Q_iesire= depinde de pierderile de caldura ale camerei; aceste pierderi se realizeaza prin conductie, convectie si radiatie. Putem ignora convectia intr-o prima aproximare dar nu putem ignora radiatia. Utilizand Stefan-Boltzmann radiatia pierduta depinde de T^4, suprafata radianta si de o constanta (in care este inglobata emisivitatea).
Mai complicata devine treaba daca scriem ecuatia (1) pentru faza tranzienta (incalzirea initiala dupa pornirea centralei sau racirea finala – la oprirea centralei).
In cazul tranzient putem scrie:
– aici e util sa utilizam derivatele marimilor (adica “puteri”) spre deosebire de (1)
dQ_centrala/dt=dQ_aer_crestere temperatura/dt+dQ_radiatie/dt+dQ_convectie/dt+dQ_conductie/dt
primul termen depinde de masa de aer din camera, caldura specifica a aerului din camera si variatia de temperatura, al doilea termen depinde de temperatura instantanee^4, iar al 3-lea si al 4-lea termen sunt termenii de convectie si respectiv conductie. Aici apare diferenta de temperatura intre temperatura instantanee a camerei si temperatura de afara.
Dupa cum vedem diferenta de temperatura intre interior si exterior e doar o componenta si ignorarea celorlalte componente nu reprezinta o tratare corecta a problemei.
NOU
drops mic:))
NOU
Iarta-l pe Finch. Asa eram si eu 2-3 ani dupa ce am terminat facultatea. Pur si simplu omul dupa ce a bagat in ecuatie si i-a dat 2,5% consum suplimentar pentru 1 grad in plus n-a mai stat sa extrapoleze ca daca scade de la 20 grade la 0 grade i-ar da o economie de doar 50% la gaz. Ori in realitate, o casa cu centrala inchisa , lasata doar pe protectie antiinghet consuma cam 1-2% fata de regimul normal de functionare. Nu mai vorbesc de experientele cu apartamente cu pozitionare identica in blocuri construite sub supravegherea mea directa, cu consumuri de apa calda comparabile, dar cu termostatele setate diferit si la final de luna cu diferente de consum si de 30%. Omul le da cu teoria. Lasa-l…
NOU
Mda si aici multe grade sunt bune, si din motive feminine, dar mai sunt niste aspecte:
1) Metabolismul nostru functioneaza inca in regim de ‘vreme calda’, peste 1-2 luni va fi mai bine (creste productia de energie =termogeneza cu 20-30%).
2) Acum s-au racit relativ brusc peretii (chiar si izolati, dar mai putin) si daca ai 25 de grade in AER nu te topesti pt ca peretii sunt reci si nu radiaza inapoi caldura.
3) Cine vrea n-are decat sa poarte 10 paltoane in casa, eu prefer confortul. Mai putine haine de spalat este si asta o economie nu ? (desigur nu pt cei care poarta acelasi trening toata iarna)
PS: apropo de “Cumva, intre vara si iarna corpul romanului are un scurtcircuit. Vara e ok 18, iarna mori la 18”
Tre sa fii cretin (sau hipertiroidian eventual) sa stai cu 18 grade in casa vara la noi cand afara sunt spre 40 de grade. Gradientul de temperatura maxim recomandat VARA (tocmai din motive de metabolism) este de 10 grade in minus in casa fata de mediul exterior. Oare cum ar fi iarna cand afara sunt -20 sa stam la -10 ? Compari mere cu pere. Iarna cand iesi afara nu iesi dezbracat (decat din nou, din categoriile de mai sus). Vara iesi.