Legat de discuția de ieri cu cartelele preplătite cu buletinul, am și un revers al medaliei. Sau un avers, cum vreți voi.

Mulțumită Telekom, din 2020, în românia nu vei mai putea avea acces, SUB NICIO FORMĂ, la o rețea telefonică, fără a-ți da datele personale.

În toate orașele din lume sunt telefoane cu fise, utilizabile pentru nevoi și urgențe.
Doar în vestul sălbatic românesc, niște șmenari cu gulere albe au închis totul, pentru că trebuiau ei să vândă cartele preplătite.

Așa că, dacă vreți să îi mulțumiți cuiva, știți cui.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

19 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Acuma nu vreau sa fiu Gica Contra sau ceva , dar:
    – in oras, ce nevoie si urgente ai avea , daca oricum nu stii numere de telefon pe de rost ?
    Cel putin mie imi e greu sa tin minte si numarul meu . Is chiar curios cate numere de telefon stiu cititorii pe de rost …Nu se pune 112, ca ala il poti apela de pe orice mobil gratis
    – la tara, nu stiu cum era inainte, dar era in fiecare sat telefon de ala cu cartela ? Ma gandesc ca in fiecare comuna poate era…dar in rest ?
    – in Arad, nu am mai vazut telefoane fixe de cel putin 5 ani…deci cred ca de mult se scapara de ele

    • #2

      esti gica contra si sunt n urgente pe care le poti avea. te las sa te gândești singurel la ele

    • #3

      Eu stiu pe dinafara numarul meu si numerele de telefon ale parintilor. Probabil ca e destul incat sa ma descurc in caz ca pierd telefonul.

    • #4

      Sint fratele lui Gică… Dacă sunteți atât de norocoși să știți pe de rost 3 numere de telefon, aveți șanse mai mari să rugați un trecător să vă lase să sunați de pe mobilul lui decât un telefon public. Despre ce orașe vorbim aici care au telefoane cu fise? Că acu aș avea o problemă să identific un telefon public in orașul de unde a plecat seniorul recent. Apoi… nu văd legătura, despre ce vorbim: că nu mai putem folosi telefoane publice, că nu mai putem cumpăra cartele prepay fără buletin? Despre telefoanele cu fise… ele sunt scoase încetul cu încetul de peste tot în lume, dacă nu sunt folosite nu își plătesc întreținerea, nu e serviciu public să fie subvenționat, deci vor muri, e simplu.

  2. #5

    Lyca mobile frate, se vand si in UE si nu iti cere nimeni nimic (inclusiv in tarile care deja cer datele pe buletin).

    www.reddit.com/r/privacy/comments/avom1y/anonymous_sim_card/

    Sau Anonsim.

  3. #6

    Lyca mobile în Italia nu o poți cumpăra fără document de identitate, mai nou au dat lege nu mai poți cumpăra mai mult de 3 cartele cu același document. Insa prin Milano, Roma etc sun băieții pachistanezi sau alte specii tuciurii care vând cartele deja active fără sa îți ceara documentul, dar plătești dublu

  4. #7

    Si ANCOM, sa nu uitam de ANCOM. Iata ce raspuns mirobolant am primit intrebandu-i care-i smenul cu telefoanele fixe (care, btw, exista peste tot in Europa, nu doar in capitale):

    Stimate domn,

    Ca urmare a adresei Dvs., înregistrată la ANCOM cu numărul de mai sus, vă aducem la cunoştinţă următoarele:

    Prevederile Deciziei Președintelui ANCOM nr. 7/2011 privind implementarea serviciului universal în sectorul comunicațiilor electronice stabilesc condițiile prin care se poate asigura accesul la telefoanele publice cu plată prin intermediul mecanismelor de serviciu universal.

    Însă, analizând datele statistice centralizate de ANCOM la nivel național, se poate constata faptul că traficul de voce prin intermediul telefoanelor publice cu plată a scăzut semnificativ, de la circa 1.841.000 minute în anul 2013 la doar 28.000 minute în anul 2015. De altfel, trendul descrescător al acestui indicator observat pe parcursul ultimilor 10 ani a determinat scoaterea din uz a unui număr mare de telefoane publice cu plată.

    Principala cauză care stă la bază gradului foarte mic de utilizare a telefoanelor publice cu plată este înlocuirea acestor servicii cu cele de telefonie la puncte mobile. În prezent, există o multitudine de moduri, mult mai accesibile atât din punctul de vedere al tarifelor, cât şi din punctul de vedere al posibilităţii de acces la aparatul telefonic, de a utiliza serviciile de telefonie, printre acestea numărându-se cartelele preplătite pentru accesul la serviciile de telefonie la puncte mobile, dar şi ofertele pe bază de abonamente la astfel de servicii care includ echipamente terminale gratuite.

    Din această perspectivă, având în vedere rata crescută de penetrare a serviciilor de telefonie la puncte mobile, rezultă fără echivoc că acestea sunt mult mai utilizate şi mai uşor accesibile utilizatorilor decât telefoanele publice cu plată.

    Totodată, desemnarea unui furnizor de serviciu universal este o decizie cu potenţial invaziv la nivelul pieţei comunicaţiilor electronice. Astfel, desemnarea unor furnizori de serviciu universal fără o atentă evaluare a evoluţiei unei pieţe caracterizate printr-un dinamism ridicat are un potenţial crescut de distorsionare a pieţei, creând dezechilibre între competitori. De exemplu, în cazul desemnării unui furnizor de serviciu universal pentru instalarea de telefoane publice, autoritatea nu ar ţine cont de scăderea abruptă a numărului de apeluri de la telefoanele publice cu plată şi implicit a veniturilor realizate de acestea, în condiţiile în care evidenţele datelor statistice arată creşterea rapidă a penetrării telefoniei mobile cu potential maxim de acoperire a nevoilor de telefoane publice cu plată.

    Având în vedere toate considerentele menționate anterior, vă informăm că ANCOM nu are în prezent în vedere desemnarea unui furnizor de serviciu universal pentru a asigura accesul la telefoanele publice cu plată.

    Cu stimă,

    Preşedinte

    Marius Cătălin MARINESCU

    • #8

      Ce e măi mirobolant aici? Tu ai pus o întrebare ”de cartier”, el a răspuns ”oficial”, dar ideea e că nu prea mai sunt folosite telefoanele publice. Cine ai vrea să plătească pentru ele, pentru întreținerea lor, pentru pagubele produse telefoanelor ”în cartier” etc? Vrei să le declarăm serviciu public subvenționat de la stat din taxele noastre? Așa deodată ne-am dat seama că ne trebuie telefoane publice și cartele la liber, fără să realizăm și când a fost ultima dată când ai folosit una din cele două chestii. Cred că acu 25 de ani am folosit ultima dată telefonul public. Cartele prepay am mai avut dar niciodată nevoia să fie anonim. Nu spun că alții nu au nevoi legitime de anonimitate, am spus doar cazul meu personal.

    • #9

      Stii ce e mirobolant? Raspunderea. Rolul ANCOM este de reglementator, deci, in mod normal, ei ar fi trebuit sa nu permita ruinarea retelei de telefonie publica. Evident ca nici dracu nu o mai foloseste, atata vreme cat ea nu mai exista. Profitabilitatea acestei retele nu intra in discutie, este pur si simplu o utilitate publica, pe care cineva trebuia sa o administreze. Evident, comparatia cu tarile civilizate e inutila, la noi orice bou are s10, ca atare orice situatie in care ai putea avea nevoie de un telefon devine imposibila.

      Nickolai Beckers, un spagar neamt plecat pe usa din dos din Romania, sa scape de niste dosarele, a calificat autoritatile romane drept “birocratice, incompetente si inerte”. Ceea ce, sa zicem, nu e departe de adevar. Iata insa si care era pozitia Telekom in aceeasi perioada, referitor la reteaua de telefoane publice:

      “În ceea ce privește rețeaua de cabine telefonice, iată mai jos cateva informații:

      Cabinele telefonice amplasate la nivel național sunt poziționate în puncte cheie, pentru a putea asigura accesul utilizatorilor la apeluri de urgență. Compania optimizează în permanență rețeaua publică de cabine telefonice, în funcție de rata de folosire a acesteia si asigură întreținerea cabinelor telefonice – totuși, frecvența cu care se produc vandalizări, distrugeri, deteriorări de către persoane neidentificate depășește ritmul în care se pot executa reparațiile necesare. Sunt menținute active telefoanele amplasate în incinta a diverse instituții și obiective de interes public, dar și în zonele din diverse orașe unde acestea sunt în continuare folosite (cum ar fi centrul orașelor de interes turistic sau zonele cu trafic intens, spitale, gări). În continuare, telefoanele publice permit accesul facil la servicii de comunicații, inclusiv la apeluri de urgență în cazuri extreme, pentru cei care nu au la dispoziție un terminal mobil.

      Compania va continua să întrețină și să adapteze rețeaua de cabine telefonice, cu obiectivele menționate mai sus.”

      Repet, nu are sens sa ne comparam cu unii mai smecheri ca noi, le stim noi mai bine pe ale noastre (sper ca sesizezi ironia). Ai rabdare ca muia pe care a luat-o huawei sa devina factura la 5G, sa vezi tu cum o sa avem abonamente de 20-30-40eur, nu nelimitat cu 5. Dar deh, asa e omul, cand i se face rau usor-usor, nici nu se prinde. Have a great day!

    • #10

      Der, că îi spui tu telefonie publică nu înseamnă că aparține publicului și nici statului. E un serviciu care nu mai are clienți care să plătească pentru acel serviciu, prin urmare oamenii care întrețineau serviciul nu mai au de unde fi plătiți, nu mai e sustenabil. În atribuțiile ancom nu cred că există o așa atribuție dar aștept linkul către așa ceva să admit că greșesc. Vezi o ”utilitate publică” acolo unde nu este, nici măcar declarativ, dar nici undeva prevăzut în lege. Comparația cu alte țări e că s-a întâmplat la fel, nu inventăm noi roata.
      Nu ai spus când ai folosit tu ultima dată telefonul public cu fise și de ce crezi că nu e mai simplu să rogi pe cineva să te lase să dai un telefon de pe mobilul lui (pentru o urgență). Nu mai întreb când ai avut o asemenea urgență…

    • #11

      Mai Mircea mai, tu chiar te faci ca lucrezi? Pe bune, daca nu ma crezi pe mine, macar uite-te ce mai zice si domnul Ametcea. Tu, aberezi pe langa subiect – nu ca eu il identific pe dl A cu autoritatea suprema, dar din punctul de vedere al bunului simt, te bate de te caci pe tine. Tu exprimi revolta gandirii cu argumente de gen “nu este util”, “nu ai utilizat”, “nu mai e sustenabil” – in limba romana, “sustenabil” se scrie “durabil” – iar argumentul tau final este ca eu nu am spus cand am folosit ultima data telefonul cu fise. Asta desi eu iti spusesem ca nu am folosit, fiindca nu exista. Deci e clar. Si apoi, inchei apoteotic cu “emisia” ca nu crezi dar astepti un link. Ce sa zic, asteapta.

      In rest, te rog sa fii Gica Contra/Cosma/Ponta in continuare, exprima opinii la fel de documentate ca pana acum – e clar ca la nivel de documentare te bat la fel ca domnul A (vezi mai sus) – si, mai sus, la emisiile peer-ilor tai de la ANCOM si Telekom. Iar daca chiar ti se pare interesanta disputa, fa-ti, rogu-te, un pic de timp si catalogheaza speta, scrie la ambii actori, si revino. Pana atunci, esti doar un altfel de believer (sau, pentru tine, non believer).

  5. #12

    Cel putin din 2012 nu mai sunt telefoane publice. Vandalizarea lor concertata si demolarea cabinelor incepuse inainte de anul mentionat, dar tin bine minte anul deoarece atunci am cumparat o cartela Romtelecom si am cautat disperat un telefon public – in toata zona Piata Victoriei, pe o raza de 1 km nu am gasit decat 3 cabine, toate cu geamurile sparte, distruse, cu aparatele telefonice vandalizate: receptoare smulse, display-uri sparte, etc

  6. #13

    Acum, ca sa fiu si eu Gica contra, de ce multumita Telekom? Avea vreo obligatie sa pastreze cabinele telefonice care mai produceau doar pierderi? Poate nu se stie pe aici cate probleme existau cu acele cabine. De exemplu, in Bucuresti exista reteaua Netcity si cum acele cabine erau alimentate cu fir aerian, sa vezi belea ca trebuie sa bagi cateva zeci de mii bune de euro ca sa le racordezi subteran pe toate, plus sa platesti cateva zeci de euro pe luna chirie la Netcity pentru fiecare, ca poate vrea cineva sa dea un telefon urgent. Asta asa, la prima vedere. Ca daca intram in detalii, ne doare capul. In fiecare oras existau cel putin cativa nebuni care aveau ca obiect principal de activitate dimineata, turul telefoanelor cu cartela, pe care le infundau cu jumatati de cartela. Asta insemnand ca trebuia sa tii tot timpul o echipa care sa se ocupe numai cu asta. Cu ce bani, daca telefoanele respective nu mai produc aproape nimic in contextul cresterii numarului de telefoane mobile, care probabil a depasit numarul de cetateni?

    • #14

      tu nu ești gica contra, esti gica ponta. pentru ca eu ma refer la faptul ca telekom a desfiintat toate telefoanele cu moneda, ca sa bage mizeriile cu cartele, pe care le a inchis. trebuie sa existe o metoda de a da telefon, in orice tara. doar la noi nu poti. pana si la bulgari sunt telefoane cu moneda

    • #15

      Inca o data: nu era obligatia Telekom sa suporte pierderi ca sa poata da cetateanul un telefon pe an sau la cativa ani. Iar telefoanele cu fise erau la fel de usor si de des blocate sau vandalizate. Trecerea la cartele s-a facut tocmai pentru ca se spargeau telefoanele ca sa se ia maruntisul din ele, plus ca la cat de rapid cresteau preturile, nu mai mergea sa dai telefon cu fise, pentru ca iti trebuia un buzunar de fise ca sa dai un telefon.

    • #16

      oh, dar ba da, era. prin contractul prin care au luat monopolul firelor de cupru pe 50 de ani

    • #17

      Pai ce, le-au luat de pomana? Si nu cred ca a fost vreo clauza in contract sa tina telefoanele publice. Iar cablurile nu le-au luat pe 50 de ani. Cand au cumparat grecii au luat 51% din tot. Restul e al statului in continuare. Singurul avantaj pe care l-au avut a fost reteaua de canalizatie uriasa, comparativ cu concurenta. Dar o buna parte din ea era de tip vechi (nu cu tevi PVC sau HDPE), care acum e in mare parte inutilizabila. O alta problema e ca, de exemplu in Bucuresti, Netcity distruge toate tevile Telekom de racord la proprietati de pe traseul pe care isi face canalizatie. Apoi primaria nu te lasa sa le repari pentru ca – nu-i asa? – exista Netcity in zona si poti sa intri prin canalizatia lor. Pana anul asta, cand a intervenit ANRC-ul si le-a mai taiat din preturi, costa mai mult chiria la Netcity decat abonamentul pe care-l platea clientul. Minimul pentru un racord la client (adica doar partea de la ultima camereta Netcity pana la client) era 10 Euro/luna, mergand pana la 30 in functie de lungime. Daca mai adaugam si costurile pe canalizatia principala a Netcity (ca doar nu zboara cablul pana acolo), era o adevarata afacere sa isi pastreze clientii cand intra Netcity pe o zona.
      Chiar si trecand peste toate astea, nu vad cum ar fi putut fi obligati sa bage sume mari de bani in ingroparea cablurilor de racord la telefoanele publice (ca acum e la moda sa taiem cablurile aeriene si putin ne pasa daca operatorul respectiv are costuri uriase sa le reorienteze in subteran).

  7. #18

    De acord cu ce s-a zis mai sus. Telefoanele alea pot fi utile, dar cineva trebuie sa suporte costurile asociate. Daca statul (ANCOM) nu e dispus sa o faca, nu putem cere Telekom sa le tina din marinimie.

    Cumva legat de asta, nu stiu de exemplu ce se intampla pe autostrazi. Acolo ar trebui in teorie sa fie puncte SOS la fiecare x km, cu telefoane care sa te lase sa suni macar la 112 si la paza autostrazii sau un serviciu de tractare prieten.
    In practica nu cred ca sunt functionale nicaieri. Si acolo chiar e o problema, ca pe vasta retea de autostrazi romanesti poti sa ai un accident intr-o zona fara semnal GSM.

  8. Există telefoane publice, aparent funcționale, prin magazinele Cora. La Lujerului sigur și nu știu unde l-am văzut pe celălalt, parcă la Cora Alexandriei, dar nu sunt sigur. Oricum, două există, chestii din acelea portocalii. Acuma nu știu unde s-ar mai putea găsi cartele pentru ele, că nu mergeau cu fise.
    Și nimeni de prin CSAȚ sau alte chestii care ar trebui să se ocupe de securitatea națională nu pare preocupat că dacă tai 3-4 cabluri ai pus pe butuci TOATE comunicațiile din țara asta.